جغرافيا        0  3192 reads

1) جغرافیای طبیعی

کشور لیبی با مساحتی در حدود ۱٬۸۰۰٬۰۰۰ کیلومتر مربع چهارمین کشور پهناور قاره آفریقا و شانزدهمین کشور پهناور جهان است. ۱٫۷ میلیون نفر از جمعیت ۶٫۴ میلیون نفری لیبی در پایتخت این کشور، طرابلس، زندگی می‌کنند.
پیرامون ۹۰ درصد از سرزمین لیبی را بیابان و صحراهای بی آب و علف پوشانده‌است. مناطق نسبتاَ سرسبز لیبی در کناره‌های دریای مدیترانه قرار گرفته‌است. هیچ رودخانه دائمی در خاک لیبی وجود ندارد.
لیبی کشوری در شمال آفریقا است که در کنار دریای مدیترانه قرار گرفته است و از کشورهای عربی این قاره سبز به حساب می‌آید.این کشور با مصر، سودان،‌ چاد، نیجر، الجزایر و تونس همسایه است. این کشور هفدهمین کشور وسیع جهان است. بیشتر کشور را بیابان های شن فرو پوشانیده است در طول خط ساحلی مدیترانه و نقاط داخلی تر فلات و بلند است. مناطق صحرائی تقریباً خالی از سکنه است اما چاها و مخازن نفت درین بیابان ها کشف و مورد استخراج واقع گردیده است.

آب و هوا

نواحی ساحلی، گرم، با رطوبت ملایم در زمستانها و گرم وخشک در تابستانها، بیشتر کشور خشک و بایر است. طرابلس در ژانویه 11.1و در جولای 27.2 درجه صد بخشی گرما و سالانه 400 میلی متر باران دارد بنغازی در ژانویه 13.3 و در جولای 25 درجه صدبخشی گرما و 267 میلی متر باران دارد.

2) جغرافیای انسانی

لیبی از دید تراکم جمعیت یکی از کمتراکمترین کشورهای دنیاست. مساحت لیبی اندکی بزرگتر از ایران است، ولی جمعیت آن کمتر از یک دهم ایران است. ۹۰ درصد از جمیعت ۶٫۵ میلیون نفری این کشور کشور در باریکه‌ای از کناره‌های مدیترانه‌ای این کشور می‌زیند و دیگر از مناطق آن تقریباَ تهی از باشنده‌است و تنها قبیله‌های بیابانگرد (بدوی) در آن روزگار می‌گذرانند.

3) جغرافیای سیاسی

لیبی با نام رسمی جمهوری لیبی، کشوری عربی در آفریقای شمالی است. لیبی با کشورهای مصر، سودان، چاد، نیجر، الجزایر و تونس هم‌مرز است. پایتخت لیبی، شهر طِرابلُس است. ترابلس پایتخت کشور لیبی است. ترابلس را که در شمال غربی لیبی بر کرانه دریای مدیترانه واقع شده‌، در سده هفتم پیش از میلاد فینیقی‌ها ساخته‌اند. نام ترابلس گونه عربی‌شده واژه یونانی تریپولی به معنی «سه‌شهر» است.

لیبی به طور سنتی به سه منطقه اصلی
به نام‌های «اقلیم طرابلس»، «فزّان» و «بَرقه» بخش می‌شود که این سه منطقه در زبان‌های غربی به ترتیب Tripolitania و Fezzan و Cyrenaica نامیده می‌شوند.

کشور لیبی به ۳۲ استان (به عربی، شعبیة) و ۴ ناحیه اداری تقسیم شده‌است.
هر استان نیز از چندین بخش (به عربی: مؤتمرات شعبیة) تشکیل شده‌است.




استان‌های لیبی بدین شرح‌اند
1. اجدابیا
2. بطنان
3. حزام الاخضر
4. استان جبل‌الاخضر
5. جفره
6. جفاره
7. کفره
8. مرج
9. مرقب
10. النقاط الخمس
11. قبه
12. واحات
13. زاویه
14. بنغازی
15. بنی ولید
16. درنه
17. غات
18. غدامس
19. غریان
20. مرزق
21. مزده
22. مصراته
23. نالوت
24. تاجوراء و نواحی چهارگانه
25. استان ترهونه و مسلاته
26. طرابلس
27. سبها
28. سرت
29. صبراته و صرمان
30. استان وادی الحیاه
31. استان وادی الشاطی
32. یفرن

استان‌های لیبی از سال ۲۰۰۷ تا سال 2012میلادی

 


1. بطنان
2. درنه
3. جبل‌الاخضر
4. مرج
5. بنغازی
6. واحات
7. کفره
8. سرت
9. مصراته
10. مرقب
11. طرابلس
12. جفره
13. زاویه
14. پنج‌نقطه
15. جبل غربی
16. نالوت
17. جفاره
18. وادی الشاطی
19. سبها
20. وادی الحیاه
21. غات
22. مرزق


 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
جمهوري ليبي در يك نگاه
جغرافيا
تاريخ
فرهنگ
اقتصاد
سياست
نظامي
روابط با ايران