صندوق کودکان سازمان ملل متحد " يونيسف " روز شنبه اعلام کرد به رغم پيشرفتهايي که در زمينه بهبود وضعيت کودکان در افريقا حاصل شده است ، اين قاره هنوز هم با چالشهاي بزرگي مواجه است و جامعه بين الملل بايد براي حمايت از حقوق کودکان همکاري کند.
الحاج اس سي Elhadj As Sy مدير منطقه اي يونيسف در امور شرق و جنوب افريقا روز شنبه در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد طي ده سال گذشته ، پيشرفتهايي در زمينه بهبود شرايط زندگي کودکان در قاره پهناور افريقا حاصل شده است . در زمينه بهداشتي مي توان گفت امار مرگ و مير کودکان در بسياري از کشورهاي افريقايي کاهش يافته است و سرمايه گذاريهاي زيادي در بخش اموزش انجام شده و طرحهاي زيادي نيز در دست اجرا و حتي امار حضور کودکان در مدارس نيز افزايش يافته است.
وي که در استانه روز جهاني کودک بيستم نوامبر ( بيست و نهم ابان ماه ) سخن مي گفت افزود افريقا قاره اي است که با مشکلات زيادي روبرو است و کودکان اين منطقه از اين مشکلات مستثني نيستند. ما هنوز هم براي بهبود وضعيت بهداشتي و سلامتي کودکان افريقايي راه طولاني در پيش داريم. شمار زيادي از کودکان اين منطقه حتي نمي توانند به سن پنج سالگي برسند و اين امار شامل هزاران نفر نيست بلکه ما درباره امار ميليوني سخن مي گوييم و از سوي ديگر شمار زناني که در حين زايمان جان خود را از دست مي دهند ، بسيار بالا است.
وي گفت اگرچه برخي از کشورهاي اين منطقه به اهداف توسعه هزاره دست يافتند اما اين اهداف در بسياري ديگر تحقق نيافته است. اگر ما بعنوان مثال به موضوع انتقال ويروس بيماري ايدز از مادران به کودکان در برخي از کشورها نظير بوتساوانا بپردازيم مي بينيم که اين موضوع به ميزان قابل توجه نود و پنج درصد کنترل شده که امار بسيار عالي است اما در کشور ديگري نظير کومور اين امار تنها يک درصد است و بررسي و رسيدگي به اين اختلافات است که در اين قاره بايد مورد توجه قرار گيرد.
اين کارشناس يونيسف در ادامه گفت قاره افريقا حدود ده درصد از کل جمعيت جهان را تشکيل مي دهد و زنان و کودکان اين منطقه اسيب پذيرترين گروهها در برابر چالشها و مشکلات اين منطقه هستند.
وي گفت در قاره افريقا ، کودکان بر اثر ابتلا به بسياري از بيماري ها که به راحتي از طريق ايمن سازي بدن و واکسيناسيون قابل پيشگيري است ، جان خود را از دست مي دهند ، به عنوان مثال نه کشور در منطقه شرق و جنوب افريقا حدود هفتاد درصد همه موارد انتقال ايدز از مادران به کودکان در کل جهان را دارا هستند.
اين کارشناس يونيسف افزود اگر ما شمار کودکان مبتلا به ايدز در قاره افريقا را تنها در سال گذشته بررسي کنيم ، مي بينيم حدود چهار صد هزار کودک به اين بيماري خطرناک مبتلا شدند و اين در حالي است که در کشوري مانند فرانسه اين امار تنها دو يا سه مورد است.
وي گفت بنابر اين مي توان نتيجه گرفت ما در مقابله با بيماريها ، در برابر مشکلات اجتماعي که کودکان ما با انها دست به گريبانند ، در وضعيت يکساني قرار نداريم.
اين مقام يونيسف افزود ، به رغم تلاشهاي جدي براي حمايت از حقوق کودکان ، شمار کودکاني که قرباني بدرفتاري از جمله سوء استفاده جنسي قرار مي گيرند ، هنوز هم در حال افزايش است و اين موضوع غيرقابل قبول است.
وي گفت اما براي مقابله با اين مشکلات چه کار بايد کرد ؟ شايد ما بايد به اصول و ارزشها در خصوص حمايت از حقوق کودکان برگرديم چرا که بسياري از اين کودکان در داخل خانواده و جامعه مورد سوء استفاده قرار مي گيرند بنابر اين ما بايد تلاش کنيم با افزايش سطح اگاهي به مردم اين قدرت را بدهيم که بتوانند به خوبي از کودکان خود حمايت کنند.
اين کارشناس يونيسف در ادامه تاکيد کرد از سوي ديگر ما بايد نظامهايي براي حمايت از کودکان بکار بنديم که اين به معناي تدوين و اجراي قوانين و مقرراتهايي براي پيشگيري از هر گونه سوء استفاده و بدرفتاري و حمايت از حقوق کودکان است.
وي در خصوص کمک به کودکاني که بر اثر درگيريها در افريقا بي خانمان شدند نيز گفت بهترين و موثرترين کار مداخله پيش از وقوع درگيري و اموزش مردم براي فرا گرفتن صلح است.
اين مقام صندوق کودکان سازمان ملل " يونيسف" افزود متاسفانه اين قاره ، بي ثباتي هاي بسياري را تجربه مي کند که اين نااراميها بسياري از مردم اين منطقه را از جوامع و در برخي موارد از کشورهايشان دور مي کند که متاسفانه در اين موارد نيز کودکان جزء اسيب پذيرترين گروهها هستند.
خبرگزاري شين هوا از نايروبي گزارش داد ، اين مقام يونيسف افزود همکاري و همبستگي بين المللي براي کمک به کودکان بسيار حائز اهميت است. کودکان در سراسر جهان با مشکلات و پديده هايي مواجه هستند که که ماهيت جهاني دارند و من معتقدم ما در قبال کودکانمان مسئوليت جهاني داريم.
قابل ذکر است روز جهاني کودک بيستم نوامبر ( بيست و نهم ابان ماه ) است که در سال 1989 صد و نود و دو کشور کنوانسيون حقوق کودک را در اين روز امضا کردند. ولي بزرگداشت روز جهاني کودک در برخي کشورها در تاريخهاي مختلف برگزار مي شود.