سیاست        0  2623 reads

1) حکومت

سیستم حكومتی (قوه های كشور)
قوه مجریه؛ رئیس جمهور (رئیس حكومت و رئیس دولت)
قوه قانون گذاری؛ یك مجلسی
قوه قضائیه؛‌ دیوان عالی و دادگاه‌ قانون اساسی 
نوع حکومت آنگولا جمهوری می باشد. جمهوری آنگولا دولتی حاکم و مستقل بوده که هدف اولیه آن ایجاد جامعه‌ای آزاد و دموکراتیک براساس صلح، عدالت و پیشرفت اجتماعی، می‌باشد؛ دولتی دموکراتیک براساس قانون، که به اتحاد ملی تشکیل شده و براساس احترام به انسان، آزادی عقیده و وجود سازمان‌های سیاسی با محترم داشتن و ضمانت حقوق اساسی و آزادی افراد خواه فردی یا جمعی.

حزب حاکم آنگولا ام‌پی‌ال‌ای MPLA است که از سال ۱۹۷۵ پس از استقلال از پرتغال در این کشور حکومت می‌کند. البته بخش مهمی از کشور زیر فرمان و نیروهای یونیتا بود.

قانون اساسی در هنگام استقلال زیر نظر حزب حاکم MPLA تدوین و تصویب گردید. در دسامبر 1990 در قانون اساسی تغییراتی داده شد و در مارس 1991 حکومت تک حزبی بصورت چند حزبی درآمد و در ماه مه 1991 موافقت نامه ای میان حزب مخالف UNITA به تصویب رسید تا در 1992 انتخابات برگزار شد و نخستین انتخابات در 1980 برگزار و مجلس برای یک دوره سه ساله معین گردیده و قوه مجریه زیرنظر رئیس جمهور برای یک دوره مجدد به مدت 5 سال برگزیده شد و او شورای وزیران را برای اداره کارها معین نمود. پست نخست وزیری که در 1977 حذف شد، مجدداً در جولای 1991 بوجود آمد.

 احزاب مهم و رهبران آنها
PLD (آناالیا دو ویكتوریا پرئیا)، FNLA (هلدن روبرتو) ، UNITA (یسائیس ساماكوا)، MPLA  (جوز ادورادو دوس سانتوز) و PRS  (آنتونیو موآشینگو) 

گروه های فشار مهم و رهبران آنها
FLEC (نزاتا هنریكس تیاگو)

عضویت در سازمان های مهم منطقه ی و بین المللی:
شورای آفریقا، گروه بانك آفریقایی توسعه، اتحادیه آفریقا، سادك، جامعه كشورهای پرتقالی زبان، اوپك، فائو، آژانس انرژی اتمی، بانك بین المللی بازسازی و توسعه، یكائو، شوری بین المللی حمل و نقل پاك، شوری بین المللی حمل و نقل پاك، انجمن بین المللی توسعه، صندوق بین المللی توسعه كشاورزی، همكاری بین المللی مالی، فدراسیون بین المللی هلال احمر و جوامع صلیب سرخ، سازمان بین المللی كار، صندوق بین المللی پول، سازمان بین المللی دریانوردی، پلیس بین المللی، پلیس بین المللی، سازمان بین المللی مهاجرت (عضو ناظر)، اتحادیه بین المجالس، یزو، سازمان بین المللی ارتباطات ماهواره‌ی، اتحادیه بین المللی ارتباطات از راه دور، آژانس تضمین سرمیه‌گذاری چندجانبه، نم، سازمان ممانعت از سلاح‌های شیمییی، اتحادیه گمركی آفریقی جنوبی،  سازمان ملل، اتحادیه لاتین، سازمان جهانی گردشگری ملل متحد، اتحادیه جهانی پست، سازمان جهانی مصرف، فدراسیون جهانی اتحادیه‌های كارگری، فدراسیون جهانی اتحادیه‌های كارگری، سازمان جهانی مالكیت فكری، سازمان جهانی مالكیت فكری و سازمان تجارت جهانی


2) سیستم اجرایی

در حال حاضر رئیس جمهور آنگولا خوزه سانتوس است که از سال 1979 یعنی زمانی که نخستین رئیس‌جمهور آنگولا درگذشت، در این سمت باقی مانده است. انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از وقفه‌ای طولانی در سال 2009 میلادی برگزار شد. انتخابات مجلس این کشور نیز شهریور ماه سال 1387(ه.ش) برگزار شد.


3) شخصیت ها

خوزه ادواردو دوسانتوس


"خوزه ادواردو دوسانتوس" (José Eduardo dos Santos) در 28 آگوست 1942 میلادی و در پایتخت آنگولا شهر لواندا به دنیا آمد. وی داری مذهب كاتولیك بوده و با فردی به نام "آنا پائولو" ازدواج كرده است. دوران سیاسی او از سن 19 سالگی آغاز گردید. وی در سال 1961 میلادی به سازمان جوانان حزب MPLA پیوست و در راه استقلال آنگولا به مبارزه پرداخت.
در سال 1974 میلادی وی مسئول هماهنگ كننده امور خارجی حزب شد و در پایتخت های مختلف كشور های آفریقیی فعالیت خود را گسترش داد، تا برای MPLA حامیانی جمع آوری كند و آن را در عرصه قاره شناخته شده ببیند. در سال 1963 میلادی وی از طرف حزب برای ادامه تحصیل به شوروی سابق بورسیه گردید و در رشته مهندسی نفت فارغ التحصیل شد. خوزه پس از آن تا سال 1969 میلادی در شوروی ماند و به ادامه تحصیل در رشته مخابرات پرداخت.

در سال 1970 میلادی به آنگولا بازگشته و در نمایندگی های حزب در یوگسلاوی،‌جمهوری دموكراتیك كنگو و چین نیز مشغول به فعالیت حزبی گردید.در نهایت در سال 1974 میلادی وی به عالی ترین مقام یك حزب كمونیستی (MPLA) رسید.

با استقلال آنگولا در سال 1975 میلادی، دوسانتوس وزیر امور خارجه دولت انتخابی شد، اما همچنان به فعالیت مستمر خود در حزب و افزیش ارتقی آموزش، اقدامات فرهنگی و سیر زیرساخت های حزب MPLA ادامه می داد. از این رو در سال 1978 میلادی وزیر طرح و برنامه كشور شد. به دنبال مرگ "آنتونیو آگوستینو نتو"، دوسانتوس در 10 سپتامبر 1979 میلادی به ریاست جمهوری آنگولا رسید و تا اكنون (2010) بر همین سمت تكیه زده است.

وی برای خروج نیروهای آفریقی جنوبی، آن زمان كه زیر سلطه آپارتید بودند، از آنگولا سخت تلاش كرد و به طور كلی چه از لحاظ سیاسی و چه اقتصادی كشور را به استقلال كامل رسانید.
دوسانتوس در سال 1991 میلادی با معترضان داخلی، كه به درگیری و جنگ های داخلی هم منجر شده بود، پیمان آشتی منعقد و قرار شد كه نخستین انتخابات در سال 1992 میلادی برگزار شود. مهمترین مخالفان كه خواستار به قدرت رسیدن به جی حزب MPLA بودند، حزب "یونیتا" UNITA‌ بود. به هر حال انتخابات در وقت مقرر انجام شد و با تایید سازمان ملل و دیگر ناظران بین المللی، ‌ MPLAحزب حاكم و دوسانتوس رئیس جمهور آنگولا شد. البته یونیتا همچنان به اعتراضات خود ادامه داد و نتایج انتخابات را نپذیرفت به همین دلیل بار دیگر كشور به صحنه درگیری تبدیل شد. دوسانتوس برای بازگرداندن كشور به حالت آرامش اقدام نمود و از سازمان ملل، آمریكا، روسیه و پرتغال برای حل این بحران استفاده كرد.

نتیجه این اقدامات آن بود كه در نوامبر 1994 میلادی "پیمان لوساكا" (Lusaka Protocol) میان دولت و حزب یونیتا منعقد گردید. بعد از یجاد آرامش داخلی نسبی، در سپتامبر سال 1995 میلادی، در پی اقدامات و طرح های دوسانتوس برای بازسازی كشور و تقویت زیرساخت ها، نمایندگانی را برای جلب حمیت جامعه بین الملل به بروكسل فرستاد. لازم به ذكر است كه ناآرامی های داخلی آنگولا تا سال 2002  میلادی نیز ادامه یافت. اما با كشته شدن رهبر حزب یونیتا (Jonas Savimbi) توسط ارتش آنگولا در سال 2002 میلادی، اعضی دیگر این حزب دست از مبارزه برداشتند و صلح نمودند. حزب یونیتا در سال 1993 میلادی توسط آمریكا به رسمیت شناخته شده بود. از دیگر اقدامات مهم دوسانتوس می توان به لغو مجازات اعدام و تغییر بخشی از قانون اساسی اشاره نمود.

دوسانتوس در سال 2001 میلادی اعلام كرده بود كه در انتخابات شركت نمی كند، اما بار دیگر در سال 2003 میلادی به عنوان رهبر حزب حاكم و رئیس جمهور آنگولا معرفی شد.
علیرغم اینكه با اعلام قبلی، انتخابات در سال های 2006 و 2007 میلادی برگزار نگردید، مقرر شد كه در سال 2009 میلادی انتخابات برگزار شود. در راستی همین امر، انتخابات پارلمانی در سال 2008 میلادی برگزار و حزب MPLA اكثریت را بدست آورد.

از آن زمان پارلمان اعلام كرد كه برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری احتیاج به تغییر قانون اساسی است. نمایندگان پارلمان اعلام كردند كه قانون اساسی جدید در اویل سال 2010 میلادی اعلام می شود.

لازم به ذکر است که دوسانتوس در انتخابات سال 2012میلادی نیز مجددا با کسب دو سوم آرا در سمت خود ابقا شد.

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
آنگولا در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران