سیاست        0  1952 reads

1) حکومت

نوع حكومت

 جمهوري

سيستم حكومتي (قوه هاي كشور)
قوه مجريه؛ شامل رئيس جمهور(رئيس حكومت و رئيس هيات وزيران) و نخست وزير (رئيس دولت)
قوه قانون گذاري؛ شامل يك مجلس قانون گذاري
قوه قضائيه؛‌ يك مجموعه مستقل

احزاب مهم

حرب عمده سیاسی (ائتلاف) جبهه مردمی (FP) است.
ADF-RDA (گيلبرت اودراگو)، CFD (آمادو ديمديودا ديكو)، CDP (راك مارك كريستين كابوره)، MTP (نايابتيگونگو كنگو كابوره)، PAI (فيليپ اودراگو)، PDP/PS (علي لانكوانده)، RDEB ( رام اودرانگو)، PARIS (كريل گونگونگا)، UPR (توساينت آبل كوليبالي) و CGTB، MBDHP، گروه 14 فوريه، CNTB، ONSL و ساير گروه ها دیگر احزاب مطرح این کشور می باشند.

عضويت در سازمان هاي مهم منطقه اي و بين المللي

سازمان ملل متحد و برخي از سازمان هاي زيربط، اتحاديه آفريقا، اكواس، فائو، گروه 77، سازمان انرژي اتمي، اينترپل، گروه نم، عضو غير دائم شوراي امنيت، سارمان تجارت جهاني، اجلاس وزراي خارجه، اتحاديه بين المجالس اسلامي و برخي نهاد هاي ديگر


2) سیستم اجرایی

رئیس جمهور در بورکینافاسو برای دوره‌ای 5 ساله با رای مردم انتخاب می‌شود.
در قانون اساسی بورکینافاسو در سال 2000 میلادی تغییراتی ایجاد شد که بر اساس آن دوره ریاست جمهوری را که تا پیش از آن 7 سال بود به 5 سال کاهش داد.


3)سیستم قانون گذاری

اعضای مجلس نمایندگان به طور غیر مستقیم انتخاب می‌شوند.
قوه قانون‌گذاری این کشور از دو مجلس تشکیل می‌شود: یکی مجلس ملی و دیگری مجلس سنا.


4) شخصیت ها
 

 

بلز كامپائوره
"بلز كامپائوره" (Blaise Compaoré) متولد 3 فوريه سال 1951 ميلادي (30ه.ش) رييس جمهور كشور بوركينافاسو از سال 1987 ميلادي (65ه.ش) مي باشد. او در شهر اوگادوگو پايتخت بوركينافاسو متولد گرديده و در رده هاي مختلف نظامي در ارتش اين كشور فعاليت نمود. بلز در يك كودتاي نظامي در سال 1987 ميلادي سانكارا رييس جمهور وقت بوركينافاسو را به قتل رسانده و از آن سال امور اجرايي كشور را در دست گرفت.

حزب سياسي او به نام كنگره دموكراسي و پيشرفت موسوم به CDP نام دارد. اين حزب از ائتلاف احزاب سياسي مختلفي تشكيل گرديده و از سال تاسيس آن در سال 1992 ميلادي (71ه.ش) تا كنون تمامي نخست وزيران بوركينافاسو عضو اين حزب سياسي مي باشند.

كامپائوره در انتخابات سال 1991 ميلادي (70ه.ش) به پيروزي رسيد. احزاب مخالف دولت در اعتراض به اقدام كامپائوره در ترور سانكارا انتخابات را تحريم نمودند. در اين انتخابات تنها حدود 25% از واجدين شرايط در انتخابات شركت نمودند. كامپائوره مجدداً در انتخابات سال 1998 ميلادي (77ه.ش) نيز پيروز گرديد.

كامپائوره در سال 2005 ميلاديه.ش (84) اعلام نمود كه در انتخابات رياست جمهوري مجدداً شركت خواهد نمود. مطابق متمم قانون اساسي كه در سال 2000 ميلادي (79ه.ش) مورد تصويب قرار گرفته بود يك رئيس جمهور نمي توانست دو دوره متوالي در انتخابات شركت نمايد.

بر طبق بند ديگر اين قانون دوره رياست جمهوري از هفت سال به پنج سال كاهش مي يافت. طرفداران رئيس جمهور در مقابل اين قانون اعتراض نموده و سرانجام در اكتبر سال 2005 ميلادي (84ه.ش) شوراي قانون اساسي اين كشور اعلام نمود كه اين قانون از سال 2000 ميلادي مورد تصويب قرار گرفته و عطف ماسبق نخواهد گرديد. بنابراين كامپائوره توانست در انتخابات سال 2005 ميلادي (84ه.ش) براي بار ديگر شركت نمايد. در اين انتخابات كه در تاريخ 13 نوامبر سال 2005 ميلادي برگزار گرديد كامپائوره براي بار سوم در انتخابات پيروز گرديد. او در حدود 80% آراء را در رقابت با 12 كانديداي احزاب مخالف به دست آورد.

در اواخر سال 2009 ميلادي (88ه.ش) زمزمه هايي مبني بر تغيير قانون اساسي منتشر گرديد كه بر طبق آن قرار شد تا محدوديت شركت در انتخابات رياست جمهوري در بوركينافاسو برداشته شود كه بر طبق آن كامپائوره نتواند بار ديگر در انتخابات 2010 میلادی (89ه.ش) شركت نمايد. وی در انتخابات 2010 میلادی نیز شرکت کرد و بار دیگر پیروز انتخابات شد.

ارتش بورکینافاسو در ۳۱ اکتبر ۲۰۱۴میلادی (93ه.ش)، بلز کمپائوره رئیس‌جمهور بورکینافاسو را از قدرت برکنار کرد. همچنین، ارتش بورکینافاسو، دولت و پارلمان این کشور را منحل کرد. در این کودتا، زفیرین دایابر رهبر مخالفان، بود.

کمپائوره با یک کودتا نظامی به قدرت رسیده بود و در نظر داشت با ارائه طرحی به پارلمان برای اصلاح قانون اساسی به دنبال این بود تا بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند که با اعتراضات مردم و برگزاری تظاهرات و دخالت ارتش، برکنار شد.

در حال حاضر (آبان ماه 94ه.ش) "ميشل کافاندو" رييس جمهوري موقت بورکينافاسو است و هنوز انتخابات ریاست جمهوری این کشور برگزار نشده است.

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
بورکینافاسو در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ايران