نظامی        0  1463 reads

ارتش سومالی
فرماندهی کل ارتش سومالی بر عهده رئیس جمهور این کشور است و وظیفه آن طبق قانون اساسی، حراست از تمامیت ارضی و استقلال کشور است. این ارتش از سه نیروی زمینی، هوایی و دریایی و نیروی پلیس تشکیل شده است. در دوران پس از استقلال، این ارتش آرام آرام به یکی از ارتش‌های بزرگ آفریقا بدل شد، اما بروز جنگ داخلی در سال 1991 منجر به انحلال آن گردید. در سال 2004، فرایند تدریجی بازسازی ارتش از سوی دولت فدرال انتقالی وقت آغاز شد. در حال حاضر وزارت دفاع و دولت فدرال سومالی که در اواسط سال 2012 تشکیل شده، مسئولیت نظارت بر ارتش این کشور را بر عهده دارند. دولت‌های منطقه‌ای «سومالیلند» و «پانتلند» هم نیروهای امنیتی و پلیس مخصوص به خود را دارند.

بازسازی ارتش
در نوامبر 2009، اتحادیه اروپا اعلام کرد قصد دارد دو گردان (حدود دو هزار نیرو) سومالیایی را آموزش دهد و بدین ترتیب شمار نیروهای آموزش دیده ارتش سومالی را به شش هزار نفر برساند. قرار بود این دو گردان تا ماه اوت 2011 آماده شوند. در 21 آوریل 2011، هزار تن از آنها، طبق توافق حاصل شده با اتحادیه اروپا، آموزش خود را در اوگاندا به پایان بردند.
در ماه مه 2010، ترکیه و دولت فدرال انتقالی سومالی نیز طبق برنامه «فرایند صلح جیبوتی»، توافقنامه‌ نظامی امضا کردند.
در جهت برنامه آموزش نظامی اتحادیه اروپا، 900 سرباز سومالیایی در تاریخ 31 اوت 2011 از دانشکده آموزش نظامی بیهانگا در ناحیه ایباندا در اوگاندا فارغ‌التحصیل شدند. 150 مربی از سوی اتحادیه اروپا در این فرایند مشارکت داشتند و محصول کار آنها نیز آموزش دو هزار سرباز سومالیایی در سال بود.
در فوریه 2012، نخست وزیر سومالی و وزیر دفاع ایتالیا قراردادی منعقد ساختند که به موجب آن ایتالیا متعهد می‌شد ارتش سومالی را در بازسازی و آموزش حرفه‌ای یاری دهد.
در نوامبر 2012، مقام‌های دولت سومالی با ارائه درخواستی رسمی به شورای امنیت سازمان ملل، خواستار استرداد دارایی‌ها و اعتبارات ارزی این کشور، از جمله کشتی‌ها و هواپیماهایی که ظاهراً در ایتالیا، آلمان و یمن نگهداری می‌شوند، شد.
طبق آمار مارس 2013، نیروی زمینی ارتش سومالی شامل شش تیپ آموزش دیده بود که دو تیپ از آنها حاضر به خدمت بودند. هر تیپ از سه تا شش گردان حدوداً هزار نفری تشکیل شده و مجموع استعداد این نیرو در حال حاضر بین 18 تا 36 هزار نفر است که از بین شش تا 12 هزار تن از آنان حاضر به خدمت محسوب می‌شوند.
 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
سومالی در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران