برای چندمین بار، بحث و تبادل نظر درباره اختلافات دولت و معارضان داخلی سودان بدون دستیابی به نتیجهای پایان یافت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در خارطوم، هر از چندگاهی «تابو امبکی»، رئیس گروه میانجیگر آفریقا برای بحث و تبادل نظر درباره اختلافات دولت و معارضان داخلی سودان، در کنار گفتوگو درباره پرونده مذاکرات سودان که طرح آن را سال گذشته «عمر البشیر»، رئیس جمهوری این کشور داده بود و اطلاع از اجرای توافقنامه همکاری مشترک بین سودان و سودان جنوبی راهی خارطوم میشود.
اما در عمل هیچ یک از سفرهای امبکی جهت وضع چارچوبی برای منازعات طرفهای درگیر در سودان راه به جایی نبرده و نتوانسته، از مشکلات داخلی این کشور بکاهد.
از سرگیری مذاکرات
امبکی در آخرین سفر خود به خارطوم با عمر البشیر در کاخ ریاست جمهوری درحالی دیدار که در این دیدار شمار زیادی از مسئولان سودانی نیز حضور داشتند. امبکی طیدیدار با البشیر به بحث و تبادل نظر درباره موضوعاتی همچون گفتوگوی ملی و اجرای توافقنامههای همکاری بین سودان و سودان جنوبی پرداخت.
امبکی پیشتر طی اظهاراتی از کمیته مشترک سیاسی و امنیتی بین دو کشور خواسته بود، روند مذاکرات را بار دیگر از سرگیرند تا درباره اختلافات موجود بین یکدیگر بخصوص در نقطه صفر مرزی و ایجاد منطقه حائل و خالی از سلاح و اتهامات وارده به هم درباره حمایت از گروههای شورشی به توافق دست یابند.
امبکی در ادامه حمایت خود از روند مذاکرات جهت حل اختلافات موجود، بر این امر تاکید کرد که این گفتوگوها باید سودانی – سودانی باشد و تمام طرفهای معارض در آن حضور داشته باشند.
براین اساس خارطوم تاریخ دهم اکتبر را به عنوان تاریخ آغاز مذاکرات مشخص و اعلام کرد که پیش از آن در بیستم آگوست جاری نشست مجمع عمومی برگزار خواهد شد.
خشم معارضان
سفرهای مکرر امبکی خشم نیروهای سیاسی معارض سودانی را به دنبال داشت که وی را به عدم توانایی در حل مشکلات سودان متهم میکنند.
در این خصوص «ابراهیم الامین»، از رهبران حزب ملی امت معارض سودان تصریح میکند که سفر امبکی تکرار همان سفرهای ناموفق دفعات پیشین اوست.
این رهبر معارض سودانی بر این باور است که مشکل در خود سودانیها نهفته است، یعنی ادامه باقی نگه داشتن حزب حاکم در قدرت که منجر به دخالت طرفهای خارجی در سودان شده و سرانجام اینکه این دخالتها آنقدر ادامه یافتند تا طرفهای خارجی صاحب جایگاه و نظر در مذاکرات شدند.
وی در خصوص توافقنامه نیواشا که جامعه بین المللی شاهد آن بود و منجر به جدایی سودان جنوبی از سودان شد، گفت: دخالت بیگانگان در امورد داخلی موجب شد تا مردم سودان نتوانند، مشکلات و چالشهای خود بحرانی که با آن مواجه بوده و همچنان هستند، را حل کنند.
الامین گفت: تعهد و الزام آن است که گفتوگو و مذاکرهای در چارچوب و قالب مشخص وجود داشته باشد و در آن هدفی خاص دنبال شود که همان خارج کردن سودان از بحرانی است که در آن گرفتار آمده، نه اینکه اقدام به خارج کردن طرف یا حزبی خاص از روند مذاکرات کنیم.
منافع امبکی
با وجودیکه امبکی به صورت رسمی از طرف ریاست اتحادیه اروپا مامور پیگیری پرونده صلح سودان شده، اما در این میان اتهاماتی به وی وارد شده که اظهار میکند، امبکی به دنبال تحقق برخی منافع بین المللی در ادامه دادن به بحران سودان است.
اما کارشناسان در خارطوم بر این باورند که امبکی بیش از آنکه منافع بین المللی را در پرونده صلح سودان مد نظر داشته باشد، به پرونده صلح در سودان توجه دارد.
«عمر عبد العزیز»، تحلیلگر امور سیاسی سودان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس درباره منافع امبکی در بحران سودان میگوید: تلاشهای امبکی هیچ نتیجه مثبتی دربر نداشته، چون بخشی از روند سیاسی نیست و او در این روند بیطرف نیست.
این تحلیلگر سودانی با اشاره به تجاربش در مذاکرات جنبش مردمی شمال و دو منطقه جنوب کردوان و نیل آبی در سودان میگوید: بیطرفی جزو ویژگیهایی است که در امبکی مشاهده نمیشود و او در آن زمان شاهد بودیم که طرف شورشیان را گرفت.
عبد العزیز افزود: مذاکرات ملی موضوعی توافقی است که بین طرفهای داخلی حاصل میشود، در حالیکه امبکی در این مذاکرات جانب شورشیان را گرفت، چون نیروهای بین المللی و منطقهای حامی شورشیان و دشمن نظام عمر البشیر هستند.
سهل انگاری حکومت سودان
به اعتقاد «صلاح الدومه»، تحلیلگر سیاسی سودانی دولت سودان در تاخیر و عدم اجرای تعهدات امبکی به معارضان نقش دارد و دلایل شکست سفرهای وی به سودان را در موارد متعددی ملاحظه میکند که یکی از آنها دولت سودان است.
این تحلیلگر سودانی بر این باور است که خارطوم خواهان دستیابی به راه حل نهایی با طرفهای معارض نیست و به این طریق تلاش میکند، قدرت خود را حفظ کند، علاوه براینکه منافع امبکی در ادامه این اختلافات نهفته است.
الدومه تصریح کرد: حل اختلافات سودان به معنای خروج امبکی از دایره توجههاست، علاوه بر اینکه آمریکا و اروپا در کنار سازمانهای بین المللی و اتحادیه آفریقا و سازمان ملل خواهان دستیابی به راه حلی برای پایان دادن به بحران سودان نیستند.