وزير امور خارجه كشورمان تحولات يمن را امري داخلي خواند و تصريح كرد: مواضع ايران درباره تحولات اين كشور روشن و شفاف بوده است.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، منوچهر متكي وزير امورخارجه كشورمان ظهر امروز چهارشنبه پس از ديدار با وزير خارجه لسوتو در كنفرانس مطبوعاتي مشترك به سؤالات خبرنگاران پاسخ گفت.
*راهحل نظامي براي تحولات اخير يمن وجود ندارد
متكي در پاسخ به پرسشي در خصوص برگزاري نشستي توسط كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس در خصوص تحولات يمن و موضع جمهوري اسلامي در خصوص تحولات اين كشور، اظهار داشت: مواضع جمهوري اسلامي پيرامون تحولات يمن همواره روشن و شفاف بوده و آنچه كه در اين كشور ميگذرد، مسئلهاي كاملاً داخلي است.
وي با ابراز اميدواري نسبت به اينكه اين موضوع با رويكردي مسالمت آميز پايان يابد، اظهار داشت: به اعتقاد ما توسل به زور به پيچيدهتر شدن مشكل ميانجامد و هيچگونه راهحل نظامي براي اين معضل نيست.
متكي با تاكيد بر ضرورت كمك همگاني و تلاش خيرخواهانه براي آرامش و امنيت يمن خاطرنشان كرد: اين اقدام ميتواند در خدمت مردم، دولت و تمامي طيفهاي اين كشور باشد و امنيت، ثبات و آرامش را نه تنها براي مردم يمن بلكه براي كل منطقه به ارمغان آورد.
وزير خارجه ادامه داد: نگاه با حسن نيت همه كشورهاي اسلامي و عربي در چارچوب اهتمام ويژه به مصالح كشورهاي اسلامي و امنيت آنها همگي مورد توجه ما است و هرگونه اقدامي در مغايرت با اين رويكرد در خدمت دشمنان كشورهاي اسلامي و عربي ميباشد.
متكي با بيان اينكه رويكردهايي غير از اين منافع كشورهاي منطقه را تامين نميكند، گفت: قبلاً نيز تصريح كرديم كه ايران آماده است با دولت يمن و كشورهاي منطقه براي ثبات و امنيت منطقه در تلاشي جمعي و با احترام به حاكميت كشورهاي منطقه مشاركت فعال داشته باشد.
* ادعاهاي تكراري برخي از مسئولين آمريكايي خود مردم آمريكا را نيز خسته كرده است
وزير خارجه در خصوص ادعاي يكي از مقامات آمريكايي مبني بر وجود مدركي موثق در خصوص اينكه ايران پيش از سال 2003 درصدد توليد ابزارهايي براي قرار دادن سلاح هستهاي بر روي موشك بوده و آژانس نيز در روزهاي آينده گزارش آن را منتشر ميكند،خاطرنشان كرد: فكر ميكنم ادعاهاي تكراري توسط برخي از مسئولين آمريكايي خود مردم آمريكا را نيز خسته كرده است.
وي ادامه داد: در بيش از دو سال پيش ما در يك چارچوب توافق شده با آژانس در قالب يك مداليتي همه سوالاتي را كه براي آژانس مطرح بود پاسخ داديم و مورد به مورد از آنها امضا و تاييد گرفتيم و آژانس نيز در آن زمان در اين خصوص گام برميداشت كه خاتمه بررسيهايش و صلحآميز بودن فعاليت هستهاي ايران را اعلام كند كه فشارهاي دولت بوش مانع شد.
متكي اظهار داشت: همانجا در سال 86 اعلام شد كه موضوع هستهاي ايران خاتمه يافته و امروز جمهوري اسلامي به فعاليت قانوني و صلحآميز خود در اين زمينه ادامه ميدهد و در بحثهاي مختلف همواره آماده گفتگوها و مذاكرات است.
*اولويت در پرداختن به مسائل ايران و آمريكاست
به گزارش خبرنگار فارس، منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان در ادامه نشست مطبوعاتي با همتاي لسوتويي خود در خصوص اظهارات ويليام برنز معاون وزير خارجه آمريكا كه گفته اين كشور به دنبال رابطه با ايران بر مبناي منافع و احترام دو جانبه است و در پي تغيير رژيم در اين كشور نميباشد، اظهار داشت: ما دو موضوع داريم يكي موضوع مسائل ايران و آمريكا و ديگري روابط دو كشور.
وي در خصوص مسائل ايران و آمريكا اظهار داشت: اين مسائلي است كه ايران با آمريكا را متاثر ميكند و دو كشور نسبت به اين مسائل توجه و نظر دارند.
متكي با بيان اينكه اولويت در پرداختن به مسائل ايران و آمريكاست، گفت: نظرداشت ما در اين بررسي تكيه بر ضرورت عملي شدن حرفهايي است كه در يكسال گذشته در آمريكا مطرح شد.
به گفته وي ضرورت تغيير و تصحيح سياستها ميتواند فضاي جديدي را نسبت به مسائلي كه در مناطق مختلف و از جمله منطقه ما وجود دارد به وجود آورد.
متكي اضافه كرد: رسيدن به اين نگاه نزديكتر شايد رمزگشاي حل برخي از اين مشكلات باشد، منوط به اينكه اراده سياسي لازم منطبق بر آنچه كه در قول گفته ميشود عملاً وجود داشته باشد.
*نگاه و راهبرد ايران نسبت به آفريقا ثابت و مطالعه شده است
وزير خارجه كشورمان در پاسخ به پرسشي در خصوص جايگاه آفريقا در سياست خارجي دولت دهم نيز گفت: در دولت نهم و در چارچوب سياست اعلامي كشور در روابط خارجي مبني بر متوازن سازي روابط خارجي و استفاده از همه ظرفيتها، آفريقا اولويت خود را در مناسبات خارجي جمهوري اسلامي پيدا كرد.
وي ادامه داد: ما در چهار سال گذشته همت بالايي را براي شناسايي، ايجاد ارتباط و تقويت زمينه همكاري كه در گذشته با كشورهاي آفريقايي وجود داشت، صرف كرديم و موفق شديم دستگاههاي مختلف اجرايي را نسبت به آفريقا، ظرفيتهاي موجود در اين قاره و كار با آفريقا طراحي كنيم.
وزير خارجه با اشاره به حضور محمود احمدينژاد در سال نخست مسئوليتش در اجلاس سران آفريقا به عنوان ميهمان ويژه و عضويت ناظر ايران در اتحاديه آفريقا خاطرنشان كرد: در آن زمان آقاي احمدينژاد مذاكرات مستقيمي با روساي كشورهاي آفريقايي داشت و بر ضرورت برنامهريزي و استفاده از اين ظرفيت در هيئت دولت تاكيد كرد.
متكي با بيان اينكه اين خط ادامه يافت، گفت: امروز خرسندم كه به اطلاع مردم برسانم شركتهاي خصوصي ايراني، به ارزش صدها ميليون دلار در پروژههاي مختلف كشورهاي آفريقايي در حال فعاليتند و در ساخت سد، نيروگاه و ساير پروژههاي مختلف در اين قاره حضور خوبي داريم.
وي به ظرفيتها و پتانسيلهاي آفريقا به خصوص در زمينه كشاورزي و معادن اشاره كرد و افزود: در يك نگاه كلان و راهبردي همه كشورها در روابط ما با آفريقا ميتوانند ظرفيت خود را داشته باشند و كشوري همچون پادشاهي لسوتو در كنار كشور بزرگي چون آفريقاي جنوبي هر يك در حد و ظرفيتهاي خود ميتوانند شركاي جمهوري اسلامي باشند.
وزير خارجه با بيان اينكه در حال حاضر مناسبات ما با آفريقاي جنوبي بالغ بر چند ميليارد دلار است، اظهار داشت: ما ميتوانيم همين مقياس را در حد ظرفيتهاي دو كشور با لسوتو نيز تعريف كنيم.
وي نگاه، راهبرد و رويكرد ايران نسبت به آفريقا را ثابت، مطالعه شده و تدوين شده خواند و افزود: ما به آينده اين همكاريها بسيار خوشبين هستيم.
وزير خارجه به شركتهاي فعال ايراني توصيه كرد كه ظرفيتهاي موجود در آفريقا را بازشناسي كنند چرا كه زمينه حضور آنها در آفريقا در سه حوزه تجارت، اجراي پروژهها و سرمايه گذاري وجود دارد.
متكي همچنين از حضور شركتهاي آفريقايي در امر تجارت، سرمايهگذاري و اجراي پروژهها در ايران نيز استقبال كرد.
*كميته سياسي مشترك ايران و لسوتو برگزار ميشود
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، منوچهر متكي در ابتداي اين نشست خبري به تشريح گفتگوهايش با همتاي لسوتويي پرداخت و با بيان اينكه پادشاهي لسوتو با گشايش سفارت خود در سال 1353 در تهران روابطش را با ايران برقرار كرد، گفت: در طول اين مدت مناسبات دوستانه بين دو كشور وجود داشت و در اين دوره جديد با توجه به تحولاتي كه در دو منطقه خاورميانه و غرب آفريقا از يك سو و در صحنه بينالمللي از سوي ديگر اتفاق افتاده رايزنيهاي ما، بررسي اين تحولات و يافتن راههاي توسعه همكاريها بين دو كشور بوده است.
وي با اشاره به امضاي سند همكاريها بين دو كشور كه امروز صورت گرفت، اظهار داشت: حضور بخش خصوصي و پيمانكاران ايراني در لسوتو و واردات كالاهاي مورد نياز ايران از اين كشور ميتواند پايههاي اين مناسبات جديد را تعريف كند.
متكي افزود: در عين حال ايران با توجه به برخي ظرفيتها به ويژه در حوزه داروسازي با كمك دولت لسوتو ميتواند نسبت به صدور داروهاي ايراني به آن كشور و ثبت اين داروها در كشور لسوتو و استفاده از اين داروها و در صورت نياز استفاده از پزشكان ايراني در درمانگاههاي آن كشور گامي در اين زمينه نيز بردارد.
وزير خارجه ادامه داد: شركتهاي ايراني مقيم آفريقاي جنوبي در پرتوريا ميتوانند با ترغيب دولت ايران و برخي مساعدتها حضور فعالي را در پادشاهي لسوتو داشته باشند و اين بخشي از مسئوليت دو وزارت خارجه براي برداشتن گامهاي جديد در حوزه همكاريهاي دوجانبه است.
وي به مواضع بسيار نزديكي كه دو كشور در تحليل و تعامل با تحولات بينالمللي دارند، اشاره كرد و گفت: دو كشور روند يكجانبهگرايي و بهرهگيري از زور و زورمداري را در مناسبات بينالمللي همواره محكوم كرده و ميكنند و معتقد به چند جانبهگرايي، دموكراسي واقعي و اصلاح برخي از ساختارهاي غيردموكراتيك در سازمان ملل و مناسبات جهاني هستند.
متكي با بيان اينكه دو كشور از حقوق همه ملتها در برخورداري از علوم و فناوري قويا حمايت ميكنند و اين را حق همه كشورها ميدانند، تصريح كرد: به اعتقاد دو كشور علوم و فناوري نبايد در انحصار كشور خاص يا كشورهاي خاصي باشد. دو كشور از فقدان عدالت در بسياري از مناسبات جهاني گلهمندند و معتقدند بايد اين مناسبات عادلانه و در جهت منافع همه كشورها باشد.
وي ادامه داد: در تحليل شرايطي كه در منطقه و در ساير مناطق جهان جاري است ايران و لسوتو ديدگاههاي مشتركي را در تحليل اين حوادث، چگونگي برخورد با اين تحولات و همچنين پيشنهاداتي را براي ساماندهي يك نظام عادلانه در محيط بينالملل دارند.
متكي با بيان اينكه اين سفر در قالب دوجانبه زمينهساز گامهاي جديدي در توسعه همكاريها بين ايران و لسوتو خواهد بود، اظهار داشت: برنامه ديدارهاي ديگري را در دستور كار داريم و توافق كرديم كميته سياسي مشترك بين دو كشور به رياست وزرات خارجههاي ايران و لسوتو برگزار و چگونگي گامهايي كه در توسعه همكاريهاي فيمابين بايد برداشته شود، تدوين كنند.