روابط با ایران        0  4184 reads

1) تاريخچه روابط

قبل از پيروزي انقلاب اسلامي در ايران بين دو كشور ايران و سيرالئون هيچگونه روابطي وجود نداشت ولي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي و جهت گيري سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران به سوي كشورهاي جهان سوم بخصوص كشورهاي آفريقايي در سال 1360 به مناسبت سومين سالگرد انقلاب اسلامي ايران هيأتي به اين كشور سفر نمود و مورد استقبال مقامات رسمي قرار گرفت و با چند تن از آنان ملاقات و مذاكراتي انجام داد. در اين مذاكرات مقامات سيرالئون تمايل خود را در خصوص ايجاد روابط سياسي و اقتصادي با جمهوري اسلامي ايران ابراز نمودند. در زمينه اقتصادي تمايل خود را در خريد نفت از ايران با قيمت كمتر از نرخ تعيين شده در اوپك و خريد خاويار اعلام داشتند. همچنين در زمينه صدور چوب به ايران و توسعه صنعت ماهيگيري و همكاريهاي شيلاتي ابراز تمايل نمودند.
در زمينه كشاورزي، دفع آفات، اصلاح بذر، تهيه و تأمين كود و آموزش كشاورزان و دامداران حاضر به همكاري شدند. در پروژه هاي صنعتي و تحقيق و اكتشاف و استخراج معادن نيز همكاري خود را اعلام نمودند. در خصوص روابط فرهنگي اعلام داشتند كه بعد از تأسيس سفارت بستن قرارداد فرهنگي امكان پذير خواهد بود.

 

سطح نمايندگي ايران در سيرالئون

روابط ايران با سيرالئون در حد سفارت است.

سفی
ر ایران در سیرالئون
مهرماه 1391، به پیشنهاد دکتر علی‌اکبر صالحی وزیر امور خارجه و تأیید دکتر محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهور، «لطف‌الله بختیاری» به عنوان سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در جمهوری سیرالئون تعیین شد. بختیاری پیش از این به عنوان معاون اداره رفاه و همچنین معاون سفارت جمهوری اسلامی ایران در تانزانیا و مدیر اجرایی سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن مشغول به کار بوده است.

 

سفير سيرالئون در ايران
در حال حاضر سفير كشور سيرالون در ايران آقاي محمد فوفانو مي باشد.

 

آدرس سفارت سيرالئون در تهران
خيابان اقدسيه، خ فيروز بخش، خ باستان، خ كامران، پلاك 2

شماره تلفن
22291619

فاكس
22282977

2) روابط فرهنگي


بعد از امضاي قرارداد ايجاد روابط ديپلماتيك بين جمهوري اسلامي ايران و سيرالئون در سال 1983 قرارداد فرهنگي پنج ساله بين دو كشور تدوين و به امضاي مقامات رسيد. اين قرارداد پس از انقضاي مدت، قابل تمديد بود كه پس از طي مدت پنج سال تمديد گرديد. به دنبال آن فعاليتهاي فرهنگي از طرف جمهوري اسلامي ايران در اين كشور شروع شد. جهت تسريع در تحقق اهداف دو كشور كه در راستاي تفاهمات سياسي، فرهنگي و مذهبي قرار داشت، ضروري مي نمود كه هر چه زودتر مركزي كه بتواند اين فعاليتها را سرعت و تداوم بخشد تشكيل گردد. لذا انجمن دوستي ايران و سيرالئون در فريتاون تأسيس گرديد.
انجمن دوستي ايران و سيرالئون با فعاليتهاي پيوسته و بي وقفۀ خود نه تنها به عنوان يك سازمان سياسي فرهنگي برجسته مطرح است، بلكه فعاليتهايش موجب رقابت ساير انجمنهاي دوستي در اين كشور شد. ويژگي انجمن دوستي ايران و سيرالئون اسلامي بودن آن مي باشد. جمهوري اسلامي ايران در آغاز حضور خود در سيرالئون با موانع متعددي مواجه بود. انجمن دوستي با فعاليتهاي جدي خود اين موانع را رفته رفته برطرف نمود. اين انجمن با كمك سفارت جمهوري اسلامي و شيخ حسين شهاده سمينارهاي متعددي در مراكز مردمي شهر فريتاون برگزار كرد و سمينارهايي در جهت آموزش احكام سياسي و عبادي حج تشكيل داد و طي سخنرانيها در مساجد، تبليغات سوء دشمنان را خنثي نمود. فعاليتهاي انجمن توسط اولين سفير و اولين رايزن فرهنگي در سيرالئون مورد تحسين قرار گرفت و از اين رو با همكاري آنها دفتري در خيابان لايت فوت بوستر شماره
A 14 داير گرديد و اولين كاري كه انجام داد تأسيس كميتۀ ائمه جمعه و جماعات بود. آنها در اداره انجمن مرتب اجتماع مي كردند و در اين اجتماعات مسائل مهم اسلامي مورد بحث قرار مي گرفت. اين انجمن موجبات تأسيس ( سازمان اسلامي زنان محجبه ) را به رهبري خانم هاجر محجوبه فراهم آورد. اساسنامه سازمان فوق را اين انجمن تهيه كرد. از سازمان محجوبه، سازمانهاي اسلامي زنان ديگري همچون سازمان عالي اسلامي النساء، فاطمه الزهرا، سازمان زنان حسينيه، انشعاب يافتند.
انجمن دوستي تصميم گرفت شعاع فعاليتهاي خود را به خارج از فريتاون برساند. از اين رو در شهرستان ( بو ) طي برگزاري تظاهراتي، توطئه هاي كفر جهاني در خصوص جنگ تحميلي، كشتار حجاج در مكه را محكوم كرد و در راستاي ترفيع و تعالي موقعيت مسلمانان سيرالئون در برابر مسيحيان طرحهاي علمي كه به مسلمانان ارزش و مقام بدهد به سفارت و رايزني ارائه داد. در حال حاضر يك كلاس خياطي براي بانوان در محل رايزني فرهنگي داير شده است.
اهميت انجمن دوستي به چند جهت قابل ملاحظه است:
1.     پيوند بين دو كشور
2.     جايي كه ارگانهاي رسمي ايراني نمي توانند با مردم به راحتي ديدار و مذاكره داشته باشند، انجمن آن را انجام مي دهد.
3.     معرفي مقامهاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي و مذهبي جمهوري اسلامي ايران به توده مردم.
4.     نظارت و حمايتهاي مؤثر در فعاليت هاي فرهنگي.
5.     تحقيقات صحيح درباره امور فرهنگي و سياسي سيرالئون.
6.     توصيه مسائل مورد علاقه دو كشور به مقامات در جهت انجام پروژه هاي فرهنگي و اسلامي.
7.     ميسر ساختن فعاليت هاي جاري فرهنگي در كشور و رفع موانع موجود و يا پيش بيني نشده.



3) روابط سياسي


در روز قدس سال1361 نيز هيأتي به سرپرستي حجة الاسلام موسوي نماينده امام خميني (ره) در غرب كشور از سيرالئون ديدار نمودند كه به معرفي هر چه بيشتر جمهوري اسلامي ايران و مواضع آن در قبال رژيم صهيونيستي پرداختند.
در همين سال آقاي لواساني مديركل وقت آسيا و آفريقاي وزارت امور خارجه طي سفري به اين كشور پيام كتبي آقاي دكتر ولايتي وزير امور خارجه را به وزير امور خارجه سيرالئون رساندند كه در اين پيام مواضع جمهوري اسلامي ايران در قبال كنفرانس غيرمتعهدها و لزوم تغيير محل اجلاس آن از بغداد به محل ديگري تشريح شد.
در اواخر مرداد 1361 هيأتي به سرپرستي آقاي محمد غرضي وزير نفت وقت پيام كتبي جناب آقاي خامنه اي (مقام معظم رهبري) كه در آن وقت سمت رياست جمهوري را عهده دار بودند در غياب رئيس جمهور سيرالئون به عبدالكريم كروما نائب اول رئيس جمهور تسليم نمودند كه در آن بر لزوم تغيير محل كنفرانس غيرمتعهدها از بغداد به محل امن ديگري تأكيد شده بود و همچنين جنايات رژيم بعث عراق عليه ملت مسلمان ايران در طول جنگ تحميلي تشريح گرديده بود. در دي سال 1361 آقاي لواساني مديركل وقت آفريقا در وزارت امور خاجه در رأس هيأتي جهت گشايش سفارت جمهوري اسلامي ايران در سيرالئون عازم آن كشور شدند. با سفر آقاي عبداللهي كنته وزير امور خارجه وقت سيرالئون گام تازه اي در توسعه روابط برداشته شد و در جريان مذاكرات ايشان با جناب آقاي خامنه اي رئيس جمهور وقت و آقاي مهندس موسوي و آقاي دكتر ولايتي وزير امور خارجه در مورد توسعه روابط و همكاريهاي همه جانبه بين دو كشور بحث و تبادل نظر شد.
به دنبال اين سفر، هيأتي به سرپرستي آقاي دكتر ولايتي در مرداد ماه 1362 به سيرالئون مسافرت كرد كه در اين سفر دو كشور به همكاريهاي همه جانبه تأكيد نمود و پيش نويس قرارداد فرهنگي بين دو كشور تهيه گرديد
.
دولت سيرالئون در قبال جنگ تحميلي خواستار برقراري صلح از طريق مسالمت آميز بوده و خواهان پايان بخشيدن به جنگ بين دو كشور مسلمان بوده است و در ملاقاتهاي مقامات اين كشور با سفير جمهوري اسلامي ايران در فريتاون بارها اين موضوع را متذكر شده اند. طي جنگ تحميلي كشور سيرالئون هيچگونه حمايتي از دولت عراق به عمل نياورده است و در ديدار مقامات اين كشور با مقامات جمهوري اسلامي ايران همواره به مواضع ايران نزديكتر بوده است تا به مواضع عراق.
دو كشور جمهوري اسلامي ايران و سيرالئون در قبال اكثر مسائل جهاني و منطقه اي ديدگاههاي نزديكي به يكديگر داشته و دارند. از جمله طرفين تجاوزات و جنايات رژيم صهيونيستي نسبت به ملت فلسطين را محكوم نموده اند ؛ اگر چه سيرالئون اخيراً با اسرائيل رابطه برقرار كرد ؛ ولي در طول مدت منازعه اسرائيل و فلسطين در مجامع بين المللي اعمال خلاف انساني مانند شكنجه، اخراج، خراب كردن اماكن مسكوني توسط اسرائيل را همواره محكوم نموده است.
در مورد آفريقاي جنوبي دو كشور سياستهاي نژادپرستانه آفريقاي جنوبي را نسبت به ملت محروم اين كشور كه تا چندي پيش توسط رژيم اقليت سفيدپوست بر اكثريت سياه پوست اعمال مي شده محكوم مي نمودند. در خصوص آزادي ناميبيا بارها عنوان داشتند كه حكومت اين كشور بايد از سلطه سفيدپوستان خارجي و آفريقاي جنوبي خارج شده و به دست ملت ناميبيا اداره شود و حمايت خويش را از مردم ناميبيا تا حصول نتيجه نهايي و مطلوب كه منجر به آزادي اين كشور شد ادامه دادند. در مورد همبستگي كشورهاي جهان سوم دو كشور خواستار توسعه روابط بين اين كشورها به منظور دستيابي به استقلال كامل سياسي، فرهنگي و اقتصادي شدند و مداخلۀ ابرقدرتها را به هر شكل و نحوي در امور كشورهاي در حال توسعه و عقب مانده محكوم نموده و خواهان پايان بخشيدن به سلطۀ اقتصادي شدند. مواضع دو كشور نيز در گذشته بر روي مسئله چاد مشترك بوده و هر دو خواستار خروج كليه نيروهاي خارجي از اين كشور و تعيين سرنوشت ملت چاد توسط خودشان بوده و در مورد افغانستان خواستار خروج بدون قيد و شرط نيروهاي اشغالگر روسيه سابق از اين كشور بودند و درباره قطع نفوذ آمريكا در كشورهاي جهان سوم كه منجر به سلطۀ اقتصادي آنها مي شود هر دو كشور وحدت نظر دارند.
عبدالكريم كروما وزير امور خارجه وقت سيرالئون در مورد فاجعه كشتار زائرين ايراني در مكه معظمه به دست عمال سعودي طي ملاقاتي با سفير جمهوري اسلامي ايران در فريتاون اظهار داشتند كه اين حادثه مسلمانان جهان را بهت زده ساخته است و مكان مقدس حرم كه براساس قرآن كريم و سنت اسلامي كشتن و آزار موجودات در آن جايز نيست، ناامن شد و سعوديها مرتكب عملي شدند كه در سالهاي اخير براي مسلمانان و زائرين بيت... الحرام بي سابقه بوده است. وي اظهار اميدواري كرد كه سعوديها در آينده اينگونه اعمال را تكرار نكنند. رئيس جمهور وقت جوزف سعيد و مامو در ديدار با حجاجي كه در همان سال از مكه به سيرالئون برگشته بودند از اين واقعه اظهار تأسف كرد و گفت با اينكه ايران و عربستان هر دو از دوستان ما هستند و با ما رابطه دارند ؛ اما اين واقعه مرا متأسف نمود و ابراز اميدواري كرد كه چنين كاري در مكه تكرار نشود. چند تن از استادان دانشگاه از جمله آقاي ابوبكر كارگبو و ائمه جمعه و جماعات، گروههاي اسلامي، انجمنهاي اسلامي و انجمن دوستي ايران و سيرالئون طي يك راهپيمايي اعتراض آميز و برگزاري يك سخنراني در دانشگاه اين عمل سعودي را محكوم نمودند.
روزنامه پروگرس چاپ فريتاون در سرمقاله خود فاجعه جمعه خونين را يك خوش خدمتي از سوي رژيم سعودي به اربابان خود توصيف كرد و خواستار اداره شهرهاي مكه و مدينه ( حرمين شريفين ) توسط علماي اسلامي شد. اين روزنامه مي افزايد رژيم عربستان به دستور دشمنان اسلام و با قتل عام حجاج در مكاني كه هيچكس حق ندارد حتي حشره اي را بكشد وحدت اسلامي را از ميان برد و بدين وسيله خوش خدمتي خود را به اربابانش به اثبات رساند.


4) روابط اقتصادي

بعد از سفر وزير خارجه سيرالئون به ايران در تاريخ 1363.03.20 بيانيه مشتركي بين دو كشور به امضا رسيد. اولين قرارداد نفتي في مابين دو كشور در تاريخ 1380.12.01 به ميزان 350 هزار تن با قيمت رسمي و پرداخت سه ساله بدون بهره منعقد گرديد و متعاقب آن 353 هزار تن نفت توسط دولت سيرالئون برداشت گرديد
.
دومين قرارداد نفتي در تاريخ 1383.12.01 به ميزان 350 هزار تن و قابل افزايش تا 450 هزار تن با شرط موافقت طرفين به امضا رسيد كه شرايط پرداخت آن با توجه به قيمت رسمي با دو سال و بدون بهره ذكر گرديده است. ميزان برداشت دولت سيرالئون از قرارداد فوق مقدار 377 هزار تن بوده است. در سال 1985 در اثناي ديدار هيأتي به سرپرستي وزير خارجه سيرالئون از جمهوري اسلامي ايران قرارداد خريد مقدار 350 هزار تن نفت خام با قيمت رسمي يكساله بدون بهره منعقد شد كه برداشتي صورت نپذيرفت و با توجه به درخواست دولت سيرالئون مبني بر تجديد نظر در قرارداد نفتي فوق در مورد تعويق مهلت پرداخت از يكسال به سه سال مورد موافقت وزارت نفت قرار نگرفت و در رابطه با مسائل مطروحۀ فوق در آبان سال 1363 جميل سعيد تاجر بانفوذ لبناني در هيأت حاكمه سيرالئون همواره با شيخ حسين شهاده يكي از علماي بانفوذ سيرالئون، از تهران بازديد نموده و در ديدار خود با معاون امور بين الملل وزارت امور خارجه موضوع مورد بررسي قرار گرفت و مقرر شد در صورت تضمين شخصي آقاي جميل سعيد، محموله هايي با كميت محدودتر مورد معامله قرار گيرد.
در يادداشت تفاهم مورخه 11 ارديبهشت 1364 كه توسط وزراي خارجه جمهوري اسلامي ايران و سيرالئون به امضا رسيد هيئت سيرالئون پيشنهاد فروش برخي از سنگهاي معدني از جمله بوكسيت را عنوان نمود كه قرار شد اين پيشنهاد مورد مطالعه قرار گرفته و زمينه هاي همكاري علمي در اين مورد صورت گيرد. در اين خصوص وزارت معادن و فلزات امكان اعزام تعدادي از كارشناسان مجرب را به سيرالئون مقدور دانسته و در مورد سرمايه گذاري مشترك با توجه به پيگيريهاي به عمل آمده با توجه به هزينه هاي بررسي شده مورد موافقت قرار نگرفت. در زمينه همكاريهاي فني براي تعمير و راه اندازي پالايشگاه سيرالئون نيز امكانات وزارت نفت مورد بررسي قرار گرفت و پاسخ آن مثبت بوده است. در خصوص همكاريهاي كشاورزي امكان اعزام متخصصان ايراني جهت توسعه كشت برنج و ذرت وجود دارد. سيرالئون در زمينه صدور سنگهاي معدني از قبيل الماس و بوكسيت اظهار تمايل نموده است.
در دولت جديد نيز تمايلاتي در مورد سرمايه گذاري جمهوري اسلامي ايران در سيرالئون در خصوص معادن و شيلات و همكاريهاي كشاورزي اظهار تمايل شده و اقدامات مقدماتي نيز صورت گرفته است. آقاي مصطفي مختار رئيس بسيج سيرالئون در ديدار خود با مسئول جهاد سازندگي ايران در فريتاون اظهار داشت كه ما مايل هستيم از تجربيات شما بخصوص از ارگانهايي كه بعد از انقلاب اسلامي در ايران به وجود آمده اند در زمينه هاي بهبود وضع كشاورزي و پروژه هاي عمران و آباداني استفاده نماييم.  بيانات رئيس بسيج و ساير مقامات حكومت كنوني روشنگر آن است كه سيرالئون تا چه اندازه آمادگي و پذيراي رهنمودها و آموزش گرفتن از ارگانهاي جمهوري اسلامي ايران است.
مختار كابلايي مصطفي مشاور و فرستاده ويژه رئيس شوراي انقلاب سيرالئون كه در تاريخ آذر ماه 1372 جهت تشريح اوضاع داخلي، سياسي و اقتصادي آن كشور و بررسي امكانات توسعه و تحكيم روابط في مابين دو كشور به جمهوري اسلامي ايران سفر نمود با آقاي دكتر ولايتي وزير امور خارجه و آقاي مهدوي مشاور وزير و مديركل آفريقا ملاقات نمود. در اين ملاقاتها همكاريهاي بين المللي و توسعه و تحكيم روابط في مابين مورد گفتگو و تأكيد قرار گرفت. همچنين در خصوص همكاريهاي كشورهاي جنوب ـ جنوب و وضعيت برخي از مناطق بحراني جهان و نقش سازمانهاي بين المللي در حل اين بحرانها تبادل نظر به عمل آمد. وي همچنين در ملاقات با جناب آقاي هاشمي رفسنجاني رياست محترم جمهوري اسلامي ايران پيام كتبي آقاي استراسر رئيس شوراي حكومت سيرالئون را تقديم نموده و در قسمتي از بيانات خود عنوان كرد كه كشور ما همچون جمهوري اسلامي ايران مورد كينه و دشمني استكبار جهاني قرار گرفته است. وي با اشاره به ادعاهاي دروغين سازمانهاي وابسته به قدرتهاي جهاني در دفاع از حقوق بشر گفت كساني كه ابزارهاي تبليغاتي جهان را در دست دارند عليه كشورهايي كه مي خواهند استقلال خود را حفظ كنند شايعه پراكني كرده و سعي در وارد آوردن فشار رواني بر آنان دارند. آقاي رئيس جمهور اظهار داشتند كه جمهوري اسلامي ايران آمادگي دارد تا تجربيات خود را در اختيار اين كشور قرار دهد. نامبرده همچنين با آقاي لاهيجانيان معاون وزير جهاد سازندگي در امور شيلات ملاقات نمود و طرفين در خصوص همكاريهاي دو جانبه در مورد ماهيگيري و فعاليتهاي گسترده در امور شيلات بحث و مذاكره نمودند. با توجه به روابط حسنه ايران و سيرالئون، روابط فيمابين در سطح سفير رو به گسترش است. آقايان سيد مرتضي محمودي و جواد روشن ضمير دومين و سومين سفير جمهوري اسلامي ايران در سيرالئون بودند و در حال حاضر نيز آقاي مجيد بيزمارك سفير كشورمان در سيرالئون مي باشد.

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
سیرالئون در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران