بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد روز جمعه در سخنرانی خود در نشست سران کشورهای عضو اتحادیه آفریقا در آدیس ابابا، از رهبران کشورهای آفریقایی خواست به قدرت تکیه نکنند.
دبیر کل سازمان ملل متحد که به اتیوپی سفر کرده است، روز جمعه از رهبران کشورهای آفریقایی خواست وقتی دوره ریاستشان به سر می رسد، قدرت را ترک کنند. بان کی مون تاکید کرد: رفتار برخی از رهبران آفریقایی که در پایان دوره خود از رها کردن قدرت سر باز می زنند، برای من نیز نگران کننده است. رهبران آفریقایی نباید با تغییر قوانین اساسی از راههای غیردموکراتیک و بهره برداری از خلاءهای حقوقی در کشورهای خود به قدرت بچسبند .
دبیر کل سازمان ملل متحد تاکید کرد: من از سران همه کشورها چه در آفریقا چه خارج از آفریقا می خواهم به خواسته های ملت خود گوش دهند. سران کشورهای جهان حق ندارند مطالبات و آرزوهای مردمی که آنها را به قدرت رسانده اند، نادیده بگیرند .
بلز کمپائوره رئیس جمهور پیشین بورکینافاسو که از بیست و هفت سال پیش قدرت را در کشورش در دست داشت اکتبر گذشته در پی اعتراضات گسترده خیابانی از قدرت کنار گذاشته شد چرا که قصد داشت قانون اساسی کشورش را تغییر دهد و زمینه را برای ماندن خود در قدرت پس از پایان دوره ریاست جمهوری اش مهیا سازد.
در جمهوری دموکراتیک کنگو نیز حزب حاکم مجبور شد پس از تظاهرات خشونت باری که چهار روز ادامه داشت، یک لایحه انتخاباتی بحث برانگیز را که در آن تعویق زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پیش بینی شده بود، کنار بگذارد. تعویق برگزاری انتخابات به ژوزف کابیلا رئیس جمهور کنگو این امکان را می داد در پایان دوره ریاست جمهوری اش در قدرت باقی بماند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از آدیس ابابا، در بروندی نیز تلاش مقامات حاکم برای برداشتن برخی محدودیت های قانون اساسی در خصوص شمار دوره های ریاست جمهوری در ماه مارس سال دو هزار و چهارده به شکست انجامید. طرفداران پییر انکرونزیزا رئیس جمهور بروندی معتقدند قانون اساسی مانع از آن نمی شود که وی بار دیگر برای سومین بار در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود اما مخالفان حزب حاکم این تفسیر قانون اساسی را قبول ندارند و همین مسئله تنشهای زیادی در این کشور به وجود آورده است.
سران برخی دیگر از کشورهای آفریقایی از قبیل رواندا، توگو یا کنگو برازاویل نیز از طرفها مخالفان و منتقدان دولت، به تلاش برای تغییر قانون اساسی کشورهای خود به منظور حفظ قدرت متهم شده اند.
رابرت موگابه رئیس جمهور زیمبابوه نیز که به زودی نود و یک ساله می شود و از سال هزار و نهصد و هشتاد قدرت را در کشورش در دست دارد، از طرف مخالفان خود متهم شده است که با توسل به زور و ارعاب بر ضد مخالفان و همچنین دستکاری در نتایج انتخابات در قدرت مانده و اقتصاد کشور را به پرتگاه سقوط سوق داده است.