مصر
- دادگاه عالي اداري مصر، حكم صادره توسط دادگاهي در استان القليوبيه درباره لغو انتخابات رياستجمهوري را بررسي و حكم نهايي درباره اين انتخابات را صادر كند.
به گزارش روزنامه المصريون؛ دادگاه عالي اداري مصر حكم صادره توسط دادگاهي در استان القليوبيه درباره عدم برگزاري انتخابات رياست جمهوري و لغو آن را بررسي و حكم نهايي درباره اين انتخابات را صادر ميكند.
قاضي "مجدي العجاتي"، نايب رئيس مجلس دولت و رئيس دادگاه عالي اداري مصر تاكيد كرد كه اين جلسه تنها جهت بررسي اين امر اختصاص دارد. دادگاه اداري شهر بنها در شمال قاهره هفته گذشته با استناد به اينكه كميته عالي انتخابات رياست جمهوري مصر صلاحيت برگزاري چنين انتخاباتي را ندارد، حكم عدم برگزاري انتخابات رياست جمهوري مصر را صادر كرد.
دادگاه اداري شهر بنها در توجيه حكم صادره خود تاكيد كرد كه دعوت از راي دهندگان مصري جهت شركت در انتخابات رياست جمهوري از در حوزه اختيارات كميته عالي انتخابات نيست، بلكه تنها شوراي عالي نظامي حاكم بر مصر است كه ميتواند، راي دهندگان مصري را به حضور در انتخابات و ريختن آرا خود به صندوقها دعوت كند و به اين ترتيب كميته عالي انتخابات مصر از حوزه اختيارات خود پا را فراتر نهاده است. در اين راستا يك مقام قضايي مصري اعلام كرد كه به زودي شكوائيهاي عليه اين حكم تقديم دادگاه عالي اداري مصر شود و انتظار ميرود، اين حكم نقض شود، چراكه "محمد حسين طنطاوي"، رئيس شوراي عالي نظامي مصر اين صلاحيت و اختيار را به كميته عالي انتخابات در فراخواندن راي دهندگان مصري به شركت در انتخابات و برگزاري انتخابات رياست جمهوري داده بود. شوراي عالي نظامي مصر در بيانيه خود تعهد خود به برگزاري انتخابات در روزهاي 23 و 24 مي و عدم حمايت از هيچ يك از نامزدها را اعلام كرده بود . اين در حالي است كه دادگاه اداري مصر قانون منع فعاليت سياسي سران رژيم سابق را نيز لازم الاجرا اعلام كرده بود و بر اساس آن "احمد شفيق"، آخرين نخست وزير حسني مبارك، رئيس جمهور مخلوع مصر بايد از گردونه رقابتها حذف شود . اما كميته عالي انتخابات مصر تاكيد كرد كه هيچ تغييري در ليست نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري حاصل نخواهد شد.
- خبرگزاري دولتي مصر (منا) اعلام كرد، حاكمان نظامي مصر به مقررات حكومت نظامي را كه در اطراف وزارت دفاع اين كشور وضع كرده بودند؛ پايان داد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از قاهره، پايتخت مصر، درپي درگيري هاي خونين قاهره بين نظاميان و حاميان مبارك از يك سو و انقلابيون مصري از سوي ديگر در قاهره، حاكمان نظامي اين كشور مقررات حكومت نظامي را در اطراف وزارت دفاع اين كشور به منظور جلوگيري از هجوم و تصرف آن توسط انقلابيون، وضع كرده بود.
منا به نقل از يك منبع نظامي اعلام كرد، تصميم گرفته شد به مقررات حكومت نظامي هشت روزه در ناحيه عباسيه و اطراف ساختمان وزارت دفاع پايان داده شود. مقررات حكومت نظامي از ساعت 23 تا 6 بامداد و از تاريخ 4 ماه مي (15 ارديبهشت) وضع شده بود.
- "عمرو موسي" تصريح كرد در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري تسليم خواسته هاي رژيم صهيونيستي نخواهد شد و در روابط قاهره با تل آويو تعادل برقرار مي كند.
به گزارش شبكه تلويزيوني يورونيوز، عمرو موسي درباره نگراني هاي رژيم صهيونيستي در صورت پيروزي اش در انتخابات گفت صهيونيست ها دوست ندارند كسي به قدرت برسد كه از جزييات مسئله فلسطين و مناقشه اعراب و رژيم صهيونيستي اطلاع داشته است. آن ها همچنين كسي را كه قدرت نه گفتن دارد، نمي پسندند. كسي كه واقعا مي تواند نه بگويد و وقتي هم به درخواستي پاسخ مثبت مي دهد، خودش به آن رسيده و به فشارها ربطي ندارد. ما طي پنج سال گذشته صهيونيست ها را بيش از حد به حال خود رها كرده بوديم و بايد بگويم اين دوره راحتي رژيم صهيونيستي به پايان رسيده است. آن ها مايل نيستند رئيس جمهور آينده مصر از جزييات اين مسئله آگاه باشد تا بتوانند راحت تر اوضاع را اداره كنند. البته به نظر من آن ها نگران احتمال پيش آمدن شرايط جنگي نيستند بلكه بيشتر نگران آن هستند كه كسي روي كار بيايد كه با بازي آن ها آشنايي دارد. آن ها كسي را كه بلد است چگونه جوابشان را بدهد نمي خواهند. من اعتقاد دارم كه مصر بايد سياستي متوازن را در منطقه دنبال كند ما بايد كشور خود را دوباره بسازيم اما اين به معناي فراموشي فلسطينيان نيست. ما اصلي منطقي داريم كه رابطه اي تنگاتنگ با امنيت ملي مصر و نيز امنيت كل منطقه خاورميانه دارد. مصر هم همانند ديگر كشورهاي عربي خواهان راه حل صلح آميز براي اين مشكل است. موضع ما راه حلي سياسي با شرايط مساوي است. وي درباره پيمان كمپ ديويد گفت اصلاحات آن منتفي نيست.
- "احمد عقیل" عضو دبیرخانه سیاسی حزب آزادی و عدالت مصر، درباره وجود تلاش های نامحسوسی برای بازگرداندن رژیم سرنگون شده "مبارک" به قدرت هشدار داد.
وي درگفتگو با شبکه العالم اظهار داشت، حزب آزادی وعدالت از هر اقدامی برای تضمین برگزاری سالم و شفاف انتخابات ریاست جمهوری در موعد تعیین شده، حمایت می کند. وی خاطرنشان کرد، ما اخبار نامزد های ریاست جمهوری را دنبال می کنیم. واقعیت این است که تلاش هایی برای حاکمیت دوباره عقاید و اندیشه رژیم سرنگون شده مبارک و هم چنین به قدرت رساندن عناصر این رژیم صورت گرفته است. عقیل تأکید کرد، هدف اصلی در این مرحله ناکام گذاشتن تلاش ها برای بازگرداندن رژیم سابق به قدرت است، زیرا برخی نامزدها طرفدار مبارک مخلوع بوده اند. وی گفت: به اعتقاد من اگر نامزدهای طرفدار مبارک به قدرت برسند چه بسا عملکردی بسیار بدتر از وی داشته باشند، اما مردم مصر هوشیار هستند و باید کسی را به که فکر منافع وطن است انتخاب کنند. عضو دبیرخانه ارتباط سیاسی حزب آزادی و عدالت اظهار داشت، مردم مصر نباید اجازه دهند رژیمی که سالیان سال بر مردم سلطه داشته و موجب نابسامانی اقتصاد کشور بوده و عزت وطن را زیر سئوال برده، دوباره قدرت یابند. وی افزود، مردم مصر مانند انتخابات مجلس با افراد باقیمانده رژیم سابق مقابله خواهند کرد.
- "حسام خيرالله" نامزد غربگرا در انتخابات رياست جمهوري مصر، رژيم صهيونيستي را خطري مستقيم براي اين كشور مي داند و از برقراري رابطه با ايران استقبال ميكند ولي در عين حال نميتواند نگراني خود را از گسترش نفوذ شيعيان در مصر پنهان نمايد.
"احمد حسام كمال حامد خير الله"، معروف به حسام خير الله به عنوان كانديداي حزب "صلح دمكراتيك" كه سابقا رئيس سابق كميته اطلاعات و برآوردها و مامور سابق دستگاه اطلاعات مصر بوده است و با وجود صبغه و گرايش هاي نظامي و امنيتي اش تاكيد كرده كه كانديداي شوراي نظامي حاكم نيست و در عين حال هيچ گرايش حزبي هم ندارد.
سرلشكر احمد حسام كمال حامد خير الله متولد 22 جولاي 1945 و فارغ التحصيل رشته علوم سياسي و اقتصاد است و دورههاي اطلاعاتي و امنيتي مختلفي را در آمريكا سپري كرده است.
نگاهي به مواضع و ديدگاههاي وي در حوزههاي سياست داخلي و سياست خارجي و امنيت و بهداشت و آموزش است.
سياست داخلي-
نگراني از آينده مصر
مرا به شركت در انتخابات واداشت.
- از سياست اقتصاد آزاد
تبعيت ميكنم.
- وابستگي به خارج را رد ميكنم.
- تصميم درباره وضعيت حسني مبارك،
رئيس جمهور مخلوع مصر به مردم باز ميگردد.
- مخالف تاسيس احزاب مذهبي
هستم.
- بازنشسته كردن نيروي كار بالاي 60 سال و دادن فرصتهاي جديد شغلي به جوانان.
- احداث حداقل 100 مدرسه در هر استان و يك نوبت كردن مدارس.
- نامزدهايي هستند كه از جانب برخي كشورهاي عربي حمايت مالي ميشوند، بدون آنكه نظارت بانكي در اين امر صورت گيرد، بالطبع تجديد نظر در ساختار بانكي كشور از جمله اولويتها خواهد بود.
- تاكيد بر استفاده از مديران جوان به شرط داشتن مهارت و شايستگي.
- جريان اسلامگرا از جمله جريانهاي شركتكننده در ساخت و آباداني مصر است، مشكل در اظهارات غيرمسئولانه برخي از رهبران اين جريان نهفته است.
- عدم تصويب سياستهاي مالياتي كه شهروندان مصري سالهاست از آن متحمل لطمات سنگين شدهاند.
- اجراي قانون منع فعاليت سياسي سران رژيم سابق در حوزه تخصص حقوقدانان قانون اساسي و آنها بايد در اينباره تصميم گيري كنند.
- من نامزد مستقلي از طبقه متوسط هستم و نماينده دستگاه اطلاعات به شمار نميآيم.
- مبارك ميتوانست با برگزاري پيش از موعد انتخابات و انحلال دولت نظيف مانع سقوط خود ميشد.
- نگران عدم برگزاري در موعد مقرر انتخابات رياست جمهوري مصر هستم و "محمد مرسي"، نامزد جماعت اخوان المسلمون بيشترين بهره را از اين شرايط خواهد برد.
سياست خارجي
- رژيم صهيونيستي بر حفظ موافقتنامه صلح با مصر تاكيد بسيار دارد و قضيه فلسطيني مهمترين عامل و تاثيرگذارترين آن در روابط آينده مصر و رژيم صهيونيستي است.
- رژيم صهيونيستي را بايد خطري مستقيم بر مصر برشمرد و خطر ايران تنها در تلاش اين كشور جهت گسترش مذهب تشييع در مصر و ديگر مانعي در برقراري رابطه با ايران نميبينم.
امنيت داخلي
- لغو قانون حالت فوق العاده و تمامي قوانيني كه به نحوي امكان سوء استفاده و فساد را در كشور فراهم كند.
- احترام به حقوق بر و حاكميت قانون از طريق استقلال قوه قضائيه
- تجديد نظر در ساختار نيروي پليس مصر از طريق تغيير فرماندهان امنيتي و اجراي اصل حاكميت قانون و عدم دخالت نيروي پليس در عرصه سياسي و نظارت كامل وزارت داخلي بر عملكرد آن و استقلال دستگاه امنيت ملي از وزارت داخلي.
آموزش
-
تاسيس مدارس فني و حرفهاي و مدارس آموزش استثنايي.
- آموزش و پرورش رايگان و پياده كردن استفاده از رايانه در مدارس به جاي استفاده از كتابهاي آموزشي.
- توسعه و گسترش آموزش دانشگاهي و توجه به پيشرفت دانشگاهها و استقلال آنها و عدم وابستگي آنها به دولت و اصلاح لايحه فعاليت سياسي دانشجويان درون دانشگاهها و ضرورت توجه به مغزهاي متفكر دانشگاهي مصري و بالا بردن 4 درصدي بودجه آموزش عالي از درآمد ناخالص داخلي و تشكيل گروههاي تحقيقاتي در حوزههاي مدرن تكنولوژيكي.
بهداشت
- ايجاد سيستم مستقل ارزيابي
عملكرد بيمارستانها و مراكز بهداشتي و نظارت بر عملكرد آنها در نگهداري از بيماران.
- استفاده از تكنولوژيهاي پيشرفته در درمان بيماريها.
- توجه به طرحهاي بهداشتي در استانهاي دور از جمله مناطق اطراف كانال سوئز و سينا با دادن اولويت به جذب نيروهاي بومي در اين مراكز و در اجراي طرحها.
با وجود اختلاف نظر بين اقشار مختلف مردم مصر اما همه آن ها در حال حاضر بر اولويت هاي مورد نياز كشور از جمله گسترش امنيت و رونق اقتصاد در انتخاب رئيس جمهور تاكيد دارند.
مصر پس از انقلاب دچار يك زلزله امنيتي شديد شد كه به دليل ناتواني و يا توطئه نيروهاي امنيتي كه به وظيفه خود به درستي عمل نمي كنند بويژه در حاشيه شهرها و مناطق فقيرنشين همچنان ادامه دارد.
وخامت اوضاع امنيتي تاثير زيادي بر وضعيت اقتصادي داشته به طوري كه صنعت گردشگري كه يكي از منابع درآمد ملي است با ركود مواجه شده است. همچنين فرار سرمايه گذاران منجر به افزايش نرخ بيكاري و كاهش درآمدها شده است. اغلب مردم مصر امنيت و توسعه اقتصادي را مهمترين چالش هاي پيش روي رئيس جمهور آينده مي دانند.
- "فاطمة محمد" 45 ساله و حسابدار، گفت كه بيش از هر چيزي از رئيس جمهور آينده مي خواهد تا امنيت را به خيابان هاي مصر بازگرداند.
وي افزود، مي خواهم بدون هيچ نگراني وترسي بچه هايم را به مدرسه بفرستم. پس از انقلاب من و شوهرم هنگام خروج از خانه لحظه اي فرزندانمان را تنها نگذاشته ايم زيرا حوادث زيادي از جمله چندين آدم ربايي و باج خواهي براي بازگرداندن كودكان وحتي بزرگسالان رخ داده است.
- "احمد الحسيني" 63ساله، و كارمند بازنشسته اظهار داشت از رئيس جمهور آينده مي خواهم جلوي گراني ورشد قيمت ها را بگيرد.
- دكتر "عمار علي حسن" محقق سياسي در زمينه اين نظرات مردم گفت كه شوراي نظامي به طور عمدي به هدايت افكار عمومي پرداخته و مي خواهد انتخاب مردم را به سمتي سوق دهد كه موجب بازگشت مصر به عقب و پيروزي يكي از نامزدهاي بقاياي رژيم سابق شود، به خصوص يك نظامي مثل "احمد شفيق" كه مردم او را قدرتمند مي پندارند.
به گفته وي شوراي نظامي اگر بخواهد امنيت را بازگرداند در ظرف چند ساعت مي تواند اين كار را انجام دهد. اين شورا همچنين مسئول وخامت شرايط اقتصادي فعلي است كه پيش بيني مي شود در روزهاي بحران هاي جديدي مثل بنزين، گاز و كالاهاي اساسي داراي سوبسيد به آن اضافه شود.
در مقابل اين نظرات، جوانان مصري كه داراي بيشترين نقش در انقلاب بودند ديدگاه ديگري دارند. به گفته "علي حسن" 25 ساله دانشجو از منطقه 'امبابة'، رئيس جمهور اسلامگرا مي تواند عدالت را محقق سازد و ثروت و درآمد ملي را به طور عادلانه توزيع كند به همين خاطر قصد دارد به يك نامزد اسلامگرا راي دهد.
وي افزود، جوانان به دنبال كار و مسكن هستند زيرا رژيم سابق فقرا را ناديده گرفت وبه قشر خاصي توجه كرد، بنابراين دولت به سياست هاي جديدي بر پايه عدالت نياز دارد كه تمركز آن بيشتر بر قشر كم درآمد و به حاشيه رانده شده باشد. به گفته "أحمد عكاشة" روانپزشك، طبقه اجتماعي و فرهنگ تعيين كننده گزينه مردم در انتخابات آينده است و هر كسي با توجه به نگرش خود راي مي دهد. وي پيش بيني كرد كه اكثريت قريب به اتفاق ساكنين مناطق روستايي و حاشيه شهرها تعيين كننده نتيجه انتخابات باشند كه انتخاب آن ها اغلب از ميان نامزدهاي اسلامگرا خواهد بود.
- "پطرس غالی" از ارکان رژیم سابق مصر و رئیس شورای ملی حقوق بشر در این کشور، به طور غیر مستقیم خواستار نظارت بین المللی بر انتخابات ریاست جمهوری در این کشور شد.
پطرس غالی در این باره گفت: نظارت بین المللی بر انتخابات به معنی نقض استقلال کشور نیست. به گزارش پایگاه خبری محیط، غالی افزود، مانعی ندارد که سازمان های بین المللی و داخلی به عنوان ناظر بر انتخابات عمل کنند و این مسئله را بارها شورای ملی حقوق بشر کشور نیز ابراز کرد زیرا با توجه به واقعیت هایی چون جهانی شدن، چنین اتفاقی را نباید معنی نقض حاکمیت کشور تعبری کرد به ویژه اینکه سازمان ملل متحد گروه ویژه ای را برای نظارت بر انتخابات کشورهای مختلف تشکیل داده است.
- "حازم معاذ" عضو کمیته جوانان حزب آزادی و عدالت مصر با اشاره به همسویی مواضع آمریکا و شورای نظامی حاکم بر این کشور ، تاکید کرد: سرنوشت توافقنامه کمپ دیوید را مردم مصر مشخص می کنند و حزب آزادی و عدالت به نظر مردم احترام می گذارد.
وي در مصاحبه با شبکه العالم گفت: اخوان المسلمین با شروع فعالیت سیاسی خود پس از انقلاب با بحران های زیادی از سوی شورای نظامی حاکم مواجه شد که قانون ممنوعیت فعالیت سیاسی و تشکیل دولت "الجنزوری" از جمله این بحران ها است؛ اظهارات خصمانه آمریکا علیه اخوان المسلمین نیز مکمل این بحران سازی های شورای نظامی است.
حازم معاذ در ادامه تأکید کرد: علت بحران سازی های شورای نظامی مصر و اظهارات خصمانه آمریکا این است که اخوان المسلمین و حزب آزادی و عدالت از محبوبیت بالایی بین مردم مصر برخوردارند.
معاذ خاطرنشان کرد، حملات رسانه ای گسترده ای علیه اخوان المسلمین برای تخریب وجهه این گروه آغاز شده است که اظهارات خصمانه آمریکا با توجه به این امر قابل پیش بینی بود. عضو کمیته جوانان حزب آزادی و عدالت مصر گفت: آمریکا اگر آن گونه که ادعا می کند، حامی دمکراسی است باید به خواست ملت مصر احترام بگذارد و بداند که ملت مصر حق دارد نظام حکومتی خود را انتخاب کند. معاذ درباره توافقنامه کمپ دیوید گفت: سرنوشت توافقنامه کمپ دیوید فقط با رأی ملت مصر مشخص خواهد شد و حزب آزادی و عدالت به رای ملت مصر احترام خواهد گذاشت.
- الازهر به عنوان بزرگترین مرجعیت دینی در مصر به آگاه سازی شهروندان و تشویق آن ها برای مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری و پرهیز از تعصب نسبت به گروه یا جریان خاصی ادامه می دهد.
به گزارش خبرنگار شبکه العالم، نقش الازهر فقط به بیداری دعوت اسلامی محدود نمی شود، بلکه این نهاد دینی در بیشتر مسائل جامعه مصر حضور قدرتمندی دارد و در ایفای وظایف خود در زمینه امور سرنوشت ساز، از مردم مصر و به ویژه مسلمانان حمایت می کند. "شیخ عید عبدالحمید" ناظرکل دانشگاه الازهر در مصاحبه با خبرنگار العالم گفت: علما و دانش آموختگان الازهر باید ویژگی های یک رییس جمهور قوی، آگاه، دور اندیش و آینده نگر را برای مردم بیان کنند، تا آن ها در انتخابشان دچار اشتباه نشوند و گزینه هایی را که برای حکومت بر مردم مناسب نیستند، انتخاب نکنند.
علمای الازهر، وظیفه ارشاد و راهنمایی مردم و ارزیابی عملکرد آن ها به وسیله بیانات و فتاوا را بر عهده دارند تا بدین وسیله مردم مصر را به ضرورت مشارکت در انتخابات برای برگزیدن یک رییس جمهور عادل و توانا ترغیب کنند. "شیخ زکریا مرزوق" امام مسجد جامع الازهر در این باره گفت: ما در مقابل انتخاب نامزدها توسط مردم مسئول هستیم و همه ما در مقابل پروردگار در این زمینه مسئولیت داریم و باید یک رییس جمهور مناسب و مورد اعتماد مردم را انتخاب کنیم. یک شهروند مصری به خبرنگار العالم گفت: الازهر معیارهای انتخاب رییس جمهور را از طریق سخنرانی ها، دروس علما در مساجد تشریح می کند و مردم را در این زمینه آگاه می کند. شهروند مصری دیگر در این باره گفت: انتخاب رییس جمهور باید براساس معیارهای اخلاص، صداقت، امانت و مسئولیت در مقابل خداوند و مردم انجام گیرد.
- "عبدا... غرابهل"، وزير نفت مصر گفت: ما توافقنامههاي نفتي خود را با رژيم صهيونيستي بازنگري نخواهيم كرد. چرا كه اين اقدام نياز به تغيير قانون دارد. وي ادامه داد، وزارت نفت مصر تمام قيمتها را اصلاح كرده است تا با قيمتهاي جهاني متناسب باشد.
- رئیس کمیسیون روابط خارجی کنگره آمریکا هدف از کمک های مالی کشورش به مصر را پیگیری سیاست شفاف در این کشور خواند و به اخوان المسلمین درباره پیامدهای اتخاذ سیاست ضد آمریکایی هشدار داد.
"جان کری" گفت: اخوانی ها ممکن است در مسیر ارتباط مصر با آمریکا مشکل ایجاد کنند زیرا تاکنون سیاست هایی اتخاذ کرده اند که با سیاست های پیشین اختلاف دارد و این روند می تواند مصر را با مشکل مواجه کند.
وی با بیان اینکه خطر واقعی مصر را تهدید می کند، افزود، در حال حاضر دو موضوع برای آمریکا مهم است یکی نتیجه انتخابات ریاست جمهوری مصر است و دیگری جهت گیری سیاسی اخوان المسلمین، حال اگر اخوانی ها قواعد و قانون حاکم بر اقتصاد و جذب سرمایه را نپسندند یا نخواهند بپذیرند دشوار است که شاهد بهبود در وضعیت اقتصادی مصر باشیم. به گزارش پایگاه خبری البشیر، کری افزود، به مصری ها در نهایت شفافیت اعلام کردیم آمریکا به روابط با مصر اهمیت می دهد و در این زمینه نیز حسن نیت دارد، گفتیم که ما به تعهداتمان پایبندیم در نتیجه انتظار داریم مصر نیز مثل ما عمل کند ولی اگر اینگونه نباشد راه برای هر احتمالی باز خواهد شد. جان کری هشدار داد، اگر آنان بخواهند یکباره فرش را از زیر پای توافقنامه صلح با رژيم صهيونيستي بکشند یا قوانین دست و پاگیری در کشور وضع کنند مثلا اگر در ادامه کار برای اخذ وام از صندوق بین المللی پول به مشکل برخورد کنند آن زمان ما باید از خود بپرسیم که چه کار باید بکنیم؟
- وزارت خارجه آمريكا از اظهارات "عمرو موسي" و "عبدالمنعم ابوالفتوح" درباره رژيم صهيونيستي و پيمان كمپ ديويد در جريان مناظره اين دو نامزد انتخابات رياست جمهوري انتقاد و آن را رد كرد.
به گزارش پايگاه خبري اليوم السابع، "ويكتوريا نولاند"، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا از اظهارات عمرو موسي و عبدالمنعم ابوالفتوح، دو نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر درباره رژيم صهيونيستي و پيمان كمپ ديويد در جريان مناظره اين دو كه گذشته انجام شد، انتقاد و آن را رد كرد.
نولاند با حضور در كنفرانسي مطبوعاتي گفت كه ما درباره اظهارات اين دو نامزد در حوزه سياست داخلي مصر اظهار نظري نميكنيم و آنچه در تبليغات انتخاباتي اين دو عنوان ميشود، را دنبال نميكنيم، آنچه ما خواهان آن هستيم برگزاري انتخابات شفاف و آزاد است.
سخنگوي وزارت خارجه امريكا با بيان اينكه هركس در انتخابات پيروز شود، بايد منافع مصر در حوزه حقوق بشر و دمكراسي و قانون اساسي را تامين و حفظ كند، گفت: اما به همه نامزدها درباره منافع منطقهاي مصر كه بايد از آن ها محافظت كند و همچنين مسئوليتهاي منطقهاي به ويژه در قبال كشورهاي همجوار تذكرات لازم و توضيحات مورد نياز را دادهايم.
نولاند تاكيد كرد كه آنچه مهم است اينكه مصر توان برگزاري انتخابات رياست جمهوري و برگزاري مناظرات ميان نامزدها را داشته باشد و نميتوانيم اين انتظار خود را مخفي كنيم يا ناديده بگيريم و تاكيد نكنيم كه هر نظام سياسي كه قرار است در انتخابات آتي در مصر انتخاب شده و به قدرت برسد، بايد به تعهئات كنوني مصر و برقراري روابط مسالمتاميز با همسايگانش متعهد باشد. ويكتوريا نولاند در اين سخنان به طور ضمني به مناظره گذشته عمرو موسي و عبد المنعم ابو الفتوح و اظهار نظرهاي ايشان درباره پيمان كمپ ديويد اشاره كرد كه طي ان عمرو موسي رژيم صهيونيستي را مخالف و ابوالفتوح آن را دشمن كشورش دانست كه براي امنيت آن تهديد به شمار ميرود.
يك پايگاه عرب زبان با اشاره به تلاش هاي كشورهاي حوزه خليج فارس از جمله سعودي ها براي دخالت روز افزون در مصر از پيشنهاد چهار ميليارد دلاري رياض براي نجات رئيس جمهوري مخلوع مصر پرده برداشته است.
به گزارش پايگاه الحرمين در مطلبي با عنوان "پيشنهاد 4 ميليارد دلاري سعودي ها براي تحويل "حسني مبارك" آورده است، مهندس "خيرت الشاطر" معاون رهبر اخوان المسلمين مصر و نامزد رد صلاحيت شده انتخابات رياست جمهوري اين كشور از پيشنهاد 4 ميلياردي براي رئيس جمهوري مخلوع آن پرده برداشت. معاون رهبر اخوان المسلمين مصر خاطرنشان كرد، احدي جز مردم مصر نمي تواند با اين پيشنهاد موافقت كند و رقم پيشنهادي بسيار كم است. اين پايگاه بيان كرد، "وليد بن طلال" در سال گذشته چهار ميليارد دلار به مصر در برابر محاكمه نشدن حسني مبارك و خانواده اش پيشنهاد داده بود كه پس از انتشار خبر در جرايد آن را تكذيب كرد. پايگاه فوق مي افزايد: پس از مدتي اعلام شد كه عربستان همين مبلغ را براي كمك به اقتصاد بحران زده مصر خواهد پرداخت. اين در حالي است كه مردم مصر ضمن مخالفت با اين پيشنهاد سعودي ها از دخالت هاي رياض در امور كشورشان ابراز انزجار كردند.
اين پايگاه بيان كرد، هنوز ابهامات زيادي درباره محاكمه حسني مبارك و افراد خانواده اش وجود دارد و علت اينكه محاكمه رئيس جمهوري مخلوع مصر با تاخير روبرو شده است درخواست هاي كشورهاي نفت خيز حوزه خليج فارس است. به ويژه كه آن ها نگرانند رهبران و روساي جمهوري ديگري در منطقه به اين سرنوشت حسني مبارك گرفتار شوند.
شايان ذكر است منابع وابسته به انقلابيون 25 ژانويه از هزينه پول هاي فراوان از سوي امارات متحده عربي وعربستان سعودي براي تاثيرگذاري بر شهادت شاهدان و ايجاد فضاي رسانه اي و حقوقي به نفع مبارك پرده برداشتند. امارات و عربستان تلاش مي كنند علاوه بر جلب نظر خانواده قربانيان، ضمن نجات مبارك از اعدام، اتهامات عليه وي را كاهش دهند.
"شيخ حمد بن عيسي" پادشاه بحرين اخير با هماهنگي شوراي نظامي حاكم بر مصر ديدار مخفيانه با حسني مبارك داشت كه با جنجال رسانه اي افشا شد.
- دادگاه سوئيس سرانجام حكم نهايي در مورد سرنوشت اموال ديكتاتور سابق مصر را صادر كرد.
به گزارش شبكه تلويزيوني الجزيره؛ منابع آگاه به نقل از خبرگزاري الشرق الاوسط مصر از صدور حكم نهائي در سوئيس به نفع مصر براي بازگرداندن اموال "حسني مبارك" و خانواده اش خبر دادند.
- منابع امنيتي مصري از اجرايي شدن مبادله جاسوس رژيم صهيونيستي با اسيران مصري در آينده نزديك خبر دادند.
به گزارش خبرگزاري معا، منابع امنيتي عالي رتبه مصري اعلام كردند، مبادله "عوده ترابين" جاسوس صهيونيست با تعدادي از زندانيان مصري دربند رژيم صهيونيستي اجرايي خواهد شد. از سوي ديگر "عبدالله ابوجهامه" نماينده پارلمان مصر از استان شمال سينا گفت: طرف مصري هم اكنون براي آزادي بسياري از زندانيان كه تعداد آ نها بالغ بر 63 نفر است، در حال رايزني است.
وي افزود، مذاكرات ميان مصر و رژيم صهيونيستي درباره آزادي جاسوس اين رژيم جدي است، اما هنوز توافق نهايي در اين زمينه به دست نيامده است.
لیبی
- بررسي بيش از 12 هزار نوار مكالمات تلفني ديكتاتور معدوم و وابسته هاي او نشان مي دهد كه "سيف الاسلام قذافي" در بسياري از اين مكالمات، به فرماندهان ارتش و مزدوران رژيم سابق ليبي به صراحت دستور قتل عام مخالفان و معترضان رژيم را داده است.
به گزارش پايگاه خبري ديلي ميل؛ اين مكالمات صوتي مي تواند بسياري از جنايات پسر 39 ساله ديكتاتور سابق را ثابت كرده و نقش كليدي سيف الاسلام را در قتل عام هاي ظالمانه معترضين و مخالفان رژيم قذافي، بيش از پيش آشكار نمايد. از زمان بازداشت سيف الاسلام در ماه نوامبر سال قبل، طرابلس و دادگاه بين المللي كيفري، درباره محل محاكمه وي دچار اختلاف بوده اند.
تونس
- شماري از يگان هاي نيروي پليس تونس روز يكشنبه (91.02.24) در اعتراض به كشته شدن يك نيروي پليس در "قيروان" تظاهرات مي كنند.
يك منبع در اتحاديه نيروهاي امنيت كشور تونس روز شنبه اعلام كرد، برخي از يگان هاي امنيتي تونس روز يكشنبه در ميدان حقوق بشر در مركز پايتخت اين كشور تظاهرات برگزار مي كنند. به گزارش پايگاه اينتنرتي« المحيط » مصر، وي افزود، اين تظاهرات در اعتراض به كشته شدن يك نيروي پليس در شهر بوحجله در استان قيروان در جنوب پايتخت برگزار مي شود. براساس اين گزارش، يك شخص شرور يك نيروي پليس تونس را در شهر بوحجله در استان قيروان عمدا با خودرو زيرگرفت و كشت.
- جنبش النهضه تونس برخی اتهام ها مبنی بر مداخله این کشور در امور داخلی الجزایر را رد کرد.
این جنبش در بیانیه ای خبرهای منتشر شده درباره حمایت تونس از برخی نامزدهای انتخاباتی اسلام خواه در انتخابات پارلمانی الجزایر را رد و اعلام کرد موضع جنبش النهضه در انتخابات الجزایر بی طرفی بوده است. در این بیانیه تصریح شد، تونس در نگرش به احزاب الجزایری موضع بی طرفی اتخاذ کرد و هیچ دخالتی در انتخابات الجزایر نداشت. در این بیانیه از الجزایری های مقیم تونس به عنوان میهمانان کشور یاد شد و آمده است، برخورد ما با میهمانانمان در نهایت احترام است و آنان از آزادی کامل بهره مندند.
به گزارش پایگاه خبری البشیر، این بیانیه در واکنش به اظهارت "قاسی عیسی" عضو دفتر سیاسی جبهه آزادیبخش ملی الجزایر (حزب حاکم) صادر شده است. قاسی عیسی تونس را متهم کرده بود که در اخذ رای از اتباع الجزایری مقیم تونس، جانب نامزدهای اسلام گرا را گرفت تا جایی که برخی از افراد متقلب برای نامزدهای اسلام گرا رای خریداری می کردند. وی در اتهام هایش نامزدهای اسلام گرا در انتخابات پارلمانی الجزایر را مورد حمایت احزاب و رسانه های بیگانه خوانده بود.
- سكوت كشورهای عربی در قبال اقدام اخير كشيش نمای موهن به اسلام نشان میدهد كه توافقات پشت پردهای بين آن ها با مقامات غرب صورت گرفته است تا از اين طريق كمپين ضدايرانی خود را شدت بخشند.
"نرجس بنعبادة"، تحليلگر سياسی اهل تونس با بيان اينكه قرآنسوزی اخير در ايالت فلوريدای آمريكا توسط كشيشنمای موهن، در راستای ادامه سياست های ضدايرانی غرب و ترويج بيشتر ايرانهراسی است، گفت: با توجه به هدف اصلی اين اقدام كه همان اعمال فشار بيشتر بر ايران در صحنه بينالمللی است، به خوبی میتوان دليل سكوت كشور های عربی بهويژه عربستان سعودی و حكومت وهابی آن در قبال قرآنسوزی را درك كرد.
وی افزود، رسانههای غرب كه سعی كردند در اخبار خود به نوعی به اين اقدام جنبه مثبت داده و آن را نتيجه سياست های جهان اسلام معرفی كنند، عنوان كردند كه قرآنسوزی "تری جونز" با هدف اعتراض به زندانی شدن يك كشيش در ايران انجام گرفته است؛ دليلی كه غيرمنطقی بودنش برای همگان آشكار است. در واقع كشورهای به اصطلاح اسلامی منطقه با سكوت خود نشان دادند كه موافق اين اقدام هستند و با اندكی تحليل مسائل میتوان به اين حقيقت دست پيدا كرد كه سكوت آنها بر پايه توافقاتی است كه برای مسئول نشان دادن ايران در قبال اين اقدام، به امضا رساندهاند.
اين تحليلگر سياسی مقيم فرانسه با بيان اينكه بررسی اخبار رسانههای غرب به خوبی اهداف پشت پرده قرآنسوزی در آمريكا را نمايان میكند، تصريح كرد، عاملان اين اقدام با توسل به دلايلی بسيار عجيب، سعی دارند تا برای ادامه سياستهای ضداسلامی خود، جمهوری اسلامی ايران را قربانی كرده و از اين طريق چهره اين كشور و به تبع آن، چهره مسلمانان را خدشهدار كنند.
وی اضافه كرد، اجرای شريعت در يك كشور اسلامی امری غير قابل انكار است و همه شهروندان مسلمان يا غيرمسلمان در اين كشورها بايد با توجه به احكام اسلامی محاكمه شوند؛ بنابراين مسلمان يا مسيحی، هر فردی كه جرمی مرتكب شود بايد مجازات شود و اين نمیتواند دليلی برای غرب باشد تا به بهانه محاكمه يك مسيحی، كتاب آسمانی مسلمانان را مورد هتك حرمت قرار دهد.
اين بانوی مسلمان مقيم شهر ليون فرانسه تاكيد كرد، بهطور قطع، اين كشيش نمای موهن به مسلمانان به عنوان ابزار در اختيار بخش سياسی و رسانه های غربی و صهيونيستی قرار گرفته است تا آن ها بتوانند اسلام هراسی را بيش از پيش ترويج دهند و آتش فتنه بين پيروان اديان را شعلهور كنند. وی ادامه داد: وزارت دفاع و مقامات آمريكا اينگونه نشان میدهند كه از قرآن سوزی نگران هستند و به دروغ اين اقدام را محكوم میكنند، در حالیكه اينگونه فعاليتها به نفع آنان و در جهت پيشبرد اهداف سياسی آمريكا و رژيم صهيونيستی در خاورميانه است.
اين عضو كميته دفاع از فلسطين در فرانسه اظهار كرد، همه اين اقدامات درست در شرايطی صورت میگيرد كه غرب كمپينهای متعددی عليه ايران آغاز كرده است و از طريق اين تبليغات رسانهای در تلاش است تا به فشارهای خود عليه نظام اسلامی ايران جنبهای بينالمللی و وجههای عامپسند بدهد.
نرجس بنعباده در پايان سخنانش با اشاره به اينكه سكوت در برابر چنين اقداماتی، غرب را وقيحتر خواهد ساخت، توضيح داد، مسلمانان در سراسر جهان بايد در قبال اين اقدامات خود را مسئول بدانند و اجازه ندهند كه غرب با سوء استفاده از سكوت و آرامش آنان در صدد عادی نشان دادن اينگونه توهينها و هتك حرمتها باشد.
الجزاير
- رئيس كميته ناظران اتحاديه عرب بر انتخابات پارلماني الجزاير، شفافيت و سلامت اين انتخابات را كه در آن حزب حاكم با فاصله زيادي بر ديگر رقباي خود پيروز شد ستود.
به گزارش خبرگزاري شين هوا؛ "وجيه حنفي" بعد از اعلام نتايج انتخابات پارلماني در نشست خبري گفت: انتخابات پارلماني الجزاير در فضاي شفاف، آزاد و سالم برگزار شد. بر اساس اين گزارش، حنفي افزود، تخلف ملموسي كه بر سلامت روند اين انتخابات تاثير گذارد رخ نداد. وي اظهار داشت، انتخابات پارلماني الجزاير در فضاي آزاد و دمكراسي برگزار شد به گونه اي كه به شهروندان الجزايري اجازه داد نامزدهاي مد نظر خود را بدون هيچ مانع يا فشاري انتخاب كنند.
- روساي هيات هاي ناظر اتحاديه آفريقا، و اروپا، انتخابات مجلس الجزاير را انتخاباتي شفاف، سالم و منصفانه اعلام كردند.
رييس هيات ناظران اتحاديه آفريقا در انتخابات مجلس الجزاير در جمع خبرنگاران اعلام كرد اين انتخابات كه 500 ناظر بين المللي بر آن نظارت داشتند، انتخاباتي آزاد، شفاف، پاك و منصافه بود.
"جواكيم البيرتو شيسانو" در جمع ده ها خبرنگار داخلي و خارجي مستقر در مركز بين المللي اطلاع رساني ويژه انتخابات مستقر در هتل اوراسي الجزاير، گفت: بر اساس گزارش 200 همكار خود، انتخابات روز پنجشنبه الجزاير در فضايي از آرامش و امنيت برگزار شد. وي در ادامه از فعالان سياسي الجزاير خواست تا به اراده و خواست مردم و به نتايج انتخابات احترام بگذارند.
"خوزه ايناسيو سالافرانكا" رييس هيات ناظران اتحاديه اروپا نيز در نشست ديگري با خبرنگاران داخلي و خارجي گفته بود كه انتخابات در سراسر الجزير در امنيت و آرامش كامل برگزار شد. وي افزود، براساس گزارش دفاتر ناظران اتحاديه اروپا در 48 استان الجزاير مردم در آزادي و آرامش كامل به نامزدهاي مورد نظر خود راي دادند. سالافرانكا يادآورشد، هيات هاي ناظر همواره كار خود را در مسيري همراه با درك، بي طرفي، هدفمندي و احتياط دنبال مي كنند.
اعزام ناظران بين المللي در پي دعوت رسمي "عبدالعزيز بوتفليقه" رييس جمهوري الجزاير از سازمان هاي بين المللي در پي طرح احتمال تقلب از سوي برخي احزاب و تشكل هاي سياسي به ويژه احزاب تازه تاسيس و اسلامگراي الجزاير و همچنين براي اطمينان دادن به مردم الجزاير مبني بر برگزاري انتخاباتي سالم و شفاف صورت گرفت. علاوه بر ناظران بين المللي، بيش از هفت هزار قاضي و دستياران دستگاه قضايي بر اين انتخابات نظارت داشتند. انتخابات الجزاير با مشاركت حدود 43 درصدي واجدان شرايط و پيروزي حزب حاكم ' جبهه آزاديبخش ملي' (افلن) پايان يافت.
- با اعلام نتایج انتخابات پارلمانی در الجزایر که گفته می شود حزب حاکم اکثریت کرسی ها را به دست آورده است، ده ها نفر از مخالفان در شهر طولقه از توابع استان بسکره (400 کیلومتری جنوب شرق پایتخت) خیابان های شهر را مسدود کردند.
منابع محلی در الجزایر معترضان را اعضای احزاب سیاسی مختلف کشور خواندند و نوشتند، معترضان با آتش زدن تایرها و مسدود کردن خیابان ها با سنگ و چوب و تجمع در برابر ساختمان فرمانداری شعارهایی علیه نظام حاکم بر کشور سردادند و پیروزی حزب حاکم در انتخابات را جعلی خواندند.
به گزارش پایگاه خبری محیط، بر اساس اعلان "دحو ولد قابلیه" وزیر کشور الجزایر، در انتخابات پارلمانی این کشور از مجموع 462 کرسی پارلمان، حزب حاکم 220 کرسی را از آن خود کرد و حزب تجمع ملی دمکراتیک به ریاست "احمد او یحیی" که از احزاب هم پیمان با حزب حاکم است با 68 کرسی در رتبه دوم قرار گرفت. بر اساس این نتیجه حزب (الجزایر سبز) که ائتلافی از سه حزب اسلامی است با 48 کرسی در رتبه سوم قرار گرفت.
- قطر روز شنبه (91.02.23) از شفاف بودن انتخابات پارلمانی در الجزایر تقدیر کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه قطر اعلام کرد، انتخابات پارلمانی روز پنجشنبه گامی مهم در مسیر تقویت روند دموکراتیک در الجزایر است. به گزارش خبرگزاری فرانسه از دوحه، وی از شفاف بودن انتخابات الجزایر تقدیر و ابراز امیدواری کرد انتخابات برای توسعه این کشور موثر واقع شود. قطر از مدافعان تغییرات سیاسی است که از آغاز تحولات کشورهای عربی در بسیاری از کشورهای منطقه رخ داده است.
سودان
- مشاور وزارت اطلاع رسانی سودان، کشور سودان جنوبی را به جنگ طلبی متهم کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، "ربیع عبدالعاطی" در گفتگو با این شبکه با اشاره به اقدام دولت سودان جنوبی در تصویب نقشه این کشور که شامل مناطق مورد اختلاف با سودان است افزود، سران سودان جنوبی مانند سران گروه های شورشی عمل می کنند. عبدالعاطی اضافه کرد، آن ها بخشی از کشور سودان بودند و مسئله تعجب آور آن است که جزو سابق سودان اکنون به سودان تعرض می کند. آن ها موضع خصمانه ای دارند و توجهی به وضع کشور ضعیف و تازه متولد شده خود ندارند.
دولت سودان جنوبی استوار نامه "حییم کورین" سفیر رژیم صهیونیستی در جوبا را تایید کرد.
کورین پس از دیدار با "سالواکر" رئیس جمهوری سودان جنوبی، گفت: تل آویو برای توسعه روابط با جوبا تلاش دارد و برای حمایت از توسعه سودان جنوبی اعلام آمادگی می کند.
- روزنامه السوداني چاپ خارطوم روز شنبه (91.02.23) نوشت كه كميته بلندپايه اي از اتحاديه آفريقا روز هفدهم ماه مه سال 2012ميلادي برابر 28 ارديبهشت ماه را به عنوان تاريخ از سرگيري مذاكرات ميان سودان و سودان جنوبي در آديس آبابا پايتخت اتيوپي اعلام كرد.
به گزارش خبرگزاري شينهوا از خارطوم، اين روزنامه نوشت: اين كميته از اتحاديه افريقا پيشتر مسئوليت ميانجيگري ميان سودان و سودان جنوبي را بر عهده داشت. در اين راستا، "تابو امبكي" يكي از ميانجيگران اتحاديه آفريقا و رئيس كميته مذكور در راستاي آمادگي فضا براي برگزاري مذاكرات ميان خارطوم و جوبا گام برمي دارد. تلاش ها براي بازگردان سودان و سودان جنوبي به ميز مذاكرات در بحبوحه نگراني ها از تشديد تنش ها ميان دو كشور انجام مي شود. اين در حالي است كه به دنبال تشديد تنش ها ميان خارطوم و جوبا دو طرف يكديگر را به حمله به يكديگر و عدم اعتماد متهم كرده اند.
نهادها و كشورهاي مختلف از جمله سازمان ملل اخيرا نسبت به تشديد تنش ها ميان سودان و سودان جنوبي هشدار دادند و اعلام كردند كه افزايش تنش ميان دو كشور تهديدي براي امنيت منطقه به حساب مي آيد.
115314-91.02.24
|
مطالب دیگر در این بخش | تاریخ انتشار |
۱۳۹۶/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد |
۱۳۹۲/۸/۱۸ |
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا |
۱۳۹۲/۴/۱۶ |
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۶ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱/۳۱ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۷ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۵ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۵/۹ |
|
۱۳۹۱/۵/۹ |
|
۱۳۹۱/۵/۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۳ |
|
۱۳۹۱/۵/۳ |
|
۱۳۹۱/۵/۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
|
آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود |
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۷ |
|
آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک |
۱۳۹۱/۳/۱۷ |
۱۳۹۱/۳/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
|
آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق |
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
۱۳۹۱/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۹ |
|
۱۳۹۱/۳/۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۶ |
|
۱۳۹۱/۳/۳ |
|
آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی |
۱۳۹۱/۳/۳ |
۱۳۹۱/۳/۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲ |
|
۱۳۹۱/۳/۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۳۰ |
|
آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر |
۱۳۹۱/۲/۳۰ |
۱۳۹۱/۲/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۵ |
|
آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24 |
۱۳۹۱/۲/۲۴ |
۱۳۹۱/۲/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۲/۵ |
|
۱۳۹۱/۲/۴ |
|
۱۳۹۱/۲/۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۲ |
|
۱۳۹۱/۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۱/۷ |
|
۱۳۹۱/۱/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۸ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۳ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۸ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۳ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۸ |
|
۱۳۹۰/۹/۷ |
|
۱۳۹۰/۹/۶ |
|
۱۳۹۰/۹/۵ |
|
۱۳۹۰/۹/۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۱ |
|
۱۳۹۰/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۸/۸ |
|
۱۳۹۰/۸/۳ |
|
۱۳۹۰/۸/۲ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۷/۹ |
|
۱۳۹۰/۷/۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۵ |
|
۱۳۹۰/۷/۳ |
|
۱۳۹۰/۶/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۸ |
|
۱۳۹۰/۶/۷ |
|
۱۳۹۰/۶/۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۵ |
|
۱۳۹۰/۶/۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۵/۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۴ |
|
۱۳۹۰/۵/۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۷ |
|
آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر |
۱۳۹۰/۴/۶ |
۱۳۹۰/۴/۶ |
|
۱۳۹۰/۴/۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۹ |
|
۱۳۹۰/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۱/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۱۲/۱۴ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۶ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۳ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۲۵ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۱۱ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۴ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۹ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۰ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۸ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۶ |
|
۱۳۸۹/۸/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۸/۸ |
|
۱۳۸۹/۸/۱ |
|
۱۳۸۹/۷/۲۴ |
|
۱۳۸۹/۷/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۷/۳ |
|
۱۳۸۹/۶/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۶/۲۱ |
|
۱۳۸۹/۶/۱۳ |
|
۱۳۸۹/۶/۶ |
|
۱۳۸۹/۵/۳۰ |
|
۱۳۸۹/۵/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۵/۱۶ |
|
۱۳۸۹/۵/۹ |
|
۱۳۸۹/۵/۲ |
|
۱۳۸۹/۴/۲۶ |