روابط با ایران        0  2227 reads

1) تاريخچه روابط

به دنبال آغاز روابط سياسي و سفر سفير آْكرديته جمهوري اسلامي ايران به چاد و ملاقات با مسئولين عاليرتبه اين كشور؛ آنان از ايجاد رابطه بين دو كشور ابراز خوشحالي زيادي نموده و از اهتمام جمهوري اسلامي ايران نسبت به چاد سپاسگزاري كردند.

در سفر نخست وزير وقت چاد به تهران در اسفند ماه 75 كه ديدارهايي با رئيس جمهور وقت، وزير خارجه وقت و معاون اول رئيس جمهور داشتند در پايان سفر يادداشت تفاهمي ميان جناب آقاي دكتر حبيبي معاون اول محترم رئيس جمهور و نخست وزير چاد امضاء شد كه به موجب آن طرفين در مورد تبادل هيئتهاي سياسي و اقتصادي  و فني به توافق رسيدند.
همچنين دكتر ولايتي وزير وقت امور خارجه در تير ماه 76 طي سفري به چاد به منظور تسليم دعوت نامه شركت رئيس جمهور آن كشور در اجلاس سران سازمان كنفرانس اسلامي در تهران، با مقامات چادي از جمله رئيس جمهور و نخست وزير ملاقات نمود. در اين سفر دو موافقتنامه بين دو طرف به امضاء رسيد كه در آن به تعميق و گسترش روابط دو جانبه تأكيد شد و مقرر گرديد كه دو كشور در چارچوب كميسيون مشترك فعاليتهاي اقتصادي و فرهنگي خود را شروع نمايند.
در حاشيه سازمان كنفرانس اسلامي نيز ملاقات هايي بين مقامات ايراني با مقامات چادي صورت گرفت كه از جمله مي توان به ملاقات سفير اكرديته چاد با وزير محترم دفاع اشاره نمود.

اما مهمترين ملاقاتي كه بين مسئولين دو كشور انجام گرفت ديدار رئيس جمهور چاد با مقام معظم رهبري بود در اين ديدار رهنمودهايي از طرف معظم له ارائه گرديد كه بسيار قابل توجه است.
مقام معظم رهبري بعد از سخنان رئيس جمهور چاد در خصوص كمك به كشور متبوع خود در زمينه هاي مختلف فرمودند  « در عين حال زمينه هايي كه مورد نظر شما مي باشد قابل مذاكره است و با برادران ما در دولت مذاكره كنيد، انشاءا... با نظر مساعد دنبال خواهد شد.

 مقام معظم رهبري همچنين ضمن تأكيد بر در نظر گرفتن اقدامات فرهنگي در چاد فرمودند  به هر حال ما در آنچه به آن دعوت مي كنيم اهتمام داشته و صادق هستيم و اميدواريم به دنبال اين ديدار كارهاي مفيد و خوبي هم انجام شود و بسيار به اين ديدارها و همكاريها اميدواريم.

همچنين در حاشيه اجلاس سران سازمان كنفرانس اسلامي در تهران رئيس جمهور
چاد با رياست محترم جمهوري كشورمان ملاقات نمود كه طي ان بر تعميق و گسترش روابط دو جانبه تأكيد شد.


2) روابط فرهنگي

در سفر نخست وزير قبلي چاد به تهران و ملاقات و مذاكره با معاون اول رياست جمهوري و امضاء تفاهم نامه همكاري بين دو كشور با توجه به طرح نياز شديد چاد به كمكهاي غذايي از طرف نخست وزير اين كشور، معاون اول رياست جمهوري مقرر فرمودند به چاد كمك غذايي شود و جهاد سازندگي مسئول اجراي اين امر از طرف ايشان گرديد.


3)روابط سياسي

از شروع روابط جمهوري اسلامي ايران با چاد در شهريور ماه 1373 هيئتهاي متعددي در سطوح مختلف بين دو كشور مبادله گرديد كه از مهمترين آنها مي توان سفر نخست وزير وقت چاد آقاي « جميستا كويبلا » به تهران، سفر آقاي دكتر ولايتي وزير خارجه سابق به چاد و سفر آقاي « ادريس دبي » رئيس جمهور چاد به جمهوري اسلامي ايران جهت شركت در اجلاس سازمان كنفرانس اسلامي در تهران را نام برد.

پس از انجام سفر نخست وزير وقت چاد در اسفند ماه 75 به تهران و در راستاي اجراي يادداشت تفاهم امضا شده، كشور چاد با ارسال يادداشت به سفارت جمهوري اسلامي ايران در طرابلس اعلام نموده كه دو ساختمان را براي احداث درمانگاه و دفتر هلال احمر و يك ساختمان را براي دفتر جهاد سازندگي در انجامنا اختصاص داد.
بنا به دعوت رسمي جناب آقاي دكتر حسن حبيبي معاون اول رئيس جمهوري اسلامي ايران و به منظور تحقق و تحكيم روابط دوستانه و برادرانه موجود بين دو كشور و دو ملت، جناب آقاي جميستاكويبلا نخست وزير جمهوري چاد در رأس يك هيئت عاليرتبه از 1375.12.12لغايت 1375.12.14 مطابق با 1997.03.02 لغايت 1997.03.04 ميلادي از جمهوري اسلامي ايران ديدار رسمي به عمل آورد. در خلال اين سفر، ايشان به حضور جناب آقاي اكبر هاشمي رفسنجاني رياست جمهوري اسلامي ايران شرفياب شده و پيام كتبي جناب آقاي ادريس دبي رئيس جمهوري چاد را تقديم ايشان كرد. وي دو دور گفتگو با جناب آقاي دكتر حسن حبيبي انجام داده و همچنين با جناب آقاي مهندس غلامرضا فروزش وزير جهاد سازندگي و جناب آقاي دكتر علي لاريجاني رئيس سازمان صدا و سيما ملاقات و گفتگو نمود. مذاكرات با مقامات ايراني در جوي مملو از دوستي و برادري به منظور يافتن راههايي براي توسعه روابط دو جانبه در زمينه هاي مختلف سياسي، فني، اقتصادي، كشاورزي، علمي و فرهنگي انجام گرفت و طرفين به توافقاتي در زمينه تبادل نظر در سازمانهاي بين المللي و منطقه اي و همچنين تبادل هيئتهاي سياسي و اقتصادي و فني به منظور تحكيم روبط بين دو كشور رسيدند.
اين يادداشت تفاهم در 15 بند و در دو نسخه فارسي و فرانسه كه هر دو داراي اعتبار و ارزش يكسان مي باشند در تاريخ 1375.12.14 مطابق با 1997.03.04 ميلادي در تهران به امضاء رسيد.


4) روابط اقتصادی

ایران و چاد در قالب همکاریهای بین کشورهای مسلمان ارتباطات محدود اقتصادی دارند. بیشتر طرح های مشترک دو کشور مربوط به فعالیت بخش فنی و مهندسی ایران در چاد است‌.

در شش ماهه نخست سال ۱۳۷۹ هیچ کالایی بین دو کشور مبادله نشد و تقریباً ارتباطات بازرگانی در حد صفر بود.

با توجه به تمايل به تعميق، توسعه و تنوع بخشيدن به همكاري در زمينه هاي اقتصادي، فرهنگي، فني و علمي بين دو كشور و با توجه به مزاياي متقابل كه دو كشور جمهوري اسلامي ايران و چاد مي توانند از اين قبيل همكاريها در راستاي منافع دو ملت بدست آورند دو كشور طي يك موافقتنامۀ اصولي متعهد شدند كه به ارتقاء، گسترش و تنوع بخشيدن به همكاري به اشكال مختلف بر اساس احترام متقابل و مزاياي دو جانبه بپردازند. دو كشور شدند. در موارد متعدد موافقتنامه بين جمهوري اسلامي ايران و چاد بر توسعۀ همكاريهاي دو كشور در زمينه هاي مختلف تأكيد شده است.

جمهوری اسلامی ایران طی سال ۱۳۷۸ حدود ۱۵ هزار دلار کالا به چاد فروخت که یک دهم رقم مشابه سال پیش از آن بود. نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایرانی طی خرداد ماه ۱۳۷۸ در شهر انجامنا برپا شد.


5) سطح نمايندگي ايران در چاد

نظر به سياست كلي جمهوري اسلامي ايران در خصوص رابطه با كشورهاي مسلمان و جهان سوم و پيوند عميق با مسلمانان جهان و تمايل و رغبت شديد مسؤولان كشور چاد به ايجاد روابط با جمهوري اسلامي ايران، رابطه سياسي دو كشور با تعيين سفير جمهوري اسلامي ايران در طرابلس بعنوان سفير آكرديته در چاد آغاز گرديد.

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
چاد در یک نگاه
جغرافیا
فرهنگ
تاریخ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران