وزیران امورخارجه مصر و لیبی در کنفرانس خبری مشترکی در قاهره بر لزوم تشکیل دولت وفاق ملی در لیبی تاکید کردند.
به گزارش شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی، سامح شکری وزیر امور خارجه مصر در کنفرانس مشترک خبری با همتای لیبیایی خود محمد الدایری در قاهره گفت: باید گروه های مختلف سیاسی که با تروریسم و خشونت مخالفند در چارچوب دولت وحدت ملی جمع شوند که نیازهای مردم لیبی را برای تامین خدمات برآورده کند و به شکلی مثبت تر و تاثیر گذار تر به مقابله با تروریسم بپردازد، به ویژه با توجه به تحولات اخیر که موجب تسلط عناصر تروریستی بر بخش های وسیع تری از خاک لیبی شده است. بدون تردید این مسئله و تحولات لیبی روی مصر تاثیر مستقیم دارد و مصر به این مسئله اهتمام و توجه دارد و اوضاع لیبی را در صدر اولویت های خود می داند. با توجه روابط نزدیک میان دو ملت مصر و لیبی و حتی ارتباط سببی و خانوادگی و آینده مشترکی که میان آنها وجود دارد ما خواستار آن هستیم که بار دیگر خیر و برکت شامل حال لیبی شود و تلاش های جناب وزیر خارجه لیبی و همچنین جناب عقیله صالح رئیس پارلمان و سایر برادران در طبرق را ارج می نهیم. اقدامات آنها تاکنون بسیار مثبت بوده است. فرستاده سازمان ملل به لیبی تاکنون سه بار دیدگاه خود را در خصوص راههای مهار بحران لیبی مطرح کرده است و هر بار دولت قانونی لیبی براساس احساس مسئولیتی که در خصوص تحقق ثبات در لیبی دارد، تعاملی مثبت با این دیدگاه ها داشته است. اما گروه حاکم بر طرابلس برخورد مثبتی با این پیشنهادها و دیدگاه ها نداشته است. از این رو، ما از نزدیک با جناب وزیر امورخارجه لیبی و دولت قانونی این کشور همکاری می کنیم و امیدواریم شاهد بهبود اوضاع این کشور و قرار گرفتن بحران در مسیر حل و فصل سیاسی باشیم. چرا که معتقدیم این شیوه به نفع لیبی و وحدت و یکپارچگی آن است و شایسته است که همه گروهها به منظور تقویت توان لیبی برای غلبه بر تروریسم همکاری کنند.
در ادامه این کنفرانس خبری، محمد الدایری وزیر امور خارجه لیبی هم ضمن تشکر از وزیر خارجه مصر گفت: «آخرین باری که در این سالن با جناب سامح شکری دیدار داشتم روز یکشنبه 28 دسامبر سال 2014 بود. می خواهم به همه اطمینان بدهم که ما از آن زمان تاکنون در زمان حضورمان در برخی نشست ها، چه اتحادیه عرب و چه سازمان همکاری اسلامی، مدام به طور مستقیم در تماس بوده ایم. تماس نزدیک میان من و جناب وزیر خارجه مصر همچنان وجود دارد این مسئله موجب می شود در لیبی از اطمینان بیشتری برخوردار باشیم چرا که حمایت مصر، منبع قدرتی برای لیبی است. لیبی عملا در دوران دشواری به سر می برد به ویژه آن که خطر داعش، در لیبی و کشورهای همسایه جدی تر از ماههای قبل، ما را تهدید می کند. بنابراین، حضور مصر با ما در یک سنگر واحد موجب اطمینان خاطر بیشتر ما می شود و مایه غرور و افتخار ما است. درعمل ما به ساعات آینده و دو روز آینده چشم دوخته ایم و امیدواریم عقل و خرد در لیبی غالب شود و بیشترین تعداد از گروه های لیبیایی به توافق ملی که شدیدا در این ایام مورد نیاز است بپیوندند. به ویژه آن که خطر داعش بیش از هر زمان و ملموس تر از همیشه، در مرکز، غرب و شرق لیبی به سرعت ما را تهدید می کند. از این رو، از همه برادران در لیبی می خواهیم عقل و منطق را غلبه بدهند و بیایند با هم بنشینیم تا یک لیبی جدید و کشوری قانون مند و دارای نهادهای قانونی به ویژه ارتش و پلیس و دستگاه قضایی مستقل تاسیس کنیم. ما همچنین تاکید می کنیم در لیبی جدید باید رویکرد ما مبارزه با تروریسمی باشد که لیبی و کشورهای همسایه از جمله الجزایر و مصر و تونس را تهدید می کند و کشورهای اروپایی نیز مانند ما نگران این مسئله هستند.
از سوی دیگر ما متاسفانه علاوه بر بحران سیاسی و امنیتی موجود در کشور، دچار بحران عمیق مالی و اقتصادی هستیم از این رو، امیدواریم عقل و خرد بر فضای کشور حاکم شود و بیشترین تعداد از لیبیایی ها و گروههای سیاسی به وفاق ملی که به زودی با کمک کشورهای همسایه و جامعه بین المللی در قالب دولت وفاق ملی متجلی خواهد شد، بپیوندند.
نشانه های مثبت حسن نیت از برادرانمان در مصراته که اهمیت مرحله کنونی را درک می کنند به چشم می خورد. برادران ما در جبل نفوسه، غریان، زاویه و در شرق و جنوب نیز عملا خواستار دستیابی به این وفاق ملی هستند. ما خواستار دستیابی به این توافق هستیم و باید در این مسیر یعنی مسیر وحدت ملی حرکت کنیم که می توان براساس آن دولت وحدت ملی را تشکیل داد.
در ادامه این کنفرانس خبری، وزیران خارجه مصر و لیبی به سئوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
سامح شکری در پاسخ به سئوال خبرنگاری درباره نگرانی ها درباره تلاش های گروه های تروریستی به منظور ناکام گذاشتن دولت وفاق ملی در آینده و چگونگی جلوگیری از آن گفت: در حقیقت این نگرانی مشروعی است ولی از همان ابتدا در چارچوب تلاش های فرستاده سازمان ملل، وی همواره تاکید داشت دولت وحدت ملی و وفاق سیاسی از گروه های سیاسی تشکیل شود که در اقدامات تروریستی و خشونت دست نداشته اند و گزینه نظامی را کنار گذاشته اند. قطعا گروه های تروریستی و افراطی رویکرد عقیدتی دارند که براساس آن می خواهند با توسل به ارعاب و ترسانیدن مردم لیبی قدرت را به دست بگیرند. این گروه ها را نمی توان وارد چارچوب فرایند سیاسی کرد. این فرایند فقط مخصوص کسانی است که بخشی از مردم لیبی هستند که متوسل به چنین اقداماتی نشده اند.
محمد الدایری وزیر خارجه لیبی هم در ادامه اظهارات سامح شکری گفت: نظر من هم با نظر جناب وزیر خارجه مصر مشترک است تنها این نکته را اضافه می کنم که ما اکنون در سر دوراهی هستیم. داعش همه را تهدید می کند. بنابراین، کسی که نمی خواهد با ما در مسیر وفاق ملی گام بردارد در حقیقت می خواهد داعش را تقویت کند بنابراین، همه چیز روشن است هم راه درست و هم راه غلط هردو روشن و آشکار است.