با کاهش جنگهای داخلی و قومی و نیز منازعات مرزی،قاره آفریقا طی یک دهه اخیر به تدریج در مسیر توسعه اقتصادی قرار گرفته است.
به گزارش ایرنا، نام آفریقا در گذشته همواره یادآور محرومیت ، فقر ، گرسنگی ، بیماری ، جنگهای داخلی و قومی و کودتاهای پیاپی بوده است؛ اما این فقط یک وجه ماجرا است . این قاره دارای ثروت های عظیمی است که چنانچه از غارت و چپاول خارجی و دسیسه های فرامرزی مصون بماند نه تنها می تواند چهره آفریقا را تغییر دهد بلکه قادر است آن را به یک قاره کاملا توسعه یافته و برخوردار تبدیل نماید.
آمار موسسات اقتصادی معتبر جهان نشان می دهد در حال حاضر 500 شرکت سرمایه گذاری بزرگ در آفریقا فعال هستند.
در بررسی های بعمل آمده، 60 درصد از این شرکت های سرمایه گذاری عظیم اعلام کرده اند شرایط برای مبادلات اقتصادی در قاره آفریقا طی یک دهه اخیر بهبود یافته و 73 درصد نیز معتقدند با گذشت زمان این شرایط بهتر هم خواهد شد.
این شرکتها و موسسات سرمایه گذاری همچنین اذعان دارند که پس از بازارهای آمریکای لاتین، هند و آسیا ، آفریقا با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت یکی از بزرگترین بازارهای جهان است.
تحقیقات اقتصادی بعمل آمده بیانگر آن است که مبادلات اقتصادی آفریقا با جهان از سال 2000 میلادی تا کنون دو برابر شده است.
همچنین میزان تورم از 22 درصد در دهه 1990 میلادی به 8 درصد در سال 2014 میلادی تنزل یافته است.
دیون خارجی آفریقا به سطح یک چهارم میزان قبلی کاهش یافته و کسری بودجه آن نیز به دو سوم رسیده است.
از سوی دیگر به خاطر بهبود شرایط اقتصادی ، نظام بانکداری نیز در آفریقا رشد چشمگیری داشته به گونه ای که طی 10 سال گذشته، گسترش موسسات اعتباری در این قاره 75درصد رشد نشان می دهد.
در حال حاضر بانک نیجریه در 20 کشور آفریقایی و همچنین 'اکوبانک' در 32 کشور آفریقایی و نیز بانک 'آتیجاویرافا' از کشور مغرب در 22 کشور آفریقایی شعبه دارند.
آفریقا به لحاظ برخورداری از منابع طبیعی و معدنی نیز یکی از قاره های ثروتمند و برخوردار جهان محسوب می شود. 40 درصد ذخایر طلا، 60 درصد ذخایر کبالت، 90 درصد ذخایر پلاتین ، منابع عظیم وانادیوم و دیگر عناصر معدنی و همچنین ذخایر عظیم نفت و گاز در قاره آفریقا قرار دارد.
ویژگی مهم قاره آفریقا در کنار برخورداری از منابع عظیم معدنی ، اراضی کشاورزی این قاره است که در آینده نزدیک نقش استراتژیک و حیاتی برای آفریقا و دیگر مناطق جهان ایفا خواهد کرد.
تمامی برآوردها حکایت از آن دارد که جهان در دهه های آینده و با افزایش جمعیت با چالش جدی آب و غذا مواجه خواهد شد و این در حالی است که 60 درصد اراضی زراعی کشت نشده جهان در قاره آفریقا قرار دارد که ثروت بالقوه و بالفعل عظیمی برای این قاره محسوب می شود و بهره برداری صحیح از آن می تواند نقش مهمی در توسعه همه جانبه این قاره ایفا کند.
جمعیت کنونی قاره آفریقا یک میلیارد نفر برآورده شده است و پیش بینی می شود که این قاره در سال 2050 میلادی نزدیک به دو میلیارد نفر جمعیت داشته باشد . با این وجود این قاره براساس ظرفیتهایی که در اختیار دارد نه تنها خواهد توانست مواد غذایی ساکنان خود را تامین کند بلکه می تواند مازاد تولیدات غذایی خود را نیز صادر نماید.
قاره آفریقا 3 میلیارد هکتار مساحت دارد و این در حالی است که فقط 200 میلیون هکتار از این اراضی در حال حاضر زیر کشت قرار دارد و طبیعی است که با توسعه وسایل کشاورزی در این قاره می توان اراضی بیشتری را در آفریقا زیر کشت برد و مواد غذایی مناطق دیگر جهان را نیز تامین کرد.
آفریقا سه برابر چین و 9 برابر هند مساحت دارد که اکثر این زمین های آن نیز قابل کشت است.
برخورداری آفریقا از زمین های وسیع کشاورزی قدرت عظیم و راهبردی را برای این قاره رقم زده که در کنار ذخایر و معادن طبیعی دیگر می تواند ، این قاره را در آینده به یکی از عوامل تعیین کننده در جهان مبدل کند.