مديرکل تجارت و سرمايه گذاري وزرات بازرگاني و صنايع آفريقاي جنوبي روز چهارشنبه در گفت وگو با ايرنا گفت: ايران از مستعد ترين کشورهاي جهان است که آفريقاي جنوبي مي تواند در زمينه هاي مختلف با آن همکاري کند.
"صادق جعفر" با تاکيد برنقش جمهوري اسلامي ايران در تجارت خارجي اين کشور افزود: سطح روابط تجاري دو کشور درحال حاضر در حد مطلوب براي ظرفيت هاي موجود در دو کشور نيست.
وي با بيان اينکه در حال حاضر بيشتر مبادلات دو کشور فقط در زمينه نفت و مواد پتروشيمي است گفت : مطالعات ميداني نشان مي دهد که بسياري از حوزه هاي صادرارت و واردات غيرنفتي وجود دارد که مي تواند بيش از نفت در مبادلات بازرگاني دو کشور نقش بازي کند.
جعفر افزود: ايران در زمينه هاي مختلف فناوري هاي زيرساختي و صنايع سنگين پيشرفت شايان توجهي داشته است و همين مهم بخوبي مي تواند در آينده موضوع مبادلات خارجي آن کشور با آفريقاي جنوبي باشد.
به اعتقاد وي ترکيب توسعه فناوري در ايران با فناروي هاي خاص موجود در آفريقاي جنوبي مي تواند مشاء اثرهاي زيادي در توسعه دو کشور باشد به شرطي که دو کشور بتوانند زمينه هاي مبادله اين دستاوردها را به نحو صحيح و سريع فراهم آورند.
مديرکل تجارت و سرمايه گذاري وزرات بازرگاني و صنايع آفريقاي جنوبي تاکيد کرد: از آنجايي هردو کشور يک دوره سازندگي بعد از انقلاب اسلامي و انقلاب ضد تبعيض نژادي را پشت سر مي گذارند همکاري نزديکتر اين دو کشور براحتي مي تواند تامين کننده نيازهاي بازارهاي داخلي دو کشور و حتي بازارهاي کشورهاي اطراف آنها باشد.
جعفر به نقش تاثيرگذار آفريقاي جنوبي در بازار جامعه توسعه اقتصادي جنوبي آفريقا (سادک) اشاره کرد و گفت: گشايش بازار جديد محصولات ايراني در آفريقاي جنوبي به منزله تامين بازار 15 کشور عضو سادک است که اين مي تواند به نفع ايران باشد.
وي ظرفيت هاي تجاري موجود در آفريقاي جنوبي را نيز قابل توجه دانست و گفت: در مذاکراتي که با تجار ايراني داشتم دريافتم که آفريقاي جنوبي نيز در مقابل مي تواند بخشي از نيازهاي اساسي جامعه ايران را در زمينه هاي مختلف برآورده سازد.
اين مقام تجاري آفريقاي جنوبي تخصص کشورش در زمينه صنايع و فناروي هاي معدني را از پيشرفته ترين آن در سطح جهان توصيف کرد و گفت: آفريقاي جنوبي با توجه به وجود منابع غني زير زميني در ايران آماده است دستاورهاي علمي و فني خود را در اختيار ايران گذاشته و دولت جمهوري اسلامي اسلامي ايران را در بهره برداري از منابع خود ياري کند.
جعفرتبادل هيات هاي تجاري ميان دو کشور را يکي از راه هاي توسعه همکاري فيمابين دانست و گفت: آفريقاي جنوبي نيز مثل ايران آمادگي دارد کارگزاران بخش هاي بازرگاني دولتي و خصوصي کشور را به ايران گسيل دارد تا آنها نيز از نزديک با داشته هاي ايران براي تامين نيازهاي داخلي آفريقاي جنوبي آشنا شوند و آنها را به کشور منتقل کنند.
وي در پاسخ به ايرنا، نقش رسانه ها را بيش از خود بازرگانان در ايجاد اين شناخت براي تعامل تجاري و اقتصادي دو کشور حائز اهميت دانست و گفت: رسانه هاي عمومي دو کشور در درجه نخست بايد به معرفي ابعاد اقتصادي و تجاري دو کشور براي شهروندان و دولت هاي يکديگر بپردارند.
گفتني است که هيات تجاري 40 نفره سازمان توسعه تجارت ايران که روز دوشنبه به آفريقاي جنوبي سفر کرده است روز گذشته سه شنبه دريک نشست تخصصي با همتايان خود در ژوهانسبورگ شرکت کرد و قرار است فردا براي ادامه ماموريت بازاريابي و ظرفيت سنجي در آفريقاي جنوبي به کيپ تان درجنوب اين کشور سفر کند.
ارزش صادرات غيرنفتي جمهوري اسلامي ايران، به آفريقاي جنوبي طي شش ماهه نخست سال جاري بالغ بر 16 ميليون دلاراعلام شده که شامل کالاهايي مانند قير، اوره، فرش پلي اتيلن، ترانسفورماتور، سنگ مرمر، خرما، پسته و روغن هاي صنعتي است.
همچنين درمدت ياد شده واردات ايران از آفريقاي جنوبي بيش از 46 ميليون دلار بوده که شامل فرومنگنز، فولاد، توتون ،تنباکو، پرتقال، قطعات توربين هاي گازي، دستگاه هاي مکانيکي، کاغذ و چدن خام است.
علاوه براين ، صادرات نفت خام ايران به آفريقاي جنوبي در سال 2008 ميلادي بالغ بر 3/4 ميليارد دلار بوده است.