روابط با ایران        0  3525 reads

1) روابط فرهنگي

اهم فعاليتهاي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در زيمبابوه را طي چند سال اخير مي توان به ترتيب ذيل ذكر كرد
1. ساخت و بازسازي مجدد مسجد امام خميني واقع در منطقۀ چينوئي
2. ديواركشي مسجد كادوما واقع در 150 كيلومتري حراره
3. تشكيل كلاسهاي آموزشي يكماهه در حراره و حومۀ آن با حضور نوجوانان مسلمان زيمبابوه
4. برگزاري مراسم مختلف مذهبي در مساجد
5. کمك به علماء و شخصيتهاي برجستۀ مسلمان
6. برگزاري مسابقات ورزشي بين جوانان مسلمان
7. كمك به مسلمانان محل جهت انجام فعاليتهاي مذهبي
8. اعزام جوانان مسلمان به تانزانيا و كنيا جهت فراگيري علوم اسلامي
رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در زيمبابوه فعاليت گسترده اي را جهت آموزش و پرورش شخصيت فرهنگي مسلمانان زيمبابوه آغاز كرده است كه اين امر با توجه به محروميت شديد مسلمانان زيمبابوه از اهميت به سزايي برخوردار مي باشد .
جمهوري اسلامي ايران با زيمبابوه توانسته است قرارداد فرهنگي امضاء كند و اين موضوع از آن جهت مهم مي شود كه زيمبابوه از نادر كشورهاي آفريقايي سياه مي باشد كه با جمهوري اسلامي ايران قرارداد فرهنگي دارد.
نكات برجستۀ قرارداد فرهنگي جمهوري اسلامي ايران و زيمبابوه عبارتند از
1. مبادلۀ كتاب ، نشريات، روزنامه، مجله، عكس، اسلايد، فيلم، ميكروفيلم و مسائل آموزشي و هنري
2. مبادلۀ هنرمندان و گروههاي هنري در زمينه هاي مورد توافق
3. تدارك تسهيلات لازم در موارد ممكن براي دانشمندان ، محققين و اعطاي انجمنهاي فرهنگي و سازمان هاي جوانان هر دو كشور براي ديدار از آثار باستاني
4. مبادلۀ برنامه هاي راديو و تلويزيون ميان دو كشور
5. برگزاري هفتۀ فرهنگي و نيز هفتۀ فيلم فيمابين دو كشور
6. برپايي نمايشگاههاي هنري ، ملي و سنتي و نيز نمايشگاههاي علمي ، كتابخانه و آثار تاريخي
7. توافق براي مبادلۀ استاد دانشگاه ، دانشمند ، فضلاء ، محققين
8. ايجاد تسهيلات و همكاري در ميان دانشگاهها ، مؤسسات و سازمانهاي آموزشي و فرهنگي؛
9. تسهيلات همكاري بين سازمانها و آژانسهاي راديو ـ تلويزيون ، سينما ، مطبوعات
10. همكاري بين سازمان هاي ورزشي
11. مبادلۀ برنامه در زمينۀ توسعۀ امور جوانان و ورزش
به مناسبت پانزدهمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي نمايشگاه عكس فرهنگ و هنر ايران در حراره برگزار گرديد . از ديگر اقدامات فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در زيمبابوه كه آثار بسيار مثبت به همراه داشت افتتاح خانۀ معلم تحت نام خانۀ معلم شهيد بهشتي مي باشد كه از سوي مسئولين اين كشور مراتب امتنان و تشكر اعلام گرديد . تشكيل انجمن دوستي ايران و زيمبابوه از ديگر فعاليتهاي فرهنگي ميان دو كشور مي باشد كه فعاليتهاي گسترده اي را براي آشنايي با فرهنگ و آداب و رسوم دو كشور آغاز كرده است.


2) روابط سياسي

كشور ايران در زمان رژيم پهلوي روابط سياسي با كشور رودزياي جنوبي برقرار نكرده بود ؛ رژيم آپارتايد در رودزيا چنان چهرۀ زشتي از خود در ميان جامعۀ جهاني ايجاد كرده بود كه رژيم شاه سابق هم نمي توانست برخلاف ارادۀ جامعۀ جهاني حركت كند، علاوه بر اينكه رژيم يان اسميت از سوي سازمان ملل متحد تحريم هم گرديده بود؛ اما از لحاظ اقتصادي روابط بسيار گسترده اي با هم داشتند، به طوري كه بيشترين احتياجات نفتي رژيم يان اسميت از سوي ايران و دولت شاه سابق تأمين مي گرديد.
پيروزي انقلاب اسلامي در ايران مصادف با آخرين روزهاي رژيم نژادپرست يان اسميت در رودزياي جنوبي بود به هنگام پيروزي انقلاب اسلامي ايران آقاي موگابه كه در جريان كنفرانس لانگسترهاوس در لندن براي استقلال اين كشور درگير مذاكرات سياسي بود نماينده اي از طرف خود كه هم اكنون معاون ايشان در امر رياست جمهوري مي باشند براي عرض تبريك به تهران گسيل داشتند ، ايشان آقاي موزندا يكي از دو معاون فعلي آقاي موگابه مي باشند .
يكي از اصول مهم انقلاب اسلامي ايران توسعۀ روابط با كشورهاي جهان سوم بويژه كشورهاي آفريقايي مي باشد روح حاكم بر انقلاب اسلامي ايران ظلم ستيزي و استعانت مظلومين مي باشد پلي است براي ايجاد رابطه با ملل محروم آفريقا ؛ جمهوري اسلامي ايران همواره از مبارزات به حق مردم آفريقاي سياه حمايت كرده است و در همين راستا بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ، صدور نفت را به كشور نژادپرست آفريقاي جنوبي قطع نمود و اين عاملي گرديد براي گسترش روابط با كشورهاي خط مقدم جبهه برعليه آفريقاي جنوبي ، بويژه گسترش روابط با كشور زيمبابوه .
جمهوري اسلامي ايران پيش از پيروزي انقلاب اسلامي يازده نمايندگي در آفريقا داشت اما بعد از پيروزي انقلاب اسلامي تعداد نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در آفريقا به بيش از 2 برابر شده است .
جمهوري اسلامي ايران همواره از مبارزات مردم زيمبابوه در راه كسب آزادي و استقلال و امحاي رژيم نژادپرست يان اسميت حمايت مي كرده است و از اين رو بعد از كسب استقلال جمهوري اسلامي ايران در سال 1982 اقدام به گشايش نمايندگي در حراره نمود .
زيمبابوه بعد از كسب استقلال يكي از اعضاي جنبش عدم تعهد گرديد و به لحاظ سياستها و مواضع مستقلانه اي كه نسبت به حوادث روابط بين الملل اتخاذ نموده است همواره از دوستي نزديكي با جمهوري اسلامي ايران برخوردار مي باشد .
رابرت موگابه رئيس جمهور زيمبابوه در ملاقاتهاي خصوصي بارها عراق را به عنوان متجاوز اعلام نموده است و در يكي از ملاقاتها مي گويد : « قسمت مهمي از آنچه شما انجام مي دهيد عملياتي است در سرزمين خودتان و براي آزاد سازي آنها مي باشد و دنيا اين موضوع را به صراحت نمي تواند رد كند . ما مي دانيم سلاحهاي شيميايي به طور مكرر از سوي عراق در جنگ استفاده شده است . عراق جنگ را شروع كرد و اينكه از تخلفهاي او مراكز اقتصادي و نقاط مسكوني مورد حمله قرار مي گيرند و خسارات فراوان جاني و مالي ببار مي آورد . » اما مطبوعات زيمبابوه اين مطالب و مواضع خصوصي را بطور صريح منعكس نكردند ؛ زيمبابوه با تأثير از فشار محافل بين المللي به اتخاذ چنين سياستهايي بوده است و موگابه با شخصيتي دوگانه با مسئله عراق و جنگ تحميلي برخورد مي كرده است .
هشتمين اجلاس سران عدم تعهد در زيمبابوه برگزار گرديد و رهبر معظم انقلاب در آن زمان متصدي پست رياست جمهوري بودند و قسمتي از مصوبات اين اجلاس را دربارۀ جنگ تحميلي عراق عليه ايران بود. لازم به توضيح است كه رياست اين اجلاس را موگابه به عهده داشت و در سخنراني‌اش تصريح كرده كه «جاي بسي نگراني است كه مناطق پرتشنج در عصر ما بيشتر در خاك كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد قرار دارد . ما از شروع و ادامه يافتند جنگ بين دو كشور برادر و عضو جنبش يعني ايران و عراق عميقاً متأثر هستيم ، اعمال تهديد و زور براي حل مناقشات بين المللي با منشور سازمان ملل و اصول جنبش عدم تعهد مغايرت دارد . ما صادقانه از برادران خود در ايران و عراق مي خواهيم كه به اين جنگ خاتمه دهند و به قوانين بين المللي و بشري احترام بگذارند . ما از عراق و ايران مي خواهيم به اين درگيري تأسف انگيز و خشونت بار از طريق صلح آميز خاتمه دهند».
در اين اجلاس كميتۀ سياسي جنبش پيشنهادهاي تهيه شده به وسيلۀ زيمبابوه ميزبان كنفرانس هشتم سران در رابطه با جنگ تحميلي را به تصويب رسانيد و بدون اشاره به آغاز جنگ بوسيله عراق و خصومتهاي اين كشور به موازين و مقررات بين المللي از ادامه جنگ ابراز تأسف كرد و از ايران و عراق خواست دست از مخاصمه بردارند . در متن پاياني اجلاس موضوع جنگ تحميلي عراق عليه ايران بدين صورت منعكس شده بود : اجلاس از دو كشور ايران و عراق درخواست مي كند تا خصومتها را متوقف سازند و متعهد شوند كه از هيچگونه تلاشي در راه تسهيل پايان سريع جنگ دريغ نخواهند كرد.
زيمبابوه در مجامع و سازمانهاي بين المللي يك حالت بيطرفانه را در برابر جمهوري اسلامي ايران اتخاذ كرده است.

سطح نمايندگي ايران در زيمباوه
سفارت ايران در زيمباوه از سال 1361 در اين كشور داير مي باشد
سطح نمايندگي زيمباوه در ايران
سفارت اين كشور در ايران هم اكنون داير مي باشد
نشاني و تلفن نمايندگي ايران در زيمباوه
تلفن 002634727348 و722140 002634
فكس  723072 002634

آدرس
8,ALLLAN WLSON AVE.BELGARAVIA
HARARE ZIMBABWE

پايگاه اينترنتي نمايندگي ايران در زيمباوه
http//iranembassy.org.nz
Iranembassy@zol.co.zw
http//harare.icro.ir

نشاني و تلفن نمايندگي زيمباوه در ايران
تلفن7-22027553
فاكس22049084

آدرس

شهرك غرب، فاز 4، خيابان زرافشان، پلاك 1610

3) روابط اقتصادي

زيمبابوه داراي ظرفيت اقتصادي بسيار براي جمهوري اسلامي ايران مي باشد ، معادن غني و كشاورزي اين كشور و محصولاتي كه زيمبابوه توليد مي كند مي تواند رشتۀ همكاري هاي اقتصادي دو كشور را به هم مرتبط كند . نفت ايران ، صنايع پيشرفته كشاورزي ، توسعۀ روستايي ، آموزش نيروهاي زيمبابوه اي از مواردي مي باشد كه از سوي جمهوري اسلامي ايران براي توسعۀ روابط اقتصادي با زيمبابوه مطرح مي شود . با فروكش كردن كانونهاي بحران در منطقۀ جنوب آفريقا ، نظير جنگ داخلي موزامبيك ، استقلال ناميبيا و از همه مهمتر به قدرت رسيدن سياهان در آفريقاي جنوبي ، جايگاه سياسي اين كشور را به يك جايگاه اقتصادي تبديل كرده است و اين موضوع با تحولات روابط بين الملل و جايگاه آفريقا در اين تحولات و برنامۀ تعديل اقتصادي در جمهوري اسلامي ايران هماهنگي دارد و لزوم همكاريهاي اقتصادي ميان دو كشور را مي رساند.
اهم همكاريهاي اقتصادي كه جمهوري اسلامي ايران با زيمبابوه بر سر انجام آن توافق كرده عبارتند از
1. تعليم كارشناسان زيمبابوه اي توسط جمهوري اسلامي ايران در زمينۀ توسعۀ روستاها و اعزام تعدادي كارشناس ايراني به زيمبابوه جهت توسعۀ روستاهاي آن كشور
2. كمك جمهوري اسلامي ايران به بازسازي اين كشور
3. گسترش روابط پارلماني ميان مجالس جمهوري اسلامي ايران و زيمبابوه
4. تأمين كارشناس از سوي جمهوري اسلامي ايران براي زيمبابوه در بخشهاي مختلف اقتصادي
5. پذيرش دانشجو در دانشكده نفت آبادان
6. سرمايه گذاري در زمينۀ ساخت كارخانجات نساجي زيمبابوه
7. همكاري در زمينۀ طرح هاي شهري و تبادل اطلاعات در زمينه هاي تحقيقاتي
8. امضاي موافقت نامۀ بانكي بين دو كشور
9. شركت در نمايشگاههاي مختلف تجاري فيمابين
10. ايجاد يك مجتمع بزرگ كشت و صنعت از سوي جهاد سازندگي در زيمبابوه
11. كمكهاي فني و اقتصادي جمهوري اسلامي ايران به زيمبابوه
12. توافق براي خريد ذرت زيمبابوه از سوي جمهوري اسلامي ايران
13. توافق براي احداث پالايشگاه براي زيمبابوه با تحقيقات اوليه
14. توافق براي تشكيل كميسيون مشترك اقتصادي فيمابين دو كشور
همانطو كه ملاحظه مي شود همكاري جمهوري اسلامي ايران و زيمبابوه بطور صحيح در بعد اقتصادي از روند بسيار مطلوبي برخوردار مي باشد ، به طوري كه مسئولين زيمبابوه جمهوري اسلامي ايران را كشوري داراي پتانسيل هاي بالاي اقتصادي در سطح منطقه ذكر نموده اند.


 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
زیمبابوه در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران