نگاه آفران > آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۲/۲

مصر

- "ممدوح شاهین" عضو شورای نظامی حاکم در مصر تاکید کرد انتخابات ریاست جمهوری در موعد مقر ماه آینده برگزار خواهد شد.

به گزارش پایگاه اینترنتی میدل ایست انلاین از قاهره، ممدوح شاهین یکي از اعضا شورای نظامی مصر در نشست پارلمان در خصوص بررسی طرح تعدیل ماده قانونی مربوط به اختیار رئیس جمهور در زمینه ارجاع غیر نظامیان به دادگاه نظامی گفت: انتخابات ریاست جمهوری در موعد مقرر ماه اینده برگزار خواهد شد. شماری از نامزدهای انتخاباتی مصر از جمله "عمرو موسی" دبیر کل سابق اتحادیه عرب و "حمدین صباحی" رهبر ناصری ها و "خالد علی" نامزد چپگرا از مشروط قرار دادن پایان تدوین قانون اساسی پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و تعویق ان به علت مشکلات موجود در مسیر تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی و همه پرسی درباره ان پیش از انتخابات بیست و سوم ماه مه ابراز نگرانی کردند. عمرو موسی خواستار برگزاری انتخابات در موعد مقرر شد و تاکید کرد در غیر این صورت پیامدهای وخیمی به ویژه از جهات اقتصادی ببار خواهد آورد. موسی تکمیل قانون اساسی را طی چند هفته اینده با توجه به اختلافات شدید بین احزاب اسلامگرا و سلفی ها و احزاب لیبرال و چپگرا مشکل دانست.

 

- ميليون ها مصري روز جمعه در ميدان التحرير قاهره در "جمعه تعيين سرنوشت" براي حمايت از انقلاب خود تظاهرات كردند.

به گزارش تلويزيون مصر؛ شركت كنندگان در اين تظاهرات كه پس از نماز جمعه برگزار شد، بر لزوم واگذاري قدرت از شوراي نظامي حاكم به غيرنظاميان تاكيد كردند. تظاهركنندگان مصري همچنين نامزد شدن بعضي از اركان رژيم سابق "حسني مبارك" در انتخابات آينده رياست جمهوري اين كشور را محكوم كردند. اين تظاهرات به دعوت گروه هاي مختلف انقلابي مصر از جمله جنبش اخوان المسلمين برگزار شد.

 

- هزاران نفر از مردم مصر اعم از اسلامگرایان و لیبرال ها روز جمعه (91.02.01) در مخالفت با دولت منتخب حاکمان نظامی در قاهره تجمع کردند و برکناری آن را خواستار شدند.

به گزارش شبکه تلویزیونی یورونیوز، همچنین در این تجمع گسترده مخالفان خواستار تصویب قانونی شدند که بر اساس آن از حضور مقامات ارشد دولت "حسنی مبارک" در انتخابات جلوگیری می کند. تجمع روز جمعه را گروه ها و احزاب لیبرال وجنبش جوانان مصر برنامه ریزی کرده بودند اما اسلامگرایان نیز در آن حضور داشتند. یک جوان مصری در این باره می گوید: خواسته اصلی ما ممنوعیت حضور مقامات ارشد دولت حسنی مبارک بویژه "عمرو موسی" در انتخابات است. همچنین ما خواستار لغو شورای قانون اساسی هستیم. یورونیوز ادامه داد: علاوه بر لیبرال های مصر، جنبش اخوان المسلیمن این کشور نیز از هواداران خود خواست به تظاهرات گسترده روز جمعه بپیوندند. یک زن هوادار اخوان المسلمین در این باره می گوید: به اینجا آمده ایم تا بگوییم مخالف حکومت نظامیان بر کشورمان هستیم.  از شر دزدان خلاص شده ایم اما اکنون گرفتار دزدهای جدید شده ایم.

فردی دیگر می گوید: انقلاب ما ناتمام مانده است. ما به اهدافمان دست نیافته ایم و به اینجا آمده ایم تا انقلابمان را به ثمر برسانیم. حدود 14 ماه از سقوط دولت حسنی مبارک می گذرد و وی در بازداشت به سر می برد اما هنوز یک دولت منتخب مردمی بر سر کار نیامده است. هم اکنون مصر را دولت منتخب شورای نظامی اداره می کند. یک ماه پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر، اعتراض های سراسری به دولت منتخب شورای نظامی آغاز شده است و ادامه این اعتراض ها می تواند به این شورا بهانه لغو انتخابات را بدهد.

 

- هزاران نفر از تظاهر کنندگان مصری در شهر اسکندریه بر سرنگون شدن شورای نظامی حاکم تاکید کردند.

در این تظاهرات ده ها هزار نفری که در اسکندریه برگزار شد، معترضان خواستار جلوگیری از شرکت چهره های بازمانده از رژیم مبارک در انتخابات ریاست جمهوری شدند. تظاهرکنندگان همچنین با در دست داشتن پلاکارد های با ادامه حکومت شورای نظامی در مصر مخالفت کردند. یک شهروند مصری در این تظاهرات گفت: ما خواهان اجرایی شدن قانون اخیر پارلمان موسوم به انزوای سیاسی هستیم. تصویب این قانون برای تکمیل شدن روند انقلاب است. به موجب این قانون نباید وابستگان رژیم گذشته در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند. ما هزاران شهید و زخمی ندادیم تا "عمرو موسی" و "احمد شفیق" در این انتخابات شرکت کنند.

شهروند دیگر تصریح کرد ما به عنوان اعضای اخوان المسلمین در اسکندریه افتخار می کنیم که با این تظاهرات، انقلابی جدید در مصر رقم زدیم. خواسته ملت سرنگون شدن نظامیان حاکم است و باید شورای نظامیان پیام ملت را بشنود و به مانند رژیم سابق مبارک رفتار نکند. این شورا باید بدون درنگ قدرت را به ملت تسلیم کند و نباید از هیچ از یک وابستگان رژیم گذشته نظیر عمرو موسی و احمد شفیق حمایت کند. ملت مصر هرگز اجازه نخواهد داد رژیم گذشته مصر با شکلی جدید در این کشور باز تولید شود.

 

 - رئيس مجلس نمايندگان مصر كميسيون حقوقي را مأمور تدوين آئين نامه مجلس مؤسسان (كميته تدوين قانون اساسي جديد) كرد.

"سعد الكتاتني" رئيس مجلس نمايندگان مصر براي پايان دادن به مناقشه مجلس مؤسسان دستور تدوين آئين نامه مجلس مؤسسان در كميسيون حقوقي را صادر كرد .سايت خبري المصريون جمعه (91.02.01) در گزارشي اعلام كرد، الكتاتني گفت: مردم مصر منتظر تدوين قانون اساسي جديد هستند و مجلس بايد طبق ماده 60 اعلاميه مواد حقوقي (قانون اساسي موقت) مجلس مؤسسان را تشكيل بدهد .الكتاتني افزود، كميسيون حقوقي مجلس نمايندگان جلساتي را براي دريافت نظرات همه گروه هاي سياسي متمايل به مشاركت در تدوين آئين نامه مجلس مؤسسان برگزار خواهد كرد. "محمد البلتاجي" عضو مجلس نمايندگان از حزب آزادي و عدالت (شاخه سياسي اخوان المسلمين) نيز درباره تلاش شوراي نظامي براي دخالت در امر تشكيل مجلس مؤسسان هشدار داد و گفت: فقط مجلس نمايندگان بايد اعضاي مجلس مؤسسان را تشكيل بدهد و دخالت در امر تشكيل مجلس مؤسسان دخالت در امور مجلس محسوب مي شود.

 

- رئیس اداره امنیت سینای شمالی انتشار برخی گزارش ها را در خصوص تلاش افراد مسلح برای انفجار خط لوله انتقال گاز مصر به اردن و فلسطین اشغالی در منطقه الروضه در شهر بئر العبد تکذیب کرد.

ژنرال "صالح المصری" اعلام کرد انتشار برخی گزارش ها درباره تلاش مهاجمان مسلح برای انفجار خط لوله انتقال گاز این کشور درمنطقه الروضه و درگیری افراد مسلح با نگهبانان خطوط انتقال گاز کاملا بی اساس است و اتفاق جدیدی در این منطقه رخ نداده است .المصری تصریح کرد هیچ حمله جدیدی از جانب افراد مسلح با هدف انفجار خط لوله انتقال گاز مصر در منطقه الروضه و هیچ نقطه دیگری از استان سینای شمالی صورت نگرفته است و تمام گزارش هایی که در این باره منتشر شده کاملا بی اساس است. این ژنرال مصری در ادامه از رسانه های خبری خواست در کسب اطلاعات و انتشار اخبار دقت بیشتری نمایند و اطلاعات لازم را از منابع آگاه بگیرند.

به گزارش خبرگزاری آلمان از العریش، برخی از رسانه های خبری گزارش دادند مهاجمان مسلح تلاش کردند خط لوله انتقال گاز مصر به اردن و سرزمين هاي اشغالي را در منطقه الروضه در استان سینای شمال منفجر کنند و با نیروهای ویژه مسئول حفاظت از خط لوله ها درگیر شدند.

 

- وزير خارجه مصر در صدر هيئتي بلند پايه روز پنجشنبه (91.01.31)عازم پاريس شد.

به گزارش خبرگزاري آلمان، "محمد كامل عمرو" در اين سفر دو روزه با "آلن ژوپه" همتاي فرانسوي خود گفتگو خواهد كرد. تحولات منطقه خاور ميانه به ويژه اوضاع سوريه با توجه به نتايج نشست اخير شوراي وزيران خارجه اتحاديه عرب در شهر دوحه قطر محور اصلي گفتگوهاي وزراي خارجه مصر و فرانسه خواهد بود. 

 

- آزادي مصر در ايستگاه ارتش متوقف شد.

در فاصله تنها پنج هفته تا زمان تعيين شده براي برگزاري اولين انتخابات آزاد رياست جمهوري در مصر، شوراي عالي نظامي از رهبران احزاب سياسي از جمله گروه اخوان‌المسلمين خواسته است پيش از انتخاب رييس جمهور جديد تدوين قانون اساسي را به پايان برسانند. به گفته يكي از حاضران در نشستي كه به اين منظور برگزار شد، نظاميان مستقيماً اعلام نكرده‌اند كه آيا در صورت عدم تكميل اين پروسه، انتخابات به تأخير خواهد افتاد يا خير؟ اما برخي معتقدند بعيد است، اين اسناد پيش از برگزاري انتخابات رياست جمهوري مصر در 23 و 24 مي (سوم و چهارم خرداد) تدوين و نيز تصويب شود.

سخنگوي اخوان‌المسلمين نيز در اين باره گفت: به نظر من اين امر بسيار مبهم است. آيا تمايلي هست كه براي طولاني كردن دوران انتقالي بهانه‌اي آورده شود؟ "مصطفي الناگار"، رهبر حزب حامي دموكراسي در مصر نيز هشدار داد، به تعويق انداختن انتخابات باب درگيري را باز مي‌كند؛ موضوعي كه مي‌تواند امنيت كشور را به مخاطره بياندازد. در واقع اين اقدام كودتايي عليه انتقال دموكراتيك به شمار مي‌رود. مردم نمي‌پذيرند كه كسي بدون انتخابات بر آن ها حكومت كند.

 

- تعدادي از شخصيت‌ هاي مسلمان و نهادهاي اسلامي، سفر روز چهارشنبه (91.01.30) "علي جمعه"، مفتي مصر، به قدس اشغالي را به شدت محكوم كردند.

به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني«CPI» ، مجمع تحقيقات اسلامي وابسته به مركز الازهر مصر، پنج‌شنبه، 31 فروردين‌ماه،، با برگزاري نشستي فوري به رياست "احمد الطيب"، ضمن بررسي سفر مفتي مصر به قدس اشغالي و بازديد وي از مسجدالاقصي، اين سفر را در شرايط كنوني كه اين شهر اسلامي تحت اشغال رژيم صهيونيستي است، محكوم كرد.

اعضاي الازهر در اين نشست اعلام كردند كه اين مفتي مصر براي سفر به قدس اشغالي و بازديد از مسجدالاقصي با اين مركز اسلامي مشورت نكرده است و الازهر نيز همچون ديگر نهادهاي اسلامي با اطلاع از اين خبر، غافلگير شده است. همچنين شركت‌كنندگان در اين نشست فوري تاكيد كردند: الازهر تا زماني كه قدس تحت اشغال صهيونيست‌ها باشد، مخالف سفر به اين منطقه خواهد بود. پس از برگزاري اين نشست، صدها نفر از دانشجويان دانشگاه الازهر در اعتراض به سفر شيخ علي جمعه به شهر اشغالي قدس و بازديد وي از مسجد مبارك الاقصي كه تحت اشغال رژيم صهيونيستي قرار دارد، دست به تظاهرات زدند و شعارهايي در محكوميت اين اقدام و تلاش‌ها براي عادي‌سازي روابط با رژيم صهيونيستي و نيز به رسميت شناختن آن سر دادند. جنبش مقاومت اسلامي فلسطين «حماس» نيز تاكيد كرد كه سفر شيخ علي جمعه مفتي مصر به مسجد مبارك الاقصي كه تحت سيطره و اشغال رژيم صهيونيستي قرار دارد، به منزله «به رسميت شناختن» اين رژيم است.
جنبش حماس در بيانيه خود تصريح كرد، ما بار ديگر تاكيد مي‌كنيم كه سفر به قدس و مسجد‌الاقصي به منزله به رسميت شناختن رژيم صهيونيستي و عادي‌ سازي روابط با آن و باعث تشويق رژيم صهيونيستي به تداوم سياست ‌هاي خود در زمينه يهودي ‌سازي قدس شريف است.

در بخشي از اين بيانيه خطاب به مفتي مصر عنوان شده است: جناب مفتي مصر! قدس از ما انتظار دارد كه پس از آزادي آن به اين مكان شريف سفر كنيم و نه زماني كه تحت اشغال كساني است كه حرمت آن‌را پايمال كرده‌اند، آينده ‌اش را تهديد مي‌كنند و مساجدش را به آتش مي‌كشند. علماي مصر گروه ديگري از معترضان به سفر علي جمعه به قدس اشغالي بودند كه ضمن محكوم كردن آن، اين اقدام را گناهي نابخشودني و غيرقابل توجيه دانستند. مفتي سابق مصر نيز ضمن انتقاد از سفر علي جمعه به قدس اظهار كرد،  چنين شخصيت مذهبي بزرگي نبايد دست به چنين اقدامي مي‌زد و علي جمعه بايد به خاطر اين اقدام، از سمت خود عزل شود.

وي افزود: هر چند اين سفر با ويزاي رژيم صهيونيستي انجام نگرفت و مراجع اردني به عنوان حافظ اموال و موقوفات اسلامي قدس، بر اين سفر نظارت داشتند، اما در نهايت رژيم صهيونيستي به عنوان اشغالگر قدس با اين سفر موافقت كرده بود.

 

- رژيم صهيونيستي به ‌صورت رسمي اعلام كرد: سفر مفتي مصر به اراضي اشغالي و قدس با هماهنگي وزارت جنگ اين رژيم صورت گرفته است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني شبكه العالم، رژيم صهيونيستي به صورت رسمي اعلام كرد: سفر "علي جمعه"، مفتي مصر به قدس اشغالي و زيارت مسجدالاقصي با هماهنگي وزارت جنگ اين رژيم و حراست امنيتي شديد صورت گرفته است.

راديو رژيم صهيونيستي به نقل از منابع رسمي اين رژيم تأكيد كرد: علي جمعه به همراه "اميرغازي بن محمد"، مشاور شاه اردن و با هماهنگي اين رژيم و اردن به قدس سفر كرده و مسجدالاقصي را زيارت كردند. علماي الازهر مصر، اعضاي اتحاديه‌ها، احزاب و فعالان سياسي مصري در واكنش به سفر علي جمعه به قدس، مفتي مصر را از عناصر باقيمانده دوران "مبارك" دانسته و بركناري وي را از اين سمت خواستار شدند. اين نهادها و تشكل‌هاي اسلامي و سياسي تأكيد كردند: مردم مصر با هرگونه عادي‌سازي روابط با رژيم اشغالگر مخالف هستند.

 

- مفتي مصر نسبت به محكوميت سفرش به قدس اشغالي از سوي گروه‌هاي اسلامي و جريان‌هاي داخلي مصر واكنش نشان داد.

به گزارش رسانه‌هاي مصر، دكتر "علي جمعه" اتهامات وارده به وي مبني بر خيانت به قضيه فلسطين به دليل سفرش به قدس اشغالي را رد كرد. وي طي اظهاراتي در يك كنفرانس خبري در الازهر با رد اتهامات برخي گروه‌ هاي سياسي مصر به خاطر سفرش به قدس و به جا آوردن نماز در مسجدالاقصي تاكيد كرد كه اين سفر وي در راستاي حمايت از ساكنان قدس بوده است. مفتي مصر همه مسلمانان را به حمايت از فلسطينيان و ساكنان قدس به هر وسيله ممكن مادي و معنوي و تلاش براي رفع محاصره تحميلي بر آن ها و شهر قدس فراخواند.

وي اظهار داشت كه سفرش به مسجدالاقصي يك سفر رسمي نبوده است بلكه صرفا يك سفر شخصي و به دور از منصب وي در دار الافتاء مصر و مجمع پژوهش‌هاي اسلامي در الازهر شريف بوده است. جمعه همچنين مدعي شد كه اين سفر وي در حمايت از ساكنان قدس، ملت فلسطين و مسجدالاقصي و آشنايي با درد و رنج‌هاي ساكنان قدس بوده است. وي همچنين تاكيد كرد كه از رژيم صهيونيستي براي اين سفر رواديد دريافت نكرده است و سفر وي با هماهنگي كامل مسئولان اردني صورت گرفته است. سفر مفتي مصر به قدس اشغالي با محكوميت گروه‌هاي اسلامي و جنبش‌هاي فلسطيني مواجه شده و در همين راستا حماس و جهاد اسلامي سفر وي را در راستاي عادي‌سازي روابط با دشمن صهيونيستي و اقدامي مردود برشمردند.

 

- خطيب مسجدالاقصي با انتقاد شديد از سفر مفتي مصر به قدس اشغالي تاكيد كرد كه وي با داستان دروغين درباره سفرش به قدس و مسجدالاقصي مسلمانان را فريب داده است.

شيخ "عكرمه صبري" تاكيد كرد كه دكتر "علي جمعه" مفتي مصر اقدام به فريب مسلمانان كرده و داستاني دروغين درباره سفرش به شهر قدس و مسجد الاقصي ساخته و پرداخته كرده است.

صبري با حمله به مفتي مصر به خاطر سفر به شهر اشغالي قدس تصريح كرد كه وي با سفر به قدس تمامي حرمت ها و خطوط قرمز را زير پا گذاشته است. به گزارش مركز اطلاع رساني فلسطين، شيخ صبري اعلام كرد كه ادعاي وي مبني بر اينكه هيچ نظامي صهيونيستي در داخل مسجد الاقصي نديده است دروغي بيش نيست؛ چرا كه همين نظاميان صهيونيستي به هنگام ورود دكتر جمعه به مسجد الاقصي مسئوليت تامين امنيت وي را بر عهده داشتند. خطيب مسجد الاقصي در ادامه اين سوال را مطرح كرد كه «فايده اين سفر مفتي مصر براي مسجد الاقصي چه بود؟ رژيم صهيونيستي از ورود خود من هم به مسجد الاقصي ممانعت مي كند و در كل هيچ احدي بدون اجازه صهيونيست ها نمي تواند وارد الاقصي شود و حتي اعضاي تشكيلات خودگردان فلسطين هم جز با مجوز رژيم صهيونيستي اجازه ورود به صحن مسجد الاقصي را ندارند. اين در حالي است كه روزنامه يديعوت آحارونوت تاكيد كرده است كه سفر دكتر جمعه با هماهنگي وزارت جنگ رژيم صهيونيستي و نه وزارت امور خارجه صورت گرفته است و نظاميان صهيونيستي مسئوليت تامين امنيت وي را بر عهده داشتند.

 

- "ولید شلبی" مشاور مرشد عام جماعت اخوان المسلمین تأکید کرد: ملت مصر بر ضرورت واگذاری قدرت به مردم و کنار گذاشتن شورای نظامی از قدرت تأکید دارد.

به گزارش پایگاه اینترنتی شبکه العالم ولید شلبی اظهار داشت: نیروهای سیاسی مصر از گرایش های مختلف بر ضرورت واگذاری قدرت در زمان مقرر به غیر نظامیان و کنار گذاشتن شورای نظامی از قدرت تأکید دارند و کسانی که خواب روی کار آمدن مجدد رژیم "حسنی مبارک" را در سر می پرورانند در اشتباه هستند. شلبی تصریح کرد: حضور مردم در میدان التحریر قاهره و سایر شهرهای مصر پیام آشکاری است که نشان می دهد همه ملت و گروه ها بر خواسته های سیاسی مورد اتفاق یعنی واگذاری قدرت به غیر نظامیان و برکناری نظامیان از قدرت تأکید دارند.

مشاور مرشد عام جماعت اخوان المسلمین گفت: پیام راهپیمایی روز جمعه (اول اردیبهشت) بسیار آشکار بود و مردم خواسته هایشان را به صورت صریح مطرح کردند و لازم است که دست اندرکاران از اراده مردم مصر به طور کامل اطاعت کنند. وی افزود: مردم مصر با راه حل های موقت، نادیده گرفتن اراده آن ها و ادامه حضور وابستگان رژیم سابق در قدرت و روند سیاسی کنونی مخالف هستند و این در حالی است که مردم می توانند بار دیگر انقلاب کنند. این عضو ارشد اخوان المسلمین درباره احتمال وقوع تقلب در روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده و تلاش برای به قدرت رساندن بقایای رژیم سابق از طریق صندوق های رأی گفت: حذف خیرت الشاطر از مبارزان و مقابله کنندگان شاخص رژیم حسنی مبارک از نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، بیانگر نیات شوم شورای نظامی است. مشاور مرشد عام جماعت اخوان المسلمین افزود: شاطر در رژیم حسنی مبارک ظالمانه به زندان افتاد و به صورت استثنایی محاکمه و اموالش مصادره و در دادگاه نظامی محاکمه شد. چنین فردی امروزه بار دیگر هزینه رویارویی و مبارزه با رژیم دیکتاتوری سابق را می پردازد.
شلبی گفت: در آن زمان رژیم مبارک با زیر پا گذاشتن همه عرف ها، شاطر را به علت مخالفت با حکومت استبدادی وقت، در دادگاه نظامی محاکمه کرد. مشاور مرشد عام جماعت اخوان المسلمین با تأکید بر این که شورای نظامی در واگذاری قدرت تعلل می کند، اظهار داشت: تظاهرات میلیونی روز جمعه پیام آشکاری بود مبنی بر این که مردم تحریف خواسته هایشان را هرگز برنمی تابند و هرکس تلاش کند اراده آن ها را تحریف کند باید بداند که با آتش بازی می کند.

 

- كارشناس استراتژيك مصري اعلام كرد كه شوراي نظامي حاكم حتي پس از انتخابات رياست جمهوري نيز قدرت را در دست خواهد داشت.

سايت خبري المصريون به نقل از "مصطفي حجازي" كارشناس استراتژيك مصري گزارش داد: قدرت در مصر حتي پس از برگزاري انتخابات رياست جمهوري در دست شوراي نظامي خواهد بود. كارشناس مصري گفت: در كشورهائي مانند تركيه و پرتغال واگذاري قدرت از نظاميان به غيرنظاميان 8 تا 10 سال طول كشيده است و اين اتفاق نيز در مصر خواهد افتاد. حجازي افزود: نبايد به انتخابات رياست جمهوري به عنوان پايان حكومت شوراي نظامي نگاه كرد. 

كارشناس استراتژيك مصر گفت: همه گروه هاي سياسي مخالف اعطاي اختيارات فراتر از وظايف نظامي به ارتش هستند و مي خواهند كه قانون اساسي جديد فقط اختيارات نظامي به ارتش واگذار كند.

 

- "دانيل شاپيرو" سفير آمريكا در رژيم صهيونيستي از مصر خواست تا به معاهده صلح خود با رژيم صهيونيستي پايبند باشد.

به گزارش خبرگزاري فرانسه، وي در ضيافت نهار رژيم صهيونيستي، انگليس و كشورهاي مشترك المنافع در تل آويو گفت: مصر بايد به معاهده صلح خود با اين رژيم پايبند باشد. بايد اصولي در اين خصوص وضع شود. شاپيرو در سخنان 45 دقيقه اي خود به همكاري نظامي و اقتصادي بسيار نزديك ميان واشنگتن و تل آويو اشاره كرد. وي با اذعان تصميم واشنگتن براي تامين بودجه لازم براي تقويت سيستم دفاع ضد موشكي گنبد آهني رژيم صهيونيستي گفت تاكنون هيچ كشوري در دنيا چنين حجم گسترده اي از حملات مستقيم را تجربه نكرده است.

 

- يک کارشناس آمریکایی فضای انتخابات مصر را ناسالم توصیف و تاکید کرد مردم مصر می خواهند از حکومت نظامی گذشته کاملا جدا شوند.

به گزارش شبکه تلویزیونی پرس تی وی، "نبیل میخائیل" استاد علوم سیاسی دانشگاه جرج واشنگتن در آمریکا گفت: نظامیان مصر همچنان می خواهند قدرت را در این کشور در اختیار خود داشته باشند. نظامیان مصری می کوشند در فضای انتخابات این کشور نیز نقش بسیار پررنگی ایفا کنند. این درحالی است که مردم مصر می خواهند از دوران گذشته دور و جدا شوند و آینده جدیدی را برای خود رقم بزنند. این درحالی است که مصر برای انتخابات سراسری آماده می شود. مسوولان انتخاباتی در مصر تلاش می کنند ساز و کارهای لازم را برای برگزاری انتخابات موفق و روی کار آمدن دولت جدید بجای دولت "حسنی مبارک" ایجاد کنند. اخوان المسلمین نیز برای انتخابات ریاست جمهوری مصر تلاش های زیادی صورت می دهد. به اصطلاح جریان اسلامخواه در مصر یک نامزد مستقل را برای انتخابات ریاست جمهوری معرفی کرده است. باید منتظر ماند و دید که آیا این جریان اسلامخواه همچنان وحدت خودش را حفظ خواهد کرد یا اینکه در آینده دچار چند دستگی خواهد شد و نامزدهای متفاوتی را برای ریاست جمهوری معرفی می کند؟

نبیل میخائیل در ادامه افزود، تظاهرات مردم مصر حاوی پیام های مهمی است. این تظاهرات نشان می دهد که انقلاب مصر همچنان ادامه دارد. در واقع، مصر وارد دوران پس از انقلاب شده است و در این شرایط مردم مصر می خواهند حرکت های انقلابی برای نتیجه بخش بودن قیام مردمی ادامه پیدا کند. اما به نظر من، مصر در دوران پس از انقلاب به سر می برد و باید برای تشکیل قوه مجریه جدید در مصر تلاش کرد. در این میان، گروه های مختلف سیاسی فعال در مصر تلاش می کنند دیگران را نامشروع جلوه بدهند. چنین فعالیت هایی در فضای سیاسی حاکم بر مصر بی نتیجه و نادرست است. شورای نظامی مصر نیز به اتهامات مطرح پاسخ می دهد و دیگران را متهم می کند. اینکه روند نشانه گرفتن انگشت اتهام زنی و مشروعیت زدایی از طرفه ای مقابل در فضای سیاسی ادامه پیدا کند، چندان نوید بخش نیست.

 

- شرط افتتاح سفارت ايران و مصر در دو كشور

"مجتبي اماني"، با اشاره به انتخابات رياست جمهوري مصر گفت: هنوز فرصت وجود دارد كه در خصوص نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري مصر تحليل ارائه شود چرا كه ممكن است تغييراتي ايجاد شود و هنوز به صورت نهايي مطرح نشده است. وي با بيان اينكه تاكنون از نظر شكلي نحوه انتخابات رياست جمهوري مصر مشخص نشده است گفت: هنگامي كه از نظر شكل اين انتخابات نهايي شود مردم مصر بايك مشاركت گسترده در انتخابات شركت خواهند كرد. رئيس دفتر حافظ منافع جمهوري اسلامي ايران در مصر تصريح كرد: طبيعتا دولتي كه با پشتوانه مردمي در مصر بر سر كار بيايد نظامي خواهد بود كه رابطه بسيار خوبي با ايران خواهد داشت چرا كه در اغلب اوقات نظامهاي ديكتاتوري كه وابسته به خارج از كشور خود هستند و نقشه هاي آن ها را اجرا مي كنند وارد قطع يا كاهش رابطه با نظام مردمي و اسلامي ايران مي‌شوند در حالي كه دولت هايي كه متكي به آراي مردمي باشند به دنبال بهترين رابطه ها با مردم ايران بوده اند. اماني در خصوص آينده روابط ايران و مصر گفت: با وجود اينكه روابط فعلي ايران و مصر در سطح دفتر حفاظت منافع است اما روابط گسترده اي در شرايط فعلي ميان دو كشور وجود دارد و محدود به عرف روابط دفاتر حافظ منافع ميان دو كشور نيست.

اين ديپلمات با سابقه تاكيد كرد: دفتر حافظ منافع ايران در مصر و دفتر حافظ منافع مصر در ايران به نوعي ارتباط خودشان را دارند اما افتتاح سفارت رسمي در دو كشور منوط به تشكيل نهادهاي توافقي و انتخابي بعد از انقلاب اخير در اين كشور است و آن ها مجاز هستند كه در اين رابطه تصميم بگيرند.

وي خاطرنشان كرد: انقلاب مصر وضعيت و شرايط خاص خود را دارد و نمي توان آن را با انقلاب هاي ديگر مقايسه كرد.

 

لیبی

- رئيس شوراي ملي انتقالي ليبي با خائن خواندن كساني كه خواهان تقسيم اين كشور هستند تاكيد كرد ليبي هرگز تجزيه نخواهد شد.

به گزارش خبرگزاري الشرق الاوسط مصر، "مصطفي عبدالجليل" رئيس شوراي ملي انتقالي ليبي گفت: ليبي همچنان يكپارچه باقي خواهد ماند و آن هايي كه خواهان تقسيم و تجزيه آن هستند با اين درخواست به دشمنان كشور خدمت مي كنند. مصطفي عبدالجليل در گفتگو با شبكه ماهواره اي ليبيا الاحرار گفت: ليبي هرگز تجزيه نخواهد شد و همچنان كشور يكپارچه و متحد باقي خواهد ماند. وي افزود، درخواست ها براي تقسيم كشور ممكن است آن را به بخش هاي فراوان تجزيه كند كه اين مسئله تنها به نفع دشمناني كه در كمين ليبي نشسته اند، خواهد بود.

وي در خصوص غرامت ها و پرداخت هاي مالي به انقلابيون كه با اقدامات ناسالم همراه شده است، گفت: انسان از اقدام برخي در جعل اسناد و مدارك براي دستيابي به مبالغ مالي كه حقشان نيست، تاسف مي خورد، اين مسئله بي نهايت دشواري است و انقلابيون واقعي نمي توانند دست به چنين كاري بزنند. عبدالجليل افزود: شوراي انتقالي مستنداتي در اختيار دارد كه بر تقلب و جعل مدارك براي دستيابي به پاداش ها تاكيد مي كند، مجازات دزدي از بيت المال، بيشتر از دزدي از اموال خصوصي است.

 

- دولت موقت و انتقالي لبيي روز جمعه (91.02.01) كنترل فرودگاه بين المللي شهر بندري طرابلس را كه از ماه اوت سال 2011 ميلادي در اختيار و كنترل دسته هاي شبه نظامي ائتلافي بود، بدست گرفت.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از طرابلس، اين خبر را "يوسف ابراهيم" از سوي رزمندگان ائتلاف زنتان كه كنترل و حفاظت اين فرودگاه را دراختيار داشتند، اعلام كرد. وي گفت، انقلابيون زنتان جمعه اعلام كردند كنترل فرودگاه را به دولت انتقالي ليبي واگذار كردند. در اختيار گرفتن كنترل فرودگاه بين المللي طرابلس پيروزي بزرگي براي مقامات دولت انتقالي ليبي كه خواهان بازگرداندن كنترل مكان هاي راهبردي كشور كه هم اكنون در اختيار دسته هاي انقلابي است، به شمار مي آيد. "عمر الخدراوي "معاون وزير كشور ليبي درمراسم واگذاري كنترل فرودگاه طرابلس،اين اقدام را نقطه عطفي تاريخي در گذر از مرحله انقلابي گري به مرحله حاكميت دولت توصيف كرد.

"يوسف الوحيشي" وزير حمل و نقل و ارتباطات ليبي در اين مراسم گفت: دولت امنيت فرودگاه را تامين خواهد كرد. چندتن ديگر از مقامات ليبي از جمله "اسامه جويلي" وزير دفاع و شماري از شخصيت ها و بزرگان شهر زنتان و شماري از انقلابيون و كاركنان اين فرودگاه در اين مراسم حضور داشتند.

 

- منابع محلي از كشته و زخمي شدن شش تن در درگيري ميان قبيله اي در شهر "كفره " در جنوب شرق ليبي با گرداني از ارتش اين كشور خبر داد.

درگيري قبيله تبو با يگان ارتش ليبي كه روز جمعه (91.02.01) روي داد، به كشته شدن دو نفر و زخمي شدن چهار تن ديگر منجر شد.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از طرابلس، "عيسي عبد المجيد منصور" يكي از مسوولان قبيله تبو در گفت وگوي تلفني با خبرگزاري فرانسه با بحراني توصيف كردن اوضاع شهر كفره، تصريح كرد، قبيله تبو هدف گلوله باران يگان ارتشي سپر ليبي قرار گرفته است و درپي آن دو نفر از اعضاي اين قبيله كشته و چهار تن ديگر به شدت زخمي شده اند .منصور با اشاره به تحت محاصره قرار گرفتن اعضاي قبيله تبو، شوراي ملي انتقالي ليبي را مسوول اين رخداد دانست .

 

- با وجود تلاش ها برای محاکمه "سیف الاسلام قذافی" در داخل خاک لیبی، هنوز اختلاف دولت انتقالی و انقلابیون زنتان بر سر محل محاکمه فرزند معمر قذافی حل نشده است.

شورای ملی انتقالی لیبی با هدف حل این مشکل وارد عمل شده است تا مسئولان محلی زنتان را جهت تحویل دادن سیف الاسلام به دولت و فراهم آمدن شرایط برای آغاز محاکمه سیف الاسلام در طرابلس متقاعد کند اما این تلاش ها هنوز ثمر بخش نبوده است. یکی از اعضای شورای ملی انتقالی لیبی می گوید: رئیس شورای محلی زنتان و برخی از نمایندگان این شورا به شورای ملی انتقالی خبر دادند ساکنان زنتان خواستار آن هستند که سیف الاسلام در شهر زنتان محاکمه شود. به گزارش پایگاه خبری البشیر، این مسئول لیبیایی که خود یکی از اعضای گروه اعزامی شورای ملی انتقالی بود که روز برای مذاکره با مسئولان زنتان وارد این شهر شده بودند، ادامه داد: از نگاه انقلابیون و مسئولان محلی زنتان دولت قادر به تامین امنیت محاکمه سیف الاسلام نیست در نتیجه اگر فرزند قذافی به آن ها تحویل داده شود حتی امکان فرارش از کشور وجود دارد چنانچه تاکنون برخی از مسئولان رژیم سابق از کشور گریخته اند. در نشست شورای ملی انتقالی لیبی، "مصطفی عبدالجلیل" رئیس این شورا بار دیگر بر ضرورت تحویل دادن سیف الاسلام گفت و افزود، این اقدام فشارهای دادگاه جنایی بین المللی علیه لیبی را کاهش می دهد ضمن اینکه برگزاری جلسات محاکمه سیف الاسلام با نظارت انقلابیون زنتان بی طرفی دادگاه را زیر سئوال می برد زیرا این انقلابیون از نیروهایی هستند که علیه رژیم قذافی می جنگیدند.

 

- هزاران نفر از شیوخ و معتمدان شرق لیبی خواستار رجوع به قانون اساسی سال 1951 این کشور شدندکه در آن بر فدرالی بودن لیبی تصریح شده است.

به گزارش شبکه تلویزیونی العالم، ریش سفیدان و معتمدان شرق لیبی همچنین خواستار فعال سازی ماده 108 قانون اساسی ناظر بر معرفی بنغازی و طرابلس به عنوان پایتخت های لیبی شدند. ساکنان منطقه «البرقه» در دومین کنفرانس خود در شهر بیضا برضرورت دستیابی این منطقه واقع در غرب مرزهای مصر تا شرق سرت، به حکومت خودگردان تاکید کردند. شرکت کنندگان در این کنفرانس خواستار دوره ای شدن ریاست پارلمان و دولت و حکومت میان استان های طرابلس، بنغازی و فزّان شدند و در عین حال تاکید کردند گرایش های جدایی طلبانه نخواهند داشت .

 

تونس

- "نورالدين البحيري" وزير دادگستري تونس از صدور بيش از 50 حكم بازداشت عليه ديكتاتور سابق اين كشور طي يك سال گذشته خبر داد.

به گزارش خبرگزاري اليوم السابع، نورالدين البحيري اعلام كرد كه اين كشور تاكنون 50 بار حكم بازداشت بين المللي "زين العابدين بن علي" را صادر كرده است. وي در يك كنفرانس خبري با بيان اين مطلب افزود: اغلب حكم هاي صادر شده درباره فساد مالي بن علي است كه متاسفانه مسئولان رياض عليرغم امضاي توافقنامه همكاري قضايي با تونس در سال 1983 تاكنون زين العابدين را تحويل نمي دهند.

البحيري خاطرنشان كرد: ما اميدواريم برادران سعودي ما اين موضوع را درك كنند كه حضور زين العابدين بن علي در عربستان خطرناكتر از حضور وي در تونس است چرا كه احتمال دارد وي درعربستان شبكه هايي را براي خرابكاري راه اندازي كند.

 

- جمعی از جوانان جویای کار تونسی در اعتراض به حل نشدن بحران بیکاری در این کشور تظاهرات کردند اما بار دیگر با حمله نیروهای امنیتی مواجه شدند.

به گزارش پایگاه خبری الیوم السابع، شهر ام العرایس در استان قفصه تونس شاهد درگیری نیروهای امنیتی با جوانان جویای کاری بود که در اعتراض به نتیجه آزمون استخدام نیرو برای شرکت دولتی فسفات قفصه به خیابان‌‌ها آمده بودند. پلیس تونس برای متفرق کردن صدها تظاهرات‌کننده به سوی آن ها گاز اشک‌آور شلیک کرد و در مقابل معترضین نیز مقر یگان امنیتی وابسته به گارد ملی و یک خودروی نظامی را به آتش کشیدند و به دنبال آن نیروهای امنیتی از شهر عقب ‌نشینی کردند. بر اساس این گزارش مخالفان از نیروهای امنیتی خواستند که از شهر خارج شوند تا اوضاع آرام شود و به دنبال تهدید آن ها، نیروهای امنیتی مجبور به عقب‌نشینی تا فاصله 9 کیلومتری شهر شدند.

 

- "علی اکبر صالحی" در حاشیه جلسه هیئت وزیران گفت: بنا به دعوت همتای تونسی خود، دوشنبه (91.01.04) در سفری دو روزه با مقامات تونسی دیدار و گفتگو خواهد کرد.

وی هدف از این سفر را گفتگو درباره مذاکرات دوجانبه و مرور مسائل منطقه ای بیان کرد و افزود: روابط بسیار خوبی میان دو کشور وجود دارد و درصدد هستیم که زمینه تماس های مردمی نیز فراهم شود. رئیس دستگاه سیاست خارجی کشورمان گفت: آمادگی پذیرایی گردشگران ایرانی و به طور متقابل تونسی وجود دارد و ما از هم اکنون به آن ها خوشامد می گوییم. صالحی افزود: مسائل متعدد و متنوعی در ابعاد اقتصادی و تجاری وجود دارد که مطالعات آن انجام شده است و در نشست هفته آینده درباره جزئیات آن با مسئولان تونسی گفتگو خواهد شد.

وكيل "بلحسن الطرابلسي" برادر همسر ديكتاتور فراري تونس كه متهم به فساد اقتصادي در زمان استبداد رژيم بن علي در تونس است، گفت: وي آماده بلحسن الطرابلسي كه برادر "ليلي الطرابلسي"، همسر "زين العابدين بن علي"، به شمار مي‌آيد،اين هفته با ارسال نامه‌اي براي ملت تونس رسما از آن ها عذرخواهي كرد.

"محمد الهادي الاخوه"، وكيل مدافع بلحسن درباره اعلام آمادگي موكل خود براي بازگشت به تونس در شرايط كنوني گفت: پيشتر اوضاع در تونس در همه سطوح بحراني و ناآرام بود و براي بلحسن روبه‌رو شدن با اين واقعيت مشكل بود و اينكه اكنون را زمان مناسب براي معذرت‌خواهي از ملت انتخاب كرده به اين دليل است كه دولت موضوع عدالت انتقالي را مطرح كرده است و بلحسن در اين شرابط تمايل خود را براي بازگشت به وطن و آشتي با هموطنان اعلام كرده است.

الاخوه در ارتباط با دلايل بلحسن براي بازگشت به تونس اين گونه توضيح داد كه وي مي‌خواهد بگويد آن گونه كه ديگران تصور مي‌كنند شيطان نيست و وي ملاك هم نيست بلكه بازرگاني است كه ارتباط خويشاوندي با رئيس جمهور مخلوع دارد و از اين موقعيت براي اجراي آسان و بدون دردسر طرح‌هاي اقتصادي خود از جمله معاملات بانكي و اخذ وام بهره برده بود و وي مي‌تواند در صورت موفقيت سرمايه‌گذاري‌ها همه اين قروض را بازگرداند.

وكيل مدافع بلحسن در پاسخ به اينكه آيا بلحسن مفسد اقتصادي است يا اتهامات ديگري بر وي وارد است، گفت كه موكلش اسناد و مداركي دال بر بي‌گناهي وي در فساد اقتصادي در اختيار دارد و اميدوار است كه در اين رابطه محاكمه وي به صورت عادلانه و به دور از انتقام‌گيري صورت گيرد.

الاخوه با رد حمايت طرفي خاص از بلحسن براي بازگشت به تونس گفت هيچ طرفي از بلحسن در بازگشت وي به تونس حمايت نكرده و اين تصميم صرفا شخصي الطرابلسي است. وكيل الطرابلسي خواسته مردم تونس براي اعدام الطرابلسي به دليل فساد اقتصادي و ديگر اتهامات وارده بر وي را تنها احساس حماسي مردم در اوايل انقلاب خواند و ادعا كرد كه اكنون با آرام شدن اوضاع و روي كار آمدن حكومت قانوني مردم از روي احساس سخن نمي‌گويند و موافق شنيدن ادله عناصر رژيم سابق هستند.

الاخوه درباره اقدام بعدي الطرابلسي پس از ابلاغ نامه معذرت‌خواهي از مردم تونس گفت: الطرابلسي منتظر برنامه عدالت دولت انتقالي تونس خواهد ماند و قبول كرده است كه تحت هر شرايطي به كشورش بازمي‌گردد. وكيل مدافع الطرابلسي تاكيد كرد كه خواستار محاكمه عادلانه و غيرنظامي الطرابلسي بر اساس عدالت شده است.

 

الجزاير

- مقامات الجزايري، از حضور گسترده نيروهاي پليس، براي تامين امنيت انتخابات اين كشور خبر دادند.

"ژنرال عبدالغاني حامل" مدير كل امنيت ملي الجزاير روز پنجشنبه (91.01.21) اعلام كرد، بيش از 60 هزار مامور پليس امنيت انتخابات پارلماني دهم مه 2012 اين كشور را تامين خواهند كرد. به گزارش خبرگزاري فرانسه از الجزيره، مدير كل امنيت ملي الجزاير افزود، در مراكز راي گيري در مناطق مرزي جنوب الجزاير تدابير ويژه و شديدي اتخاذ خواهد شد و ماموران پليس از 10 روز قبل از انتخابات در شمال اين كشور در حال آماده باش خواهند بود. حدود 500 ناظر بين المللي، بر روند برگزاري انتخابات پارلماني الجزاير نظارت خواهند كرد.

 

- ديپلمات هاي ارشد روسي و الجزايري درباره اوضاع سوريه گفتگو کردند.

به گزارش ایتارتاس از مسکو ، نماینده ریاست جمهوری روسیه در امور خاورمیانه، میخائیل باگدانف معاون وزیر امور خارجه این کشور و «اسماعیل چرگوئی» سفیر الجزایر در مسکو جمعه (91.02.01) درباره اوضاع سوریه بحث و گفتگو کردند. وزارت امور خارجه روسیه با صدور بیانیه ای اعلام کرد محور مذاکرات این سه مقام ارشد روسی و الجزایری درخصوص طرح صلح فرستاده ویژه سازمان ملل - اتحادیه عرب در امور سوریه و همچنین قطعنامه 2042 شورای امنیت سازمان ملل بود. مقامات روسی و الجزایری در این ملاقات همچنین درباره مناسبات روسیه - الجزایر تبادل نظر کردند. وزارت خارجه روسیه افزود آن ها حوادث و رویدادهای خاورمیانه و شمال افریقا را با تأکید بر ضرورت حل مسئله سوریه با توجه به طرح کوفی عنان و قطعنامه 2042 شورای امنیت سازمان ملل مورد بحث و بررسی قرار دادند.

 

سودان

- سودان جنوبي روز جمعه (91.02.01) و در پي وقوع جدي ترين درگيري ميان اين كشور و سودان كه پس از تصرف ميدان نفتي 'هجليج' رخ داده است، اعلام كرد كه تا سه روز آينده نيروهايش را از اين منطقه خارج خواهد كرد.

به گزارش خبرگزاري رويترز از جوبا، "بارنابا ماريال بنجامين" وزير اطلاع رساني سودان جنوبي به خبرنگاران گفت: "سالواكر" رئيس جمهوري اين كشور به نيروهايش دستور ترك منطقه را داده است و اين عقب نشيني بي درنگ آغاز و تا سه روز آينده كامل خواهد شد. بنجامين افزود كه سودان جنوبي خواستار قضاوت بين المللي براي تعيين وضعيت ميدان هجليج است.

 

- "عمر البشير" رييس جمهور سودان روز جمعه (91.02.01) اعلام كرد كشورش درآمد ناشي از انتقال نفت سودان جنوبي را نمي خواهد و لوله هاي انتقال نفت در سودان شمالي را به روي جنوب نمي گشايد.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از خارطوم، البشير تصريح كرد، نفت سودان جنوبي از قلمرو سرزمين ما عبور نخواهد كرد. عمر البشير اين سخنان را درجريان برگزاري مراسم جشن به مناسب بيرون راندن نيروهاي سودان جنوبي از حوزه مهم نفتي سودان توسط ارتش سودان، بيان كرد.

سودان جنوبي اعلام كرد:فرمان عقب نشيني نيروهايش را از اين منطقه و پايان دادن به اشغال آن پس از يك نبرد 10 روزه بين دو كشور، به منظور جلوگيري از گسترش جنگي وسيع تر، صادر كرده است.

 

- عقب نشيني سودان جنوبي از منطقه هجليج" اقدامي است واقعي يا تاكتيكي؟

سودان جنوبي درحالي عقب‌نشيني نيروهايش از هجليج را اعلام كرد كه تحليلگران و ناظران امور بين‌الملل براين باورند، جوبا در اين اقدام اهدافي دنبال مي‌كند، به همين دليل سناريوهايي براي آينده روابط فيمابين مطرح مي‌كنند.

به گزارش الجزيره، عقب‌نشيني جنوب سودان از منطقه هجليج در سودان درحالي صورت مي‌گيرد كه تا چند روز پيش اين كشور توافق برسر استقرار نيروهاي چند مليتي بر اساس قرارداد "شرلو‌-‌جوبا" و عقب‌نشيني از اين منطقه را رد كرد.

تحليلگران و صاحبنظران امور سياسي در جنوب سودان بر اين باورند، ماهيت روابط جوبا ‌- ‌خارطوم را تحركات جامعه بين المللي جهت قانع كردن دو كشور سودان و سودان جنوبي براي يافتن راه‌حل‌هاي مسالمت‌آميز براي اختلافات موجود تشكيل مي‌دهد.

اعلاميه عقب‌نشيني نيروهاي نظامي سودان جنوبي از منطقه هجليج درحالي صادر شد كه جويا اين منطقه را روز 10 آوريل ماه‌جاري اشغال كرد تا سوالات بسياري را درباره اهداف نهفته درپس اين اشغال در اذهان مطرح كند، به ويژه آنكه تا پيش از اين "سلواكر"، رئيس جمهور سودان جنوبي عقب‌نشيني از اين منطقه را رد كرده و خواستار استقرار نيروهاي بين المللي در اين منطقه شده بود. در اين راستا "برنابا مريال بنجامين"، وزير اطلاع رساني سودان جنوبي روز گذشته خبر عقب‌نشيني نيروهاي جوبا از هجليج را صادر و اعلام كرد كه اين اقدام جوبا در راستاي پاسخ به خواسته‌هاي سران كشورها و سازمان‌هاي بين المللي از جمله سازمان ملل و با هدف ايجاد فضا و فرصتي ديگر براي مذاكره ميان دو سودان صورت مي‌گيرد.

اين تصميم جوبا كمتر از 24 ساعت پس گفت‌وگوي تلفني "بان كي‌مون"، دبيركل سازمان ملل متحد با سلواكر اعلام شد كه در آن از وي خواستار عقب‌نشيني از منطقه هجليج شده بود و اين همزمان با اظهارات "عمر البشير"، رئيس جمهور سودان بود كه طي آن تاكيد كرد، نيروهايش در راه هجليج هستند و ساعاتي ديگر وارد اين شهر خواهند شد.

در حالي‌كه سلواكر تا پيش از آن در پارلمان سودان جنوبي بر عدم عقب‌نشيني از هجليج و لزوم استقرار نيروهاي بين المللي در طول نوار مرزي و عقب‌نشيني كامل ارتش سودان از آن منطقه تاكيد كرده بود. در اين راستا مريال توضيح داد كه جوبا با ارسال نامه‌اي به سازمان ملل متحد اطلاع داد كه درباره نزاع موجود ميان سودان و سودان جنوبي به انتظار حاكميت بين المللي خواهد نشست و در اين‌باره آمادگي كشور خود براي بازگشت به ميز مذاكرات با خاطوم را اعلام كرد.

سناريوهاي پيشرو

"يوهانس موسى فوك"، تحليلگر امور سياسي درباره اقدام سودان جنوبي جهت عقب‌نشيني از هجليج مي‌گويد: اين اقدام جوبا از اين جهت صورت گرفت، چون به نظر مي‌رسد، جوبا دريافته كه براي كشور نوپايي چون سودان جنوبي تحمل مجازات‌ها و محكوميت‌هاي بين المللي ناشي از اين اقدام بسيار سخت است و در چنين شرايطي جوبا بايد بيش از هر چيز ديگر به كسب حمايت‌هاي بين المللي براي خود و حل و فصل مسائل داخلي توجه داشته باشد و كانون بحران جديدي آن هم در حوزه داخلي خلق نكند. بر اين اساس موسي پيش‌بيني كرد كه سودان از شرايط پيش آمده استفاده كرده و بازگشت به ميز مذاكرات و دستيابي به راه‌ حل پيرامون اختلافات موجود بين دو طرف را رد كند. اين تحليلگر امور سياسي سودان و آفريقا معتقد است، سودان جنوبي در اتخاذ تصميم عقب‌نشيني از هجليج عجله كرده است، چون براي جوبا بهتر آن بود كه پيش از عقب‌نشيني تضمين‌هاي بين المللي كسب كند و از اين موضع سودان جنوبي خود را ضعيف و ناتوان نشان داد. اما "گربال شدار"، روزنامه‌نگار سوداني نظر ديگري دارد، وي در اين‌باره مي‌گويد كه اتخاذ تاكتيك عقب‌نشيني از هجليج با هدف جلب توجه افكار جامعه بين المللي صورت گرفت و به اين ترتيب جوبا به اصطلاح توپ را به زمين جامعه بين المللي انداخت تا نزاع ميان دو كشور برسر اين منطقه را حل كند، بخصوص اينكه در اين‌باره خواستار استقرار نيروهاي بين المللي شده و به اين وسيله در انتظار واكنش سودان در قبال اين اقدام خود است. شدار معتقد است، آنچه در اين ميان مهم به نظر مي رسد، اين است كه آيا خارطوم داوري بين المللي در اين‌باره را خواهد پذيرفت و ميزان اين پذيرش تا چه اندازه خواهد بود و جوبا با اين تصميم نشان داد كه نمي‌خواهد پاي مردم كشورش را به جنگ باز كند.

 

-  وزارت امور خارجه آمریکا تصمیم خروج نیروهای سودان جنوبی را از منطقه راهبردی نفت خیز هجلیج «خبر خوبی» دانست و از سودان نیز خواست حملات مرزی را متوقف کند.

"ویکتوریا نولند "سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: ما از اعلام خبر عقب نشینی نیروهای سودان جنوبی از هجلیج استقبال می کنیم. این خبر خوبی بود. وی افزود، همزمان از دولت سودان نیز همانگونه که بارها خواسته ایم، می خواهیم حملات مرزی خود به ویژه بمباران مناطق سودان جنوبی را متوقف کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، سالوا کر رییس جمهور سودان جنوبی پیشتر از خروج نیروهای این کشور از منطقه نفت خیز هجلیج خبرداده و افزوده بود این عقب نشینی احتمالا طی سه روز به پایان خواهد رسید. اما ارتش سودان جنوبی شامگاه جمعه اطمینان داد نیروهایش همچنان در منطقه مورد مناقشه هجلیج در مرز سودان هستند و این منطقه را تنها با شرایط اعلام شده از سوی جوبا از جمله توقف بمباران ها از جانب سودان ترک خواهند کرد.

 

- دولت سودان روز جمعه (91.02.01) برای برقراری روابط عادی با سودان جنوبی چهار شرط تعیین کرد.

این تصمیم خرطوم پس از آن اتخاذ شد که سودان جنوبی به 10 روز اشغال مسلحانه یک حوزه نفتی مهم در شمال پایان داد. وزارت امور خارجه دولت سودان با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: سودان براساس چهار شرط، با سودان جنوبی روابط عادی برقرار خواهد کرد و سودان جنوبی باید به این شروط متعهد باشد. در بخشی از این بیانیه از دولت سودان جنوبی درخواست شده است ضمن تأیید قراردادها و یادداشت تفاهم های موجود در زمینه های امنیتی از جمله قرارداد منع تجاوز ماه فوریه که به امضای مسئولان اطلاعاتی دو طرف رسید، آن ها را به رسمیت بشناسد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از خرطوم، وزارت امور خارجه سودان علاوه بر این از سودان جنوبی خواست مرزهایی را که از زمان استقلال سودان از انگلیس و مصر در یکم ژانویه 1956 تعیین شده است، به رسمیت بشناسد. خرطوم همچنین پایان «هرگونه تجاوز» به قلمرو سودان، پاک سازی نیروهای جنوبی که گفته می شود در سودان بسر می برند و همچنین پایان حمایت از شورشیان نژادی را که در دو ایالت کردفان جنوبی و نیل آبی با ارتش سودان می جنگند، خواستار شد.

 

موريتاني

- بخش عربی رادیو بین المللی چین با افتتاح دفتری در نواکشوت پایتخت موریتانی قصد دارد از این پس برنامه های خود را از آنجا برای عرب زبان ها پخش کند.

"وان گن نیان"، رئیس رادیو بین المللی چین در پیام تبریک خود که در مراسم افتتاحيه این مراسم قرائت شد گفت: راه اندازی رادیو اف ام موریتانی رادیو بین المللی چین کاری مهم در همکاری و تبادل رسانه ای و نشان دهنده پیشرفتی جدید است. وی افزود: این موضوع برای تقویت تبادلات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و افزایش درک متقابل و دوستی مردم چین و مورتیانی و کمک به همکاری با منافع مشترک و توسعه مشترک دو کشور نقش مهمی ایفا می کند. "چن گون لای"، سفیر چین در موریتانی نیز در این مراسم تاکید کرد: بی شک، راه اندازی این رادیو پلی جدید برای دوستی مردم دو کشور و سکویی جدید برای همکاری دوستانه بین رسانه های چین و موریتانی ایجاد و برای کمک به تبادل و توسعه مداوم دو کشور در زمینه های سیاسی و اقتصادی نقشی جدید ایفا می کند.

115286-91.02.02

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶