الجزایر برای کمک به حل و فصل بحران لیبی اخیرا نشستی را با حضور شماری از سران احزاب و شخصیت های سیاسی لیبی و نیز هیات سازمان ملل در شهر الجزیره (پایتخت) برگزار کرد.
بر اساس گزارش منتشره در وب سایت رسمی سازمان ملل، در این نشست (روزهای سه شنبه و چهارشنبه 19 و 20 اسفند) برناردینو لئون فرستاده ویژه سازمان ملل به لیبی، خلاصه ای از روند مذاکرات میان طرف های درگیر در لیبی و چالش های پیش روی این تلاش ها را ارائه کرد.
وی با اشاره به حمایت طرف های مختلف لیبایی و افکار عمومی این کشور از تلاش برای یافتن راه حل سیاسی برای بحران جاری و نیز پشتیبانی جامعه بین المللی از جمله کشورهای همسایه، بر عزم سازمان ملل در زمینه ادامه گفت و گوها تا زمان رسیدن به نتایج مثبت تاکید کرد.
در این نشست ها طرف های شرکت کننده وعده دادند که به یکپارچگی ملی و ارضی لیبی و حاکمیت مستقل این کشور متعهد باشند و با هرگونه مداخله خارجه مخالفت کنند.
آن ها همچنین متعهد شدند که به اصول قطعنامه 17 فوریه که در بیانیه قانون اساسی آمده و بر اساس عدالت احترام به حقوق بشر و ایجاد دولت مبتنی بر قانون استوار است، پایبند بمانند.
بر اساس گزارش مذکور، شرکت کنندگان پیشنهادهای مثبت و سازنده ای را در زمینه مسیر گفت و گو و نتایج آن ارائه و اعلام کردند که از مذاکرات مختلف با هدف رسیدن به توافق بر سر استقرار دولتی متشکل از افراد با کفایت، انعقاد توافق آتش بس، عقب نشینی گروه های مسلح از تمامی شهرهای لیبی و تدوین برنامه زمان بندی شده در زمینه جمع آوری اسلحه با سازوکارهای شفاف نظارتی و اجرایی حمایت می کنند.
طرف های مذاکره کننده همچنین بر لزوم سازماندهی مجدد و تشکیل نیروهای مسلح و نهادهای امنیتی برای محافظت از غیرنظامیان و قلمرو ملی لیبی تاکید کردند.
آن ها با تاکید بر ضرورت تلاش های هماهنگ برای مبارزه با همه اشکال و مظاهر تروریسم صرف نظر از انگیزه زیربنایی خواستار جلوگیری از توسعه گروه های تروریستی نظیر انصارالشریعه، داعش و القاعده شدند.
شرکت کنندگان و نیز نمایندگان سازمان ملل مراتب قدردانی خود را از دولت الجزایر به خاطر میزبانی این نشست ها اعلام و خواستار ادامه حمایت های این کشور از تلاش ها برای برقراری صلح و ثبات به لیبی شدند.
در مغرب نیز مذاکرات دیگری با هدف حل و فصل بحران لیبی میان دو پارلمان رقیب که هریک تحت حمایت یکی از دو دولت موازی در این کشور قرار دارند، در جریان است.
لیبی از چهار سال قبل و هم زمان با سرنگونی حکومت معمر قذافی تاکنون دستخوش ناامنی و هرج و مرج شده و گروه های مسلح مختلف که زمانی برای سرنگونی حکومت قذافی می جنگیدند اکنون بر سر به دست گرفتن قدرت روبه روی یکدیگر قرار گرفته اند.
تحلیلگران و کشورهای همجوار لیبی نگرانند که درگیری ها در این کشور عضو اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) به تجزیه آن بیانجامد.