فرهنگ        0  2607 reads

1) فرهنگ عمومی

زبان رسمی کشور عربی است و زبان انگلیسی نیز در کنار زبان عربی در بعضی از ادارات دولتی بویژه در ولایات جنوبی به کار می‌رود.
در سودان هفته از شنبه شروع می‌شود و جمعه‌ها روز تعطیل رسمی است.

نرخ باسوادی
دست کم 59.9 درصد از مردان و 44.9 درصد از زنان بالای ۱۵ سال سودان باسوادند. جنگ‌های خونین سودان با همسایگان و درگیری‌های داخلی این کشور از پیشرفت امکانات و بهداشت در این کشور جلوگیری کرده‌است. این کشور در چند سال گذشته از داشتن غذا و بهداشت بی‌بهره بوده‌است.

ارتباطات
در سودان 636 هزار و 900 خط تلفن ثابت وجود دارد و چهار میلیون و 683 خط تلفن همراه.
بیست و یک میزبان اینترنتی در این کشور فعال است و سه میلیون و 500 هزار نفر از اینترنت استفاده می‌کنند.
از نظر ویژگی ترابری و راههای رفت و آمد نیز نزدیک به ۵۳۱۱ کیلومتر راه آهن، ۱۱ هزار و ۹۰۰ کیلومتر جاده اصلی و فرعی، ۵۳۱۰ کیلومتر راه آبی، ۷ بندر ماهی گیری و بازرگانی، ۶۱فرودگاه بزرگ و کوچک در سودان وجود دارد که تنها یک فرودگاه از آنها توانایی پذیرش هواپیماهای پهن پیکر را داراست.


2) ادیان و مذاهب

مسلمانان ۹۷ درصد، و ۳ درصد باقیمانده را پیروان ادیان محلی آنیمیست و مسیحیان و اقباط تشکیل می‌دهند.
همچنین اقلیتی از پیروان مذهب شیعه دوازده امامی در شهرهای خارطوم، ام درمان، شندی، ابوزبد، پورت سودان و دیگر استان‌های این کشور زندگی می‌کنند.


3) رسانه های گروهی

مردم این جمهوری امواج ۱۲ ایستگاه رادیویی (AM)، یک ایستگاه رادیویی (FM) و یک ایستگاه رادیویی با طول موج کوتاه را دریافت می‌کنند و برنامه‌های تلویزیون سودان از راه ۳ شبکه دولتی در سراسر کشور پخش می‌شود.


4)گردشگری

شهرهای مهم این کشور
ام درمان Omdarman
شهری از شهرهای سودان ایالت خرطوم و بزرگترین شهر سودان است. که بر کرانه چپ رودخانه نیل سفید، مقابل خرطوم قرار گرفته، از مراکز مهم بازرگانی، فرهنگی و دینی است. بیشتر ازخانه‌ها و کلبه‌های گلین و چند بنای معتبر در طول خیابان‌های عریض جدید شهر ایجاد گردیده و این بناها شامل خانه خلیفه که اکنون موزه می‌باشد و گور المهدی، رهبر سیاسی مذهبی سودان که در 1974 تجدیدبنا گردید. یک بازار بزرگ، شهر با جاده‌های متعدد از سودان غربی به این شهر و از اینجا با هفت پل معلق به خارطوم متصل است.
اهمیت ام درمان از سال 1884 که سپاهیان المهدی و ادارات دولتی در آن تشکیل گردید رو به رونق نهاد، شروع شد و بعدها محل سکونت جانشین خلیفه عبدالله است. این شهر به دنبال نبرد در سال 1898 که به وسیله لرد کیچ نر و ارتش انگلیس- مصر شکست خورد، آسیب دید و گور المهدی ویران گشت.

خارطوم Khartoum
بزرگترین شهر و پایتخت کشور سودان و مرکز ناحیه خارطوم است که بر کرانه چپ نیل کبود و در محل برخورد نیل آبی و سفید بنا گردید. پل‌هایی چند خارطوم بحرای و ام درمان را به هم مرتبط کرده شهر خارطوم دارای ساختمانهای مدرن و خیابانهای اسفالته است که دو طرف آن را درخت کاشته‌اند. کاخ‌های جالب این شهر شامل کاخ عمومی حکومتی، مساجد،کلیساها، یک باغ وحش و موزه‌های گوناگون.
مرکز مهم بازرگانی و ارتباطی و مواصلاتی با صعید، مخابراتی هوایی قاره آفریقا و با راه‌آهن به قاهره و پورت صعید متصل می‌باشد.
خارطوم مرکز مهم تولید پنبه است. با قایق‌های باری کالاها در محل برخورد نیل کبود و سفید به قسمت اصلی شهر حمل می‌گردد.
مصریان به رهبری محمدعلی سودان را تصرف و در دهه 1820شهر خارطوم را بنا کردند. در 1830پایتخت سودان گردید. در قیام المهدی ضد مصریان در 1885 ویران گشت. در سال 1898 بریتانیا بر این شهر دست یافت. از این پس شهر رفته رفته به رونق و ترقی نهاد.
شهر خارطوم که در 2165 کیلومتری جنوب قاهره و در ارتفاع 381متری از سطح دریا واقع شده، در سال 1821به عنوان پایتخت سودان تحت الحمایه مصر پایه‌گذاری شد. ژنرال گوردون بریتانیایی در سال 1884 طی یک حمله سریع مخالفان کشته شد و این استقلال طلبان اردوگاههای خود را در ام دورمان در آن سوی ساحل نیل برپا کردند.
درچهارم سپتامبر سال 1898 نیروهای اعزامی بریتانیا به فرماندهی ژنرال سرهربرت کیتچنر مجدداً وارد خارطوم شده و بار دیگر پرچم‌های بریتانیا و مصر را بر فراز کاخ مخروبه گوردون برافراشتند.
شهر خارطوم برمبنای طرحی که منسوب به ژنرال (فیلد مارشال) کیتچنر است، بازسازی شد. نقشه شهر از طرح پرچم انگلیس اقتباس شده و یک شبکه شطرنجی بر روی شبکه‌ای مورب قرار گرفته و شبکه خیابانهای شهر را به وجود آورده است. احتمالاً عامل اصلی تعیین کننده این الگوی خاص شهری، تدافع نظامی بود. همانطور که در طرح هاسمان دیده شد که در آن تأثیرات بزرگ نمایی خاص امپراتوری در کنار ترکیب توپوگرافی و شبکه شطرنجی یکنواخت نیز دیده می‌شد.





 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
سودان در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ايران