لیبی به آهن ربایی برای جذب شبه نظامیان تندرویی تبدیل شده است که در اردوگاههای شبه نظامیان نحوه کار با تسلیحات نظامی را آموزش می بینند.
به گزارش واحد مرکزی خبر، این کشور نفت خیز در شمال آفریقا که با تونس هم مرز است دولت ها و پارلمان های رقیب و همچنین گروههای مسلحی دارد که پس از ناآرامی های سال 2011 میلادی و سرنگونی معمر قذافی ، برای دستیابی به قدرت تلاش می کنند.
مایکل نایبی اسکویی تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه ( غرب آسیا ) در موسسه مشورتی و اطلاعاتی استراتفور در تگزاس آمریکا گفت : « هرج و مرج در لیبی تاثیرات امنیتی خطرناکی برای منطقه دارد.»
وی افزود : « لیبی شاهد بازگشت اندک اما مستمر شبه نظامیانی از سوریه بوده است.»
تونس اعلام کرد سه هزار نفر از اتباعش دوشادوش گروههای شبه نظامی در سوریه ، عراق و لیبی می جنگند و 500 سرباز کهنه کار که تهدید امنیتی به شمار می روند به کشورشان بازگشته اند.
26 ژوئن دانشجوی مسلحی 38 گردشگر را در منطقه ساحلی در تونس قتل عام کرد که این حمله ، دومین حمله مرگبار در سه ماه گذشته در این کشور بوده است.
مقامات تونس اعلام کردند شبه نظامیان در لیبی این دانشجوی تونسی 23 ساله را آموزش نظامی داده اند.
گفته می شود وی درست همان زمانی که دو فرد مسلح ماه مارس به موزه ملی باردو در تونس حمله کردند و 21 گردشگر و یک پلیس را کشتند در لیبی بوده است.
رفیق چلی وزیر امنیت تونس اعلام کرد : « تایید شده است که وی غیر قانونی به لیبی رفته و در صبراته در غرب طرابلس آموزش دیده بود.»
این مقام افزود مهاجمان به موزه ملی باردو نیز با شبه نظامیان انصار الشریعه آموزش دیده بودند که با گروه القاعده مرتبط است و در فهرست گروههای تروریستی آمریکا و سازمان ملل متحد قرار دارد.
صبراته جایی که به گفته مقامات تونس ، مهاجم 23 ساله تونسی پیش از قتل عام گردشگران در آنجا آموزش دیده است در 60 کیلومتری غرب طرابلس قرار دارد.
این شهر ساحلی در 100 کیلومتری راس جدیر ، گذرگاه مرزی میان لیبی و تونس نیز واقع شده است.
فیلیپ استاک تحلیلگر مسائل خاورمیانه ( غرب آسیا ) و شمال آفریقا از موسسه وریسک ماپلکرافت گفت : « صبراته اردوگاه آموزش شبه نظامیان تندروست.»
این شهر در اختیار گروه شبه نظامی فجر لیبی است که سال گذشته طرابلس را تصرف کرد و دولت و پارلمانی تشکیل داد که با دولت به رسمیت شناخته شده لیبی مخالف است.
مقامات امنیتی در طرابلس اعلام کردند صدها شبه نظامی خارجی از جمله تونسی هایی که از سوریه و عراق بازگشته اند در ماههای اخیر وارد لیبی شده اند.
گروه داعش که از جمله گروههای شبه نظامی است که جای پایی در لیبی دارد مسئولیت حمله به منطقه ساحلی تونس و موزه ملی باردو را به عهده گرفت.
این گروه اکنون کنترل شهر ساحلی سرت را در 500 کیلومتری صبراته به دست دارد.
یکی از مقامات محلی سرت که خواست نامش فاش نشود گفت : « این گروه پس از ائتلاف با گروههای مسلح هوادار قذافی در این شهر نفوذ پیدا کرد.»
وی با اشاره به شهر فلوجه در عراق افزود : « سرت به فلوجه جدیدی تبدیل شده که مرکز آموزش شبه نظامیان افراطی از کشورهای مختلف است.»
روزنامه نیویورک تایمز روز جمعه نوشت سیف الله بن حسینه یکی از شبه نظامیان ارشد تونس و از همدستان اسامه بن لادن اواسط ژوئن در حمله هوایی در تونس کشته شد.
گفته می شود بن حسینه هماهنگ کننده چند ترور از جمله ترور احمد شاه مسعود مبارز مشهور افغان در سال 2011 میلادی بوده که بر ضد گروه طالبان می جنگیده است.
وی همچنین با حملات به سفارت آمریکا در تونس در سال 2012 میلادی و قتل دو سیاستمدار برجسته تونسی در سال 2013 میلادی مرتبط بوده است.
صلاح الدین جورچی تحلیلگر تونسی گفت هرج و مرج در لیبی خطر جدی برای امنیت راهبردی تونس است.
وی افزود : « با وجود تدابیر امنیتی در تونس ، شبکه هایی هستند که می توانند از مرز عبور کنند و مردان جوان را برای آموزش نظامی به اردوگاههایی در لیبی بیاورند و سپس از آنها در حملات استفاده کنند.»