فرهنگ        0  2661 reads

1) فرهنگ عمومی
 
ارتباطات
در این کشور 169 هزار و 135 خط تلفن ثابت و 6 میلیون و 720 هزار خط تلفن همراه وجود دارد.
تانزانیا نزدیک به 30 هزار میزبان اینترنتی و 384 هزار کاربر اینترنت دارد.
 
زبان
هر یک از اقوام ساکن تانزانیا به زبان بومی سخن خویش سخن می‌گویند. در این کشور زبان رسمی وجود ندارد ولی سواحیلی زبان ملی دوفاکتو کشور است. پس از استقلال کاربرد زبان انگلیسی همچنان در برخی مسائل رسمی ادامه یافته‌است، هرچند در مسائل اداری، یا جلسات مجلس نمایندگان و دولت از آن استفاده نمی‌شود. به همین جهت انگلیسی را نمی‌توان یک زبان رسمی دوفاکتو در مفهوم مضیق آن دانست. و تانزانیا یکی از معدود کشورهای آفریقایی است که یک زبان محلی زبان دوران استعمار را زیر سایه خود برده‌است. البته انگلیسی هنوز در دادگاه‌های عالی استفاده می‌شود و به این اعتبار می‌توان آن را یک زبان رسمی دوفاکتو در مفهوم موسع محسوب کرد. کاربرد انگلیسی در آموزش عالی و تجارت نیز چشمگیر است.
بر اساس سیاست‌های رسمی زبانی تانزانیا که در سال ۱۹۸۴ اعلام شد، سواحیلی زبان عرصه اجتماعی و سیاسی کشور و آموزش ابتدایی و آموزش بزرگسالان است. انگلیسی زبان آموزش متوسطه، دانشگاه‌ها، فناوری و دادگاه‌های عالی است. اگرچه دولت بریتانیا از کاربرد انگلیسی در تانزانیا پشتیبانی مالی می‌کند، اما استفاده از این زبان در دهه‌های اخیر کاهش یافته‌است. پیش‌تر در دانشگاه‌های تانزانیا معمولاً دانشجویان با یک‌دیگر انگلیسی صحبت می‌کردند اما امروزه خارج از کلاس درس فقط از سواحیلی استفاده می‌شود و حتی در کلاس‌های دانشگاه‌ها و دبیرستان‌ها هم استفاده از ترکیبی از سواحلی و انگلیسی کاملا رایج است.
از دیگر زبان‌های کشور می‌توان به زبان‌های هندی، بویژه گجراتی، زبان پرتغالی که هر دو توسط سیاهان موزامبیکی و گوان‌ها استفاده می‌شود و در سطح محدودتری زبان فرانسوی در همسایگی رواندا، بوروندی و کنگو اشاره کرد. بطور تاریخی زبان آلمانی در دوران استعمار کاربرد زیادی داشت اما امروزه کمتر بازمانده‌ای از آن دوران زنده مانده‌است.
تانزانیا، به رغم فقیربودن، از باسوادترین کشورهای افریقایی است. میزان افراد باسواد در سرزمین تانزانیا (سرزمین اصلی) در سال 2010 67.0% و در زنگبار 76.8% اعلام شده است.
 
 
2) ادیان و مذاهب
 
اسلام، مسیحیت و آئین‌های بومی سه دین اصلی در این کشور هستند. برآورد دقیقی از میزان پیروان هریک از این ادیان در دست نیست اما تصور می‌شود هر کدام حدود یک‌سوم از جمعیت کشور را به خود اختصاص داده‌باشند. در جزیرهٔ زنگبار جمعیت مسلمانان حدود 35.0%، مسیحیان 63.0% و سایر اقلیت ها 2.0% برآورد می‌شود. اکثر مسلمانان سنی مذهب، پیرو مکتب شافعی و صوفی‌مسلک اند. اما هندی-پاکستانی‌تبارها بیشتر حنفی، یمنی‌تبارها پیرو مذهب مالکی یا حنبلی و تعدادی از آسیایی‌تبارها اسماعیلی نزاری (خوجه‌ها)، اسماعیلی مُسْتَعْلَوی (بُهره‌ها) و شیعه دوازده امامی اند. مسلمانان عمانی‌تبار اغلب اباضی اند و گروه کوچک فعالی از احمدیه (پیروان غلام احمد قادیانی) در تانزانیا وجود دارد که هندی تبارند. به گفتهٔ برخی محققان، سه چهارم مسلمانان تانزانیا صوفی مسلک اند. طریقت‌های صوفیه در آنجا عبارت است از: شاذلیه (قدیمترین طریقت)، قادریه (بزرگترین طریقت)، رفاعیه، دَندراویه، احمدیه یا ادریسیه و علویه. گروه‌های کوچک هندو، بودایی و بهایی نیز در این کشور حضور دارند.
 
 
3) رسانه های گروهی
 
تلویزیون زنگبار (TVZ) نخستین ایستگاه پخش تلویزیونی رنگی در افریقا بود. دیلی نیوز قدیمی‌ترین روزنامه کشور است که توسط دولت اداره و به انگلیسی منتشر می‌شود. علاوه بر رادیو و تلویزیون و روزنامه‌های دولتی بخش خصوصی نیز رسانه‌های مهمی در اختیار دارد؛ بیش از ۲۰ روزنامه، بیش از ۲۰ ایستگاه تلویزیونی و بیش از ۳۰ ایستگاه رادیویی. برخی از روزنامه‌ها و رادیوهای خصوصی به احزاب سیاسی تعلق دارند.
 
 
4) گردشگری

کوه کلیمانجارو، دهانه آتشفشانی نگوروگورو، نه پارک ملی پنج محل بازی، دره تنگ اولدووالی، غارهای آمبونی، جزایر پمباومافیا دارالسلام، کاخ شاه سابق و زنگبار از جمله اماکن دیدنی تانزانیا است.


شهرهای مهم تانزانیا
دارالسلام DARESSALAAM

بزرگترین شهر و مرکز مهم صنعتی و بندری کشور تانزانیاست که در 1863 به وسیله سلطان زنگبار برافراشته شد و این شهر تا 1887 به صورت بندی کوچک باقی ماند و در این زمان کمپانی آفریقایی شرقی آلمان در این سامان ایستگاهی ایجاد کرد و دارالسلام پایتخت آفریقای شرقی آلمان میان سالهای 1891-1916بود و از 1961تا 1964 نیز پایتخت تانکانیکا شد. در اوایل 1990 پایتخت تانزانیا شد. در حالی که دو وزیر از کشور تانزانیا به شهر دارالسلام آمدند. دارالسلام از سه بخش جغرافیایی تشکیل گشته: 1- بخش اصلی شهر با دو قسمت دیگر خود فاصله دارد مثلاً بیش از ده کیلومتر فاصله از منطقه کسب و کار (CBD) و بخش صنعتی باز در منطقه دوری از مرکز شهر قرار دارد. با تولید پارچه، مواد غذایی، فلزآلات، شیشه‌آلات، سیگار، صابون و رنگ شهر از اهمیت فراوانی برخوردار است. از این گذشته کشاورزی و صدور مواد معدنی کشور از این شهر صورت می‌گیرد. در این شهر 1146کیلومتر جاده دارد که 447 کیلومتر آن سنگ فرش شده است در بسیاری از این جاده‌ها اتوبوس در حرکت است. یک راه‌آهن ده کیلومتری میان دارالسلام و اوبانگو کشیده شده است.


زنگبار ZANGBAR
شهر زنگبار پایتخت زنگبار یکی از ایالات کشور تانزانیاست که در کرانه‌ی غربی جزیره‌ی زنگبار واقع است. از صادراتش گل قرنفل و ساکنانش مخلوطی از آفریقایی‌ها، هندی‌ها و اعراب و اروپاییان می‌باشند. در قرن 16 این شهر مرکز تجاری پرتغال بود. سلطان عمان آن را در سال 1832 پایتخت خود قرارداد. بازار برده فروشی در قرن 19 بود. بعد از ایجاد دارالسلام این شهر از رونق افتاد. جمعیت این شهر در سال 2010، 1.3 میلیون نفر برآورد شده است.


دودوما DODOMA
شهری است در تانزانیای مرکزی، که در 1973 پایتخت کشور تانزانیا شد اما در حال حاضر دارالسلام پایتخت تانزانیاست. دودوما به عنوان محل جدید پایتخت برای این انتخاب شد که موقعیت مرکزی داشت. شهر دودوما مرکز مالی و بازرگانی است. بیشتر مردم در خانه‌های کوچک آجری و گاه خشتی به سر می‌برند. یک راه‌آهن آن را با کرانه‌های شرقی و غربی متصل می‌کند و یک فرودگاه در نزدیکی شهر قراردارد.
دودوما در روزگاری که تانزانیا از مستعمرات آلمان بود، روستایی کوچک در 1891 به شمار می‌رفت. در سده‌ی 1900انگلستان بر نانزانیا دست یافت و دودوما مرکز بازار و داد وستد و جمعیتش بیش از دو برابر از دوران کولونی تا استقلال در سال 1961 شد.

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
تانزانیا در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
روابط با ایران