امروز13 میلیون سودانی میتوانند پای صندوق رأی انتخابات ریاست جمهوری بروند اما معارضان مردم را به تحریم انتخابات فرا میخوانند و آن را جعلی میدانند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، صندوقهای رأی امروز دوشنبه برای آغاز انتخابات ریاست جمهوری سودان باز شد و 13 میلیون واجد شرایط میتوانند در پای صندوقها حاضر شوند. این در حالی است که گروههای مخالف غیرنظامی و نظامی از مردم میخواهند که انتخابات را تحریم کنند.
روزنامه «الشرق الاوسط» که وابسته به عربستان سعودی است، گزارش داد: «عمر البشیر» رئیس جمهور سودان با 15 نامزد رقابت میکند. به جز «فاطمه عبدالمحمود» نامزد حزب اتحاد سوسیالیستی و «فضل السید شعیب» نامزد حزب فدرال، اکثر شخصیتهایی که در این انتخابات حضور دارند، ناشناخته هستند. این در حالی است که عبدالمحمود و شعیب رقیب تازهای برای البشیر به شمار نمیروند.
به گزارش این روزنامه، احزاب معارض سودان نیز بر این باورند که این انتخابات جعلی است و مردم باید آن را تحریم کنند. ناظران نیز بر این باورند که میزان مشارکت در این انتخابات، به اندازه انتخابات 2010 اهمیت ندارد؛ زیرا احزاب معارض این انتخابات را تحریم کردهاند؛ مسئلهای که سبب خواهد شد عمر البشیر به احتمال بسیار زیاد، عهدهدار منصب ریاست جمهوری شود.
بنا بر این گزارش، به محض اینکه کمیساریای انتخابات سودان که مورد تأیید معارضان نیست، هفته پیش اعلام کرد که 44 حزب و 16 نامزد برای ریاست جمهوری و کرسیهای پارلمان رقابت خواهند کرد، شور اشتیاقی که پیشتر در میان مردم این کشور وجود داشت، تقریبا از میان رفت و دیگر از تجمعهای بزرگ انتخابی و الصاق پوستر بر روی دیوارها خبری نبود؛ به جز افرادی که از عمر البشیر حمایت میکنند.
الشرق الاوسط ادامه داد: به جز حزب کنگره ملی [حزب حاکم] به ریاست البشیر، 16 حزب شرکت کننده در این انتخابات به جز دو یا سه حزب، سایر احزاب از جمله احزابی هستند که در شورای امور احزاب به ثبت رسیدهاند و این احزاب یا از معارضان جدا شدهاند یا احزابی هستند که همپیمان با حزب حاکم به شمار میروند و از نظر «معارضان» نقش «فرعی» را ایفا میکنند.
به گزارش این روزنامه، حزب «الحزب الاتحادی الدیمقراطی - الأصل» به ریاست «محمد عثمان المیرغنی» در این انتخابات شرکت میکند. این حزب یکی از بزرگ ترین احزاب سودان است و در انتخابات 1985 دومین فراکسیون پارلمانی بود که کرسیهای پارلمان را به دست آورد. این حزب از جمله احزابی است که از البشیر اعلام حمایت کرد.
بنا بر این گزارش، حزب «الحزب الاتحادی الدیمقراطی» که از حزب الاتحاد الدیموقراطی-الاصل جدا شد و «جلال الدقیر» معاون البشیر ریاست آن را بر عهده دارد، در این انتخابات شرکت میکند. سایر احزاب نیز از حزب «الامة القومی المعارض» جدا شده اند. این حزب بزرگترین حزب معارض سودان به ریاست «الصادق المهدی» است. از سایر احزاب معارض میتوان به حزب «حزب الأمة الوطنی» به ریاست «عبدالله مسار» «حزب الأمة الفیدرالی» به ریاست «بابکر نهار» و حزب « الأمة - القیادة الجماعیة» به ریاست «الصادق الهادی المهدی» اشاره کرد. همه این احزاب از ریاست جمهوری عمر البشیر حمایت می کنند ولی فقط به رقابت بر سر کرسیهای پارلمانی بسنده میکنند.
در کنار این احزاب، میتوان به احزاب دیگری اشاره کرد که کوچکتر هستند و از نظر مردمی تأثیر کمتری دارند. این احزاب عبارتند از: حزب «الحقیقة الفیدرالی» به ریاست «فضل السید شعیب» وحزب «الاتحاد الاشتراکی». «جعفر النمیری» رئیس جمهور پیشین سودان این حزب را تدسی کرد و ریاست آن بر عهده «فاطمة عبد المحمود» است.
تحریم احزاب تاریخی و اصلی
الشرق الأوسط در ادامه میافزاید: احزاب تاریخی و اصلی سودان سریعا اعلام کردند که انتخابات را تحریم میکنند و این مسئله را تلاشی از سوی نظام حاکم برای دور زدن گفتوگوی ملی عنوان کردند؛ گفت وگویی که البشیر در سال 2014 به آن فراخواند. طیف های معارض در دسامبر گذشته در قالب یک ائتلاف سیاسی در «آدیس آبابا» پایتخت اتیوپی گرد هم آمدند و گروه «قوى نداء السودان» را تشکیل دادند. گروه موسوم به «الجبهة الثوریة» به این گروه پیوست. این گروه از چندین گروه مسلح دارفور تشکیل میشود.
به گزارش این روزنامه، حزب « الأمة القومی » به ریاست المهدی بزرگترین حزب معارضی است که در ضمن ائتلاف «قوى نداء السودان» شرکت کرده است و در انتخابات 1986 اکثریت پارلمان را به دست اورده است. گروه قوی نداء سودان، توقف جنگ، تعویق انتخابات، لغو قوانین محدود کننده آزادی و تشکیل یک دولت انتقالی را شرط قرار گذاشتند تا به گفته آنها انتخابات آزاد و شفافی برگزار شود.
بنا بر این گزارش، این در حالی است که حزب عمر البشیر تعویق انتخابات را نپذیرفت و آن را «قوانین قانون اساسی» عنوان کرد که نمیتوان به تأخیر انداشت. این حزب اعلام کرد که درخواست برای تأخیر در برگزاری انتخابات به خطر عجز سایر احزاب برای شرکت در انتخابات است.
از جمله احزاب دیگری که انتخابات را تحریم کردند میتوان به حزب «المؤتمر الشعبی» به ریاست حسن الترابی و جنبش «حرکة الإصلاح الآن» اشاره کرد که از حزب عمر البشیر جدا شدند و اعلام نکردند که در این انتخابات مشارکت خواهند داشت.
الشرق الاوسط در پایان تأکید کرد که حزب «نداء سودان» بزرگترین دشمن البشیر به شمار میرود و در تلاش است که حکومت وی را براندازد. این حزب اعلام کرد که این انتخابات را تحریم میکند و تبلیغاتی تحت عنوان «ارحل» (برو) را آغاز و تأکید کرد که حکومت البشیر را سرنگون خواهد کرد.