ساخت سدی در مسیر رود نیل در اتیوپی ،باعث تنش آبی بین این کشور از یکسو و سودان و مصر از سوی دیگر شده است.
شبکه خبری فرانس 24 در گزارشی با عنوان«سد تنش» به موضوع تنش آبی که بین اتیوپی از یکسو و سودان و مصر از سوی دیگر به وجود آمده است پرداخت و اعلام کرد اتیوپی در حال ساخت سد بزرگی به نام «سد باز زایش» در مسیر رود نیل است که اگر ساخته شود ظرفیت تولید شش هزار مگاوات برق را خواهد داشت. هنگامی که این سد ساخته شود 1780 متر طول و 145 متر ارتفاع خواهد داشت. ظرفیت تولید برق این نیروگاه به اندازه شش نیروگاه تولید برق هسته ای خواهد بود.
اجرای این طرح بزرگ برای اتیوپی بسیار مهم است زیرا هم انرژی این کشور تامین خواهد شد هم مشکل آبیاری زمین های کشاورزی اتیوپی حل خواهد شد.
ساخت این سد همان اندازه که برای اتیوپی مفید است برای سودان و مصر ،دو کشوری که در مسیر رود نیل قرار دارند مضر است. کم شدن آب رود نیل در پی ساخت این سد، ضرر شدیدی به کشاورزان در سودان و مصر خواهد زد. موضوع آنچنان مهم است که در پی اجرای این طرح ، روابط دیپلماتیک مصر و سودان با اتیوپی تیره شد.
با ساخت این سد، نه تنها اتیوپی به یک قدرت اقتصادی تبدیل خواهد شد بلکه این کشور کنترل نیل را نیز در دست خواهد گرفت و این مسئله کشورهای مسیر این رود را نگران کرده است. مصر بیشتر از همه نگران است زیرا همه بخش کشاورزی و تقریبا همه ذخایر آبی این کشور به آب رود نیل وابسته است.
محمود ابو زید که در دولت محمد مرسی وزیر آب بوده است و اکنون رئیس شورای آب عرب است در این باره می گوید ساخت این سد به منزله شیر آبی در دست اتیوپی است که هر زمان دلش بخواهد آن را باز می کند و هر وقت بخواهد آن را می بندد. ساخت این سد قدرت خطرناکی به اتیوپی می دهد و تامین امنیت آب در مصر را به خطر می اندازد.
وی می گوید اتیوپی به محض آنکه خیزش مردمی مصر آغاز شد با این تصور که مصر دیگر گرفتار مشکلات داخلی خود خواهد شد و نمی تواند به این گونه موضوعات بپردازد کار ساخت این سد را آغاز کرد.
موضوع آنچنان برای مصری ها نگران کننده بوده است که حتی برخی از اعضای دولت محمد مرسی ، احتمال جنگ با اتیوپی را پیش کشیدند.اما اتپوپی می گوید جنگ راه حل نیست و تضمین داده است کشورهای در مسیر رود نیل به اندازه برابر از رود نیل بهره ببرند.
البته ساخت این سد ممکن است سالها ها به طول انجامد زیرا هیچ شرکت خارجی حاضر به تامین سرمایه آن نشده است و اتیوپی نیز که کشور بسیار فقیری است به تنهایی نمی تواند هزینه های ساخت آن را تامین کند.بیش از یک چهارم مردم اتیوپی زیر خط فقر زندگی می کنند.