فرهنگ        0  2884 reads

1) فرهنگ عمومی

ساکنان منطقه زامبیا در آغاز مردم خویسان بودند اما در جریان کوچ اقوام بانتو در سده سیزدهم این منطقه نیز بانتونشین شد.

زبان
زبان رسمی کشور زامبیا انگلیسی است که میراث دوران استعمار بریتانیا می‌باشد. البته زبان قبیله‌ای نیز در بین قبایل مختلف اهمیت ویژه‌ای دارد. مردم اين كشور از حدود 170 گويش و زبان محلي براي ارتباط با يكديگر استفاده مي كنند. زبان هاي بمبا، کندا، لوزی، لوندا، لوواله، نیانجا و تونگا از جمله زبان هاي بومي زامبيا هستند.
در حال حاضر زبان و خط رایج در مجامع علمی، سیاسی، صنعتی و فرهنگی، زبان انگلیسی است و سیاست دولت ترویج این زبان و ایجاد وحدت زبانی بین قبایل مختلف در زیر چتر گسترش خط و زبان انگلیسی می‌باشد.

ارتباطات

این کشور یکی از کشورهای محصور در خشکی است و از هیچ طرف به دریا راه ندارد. در نتیجه دراین کشور بندر وجود ندارد. نزدیک‌ترین بندر به لوساکا پایتخت، بندر دار السلام در تانزانیا است که با خطوط راه آهن به لوساکا و دیگر شهرهای بزرگ زامبیا متصل است.

تعداد فرودگاه هاي مهم
10 فرودگاه

تعداد مشتركين تلفن هاي ثابت و همراه
94 هزار و 700 اشتراك تلفن ثابت و 949 هزار و 600 اشتراك تلفن همراه

تعداد كاربر هاي اينترنتي و كد اينترنتي كشو
334 هزار و 800 نفر - zm.


2) ادیان و مذاهب

50 تا 75 درصد مردم زامبيا مسیحی هستند. همچنينن در مجموع، 24 تا 49 درصد جمعيت 11.5 ميليوني اين كشور هندو و مسلمان (1.1درصد) و بقيه داراي عتقادات بومی هستند.


3) رسانه های گروهی

ايستگاه هاي راديويي و تلوزيوني

ايستگاه هاي راديويي؛ اف ام 5، اي ام 19 و موج كوتاه 5 ايستگاه
ايستگاه هاي تلويزيوني؛ 9 ايستگاه


4) گردشگری

آبشارهای ویکتوریا، دریاچه نانگانیکا، ورود زامبزی دره لیوآنگوا و پارک های ملی کافیو لوازکا، مرکز فرهنگی مارمبا و موزه ملی در لیوینگستون از جمله اماکن دیدنی و مناظر طبیعی زامبیا می باشد.

شهر هاى زامبیا

کیتوه Kitwe

کیتوه با جمعيت صدهزار نفری، از شهرهای زامبیا امروز چهل درصد مردم زامبیا در محدوده چهل کیلومتری راه آهنی زندگی می کنند که در ناحیه آبشار ویکتوریا درجنوب، وارد کشور می شود و به سوی شمال پیش رفته به استان کوپر بلت می رسد. مراکز شهری عمده و نیز بیشتر مناطق روستایی پرجمعیت زامبیا در دو سوی این راه آهن واقع شده است. کیتوه بزرگترین شهر استان کوپربلت و دومین شهر زامبیا است. کیتوه که امروزه شهری جدید و جای سالمی برای زندگی است، حدود چندین دهه پیش در میانه باتلاقی پوشیده از انبوه پشه های مالاریا که بیشتر استان کوپربلت را فرا گرفته بود بر آمد. لیوینگ استون در پایانه جنوبی راه آهن شهری قرار دارد، لیوینگستن که جمعیت آن به 43000 تن می رسد پایتخت اولیه زامبیا بود و زمانی دراز مرکز پررونق پذیرش جهانگردانی که از جنوب آفریقا می آمدند بود.

لوزاکاLUSAKA
لوزاکا با جمعيت 818994 نفر، پایتخت و بزرگترین شهر زامبیاست که بر فلات بلندی در جنوب زامبیای مرکزی قرار دارد. این شهر در نقطه‌ی میانه‌ی یک راه‌آهن و دو جاده‌ی اصلی قرار گرفته است.
لوزاکا ساختمانهای بزرگ شامل ساختمانهای پارلمان و دانشگاه زامبیا می‌باشد. بیشتر ساختمانهای بازرگانی و دولتی در طول خیابانهای عریض سایه‌دار برافراشته شده است. در این شهر کوچه‌های تنگ و کثیف و ساختمانهای گران قیمت و خیابانهای پهن و تمیز تضاد عجیبی پدید آورده است. با این حال پارک‌های متعدد و مراکز خرید در هوای آزاد بازار کالاهای دست ساز خرید و فروش می‌شود. هم چنین بازار مهمی برای داد و ستد فرآورده‌های کشاورزی و دام و دامی است. صنعت مهم این شهر تولید سیمان، لوازم خانه، کفش و پارچه و نوشابه‌های سبک، خوراک، تنباکوست. دولت زامبیا بسیاری از مردم شهر را به کار گماشته است.
نوکوچان اروپایی لوزاکا را در 1905 به صورت یک پایگاه داد و ستدی کوچک تأسیس کردند. در اوایل سده‌ی 1900لوزاکا زیر فرمان انگلستان بود. در 1935 لوزاکا را پایتخت کولونی رودزیای شمالی قرار داد. این کولونی در 1964 مستقل شد.

لیوینگستون Living Stone
از شهرهای کشور زامبیاست و در نزدیکی آبشار ویکتوریای رود زامبزی واقع است. این آبشار در سال 1855 به وسیله‌ی دیوید لیونگستون کشف گردید، عرض رود آبشار 2مایل و ارتفاع آبشار 350فوت می‌باشد.
خط آهن این شهر را به نقاط مختلف متصل ساخته است.
موزه هنر لوس آنجلس: مجموعه‌هایی از هنر عمدتاً آسیایی، اسلامی، اروپایی و آمریکایی از روزگار باستان تا امروز همچنین پوشاک‌ها و پارچه‌ها و هنر دکوراتیو و تزئینی و عکاسی که گویای فرهنگهای گوناگون جهان است.
 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
زامبیا در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران