مصر
- کمیسیون قانونگذاری پارلمان مصر به طرح یکی از نمایندگان پارلمان برای تصویب قانونی که بتواند مانع از نامزدی نزدیکان و اعضای رژیم سابق در انتخابات کشور شود موافقت کرد.
پس از نامزدی "عمر سلیمان"، "عصام سلطان" یکی از نمایندگان پارلمان مصر طرحی ارائه کرد که در آن خواسته شد قانونی تصویب شود تا به موجب آن نامزدی نزدیکان و وابستگان به رژیم مبارک در هر انتخاباتی در کشور ممنوع شود. اگر این طرح به قانون تبدیل شود هر فردی که در پنج سال آخر رژیم سابق در ریاست جمهوری و نخست وزیری منصب مهمی داشته یا از اعضای حزب حاکم وقت بوده که در پارلمان (دو مجلس شعب و شورا) حضور داشته است، تا 10 سال پس از سقوط رژیم حق حضور در انتخابات را ندارد. این قانون همچنین دارندگان سمت های ریاست جمهوری، نخست وزیری و معاونان رئیس جمهوری و نخست وزیری در رژیم سابق را نیز شامل می شود. هم زمان یکی از اعضای شورای عالی نیروهای مسلح برخی از خبرها مبنی بر ناخرسندی این شورا از تصمیم پارلمان برای مقابله با نامزدی برخی از ارکان رژیم سابق را نادرست خواند و گفت: شورای عالی نیروهای مسلح همه نامزدها را با یک چشم نگاه می کند و نظر خاصی به برخی نامزدها ندارد.
- مردم مصر تظاهرات "جمعه حمایت از انقلاب" را در اعتراض به نامزدی بازماندگان رژیم سابق مصر، از جمله "عمر سلیمان"، معاون "حسنی مبارک" در میدان التحریر برگزار و بر مقابله با مصادرهکنندگان انقلاب شکوهمندشان تاکید کردند.
میدان التحریر قاهره جمعه (91.01.25) شاهد برگزاری تظاهراتی با شکوه تحت عنوان "جمعه حمایت از انقلاب" بود که طی آن مردم مصر با تاکید بر اینکه برای حمایت از انقلاب خود همچنان در صحنه حضور دارند، تاکید کردند که با هرگونه حضور بازماندگان رژیم سابق در صحنه سیاسی کشور از جمله انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور مقابله خواهند کرد.
این تظاهرات پس از تصویب قانون ممنوعیت نامزدی و شرکت بازماندگان رژیم سابق در انتخابات ریاستجمهوری مصر در پارلمان الشعب برگزار شد. تظاهراتکنندگان مصری با سردادن شعارهایی مانند "سلیمان جای تو در زندان است"، "سلیمان گمان میبری که اوضاع به شکل سابق بازمیگردد"، "مرگ بر حکومت نظامیان" و "اسرائیل با بودن سلیمان احساس امنیت میکند"، به شدت نامزدی عمر سلیمان و دیگر بازماندگان رژیم سابق در انتخابات آتی ریاستجمهوری این کشور را محکوم کردند.
تظاهراتکنندگان مصری نماز جمعه خود را با شعار "وفاداری به خون شهدا در برابر بازماندگان رژیم سابق" در میدان التحریر اقامه کردند و "صفوت الحجازی"، روحانی مصری در خطبههای نماز جمعه تاکید کرد که حضور میلیونی در این تظاهرات به نمایندگی از سوی یک حزب یا یک ائتلاف صورت نگرفته است، بلکه این حضور سراسری و یکپارچه مردم مصر است.
خطیب نماز جمعه میدان التحریر تاکید کرد که مردم مصر جمعه آینده (91.02.01) در تظاهرات دیگری برای درخواست سرنگونی بازماندگان رژیم سابق شرکت خواهند کرد. الحجازی هدف از برگزاری تظاهرات در میدان التحریر را پاکسازی مصر از وجود بقایای رژیم بیان کرد و گفت: به دشمنان انقلاب میگوییم که آن ها از ما نیستند و ما نیز از آن ها نیستیم، حسنی مبارک سرنگون شده و دوران او هرگز بازنخواهد گشت. وی با اشاره به تصویب قانون ممانعت از فعالیت سیاسی بازماندگان رژیم سابق افزود: ملت مصر برای منزوی کردن وابستگان به رژیم سابق به تصویب قانون نیاز ندارد و نظر خود را در روز انتخابات در پای صندوقهای رای خواهد داد و ما منتظر نمیمانیم که شورای عالی نظامی قانون ممنوعیت شرکت بازماندگان رژیم سابق را تصویب کند. وی گفت: مهمترین خواسته انتخاب فردی شرافتمند به عنوان رئیس جمهوری مصر است، کسی که در برابر آمریکا زانو نزند و با رژيم صهيونيستي تعامل و ارتباط نداشته باشد و از بازماندگان رژیم سابق نباشد.
الحجازی گفت: ما نه تنها برای اعتراض به نامزدی عمر سلیمان در میدان التحریر تجمع نکردهایم، بلکه اعتراض ما به نامزدی همه عوامل رژیم سابق است. این روحانی مصری با انتقاد از عمر سلیمان سوال کرد: آیا عمر سلیمان از گناهان مبارک خبر داشته و آن ها را نادیده میگرفته یا باوجودی که رئیس سازمان اطلاعات بوده، از جنایات مبارک بیخبر بوده است که در هر دو حالت مردم مصر در برابر مصیبت بزرگی قرار دارند.
الحجازی در پایان گفت: عمر سلیمان ادعا میکند که مردم مصر نمیدانند چگونه دمکراسی را پیاده کنند و آن را به اجرا بگذارند، اما در پاسخ به سلیمان میگویم که خواهی دید مردم مصر چگونه دمکراسی را پیاده خواهند کرد و به خدا سوگند که نمیگذاریم به ریاست جمهوری برسی، مگر اینکه همه ملت مصر را از پیشرو برداری و نابود کنی.
تظاهرات میلونی "جمعه حمایت از انقلاب" پس از 8 ساعت با برگزاری نماز مغرب و عشاء توسط تظاهراتکنندگان مصری در میدان التحریر پایان یافت.
- "عمرو حمزاوی" نماینده پارلمان مصر ضمن مخالفت با عناصر رژیم گذشته برای تصدی پست ریاست جمهوری خواستار توافق همه احزاب و جریان ها در خصوص نامزدی یک نفر برای ریاست جمهوری آتی این کشور شد.
وي گفت: بهره مندی از آگاهی را به عنوان صفت لازم جهت کاندیداتوری ریاست جمهوری برشمرد و گفت: رژیم گذشته سرنگون شده است و دیگر نیازی به قانون فریب نیست. این نماینده مصری همچنین با اشاره به این مسأله که همه چیز در گرو آگاهی مردم خواهد بود، تصریح کرد: چنین پدیده ای در کنار نامزدی کسی که عمرش را در دربار رژیم پیشین گذرانده باشد، مقدور نخواهد بود.
عمرو حمزاوی افزود، به طور کلی با هر نماینده ای که وابسته به گروه های سیاسی اسلامی باشد مخالف هستم. چرا که با سلطه یافتن یک خط مشی بر حیات سیاسی جامعه مخالفت دارم و به نظر من همه احزاب و جریان ها باید پیرامون یک کاندیدا به اتفاق نظر برسند. حمزاوی در ادامه تاکید کرد که باید وضعیت دیپلماتیکی که رژيم صهيونيستي در رابطه با ما دارد را مورد بررسی و تفکر قرار دهیم. ولی مشکلی که در حال حاضر وجود دارد این است که مصر در شرایط کنونی تحمل هیچگونه درگیری در مناطق مرزی خود را ندارد. این نماینده پارلمان مصر در بخش دیگری از سخنان خود نامزدی "خیرت الشاطر" را بر خلاف منافع مصر و جمعیت اخوان المسلمین قلمداد کرد و با بیان اینکه نمی توان با وجود دست اندازی یک قدرت بر حیات سیاسی جامعه توقع ایجاد نظام دموکراتیک داشت، اظهار داشت، کاندیداتوری خیرت شاطر موجب فاسد شدن وضعیت موجود میان جریان های اسلامی و مدنی شده و سرانجام کار را به درگیری سیاسی بر سر حاکمیت می کشاند.
- شاهدان و منابع بیمارستانی اعلام کردند در درگیری ها در شهر سلوم در غرب مصر دستکم دو نفر کشته و چهار تن دیگر زخمی شدند.
"محمود زهران" معاون وزیر بهداشت در استان سلوم اعلام کرد درگیری بین جوانان معترض و نیروهای امنیتی مصر در شهر سلوم یکی از شهرهای این استان رخ داد و بر اثر آن دو جوان 14 و 22 ساله به نام های "انور عبد المقصود عبد الحی" و "موالی بشری" کشته شدند.
شهر سلوم در غربی ترین نقطه مصر و در مجاورت مرز لیبی واقع است. به گزارش خبرگزاری رویترز از قاهره، شاهدان اعلام کردند شماری از جوانان دراعتراض به افزایش میزان عوارض ازکامیون هاییکه بین مصر و لیبی تردد میکنند، با آتش زدن لاستیک های خودرو جاده ترانزیت المار در شهر سلوم را بستند .محمود زهران در ادامه تصریح کرد نیروهای امنیتی مصر برای متفرق نمودن متعرضان وارد محل شدند که در پی آن درگیری بین طرفین رخ داد و دو کشته و چهار زخمی برجا گذاشت .
- "خالد تلیمه" عضو ائتلاف جوانان انقلابی مصر، "عمر سلیمان" را عنصر اطلاعاتی آمریکا دانست.
وي در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره گفت: عمر سلیمان بخشی اصلی از سیاست پیروی از سازمان های اطلاعاتی آمریکا و رژيم صهيونيستي است که به عنوان خط مشی نظام سابق مصر دنبال می شد. وی افزود: مصری ها تنها به خاطر سرکوب و استبداد یا نان و آزادی انقلاب نکردند بلکه یکی از اهداف اصلی انقلاب شرافت و کرامت و استقلال تصمیم گیری در عرصه ملی و مخالفت با هرگونه دنباله روی از آمریکا و ريم صهيونيستي بوده است. عمر سلیمان حلقه اتصال اصلی سیاست تبعیت و دنباله روی از آمریکا است.
- الاهرام واکنش حزب آزادی و عدالت در انتقاد از تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی را شبیه رفتار حزب حاکم سابق این کشور ارزیابی کرد.
روزنامه الاهرام در مقاله ای با عنوان «آیا اخوان المسلمین جرات دارد به اشتباه هایش اذعان کند؟» به قلم "اسامه غزالی" حرب نوشت: همه گروه های سیاسی در مصر خواه موافق با گروه اخوان المسلمین و خواه مخالف با این گروه با دقت رفتار اخوان المسلمین را در برابر مسائل سیاسی مهم پیگیری می کنند و در راس این مسائل تدوین قانون اساسی و انتخاب رئیس جمهور مصر قرار دارد. کلی گوئی ماده 60 پیش نویس قانون اساسی که مربوط به تشکیل شورای مؤسسان است و در 30 مارس سال 2011 به همه پرسی گذاشته شد باب تفسیرهای زیادی را بازکرد و متاسفانه برخی براساس طمع ورزی های سیاسی این ماده را تفسیر کردند. از این رو تشکیل شورای مؤسسان در مصر تبدیل به مسئله ای جنجالی شد.
نویسنده این مقاله در ادامه تصریح کرد: واکنش اعضای حزب آزادی و عدالت و طرفدارنش به اعتراضاتی که با تشکیل این شورا رو به رو شد انسان را به یاد رفتارهای حزب ملی که در دوره "حسنی مبارک"، می اندازد.
- "خیرت الشاطر" نامزد اخوان المسلمون با رد هرگونه توافق محرمانه با شورای نظامی و با تاکید بر اینکه هنوز اهداف انقلاب مصر محقق نشده است، اعلام کرد که در صورتی که انقلاب هدف تهدید قرار گیرد این جماعت دوباره به خیابان ها می آید.
نامزد اخوان المسلمون در انتخابات ریاست جمهوری مصر در مصاحبه با روزنامه الاهرام چاپ مصر به تبیین دیدگاه های خود و این جماعت و حزب آزادی و عدالت پس از پیروزی در انتخابات مصر پرداخت.
نامزد جماعت اخوان المسلمون در انتخابات ریاستجمهوری مصر ضمن اشاره به اینکه جماعت اخوان از انقلاب شکوهمند مردم مصر حمایت و در هر شرایطی پویایی آن را حفظ میکند، تاکید کرد که در صورت در معرض هر گونه تهدید یا خطر قرار گرفتن انقلاب آمادهایم دوباره به خیابانها ریخته و از انقلاب خود دفاع کنیم.
نامزد جماعت اخوان المسلمون که با روزنامه مصری الاهرام گفتوگو میکرد، در ادامه گفت: هنوز در مصر رسانهها در دست مردان "حسنی مبارک" است و هنوز انقلاب شکوهمند مردم مصر را مورد تمسخر قرار میدهند. وی همچنین در این گفتگو خواستار تشکیل دولتی ائتلافی شد که با تمام چالشها و موانع و بحرانهای موجود در کشور تعامل داشته و آن ها را حل کند.
الشاطر در پاسخ به سوال جهت دار روزنامه مصری الاهرام که از وی درباره ثروت وی سوال کرده بود، تاکید کرد که آنچه در رسانهها و در میان مردم از آن سخن به میان میاید، صحت نداشته و تنها 1 درصد دارایی واقعی مرا تشکیل میدهد و او در صورت پیروزی در انتخابات قصد ندارد، بر مصر چون یک بازرگان یا تاجر آنگونه که برخی میگویند، حکومت کند، چون سالها است که از فعالیتهای تجاری و بازرگانی به دور مانده است.
الشاطر همچنین از طرح بزرگ خود برای احیای مصر سخن گفت و اینکه جماعت اخوان المسلمون بسیاری از اعضای خود را به شماری از کشورها مانند برزیل، ترکیه و سنگاپور و غیره ارسال کرده که پیشرفتهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی قابل توجهی طی سالهای اخیر داشتهاند تا از تجارب آن ها در این باره استفاده کند.
اما درباره مسئله تدوین قانون اساسی جدید مصر الشاطر تاکید کرد که در میان اقلیتی وجود دارد که علیه اکثریت قیام کرده و اعتراضهایی نسبت به نحوه تدوین قانون اساسی جدید مصر دارد. آنچه در زیر میآید، مشروح مصاحبه خیرت الشاطر با روزنامه الاهرام است:
الاهرام: برخی جریان اسلام گرا را به این اقدام متهم میکنند که به انقلاب پشت کردهاند و قراردادهایی با شورای عالی نظامی مصر منعقد کرده و آنچه یان این جریانها با شورای عالی نظامی روی میدهد، نمایشی مضحک در عرصه سیاسی مصر است، شما این سخنان را چگونه ارزیابی میکنید؟
الشاطر: بخش گسترده و وسیعی از اسلامگرایان از اولین روز انقلاب تاکنون در عرصه حضور دارند و حتی در حال حاضر هم بار بخشی از انقلاب را بر دوش میکشند؛ وظایف مهم و اساسی و همچنین اختیارات حزب آزادی و عدالت آشکارا مشخص و معین شده و در حفظ بخشی از پویایی و بقای انقلاب و افزایش میزان و تعداد اهداف و نتایج آن سهیم و دخیل است تا نظام سیاسی جدیدی را بنا کنند، با این حال همچنان با موانع و چالشهای بسیاری در راه تحول دموکراتیک وجود دارد و به چشم میخورد، چرا که در مصر گروهها و تشکلهای منفعتطلبی در زمان مبارک در مصر شکل گرفتند که ثروتهای بسیاری را اندوختند و مهمترین دستگاهها از جمله رسانههای ارتباط جمعی را در اختیار خود گرفتند که همچنان در اختیار آن ها و آن ها حملاتی را علیه انقلاب تدارک دیده و آغاز کردند تا مانع تحول دموکراتیک در کشور شوند که نمونه بارز آن نامزدی "عمر سلیمان" در انتخابات ریاست جمهوری مصر است تا به این وسیله در تلاشی دیگر رژیم سابق را بار دیگر به قدرت رساند و این صرف نظر و جدای از توطئههای خارجی است، بنابراین ما در برابر موانع و چالشهای داخلی و خارجی هستیم و و بزرگترین تضمین برای پیروزی و موفقیت بعد از توفیق الهی ادامه تلاش و کوشش برای بسیج مردم و ادامه انقلاب است؛ اما موضوع دیگر این است که انقلاب تاکنون تمام اهداف خود را نتوانسته محقق نماید و اینکه این انقلاب تنها توانسته مبارک را سرنگون و دو پارلمان الشعب و شورا را تشکیل دهد، به همین دلیل برای یک حزب یا یک جماعت یا جریان بزرگ بسیار سخت است که با کشاندن 50 تا 100 مردم به خیابانها بخواهد یا بتواند ایده خاصی را محقق کند؛ اما ما همچنان به حفظ انقلاب و حفظ پویایی آن پایبند هستیم و در هر زمان که این انقلاب در معرض هرگونه تهدید یا خطری قرار گرفت، حاضر هستیم به خیابانها بریزیم و در عرصه حاضر شویم و ما هیچگاه خود را بینیاز از مردم آنگونه که برخی تصور میکنند، نمیبینیم، در همان حال که برای گرفتن هر تصمیم نیز به خیابانها نمیریزیم و از مردم نظرخواهی نمیکنیم بلکه اعتقاد داریم هر چیزی باید در چارچوبهای مشخص شده آن انجام شود و آنچه مورد نظر باید باشد، این است که آیا اهداف انقلاب محقق خواهد شد یا خیر؟ همچنین ما تاکید میکنیم که حامی و پشتیبان انقلاب هستیم و هرچه در این ارتباط از انعقاد قراردادها یا انجام توافقات محرمانه و سری منتشر میشود، بیپایه و اساس بوده و فاقد هرگونه صحت و اعتبار است.
الاهرام: نامزدی شما برای انتخابات ریاست جمهوری تغییر اساسی و ریشهای در جماعت به شمار میآید که پیش از این اعلام کرده بود، در انتخابات شرکت نخواهد کرد، نظر شما در اینباره چیست؟
الشاطر: این یک امر طبیعی که تصمیمگیریها براساس مقتضای امور تغییر کند و عواملی پیش آید که آدمی را به اتخاذ برخی تصمیمها وادارد، اخوان المسلمون تلاش کرد، از طریق شاخه سیاسی خود یعنی حزب آزادی و عدالت اهداف اصلی مورد نظر خود را در این مرحله محقق کند که در ادامه تحقق اهدافی که انقلاب به خاطر آن صورت گرفت، نمود پیدا میکند و آن نیز ایجاد و بنای نظام سیاسی دموکراتیک و اقدام به اجرای طرحهای اقتصادی بزرگ و سودآور برای احیای مجدد مصر و تحقق میزان مناسب و به اندازه از آزادی و کرامت و عدالت برای شهروندان مصری همچون شهروندان دیگر کشورهای جهان است تا مردم مصر در بند حقارت و بندگی گرفتار نباشند، بسان آنچه مبارک در دوران حکومت خود دست به آن میزد.
الاهرام: چرا اسلامگرایان برسر یک کاندیدای واحد و مشترک که نماینده جریان اسلام گرا باشد، به توافق نرسیدند؟
الشاطر: در اینباره باید بگویم که ملت بزرگ مصر جریانها و گرایشهای متعددی را در خود جای میدهد و گزینههای بیشماری را پیشرو دارد، در عین اینکه پیاده کردن ایده یک نامزد مشترک به نظر من به این معنا است که مردم مصر را تحت فشار قرار دهیم که یک نامزد را آنهم از جریانی خاص انتخاب کنند و با توجه به اینکه ما در ابتدای راه دموکراسی هستیم، چنین تصمیمی را مناسب و شایسته برای شرایط کنونی مصر ملاحظه نمیکنم و تنوع نامزدها به نظر من بهترین گزینه است.
الاهرام: شما برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شدهاید، در حالیکه مردی تجارت پیشه و بازرگان هستید، آیا به نظر شما این با آنچه در گذشته با آن مواجه بودیم در تعارض نیست یعنی چنگ زدن به مال و قدرت؟
الشاطر: 19 سال است که من فعالیتهای تجاری و بازرگانی و مالی را به کناری نهادهام، چون از 19 سال حاکمیت مبارک بر مصر که من با آن مواجه بودم، 12 سال را در زندان به طور مستمر سپری کردم و سرانجام اینکه حتی اگر برخی فعالیتها در برخی شرکتها داشتم بسیار اندک و به دور از وجود من انجام میشدند، چون همانطور که گفتم چون مدتهای طولانی را در زندان سپری کردم، در واقع من 20 سال است که درگیر فعالیتهای سیاسی هستم، و آنچه درباره دارایی من گفته میشود، در آن مبالغه بسیار شده و در واقع تبلیغات ناشی از رسانههای وابسته به مبارک و پیش از انقلاب است.
الاهرام: درباره وضعیت مالی و منابع تامین مالی اخوان المسلمون بفرمایید؟
الشاطر: نه اطلاعی از میزان داراییها و اموال اخوان المسلمون و نه ارتباطی با این قضیه دارم.
الاهرام: به نظر شما سرمایهها و داراییها اخوان المسلمون چقدر است؟
الشاطر: اخوان المسلمون سرمایهای ندارد، جماعت بر برخی مشارکتها و هدیهها و کمکهایی تکیه میکند که افراد هوادار و طرفدار جماعت به آن میکنند و هیچ سرمایه یا دارایی به عنوان ذخیره که در موارد اضطراری و ضروری از آن استفاده کند، در اختیار ندارد.
الاهرام: و درباره سرمایههای شرکتهای خودتان چه؟
الشاطر: سرمایه شرکتهایم همه در اقرارنامه مالیام ذکر شده است.
الاهرام: در اقرارنامه مالیاتان چه نوشتهاید؟
الشاطر: تصور میکنم این موضوعی خصوصی است.
الاهرام: آیا در صورت پیروزی آن ها را اعلام نخواهید کرد؟
الشاطر: چرا بیتردید آن ها را اعلام خواهم کرد، اما آنچه هم اکنون میتوانم درباره آن تاکید کنم، آنکه داراییهای من تنها 1 درصد از آن چیزی است که در رسانهها و مطبوعات از آن سخن گفته میشود.
الاهرام: چه دیدگاهی نسبت به رابطه با غرب و به ویژه با آمریکا دارید؟
الشاطر: چیزی که مهم است و برای ما ارزش دارد، منافع مصر است، اگر منافع مصر ایجاب کند ما نه تنها با غرب و آمریکا که با همه کشورهای جهان رابطه برقرار میکنیم، این درحالی است که میدانیم آمریکا نیز متقابلا به ما نیاز دارد. البته در این میان باید به یک سری نکات اساسی هم توجه کرد، اینکه ما برقراری رابطه با کشورهایی را در درجه اولویت قرار میدهیم که بتوانیم از تجارب و توانمندیهای آن ها در جوانب و ابعاد مختلف استفاده کنیم تا مصر را بار دیگر از نو بسازیم و در این راه ما با کشورهای بزرگ آسیایی و آمریکایی و اروپایی رابطه برقرار خواهیم کرد و در این راه جماعت و همچنین حزب آزادی و عدالت از ماهها پیش تلاش کردیم روابطی با این کشورها برقرار کنیم و گروههای کاری خود را به این کشورها بفرستیم تا از تجارب آن ها در حوزه فعالیتهای اقتصادی و رشد و پیشرفت کشور استفاده کنیم و این موضوع ارتباطی به پیروزی من در انتخابات ریاست جمهوری مصر ندارد، چون ما برای پیشرفت و آبادانی مصر قیام کردهایم، به همین دلیل گروهی کاری را به کشور هند اعزام کردیم، چون میدانیم این کشور تجارب خوبی در زمینه مبارزه با فقر دارد یا گروههایی را به برزیل و ویتنام و سنگاپور فرستادیم چون میدانیم این کشورها پیشرفتهای زیادی در زمینه مبارزه با فساد داشتهاند یا آفریقای جنوبی که در زمینه مبارزه با تبعیض نژادی تجارب خوبی دارد، همچنین ترکیه که موفق شد طی 10 سال تولید ملی خود را 4 برابر افزایش داد یا مالزی و تجارب موفق "ماهاتیر محمد" که توانست قیام و نهضتی را درون مردم و در سراسر این کشور ایجاد کند، به همین دلیل ما در تلاش هستیم از تجارب این کشورها به اندازهای که در توان است و با توجه به شرایط حاکم بر کشورمان استفاده کنیم و آن را برای پیشرفت مصر به خدمت بگیریم.
الاهرام: نظر شما درباره شکوائیهها و انتقادهای صورت گرفته از مجلس موسسان تدوین قانون اساسی جدید و دو پارلمان الشعب و شورا چیست، به ویژه پس از آنکه اخوان المسلمون به کفه سنگین حاضر در این سه مجلس تبدیل شدند؟
الشاطر: درباره مجلس موسسان باید بگویم که این مسئلهای قانونی است که قوه مقننه باید درباره آن نظر دهد و اینکه اگر ما هم اکنون در پارلمانهای مختلف اکثریت را به دست آوردهایم به این دلیل بوده که مردم ما را انتخاب کردهاند و اختلاف نظر موضوعی رایج در همه جا و در همه کشورهاست و اینکه بخواهیم به توافق نظر کلی برسیم امری غیر ممکن و محال است، 90 درصد مردم مصر در انتخابات نظام ریاستی یا همان پارلمانی را انتخاب کردند و 10 درصد خواهان نظام مختلط بودند، هر گروه هم بر اعتقاد و خواست خود پابرجاست بنابراین مبارزه خود را تا تحقق خواستههایش ادامه میدهد، اما به هر روی نظر با اکثریت است و اکثریت در اینجا فقط اخوان المسلمون یا حزب آزادی و عدالت نیست که بخواهد خواست خود را در تدوین قانون اساسی اعمال کند، و سرانجام اینکه قانون اساسی جدید به همه پرسی گذاشته میشود و بدانید که هدف ما رسیدن به قانون اساسی و تدوین آن براساس خواست و میل ما نیست، بلکه ما فراتر از آن خواهان رسیدن به وحدت ملی هستیم، همه میدانند که آزادی و عدالت در دو پارلمان الشعب و شورا دارای بیش از 50 درصد کرسیهاست و در این بین اگر پای انتخاب اعضای مجلس موسسان به میان بیاید و بخواهد نظر خود را با توجه به اینکه اکثریت را در دو پارلمان در اختیار دارد، بنابراین تمام 100 عضو را از میان اعضای خویش انتخاب خواهد کرد، در حالیکه حزب این کار را نکرد و اجازه داد نمایندگان احزاب لیبرال و چپگرا مانند "وحید عبد المجید" و "عمرو الشوبکی" و "عمرو حمزاوی" هم در این مجلس حضور داشته باشند، در حالیکه اگر رای گیری صورت میگرفت بیتردید نتیجه به سود ما بود و این دلیل دیگری بر این است که حزب آزادی و عدالت ایده مشارکت دادن هرچه بیشتر جریانهای مختلف را دنبال میکند.
الاهرام: در صورت پیروزی در انتخابات رابطه میان شما و جماعت اخوان المسلمون و حزب آزادی و عدالت چگونه خواهد بود؟
الشاطر: پیش از هر چیز اینکه رئیس جمهور مصر باید رئیس جمهور تمام مصریها و نه گروه و جریان خاصی باشد، درست است که من نماینده جماعت اخوان المسلمون و حزب آزادی و عدالت هستم و آن ها دارای برنامه خاصی برای مصر هستند، با این حال با دیگر گروهها و جریانها نیز تعامل خواهم داشت، ما امروز از بسیج و همراهی هرچه بیشتر جریانها و گروهها و طوایف مصر برای ساخت و آبادانی کشور سخن میگوییم و بخش مهمی از این گروهها و جریانها و احزاب جماعت اخوان المسلمون مصر و حزب آزادی و عدالت است و در یک کلام باید بگویم که مهمترین هدف اخوان المسلمون و همچنین حزب آزادی و عدالت ساخت و بنای مصری پیشرفته و آباد است.
الاهرام: اما بسیاری از این بیم دارند که همان سناریو "مبارک" و حزب ملی این بار در قالب الشاطر و اخوان المسلمون و حزب آزادی و عدالت تکرار شود؟
الشاطر: حزب ملی قدرت را غصب کرد و مبارک خود خود را برگزید، در واقع از ملت مصر کسی مبارک را انتخاب نکرده بود و هنگامیکه به قدرت رسید حزب ملی را وسیلهای سیاسی برای ادامه سیاستها خود قرار داد و این موضوعی است که گذر روزگار آن را به اثبات رساند، مبارک و حزبش دستگاههای دولتی را برای تحریف و تغییر حقایق یا واقعیتهای انتخابات بکار میبردند، در حالیکه ما هم اکنون بهگونهای دیگر در برابر مردم ظاهر شدهایم، در واقع این مردم بودند که ما را انتخاب کردند و این یکی از خصوصیات نظام دمکراتیک است که مردم هر آنچه را که بخواهند خود انتخاب کنند.
الاهرام: آیا برای خود معاونی انتخاب خواهید کرد؟
الشاطر: دیدگاه ما ایجاد ساختاری گروهی است به عبارت دیگر رئیس جمهور دارای یک یا دو معاون یا مشاور یا گروهی از مشاوران با اختیارات خاص باشد و در این بین باید که میان نیروها و جریانهای مختلف با توجه به قانون اساسی جدید هماهنگیهایی وجود داشته باشد و از جمله اینکه ببینیم در قانون اساسی جدید نظام کشور بر چه نظامی استوار خواهد بود، آیا پارلمانی است یا ریاستی یا مختلط تا براساس آن ابزار و شیوههای هماهنگی میان نیروها و قوای دستگاههای حاکم بر کشور مشخص شود تا کارکرد بهتری را بتوان از آن ها انتظار داشت، اما احتمال وجود یا انتخاب معاون یا مشاور احتمالی قوی است و من در این امر مانعی نمیبینم.
الاهرام: وضعیت قبطیهای مصر را چگونه ملاحظه میکنید، آیا با این پیشنهاد موافق هستید که ماده سومی در قانون اساسی گنجانده شود که مرجع مسیحیان را آیین مسیحیت بداند؟
الشاطر: قبطیهای بخشی جدایی ناپذیر از جامعه مصر هستند، در حالیکه "سادات" و مبارک در تمام دوران حاکمیت خود تلاش کردند، با ایجاد شکاف میان گروهها و طوایف مختلف مصری و با تبعیت از سیاست "تفرقه بیانداز و حکومت کن" پایههای حاکمیت خود را مستحکم کنند و به نظر من در طول این سالها ظلم و ستم بسیاری هم بر قبطیها و هم بر مسلمانان رفته است و هم اکنون ما بیش از هرچیز به زندگی مسالمتآمیز در کنار یکدیگر نیاز داریم و این بسیار مهم تر از تصویب یک سری قوانین و اتخاذ یک سری تصمیمهاست آنچه مهم است، بازگشت به روح اتحاد و یکپارچگی مصری چه میان مسلمانان و چه میان قبطیهاست. اما درباره قانون اساسی باید بگویم که ماده 2 قانون اساسی مصر تاکید میکند که اسلام منبع قانونگذاری در کشور است و این به معنای اینکه مسیحیان از قوانین اسلام تبعیت کنند، نیست، چون در قرآن هم ذکر شده که اهل انجیل از آنچه در کتابشان آمده است، تبعیت میکنند، بر این اساس قبطیها و مسیحیان بر اساس آنچه در کتابهای آسمانیشان آمده است از قوانین تبعیت خواهند کرد و در این راه مشکلی نمیبینم.
- به دنبال بازداشت رئیس سازمان حقوق بشر بحرین در مصر و ممانعت از ورود وی به قاهره، مرکز بینالمللی حقوق بشر مصر با انتشار بیانیهای با محکوم کردن این اقدام، آن را اقدامی غیر قانونی برشمرد.
به گزارش به نقل از الجزیره، مرکز بینالمللی حقوق بشر مصر با محکوم کردن بازداشت "نبیل رجب"، رئیس مرکز حقوق بشر بحرین در فرودگاه قاهره و ممانعت از ورود وی به این کشور با انتشار بیانیهای این اقدام مقامات مصری را غیر قانونی و بیانگر ادامه سیاستهای خصمانه قاهره علیه مدافعان حقوق بشر در مصر خواند. جمعیت مرکز حقوق بشر مصر همچنین با تاکید بر اینکه مسئولان مصری چنین اقدام مشابهی را پیشتر در قبال "مریم الخواجة"، فعال حقوق بشر بحرینی و دختر "عبد الهادی الخواجه" مرتکب شده بودند، خواهان پایان دادن هرچه سریعتر به اینگونه اقدامات شدند.
مرکز حقوق بشر مصر همچنین مسئولیت هرگونه تعدی به نبیل رجب را متوجه مسئولان مصری دانست و از تمام سازمان های حقوق بشر در کشورهای عربی و نیز نمایندگی شورای حقوق بشر سازمان ملل و کمیته حقوق بشر اتحادیه آفریقا خواست، نشستی جهت بررسی وضعیت حقوق بشر در منطقه تشکیل دهند. این مرکز همچنین از مقامات مسئول مصری خواست، هرچه سریعتر به نبیل رجب اجازه دهند، وارد مصر شده و این اقدام دستگاههای امنیتی مصر را موجب شرمساری دانست.
- رژيم صهيونيستي همچنان به حمايت هاي خود از "عمر سليمان" نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر ادامه مي دهد.
"سيلوان شالوم " معاون بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم صهيونيستي گفت: سليمان فردي است كه رژيم صهيونيستي در مصر به آن نياز دارد .به گزارش مركز اطلاع رساني فلسطين ،"بنيامين بن اليعازر " وزير سابق امنيت داخلي رژيم صهيونيستي هم، عمر سليمان را فردي مناسب براي اين رژيم توصيف كرده است. روزنامه صهيونيستي يديعوت أحارونوت هم با تمجيد از سليمان خاطر نشان كرد: وي از دوستان نزديك "حسني مبارك" محسوب مي شود و مي تواند فرد مناسبي براي اين رژيم در مصر باشد
- وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی و عضو کنونی کنست (پارلمان) این رژیم که به داشتن روابط صمیمانه با "حسنی مبارک" معروف است، کتاب خاطراتی تحت عنوان "دوست و برادرم مبارک" را به رشته تحریر درآورد.
به گزارش رسانههای رژیم صهیونیستی، "بنیامین بن الیعازر" خاطرات خود از دوستی با "حسنی مبارک" را به رشته تحریر درآورده است. این کتاب تحت عنوان "دوست و برادرم مبارک" تمامی ناگفتهها و اسرار مربوط به دوستی وی با مبارک از زمان نخستین دیدار آن ها که یک هفته پس از سفر "انور سادات" به قدس صورت گرفت، تا آخرین دیدار آن ها در کاخ شرمالشیخ پس از برکناری مبارک از قدرت در سال 2011 را دربردارد. الیعازر این کتاب خود را به تعدادی از اسناد و عکسهای مربوط به دیدار خود با مبارک مزین کرده و جزئیات مربوط به معامله گاز بین مصر و رژيم صهيونيستي و شخصیتهایی که در پشت این معامله قرار دارند، ذکر کرده است. وی در این کتاب به مواردی که مبارک در خاطرات خود ذکر کرده از جمله اینکه گفته بود" الیعازر مشاور سری وی بوده و از وی حقوق ماهیانه دریافت میکرده است"، پاسخ داده و سعی کرده است که این مسئله را از ترس اینکه در سرزمين هاي اشغالي مورد بازخواست قرار گیرد، رد کند.
- "محمد کامل عمرو" وزیر امور خارجه مصر، مخالفت کشورش را با اعلام استقلال یک جانبه منطقه «ازواد» در شمال مالی اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری شین هوا از قاهره، عمرو بر اهمیت حفظ حاکمیت کشور مالی و یکپارچگی سرزمینی آن و ضرورت جلوگیری از هرگونه تجزیه این کشور تاکید کرد. "عمرو رشدی" سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه مصر به خبرنگاران گفت: وزیر امور خارجه مصر خاطرنشان کرد قاهره معتقد است همه اختلافات سیاسی باید حل و با خواسته های طیف های مختلف مردم مالی از طریق گفتگو تعامل شود.
رشدی افزود وزیر امور خارجه مصر همچنین از توافقی که بین کمیته نظامی حاکم بر مالی و نمایندگان گروه اقتصادی غرب آفریقا (اکواس) صورت گرفت استقبال می کند. بر اساس این توافق، رئیس جمهور مالی از سمت خود استعفا کرد و توافق شد قدرت به طور موقت به رئیس پارلمان مالی انتقال یابد. به گفته رشدی، این توافق گام نخست در مسیر احیای حاکمیت مدنی و قانونی در مالی محسوب می شود. وزیر امور خارجه مصر از همه طرف های ذیربط خواست برای پایان دادن سریع به این دوره انتقالی از طریق برگزاری انتخابات سالم و شفاف ریاست جمهوری در اولین فرصت، تلاش کنند.
- "محمد کامل عمرو" وزیر امور خارجه مصر روز جمعه (91.01.25) با "علی کرتی" همتای سودانی خود درباره تحولات اخیر بین سودان و سودان جنوبی با توجه به تنش های نظامی اخیر در مناطق مرزی دو کشور تلفنی گفتگو کرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان از قاهره، در بیانیه وزارت امور خارجه مصر آمده است محمد کامل عمرو در تماس تلفنی با همتای سودانی خود بر اهمیت پایبندی دو طرف (سودان و سودان جنوبی) به آتش بس و روی آوردن به گفتگو به دور از تنش نظامی در مناطق مرزی تاکید کرد. وزیر امور خارجه مصر گفت: قاهره برای فرونشاندن بحران کنونی و کمک به دو طرف برای بازگشت به میز مذاکرات و پایبندی به توافقنامه های موجود بین دوطرف و احترام به مرزهای دو کشور تلاش می کند.
در بیانیه وزارت امور خارجه مصر آمده است، وزیر امور خارجه این کشور همچنین با همتای خود در سودان جنوبی و برخی طرف های منطقه ای ذیربط به منظور هماهنگ کردن تلاش ها و بازگرداندن مقامات خرطوم و جوبا به میز مذاکره برای حل مسائل باقی مانده در کمترین زمان ممکن گفتگو کرد.
لیبی
- " دولت لیبی برای تصمیم دیوان کیفری بین المللی که از این کشور خواسته است "سیف الاسلام قذافی" را به این دادگاه تحویل دهد، درخواست تجدید نظر داد.
وکلای لیبی در سندی که از سوی دیوان کیفری بین المللی منتشر شد اعلام کردند، دولت لیبی معتقد است که دادگاه یک اشتباه بزرگ حقوقی مرتکب شده است بنابراین انتظار دارد دیوان کیفری تصمیم قضات را که چهار آوریل (91.01.15)) اعلام شد، لغو کند. دولت لیبی یادآور شد قصد دارد 30 آوریل (91.02.11) بر ضد صلاحیت دیوان کیفری بین المللی برای محاکمه سیف الاسلام قذافی شکایت کند. پس از آن که لیبی درخواست نخست قضات دیوان کیفری بین المللی برای تحویل سیف الاسلام قذافی به این دادگاه را که 23 ژانویه مطرح شد، رد کرد، قضات چهار آوریل برای دومین بار درخواست خود را مطرح کردند.
- رئيس شوراي ملي انتقالي ليبي براي نخستين بار اعلام كرد كه "امام موسي صدر" در يك گور دسته جمعي در طرابلس مدفون است.
به گزارش اليوم السابع، مصطفي عبدالجليل اظهار داشت: اطلاعات موجود حاكي از آن است كه جسد امام موسي صدر در يك گور دسته جمعي در طرابلس مدفون است. وي با بيان اين مطلب افزود: نبش قبر و خارج كردن اجساد اين گور دسته جمعي تنها با حضور نماينده دولت لبنان انجام خواهد شد تا لبناني ها بدانند ما در اين زمينه بي تفاوت نيستيم. عبدالجليل در ادامه گفت: براي پيگيري اين پرونده بهترين نيروهاي دستگاه قضايي ليبي را انتخاب كرده ايم و اين افراد با دستگاه قضايي لبنان در تماس هستند.
تونس
- "عبدالرئوف العیادی" دبیرکل حزب کنگره برای جمهوری، از اعضای حاضر در ائتلاف حاکم بر تونس، اعلام کرد حزبش به زودی طرحی را به پارلمان ارائه می دهد که به موجب آن مسئولان حزب حاکم سابق از نامزدی در هر انتخاباتی در کشور محروم خواهند شد.
وي به خبرگزاری آکی ایتالیا گفت: تصمیم داریم این طرح را به مجلس موسسان تقدیم کنیم تا مسئولان حزب "زین العابدین بن علی" از هر گونه فعالیت سیاسی و انتخاباتی در کشور محروم شوند.
وی با بیان اینکه این طرح در دست تهیه است افزود، به موجب این طرح محرومیت از فعالیت سیاسی تنها شامل مسئولان مستقیم حزب حاکم سابق چه اعضای دیوان سیاسی حزب یا روسای حزبی خواهد شد و تاکنون برخی از احزاب دیگر مجلس موسسان نیز از تهیه چنین طرحی استقبال کرده اند. العیادی که پس از "منصف المرزوقی"، رئیس جمهوری کنونی کشور تونس، ریاست حزب کنگره برای جمهوری را به دست گرفته است نام احزاب و گروه هایی را که در تهیه این طرح با حزبش همکاری می کنند فاش نساخت.
- شخصیتهای مختلف تونس در حالی خواستار تعیین دقیق تاریخ انتخابات در تونس و اتحاد جریانهای مختلف سیاسی هستند که شور و هیجان انتخابات و فضای دموکراتیک جدید این کشور را فراگرفته است.
پس از آنکه دولت تونس و احزاب تروئیکا ائتلافی حزب حاکم تاریخ 20 مارس 2013 را موعد انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی اعلام کردند، رقابت میان احزاب وجریانهای سیاسی برای آمادگی جهت ورود به این رقابت با آمادگی کامل و جذب حداکثری مردمی و اعتماد سیاسی بیشتر آغاز شد و شاید مهمترین مشخصه صحنه سیاسی در این روزها، ظهور ائتلافات و جریانهای متحد جدید باشد که شروع به شکل گرفتن کرده است.
"عبدالوهاب الهانی" رئیس حزب «المجد الاسلامی» تونس گفت: خواستار التزام شورای ملی موسسان و دولت به تعیین تاریخی دقیق برای انتخابات آتی است بخصوص اینکه میگوید در بیشتر احزاب شاهد نوعی تناقض و اختلاف آراء در خصوص تعیین زمان دقیق [برای انتخابات] است.
الهانی اعلام کرد که اطمینانبخشیهای دولت کافی نیست چرا که بهتر بود روسای سهگانه گرد هم آیند و تضمینهای موثرتری به مردم بدهند و تاریخهای دقیقتری تعیین کنند یا بیانیهای صادر کنند و در آن نقشه را برای همه روشن کنند. "بوبکر بالثابت" نویسنده هیئت عالی مستقل انتخابات به گفت: اصل وجود هیئت، امری قطعی است و روند انتخاباتی طبق مقررات شفاف و سالم به پیش خواهد رفت اما فعال کردن این هیئت به محض بازسازی ترکیب و انتخاب اعضای و حد و مرز و میزان استقلال و روابط آن با دولت و فعالان سیاسی انجام خواهد شد. به گفته بوبکر، این امری ضروری است تا روند انتخاباتی که بعدا بر اساس آن نهادهای قانونی طبق فرهنگ معین و فعالیت سیاسی مشخص شکل میگیرند، موفق شود، تا تونسیها بتوانند بگویند که آن ها وارد قلعههای دموکراسی شدند.
بوبکر همچنین تاکید کرد که انتخابات آینده تونس، نسخه جدید اما متفاوت با انتخابات پیش از خود خواهد بود چرا که شور و هیجان تونسیها و نگاه آنان به تحقق آینده بهترین ویژگی بارز آن شده است همچنانکه معیارهای فنی پیشرفتهتر و دشوارتر خواهد بود و آمادگی زودرسی برای تضمین موفقیت آن میطلبد. "خمیس قسیله" نماینده مستقل شورای ملی موسسان گفت: مرحله کنونی که در آن هستیم، با توجه به افزایش آگاهی جریانها و نیروهای سیاسی مرحلهای حساس است که اتحاد برای ائتلافی بزرگ که از اصلاحات اجتماعی دفاع کند و دستاوردهای کشور مستقل را استقلالی ریشهدار در عربیت و اسلامیت خود دارد، حفظ کند. وی با ابراز امیدواری به اینکه مسئله انتخابات با تعیین سقف زمانی معین جهت تدوین سندی بر اساس قانون اساسی روشن شود، هدف این امر را اصلاح کفه ترازو و ایجاد تعادل در میان جریانها دانست و نتیجه این را، تضمین گردش مسالمتآمیز قدرت دانست.
در همین چارچوب، "محمد وزیر" رئیس حزب آفاق تونس تاکید کرد که مسیر اتحادگونه که جریانهای مختلف در کشور در پیش گرفتهاند، امری طبیعی است و در خدمت پختگی درست سیاسی است. در زمان انتخابات صوری رژیم قبل احزاب متعددی شکل گرفت و بعد از انقلاب آراء پراکنده شد. احزاب الان در صدد ائتلاف برای هدفی واحد هستند و آن گردش قدرت و سازندگی کشوری مدنی و دموکرات است.
در همین ارتباط، "محمد الحامدی" نماینده حزب دموکرات ترقیخواه، ضرورت شیوه اتحاد را اینگونه تفسیر میکند که این اتحاد نتیجه حالت پراکندگی نیروهای دموکرات و تشتت میانهرویی است. آنان این راه را با ایمان به اهمیت نهادینه شدن پایههای دموکراسی در کشو و از طریق بازسازی نیروهای دموکرات تونس در چنین مرحله حساسی مانند آمادگی برای انتخابات پیمودند. الحامدی میگوید که عدم طولانی کردن این دوره انتقالی ضروری است.
در خصوص مسئله ریاست جمهوری و نشانههای نامزد آتی، خمیس قسیله مانند دیگر فعالان سیاسی معتقد است که این نشانهها، تا زمانیکه صحنه سیاسی هنوز شکل نگرفته، ظاهر نخواهد شد. او افزود که انتخابات باید در چارچوب نیروهای سیاسی صورت بگیرد و درباره بعد از آن توافق شود که چه کسی طرح موفقیت را با نامزدی خود، بر دوش خواهد گرفت.
همین موضع را نیز "محمد براهم" رئیس جنبش خلق ملی دارد و میگوید که هنوز زمان مناسب سخن گفتن از نامزد ریاست جمهوری در سایه این دو دستگیهای حزبی نرسیده است چرا که عرصه سیاسی هنوز در حال تشکیل و آماده شدن است. محمد الوزیر از حزب آفاق تونس نیز میگوید که الان نمیتوان از نامزد ریاست جمهوری سخن گفت زیرا قانون اساسی هنوز تکمیل نشده و در حال تنظیم است و کشور هنوز در مرحله تغییر دموکراتیک است و باید زمان بگذرد تا مردم و رایدهندگان، فعالان سیاسی را بشناسند تا بتوانند ارزیابی کنند و بر همین اساس انتخاب کنند و بدانند که چه کسی شایستگی دارد و چه کسی اصلح است.
- دادگاه بدوی شهر مدنين تونس، "رمزی بن سعد ابشا" را به دليل توهين به ساحت مقدس قرآن كريم، به چهار سال زندان و پرداخت جريمه نقدی محكوم كرد.
به گزارش پايگاه اطلاعرسانی gnet، در دومين جلسه رسيدگی به اتهامات رمزی بن سعد ابشا مبنی بر حمله به چهار مسجد در شهر «بنقردان» و هتك حرمت كلامالله مجيد، كه عصر روز چهارشنبه(91.01.23)، در شهر مدنين برگزار شد، قاضی دادگاه حكم چهار سال زندان و پرداخت جريمه نقدی 120 دينار برای هر يك از اقدامات را صادر كرد.
در همين حال، انجمن حفظ قرآن كريم و امامان جماعت تونس، ضمن ناكافی دانستن حكم صادرشده، اشد مجازات را برای متهم خواستار شدند كه اين درخواست و دفاعيات متهم در جلسه تجديد نظر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
الجزاير
- پيكر نخستين رييس جمهور الجزاير پس از استقلال بعد از اقامه نماز جمعه (91.01.25) و تشييع با شكوه توسط مقامات كشورهاي مختلف، شخصيت هاي سياسي، علمي و اقشار مختلف مردم الجزاير در كنار همرزمان خود به خاك سپرده شد.
"احمد بن بلا" از مبارزان انقلاب استقلال طلبانه الجزايرعليه استعمار فرانسه و نخستين رييس جمهور اين كشور روز چهارشنبه پس از سال ها بيماري در سن 96 سالگي درگذشت.
در مراسم تشييع و تدفين پيكر وي، "المنصف المرزوقي" رييس جمهور تونس، "عبدالله بنكيران" نخست وزير مغرب، "الاغدس" نخست وزير موريتاني،"محمد علي العزيز" رهبر جبهه پوليساريو، "راشد الغنوشي" رهبر حركت اسلامي تونس و هزاران تن از چهره هاي سياسي و مقامات الجزاير از جمله مجاهدان دوران مبارزات ملت الجزاير عليه استعمار فرانسه، سفرا و وابستگان نظامي كشورهاي مقيم شركت داشتند. مردم پايتخت الجزاير نيز باوجود بارش شديد باران با تجمع و حضور در مسير كاروان حمل پيكر مرحوم بن بلا در اطراف خيابان هاي منتهي به قبرستان بزرگ الجزاير (العاليه ) با رييس جمهور فقيد خود وداع كردند. "محمد شريف عباس" وزير مجاهدين الجزاير نيز در اين مراسم در سخناني ضمن تجليل از مرحوم بن بلا، از وي به عنوان مجاهدي سخت كوش كه براي استقلال و آزادي الجزاير زحمات بسياري متحمل شده است، ياد كرد. دولت الجزاير به مناسبت درگذشت اين رهبر تاريخي يك هفته عزاي ملي اعلام كرده است.
سودان
- "عمر البشیر" رئیس جمهور سودان در نطقی در برابر پارلمان این کشور متعهد شد با میانجی اتحادیه افریقا ("تابوامبکی" رئیس جمهور آفریقای جنوبی) درباره جنوب سودان همکاری کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، البشیر همچنین از سودان جنوبی خواست از حمایت از گروه های شورشی دست بکشد تا مشکلات امنیتی حل شود.
عمر البشیر گفت: دولت سودان جنوبی باید از مسلح کردن گروه های شورشی و تهاجم به مرز پایان دهد. پس از آن حل دیگر مسائل مربوط به ترسیم خطوط مرزی امکانپذیر خواهد شد. "عبدالله مسار" وزیر اطلاع رسانی سودان گفت: به نظر من سال دشواری در پیش رو داریم و به اجرای ساز و کارهای امنیتی زیادی نیاز داریم و همچنین باید فرایندهای اداری و مالی و اقتصادی باید به کار گرفته شود تا کشور پیشرفت کند.
- معاون رئیس جمهور سودان تصریح کرد این کشور با سودان جنوبی در حالت جنگ قرارگرفته است و با آن گفتگو نخواهد کرد .
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، در همین حال خارطوم وعده داده است با همه ابزارهای مشروع به حملات نیروهای سودان جنوبی به منطقه «هجلیج» پاسخ دهد .خبرها حاکی از آن است که ارتش سودان به حملات هوایی و توپخانه ای نزدیک روستای «تاشفین» مبادرت کرده، تبادل آتش توپخانه میان دو طرف درگیر شنیده شده است .
الجزیره در گزارشی به قلم "اسامه سید احمد" گفت: منطقه نفتی «هجلیج» در جنوب کردفان اکنون به طور کامل به دست نیروهای ارتش مردمی وابسته به سودان جنوبی افتاده است. نیروهای سودان جنوبی در حملات خود از سلاح های سنگین و خودروهای زرهی و شمار زیادی نیرو استفاده کرده است. در همین حال بیانیه صادر شده از جانب ارتش سودان نیز از ادامه درگیری ها میان دو طرف در این منطقه حکایت دارد.
در همین ارتباط "سالواکر" رئیس جمهور سودان جنوبی از تمایل برخی طرف ها برای طولانی کردن جنگ میان دو همسایه خبر داده است. ناظران معتقدند تحولات میدانی سودان حکایت از سرآغاز یک جنگ فراگیر خواهد بود که نشانه های آن در حال پدیدار شدن است و اگر چنین جنگی رخ دهد منابع دو کشور رو به ضعف و تحلیل خواهد رفت .
- نماينده دائم سودان در سازمان ملل متحد اعلام كرد خارطوم آماده است همه اختلافات با سودان جنوبي را از طريق مذاكرات حل كند.
"دفع الله الحاج علي عثماني" نماينده دائم سودان در سازمان ملل متحد اعلام كرد خارطوم آماده است همه اختلافات با سودان جنوبي را از طريق مذاكرات حل كند اما وي تحولات اخير را به منزله خنجر زدن از پشت، از بين بردن اعتماد و شكست تلاش ها توصيف كرد.
به گزارش شبكه تلويزيوني الجزيره، نماينده دائم سودان در سازمان ملل متحد گفت: ما بالاترين ميزان خويشتنداري را نشان داديم اگر شوراي امنيت اقدامي را كه سودان جنوبي انجام داده است، محكوم نكند و از او نخواهد كه نيروهايش را خارج كند، در اين صورت سودان مجبور خواهد بود كه به شدت در عمق سودان جنوبي واكنش نشان دهد. براساس اين گزارش شوراي امنيت سازمان ملل عقب نشيني نيروهاي سودان جنوبي از منطقه هجليج را خواستار شد و تنش آفريني اخير را تحول خطرناكي دانست و به توقف همه اقدامات خصمانه و بازگشت به پاي ميز مذاكره دعوت كرد.
اين درحالي است كه "سالواكر" رئيس جمهور سودان جنوبي در پارلمان كشورش خارج كردن نيروهايش از منطقه هجليج را رد كرد. وي همچنين تهديد كرد اگر نيروهاي سودان از منطقه مورد اختلاف ابيه خارج نشوند كنترل آن را در اختيار مي گيرد.
- ارتش سودان اعلام کرد نیروهایی از سودان جنوبی حمله ای گسترده را به یک میدان نفتی راهبردی در مرز دو کشور انجام داده اند.
نیروهای مسلح سودان در بیانیه اعلام کرد نیروهایی از ارتش آزادیبخش خلق سودان حمله ای گسترده را به میدان نفتی هجلیج در ایالت کردفان جنوبی در مرز با سودان جنوبی، انجام دادند. در این بیانیه آمده است، نیروهای سودان جنوبی به مرز جنوبی ما به سوی شهر هجلیج تجاوز کردند. این نیروها متشکل از عوامل ارتش آزادیبخش خلق سودان و مزدورانی از سودان جنوبی بودند.
- شوراي امنيت سازمان ملل روز پنج شنبه (91.01.24) به وقت محلي با برگزاري نشستي خواستار پايان دادن به درگيري ها ميان سودان و كشور تازه تاسيس سودان جنوبي شد.
اعضاي شوراي امنيت از طرفين خواستند با قطع فوري درگيري ها، به مرزهاي قانوني خود بازگردند. "سوزان رايس" سفير آمريكا و رييس دوره اي شوراي امنيت بعد از اين نشست با حضور در جمع خبرنگاران گفت: خشونت هاي اخير خطر ايجاد جنگ تمام عيار و كشتار مردم بي گناه و تخريب اقتصاد دو كشور را به دنبال خواهد داشت. در اين بيانيه، شوراي امنيت از ارتش آزاديبخش مردم سودان خواست تا هر چه سريعتر از مناطق نفت خيز سودان خارج شوند. شوراي امنيت از طرفين درگير خواست تا هر چه سريعتر نيروهاي خود را از منطقه ابيه خارج و تدابير لازم براي كاهش حضور نيروهاي نظامي در مرزهاي دو كشور اتخاذ كنند. در اين بيانيه از سران سودان و سودان جنوبي خواسته شده تا همكاري لازم با هيات عالي رتبه اتحاديه آفريقا را به عمل بياورند.
- وزيران امورخارجه گروه هشت روز پنجشنبه (91.01.24) ضمن ابراز نگراني از درگيري هاي نظامي بين سودان و سودان جنوبي، هر دو دولت را به حداكثر خويستن داري و حفاظت از غيرنظاميان فراخواندند.
براساس بيانيه اي كه در پايان مذاكرات دو روزه وزيران گروه هشت در واشنگتن انتشار يافت، اين وزيران خواستار توقف سريع بمباران مناطق نظامي و قطع حمايت از گروه هاي مخالف مسلح شدند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن، درگيري هاي نيروهاي دو طرف كه سنگين ترين درگيري از زمان استقلال سودان جنوبي در ماه ژوئيه پس از پايان طولاني ترين جنگ هاي داخلي در آفريقا محسوب مي شود، اين دو دشمن سابق را در آستانه بازگشت به يك جنگ تمام عيار قرار داد.
وزيران گروه هشت بر لزوم تلاش مضاعف دو طرف براي دستيابي به يك صلح جامعه براي حل مسائل نفتي، شهروندي، مرزبندي و وضعيت نهايي منطقه مورد مناقشه 'آبيه 'تاكيد كردند. آنان همچنين از تشديد وخامت اوضاع انساني در ايالت هاي مرزي سودان ابراز نگراني كرده ارسال فوري كمك هاي بشر دوستانه به اين ايالت ها ضروري دانستند.
- فرماندر كردفان جنوبي در سودان از بي نيازي اين استان به كمك هاي بين المللي خبر داد.
با وجود نگراني هاي بين المللي درباره وقوع زودهنگام بحران انساني بدليل فقدان مواد غذايي كافي در سودان، "أحمد هارون "فرماندر استان كردفان جنوبي سودان در گفتگو با خبرنگاران خارجي گفت، اين استان به كمك هاي بين المللي نيازي ندارد. به گزارش خبرگزاري فرانسه، فرماندر استان كردفان جنوبي تاكيد كرد، دولت سودان بر اساس نياز مردم مواد غذايي لازم را براي ساكنان استان كردفان جنوبي تهيه كرده است. أحمد هارون گفت: سودان به تنهايي توانايي رفع كردن نياز غذايي مردم اين كشور را دارد. پيش از اين رئيس دفتر ملل متحد براي هماهنگي امور انسان دوستانه (اوچا) در سودان تاكيد كرده بود، سازمان ملل در حال حاضر در انتظار پاسخ دولت سودان به پيشنهادات ارائه شده به اين كشور براي كمك رساني به مردم سودان است.
115274-91.01.26
|
مطالب دیگر در این بخش | تاریخ انتشار |
۱۳۹۶/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد |
۱۳۹۲/۸/۱۸ |
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا |
۱۳۹۲/۴/۱۶ |
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۶ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱/۳۱ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۷ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۵ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۵/۹ |
|
۱۳۹۱/۵/۹ |
|
۱۳۹۱/۵/۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۳ |
|
۱۳۹۱/۵/۳ |
|
۱۳۹۱/۵/۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
|
آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود |
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۷ |
|
آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک |
۱۳۹۱/۳/۱۷ |
۱۳۹۱/۳/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
|
آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق |
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
۱۳۹۱/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۹ |
|
۱۳۹۱/۳/۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۶ |
|
۱۳۹۱/۳/۳ |
|
آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی |
۱۳۹۱/۳/۳ |
۱۳۹۱/۳/۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲ |
|
۱۳۹۱/۳/۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۳۰ |
|
آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر |
۱۳۹۱/۲/۳۰ |
۱۳۹۱/۲/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۲/۵ |
|
۱۳۹۱/۲/۴ |
|
۱۳۹۱/۲/۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۲ |
|
۱۳۹۱/۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۷ |
|
آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26 |
۱۳۹۱/۱/۲۶ |
۱۳۹۱/۱/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۱/۷ |
|
۱۳۹۱/۱/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۸ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۳ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۸ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۳ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۸ |
|
۱۳۹۰/۹/۷ |
|
۱۳۹۰/۹/۶ |
|
۱۳۹۰/۹/۵ |
|
۱۳۹۰/۹/۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۱ |
|
۱۳۹۰/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۸/۸ |
|
۱۳۹۰/۸/۳ |
|
۱۳۹۰/۸/۲ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۷/۹ |
|
۱۳۹۰/۷/۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۵ |
|
۱۳۹۰/۷/۳ |
|
۱۳۹۰/۶/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۸ |
|
۱۳۹۰/۶/۷ |
|
۱۳۹۰/۶/۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۵ |
|
۱۳۹۰/۶/۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۵/۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۴ |
|
۱۳۹۰/۵/۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۷ |
|
آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر |
۱۳۹۰/۴/۶ |
۱۳۹۰/۴/۶ |
|
۱۳۹۰/۴/۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۹ |
|
۱۳۹۰/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۱/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۱۲/۱۴ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۶ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۳ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۲۵ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۱۱ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۴ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۹ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۰ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۸ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۶ |
|
۱۳۸۹/۸/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۸/۸ |
|
۱۳۸۹/۸/۱ |
|
۱۳۸۹/۷/۲۴ |
|
۱۳۸۹/۷/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۷/۳ |
|
۱۳۸۹/۶/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۶/۲۱ |
|
۱۳۸۹/۶/۱۳ |
|
۱۳۸۹/۶/۶ |
|
۱۳۸۹/۵/۳۰ |
|
۱۳۸۹/۵/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۵/۱۶ |
|
۱۳۸۹/۵/۹ |
|
۱۳۸۹/۵/۲ |
|
۱۳۸۹/۴/۲۶ |