رابرت موگابه رهبر زیمبابوه و رییس کنونی اتحادیه آفریقا روز سه شنبه به شدت از دادگاه بین المللی جنایی به علت درخواست از آفریقای جنوبی برای دستگیر کردن رییس جمهوری سودان انتقاد کرد.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس از ژوهانسبورگ، عمر البشیر رییس جمهوری سودان روز دوشنبه در پی صدور حکم دادگاه آفریقای جنوبی برای جلوگیری از خروج و دستگیر کردن وی که برای شرکت در کنفرانس اتحادیه آفریقا به این کشور سفر کرده بود، نشست سران این نهاد آفریقایی را زودتر از موعد ترک و به کشورش بازگشت.
دادگاه بین المللی جنایی حکم بازداشت بشیر را به اتهام ارتکاب جنایت های جنگی مرتبط با درگیری های منطقه دارفور سودان صادر کرده است.
خبرگزاری آفریقا مستقر در خاک آفریقای جنوبی به نقل از سخنان موگابه در مراسم پایانی نشست سران اتحادیه آفریقا در ژوهانسبورگ گزارش داد: دادگاه بین المللی کیفری در قاره آفریقا مطلوب نیست.
وی افزود: اتحادیه آفریقا و این قاره ستاد دادگاه بین المللی کیفری نیست و ما به هیچ وجه موافق فعالیت این نهاد در این منطقه نیستیم.
با اینکه کشور آفریقای جنوبی یکی از امضا کنندگان اساسنامه تاسیس دادگاه بین المللی جنایی است، اما برخی از رهبران آفریقایی می گویند که این دادگاه به صورت غیرعادلانه سران کشورهای آفریقایی را هدف قرار داده و اتحادیه آفریقا نیز اعلام کرده است که هیات های شرکت کننده در اجلاس ژوهانسبورگ از مصونیت قضایی برخوردار هستند.
خبرگزاری آفریقا در گزارش خود به نقل از موگابه افزود: جاکوب زوما رییس جمهوری آفریقای جنوبی نیز گفته است که اجازه نخواهد داد که ماموران پلیس، البشیر را دستگیر کنند.
سخنگوی دفتر زوما، پرسش ها درباره البشیر را به فوملا ویلیامز سخنگوی دولت ارجاع داد و او نیز روز سه شنبه به علت تعطیل همگانی در این کشور در دسترس قرار نداشت.
نیک کافمن وکیل چند تن از قربانیان پرونده دارفور در دادگاه بین المللی جنایی روز سه شنبه از دادستان این دادگاه خواست که از قضات بخواهد حکم رسمی درباره اجرا نشدن دستور دادگاه از سوی دولت آفریقای جنوبی برای بازداشت کردن بشیر را صادر و گزارش این موضوع را برای طرح به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارسال کند.
بیست و پنجمین نشست سران اتحادیه آفریقا روز سه شنبه در شهر ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی با وعده تحقق برنامه 2063 به عنوان نقشه ای برای توسعه آتی این قاره پایان یافت.
در این نشست 2 روزه سران کشورهای آفریقایی، برنامه 2063، ارتقای جایگاه زنان، بحران سیاسی بروندی، پیشنهادهای مربوط به منطقه تجارت آزاد و ساز وکارهای یافتن منابع مالی جدید برای نیروهای این اتحادیه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
نشست امسال سران اتحادیه آفریقا تحت الشعاع حضور عمر البشیر رییس جمهوری سودان قرار گرفت که نام وی به اتهام جنایت علیه بشریت در فهرست افراد تحت تعقیب دیوان بین المللی کیفری (لاهه) قرار دارد.
حکم بازداشت وی حین حضور در نشست سران اتحادیه آفریقا صادر شد و آفریقای جنوبی به موجب امضای اساسنامه رم موظف به بازداشت و تحویل البشیر به این دادگاه بین المللی بود.
با اینکه آفریقای جنوبی به علت اجرا نکردن حکم بازداشت دیوان بین المللی کیفری مورد انتقاد قرار گرفته است، اما انکوسازانا دلامینی زوما رییس کمیسیون اتحادیه آفریقا با دفاع از تصمیم دعوت وی برای شرکت در این اجلاس، گفت: وی در محل متعلق به اتحادیه آفریقا حضور یافته نه آفریقای جنوبی، بنابراین آفریقای جنوبی مرتکب هیچ خطایی در این خصوص نشده است.
دلامینی زوما افزود: اتحادیه آفریقا بر اساس قوانین خود عمل می کند نه بر اساس مقرارت دیوان بین المللی کیفری.
رابرت موگابه رییس اتحادیه آفریقا و رییس جمهوری زیمبابوه نیز دیدگاه دلامینی زوما را در زمینه بازداشت نکردن البشیر تایید کرد و گفت: اینجا ستاد دیوان بین المللی کیفری نیست و اساسنامه رم را کشورها امضا کرده اند نه اتحادیه آفریقا.