دومين كارگاه آموزشي زائران بيتالله الحرام به منظور ايجاد شناخت بيشتر و ارتقاي سطح فكري آنها نسبت به مفاهيم مناسك حج ابراهيمي و نقش آن در توسعه، در رايزني فرهنگي ايران در پايتخت سيرالئون برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از اداره كل روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، دومين كارگاه آموزشي، فرهنگي و ديني يك روزه از سوي رايزني فرهنگي ايران روز سه شنبه 19 آبانماه برگزار شد.
در اين نشست، محمود كروما عالم برجسته سيرالئون و امام جمعه مسجد مدينگوي فريتاون، احمد باه، محمد امين نايله دو استاد دانشكده اسلامي فريتاون و وابسته فرهنگي در خصوص فلسفه و فضيلت حج ابراهيمي، مفاهيم مناسك و ابعاد فرهنگي، سياسي و اقتصادي حج به طور مستند سخنراني كردند.
در اين كارگاه آموزشي قزلسفلي وابسته فرهنگي در بخشي از سخنان خود با بيان اينكه حج در حقيقت يك هجرت بزرگ و كارگاه خودسازي و جهاد اكبر است، گفت: روح مراسم حج، عبادتي است كه عميقا با خاطره مجاهدات حضرت ابراهيم (ع)، اسماعيل و هاجر (س) آميخته است.
وي در خصوص قرباني كردن در مناسك حج گفت: اين امر به معناي گذشت از همه چيز در راه معبود است.
قزلسفلي با بيان اينكه رمي جمرات يادآور خاطره مبارزه حضرت ابراهيم (ع) با وسوسههاي شيطان در ميدان جهاد اكبر است، گفت: ما نيز در طول عمر خود در ميدان جهاد اكبر با وسوسههاي شياطين روبرو هستيم و تا آنها را سنگسار نكنيم و از خود نرانيم، سعادتمند نخواهيم شد.
وي با طرح سئوال «سعي بين دو كوه كوچك صفا و مروه چه مفهومي ميتواند داشته باشد؟» گفت: سعي و تلاش حضرت هاجر (س) براي نجات جان فرزند خود اسماعيل در آن بيابان خشك و سوزان يادآور اين واقعيت است كه چگونه بعد از اين سعي و تلاش خداوند او را به مقصودش رسانده و چشمه زمزم از زير پاي نوزادش جوشانيد. مفهوم سعي اين است كه با تلاش در راه خدا ميتوان به رزق و روزي حلال و توسعه امور معيشتي دست يافت.
وابسته فرهنگي در ادامه سخنان خود گفت: اثرات عميق و سازنده حج در صورتي محقق خواهد شد كه حج را با رموز آن آموخته و خاطرات حضرت ابراهيم (ع) و فرزند و همسرش را گام به گام تجسم كرده و فلسفه آن را درك كرد.
وابسته فرهنگي با بيان اينكه مهمترين فلسفه حج ايجاد دگرگوني اخلاقي در انسان است در بخشي از سخنان خود گفت: مراسم احرام انسان را به كلي از تمايلات مادي، امتيازات ظاهري و لباسهاي رنگارنگ بيرون آورده و با پرداختن به خودسازي او را در عالمي از نور، روحانيت، معنويت و صفا فرو ميبرد.
قزلسفلي در بخشي ديگر از سخنان خود با بيان اينكه حج عامل موثري است، براي شكستن بندهاي اسارت، استعمار نو و آزاد ساختن مسلمين است، گفت: حضرت علي (ع) درباره فلسفه حج ميفرمايند خداوند متعال مراسم حج را براي تقويت آئينهاي اسلام تشريع كرده است.
وي درباره بعد فرهنگي حج اظهار داشت: ارتباط مسلمانان در ايام حج موثرترين عامل مبادله فرهنگي و انتقال فكرها به يكديگر است. مضافا اينكه اجتماع عظيم حج نماينده واقعي همه اقشار مسلمانان جهان است.
وابسته فرهنگي در ادامه سخنان خود با بيان اينكه استفاده از كنگره عظيم حج براي تقويت پايههاي اقتصادي كشورهاي اسلامي طبق روايات اسلامي يكي از فلسفههاي آن است، گفت: حجاج در اجتماع بزرگ حج ميتوانند يك بازار مشترك اسلامي را بنا كرده و زمينههاي تجاري را در ميان خود فراهم سازند. در اين صورت منافع اين مبادلات تجاري موجب عدم وابستگي اقتصادي به اجانب خواهد شود. در روايتي امام صادق (ع) ضمن بيان فلسفههاي حج صريحا به اين موضوع اشاره شده كه يكي از اهداف حج تقويت تجارت مسلمانان و تسهيل روابط اقتصادي است.
احمد باه، استاد دانشكده اسلامي فريتاون نيز در سخناني گفت: با اشاره به اينكه حج بر هر انساني كه توانايي داشته باشد فقط يك بار در طول عمر واجب ميشود، گفت: كلمه حج 10 مورد در قرآن آمده است و در هريك از اين موارد به يكي از احكام و امور مربوط به اين دستور مهم اشاره شده است.
شيخ محمد امين نايله، استاد دانشكده اسلامي فريتاون در سخناني اظهار داشت: به مدت هشت سال در حوزه علميه قم تحصيل كرده و به زبان فارسي تكلم ميكند، در بخشي از سخنان خود پاكي، بينيازى، نور و خير دنيا و آخرت را از جمله آثار حج برشمرد.
الحاج محمود كروما نيز در بخشي از سخنان خود آمادگى، اخلاص، ياد گرفتن مناسك حج، حلال كردن مال و ... را از جمله مواردي معرفي كرد كه شايسته است حجگزار قبل از فرارسيدن موسم حج آنها را انجام دهد.
كروما خوشخويي، كمك به همراهان، شريك ساختن ديگران در ثواب حج و ... را براي حجاج در ايام حج توصيه كرد.
وي افزود: حجاج پس از بازگشت از حج به منظور حفظ دست آوردهاي حج گناهان را ترك كرده و از مناسك آموزنده، سازنده و تحول زاي حج در جامعه استفاده بهينه به عمل آورند.
در پايان اين نشست، وابسته فرهنگي اقلام فرهنگي شامل مطالب و كتاب مربوط به حج به آنها اهداء كرد.
اولين كارگاه آموزشي مفاهيم مناسك حج ابراهيمي چهارشنبه 13 آبان با همكاري سازمان حج سيرالئون برگزار شد.