مصاحبه - همایش > مصر؛ جستاري در پژوهش هاي ديني معاصر

مصر؛ جستاري در پژوهش هاي ديني معاصر

تاریخ انتشار: ۱۳۸۹/۱۲/۲۵

اشاره
استاد خسروشاهی، در زمینه‌های اجتماعی، سیاسی و علمی دارای تألیفات و آثار بسیار ارزشمندی است که بیش از پنجاه جلد آن‌ها، تاکنون ده‌ها بار به چاپ رسیده‌اند. از فعالیت‌های فرهنگی وی، انتشار بیش‌ از صد و شصت جلد کتاب و رساله به زبان‌های فارسی، فرانسه، ایتالیایی، عربی و انگلیسی است و نیز: تأسیس و نشر مجله هفتگی «العالم» در لندن و همکاری با مراکز فرهنگی مصری برای انتشار ده‌ها کتاب، درباره اهل بیت علیهم السلام، نهج البلاغه با شرح شیخ محمد عبده، نشر ده‌ها کتاب تحقیقی از خود و دیگر استادان ایرانی و صدها مقاله در نشریات معتبر و انتشار فصلنامه «تاریخ و فرهنگ معاصر» در بیست و چهار شماره و پنج هزار صفحه از جمله فعالیت‌های علمی – فرهنگی او به شمار می‌آیند. با هم، این گفتگو را مرور می‌کنیم. مجله پژوهه 

پژوهش‌های دینی، در مجامع و مراکز علمی مصر، از چه جایگاهی برخوردارند؟
بسم الله الرحمن الرحیم. باید اشاره کنم، مصر، سابقه تمدنی طولانی دارد. بعد از فتح مصر توسط مسلمانان، این کشور مرکز فرهنگ و علوم اسلامی شد. اوج شکوفایی این مرحله، از زمان حکومت فاطمیان آغاز گردید. الازهر یا «جامع الازهر» که امروز «جامعه الازهر» هم به آن اضافه شده است، مرکز اشراق این فرهنگ و علوم اسلامی بوده است. اینک، دانشگاه الازهر و جامع الازهر حدود صد و بیست یا سی هزار طلبه و دانشجو از هشتاد کشور علاوه بر خود مصر، دارد و در همه زمینه‌ها فعال است و طلابش را، تا درجه دکترا، تربیت می‌کند. در این دانشگاه، از فلسفه خیلی خبری نیست. [البته، به گونه‌ای که در حوزه‌های ما رواج دارد.] الازهر، با توجه به موقعیت خود، صدها کتاب اسلامی (تفسیری، حدیثی، فقهی، کلامی و مسائل اسلامی دیگر) تألیف، تحقیق و بررسی و منتشر کرده است.
نشریه ماهانه ‌ای، به نام «الازهر» دارد که به یکصدمین سال فعالیت خود نزدیک می شود. هفته‌نامه‌ای هم، به نام «صوت الازهر» منتشر می سازد که مخاطبان بسیار دارد.
با توجه به موقعیت فعلی و قبلی الازهر، پژوهش‌های دینی مصر، از همان هزار سال پیش سابقه داشته و حکومت‌ها و عالمان را به خود جلب کرده است. جمله‌ای جالب، از امام علی علیه اسلام، درباره اهل مصر وارد شده است: در نهج البلاغه عهدنامه محمد بن ابوبکر که می‌فرماید: «تو را برای فرمانروایی، به جایی می‌فرستم که نزدیک‌ترین افراد به من هستند؛ آنان، اهل مصرند.»: «و اعلم یا محمد بن ابی بکر، ابن قد ولیتک اعظم اجنادی فی نفسی، اهل مصر»
درباره ویژگی‌های مصریان، می‌توان گفت: آنان، نزدیک‌ترین افراد، به اهل بیت و شیعه‌اند. یکی از شخصیت‌های مصری، در این‌باره می‌گوید: «ما مصری‌ها، سنی المذهب و شیعی الهوا» هستیم. اخیراً هم، از رئیس کمیسیون خارجی مجلس مصر دکتر مصطفی الفقی، مقاله‌ای در الاهرام مطالعه کردم که نوشته بود: «نحن سنی المذهب و شیعی المزاج» و شخصیتی به نام محمد حسنین از روزنامه‌نگاران معروف و مشاور عبدالناصر می‌گفت: «شما شیعیان، به خاطر محبتی که به اهل بیت دارید، اسم حسن و حسین را بر اولاد خود می‌گذارید؛ ما هم همین‌طور هستیم؛ اما ما هر دو اسم را یکجا بری بچه‌هیمان انتخاب می‌کنیم: «حسانین؟!.»
پژوهش‌های دینی، در این مرکز، جایگاهی ویژه دارند. یکی از بخش‌های دانشگاه الازهر، مرکز «البحوث الاسلامیه» است که علاوه بر برگزاری سمینارها، کنفرانس‌ها و میزگردها در سطح جهانی، هر ساله، یک کنفرانس ویژه دارد و از اندیشمندان جهان اسلام دعوت می‌شود تا مسائل روز را مورد بررسی و پژوهش قرار دهند.


درباره آثار مجمع‌البحوث می‌توان گفت: تا به حال آثار و تحقیقات بسیاری ارائه کرده و کتاب‌هایی، در زمینه پژوهش هی دینی، منتشر نموده است.
«المجلس الاعلی للشؤون الاسلامیه» نیز که وابسته به وزارت اوقاف است، دارای اهمیتی ویژه است. البته مجله ی هم به نام «منبرالاسلام» دارد که در راستای اهداف فرهنگ اسلامی مقالات تحقیقی منتشر می کند و علاوه بر مجله نشریات و کتاب‌هائی هم ‌منتشر می سازد. از آخرین کتاب‌های آن «تصحیح و تحقیق صحیح بخاری» است که در یازده جلد چاپ شده است. و نیز: «مختصر سیره ابن هشام»، در دو جلد و «موسوعه الفقه الاسلامی» که تا به حال بیست و پنج جلد آن چاپ شده است. البته فقط آراء فقه مذاهب چهارگانه را در آن مورد بحث قرار نداده اند بلکه آرای مذاهب: شیعه اثنی عشری، زیدیه و أباضّبه نیز در آن آمده‌است. [یعنی هفت مذهب.] کتاب «الفتاوی الاسلامیه» هم مجموعه گرانسنگی است که دربردارنده تمام فتاوایی است که از قرون گذشته مفتیان مصری ارائه داده‌اند. این کتاب، در بیست و پنج جلد چاپ شده است. کتاب ارزشمند دیگری به نام «مساجد مصر و اولیائه الصالحون» دارند که در پنج جلد بزرگ فراهم شده است و تحقیقی درباره تاریخ و چگونگی ساخت مساجد معروف مصر و اولیاء مدفون در آن‌ها است.
وزیر اوقاف مصر دکتر حمدی زقزوق، از شخصیت‌های علمی دانشگاه الازهر است که دوره تخصص فلسفه را در آلمان گذرانده است. وی، از شاگردان مرحوم دکتر محمد جواد فلاطوری است و گرایش‌های شیعی دارد و به تازگی جمعیتی را تشکیل داده است به نام جمعیت فلسفه مصری که در زمینه‌های فلسفه فعالیت می‌کند. دبیر آن دکتر حسن حنفی، از شخصیت‌های علمی و فرهنگی معروف مصر است که به علت آرای ویژ‌ه‌ی، از طرف «ازهریان» مورد نکوهش واقع شده است. درباره انقلاب اسلامی هم کتاب‌های زیادی نوشته و مقاله‌ای تحقیقی عمیقی درباره ملاصدرا، در کنگره ملاصدرا ارائه کرده است.
نهادهای دولتی و حکومتی دیگر نیز فعالند؛ مثل «مکتبه الاسره» که همسر حسنی مبارک آن را تأسیس کرده است که تاکنون چند صد نوع کتاب را در اختیار مردم گذاشته است. کتاب «تاریخ تمدن ویل دورانت» از این قبیل است.
مکتبه الاسره، بخشی هم به نام پژوهش‌های دینی دارد. نهادهای دولتی دیگر هم مانند همین مکتبه الاسره، بخش دینی و پژوهش‌های دینی دارند، از جمله آن‌ها مؤسسه «الاهرام» است. الاهرام، یک مؤسسه مطبوعاتی است که از صد و بیست سال پیش تاکنون فعالیت دارد. این مؤسسه، روزانه (حتی روزهای تعطیل) نشریات و پژوهش‌های خود را با تیراژ بالا ارائه می‌کند. به عنوان نمونه، مقالات و تحقیقات روزنامه‌های خارجی و ایرانی را به صورت ماهانه – مختارات یرانیه - ترجمه و منتشر می‌کند. ما با استفاده از امکانات این بخش، میزگردی را تشکیل دادیم که در آن شیخ الازهر و مفتی مصر، رئیس دانشگاه الازهر و وزیر اوقاف مصر و از ایران، آیت الله واعظ زاده و یت الله تسخیری و ینجانب شرکت داشتیم. این میزگرد درباره «تقریب بین مذاهب اسلامی» بود - که مطالب آن به صورت نشریه مستقل – علاوه بر نشر در روزنامه الازهریه منتشر گردید.
الدیمقراطیه، نام فصلنامه‌ای است که دموکراسی در اسلام و جهان عرب را بررسی می‌کند و تاکنون، بیست و پنج شماره از آن چاپ شده است. مجموعه تحقیق «الحاله الدینیه فی مصر» نیز، تحقیقاتی درباره مسائل دینی در مصر است که آخرین شماره‌اش، «تاریخ الحرکات الاسلامیه» در مصر است و جزء نخست آن به چهارصد صفحه بزرگ می‌رسد.

آنچه مهم است، این است که مؤسسه‌ای سکولار اندیش – مانند الاهرام - بخشی از فعالیت‌های خود را به تحقیق در مسائل اسلامی اختصاص داده است.
غیر از الاهرام، روزنامه‌هایی دیگر مانند (الاخبار – الجمهوریه) هم بخش پژوهش دینی دارند که به جزئیان آن‌ها وارد نمی‌شوم.
در دانشگاه قاهره هم که گفتم یک دانشگاه دولتی است. مرکزی به نام «منبر الشرق» وجود دارد که درباره مسائل مذهبی و اسلامی شرق فعالیت می‌کند. فصلنامه‌ای قطوری دارد که مثلاً شرق از جمله مسائل مربوط به ایران، اسلام و انقلاب را بررسی می‌کند. وجه امتیاز این نشریه در این است که به جهان اسلام دیدگاهی بی‌طرفانه دارد.
بخش تحقیقات اخوان المسلمین که از سال 1952، با روی کار آمدن دیکتاتوری عبدالناصر ممنوع شد، هنوز، تحت پوشش‌های دیگر فعالیت‌های فرهنگی خود را انجام می‌دهد. یکی از این مراکز، «مرکز الاعلام العربی» است که نشریات مختلف دارد. مجله‌ای دارد، به نام «القدس» که ماهنامه است... فصلنامه‌ای به نام «الرساله» که با بهره‌گیری از نویسندگانی چون: شیخ یوسف قرضاوی، محمد عماره و دیگر شخصیت‌های برجسته جهان اسلام تحقیقات اسلامی بسیار ارائه کرده است. مرکز الأعلام العربی، ده‌ها کتاب درباره کشورهای اسلامی به ویژه فلسطین و در سطوح مختلف (کودکان، نوجوانان و جوانان) منتشر کرده است.
مرکزی دیگر، به نام «المجلس الصوفیه» با هفتاد طریقه صوفیه زیر نظر رهبران و رؤسای طرق صوفیه، در مصر فعالند. اینان، دوستدار اهل بیتند. و عجیب این که مراسم مذهبی و اذکار و اوراد خود را در مساجد اهل بیت، انجام می‌دهند. ماهنامه‌ای دارند، به نام «التصوف الاسلامی» که زیر نظر شیخ حسن الشناوی رئیس مجلس الاعلی للصوفیه چاپ می‌شود. رئیس ین مجلس عالی تصوف، فردی علاقه‌مند به انقلاب اسلامی ایران است. در رابطه با شیعه حالتی اعتدالی داشته و هوادار تقریب بین مذاهب است.
مؤسسه‌ای هم در مقابل وجود دارد، به نام مرکز جماعت انصار المحمدیه. متأسفانه، در جماعت انصار المحمدیه، عده‌ای از سلفی‌ها یا وهابی‌هایی حضور دارند که در مجله خود به نام «التوحید»، ضد تشیع فعالیت می‌کنند و چیزهایی را می‌نویسند که مربوط به هزار سال قبل است، دشمنان تشیع نوشته‌اند. و نیز: کتاب‌های ضد شیعی چاپ می‌کنند. ما، پژوهش‌های دینی آنان را نمی‌پسندیم، هر چند، پژوهش‌های دینی محسوب می‌شوند.
جمع کثیری هم به نام «سادات» در مصر هستند که خود را «اشراف» و اولاد ائمه می‌دانند؛ مجله‌ای دارند، به نام «الاشراف»؛ پژوهش‌هایی هم، درباره علم رجال و شجره سادات دارند.

جریان‌های فکری حاکم بر فضای پژوهشی دینی مصر کدامند؟ و کدام جریان‌ها، تأثیرگذارترند؟
جریان‌های فکری حاکم بر فضای پژوهشی دینی مصر دو گروه هستند. یکی سنتی‌ها و رسمی‌ها که الازهر، جامع الازهر و شیوخ الازهر در رأس آن قرار دارند. دوم، سازمان اخوان المسلمین است که از سال 1928 میلادی توسط شهید حسن البنا تشکیل شده است.
اخوان المسلمین، با توجه به این‌که جمعیتی مذهبی و دارای افکار و ایدئولوژی اسلامی‌ است و شخصیت‌هایی مهم، چون: شیخ حسن البنا، شیخ عبدالقادر عوده، شیخ محمد غزالی، شیخ مصطفی مشهور و ده‌ها شخصیت دیگر را داشته‌اند. در پژوهش‌های دینی مصر، نفوذی عمیق‌تر و بیش‌تر دارند. در بین مردم هم موقعیت بسیار خوبی دارند. این نفوذ یا حاکمیت، در شیخ الازهر، کم‌تر دیده می‌شود. البته، پیش از این‌که عبدالناصر، برای تثبیت حکومت دیکتاتوری خود، انتخاب شیخ الازهر را دولتی کند، عالمان الازهر، بین مردم، تأثیرگذارتر بودند. متأسفانه امروزه، فتاوای گروهی از این عالمان، با ملاحظه روش حکومت ارائه می‌گردند.

مراکز و مؤسسه‌های عمده، در تولید و نشر پژوهش‌های دینی مصر کدامند؟
جواب این سؤال، گفته شد؛ ولی، مراکز کوچک‌تری هم وجود دارند، از جمله، مرکز «المختار الاسلامی» که وابسته به جمعیت اخوان المسلمین است. هرچند، المختار الاسلامی، به صورت مرکزی مستقل فعالیت می‌کند... البته شخصیت‌هایی چون: محمد عماره، دکتر ابراهیم الفیومی، دکتر سلیم العوا و دیگران هم هستند که درباره مسائل اسلامی و تشیع تحقیقات می‌کنند. از جمله آثار ارائه شده، فیومی، کتاب پنج جلدی است که در آن دیدگاه‌های شیعه را بررسی می‌کند.
شیعیان مصر هم، حدود هفتصد تا یک میلیون نفرند. البته، اشراف، از شیعیان به شمار نمی‌آیند. اما، به تشیع علاقه‌مند هستند. اینان، گروه‌هایی کوچکند که عقاید شیعی دارند. هرچند به علت سازمان امنیت، فعالیت رسمی ندارند؛ بین آنان، چند شخصیت مشهور وجود دارد که درباره اهل بیت و ائمه اطهار علیهم السلام ده‌ها کتاب چاپ کرده‌اند، مثل دمرداش العقالی، جناب صالح وردانی؛ و یا دکتر راسم نفیس [که نزدیک به بیست جلد کتاب، درباره تشیع و اهل بیت علیهم السلام نوشته است؛] همچنین، دکتر علی ابوالخیر. [که درباره حضرت علی و پیامبر کتاب نوشته است.]
گروهی هم در اسکندریه هستند که مجله «الزهرا» و کتاب‌های شیعی را چاپ کرد‌ه‌اند.
«دارالنافذه» نیز جایی است که درباره تشیع فعال است و اخیراً اصل الشیعه مرحوم یت الله کاشف الغطاء را چاپ کرده است.
اگر به خود شیعیان مصر اجازه دهند، می‌توانند، پژوهشکده‌ای بسیار مطلوب ایجاد کنند. ولی، متأسفانه، حاکمیت فعلی مصر، اجازه هیچ نوع فعالیتی را به شیعه نمی‌دهد. آنان، حاضرند، به بهائیت که موجب دوری جوانان از اسلام می‌شود، اجازه فعالیت بدهند. اما، به تشیع (حتی به نوع معتدل آن) اجازه فعالیت نمی ‌دهند.

نقش ویژه دانشگاه الازهر، به عنوان یک دانشگاه معتبر بین‌المللی اسلامی، در پژوهش‌های دینی مصر چیست؟
آثار پژوهشی که از سوی الازهر، چاپ شده است، بسیارند. هر پژوهش دینی که در مصر به عمل می‌آید، به مجمع البحوث الاسلامیه که واحدی از الازهر است، ارسال می‌گردد. تا برای چاپ تأیید شود. کتاب‌های غیر پژوهشی، به این مجمع ارسال نمی‌گردند. متأسفانه، کتا‌ب‌های ضد شیعه، به راحتی چاپ می‌شوند؛ ولی، کتاب‌های شیعی، ابتدا، باید برای تأیید، به این مجمع ارسال گردند که خیلی از اوقات، اجازه چاپ نمی‌یابند. این امر، شاید، نوعی تبعیض مذهبی، به شمار آید.

پژوهش‌های دینی ناظر به موضوعات معاصر، در چه وضعیتی‌اند و در مقایسه با مجموع مطالعات دینی چگونه‌اند؟
استاد خسروشاهی: یک گروه سنتی هستند، که آثار پیشینیان و کتاب‌های قدیمی درباره فقه، حدیث و ... را بررسی و تحقیق می‌کنند و کاری به مسائل روز ندارند. مثل بعضی از فقهای ما که حاضرند، درباره مسائل ویژه بانوان، کتابی، چهارصد صفحه‌ای بنویسند؛ ولی، درباره مسائل روز و مورد نیاز جامعه و جوانان تحقیقی نکنند. البته، فعالیت‌های آنان، پرداختن به بخشی از گنجینه‌های اسلامی است که باید احیا شوند. ولی، فقط پرداختن به آن‌ها، کافی نیست. در کنار این دسته، پژوهشگرانی در نهادهای دولتی و خصوصی، همچون: دکتر حسن حنفی، دکتر فیومی، دکتر محمد عماره، دکتر رأفت عثمان و ... هستند که تنها مسائل معاصر را در نظر گرفته و تحقیق می‌کنند؛ از این رو، می‌بینیم، دربارة هر یک از مسائل روز، چندین کتاب پژوهشی ارائه شده است.

مهم‌ترین مشکلات و تهدیدهای پژوهش‌های دینی در مصر چیست؟
از مشکلات دینی مصر، اعمال نظر مصلحت‌آمیز حاکمیت مصر، بر فعالیت‌ها و کارهای پژوهشی دینی این کشور است. آنان، پیوسته پژوهش‌هایی را که به نفع حکومت نباشد، اجازه نشر نمی دهند. مشکل دیگر، وجود عالمان واپسگرا است که عرصه‌های پژوهشی را با مانع روبه رو ساخته‌اند. فتاوایی که برخی از آنان می‌دهند، نشانه این کهنگی فکری است. به عنوان مثال، طبق رأی بعضی از آنان، هدیه دادن گل به بیمار، شرک و حرام است! زیرا، بیمار را به این توهم وامی‌دارد که: «گل او را شفا داده است.» و یا همخوابی با همسر، در صورتی که لباس در تنشان نباشد، حرام است یا بستن کروات کفر! محسوب می‌شود؛ آنچه مهم است، این است که متأسفانه همة ین تفکرات و فتاوی واپسگرایانه را دینی و اسلامی قلمداد می‌کنند.

مهم‌ترین، شبهات و سؤالات دینی جامعة مصر کدامند؟
شبهات موجود در این کشور،‌متفاوتند. برخی از آن‌ها، به مسائل حکومتی، اجتماعی، فرهنگی و ... مربوط می شوند؛ برخی نیز به مسائل دینی و عبادی و شخصی که عمدتاً پاسخگویان بسیار دارند. یکی از افرادی که در بین مردم، از جایگاهی ویژه برخوردار است، دکتر عمر خالد، خطیبی جوان است. او، حافظ قرآن و بسیاری از احادیث است؛ از این رو، جوانان را، با حضور ذهنی که دارد، به خود جذب کرده است. گاهی، پای سخنان او، کسانی را – اعم از دختر و پسر - می‌بینیم که ظاهری اسلامی ندارند؛ اما، با دقت و علاقه فراوان جلسات او را پی می‌گیرند؛ حتی، برخی از آنان، در زمانی اندک پس از حضور در جلسات درس وی تغییر عقیده می‌دهند و تحولی تکامل می‌یابند.
نکته جالب درباره جامعه مصری ین است که با این‌که، جمعیت قابل توجهی از مصریان مسیحی‌اند، ولی کاملاً به ارزش‌های اسلامی مردم مصر، احترام می‌گذارند. آنان، در ماه مبارک رمضان، نه به خاطر ترس، بلکه، برای رعایت و حفظ شؤون اجتماعی و اسلامی هموطنان خود، آشکارا، روزه نمی‌خورند.

همکاری علمی پژوهشی مراکز و جوامع اسلامی مصر با دیگر کشورهای اسلامی چگونه است؟
مراکز و دانشگاه‌های مصری، با بیش‌تر دانشگاه‌هی دنیا همکاری دارند؛ مراکز علمی پژوهشی هم که در الازهر فعال است، واحدهایی در کشورهای دیگر دارند. به عنوان نمونه، در ازبکستان دانشگاهی است که «دکتر عمر احمد هاشم» رئیس سابق دانشگاه الازهر و دکتر حمدی زقزوق وزیر اوقاف آن را تأسیس کرده اند. اکنون، با این دانشگاه قراردادهای علمی و مبادلات استاد و شاگرد دارند. دانشگاه الازهر از هشتاد کشور، دانشجو پذیرفته است. حفظ قرآن، برای همه آنان، اجباری است. شیخ ازهر، جناب دکتر سید محمد طنطاوی به من گفت: «من لم یحفظ القران، لیس ازهریاً»: کسی که حافظ قرآن نباشد، ازهری نیست و ین مسأله‌ای مهم است که متأسفانه حوزه هی علمیه ما به آن توجه لازم ندارند...
در کل، این مراکز، همکاری‌هایی مناسب دارند. دائره حوزه‌های پژوهشی مصر، همة مسائل اسلامی را در برمی‌گیرند؛ ولی، بیش‌تر، تفسیر، حدیث و فقه پژوهش می‌شوند. اولویت‌های پژوهش اسلامی، در بین محققان و پژوهشگران غیر دولتی و مستقل، مسائل روزند. در رأس این پژوهشگران، آقایان: دکتر کمال ابوالمجد، دکتر سلیم عوّا، دکتر محمد عمّاره و ... فعالیت می‌کنند.

از این‌که فرصتتان را در اختیار ما گذاشتید، سپاسگزاریم.
من هم از شما متشکرم، ولی، در پیان به یک نکته اشاره کنم که بحث و بررسی مسائل پژوهشی دینی در مصر، نیازمند تألیف کتاب قطور چند جلدی است و در این گفتگو فقط اشاره‌ی فهرست‌وار به عمل آمد.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی استاد سید هادی خسروشاهی

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

اربعین شهدای نیجریه در تهران

۱۳۹۴/۱۰/۳۰

بیست ونهمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی

۱۳۹۴/۱۰/۱۲

گفتگو با شاهد عینی حادثه حسینیه بقیه الله نیجریه

۱۳۹۴/۹/۳۰

به خاطر سفرم به ایران، یکی از نزدیکانم را دستگیر کردند

۱۳۹۴/۸/۱۲

برگزاری راهپیمایی "غرامت" درلندن به مناسبت سالگرد لغو برده داری در انگلستان

۱۳۹۴/۵/۱۱

پیشنهاد الجزایر برای میزبانی جشنواره فیلم دمشق

۱۳۹۴/۳/۳۱

آمادگی کشورمان برای برگزاری هفته فرهنگی ایران در الجزایر

۱۳۹۴/۳/۲۴

دکتر امیربهرام عرب احمدی: مخالفت با آموزش نوین رویه اصلی بوکوحرام است

۱۳۹۴/۳/۲۰

برگزاری مراسم بیست و ششمین سالگرد ارتحال امام (ره) در تانزانیا

۱۳۹۴/۳/۱۸

مراسم روز آفریقا در تهران

۱۳۹۴/۳/۵

چهل و هشتمین نمایشگاه بین المللی الجزایر

۱۳۹۴/۲/۱۹

سفیر الجزایر: اعتمادی به تبلیغات منفی مطبوعات غربی علیه ایران ندارم

۱۳۹۴/۲/۱۹

ماشین‌های ایران خودرو به زودی وارد تونس می‌شوند

۱۳۹۴/۲/۱۶

برگزاری همایش مقابله با جریان‌های تکفیری در آفریقا

۱۳۹۴/۲/۱۶

مرگ بر آل سعود در نیجریه طنین‌انداز شد

۱۳۹۴/۲/۸

تشکيل ائتلاف مخالفان تجاوز عربستان به يمن در تونس

۱۳۹۴/۲/۲

برگزاری نشست مشترک الازهر، شیعیان و صوفیه مصر

۱۳۹۳/۱۲/۱۲

واکنش محمد البرادعي به تحولات مصر

۱۳۹۳/۱۱/۷

مصاحبه با مجتبی امانی و سید هادی سیدافقهی

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

برگزاري جشن مولودالنبي (ص) در تانزانيا

۱۳۹۳/۱۰/۲۰

آيين بزرگداشت هفته وحدت در نيجريه برگزار شد

۱۳۹۳/۱۰/۲۰

مراسم ذکر و اهدای جوایز گروه‌های قرآنی سنگال برگزار شد

۱۳۹۳/۱۰/۲۰

حسنین هیکل: سیسی باید بر علیه خودش قیام کند

۱۳۹۳/۹/۲۵

از سرگیری روابط تهران و قاهره امری ضروری است

۱۳۹۳/۶/۱۶

عربستان دلیل اصلی تعطیلی رایزنی فرهنگی ایران در سودان

۱۳۹۳/۶/۱۵

فهمی هويدی: در كربلای زمان ما خون بر شمشير پيروز شد

۱۳۹۳/۴/۳۱

جعفر قنادباشی- آمریکا و اهداف آفریقایی

۱۳۹۳/۴/۳

پیروزی‌ها و موفقیت‌های ایران مرهون قیام امام خمینی(ره) است

۱۳۹۳/۳/۱۱

اندیشکده آمریکایی: انتخابات مصر و پیروزی السیسی

۱۳۹۳/۳/۶

جعفر قناد باشی: انتخابات ریاست جمهوری در مصر

۱۳۹۳/۲/۲۹

«صباحی» برای چالش‌های موجود راهکارهایی منطقی ارائه داده است

۱۳۹۳/۲/۲

مردم مصر چالش‌های بزرگ‌تر و سخت‌تر از مرحله کنونی پیش رو دارند

۱۳۹۳/۱/۱۰

نامزدی «السیسی» در انتخابات آینده مصر در میان چالش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی

۱۳۹۲/۱۰/۳۰

ریشه‌های درگیری سودان جنوبی

۱۳۹۲/۱۰/۷

حمایت کری از کودتای مصر ثابت کننده سیاست آمریکا برای ناکام گذاشتن بهار عربی بود

۱۳۹۲/۹/۶

لیبی دچار یک جنگ بدون خداحافظی شده است

۱۳۹۲/۸/۲۷

قدرت اسلامگراها در دانشگاه‌ها بیشتر است

۱۳۹۲/۸/۲۰

اخوان المسلمین خواهان رساندن پیام‌های خود به طرف‌های بین‌المللی است

۱۳۹۲/۸/۱۴

همه اهداف آمریکا از حضور در آفریقا

۱۳۹۲/۷/۲۹

حمله به سوریه بازتاب‌های وخیم و سنگینی بر امنیت رژیم صهیونیستی دارد

۱۳۹۲/۶/۹

كداميك زودتر تسليم مي‌شود؛ ارتش يا اخوان‌المسلمين؟

۱۳۹۲/۵/۲۷

دروغ مي‌گويند كه مرسي با تكفيري‌ها بود

۱۳۹۲/۵/۲۲

تنها راه گفت‌وگو، برگرداندن مرسي و برگزاري انتخابات است

۱۳۹۲/۵/۱۵

قاهره، سيگنال‌هايي براي رابطه با ايران داده است

۱۳۹۲/۵/۷

اخوان المسلمين عامل تضعيف خود بود

۱۳۹۲/۵/۲

تحولات "مصر" به کدام سمت می‌رود؟

۱۳۹۲/۴/۲۳

مرسی به جای مصر، به فکر اخوان بود

۱۳۹۲/۴/۱۶

روابط ایران و مصر در مرحله انتقالی است

۱۳۹۲/۲/۲۴

کمک‌های مالی قطر و خواب‌های پریشانی که برای مصر و تونس دیده است

۱۳۹۲/۲/۱۰

دستوری درباره توقف همکاری گردشگری با ایران صادر نشده

۱۳۹۲/۱/۲۴

تلاش برای راه‌اندازی انقلاب معکوس در مصر

۱۳۹۲/۱/۲۰

تجمع محدود برای مقابله با گسترش روابط ایران و مصر طراحی شده بود

۱۳۹۲/۱/۱۷

درخواست بازگشت نظامیان به قدرت ارزش پاسخ ندارد

۱۳۹۱/۱۲/۲۷

مصر در صورت تخلف اسرائیل از معاهده «کمپ دیوید» در آن بازنگری خواهد کرد

۱۳۹۱/۱۲/۲۳

ایده براندازی مرسی سادگی است

۱۳۹۱/۱۲/۱۳

سید افقهی: آمریکا در پی تجزیه لیبی است

۱۳۹۱/۱۱/۲۹

۲پیش فرض درباره همه‌پرسی قانون اساسی

۱۳۹۱/۹/۲۵

دلایل صدور بیانیه قانون اساسی توسط مرسی

۱۳۹۱/۹/۱۸

مصري ها اجازه استقرار رژيم استبدادي به مرسي نمي دهند

۱۳۹۱/۹/۸

جهان عرب درباره سوریه موضع واحدی ندارد

۱۳۹۱/۸/۲۲

مردم مصر از عدم تحقق اهداف انقلاب خشمگین هستند

۱۳۹۱/۸/۲۰

بی‌ثباتی در سودان تهدید علیه مصر است

۱۳۹۱/۸/۱۵

مصر از ایران علیه رژیم صهیونیستی حمایت کند

۱۳۹۱/۸/۸

روابط قاهره و تهران منافع دو کشور را تامین می‌کند

۱۳۹۱/۸/۳

حزب‌التجدید خواهان اصلاحات به دور از باورهای القاعده‌ای است

۱۳۹۱/۷/۲۵

تهدیدات تل‌آویو طبل توخالی است

۱۳۹۱/۷/۲۳

مصر به شراکت راهبردی با آمریکا پایان دهد

۱۳۹۱/۷/۱۶

اقتصاد مصر پس از انقلاب شاهد تغییر و تحولات اساسی خواهد بود

۱۳۹۱/۷/۸

افتتاح سفارت ايران در مصر را به دولت مرسي واگذار مي كنيم

۱۳۹۱/۵/۲

آینده نفوذ سلفی ها در مصر

۱۳۹۱/۴/۲۷

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران;حتما اسلامگرایان در عرصه سیاسی آینده ليبي حضور فعالی خواهند داشت

۱۳۹۱/۴/۲۵

ذهن و زبان مرسي به رئيس جمهور ايران نزديك است

۱۳۹۱/۴/۱۸

برهم خوردن موازنه قدرت در منطقه علت نگرانی‌ها از همگرایی ایران و مصر

۱۳۹۱/۴/۱۱

رئيس جمهور مصر:نگفتم به عربستان مي‌روم

۱۳۹۱/۴/۵

مصري‌ها به آرمان‌هاي خود مي‌رسند

۱۳۹۱/۳/۲۴

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران; اخوان‌المسلمين توان خود را در مقابله با میراث رژیم قبل ثابت كند

۱۳۹۱/۳/۲۰

مبارک به اتهام خیانت بزرگ به مصر باید دوباره محاکمه شود

۱۳۹۱/۳/۱۶

تعدد نامزدها مانع از پیروزی قاطع نامزد‌های اسلامگرا در دور اول انتخابات مصرشد

۱۳۹۱/۳/۱۰

مصر اسلامي پس از مصر فرعوني

۱۳۹۱/۳/۳

دست دردسرساز غرب در قاره سياه

۱۳۹۱/۲/۲۳

قطع صادرات گاز نتیجه طبیعی انقلاب مردم مصر

۱۳۹۱/۲/۱۸

پژوهشگر تونسي: غرب از انديشه متعالي ايرانيان هراس دارد

۱۳۹۱/۲/۱۲

اولین جشنواره فرهنگی هنری بیداری اسلامی

۱۳۹۱/۲/۳

تلاش برای بازتولید رژیم مبارک

۱۳۹۱/۱/۲۷

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران; ؛پس از سقوط نظام‌های دیکتاتوری، مردم دچار بحران رهبری شده‌اند

۱۳۹۱/۱/۶

مانعی برای رابطه استراتژیک با ایران نداریم

۱۳۹۰/۱۲/۲۲

مصاحبه خبرگزاری دیپلماسی ایرانی با کارشناس موسسه آفران؛واد در تندباد

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

اخوان المسلمین کرسی قذافی را تصاحب می‌کند

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

طرح معرفی رئیس جمهور توافقی توطئه و ایده‌ای اخوانی است

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آمریکا باید نظام حسنی مبارک را که مقابلش خم می‌شد فراموش کند

۱۳۹۰/۱۲/۹

ايمن نور: توافق بر سر يك رئيس جمهور انتخابي غيرقابل قبول است

۱۳۹۰/۱۲/۸

عضو مجلس ملت مصر :اصلاحات واقعي زماني تحقق مي‌يابد كه اثري از رژيم مبارك به چشم نخورد

۱۳۹۰/۱۲/۷

گفت‌وگوي فارس با مجري زن تلويزيون مصر كه نامزد انتخابات شد

۱۳۹۰/۱۲/۶

اخوان المسلمون از تشکیل «مقاومت اسلامی» ضدصهیونیسم حمایت می‌کند

۱۳۹۰/۱۲/۲

ليبي، آينده مبهم و راه طولاني دمكراسي

۱۳۹۰/۱۲/۱

شورای نظامی مصر هیچ اصلاحاتی انجام نداده است

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

بقایای رژیم مبارک مانع عادی‌سازی روابط تهران قاهره هستند

۱۳۹۰/۱۱/۲۵

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران؛«شوراي نظامي هيچ راهي جز تسليم قدرت به غيرنظاميان ندارد»

۱۳۹۰/۱۱/۲۴

الزغلامي :بيداري اسلامي عامل زوال ديكتاتوري ها

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

نائب رئيس حزب "مصر القومي" : مجلس مصر هيئتي را براي گفت‌وگو به ايران اعزام مي‌كند

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

وزير كار مصر در گفت‌وگو با فارس: مصر هرگز سرسپرده آمريكا و غرب نخواهد بود

۱۳۹۰/۱۱/۱۵

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران؛نتايج انتخابات پارلماني مصر نشانگر محبوبيت مردمي احزاب اسلامگراست

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

پیروزی خود را به ملت مصر اهدا می کنیم

۱۳۹۰/۱۱/۸

تركيه مدل مصر نيست

۱۳۹۰/۱۱/۵

حل مسالمت آمیز حوادث انتخابات، مردم سالاری ایران را الگوی منطقه قرار داد

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

رهبر سابق جماعت اخوان‌المسلمون: کمپ‌ديويد به همه‌پرسي گذاشته مي‌شود

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

حورا صدربراي آزادي امام موسي صدر به ليبي مي‌رويم

۱۳۹۰/۱۰/۲۰

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران: مصري‌ها نگران ظهور يک ديکتاتوري جديد هستند

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

جوانان مصري سرخورده از انقلاب

۱۳۹۰/۱۰/۴

دلايل اقبال گسترده مردم مصر به اسلام گراها در انتخابات پارلماني

۱۳۹۰/۱۰/۳

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران؛ آينده تونس بيش از هر چيز به عملکرد اسلامگرايان در دوره موقت بستگي دارد

۱۳۹۰/۹/۲۶

نفوذ رژیم صهیونیستی در سودان جنوبي

۱۳۹۰/۹/۲۰

عدالت و توسعه ترك ها الگوي اخواني ها

۱۳۹۰/۹/۱۹

وهابیت در زیمبابوه تضعیف شده است

۱۳۹۰/۹/۸

گفتگوی سایت دیپلماسی ایرانی با کارشناس موسسه آفران؛ ثبات سیاسی در تونس به «النهضة» بستگی دارد

۱۳۹۰/۹/۵

لیبی و آینده ای مبهم

۱۳۹۰/۹/۲

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران؛حاکمان نظامي مصر هنوز ميراث‌خوار دوره مبارک هستند

۱۳۹۰/۸/۸

جامعه جهاني سومالي را فراموش كرده است

۱۳۹۰/۸/۴

ناآرامی‌های جدید در مصر : دلایل و پیامدها

۱۳۹۰/۷/۲۵

آينده نامشخص روابط سوريه و ليبي

۱۳۹۰/۷/۲۰

حوادث مصر توطئه‌ای آمریکایی‌-‌صهیونیستی است

۱۳۹۰/۷/۱۹

حذف بدنه انقلاب از انتخابات تونس؟!

۱۳۹۰/۷/۱۷

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران؛ سوء استفاده انگلیس از لیبی

۱۳۹۰/۷/۱۳

ناتو در لیبی از حد گذشت

۱۳۹۰/۷/۹

گفتگوی سایت دیپلماسی ایرانی با کارشناس موسسه آفران؛ سودان نیازمند توجه بیشتر دستگاه دیپلماسی است

۱۳۹۰/۷/۶

اندیشه‌های امام(ره) قابل استفاده تمام مردم است

۱۳۹۰/۶/۲۷

گفتگو با دادستان نظامي رژيم قذافي

۱۳۹۰/۶/۲۶

از بین رفتن موانع رابطه حزب‌الله و الازهر

۱۳۹۰/۶/۲۲

توافق پشت پرده‌اي براي دستگير نكردن قدافي وجود ندارد

۱۳۹۰/۶/۱۲

گفتگوی سایت دیپلماسی ایرانی با کارشناس موسسه آفران؛ راه دشوار شورای انتقالی لیبی

۱۳۹۰/۶/۱۲

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران؛ لیبی پس از سقوط طرابلس

۱۳۹۰/۶/۸

قذافی را چه کسی سرنگون کرد؟

۱۳۹۰/۶/۶

سرنوشت عراق در انتظار ليبي

۱۳۹۰/۶/۶

سومالی تاوان سیاست‏های آمریکا را می‎پردازد

۱۳۹۰/۶/۶

قذافي امام موسي صدر را كشته است

۱۳۹۰/۶/۵

غرب برای پولهای قذافی دندان تیز کرده است

۱۳۹۰/۶/۳

دلایل پشت پرده تغییر معادلات جنگ به نفع مخالفان قذافی

۱۳۹۰/۵/۳۰

قذافی طرابلس را تسلیم نمی‌کند

۱۳۹۰/۵/۲۴

غرب در پی مصادره انقلاب مصر و‌ ممانعت از تشكيل حكومت اسلامی است

۱۳۹۰/۵/۲۳

سریال موهن تلاشی برای بازنویسی تاریخ اسلامی بر اساس اعتقادات قرضاوی است

۱۳۹۰/۵/۲۳

قدرت نمايي اسلام گرايان در مصر

۱۳۹۰/۵/۲۳

گفتگو با نمایند‌ه‌ی برنامه جهانی غذا در ایران

۱۳۹۰/۵/۲۳

احتمال دخالت آمريكا در انتخابات آينده رياست جمهوري مصر

۱۳۹۰/۵/۲۲

ترس از فاش‌شدن اسرار؛ علت سكوت سران عرب در برابر محاكمه «مبارك»

۱۳۹۰/۵/۲۲

احتمال ترور مبارك وجود دارد

۱۳۹۰/۵/۱۷

حفظ انقلاب، در گرو پاكسازی ارتش از هواداران آمريكا

۱۳۹۰/۵/۱۷

درباره يك دروغ؛ گفتگو با حجت الاسلام خسروشاهی

۱۳۹۰/۵/۱۶

لیبی و ماموریت‌های نانوشته ناتو

۱۳۹۰/۵/۱۶

تحولات اخير منطقه عربي - اسلامي، درست برخلاف طرح و برنامه آمريكايي - صهيونيستي موسوم به «خاورميانه جديد» است

۱۳۹۰/۵/۱۵

علت اهمال غربي‌ها در قبال مردم قحطي زده سومالي

۱۳۹۰/۵/۱۵

گفتگو با «احمد هلال»، تحليلگر، پژوهشگر و نويسنده شيعی مصر

۱۳۹۰/۵/۱۲

دشمنی ادامه دار آمریكا با سودان

۱۳۹۰/۵/۱۲

قذافي دير يا زود سرنگون خواهد شد

۱۳۹۰/۵/۱۲

گفتگو با حمدین صباحی نامزد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری

۱۳۹۰/۵/۱۲

تغيير سياست غرب در ليبي؛ استراتژي از توان انداختن دو طرف درگير

۱۳۹۰/۵/۱۱

محاكمه مبارك مسائل بسياري را درباره غربي‌ها برملا مي‌كند

۱۳۹۰/۵/۱۱

ائتلاف عربستان‌ و ‌آمريكا براي مصادره انقلاب مصر با محور وهابيت

۱۳۹۰/۵/۱۱

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران

۱۳۹۰/۵/۱۱

گذشته، حال و آینده خیزش های اسلامی

۱۳۹۰/۵/۱۰

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران

۱۳۹۰/۵/۹

روایت رفیق دوست از سفر به لیبی در دوره جنگ

۱۳۹۰/۵/۸

نظام بین الملل و تحولات منطقه

۱۳۹۰/۵/۵

گفتگو با سخنگوی وزارت امور خارجه

۱۳۹۰/۵/۵

تحولات جهان عرب، از دمشق تا رباط

۱۳۹۰/۵/۵

نقد کتاب تاريخ جمعيت اخوان المسلمين از آغاز تا امروز

۱۳۹۰/۵/۴

تفاوت‌های انقلاب اسلامی ایران با قیام‌های منطقه

۱۳۹۰/۵/۴

براي آغاز گفتگوها بايد بمبارانها متوقف شود

۱۳۹۰/۵/۳

گفتگو با عضو شورای انتقالی لیبی

۱۳۹۰/۵/۳

مصاحبه با "نبیل عربی" وزیر سابق خارجه مصر

۱۳۹۰/۵/۳

بايد قطع رابطه با قذافي را در دستور کار قرار دهيم

۱۳۹۰/۴/۲۹

غرب سناریوهای لیبی بعد از قذافی را بررسی می‌کند

۱۳۹۰/۴/۲۹

مصاحبه خبرگزاری ایسنا با کارشناس موسسه آفران

۱۳۹۰/۴/۲۸

گفتگو با حسن نافعه، تحلیلگر برجسته مصری

۱۳۹۰/۴/۲۷

سودان جنوبی، ریشه‌‌ها و پیامدهای جدایی

۱۳۹۰/۴/۲۲

ناتو در لیبی کوتاهی می کند

۱۳۹۰/۴/۲۰

مصاحبه با مدير مركز مطالعات فلسطيني در قاهره

۱۳۹۰/۴/۱۸

سناریوی اشغال در حال اجراست

۱۳۹۰/۴/۱۸

غرب در لیبی اهمال می‌کند

۱۳۹۰/۴/۱۶

مواضع گروه های اسلامی در خاورمیانه

۱۳۹۰/۴/۱۶

موضع گیری های اخیر اخوان المسلمین

۱۳۹۰/۴/۱۶

اولین گفتگوی دبیرکل جدید اتحادیه عرب

۱۳۹۰/۴/۱۵

علت عدم سقوط قذافي از زبان معارض ليبي

۱۳۹۰/۴/۱۵

آخرین گفتگو با سفیر سودان در تهران

۱۳۹۰/۴/۱۳

فقدان رهبری، دغدغه فردای لیبی

۱۳۹۰/۴/۱۳

 هدف غرب تجزیه لیبی به دو کشور کوچک است

۱۳۹۰/۴/۱۲

سه سناریو برای لیبی

۱۳۹۰/۴/۱۱

 میانجیگری در باتلاق لیبی

۱۳۹۰/۴/۱۱

 برقراري رابطه با مصر قبل از تشكيل حكومت ملي خلاف مصلحت است

۱۳۹۰/۴/۱۱

شانس مصر برای ریاست سازمان کنفرانس اسلامی

۱۳۹۰/۴/۸

جهان، چشم به راه لیبی بدون قذافی

۱۳۹۰/۴/۸

ناتواني اتحاديه عرب در حل بحران ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

گفتگو با عمرو موسی

۱۳۹۰/۴/۷

آخرین مصاحبه شیخ القرای مصر

۱۳۹۰/۴/۶

تقيه سياسی وزير خارجه جديد مصر

۱۳۹۰/۴/۲

گفتگوی محمد حسنین هیکل با الجزیره

۱۳۹۰/۴/۱

ترکيه بهترين الگو برای تونس؟

۱۳۹۰/۴/۱

آمریکا خاورمیانه با ثبات را بیشتر دوست دارد

۱۳۹۰/۴/۱

ناگفته های 65 روز اسارت

۱۳۹۰/۴/۱

نشست خبري سفير سودان در موزه هنر انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۹

گفتگو با عبدالمنعم ابوالفتوح

۱۳۹۰/۳/۲۵

گفتگو با دبيركل حزب اسلامي تونس

۱۳۹۰/۳/۲۲

قذافی راه فراری ندارد

۱۳۹۰/۳/۲۲

همه چیز درباره تحولات منطقه

۱۳۹۰/۳/۲۲

بازنگري احتمالي در توافقنامه صدور گاز مصر به اسرائيل

۱۳۹۰/۳/۲۱

مصاحبه شبکه فرانس 24 با عمرو موسی

۱۳۹۰/۳/۲۱

لیبی پس از قذافی

۱۳۹۰/۳/۲۱

مصر، فلسطین را به ایران ترجیح می‌دهد

۱۳۹۰/۳/۱۷

بازگشایی گذرگاه رفح، تن دادن به خواست مردم است

۱۳۹۰/۳/۱۷

خواسته‌هاي جوانان انقلابي و دورنماي روند انقلاب‌هاي اسلامي

۱۳۹۰/۳/۱۷

بیداری اسلامی یا امریکایی؟

۱۳۹۰/۳/۱۰

اتحاد مثلث مصر، ایران و ترکیه

۱۳۹۰/۳/۱۰

تهران عمق استراتژيك قاهره است

۱۳۹۰/۳/۱۰

از خواسته تا تحقق: چشم‌انداز روابط جدید ایران و مصر

۱۳۹۰/۳/۹

گفتگو با عبدالرحمان یوسف قرضاوی

۱۳۹۰/۳/۹

رابطه با ايران براي مصر بسيار مهم است

۱۳۹۰/۳/۸

ابعاد حقوقي جنايات قذافي و صلاحيت ديوان كيفري بين‌المللي

۱۳۹۰/۳/۸

ابیی هرگز متعلق به جنوب سودان نبوده است

۱۳۹۰/۳/۷

اهداف پشت‌پرده كمك‌هاي مالي آمريكا به مصر

۱۳۹۰/۳/۵

سرنگونی حسنی مبارک راه فلسطینیان را گشوده است

۱۳۹۰/۳/۳

گفتگو با عضو سابق MI6

۱۳۹۰/۳/۳

سیاست اوباما در لیبی زیرکانه بود؟

۱۳۹۰/۳/۲

بررسی 30 سال روابط ایران و آفریقا

۱۳۹۰/۳/۲

امریکا با اخوان المسلمین به تفاهم رسیده است

۱۳۹۰/۲/۳۱

بازخواني عمليات سري و ناكام «ساينايد» براي حمله اتمي به مصر و كنترل خاورميانه

۱۳۹۰/۲/۲۸

احتمال ترور قذافی وجود دارد

۱۳۹۰/۲/۲۸

دلايل قطع روابط قاهره و تهران در زمان مبارك

۱۳۹۰/۲/۲۷

آمريكا سياست خود را تغيير ندهد مصر را از دست خواهد داد

۱۳۹۰/۲/۲۶

مصاحبه با دبیر کل جنبش ملی لیبی

۱۳۹۰/۲/۲۵

مصاحبه با مدير مركز تحقيقات و پژوهش‌هاي يافا

۱۳۹۰/۲/۲۴

اخوانی ها، دموکراسی مد نظر خود را روی کار می آورند

۱۳۹۰/۲/۲۴

تحلیل تحولات جاری مصر

۱۳۹۰/۲/۱۴

مشروعیت مصر جدید از میدان تحریر است نه از کاخ سفید

۱۳۹۰/۲/۱۳

مصر و تحولات فرارو

۱۳۹۰/۲/۱۳

خیانت قذافی

۱۳۹۰/۲/۱۱

کشورهای غربی نمی‌خواهند مصر مستقل باشد

۱۳۹۰/۲/۱۱

گفتگو با عبدالله اشعل، معاون وزیر خارجه سابق مصر

۱۳۹۰/۲/۱۱

اتحاد ایران و مصر برای تغییر نقشه جهان کافی است

۱۳۹۰/۲/۸

زيان 80 ميليارد دلاري مصر از فروش گاز به رژيم صهيونستي

۱۳۹۰/۲/۸

قمار سارکوزی در لیبی

۱۳۹۰/۲/۸

عمر البشير: غرب در تلاش براي تغيير نظام سودان است

۱۳۹۰/۲/۵

فتنه انگيزي مذهبي؛ جبهه دشمنان مصر

۱۳۹۰/۲/۵

عمرو موسي: جنبش مردم عرب به سوي آزادي غير قابل تغيير است

۱۳۹۰/۲/۵

نشستی با مبارز تونسی در تهران

۱۳۹۰/۲/۴

عربستان در پس اقدامات تكفيري‌هاي سلفي در مصر قرار دارد

۱۳۹۰/۲/۴

مصاحبه اختصاصي رهبر مخالفان ليبي با فرانس 24

۱۳۹۰/۲/۳

رابطه با مصر يا: نامي در يك خيابان؟

۱۳۹۰/۲/۳

سخنان امام‌خامنه‌ای راه درست را در مقابل تمامی مسلمانان جهان قرار داد

۱۳۹۰/۲/۳

واتارا؛ آغازگر دومینوی حکومت مسلمانان در افریقا

۱۳۹۰/۱/۳۰

ناتو درصدد مصادره انقلاب لیبی است

۱۳۹۰/۱/۲۹

اگر قذافی فقط 2 ماه دیگر دوام بیاورد ...

۱۳۹۰/۱/۲۹

لیبی بدون قذافی، بدتر از لیبی با قذافی خواهد شد

۱۳۹۰/۱/۲۹

قذافی اهل کناره گیری نیست

۱۳۹۰/۱/۲۸

غرب در پی استمرار بحران لیبی است

۱۳۹۰/۱/۲۴

گفتگو با اولین کاردار ایران در لیبی پس از انقلاب

۱۳۹۰/۱/۲۴

بررسی تحولات شمال آفریقا و خاورمیانه در گفتگو با وزیر امور خارجه سابق روسیه

۱۳۹۰/۱/۲۱

روسیه و تحولات خاورمیانه در گفتگو با سرگئی لاوروف

۱۳۹۰/۱/۱۷

لیبى و روسیه نگران

۱۳۹۰/۱/۱۷

عمروموسي شانسي براي رياست جمهوري مصر ندارد

۱۳۹۰/۱/۱۷

گفتگوی تاریخی فالاچی و قذافی

۱۳۹۰/۱/۱۶

آرمان انقلابيون مصر و تونس در هاله‎اي از ابهام

۱۳۹۰/۱/۱۴

انقلاب مصر و آینده آن

۱۳۹۰/۱/۹

مردم ‌لیبی ‌بدون ‌قذافی ‌وضعیت ‌بهتری ‌خواهند ‌داشت

۱۳۹۰/۱/۶

قذافی تسلیم نشود، جنگ داخلی حتمی است

۱۳۹۰/۱/۶

قذافى با اين اقدامات کنار نخواهد رفت

۱۳۸۹/۱۲/۲۹

انقلاب ليبي و چالشهاي پيش‌رو

۱۳۸۹/۱۲/۲۸

نقش انگليس در خاورميانه و شمال‌ آفريقا

۱۳۸۹/۱۲/۲۸

جهان دیکتاتور را تحمل کرد؟

۱۳۸۹/۱۲/۲۶

مصر؛ جستاري در پژوهش هاي ديني معاصر

۱۳۸۹/۱۲/۲۵

حمله به لیبی، توپ آمریکا در زمین اروپا

۱۳۸۹/۱۲/۲۵

اخوان المسلمين در پي تغيير بنيادين است

۱۳۸۹/۱۲/۲۴

پيشنهاد متكی برای قطع رابطه با طرابلس

۱۳۸۹/۱۲/۲۳

قذافی می خواهد مدل تازه ای از مقاومت دربرابر مردم ارائه کند

۱۳۸۹/۱۲/۲۲

آمریکا درصدد ایجاد پایگاه نظامی در شمال آفریقاست

۱۳۸۹/۱۲/۱۶

ریشه های تحولات مصر در گفتگوی سید افقهی با قدسنا

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

ديكتاتوري جانشين ديكتاتوري

۱۳۸۹/۱۲/۱۲

در لیبی ممکن است مردم زودتر از مصر به قدرت برسند

۱۳۸۹/۱۲/۱۱

قبایل لیبی پاشنه آشیل رژیم قذافی/ اعراب از ترس سکوت کرده اند

۱۳۸۹/۱۲/۱۱

پیروزی انقلاب لیبی تا چند روز دیگر/ شهادت مختار پایان لیبی نبود

۱۳۸۹/۱۲/۹

صداقت، شجاعت و ساده‎ زيستي امام خامنه‌اي مثال‌زدني است

۱۳۸۹/۱۲/۹

قذافی لائیک بود؛ پیروزی از آن اسلامگراهاست

۱۳۸۹/۱۲/۳

درخواست‌هاي هشتگانه انقلابيون مصري از ارتش

۱۳۸۹/۱۱/۳۰

نبايد از شيطنت‌ها در روابط ايران و مصر ترسيد

۱۳۸۹/۱۱/۲۸

تلاش اخوان المسلمین برای سهم خواهی در دولت جدید

۱۳۸۹/۱۱/۲۴

انقلاب مصر پايان دخالت بيگانگان نيست

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

سقوط مصر؛ هم‌پیمانان اسرائیل را غرق می‌کند

۱۳۸۹/۱۱/۲۲

نقش و جایگاه اخوان المسلمین در قیام مصر

۱۳۸۹/۱۱/۲۱

از طریق همین سلیمان بود که دشمن صهیونیست قدرت گرفت

۱۳۸۹/۱۱/۲۱

پیامدهای فرامنطقه‌ای تحولات مصر

۱۳۸۹/۱۱/۲۱

اقدامات کنونی مبارک مانند اقدامات شاه در زمان انقلاب است

۱۳۸۹/۱۱/۲۰

قیام مصر با انقلاب های مخملی تفاوت ماهوی دارد.

۱۳۸۹/۱۱/۱۹

روابط ایران و آفریقا در گذر زمان... فرصت‌ها و چالش‌ها

۱۳۸۹/۱۱/۱۹

اخوان المسلمين به طور تاکتيکى در دولت موقت حضور پيدا مى‌کند

۱۳۸۹/۱۱/۱۸

آفران: مصاحبه نخست وزیر زیمبابوه؛ حرکت مردمی مصر

۱۳۸۹/۱۱/۱۷

همکار افتخاری آفران: نگاهي اجمالي به شانزدهمین اجلاس اتحادیه آفریقا

۱۳۸۹/۱۱/۱۶

مردم مصر آیت الله خمینی ندارند

۱۳۸۹/۱۱/۱۶

مصاحبه عبدالله الاشعل با هفته‌نامه المشاهد السیاسی

۱۳۸۹/۱۱/۱۵

سونامی تونس، به مصر منتهی نمی شود

۱۳۸۹/۱۱/۱۴

همه معترضان مصر دنبال رابطه با ایرانند

۱۳۸۹/۱۱/۱۲

قیام مصر در برابر استعمار خارجی و استبداد داخلی

۱۳۸۹/۱۱/۱۲

راشد الغنوشي در قالب حزب مي‌تواند در انتخابات شركت كند

۱۳۸۹/۱۱/۱۱

گونه شناسی حوادث تونس و مصر در گفتگو با حسن عباسی

۱۳۸۹/۱۱/۱۰

آمریکا نگران تبدیل شدن مصر به یک قدرت منطقه ای است

۱۳۸۹/۱۱/۱۰

طرح آمریکا برای تجزیه جهان عرب به 32 کشور

۱۳۸۹/۱۱/۹

قیام راشد الغنوشی در تونس مبارزه در راه نهضت اسلامی است

۱۳۸۹/۱۱/۴

تحولات تونس، انقلاب نبود كودتا بود

۱۳۸۹/۱۰/۳۰

آفریقا در حال تمرین دموکراسی است

۱۳۸۹/۱۰/۲۹

اشتهای جدایی طلبی در افریقا زیاد می شود

۱۳۸۹/۱۰/۱۹

تجزیه سودان، زنگ خطری برای منطقه و جهان اسلام

۱۳۸۹/۱۰/۱۸

(امین) مصاحبه شبکه رسانه ای امین با آقاي دكتر بخشي درباره همه پرسي جنوب سودان- بخش پایانی

۱۳۸۹/۱۰/۱۴

(امین) مصاحبه شبکه رسانه ای امین با آقاي دكتر بخشي درباره همه پرسي جنوب سودان- بخش اول

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفران: نشست بررسي تحولات جنوب سودان

۱۳۸۹/۱۰/۷

برنده و بازنده انتخابات مصر

۱۳۸۹/۹/۱۸

(امين) مصاحبه شبكه رسانه اي امين با نخستين سفير جمهوري اسلامي ايران در زامبيا

۱۳۸۹/۹/۱۴

آفران: همايش هم انديشي ايران و آفريقا؛ چرا؟

۱۳۸۹/۶/۳۰

آفران: همايش هم انديشي ايران و آفريقا

۱۳۸۹/۶/۲۲

آفران:حضور ايرانيان در آفريقا(بخش 1)

۱۳۸۸/۲/۱۵

آفران:حضور ايرانيان در آفريقا(بخش 2)

۱۳۸۸/۲/۱۵

همایش «مسجدالاقصی، محور وحدت مسلمانان» در داکار

۱۳۸۸/۱/۱۳

همایش سازمان کنفرانس اسلامی عامل وحدت

۱۳۸۸/۱/۱۳

همایش « عرفان و انقلاب اسلامی» در سنگال

۱۳۸۸/۱/۱۳

سمینار«اولویتهای تبلیغ دینی در آفریقا»

۱۳۸۸/۱/۱۳

همایش معرفي انديشه هاي امام خمینی(ره) در داکار

۱۳۸۸/۱/۱۳

کنفرانس بین المللی عاشورا در داکار

۱۳۸۸/۱/۱۳

همایش جایگاه زن مسلمان در جوامع اسلامي در سنگال

۱۳۸۸/۱/۱۳

نشست مطبوعاتی نمایشگاه آثار عکاسی "عمر بادشا"

۱۳۸۸/۱/۱۱

نشست مشترک تجار ایران و کنیا

۱۳۸۸/۱/۱۱

نشست منا در معاونت بهداشت جمعيت هلال احمر

۱۳۸۸/۱/۱۱

برگزاري همایش "اسلام درقرن 21" در سودان

۱۳۸۸/۱/۱۱

همایش"تبلیغات دینی و دعوت اسلامی در غرب افریقا"

۱۳۸۸/۱/۱۱

همايش انقلاب اسلامی ایران در سنگال

۱۳۸۸/۱/۱۱

همایش فرصتهای تجاری ایران و سنگال در شيراز

۱۳۸۸/۱/۱۱

همایش "صلح و امنیت جهانی در سایه دین" در زیمبابوه

۱۳۸۸/۱/۱۱

افزايش رشد قاره آفريقا

۱۳۸۸/۱/۱۱

همايش يكصدمين سالگرد امام خميني در آفريقاي جنوبي

۱۳۸۸/۱/۱۱

سخنان داوودي در همايش ايران و آفريقا

۱۳۸۷/۱۲/۱۰

سخنان رئيس‌جمهور در همايش ايران و آفريقا

۱۳۸۷/۱۲/۱۰

تاكيد ايران بر گسترش روابط با آفريقا

۱۳۸۷/۱۲/۱۰

بیانیه همایش فرصت‌های تجاری ایران و آفریقا

۱۳۸۷/۱۲/۱۰