جغرافیا        0  3706 reads

1) جغرافياي طبیعی

جمهوری آنگولا
( Republic of Angola ) ، وسعتی معادل ۱، ۲۴۶، ۷۰۰ کیلومتر مربع (۴۸۱، ۳۵۴ مایل مربع) را شامل می‌شود، که در واقع بزرگترین دولت پرتغالی زبان آفریقا نیز است.  این کشور از ۱۸ استان تشکیل شده است که یکی از آنها یعنی استان کابیندا توسط باریکه‌ای از کشور زئیر، از شرق کنگو از دیگر ایالت‌ها جدا می‌باشد.
آنگولا به‌علت موقعیت جغرافیائی آن در مرکز قسمت جنوبی قاره آفریقا، همراه با ساحل طولانی در کنار اقیانوس اطلس نقشی اساسی در ارتباط کشورها و ملت‌های آفریقا می‌تواند به عهده داشته باشد. سواحل این کشور عموماً قابل کشتیرانی و مناسب برای ایجاد تأسیسات بندری، اسکله، موج شکنی می‌باشد.
۳ شهر مهم این کشور یعنی لوآندا، بانگوئلا و نامیب، دارای بندر مهم با تأسیسات قابل توجه می‌باشند.


کشور « آنگولا » به طول بیش از 1600 کیلومتر در کرانه اقیانوس اطلس جنوبی در جنوب غربی آفریقا قرار گرفته، کشور زئیر در شمال و زامبیا در مشرق و نامی بیا در جنوب آنگولا قرار دارد. آنگولا بر فلاتی به بلندی 1829 متری از سطح دریا قرار دارد و در خط ساحلی زمین هایش پست است و جنگل های شمال شرقی آنگولا چوبهای سخت دارد.
پایتخت آنگولا، شهر لوآندا (
Luanda ) با 2 میلیون و 800 هزار نفر می باشد. مساحت آنگولا 1 میلیون و 246 هزار و 700 کیلومتر مربع و جمعیت آن 12 میلیون و 263 هزار نفر می باشد. از مهمترین شهرهای آنگولا می توان به هوآمبو 174 هزار نفر، لوبیتو 138 هزار نفر، بنگوئلا 135 هزار نفر و نامیبه 133هزار نفر اشاره کرد. پوشش گیاهی بیشتر خاک آنگولا را ساوان تشکیل می دهد، از نظر اقلیمی آنگولا دارای آب و هوای گرم و خشک در جنوب و امتداد ساحل اقیانوس اطلس جنوبی و گرم و مرطوب و پرباران در مناطق شمالی و هم مرز با جمهوری دموکراتیک کنگو می باشد، بلندترین نقطه ی آنگولا منطقه ی مورو دی موکو ( Moro de Moco ) است که 2620 متر ارتفاع داشته و در غرب آنگولا واقع شده است.
درجه حرارت در لوآندا در ژانویه 6/25 درجه و در جولای 6/20 درجه صدبخشی و ریزش سالانه باران 323 میلی متر می باشد.


2) جغرافياي انسانی

جمعیت آنگولا این کشور حدود 18 میلیون نفر است که میانگین سنی
آن ها 9/17 سال می باشد. امید به زندگی برای زنان 54.2 سال و برای مردان 38.76  سال است.

زبان
پرتقالي (رسمي)، بانتو و ديگر زابن‌هاي آفريقايي

قبايل
آنگولا داراي 5 قبيله مهم است؛ اويمبوندو، كيمبوندو، باكونگو و مستيكو

نژاد 37 % آنگولایی ها ، اوویم باندو ، 25 % کیم باندو ، 13 % باکُنگو ، 2 % مستیکو و 1 % نیز اروپایی و نژادهای دیگری مثل ومه، هومبه، چوکوه، لوئه نا دارند.

نرخ رشد سالانه جمعيت (2011)
2.034%

بيماري هاي شايع
اسهال، هپاتيت، تيفوئيد، مالاريا،
تریپانوسومیاز آفريقايي، مننژيت و تب حلزوني از جمله بیماری های شایع در این کشور آفریقایی است.  3.9درصد از جمعیت این کشور به بیماری ایدز مبتلا هستند و بیماری‌های ناشی از آب و غذای آلوده نیز در این کشور بسیار رایج است.


3) جغرافياي سیاسی

کشور آنگولا ۱۸ استان دارد:
1.     بنگو
2.     بنگوئلا
3.     بیه
4.     کابیندا
5.     کواندو کوبانگو
6.    
کوانزا-شمال
7.    
کوانزا-جنوب
8.    
کونه‌نه
9.    
هوامبو
10.
هوییلا
11.
لواندا
12.
لوندا-شمال
13.
لوندا-جنوب
14. مالانژه
15. موشیکو
16.
نامیبه
17.
اوییگه
18.
زئیر

شهر هاي مهم
لوآندا، هوامبو، بنگوئلا
و لوبیتو

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
آنگولا در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران