جغرافیا        0  8454 reads

1) جغرافیای طبیعی

جمهوری دموکراتیک کنگو با وسعتی برابر با ۲٬۳۴۴٬۸۵۸ کیلومتر مربع (از زمان جدایی سودان جنوبی به عنوان یک کشور مستقل) دومین کشور بزرگ در آفریقا از نظر پهناوری است، و یازدهمین کشور بزرگ جهان به‌شمار می‌آید. با جمعیت بیش از ۷۱ میلیون نفر، جمهوری دموکراتیک کنگو نوزدهمین کشور پرجمعیت جهان، و چهارمین کشور پرجمعیت در آفریقا است، و همچنین به عنوان پرجمعیت‌ترین کشوری که زبان رسمی آن فرانسوی است شناخته می‌شود.
این کشور از سوی شمال با جمهوری آفریقای مرکزی و سودان جنوبی هم‌مرز است، از سوی شرق با اوگاندا، رواندا و بوروندی، از جنوب با زامبیا و آنگولا مرز دارد و از سمت غرب به جمهوری کنگو، برون‌بوم کابیندا متعلق به آنگولا و اقیانوس اطلس محدود شده‌است. دریاچه تانگانیکا در شرق کشور، خاک آن را از تانزانیا جدا می‌کند.


جمهوری دموکراتیک کنگو در موآندا کرانه‌ای ۴۰ کیلومتری در کنار اقیانوس دارد و دهانه ۹ کیلومتری رود کنگو نیز به خلیج گینه می‌ریزد.
بیش از ۶۰٪ مساحت این کشور متشکل است از حوضه آب‌گیری با جنگلهای بارانی استوایی که رود زئیر (کنگو) و شاخه‌هایش در آن جریان دارد. فلات‌ها و رشته‌کوه‌هایی که این آبگیر را احاطه کرده‌است شامل گرانکوه روِنزوری در شرق است. کنگو سرزمین ناهمواری است‏ و ارتفاعات کمابیش بلند در نقاط مختلف آن به چشم می‏‌خورد رودهای مهم زئیر، لولابا، لومامی، اوبانگی، کاسای و بلندترین نقطه این کشور قلهٔ نگالیئما، با ۵۱۰۹ متر ارتفاع است. زمین‌های زیر کشت بالغ بر پنج‏ درصد از خاک کنگو و مراتع‏ طبیعی و جنگل نیز بیش از ۳۵ درصد از این کشور را شامل‏ می‌‏شود.

آب و هوا

اين كشور هوايي استوايي دارد كه در كوهستان‌هاي جنوبي و شرقي سردتر و خشك‌تر است. دما در سراسر این کشور پهناور متغیر است. نزدیک استوا در شمال هوا بسیار گرم و مرطوب است. تنها در ارتفاعات بسیار زیاد دما هموراه به زیر صفر درجه سانتيگراد مي‌رسد. این منطقه سردترین و کم رطوبت ترین ناحیه در ارتفاعات جنوبی بوده و سردترین و مرطوب ترین ارتفاعات و کوهستان‌ها محسوب مي‌شوند. میانگین دما در حوزه آبگیر مرکزی حدود 5 درجه سانتیگراد است. در خط ساحلی نیز دما 6 درجه سانتیگراد مي‌باشد.
در شمال كشور دو فصل بارانی وجود دارد، یکی از آوریل تا ژوئن و دیگری از سپتامبر تا اکتبر. فصل طولانی خشک نیز در اواسط ماه‌های نوامبر و مارس قرار دارد. هر چند این دوره خیلی طول نمي‌کشد و نهایتاً بیش از یک ماه نمي‌شود. یک فصل خشک دیگر نیز در ماه‌های ژولای و آگوست وجود دارد. در جنوب این دایره معکوس مي‌گردد. در مناطق کوهستانی، دو فصل خشک که تنها هر یک، 1 ماه طول مي‌کشد ( ژانویه و ژولای ) وجود دارد. در جنوب و جنوب شرقی، فصل بارانی از اواسط اکتبر آغاز شده و تا اواسط ماه می ادامه دارد. در بخش مرکزی جنوب کشور نیز فصل بارانی از اوایل اکتبر آغاز و در پایان آوریل به اتمام می‌رسد اما یک فصل خشک نیز معمولاً در ژانویه وجود دارد.

خطرهاي طبيعي

خشك‌سالي‌هاي دوره‌اي در جنوب، سيل‌هاي رودخانه كنگو (فصلي) در شرق، آتشفشان‌هاي فعال در دره نشستي بزرگ، خاستگاه بلاياي طبيعي است و هر از چندگاهي مردمان اين كشور را مي‌آزارد.
آلودگی آب‏‌های سطحی به‏ آلاینده‌های صنعتی و استفاده‏ غیر بهداشتی از آن توسط بومیان‏ و روستانشینان، فرسایش خاک و بارش باران‏‌های اسیدی و برداشت‏‌های غیر اصولی منابع‏ جنگلی بزرگترین مشکلات‏ زیست‌محیطی کنگو طی‏ سال‌های اخیر بوده‌است.

محيط زيست

شکار کردن غیرمجاز در محیط حفاظت شده و ممنوعه جمعیت وحشی این منطقه را با تهدید مواجه ساخته است. آلودگی آب، جنگل زدایی، هجوم آوارگان به جنگل‌ها که نقش مهمی در جنگل زدایی داشته، فرسایش خاک و شکار غیر قانونی، کندن زمین برای یافتن کانی‌ها به ويژه کُلتان - نام کانی‌اي است که در ساختن پیل، الماس و طلا مورد استفاده قرار مي‌گیرد - سبب آسیب رساندن به محیط شده است.


عوارض طبیعی

کوه‌ها

کوه‌های بسیار زیادی در اين كشور وجود دارد که زنجیره‌اي را تشکیل مي‌دهد. در شمال، کوه‌های آبی پیرامون دریاچه آلبرت وجود دارد. بلندترین کوه از این سلسله کوه‌ها، چیزی حدود 6600 پا ( 2000 متر) ارتفاع دارد و کنگو را از حوزه آبگیر رود نیل جدا مي‌نماید.
کوه‌های راونزوری میان دریاچه آلبرت و ادوارد بزرگترین سلسله جبال در این کشور محسوب مي‌شوند و شامل قله آلبرت 16830 پا (5100 متر) و قله مارگاریتا 16896 پا (5120 متر) مي‌باشد که تقریباً بلندترین نقطه این کشور محسوب مي‌شوند و با این که عملاً بر روی خط استوا قرار دارد اما همیشه پوشیده از برف است.
به سمت جنوب، کوه‌های نِگوما قرار دارد که تا رودخانه لاکاگا گسترده شده اند. ارتفاع متوسط این کوه‌ها6600 پا (2000 متر) و بلندترین نقطه آن 7425 پا (2250 متر) ارتفاع دارد.
در ادامه به سمت جنوب، مي‌توان کوه‌های کاندِلانگو را مشاهده نمود. این کوه‌ها در بلندترین نقاط، بین 5280 پا تا 5610 پا ارتفاع داشته و میان رودخانه لافیرا در غرب و رودخانه لواپالا و دریاچه اموِرو در شرق واقع شده است. این کوه‌ها از قدیمي‌ترین کوه‌های کشور بوده و به شدت فرسوده و دارای خاک‌های فقیری مي‌باشند.
کوه‌های میتامبا با ارتفاع بالغ بر 7260 پا (2200 متر) دریاچه تانگانیکا در منتهی الیه جنوب شرقی را همراهی نموده اند. در سمت دیگر کشور، نزدیک سواحل آتلانتیک (اطلس)، کوه‌های مایومبه قرار دارند که بخشی از سلسه جبال کریستال محسوب مي‌شوند. کوه‌های پیر دیگری نیز وجود دارند که به شدت در حال فرسایش بوده و به فلاتی تپه ماهور شباهت دارند. کمترین ارتفاعِ این سلسله جبال 1980 پا بوده و در حداکثر ارتفاع در کوه‌های اویا به 3465 پا (1050 متر) مي‌رسند. رودخانه کنگو از کوه‌های مایومبه سرازیر شده و سراسر پر از دره‌های منقطع و با آبشار و تنداب است. بخش اعظمی از منطقه باکنگو با تپه‌های برجسته‌ای نمایان بوده و کوه‌های پیر بخش کوچکی از این ناحیه را تشکیل مي‌دهند.

رودخانه‌ها و دریاچه‌ها

رودخانه کنگو بعد از رودخانه آمازون از لحاظ حجم جریان آب در رتبه دوم قرار دارد و با 2700مایل (4344 کیلومتر) طول ششمین رودخانه طولانی دنیا است. این رودخانه هزاران انشعاب داشته و بسیاری از آن‌ها رودخانه‌های مهمی در جای خود محسوب مي‌شوند. رودخانه کنگو بعلاوه انشعابات این رودخانه مجموعاً 9106 مایل ( 14500 کیلومتر ) از راه‌های قابل کشتیرانی مي‌باشند.
جمهوري دموكراتيك كنگو جایگاه چندین دریاچه بزرگ در آفریقا است که آبگیرها را در دره طولانیِ نشستی را تا مرزهای شرقیِ( DROC ) پر مي‌نماید. شمالیترین دریاچه، دریاچه آلبرت نام دارد که در 2030 پایی از سطح دریا واقع شده است. دریاچه آلبرت چیزی حدود 2075 مایل مربع ( 5374 کیلومتر مربع ) وسعت دارد.
به سمت جنوب، دریاچه ادوارد قرار دارد که ارتفاع آن 3023 پا ( 916 متر ) است و مساحتی حدود 830 مایل مربع (150 کیلومتر مربع) دارد. این دریاچه وسط کوه‌های آتش فشانیِ ویرانگا واقع و حاوی مقدار زیادی گاز متان است و به دریاچه تانگانیکاو از جنوب به رودخانه روزیزی متصل مي‌باشد. دریاچه تانگانیکا یکی از بزرگترین دریاچه‌های دنیا و با مساحتی حدود 12480مایل است همچنین طولانی ترین دریاچه آب قابل شرب بوده و در بیشترین اندازه، 408 مایل طول و 50 مایل عرض دارد. این دریاچه همچنین از لحاظ عمق، دومین دریاچه جهان با حداکثر 4851 پا است. این دریاچه پهناور آبهایش را از طریق رودخانه لاکونگا به رودخانه کنگو سرازیر مي‌کند.
جنوبی ترین دریاچه، این زنجیره دریاچه ای دریاچه مِوِرا ( موئرا ) نام دارد. این دریاچه مساحتی در حدود 1770 مایل مربع دارد. دریاچه مِوِرا مرز میان کنگو و زامبیا را در برگرفته و از رودخانه لاووآ سرازیر شده و انشعابی از رودخانه کنگو و لوالابا مي‌باشد.
دریاچه تومبا و مای- اندوبه در بخش غربی کشور یافت مي‌شوند و بخشی از حوزه آبگیر کنگو محسوب می‌گردند. بقایایِ دریای کهن، سواحل و مخصوصاً لجنزارهای آن را مي‌توان مشاهده نمود. تورفتگیِ دیگری نیز وجود دارد که دریاچه آپمبا را در فلاتی با همین نام در جنوب شرقی احاطه مي‌کند. آبگیر مالبو ( آبگیر استنلی ) نیز رودخانه دریاچه کنگی سفلی بوده و در سواحلِ آن قرار دارد. به همین ترتیب دریاچه‌های کوچک تری نیز در این منطقه وجود دارد.

بیشه‌ها و جنگل‌ها

جنگل‌های حاره‌اي و شبه حاره‌اي 390000 مایل مربع ( 1 میلیون کیلومتر مربع ) از خاك كنگو را پوشش مي‌دهند. این مناطق، پناهگاه گونه‌های بیشمارِ گیاهان و حیوانات است. در منتهی علیه جنوب غربی، باقی مانده متراکمی از جنگل‌های وسیعِ مایومبه قابل مشاهده است. جنگل‌های گالری نیز در سرتاسرِ کشور واقع شده اند.

سواحل، جزایر و اقیانوس
حوزه آبگير كنگو گذرگاه باریک سرزمین شمالی رودخانه کنگو است که از غرب منطقه مرکزى و حياتى کشور تا اقیانوس اطلس گسترده شده است. خط ساحلی باریک نیز تنها 23 مایل طول دارد.
در کنگو جزیره ساحلی وجود ندارد هرچند که جزایر آبرفتی بیشماری را مي‌توان مشاهده نمود.


2) جغرافياي انساني

جمعيت  (تخميني2011)

 71.712.867 نفر

نرخ رشد جمعيت(2008)

 3.24%

امید به زندگی در سال 2008

 51.3 سال تخمین زده شده است.

ساختار سني( ٢٠٠٨ )

ميانگين سني مردم 16.3 سال است،براي مردها 16.1 و براي زن‌ها 16.5 سال مي‌باشد.
10 الي ١٤ ساله‌ها 47.1%، ١٥ الي ٦٤ ساله‌ها 50.4% و ٦٥ ساله و بالاتر، 2.5% جمعيت اين كشورند.

گروه‌هاي نژادي

در جمهوري دموكراتيك كنگو بالغ بر ٢٠٠ گروه آفريقايي زندگي مي‌كنند كه اكثراً بانتو هستند.

قبايل

تقريباً داراي 250 قبيله آفريقايي است. برخي از مهمترين و بزرگ ترين اين قبايل عبارتند از؛ لوبا، كنگو و آنامونگو

بيماري هاي شايع

 اسهال، هپاتيت نوع A، تب حصبه، مالاريا، طاعون، مرض خواب


3) جغرافياي سیاسی

جمهوری دموکراتیک کنگو(کنگو کینشاسا، یا زئیر سابق) (به فرانسوی République démocratique du Congo) کشوری است در مرکز آفریقا که پایتخت آن کینشازا است.

تقسيمات استانی

يك شهر (كينشاسا) و 10 منطقه شامل؛ باندوندو، باس-كنگو، اكواتور، كاسايي-غربي، كاسايي-شرقي، كاتانگا، مانيِما، نورد-كيوو، اورينتاله، سود-كيوو

شهر هاي مهم

باندوندو، بوكاوو، گوما، كانانگا، كيندو، كيسانگاني، لوبومباشي، ماتادي، مْبانداكا، مْبوجي-مايي

كشور هاي همسايه

آنگولا، بوروندي، جمهوري آفريقاي مركزي، جمهوري كنگو، رواندا، سودان، تانزانيا، اوگاندا، زامبيا

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
کنگو دموکراتیک در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران