روزنامه نیویورکتایمز از قول مسئولین و متخصصین امور خاورمیانه در دولت آمریکا نقل کرد در شرایطی که فرصتها برای مذاکرات صلح در خاورمیانه بسیار کم شده، دیگر دوره مصر و عربستان نیز به سر آمده است.
به گزارش پرس.تی.وی ـ بیروت، نیویورکتایمز نوشت: «مسئولین و متخصصین امور خاورمیانه میگویند در شرایط کنونی که اسراییل با درخواستهای آمریکا برای توقف شهرکسازی مخالفت کرده و فرصتها برای ادامه مذاکرات صلح بسیار کم شده به نظر میرسد که عربستان و مصر تبدیل به بازیگران ضعیفی در منطقه شدهاند، ضمن اینکه اقدامات اشتباه آمریکا نیز بیشتر به این مساله دامن میزند. عربستان و مصر اکنون با چالشهای بزرگی مانند ایران، سوریه و اپوزیسیون در برخی کشورها و همچنین جنبش حماس و حزبالله مواجه هستند».
این روزنامه افزود: «مسئولان مصر و عربستان تاکید کردهاند که این موضوع صحیح است و آنها دیگر رهبران منطقه نیستند. قاهره و ریاض در مورد چگونگی واکنش و موضعگیری نسبت به این موضوع با یکدیگر اختلافنظر دارند. عربستان سعی دارد جبهه اعراب را متحد کند و در این زمینه تلاش میکند به دو رهبر عربی که پیش از این به عربستان حمله کرده بودند، نزدیک شود (معمر قذافی و بشار اسد) و این در حالی است که مصر با این تلاشها مخالفت کرده و در آن شرکت نمیکند. قاهره بر این باور است که سرنوشت چنین نزدیکیهایی شکست است، زیرا سوریه اصرار دارد به نقش مخرب خود در منطقه ادامه دهد و این وضعیت را برای خود مفیدتر میبیند».
نیویورکتایمز نوشت: «علیرغم اینکه عربستان ذخیره نفتی بسیار زیادی دارد، ولی خود را در وضعیتی نمیبیند که بتواند حتی مرزهای خود را کنترل کند و میبینیم که اکنون ایران را به حمایت از شورشیان در یمن متهم میکند و در عین حال نقش عربستان در لبنان به عنوان پایگاه اصلی نفوذ ریاض در منطقه نیز بسیار کمرنگ شده است».
یک مسئول مصری میگوید: «اگر صلحی وجود نداشته باشد، پس آنهایی که بر شکست صلح تکیه کرده بودند پیروز خواهند شد. ما همه بر احتمال صلح اعراب و اسراییل تکیه داشتیم و بدین ترتیب شکست خوردهایم».
یک مسئول عربستانی نیز میگوید: «آنچه مشخص است اینکه لبنان برای سوریه بیشتر از هر کشور عربی دیگر اهمیت دارد. ما این موضوع را درک میکنیم ولی آنچه که خواستار آن هستیم دستیابی به تفاهمی عربی برای جلوگیری از دخالت خارجیها در امور داخلی ما است».
مسئولان مصری بر این باور هستند که هرگونه توافق بین فتح و حماس در صورتی که با دخالت سوریه مواجه نشود، با میانجیگری مصر به وجود خواهد آمد. ما خیلی خوشحال میشویم اگر عربستان بتواند روابط خود را با سوریه خوب کرده و دمشق را راضی کند تا روابط خود را با تهران قطع کرده و از حماس حمایت نکند و در مقابل از ابتکارعمل صلح عربی با اسراییل حمایت کند؛ ولی چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد
یک مسئول دولتی مصری این سوال را مطرح میکند که آیا غربیها به میانهروهای فلسطینی و کشورهای عربی که خواهان صلح هستند، کمک میکنند؟ پاسخ این سوال منفی است. آیا دست ما خالیست؟ متاسفانه پاسخ این سوال مثبت است».