دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس شامگاه پنجشنبه گفت که به منظور مقابله با قاچاقچیان انسان و نجات پناهجویان، یکی از بزرگترین کشتی های جنگی اش را در مدیترانه مستقر می کند .
وی پس از نشست اضطراری سران کشورهای اتحادیه اروپا در بروکسل به خبرنگاران گفت: برای کمک به عملیات نجات ، امروز آمادگی انگلیس را برای اعزام ناو ' اپ ام اس بولوارک ' به همراه سه بالگرد و دو کشتی گشت مرزی در چارچوب عملیات مشترک کشورهای اروپایی اعلام کردم .
کامرون در همین حال تاکید کرد: «البته عملیات باید در شرایط مناسب برگزار شود و نجات یافتگان به نزدیکترین کشور امن که احتمالا ایتالیا خواهد بود، برده شوند. همچنین اکثر آنها نباید از انگلیس به صورت خودکار درخواست پناهندگی کنند.»
نخست وزیر انگلیس گفت: نشست امروز بروکسل در ارتباط با نجات جان افراد بود. البته در کنار این کار مهم است که گروه های تبهکار نابود و منطقه به طرف ثبات حرکت کند و انگلیس از این مساله حمایت خواهد کرد.
بر اساس گزارش های منتشر شده، در جریان نشست اضطراری رهبران اتحادیه، ضمن تاکید بر لزوم مقابله قاچاق انسان، با ایجاد صندوقی به منظور اجرای مجدد عملیات مشترک جستجو و نجات موافقت کرده اند.
سران 28 کشور عضو اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در بروکسل، گرد هم آمده بودند تا درباره بحران پناهجویان در مدیترانه و درخواست ایتالیا مبنی بر عملیات نظامی علیه قاچاقچیان انسان در لیبی، بحث و تبادل نظر کنند.
این نشست اضطراری به دنبال افزایش غرق شدن کشتی های حامل مهاجران غیرقانونی در دریای مدیترانه به ویژه جان باخته نزدیک به 800 تن از آنان در روز یکشنبه گذشته، و تشدید سیل مهاجران به این قاره، صورت گرفت.
پیش از این اجلاس، 'لوران فابیوس'، وزیر خارجه فرانسه، با تاکید بر اتخاذ تدابیر سرسختانه برای مقابله با غرق شدن مهاجران غیرقانونی در دریای مدیترانه، پیشنهاد داده بود که قایق ها و کشتی های قاچاقچیان انسان نابود شوند.
'روبرتا پینوتی' وزیر دفاع ایتالیا نیز گفته است که قاچاقچیان انسان باید با مداخله نظامی هدف قرار گیرند و با توجه به شناسایی قاچاقچیان انسان و مکان هایی که قایق های آنها نگهداری می شود، طرح ها برای مداخله نظامی وجود دارد.
روزنامه گاردین روز پنجشنبه در گزارشی نوشته بود: بر اساس پیش نویس محرمانه این نشست، انتظار می رود که اکثر پناهجویانی که نجات یافته اند به کشورهای شان بازگردانده شوند.
به نوشته این روزنامه، براساس این پیش نویس انتظار می رود که رهبران اروپایی تنها با اسکان موقت تنها 5 هزار پناهجو در خاک اروپا موافقت کنند.
به دنبال غرق شدن در حدود 800 پناهجو در روز یکشنبه گذشته در 200 کیلومتری جزیره ایتالیایی ' لامپدوزا'، در دریای مدیترانه انتقادات از دولت های اروپایی که در اکتبر گذشته عملیات جستجو و نجات را متوقف کردند، افزایش یافته است.
کشورهای اروپایی، عملیات مشترک جستجو و نجات پناهجویان را در اکتبر گذشته به رغم نجات جان نزدیک به یکصد هزار نفر، به دلیل ترس از اینکه ممکن است سبب تشویق قاچاق و مهاجران برای عبور از مدیترانه شود، متوقف کردند .
برآورد می شود سالانه 150 هزار نفر از مهاجران و پناهندگان برای رسیدن به خاک اروپا، با قایق و کشتی های کوچک تلاش می کنند از دریای مدیترانه عبور کنند که این مساله با تشدید بحران در کشورهای لیبی و سوریه که کشورهای اروپایی از جمله انگلیس در آن نقش مستقیم داشته اند، تشدید شده است.
به گزارش سازمان بین المللی مهاجرت، در سال گذشته میلادی بیش از سه هزار پناهجو و مهاجر غیرقانونی در دریای مدیترانه جان خود را از دست داده اند.
سازمان بین المللی مهاجرت پیش بینی کرده است که تا پایان سال جاری میلادی حدود 500 هزار نفر از طریق مدیترانه وارد اروپا شوند.
بنابر گزارشها، از ابتدای سال جاری میلادی یک هزار و 750 نفر تن از این مهاجران در مدیترانه غرق شده و جان خود را از دست داده اند.