اقتصاد        0  1628 reads

New Page 1

واحد پول
ریال

نرخ تورم (درصد)
12.2

تولید ناخالص داخلی بر اساس قدرت خرید
929 میلیارد دلار

نرخ رشد GDP (درصد)
2.3

در آمد سرانه (دلار)
12900

ذخاير نفت (ميليارد بشکه)
136/2

ذخاير گاز (تریلیون مترمکعب)
28

بودجه سالانه دولت (ميليارد دلار)
در آمد
97/71

هزينه
 84/78

ميزان صادرات به جهان (ميليارد دلار)
70/16

ميزان واردات از جهان (ميليارد دلار)
57/16

درصد رشد توليدات صنعتي
4

شرکاي عمده تجاري در زمينه صادرات
چین-ژاپن –هند –کره جنوبی –ترکیه -ایتالیا

شرکاي عمده تجاري در زمينه واردات
امارات –چین – آلمان – کره جنوبی –ایتالیا – فرانسه – روسیه

مهمترين منابع طبيعي
گاز طبيعي – نفت خام – اورانیوم - مس - زغال سنگ–سنگ آهن – نمک …

مهمترين محصولات کشاورزي
گندم – برنج - حبوبات –سيب زميني- چغندرقند- ميوه -سبزيجات و ...

مهمترين صنايع
صنايع نفت و گاز و پتروشیمی - صنایع کشاورزي - خودرو سازي- کشتی سازی – هواپیما سازی - تجهيزات مخابراتی و الکترونيکي –مواد ساختماني

مهمترين اقلام صادراتي به جهان
نفت خام – مواد پتروشیمی – فرش – پسته – میوه – تولیدات صنعتی

مهمترين اقلام وارداتي از جهان

مواد خام صنعتی – کالاهای سرمایه ای - بنزين – موادغذايي – خدمات فنی

عضويت سازمانهاي بين المللي و منطقه اي
CICA, CP, ECO, FAO, G-15, G-24, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt (signatory), ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, IMSO, Interpol, IOC, IOM, IPU, ISO, ITSO, ITU, MIGA, NAM, OIC, OPCW, OPEC, PCA, SAARC (observer), SCO (observer), UN, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNITAR, UNMIS, UNWTO, UPU, WCL, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO (observer)

اقتصاد ۴۸۰ میلیارد دلاری ایران
ارزش تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت برابری خرید (PPP) در سال ۲۰۱۱ میلادی ۹۲۸ میلیارد و ۹۰۰میلیون دلار اعلام شده است که در مقایسه با سال ۲۰۱۰ میلادی ۲۲ میلیارد دلار و در مقایسه با سال ۲۰۰۹ میلادی نیز ۵۱میلیارد دلار افزایش نشان می دهد. در عین حال جمهوری اسلامی ایران در بین ۱۷۵ کشور جهان رتبه ۱۷ را از لحاظ ارزش تولید ناخالص داخلی بر اساس شاخص قدرت برابری خرید دارد.
ارزش تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس نرخ رسمی ارز که معمولاً در برآوردهای بین المللی بیشتراز این نرخ استفاده می شود نیز در سال ۲۰۱۱ میلادی ۴۸۰ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار اعلام شده است.

مازاد بودجه ۳۸ میلیارد دلار
در سال ۲۰۱۱ میلادی میزان درآمد بودجه ۱۳۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار و میزان هزینه ها ۹۲ میلیارد و ۲۲۰ میلیون دلار اعلام بوده است که حدود ۳۸ میلیارد دلار مازاد بودجه در ایران را نشان می دهد. مازاد بودجه ایران ۸ درصد تولید ناخالص داخلی اعلام شده و ایران از این لحاظ در رتبه هشتم دنیا قرار دارد.
سهم مالیات و دیگر درآمدها غیر از نفت از تولید ناخالص داخلی ایران ۲۷.۲ درصد است که ایران از این لحاظ در رتبه ۱۰۸قرار دارد.

مبادلات تجاری ۲۰۷ میلیارد دلاری ایران
مبادلات تجاری ایران در سال ۲۰۱۱ میلادی بیش از ۲۰۷ میلیارد دلار اعلام شده است که ۱۳۱ میلیارد دلار آن را صادرات و۷۶ میلیارد دلار را نیز واردات تشکیل می دهد. صادرت ایران در سال ۲۰۱۱ میلادی با رشد ۲۴ میلیارد دلاری مواجه شد و از۱۰۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۰ به ۱۳۱.۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۱ رسید و ایران از این لحاظ در رتبه ۳۴ دنیا قرار گرفت. همچنین مهمترین اقلام صادراتی ایران در سال گذشته حدود ۸۰ درصد نفت و بقیه نیز محصولات پتروشیمی، میوه، پسته، فرش و غیره بوده است . رشد بالای صادرات در سال ۲۰۱۱ میلادی در حالی است که به نظر می رسد واردات از نرخ رشد پایین تری برخوردار بوده است؛ به طوری که از ۷۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۰ به ۷۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۱ میلادی رسید تا ایران جایگاه ۴۱ را در دنیا در امر واردات به خود اختصاص دهد. محصولات ساخته شده صنعتی، کالاهای سرمایه ای، خدمات فنی و کالاهای مصرفی مهمترین اقلام وارداتی ایران در سال گذشته بوده است.

کاهش بدهی خارجی ایران به ۱۷.۹ میلیارد دلار و افزایش ذخایر طلا و ارز
ذخایر ارز و طلای ایران با رشد ۳۰ میلیارد دلاری در یک سال گذشته به مرز ۱۱۰ میلیارد دلار رسیده است. ذخایر ارز و طلای ایران که در پایان سال ۲۰۱۰ میلادی ۷۸.۹ میلیارد دلار بوده است، در پایان سال ۲۰۱۱ میلادی به ۱۰۹ میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار رسیده است.
در بین ۱۷۵ کشور بزرگ دنیا، ایران رتبه ۲۲ جهان را از لحاظ حجم ذخایر ارز و طلا در اختیار دارد. چین با ۳۳۱۶ میلیارد دلار ارز و طلا رتبه اول دنیا را دارد، ژاپن با ۱۰۶۳ میلیارد دلار ذخیره ارز و طلا در رتبه دوم است. ذخایر ارز و طلای آمریکا ۱۳۲ میلیارد دلار است و این کشور در رتبه ۱۹ قرار دارد.
همچنین بدهی خارجی ایران در پایان سال ۲۰۱۱ میلادی 17.9 میلیارد دلار اعلام شد که در مقایسه با بدهی خارجی ۲۲.۱میلیارد دلاری ایران در پایان سال ۲۰۱۰ میلادی حدود ۴.۲ میلیارد دلار کاهش نشان می دهد و ایران نیز از لحاظ بدهی خارجی در رتبه ۸۱ جهان قرار دارد.
همچنین مجموع سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب شده در ایران تا پایان سال ۲۰۱۱ میلادی بیش از ۱۸ میلیارد دلار اعلام شد که این رقم در پایان سال ۲۰۱۰ میلادی ۱۶.۸ میلیارد دلار بوده است. حجم سرمایه گذاری خارجی ایران که در دیگر کشورها صورت گرفته است نیز در پایان سال گذشته میلادی به دو میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلار رسید که ۳۵۰ میلیون دلار نسبت به پایان سال ۲۰۱۰ میلادی افزایش داشته است.

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
ایران در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط بین الملل
روابط با آفریقا