سران کشورهای عضو اتحادیه آفریقا در نشستی در آفریقای جنوبی مسئله مهاجرت های غیرقانونی را بررسی می کنند.
مهاجرتهای غیرقانونی اتباع آفریقا در سالهای اخیر برای کشورهای اروپایی یک معضل جدی بوده است اما در این سالها دولت آفریقایی برای مقابله با این معضل اقدام موثری انجام نداده و در واکنش به فجایعی که مهاجرت های غیرقانونی اتباع آفریقایی در دریای مدیترانه به بار آورده است، فقط به ابراز تاسف بسنده کرده اند. با این حال اگر اتفاق غیرمنتظره ای روی ندهد قرار است سران کشورهای اتحادیه آفریقا روز یکشنبه در آفریقای جنوبی گردهم آیند و پیشنهادهای خود را در این زمینه (که البته دست آنها در این زمینه چندان هم باز نخواهد بود)، مورد بررسی قرار دهند.
در حالی که طبق پیش بینی های صورت گرفته، جمعیت قاره آفریقا تا سال دو هزار و پنجاه از دو میلیارد نفر نیز فراتر خواهد رفت و در شرایطی که کشورهای آفریقایی همچنان با مشکل سوءزمامداری روبرو هستند، معضل مهاجرت های غیرقانونی روز یکشنبه در اولین روز اجلاس سران آفریقا در آفریقای جنوبی، در نشستی غیرعلنی بررسی خواهد شد. همین مسئله قرار است در نشست آتی مشترک سران اروپا و آفریقا که زودتر از سپتامبر برگزار نخواهد شد، مورد تبادل نظر سران دو منطقه قرار گیرد.
Tjiurimo Hengari جیوریمو هنگاری، کارشناس موسسه امور بین المللی آفریقای جنوبی، می گوید: "برای من جالب است که بدانم سران کشورهای آفریقایی چه پیشنهادهایی درباره این مسئله ( مهاجرتهای غیرقانونی) ارائه خواهند کرد چرا که راه حلهای این معضل اساسا داخلی هستند. تلاش برای ارتقای زمامداری و تقویت رشد اقتصادی که به نفع همه باشد ، بهترین اقداماتی است که می توان در این زمینه انجام داد. "
یک ماه و نیم پیش درست پس از موج خشونتهای بیگانه ستیز که در ماههای ژانویه و آوریل هشته کشته ( همگی مهاجران آفریقایی بودند) در سووتو Soweto و هفت کشته در دوربان Durban آفریقای جنوبی بر جا گذاشت ، جاکوب زوما رئیس جمهور آفریقای جنوبی برگزاری نشستی مشترک را با همتایان آفریقایی خود خواستار شد. وی تاکید کرد: " این گونه مشکلات باید در سطح اتحادیه آفریقا مورد بررسی قرار گیرند. درست است که ما در کشور خود مشکل بیگانه ستیزی داریم اما کشورهای دیگر نیز که دوست و برادر ما هستند، در تشدید این مشکل دخیل بوده اند. چرا شهروندان آنها در کشورهای خودشان نیستند؟ "
به گزارش خبرگزاری فرانسه از ژوهانسبورگ، آفریقای جنوبی که اقتصاد پیشرفته ای دارد، یکی از اصلی ترین کشورهای مقصد مهاجران در قاره آفریقا محسوب می شود. اما افزایش خشونت های بیگانه ستیز و برخورد نامناسب مقامات پرتوریا با این معضل، وجهه آفریقای جنوبی را در منطقه و جهان خدشه دار کرد.
دیوید کوت David Cote ، وکیل مدافع و عضو قانونگذاران حقوق بشر، می گوید: "در شرایطی که آفریقای جنوبی رفتار سختگیرانه ای در قبال پناهندگان در پیش گرفته و بسیاری از آنها را به کشورهایشان باز می گرداند، دشوار است که بخواهیم از این کشور بخواهیم به پناهندگان سومالی بیشتر کمک کند. "
آفریقای جنوبی پس از پایان دوره آپارتاید و تحت زمامداری رهبرانی که بسیاری از آنها در دوران رژیم نژادپرست حاکم در کشورهای خارجی در تبعید زندگی کرده بودند، متون حقوقی پیشرفته ای در زمینه حمایت از مهاجران به تصویب رساند و خود را کشوری معرفی کرد که می تواند در زمینه پذیرش آوارگان و مهاجران الگو باشد. اما خیلی زود از سال دو هزار با انتشار اولین بخش نامه هایی که دولت آفریقای جنوبی منتشر کرد، مشخص شد که زمان سختگیریها در قبال مهاجران و پناهندگان از راه رسیده است.
ینس پدرسن Jens Pedersen ، مشاور عضو سازمان پزشکان بدون مرز، گفت: "فجایعی که در ماههای ژانویه و آوریل در آفریقای جنوبی برای مهاجران اتفاق افتاد، پیام محکمی برای آنها داشت مبنی بر این که: هر جا که می خواهید بروید، به شمال ، به جنوب. مهم نیست که کجا می روید اما بدانید که در این کشوری جایی ندارید. "
مارک بافو Marc Gbaffou ، رئیس مجمع مهاجران آفریقایی، تاکید کرد: "بیگانه ستیزی در آفریقای جنوبی نهادینه شده است و مهاجران در این کشور به راحتی کشته می شوند."
مارک بافو که ساحل عاجی است، دوازدهم آوریل گذشته با ارسال نامه ای به اتحادیه آفریقا از رهبران بزرگ ترین سازمان آفریقایی خواست، مسئله حمایت از مهاجران آفریقایی در کشورهای قاره را در دستور کار خود بگنجانند.