عمر البشیر رییس جمهوری سودان چهارمین دوره ریاست جمهوری خود را با ادامه رویکردهای جدید در سیاست خارجی این کشور از امروز دوشنبه آغاز کرد.
خبرگزاری رسمی سودان سونا و رسانه های داخلی این کشور با انتشار این خبر افزودند: البشیر روز گذشته اعلام کرد از اولویت های اصلی وی در دوره جدید ریاست جمهوری ایجاد امنیت ، افزایش منزلت دولت نزد همه احزاب، ایجاد کمیساریای شفاف سازی و مبارزه با فساد با اختیارات گسترده مقامات و تحت نظارت وی خواهد بود.
عمر حسن احمد البشیر رئیس جمهور کنونی و رئیس حزب کنگره سودان در سال 1989 زمانی که یک سرهنگ ارتش سودان بود رهبری کودتای بدون خونریزی را برعهده گرفت و موفق به برکناری صادق المهدی نخست وزیر منتخب وقت شد و به قدرت رسید.وی پس از به قدرت رسیدن خود را به عنوان رئیس «شورای رهبری انقلاب نجات ملی» منصوب کرد و قدرت قانون گذاری و اجرایی از جمله ریاست جمهوری ، نخست وزیری ، فرماندهی نیروهای مسلح و وزارت دفاع را به دست گرفت.
البشیر در 16 اکتبر 1993 بعد از انحلال شورای رهبری انقلاب برای نجات ملی به عنوان رئیس جمهوری سودان منصوب شد و قدرتش را افزایش داد.
وی به خاطر ایفای نقش در حوادث و درگیری ها در دارفور که باعث کشته شدن 200 هزار تن شد مورد انتقاد سازمان های جهانی قرار گرفت و در نهایت در سال 2004 با امضای موافقت نامه ای به جنگ داخلی بین جنوب و شمال سودان پایان داد.
دیوان بین المللی کیفری مستقر در لاهه در 4 فوریه سال 2009 میلادی در اقدامی بی سابقه و برای اولین بار حکم بازداشت عمر البشیر را به اتهام ارتکاب به «جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت» در دارفور، صادر کرد و رییس جمهوری سودان هم در واکنش به این حکم 13 سازمان عمده بین المللی امدادرسانی را که در منطقه دارفور به کمک رسانی به مردم جنگ زده می پرداختند، از آن کشور اخراج نمود.
کشور سودان در 9 ژانویه 2011 در یک همه پرسی تجزیه شد و سودان جنوبی از این کشور جدا گردید.
تحلیلگران معتقدند پس از جدایی جنوب سودان از این کشور البشیر بخش زیادی از منابع اقتصادی خود را از دست داد و به همین علت در صدد نزدیک شدن به کشورهایی مانند عربستان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس برآمد تا به اقتصاد بحران زده این کشور غلبه کند.
به گفته تحلیلگران یکی ازدلایل مهم نزدیک شدن البشیر به عربستان و فاصله گرفتن از ایران در همین نکته نهفته است.البشیر با نامزد شدن در انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور که از 13 تا 16 آوریل گذشته ( 24 تا 27 فروردین) برگزار شد با تقریبا 95 درصد آراء پیروز این انتخابات لقب گرفت.
وی که درمیان احزاب اسلامی سودان جایگاهی ندارد با کمک 2 میلیاردی عربستان به پیروزی رسید.
این درحالی بود که احزاب مخالف این کشور شرکت در انتخابات را تحریم کرده بودند.
سودان از اولین کشورهایی بود که با آغاز حملات هوایی عربستان موسوم به عملیات «طوفان قاطعیت» علیه یمن در 25 مارس(6 فروردین)به منظور کمک به عربستان به ائتلاف عربی پیوست.
تحلیلگران سیاسی معتقدند عمر البشیر هیچگاه به فکر وحدت سودان نبوده و در مقابل باقی ماندن در راس قدرت تن به تجزیه ذلت بار سودان داد و در واقع سودان را در مقابل تمدید ریاست جمهوری خود تجزیه کرد به طوری که اکنون سودان جنوبی به پایگاهی محکم برای رژیم صهیونیستی تبدیل شده و حضور صهیونیستها در نیل علیا امنیت آبی 10 کشور اطراف نیل را تهدید می کند.
تحلیلگران مسایل سیاسی می گویند اکنون سودان به رژیمی فرصت طلب تبدیل شده که تنها به دنبال منافع خود است.