نگاه آفران > آفران: تحولات آفريقاي عربي

آفران: تحولات آفريقاي عربي

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۲/۳۰

مصر

- شبکه النیل اعلام کرد رئیس شورای نظامی مصر و کابینه این کشور برای بررسی تدابیر لازم به منظور برگزاری انتخابات ریاست با یکدیگر گفتگو کردند.

به گزارش شبکه تلویزیونی النیل، سپهبد "محمد حسین طنطاوی" رئیس شورای نظامی مصر و شماری از اعضای این شورا با "کمال الجنزوری" نخست وزیر این کشور درباره اتخاذ تدابیر لازم برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری گفتگو کردند. در این نشست وزیران دادگستری، کشور، اطلاع رسانی و برنامه ریزی و همکاری بین المللی شرکت و در مورد تدابیر لجستیکی و تداراکاتی دولت برای برگزاری این انتخابات بحث و گفتگو کردند.

 

- انتخابات خواسته هاي مختلفي را براي مصري ها ايجاد کرده است.

از عدالت اجتماعی تا برابری و از افزایش فرصت های شغلی تا تامین امنیت، خواسته های متفاوت شهروندان مصری است که بار سنگینی را بر دوش رئیس جمهور آتی این کشور گذاشته است.

مردم مصر انتظارات متفاوتی از رئیس جمهور آتی این کشور دارند.

یکی از ساکنان یک منطقه فقیر نشین در حاشیه قاهره می گوید: همسرم ازدواج مجدد کرده و من را با فرزندانمان ترک کرده است. بنا براین من خواسته ای جز تامین خوراک و جای خواب ندارم.

"احمد عید علی" مغازه دار مصری می گوید: اولین چیزی که ما نیاز داریم امنیت است. ما به فرصت های شغلی نیاز داریم. فارغ التحصیل های دانشگاهی ما بیکار هستند و در قهوه خانه های محلی نشسته اند و کاری نمی کنند. بنابراین ما به رئیس جمهوری نیاز داریم که برای این جوانان بیکار، فرصت های شغلی فراهم کند. برای آن ها زمین یا کارخانه برای کار کردن فراهم کند.

"جیحان" یک زن خانه دار مصری می گوید: من تحصیلات خوب برای فرزندانم می خواهم. من رئیس جمهوری می خواهم که آموزش و پروش و مراقبت های بهداشتی را برایمان فراهم کند. من رئیس جمهوری می خواهم که با ما مثل انسان رفتار کند. فرق ما با مردم ساکن در کشورهای توسعه یافته چیست؟ هیچ تفاوتی نداریم، ما منابع مورد نیاز خود را داریم. ما نیروی کار انسانی لازم با انسان های فراوانی که عاشق کشور خود هستند، داریم. اما متاسفانه امروز آن ها کارهایی کرده اند که جوان ها از کشورشان متنفر شوند.

"شهیرا امین "روزنامه نگار مصری می گوید، ما به کسی نیاز داریم که ثبات را درک کند و همچنین به خواسته های مردم مثل کرامت، نان، عدالت اجتماعی، آزادی و دمکراسی واقعی واقف باشد. ما به آموزش عمومی و گام های کوچکی به سوی دمکراسی نیاز داریم، اما دمکراسی فرآیندی طولانی مدت است و بنا بر این ما به رئیس جمهوری نیاز داریم که ما را به سوی آن هدایت کند. جای تعجبی نیست که رئیس جمهور آتی کشور کمتر از چهار سال فرصت داشته باشد، زیرا اگر به خواسته های مردم پاسخ ندهد، مردم به میدان التحریر باز می گردند. "

احمد رشدی" دانشجوی مصری گفت: اگر رئیس جمهور آتی مصر درست عمل نکند کشور به حال گذشته باز می گردد. اما اگر رئیس جمهور مصر درست عمل کند، آموزش و پرورش، پاکیزگی کشور و همه چیز دیگر مثل وضعیت مسکن و خیابان ها بهبود خواهد یافت و مصری ها زندگی راحتی خواهند داشت و می دانند قبل از خواب غذایی برای خوردن خواهند داشت.

"مونا عامر" استادیار روان شناسی در دانشگاه آمریکایی ها در قاهره گفت: وقتی مردم درباره یک نامزد سیاسی تصمیم گیری می کنند ما بر اساس تحقیقات می دانیم که انتخاب آن ها معمولا بر اساس تحقیق و بازنگری در عرصه سیاسی، بر اساس منطق یا اطمینان یافتن از ارزش ها و عقایدشان این انتخاب را انجام نمی دهند. مردم بر اساس احساساتشان نامزدها را انتخاب می کنند. چالشی که مصر در این انتخابات با آن روبرو است این است که پس از 30 سال یا شاید بتوان گفت پس از هزاران سال مردم مصر برای اولین بار با یک انتخاب روبرو هستند و می توانند تصمیم بگیرند و انتخاب کنند.

 

- كميسيون فرهنگي و اطلاع رساني مجلس نمايندگان مصر ضمن اعتراض به نحوه برخورد دستگاه امنيتي آن كشور با شبكه خبري العالم، خواستار جلوگيري از تكرار چنين رفتار هايي شد.

به گزارش شبكه العالم؛ نمايندگان مجلس مصر تاكيد كردند كه با مسئولان مربوطه براي حل اين مساله در تماس هستند. نيروهاي امنيتي مصر با حمله به دفتر العالم در قاهره همه تجهيزات و وسائل موجود را به بهانه اين كه اين شبكه مجوز فعاليت ندارد مصادره كردند. العالم پيش از اين در دوران رژيم "حسني مبارك" نيز با فشارها و محدوديت هاي متعددي مواجه بود.

 

- "محمد سليم العوا" انتخابات مصر اعلام كرد كه اگر رژيم صهيونيستي هر تعرضي به ايران بكند، وي از ايران حمايت خواهد كرد.

محمد سليم العوا، نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر كه هفته آينده برگزار خواهد شد، اعلام كرد كه در صورتي كه رژيم صهيونيستي عليه ايران اقدامي بكند، وي در كنار ايران خواهد ايستاد.

المنار با گزارش اين خبر افزود، العوا تاكيد كرد كه روابط خوبش با ايران سبب خواهد شد كه نياز مصر به گندم تامين شود و اين روابط پل نزديكي جمهوري اسلامي ايران و كشورهاي خليج‌ فارس خواهد شد. وي همچنين با اشاره به سياست خارجي خود تاكيد كرد كه در صورتي كه پيروز انتخابات شود، مصر در هيچ ائتلافي كه هدفش حمايت از رژيم صهيونيستي باشد، شركت نخواهد كرد.
اين نامزد اسلام‌گراي مصر تاكيد كرد كه هرگز اجازه نخواهد داد كه رژيم صهيونيستي در هيچ رزمايشي با مصر شركت كند. محمد سليم العوا به عنوان كانديداي مستقل اسلام‌گرا كه تاييد 30 نماينده دو پارلمان الشعب و شورا مصر را همراه خود داشت در 16 فروردين سال‌جاري نامزدي خود براي شركت در انتخابات رياست جمهوري مصر را اعلام كرد. وي معتقد است، مقاومت در برابر رژيم صهيونيستي، مقاومتي نيست كه فقط شيعيان يا مسلمانان را دربرگيرد بلكه شامل تمام آزادگان جهان مي‌شود.

سليم العوا پيش از اين دبيركلي اتحاديه جهاني علماي اسلام و رياست جمعيت فرهنگ و گفتگوي تمدن‌هاي مصر را نيز برعهده داشت.

 

- "احمد شفيق" نامزد مورد حمايت عربستان و آمريكا در انتخابات رياست جمهوري مصر و نخست وزير پيشين حسني مبارك طي يك سخنراني در شهر اسوان با كفش هدف قرار گرفت.

به گزارش المختصر، هرچند طرفداران شفيق به سرعت فرد پرتاب كننده را دستگير و با سر دادن شعار در حمايت از نامزد خود تلاش كردند فضا را آرام كنند ولي اين فيلم به سرعت در اينترنت منتشر شد.

شفيق در كنار عمر سليمان تلاش زيادي كردند تا مانع از سرنگوني رژيم سابق شوند و در انتخابات اخير به شدت از طرف عربستان سعودي و آمريكا حمايت مي‌شود. 

 

-  نگاه ۱۳ نامزد رياست جمهوري مصر به معاهده "كمپ ديويد"

بررسي ديدگاه‌ها و مواضع نامزدهاي سيزده‌گانه انتخابات رياست‌جمهوري مصر نشان مي‌دهد، اكثر اين نامزدها بر سياست صهيونيست ستيزي، حمايت از ملت و آرمان فلسطين و لغو معاهده كمپ‌ديويد يا تجديدنظر در بندهاي آن در صورت پيروزي در انتخابات تاكيد دارند.

در حالي‌كه مردم مصر آماده مي‌شوند تا 23 و 24 ماه مي جاري برابر 3 و 4 خرداد براي انتخاب اولين رئيس جمهور خود پس از سه دهه حاكميت حسني مبارك"، ديكتاتور مخلوع مصر پاي صندوق‌هاي راي حضور مي‌يابند.

در اين دور از انتخابات رياست جهموري مصر 13 نامزد انتخاباتي حضور دارند كه تلاش مي‌كنند، با ارائه برنامه ‌هاي انتخاباتي خود، آراي مردم مصر را به صندوق‌ هاي خود هدايت كنند.

ديدگاه‌ها و مواضع نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري مصر درباره "پيمان كمپ‌ديويد"، "آينده روابط مصر با رژيم صهيونيستي" و "قضيه فلسطيني":

"محمد مرسي"

با نگاهي به برنامه‌هاي اعلام شده توسط "محمد مرسي" كه پس از رد صلاحيت "خيرت الشاطر" به عنوان نامزد جماعت اخوان المسلمين در انتخابات رياست جمهوري مصر معرفي شد، تاكيد كرد كه از ديد وي قضيه فلسطيني يكي از مهمترين قضايايي است كه رئيس جمهوري آينده مصر بايد بر آن تمركز كند. وي در تشريح ديدگاه خود در اين‌باره با اشاره بر اينكه در صورت پيروزي در انتخابات و رسيدن به رياست جمهوري مصر پيمان "كمپ ديويد" را لغو نخواهد كرد، توضيح مي‌دهد، با اين حال هيچ‌گاه دست رژيم صهيونيستي را در زير پاگذاشتن بندها و مواد اين توافقنامه باز نخواهد گذاشت.

مرسي تاكيد مي‌كند كه پس از تبديل شدن اين توافقنامه به پيمان تسليم مصر و خفت و خواري مردم اين كشور، وي در اجراي بندهاي آن به گونه‌اي تجديد نظر خواهد كرد كه بندهاي دقيق و آنگونه كه در اين پيمان ذكر شده به اجرا درآيند. وي همچنين سفر به سرزمين‌هاي اشغالي در هر شرايطي در آينده چه رئيس جمهور باشد چه نباشد، را رد و در همين راستا تاكيد مي‌كند كه با دعوت از هر مقام مسئول رژيم صهيونيستي به مصر به شدت مخالف است. محمد مرسي اقدامات كنوني رژيم صهيونيستي در تهديد مرزها و كشتن نظاميان مصري و تهديد مداوم مصر به جنگ را رد و تاكيد كرد كه ما اصلا نمي‌توانيم بپذيريم ملتي 5 ميليون نفري ملتي 95 ميليوني را تهديد كند.

وي با تاكيد بر اينكه سينا خط قرمز ما در برابر هر غير مصري است، درباره گذرگاه رفح گفت كه اين گذرگاه در همه وقت در برابر فلسطينيان باز خواهد بود.
نامزد جماعت اخوان المسلمين در عرصه سياست داخلي و خارجي همچنين متعهد شد كه منافع ملت مصر را در نظر بگيرد و هيچ‌گاه از سياست‌هايي تبعيت نكند كه وابستگي و دنباله‌روي مصر از كشورهاي بيگانه را به دنبال داشته باشد.

"عبد المنعم ابو الفتوح"

عبد المنعم أبو الفتوح نامزد اسلامگرا

عبد المنعم ابو الفتوح، نامزد مستقل اسلام‌گراي انتخابات رياست جمهوري مصر درباره قضيه فلسطيني و اشغال فلسطين توسط رژيم اشغالگر صهيونيستي تاكيد مي‌كند كه نقش مصر در قضيه فلسطيني تنها در نقش واسطه و ميانجي خلاصه نمي‌شود، بلكه نقش شريك در اين قضيه فلسطيني را دارد.

به اين ترتيب اين نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر تاكيد مي‌كند كه در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري بي‌ترديد تمام تلاش خود را بكار خواهد بست تا به صورت استراتژيك و تمام عيار از قضيه فلسطيني حمايت كند. وي معتقد است، قضيه فلسطيني قضيه‌اي نيست كه تنها به ملت فلسطين ارتباط داشته باشد، بلكه مهمترين قضيه جهان عرب و اسلام به شمار مي‌آيد و به همين دليل بايد در تمام سطوح و با استفاده از تمام راهكارهاي قانوني و مشروع از قضيه فلسطيني حمايت كنيم تا حقوق غصب شده ملت فلسطين را به آن ها بازگردانيم.

ابو الفتوح تعهد و پايبندي به قضيه فلسطيني و ياري ملت فلسطين را از اولويت‌هاي سياست خارجي مصر مي‌داند، چون اعتقاد دارد كه اين قضيه سرنوشت ساز با امنيت ملي مصر در ارتباط است.

وي درباره پايان دادن به محاصره نوار غزه نيز تاكيد كرد كه در صورت پيروزي در انتخابات تمام تلاش خود را براي پايان دادن به اين محاصره بكار خواهد برد و تلاش خود را بر برآوردن تمام نيازهاي اهالي غزه متمركز خواهد كرد.

اما درباره پيمان "كمپ ديويد" و ديگر توافقنامه‌هاي به امضا رسيده توسط مصر، ابو الفتوح مي‌گويد كه آن ها توافقنامه‌ها و پيمان‌هايي بين المللي هستند، بايد به آن ها احترام گذاشت و آن ها را به صورت مشترك به اجرا گذاشت و بالطبع در صورت نياز پيدا كردن به اصلاح و تعديل يا لغو آن ها بايد اين توافقنامه‌ها را به پارلمان الشعب ارجاع داد تا نمايندگان مردم و دستگاه‌هاي امنيت ملي درباره آن ها تصميم‌گيري كنند، چون اين توافقنامه‌هاي توافقات شخصي يا خصوصي نيستند كه رئيس جمهوري مصر براساس سلايق خود با آن ها برخورد كند.

"عمرو موسي"

عمرو موسى نامزد غربگرا

عمرو محمود أبو زيد موسي، معروف به عمرو موسي كانديداي غربگراي مصر. وي درباره اينده پيمان كمپ ديويد مي‌گويد كه مصر بايد به تمام توافقنامه‌هاي بين المللي از جمله توافقنامه كمپ ديويد را ملزم مي‌داند، اما آن را منوط به احترام طرف صهيونيست هم مي‌كند، به ويژه اگر اين نقض بندها و مواد حاكميت مصر و حفظ امنيت ملي و مرزهايش را تهديد كند. وي درباره قضيه فلسطيني معتقد است كه بايد بر اساس اصول و مبادي تاريخي مصري به اين قضيه نگاه كرد و اين قضيه يكي از مهمترين قضاياي امنيت ملي مصر را تشكيل مي‌دهد به ويژه آنكه طي سال‌هاي گذشته اين قضيه با بي‌توجهي‌هايي نيز مواجه بوده است.

بر اين اساس عمرو موسي از ارائه انواع حمايت‌هاي سياسي و اقتصادي و قانوني از ملت فلسطين در مبارزه‌ مشروع و قانوني‌اش جهت دستيابي به حقوقش و برپايي كشور مستقل فلسطيني در مرزهاي 4 ژوئن 1967 به پايتختي قدس ياد مي‌كند.

وي همچنين خواستار حمايت از تلاش‌هاي فلسطيني در محافل بين المللي و متحد كردن تلاش‌ها و مواضع عربي در قبال قضيه فلسطيني و نزاع اعراب – رژيم صهيونيستي جهت حل اين نزاع و نه اداره آن و كاستن از مصايب و مشكلات فلسطيني ‌هاي تحت اشغال شد.

عمرو موسي كه رژيم صهيونيستي از نامزدي وي براي رياست جمهوري حمايت كرده است، درباره آينده روابط مصر و اين رژيم معتقد است كه گستره اين روابط وابسته به تعامل مثبت طرف صهيونيستي جهت پايان دادن به نزاع اعراب رژيم صهيونيستي است.

حسام خير الله

حسام خير الله؛غربگرا

احمد حسام كمال حامد خير الله، معروف به حسام خير الله كانديداي حزب "صلح دمكراتيك" مصر است كه پيش‌تر و در زماني رياست جمهوري حسني مبارك رئيس كميته اطلاعات و برآوردها و مامور سابق دستگاه اطلاعات مصر بود.
وي با وجود صبغه و گرايش‌هاي نظامي و امنيتي‌اش تاكيد كرده كه كانديداي شوراي نظامي حاكم نيست و در عين حال هيچ گرايش حزبي هم ندارد. حسام خير الله درباره معاهده صلح با اين رژيم معتقد است كه بايد با دقت و وسواس بسيار و فراتر از عقل و منطق و اتخاذ سياست‌ها و مواضع لجوجانه كه به منافع مصر آسيب برساند، در اين‌باره تصميم‌گيري كرد و به همين دليل در تعامل با معاهده "كمپ ديويد" موارد زير را مد نظر داشت.

الف) بند 4 از ماده چهارم اين معاهده بر اين نكته تاكيد مي ‌كند كه دو طرف باتوجه به بندهاي 1 و 2 اين ماده در ترتيبات امنيتي مذكور در اين معاهده تجديد نظر كنند و با توافق يك‌ديگر آن را تعديل و اصلاح كنند.

ب) ماده هفتم اين معاهده بر اين نكته تاكيد مي‌كند كه اختلاف نظرهاي پيش آمده درباره اجرا يا تفسير اين معاهده از طريق گفتگو و مذاكره امكان پذير خواهد بود و در صورتي‌‌كه اين اختلافات از طريق گفتگو و مذاكره حل نشدند، ‌بايد با توافق دو طرف آن را به حكميت طرف سوم احاله كرد.

ج) بازتاب قدرت و توانمندي هريك از طرف‌هاي امضا كننده معاهده برسر ميز مذاكره و هنگام گفتگو مشخص خواهد شد كه بايد آن را مد نظر داشت.

د) براساس آنچه در بند ب اين معاهده آمده است،‌ در صورت عدم موافقت رژيم صهيونيستي جهت وارد كردن تعديلات و اصلاحاتي در اين معاهده صلح مصر بايد با توافق رژيم صهيونيستي به حكميت طرف سوم روي آورد و تجارب گذشته نشان مي‌دهد كه در اين‌گونه موارد و اختلاف نظرها همواره اين غرب بوده كه چنين حكميتي را پذيرفته و هيچ‌گاه به سود مصر و مطالبات آن اقدام نكرده است.

هـ) همواره بايد مد نظر داشت كه آمريكا همواره منافع رژيم صهيونيستي را مد نظر داشته و منافع آن را بر تمام كشورهاي عربي ترجيح داده است و اين هيچ‌گاه به ما اجازه نمي‌دهد كه شكايت يا اقدام ناآگاهانه‌اي عليه مصر انجام داد.
و) براي متوقف كردن تجاوزها و تعدي‌هاي رژيم صهيونيستي در سرزمين‌هاي اشغالي مي‌توان به ترتيب زير اقدام كرد:

- افزايش توانمندي و قدرت مصر جهت فعال شدن در عرصه منطقه‌اي و فرا منطقه‌اي.
- فعال‌تر كردن سياست خارجي مصر در محافل بين المللي در كنار افزايش روابط بين المللي مصر بر اساس منافع مشترك تا مصر بتواند مواضع و ديدگاه ‌هاي طرف مقابل را تحت تاثير مواضع و ديدگاه‌ هاي خود قرار دهد.

- فراهم كردن زمينه سفر و بازديد و زيارت مصري‌ها از قدس. چون به اعتقاد من سياست ناديده گرفتن طرف مقابل موجب تبعيت از سياست پيش از سال 1967 خواهد شد كه طي آن هرگاه نمايندگان رژيم صهيونيستي در محافل بين المللي شروع به سخنراني مي‌كردند، نمايندگان كشورهاي عربي نسشت‌ها را ترك مي‌كردند و اين موجب مي‌شد تا طرف صهيونيست زمينه را باز و فراخ ببيند و هرآنچه بخواهد درباره مواضع و ديدگاه‌هاي رژيم صهيونيستي سخن بگويد. سياست عدم زيارت از قدس و سفر به سرزمين‌هاي اشغالي نيز شامل همين وضعيت مي‌شود، چون عدم سفر مصري‌ها يا اعراب به بيت المقدس و فلسطين اشغالي موجب مي‌شود، رژيم صهيونيستي با فراغ بال هرآنچه بخواهد با مسجد الاقصي و قدس اشغالي انجام دهد. همانگونه كه زيارت اعراب و مصري‌ها از بيت المقدس موجب شود، اين رژيم مانع ورود جماعت‌ها و گروه‌هاي افراطي و تندرو به بيت المقدس شود و از بي‌احترامي و هتك حرمت بيش از پيش به آن جلوگيري كند.

"ابوالعز الحريرى" نامزد چپگرا

ابو العز حسن علي الحريري، معروف به ابوالعز الحريري نامزد چپگراي مصري كانديداي حزب "سوسياليست اتحاد خلق" است.

وي هم اكنون نماينده پارلمان الشعب مصر از منطقه غرب اسكندريه و از "ائتلاف انقلاب ادامه دارد" است و در رژيم سابق مصر نيز دوبار طي سال‌هاي 1976 و 2000 موفق به راهيابي به پارلمان مصر شد. وي از منتقدان سرسخت "حسني مبارك"، رئيس جمهور سابق مصر و همچنين شوراي عالي نظامي حاكم كنوني در مصر به شمار مي‌آيد.

وي درباره معاهدات بين المللي منعقده با مصر تاكيد مي‌كند كه در هر معاهده‌اي كه به نحوي به حق سيادت و حاكميت و استقلال مصر لطمه بزند، تجديد نظر خواهد كرد و اين نكته‌اي است كه در قوانين بين المللي به آن اشاره شده و اين حق به كشورها داده شده تا بر اساس حق حاكميت و استقلال خويش با معاهدات بين المللي برخورد كنند. همچنين ميان اينكه مصر از تمام حق و حقوق خود در تمام اراضيش برخوردار باشد و بتواند سربازان خود را در دور دست‌ترين نقاط مرزهايش مستقر كند با اين موضوع كه مصر اجازه نداشته باشد در برخي مناطق خود نيروهايش را مستقر كند،‌ تفاوت بسيار وجود دارد.

اين در حالي است كه حق حاكميت و سيادت مصر اقتضا مي‌كند كه هيچ كشوري آن را وادار به امضاي معاهده يا توافقنامه‌اي بر خلاف ميل و خواستش يا منافع ملي‌اش بسان توافقنامه صدور گاز مصر به سرزمين هاي اشغالي يا معاهده كمپ ديويد كند و با وجود تمام اين احوال اين حق مصر و وظيفه مسئولان آن است كه اقدام به آباد سازي سينا كند و به اهالي اين منطقه شيوه دفاع از خود را آموزش دهد و اجازه تملك اراضي اين مناطق را به آنان بدهد. الحريري تاكيد مي‌كند كه شبه جزيره سينا محور آباداني و امنيت ملي مصر است و توجه به اين دو محور موجب مي ‌شود تا دولت آينده مصر سرمايه ‌گذاري ‌هاي ويژه‌ اي هم در اين منطقه از جمله توسعه و گسترش فعاليت‌هاي اقتصادي نيز انجام دهد و به صنعت كشتي سازي و دريانوردي و ماهي ‌گيري و صدور ماهي و همچنين صنايع غذايي و پتروشيمي و نفت در كنار سياحت و گردشگري در آن توجه ويژه داشته باشد.

همچنين مصر با توجه به جايگاه و موقعيت تاريخي و بين المللي خود و كنار نهادن سياست سياست تبعيت و وابستگي در شكل‌دهي قدرتي عربي و منطقه‌اي نقش اصلي را ايفا كند تا در برابر تجاوزات رژيم صهيونيستي عليه ملت فلسطين ايستادگي و مقاومت كند. وي درباره گذرگاه رفح تاكيد كرد كه اين گذرگاه را همچنان باز نگه خواهيم داشت و محاصره تحميل شده بر نوار غزه را در خواهيم شكست و تمام انواع كمك‌ها و حمايت‌ها را به ملت فلسطين ارائه خواهيم داد.

"هشام البسطويسى" نامزد ملي‌گرا

هشام محمد عثمان البسطويسي معروف به هشام البسطويسي نامزد ملي‌گراي مصري كانديداي حزب "اتحاد ملي پيشرو" در انتخابات رياست جمهوري اين كشور است.

وي كه حقوقدان و نائب رئيس دادگاه تجديد نظر مصر نيز مي‌باشد،‌ از جمله مخالفان رژيم سابق مصر به شمار مي‌آيد كه يك‌بار رژيم حسني مبارك درصدد ترور وي نيز برآمد و همواره تحت نظر رژيم سابق بود و فشارهاي بسياري را در دوران زمامداري حسني مبارك متحمل شد.

البسطويسي درباره معاهده صلح كمپ ديويد معتقد است كه اين معاهده زخمي عميق در دل هر مصري و توهيني به كرامت و شرافت تمام مردم مصر است و بايد درباره آن دوباره مذاكر و گفتگو و سرانجام تجديد نظر كرد.

وي درباره روابط آينده مصر و رژيم صهيونيستي مي‌گويد كه غير ممكن است بين قاهره و تل‌آويو صلحي برقرار باشد و ملت مصر احساس مي‌كند كه حق و حقوش ضايع و پايمال شده است و به همين دليل رئيس جمهوري آينده مصر بايد در راه بازگرداندن حقوق كامل مصر و سيادت و حاكميت كامل آن بر صحراي سينا اقدام كند و در اين راه بايد كه در تمام معاهدات و توافقنامه‌هايي كه به حق حاكميت و سيادت مصر در سينا ضربه وارد كنند،‌ تجديد نظر كند.

"محمود حسام" نامزد ملي گرا

محمود حسام الدين محمود جلال، معروف به محمود حسام كانديداي مستقل انتخابات رياست جمهوري مصر افسر سابق پليس و رئيس حزب تازه تاسيس "البدايه" و رئيس ائتلاف احزاب ميانه روي مصر است.

وي صرف نظر از اينكه يك افسر پليس است، كارشناس حقوق بشر نيز به شمار مي‌آيد. محمود حسام درباره معاهده كمپ ديويد مي‌گويد كه در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري مصر گروهي از كارشناسان امر را در اين زمينه به همكاري دعوت خواهد كرد تا اين معاهده را به دقت مورد بررسي و ارزيابي قرار دهند و در صورتي‌كه به سود منافع ملي و مردمي مصر باشد، به قوت خود پابرجا و باقي خواهد بود،‌ اما اگر سود و منفعتي براي ملت مصر در آن وجود نداشته باشد، يا طرف مقابل را ملزم به اجرا و عمل به تمام بندهاي آن خواهم كرد يا براساس معاهدات بين المللي آن را اصلاح، تعديل يا لغو خواهم كرد. درباره تعدي و تجاوز رژيم صهيونيستي به سرزمين‌هاي فلسطيني نيز بر همكاري با كشورهاي عربي تكيه خواهم كرد تا در كنار ديگر كشور هاي عربي تصميمي متحد و يكپارچه در برابر اين قضيه اتخاذ كنيم و هيچ ‌گاه در اين‌باره به تنهايي عمل نخواهم كرد، چون اعتقاد دارم،‌ قضيه فلسطيني قضيه ‌اي عربي و نه مصري است كه مصر بخواهد در اين‌باره يك تنه تصميم‌گيري كند. اما محمود حسام تاكيد مي‌كند كه در شرايط كنوني تنها اولويت وي رسيدگي به اوضاع داخلي مصر است.

"احمد شفيق" نامزد غربگرا و از بازماندهاي رژيم سابق

احمد محمد شفيق زكي معروف به احمد شفيق، از بازمانده‌هاي رژيم مبارك به عنوان كانديداي مستقل نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر شد.

 وي درباره توافقنامه كمپ ‌ديويد تاكيد مي‌كند كه اين توافقنامه براي مصر الزام‌آور است و كساني كه از اصلاح و تعديل اين توافقنامه سخن مي‌گويند، از حقوق و سياست‌ بين‌الملل بي‌خبرند و مصر بر اساس قوانين بين‌المللي بايد به اجراي توافقنامه پايبند باشد و هرگونه تلاش براي تعديل و اصلاح بندهاي توافقنامه نقض توافقنامه به شمار مي‌رود و در اين صورت هيچ كشوري در جهان را بر اساس قانون بين‌المللي در كنار خود نخواهيم داشت.

شفيق تاكيد كرد: اگر برخي خواستار اصلاح و تعديل اين توافقنامه هستند،‌ اين اقدام منوط به موافقت و تاييد رژيم صهيونيستي است و در صورتي كه اين رژيم بپذيرد با مصر بر سر اين موضوع گفتگو كند،‌ اين تعديلات و اصلاحات امكان پذير است و اين تنها راه حل است و به غير از اين هيچ راه حلي در سطح بين‌المللي قابل قبول نيست.

وي درباره روابط آينده رژيم صهيونيستي با مصر پس از انقلاب گفت: از زمان انقلاب مصر تاكنون روابط مصر و رژيم صهيونيستي در سردرگمي بوده و اين روابط تحت الشعاع مسائل بسياري از جمله كشتار سربازان مصري در مرزها و حمله به سفارت اين رژيم در قاهره بوده و اين مسائل روابط بين دو طرف را متشنج كرده است.

شفيق معتقد است، بايد اعتراف كنيم كه موجوديتي به نام رژيم صهيونيستي در جهان وجود دارد، خواه اين موضوع باب خواست و ميل ما باشد، خواه نباشد، چون رژيم صهيونيستي موجوديتي است كه كشورهاي جهان آن را به رسميت شناخته‌اند و بزرگ‌ترين دليل در بيان اينكه مصر نيز آن را به رسميت شناخته،‌ اين است كه توافقنامه صلح را با آن امضا كرده ‌است،‌ حال چگونه است كه موجوديت رژيم صهيونيستي را انكار مي‌كنيم، مگر ممكن است مصر با كشوري كه موجود ندارد، معاهده‌اي امضا كند، در حالي كه در عمل اين رژيم وجود دارد و روابط ما با اين رژيم تا زماني ادامه دارد كه بر اساس احترام متقابل و احترام به حاكميت ارضي مصر باشد.

وي تاكيد مي‌كند كه رژيم صهيونيستي در بعد جغرافيايي يكي از كشورهاي همسايه مصر است كه مصر از مدت‌ها پيش آن را به رسميت شناخته است و در صورتي كه منافع ملي كشورم اقتضا كند،‌ حتي به سرزمين هاي اشغالي هم سفر خواهم كرد و بر اين اساس روابط بين مصر و اين رژيم بسان رابطه مصر با ديگر كشورهاي جهان خواهد بود.

اما درباره قضيه فلسطين و آينده آن شفيق بر اين باور است كه فلسطينيان بايد به مقاومت خود بر اساس قوانين بين‌‌المللي ادامه دهند و كشورهاي عربي از جمله مصر بايد براي دستيابي راه حلي در قضيه فلسطيني از طريق گفتگو با رژيم صهيونيستي تلاش كنند، چون به اعتقاد من قضيه فلسطيني در زمان كنوني تنها از طريق مذاكره بين طرف‌هاي عربي و صهيونيستي حل و فصل مي‌شود و جامعه بين‌المللي بايد كشور مستقل فلسطيني را در محافل بين‌المللي به رسميت بشناسد، چون فلسطينيان حق تشكيل كشور مستقل را دارند.

"حمدين صباحى" نامزد ملي گرا

حمدين عبد العاطي عبد المقصود صباحي معروف به حمدين صباحي كانديداي مستقل انتخابات رياست جمهوري مصر بنيانگذار و رئيس سابق حزب "الكرامه"، سردبير نشريه "الكرامه" و داراي گرايش‌هاي ناسيوناليستي ناصري است.
وي درباره توافقنامه كمپ ديويد مي‌گويد، بي‌ترديد روح و محتواي اين پيمان براي مصر خطرناك‌تر از خود پيمان يا اجراي آن بود و منظور من از اين گفته اين است كه مصر با امضاي اين قرارداد پاي در راه شكست و نابودي گذاشت،‌ آن هم به اين دليل كه رژيم حسني مبارك براي آن ارزش و بهاي بسياري قائل بود. چون به عنوان مثال بندهاي اين توافقنامه هيچ‌گاه مصر را وادار نمي‌كند كه دولتمردان مصري گاز را بر روي ملت خويش ببندند و آن را به قيمتي بسيار پايين‌تر از بهاي جهاني آن به سرزمين هاي اشغالي صادر كنند،‌ اما رژيم مبارك دست به چنين كاري زد و ضربات و لطمات كلاني به منافع ملي مصر زد، اين موضوع ارتباطي به بندهاي اين توافقنامه ندارد، بلكه اين ناشي از روح و مضمون آن است و همين روح و مضمون بود كه موجب شد، مصر در محاصره نوار غزه نيز پا به پاي رژيم صهيونيستي عمل كند. در واقع سران رژيم سابق به صهيونيسيت ها نه به عنوان يك دشمن بلكه يك هم‌پيمان مي‌نگريستند و اين موضوع براي بسيار حاذز اهميت است به همين دليل من تاكيد مي‌كنم كه نه با توافقنامه كمپ ديويد و نه صدور گاز به اين رژيم و نه بستن گذرگاه رفح؛ هيچ يك موافق نيستم.

وي تاكيد مي‌‌كند كه در صورت رسيدن به رياست جمهوري مصر بي‌ترديد پيمان كمپ ديويد را به همه‌پرسي عمومي خواهد گذاشت تا مردم مصر درباره آن تصميم گيري كند، اينكه آن را لغو كنند يا راضي به تعديل و اصلاح آن هستند. حمدين صباحي درباره قرار داد صدور گاز به سرزمين هاي اشغالي نيز گفت: من بلافاصله پس از در دست گرفتن قدرت به عنوان رئيس جمهوري مصر عرضه گاز به اين رژيم را قطع مي‌كنم، زيرا صادرات گاز به اين رژيم براي كشور مصر مايه ننگ و شرمساري است.

وي با بيان اينكه در پيمان كمپ ديويد چيزي در خصوص لزوم انتقال گاز به اين سرزمين ها وجود ندارد، افزود، درست نيست كه گاز به رژيم منتقل شود، ولي استان‌هاي مصر از آن بي‌بهره باشند.

اما در خصوص تجاوزات و تعدي‌هاي رژيم صهيونيستي عليه فلسطينيان و نقض حقوق سياسي آنها حمدين صباحي تاكيد كرد كه نقض حقوق سياسي فلسطينيان توسط رژيم صهيونيستي روزانه ادامه دارد و اين اقدامات توسط بسياري از كشورهاي جهان محكوم شده است، پس چه خوب است، در ميان اين كشورها ما اولين باشيم و در راه بازگرداندن حقوق برحق فلسطينيان اقدام كنيم،‌ به همين دليل در صورتي كه به رياست جمهوري مصر انتخاب شوم بي‌ترديد سياست خارجي و ديپلماسي را دنبال خواهم كرد كه حمايت از ملت فلسطيني را به دنبال داشته باشد و هيچ‌گاه تن به محاصره نوار غزه نخواهم داد و در كنار رژيم صهيونيستي نخواهم بود تا به اين رژيم در تعدي‌ها و تجاوزاتش عليه ملت فلسطين كمك كنم، بلكه تلاش مي‌كنيم همواره يار و ياور مقاومت و در كنار ملت فلسطين و حامي آن ها باشم.

"خالد على" نامزد چپگرا

خالد علي عمر علي المحلاوي معروف به خالد علي كانديداي مستقل چپگراي انتخابات رياست جمهوري مصر و وكيل و عضو حزب كمونيست و جبهه سوسياليست مصر است.

وي در باره سياست خارجي مصر معتقد است كه اين سياست نياز به بازنگري جامع و فراگير دارد تا جايگاه واقعي مصر را به آن باز گرداند. همچنين وي معتقد است كه مصر بايد درب‌هاي خود را به روي دنيا و جامعه بين المللي از جمله آمريكا و اروپا و رژيم صهيونيستي باز و از برقراري رابطه با آن ها استقبال كند.

خالد علي با تاكيد بر لزوم بازگردان اعتبار و جايگاه اصلي آفريقا در عرصه بين المللي، درباره معهدات بين المللي گفت: بايد در قبال معاهدات و توافقنامه‌هاي بين المللي با توجه به تاريخ با شكوه مصر و جايگاه آن در عرصه بين المللي به سه اصل اساسي توجه داشت و اين اصول را حتي در قبال رژيم صهيونيستي به اجرا گذاشت: يك، نبايد هيچ معاهده يا توافقنامه بين المللي جديدي منعقد كرد، مگر آنكه در آن رضايت مردم مصر وجود داشته باشد، به همين منظور قصد دارم، سياست خارجي را تدوين كنم كه بر پايه انجام همه پرسي عمومي پيش از امضاي هر پيمان و معاهده‌اي استوار باشد و بالطبع در اينجا مد نظر معاهدات مهم و استراتژيك است.

دو، مصري كه اقدام به انقلاب شكوهمندي چون انقلاب 25 ژانويه كرد، بي‌ترديد بزرگ‌تر از آن است كه مجبور به اجراي پيمان يا معاهده‌اي شود كه طرف مقابل آن را نقض مي‌كند، در واقع در اينجا بايد بر اصل احترام مقابل همه طرف‌ها يا دو طرف امضا كننده معاهدات تاكيد ويژه كرد، حال طرف مقابل چه رژيم صهيونيستي باشد چه طرف ديگر فرقي نمي‌كند.

سه، شايسته كشوري چون مصر انقلابي نيست كه بخشي از يك معاهده را اجرا يا بخشي را اجرا نكند يا بندي محرمانه و سري را در معاهده‌اي جاي دهد.
اما در برابر تجاوزهاي رژيم صهيونيستي به اراضي اشغالي فلسطيني مي‌گويد: به نظر من با توجه و تكيه بر ديدگاه‌هاي ديپلمات‌هاي كاركشته مصري بايد بر پنج نكته توجه داشت، يك، پايان دادن به اختلافات و شكاف‌هاي فلسطينيان و تحقق آشتي ملي واقعي ميان گردان‌ها و گروه‌هاي مختلف و در اين ميان مصر جايگاه بسيار مهمي جهت تحقق اين آشتي ملي دارد.

دو، تلاش براي از بين بردن اختلاف‌هاي عربي و متحد كردن جهان عربي جهت حمايت گسترده از حق و حقوق فلسطينيان، به عبارت ديگر سياست خارجي در بعد عربي تدوين خواهم كرد كه بر بازگرداندن حق و حقوق فلسطينيان و نه چشم پوشي از آنان استوار باشد.

سه، تشديد و افزايش فعاليت‌هاي بين المللي براي بازگردندن قضيه فلسطيني به جايگاه اصلي آن به ويژه در سازمان‌ها و نهادهاي بين المللي مهمي چون سازمان ملل متحد و سازمان كنفرانس اسلامي و اتحاديه آفريقا و جنبش عدم تعهد و ديگر سازمان‌ها و نهادهاي بين المللي تا فشارهاي خود را بر طرف صهيونيستي تشديد كنند.

چهار، تعريف مجدد و بازنگري در نقش و جايگاه مصر در قضيه فلسطيني، به اعتقاد من شايسته نيست كه مصر پس از انقلاب بزرگ 25 ژانويه فاصله خود با دو طرف فلسطيني و صهيونيستي را به يك اندازه حفظ كند.

پنج، چهار مورد فوق الذكر كه از آن ياد شد، موجب شكل گيري بند پنجم سياست خارجي مصر در قبال رژيم صهيونيستي خواهد شد كه در ايجاد تغيير در رفتارها و سياست جانبدارانه آمريكا از رژيم صهيونيستي و جذب طرف‌هاي بين المللي ديگر و در راس آنها اتحاديه اروپا به اداي نقش مناسب با جايگاه و موقعيت بين المللي‌شان در قبال تجاوزها و تعدي‌ها رژيم صهيونيستي نمود پيدا مي‌كند.

وي درباره روابط آينده مصر و رژيم صهيونيستي مي‌گويد: مصر كشور بزرگي است و جايگاه جهاني دارد. ما به همه توافقنامه‌هاي بين‌المللي از جمله كمپ‌ديويد را امضا كرده است، متعهد خواهد ماند. هر چند كه موضع شخصي من عليه اين توافق بوده و هست و كاملا آن را رد مي‌كنم ولي من به آنچه مصر امضا كرده متعهد مي‌مانم. با اين حال اگر پارلمان اين توافقنامه را رد كند يا تمايل داشته باشد برخي بندهاي آن را اصلاح كند، من به اراده مردم احترام مي‌گذارم و بايد دست به راه‌هاي حقوقي بزنيم كه در دسترس ماست.

در همين چارچوب تاكيد مي‌كنم كه من دوست ندارم با رژيم صهيونيستي وارد جنگ شوم ولي همه تلاشم را به كار مي‌گيرم تا با فقر و جهل و بيماري و بيكاري مبارزه و براي توسعه مصر تلاش مي‌كنم.

رئيس جمهور آينده مصر خدمتكار آمريكا و رژيم صهيونيستي نخواهد بود. گاز سرزمين هاي اشغالي را نيز قطع خواهيم كرد تا آن را به مردم بزرگ خود در هر نطقه و روستايي بدهيم. آن را به دشمن نمي‌دهيم كه برادران ما و مردم غزه را در همه جاي فلسطين بكشد. و درباره درباره آينده فلسطين مي‌گويد: قول مي‌دهم اگر رئيس جمهور مصر شدم همه تلاش و كوشش خود را از طريق ايستادگي در مقابل آمريكا و رژيم صهيونيستي براي حل مشكل فلسطين به كار بگيرم و صادرات گاز مصر به سرزمين هاي اشغالي را متوقف كنم تا بحران فلسطين حل شود.

"محمد فوزى عيسى" نامزد غربگرا

محمد عبد الفتاح محمد فوزي علي عيسي، معروف به محمد فوزي عيسي به عنوان كانديداي حزبي از سوي حزب "نسل دمكراتيك" در انتخابات رياست جمهوري مصر نام‌نويسي كرد.

وي فعال سياسي و رئيس حزب "الكنانه" است و صرف نظر از اينكه يك حقوقدان است، فارغ التحصيل دانشكده پليس مصر نيز مي‌باشد و مدير مركز پليس شهر "سمالوط" در استان "منيا" بود.

محمد فوزى عيسى درباره معاهده صلح با رژيم صهيونيستي مي‌گويد كه در حال حاضر در انديشه تجديد نظر در معاهده كمپ ديويد نيست،‌ اگرچه همه از احساسات حاكم بر مصر درباره معاهده صلح كمپ ديويد آگاه هستند، اما بايد توجه داشته باشيم كه ما در آستانه سقوط و ورشكستگي اقتصادي قرار داريم و بايد پيش از هر چيز بايد در انديشه اجراي طرح‌هاي اقتصادي – ملي خود باشيم و هنگامي‌كه اقتصاد خود را قدرتمند كرديم آن وقت از معاهده صلح با رژيم صهيونيستي سخن خواهيم گفت، اما در حال حاضر سخن گفتن از تجديد نظر و بازنگري از اين معاهده لازم به نظر نمي‌رسد.

اما درباره صدور گاز مصر به سرزمين هاي اشغالي مي‌گويد: درباره صادرات گاز مصر به سرزمين بايد بگويم در انديشه لغو اين قرارداد با اين رژيم و در عوض اين گاز را به كشورهاي آفريقايي صادر خواهم كرد، اگرچه نبايد نفوذ رژيم صهيونيستي حتي در كشورهاي آفريقايي را نيز از ياد ببريم.

عيسي درباره سياست‌هايي كه در قبال قضيه فلسطيني و حمايت از مردم فلسطين اتخاذ خواهد كرد، گفت كه بر حسب شرايط حاكم در برابر قضيه فلسطيني تصميم‌گيري خواهم كرد ولي بي‌ترديد به سود طرف عربي خواهد بود.

"محمد سليم العوا" نامزد اسلامگرا

محمد سليم العوا معروف به محمد سليم العوا كانديداي مستقل اسلام‌گراي مصر از انديشمندان اسلامي و دبيركل سابق اتحاديه جهاني علماي مسلمان و رئيس جمعيت فرهنگ و گفتگوي تمدن‌هاي مصر است.

محمد سليم العوا صرف نظر از اينكه يك مبلغ اسلامي به شمار مي‌ايد، يك نويسنده و كارشناس حقوق تجارت و بازرگاني نيز به شمار مي‌آيد و بايد وي را يكي از بزرگ‌ترين پرچم‌داران گفتگوي ملي در مصر برشمرد و در انديشه‌هايش همواره بر گفتگوي اسلام و مسيحيت و نه برخورد اين دو آيين و تمدن با يكديگر تاكيد كرده است.

محمد سليم العوا را همچنين بايد از جمله مبلغاني دانست كه طرفدار نزديكي اهل سنت و به شيعيان و از بين بردن اختلافات موجود ميان آنها دانست. وي در زمان حكومت حسني مبارك توسط رژيم حاكم بازداشت و به زندان افكنده شد و از جمله كساني است كه به شدت با ايده موروثي كردن حكومت و قدرت در زمان مبارك مخالف بود.

وي درباره معاهده‌هاي بين المللي منعقده توسط رژيم سابق مي‌گويد: اسلام درباره عهدنامه‌ها و پيمان‌ها به ما دستور داده است، به عهد خود وفا كنيم، اما اين وفاي به عهد تا زماني است كه طرف مقابل هم وفاي به عهد داشته باشد.
العوا مي‌افزايد: پيمان كمپ ديويد يكي از مهمترين چالش‌هاي پيش روي مصر در شرايط كنوني است، چراكه رژيم صهيونيستي به بندها و مواد آن عمل نكرده است، افزون بر اينكه بندها و مواد گنجانده شده در آن آزادي تحرك ارتش مصر در منطقه سينا را محدود مي‌كند و اين پيمان به طور كلي ضربه بزرگي به جايگاه و موقعيت منطقه‌اي مصر وارد كرده است.

وي تاكيد مي‌كند كه در صورت پيروزي در انتخابات و رسيدن به رياست جمهوري مصر در توافقنامه ‌ها و معاهدات بين المللي بازنگري خواهم كرد تا منافع كشور را محقق كنم و در صورتي‌كه معاهده‌اي به زيان منافع كشور باشد، به طريقي آن را اصلاح خواهم كرد.

وي معتقد است، سقوط رژيم صهيونيستي بيش از آنچه مردم تصور مي‌كنند، نزديك است، به خصوص كه تنها يك رژيم است و يك كشور بزرگ محسوب نمي‌شود. لذا ما بايد براي زمان پس از نابودي اين رژيم آماده باشيم.

العوا مي‌گويد: اختلافات با اين رژيم اختلافات عقيدتي نيست؛ ما با اين رژيم به دليل اينكه آن ها با عقايد ما مخالفند نمي‌جنگيم، بلكه براي اين مي‌جنگيم كه سرزمين ما را اشغال كرده‌اند.

محمد سليم العوا گفت: در صورتي كه در انتخابات رياست جمهوري مصر موفق شوم، همه معاهدات بين المللي را كه در دوره گذشته منعقد شده، مورد بازنگري قرار خواهم داد. وي افزود: شروط موجود در معاهده كمپ ديويد ظالمانه است و بايد درباره آن و نيز صدور گاز به به رژيم صهيونيستي بازنگري شود و مصر به عنوان كشوري قوي بايد با اين موضوع برخورد كند.

عبد الله الاشعل نامزد اسلامگرا

عبد الله حسن علي الاشعل معروف به عبد الله الاشعل، نامزد اسلام‌گراي حزب "اصالت" استاد حقوق بين الملل دانشگاه آمريكايي قاهره و معاون اسبق وزير خارجه مصر است و پيش از كناره‌گيري حسني مبارك از قدرت از تصميم خود براي كانديداتوري در انتخابات رياست جمهوري خبر داد.

عبد الله حسن علي الاشعل در ابتدا براي آنچه كه آن را وحدت نيروهاي ملي خوانده بود، اعلام كرد كه به نفع خيرت شاطر از كانديداتوري رياست جمهوري مصر كناره‌گيري مي‌كند، اما با حذف خيرت الشاطر وي در نهايت كانديداي اين انتخابات شد.

عبدالله حسن علي الاشعل معاهده صلح كمپ ديويد را ظالمانه مي‌داند و در اين‌باره مي‌گويد: اين پيمان از ديد ما پيماني مردود و ظالمانه است و به هيچ عنوان امكان اجراي آن در حال حاضر وجود ندارد و تا زماني كه دولت قوي و قدرتمندي وجود نداشته باشد كه از حق ملت مصر در انعقاد قراردادها و استقلال و تماميت ارضي كشور دفاع كند، جايي براي پذيرفتن چنين توافقنامه‌هايي هم نيست، بويژه آن‌كه رژيم صهيونيستي بارها بندهاي اين توافقنامه را نقض كرده است و اطمينان داشته باشيد، به محض تشكيل يك دولت مردمي و قدرتمند اين توافقنامه مورد بازنگري قرار خواهد گرفت.
وي همچنين مصر را كشوري آزاد دانسته و امريكا و رژيم صهيونيستي را از تصرف انقلاب مصر بر حذر داشت و افزود: دولت آمريكا پس از پيروزي انقلاب مصر و بركناري حسني مبارك از قدرت هنوز به اين باور نرسيده است كه مصر آزاد خواهد شد بنابراين از اولين روزهاي انقلاب تلاش كرده است انقلاب ملت مصر را مهار كند.

 

- مصر به موسسه کارتر اجازه داد برای نظارت بر روند انتخابات ریاست جمهوری، به این کشور ناظر بفرستد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، وزارت امور خارجه امریکا اعلام کرد موسسه کارتر، که "جیمی کارتر"، رئیس جمهوری پیشین امریکا آن را تاسیس کرده است، اجازه یافت 22 ناظر به مصر اعزام کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا در نشستی خبری اظهار داشت، موسسه کارتر مجوز کمیسیون انتخاباتی مصر را برای نظارت بر انتخابات هفته آینده در این کشور به دست‌ آورد.

به گفته نولند، این 22 نفر از اتباع 14 کشور جهان تشکیل شده و به جمع هشتاد ناظر دیگری خواهند پیوست که چند روز پیش از آغاز انتخابات در مصر حضور یافته و تا پایان رای گیری در این کشور باقی خواهند ماند.

 

لیبی

- "ابوبكر شیبانی" نماینده مجلس ملی انتقالی لیبی در لبنان با اشاره به اینكه لیبیایی ها، حمایت های ایران از انقلابیون كشورش را فراموش نخواهند كرد، گفت: نقش فعال جمعیت هلال احمر ایران در ارسال كمك های انسان دوستانه به مردم جنگ زده در اذهان و قلوب مردم لیبی ثبت خواهد شد.

این نماینده مجلس ملی انتقالی لیبی طی دیدار با "غضنفر ركن آبادی" سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت، با تقدیم درودهای گرم مقامات و مردم انقلابی لیبی به ملت و رهبری كشورمان، از حمایت های ایران و مواضع آن در قبال ملت لیبی و رد تجاوزات و دخالت های خارجی تشكر كرد.

شیبانی موضع مجلس انتقالی لیبی را نسبت به تحولات منطقه عدم دخالت در امور كشورها عنوان نمود و اخبار مربوط به ارسال عناصر مسلح از لیبی به سوریه را رد كرد و گفت: مجلس انتقالی لیبی مخالف اینگونه اقدامات بوده و هرگونه طرحی برای اعزام عناصر مسلح به سوریه را رد می نماییم چرا كه لیبی هم اینك به انقلابیون و جوانان برای دوره انتقالی كنونی نیازمند است و در امور داخلی دیگر كشورها مداخله نمی كند.

وی جایگاه "امام موسی صدر" برای ملل منطقه به ویژه نزد ایرانیان و لبنانی ها را مهم توصیف كرد و اظهار داشت: پرونده تعیین سرنوشت امام موسی صدر در كمیته مشترك لبنانی - لیبیائی در حال پیگیری است.

ركن آبادی نیز با تبریك پیروزی مردم لیبی بر استبداد و دیكتاتوری ابراز امیدواری كرد كه مردم لیبی با وحدت نظر و هوشیاری مقابل توطئه های غربی و صهیونیستی بتوانند كشور خود را آباد و شكوفا نموده و لیبی را به جایگاه طبیعی خود در منطقه و شمال آفریقا بازگردانند.

ركن آبادی با تشریح تحولات ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مواضع كشورمان در قبال مسائل حق طلبانه و عدالت خواهانه در جهان از جمله دفاع از مظلومین و مستضعفین، حمایت از مقاومت فلسطین و لبنان و رویاروئی با طرحهای استكبار جهانی در منطقه را تبیین و آمادگی كامل جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از مردم لیبی در دوران انتقالی و سازندگی را اعلام كرد. سفیر جمهوری اسلامی ایران همچنین اهمیت رسیدگی به پرونده امام موسی صدر را یادآوری نمود و خواستار پیگیری جدی تر مسئولین جدید لیبی شد.

 

تونس

- رهبر جنبش النهضه تونس تاکید کرد آزادسازی فلسطین به حق ترین مسئله برای امت اسلامی است.

به گزارش شبکه تلویزیونی المنار، "راشد الغنوشی" در همایشی در مورد حمایت از مقاومت و مقابله با عادی سازی روابط با رژيم صهيونيستي افزود، مرگ در راه مسئله فلسطین، بهترین نوع شهادت است.

الغنوشی در سالروز نکبت اضافه کرد، مسئله فلسطین مقدس ترین مسئله در امت اسلامی است که باید در راه آن جهاد کنیم و مرگ در این راه، حق است. "احمد الکحلاوی" رئیس هیئت ملی حمایت از مقاومت و مقابله با عادی سازی روابط با صهیونیست ها در تونس در حاشیه این همایش به المنار گفت: همانطور که پیش از انقلاب، صهیونیست ها در تونس فعال بودند، پس از انقلاب هم ما شاهد ادامه فعالیت آن ها هستیم و صهیونیست ها به تونس رفت و آمد می کنند. خبرنگاران و بازرگانان صهیونیست در تونس فعالیت دارند.

 

- "راشد الغنوشي": رابطه تونس و رژيم صهيونيستي هرگز عادي نخواهد شد.

رهبر اسلامگراي تونس ضمن تاكيد بر مبارزه با اشغالگران صهيونيست خاطرنشان كرد كه تونس هرگز روابط با رژيم صهيونيستي را عادي نمي كند.

به گزارش پايگاه اينترنتي «مفكره الاسلام» راشد الغنوشي رهبر حزب اسلامگراي «النهضه» در سخنراني خود كه از سوي هيئت ملي حمايت از مقاومت عربي و مبارزه با عادي سازي روابط با رژيم صهيونيستي ترتيب داده شده بود، اظهار داشت: ما در برابر طرح استعماري اين رژيم در فلسطين قرار داريم و تمام ملت هاي جهان از دست استعمار رهايي يافتند به جز ملت فلسطين كه هنوز تحت استعمار است.

وي گفت: ما هرگز با رژيم صهيونيستي روابط خود را عادي نخواهيم كرد و جنبش هاي اسلامي مسئله فلسطين را مسئله اي مقدس مي دانند و سرزمين فلسطين متعلق به آن ها است.

 

الجزاير

- "عبد العزيز بلخادم" دبير كل جبهه آزاديبخش ملي الجزاير (افلن) با حمله شديد وتند به احزابي كه به نتايج انتخابات پارلماني اعتراض دارند اعلام كرد رهبران اين احزاب بايد از مقام خود پس از شكست كناره گيري كنند.

دبير كل جبهه آزاديبخش ملي الجزاير (حزب حاكم ) كه در جمع نمايندگان پيروز انتخابات سخن مي گفت، اظهار داشت كساني كه در اين انتخابات نتوانستند راي مردم را به دست بياورند به نتيجه اين انتخابات وديدگاه مردم احترام قايل شوند.

به گفته بلخادم شرط برقراري آرامش سياسي در جامعه پذيرفتن ديدگاههاي همديگر به روش هاي دموكراتيك است .مشاور ويژه رييس جمهور و دبير كل جبهه آزاديبخش ملي الجزاير با رد اتهام هاي مطرح شده از سوي برخي احزاب شكست خورده در اين انتخابات تاكيد كرد اينگونه اظهار نظرها ناشي از ضعف سياسي آنان است. دبير كل جنبش آزاديبخش ملي الجزاير پيش از برگزاري انتخابات گفته بود كه در صورت شكست حزبش در انتخابات از دبيركلي اين حزب كناره گيري خواهد كرد.

اين احزاب همواره دولت را به سهل انگاري در نظارت بر نحوه برگزاري انتخابات متهم كرده و در اظهار مواضع مختلف خود اين دولت را به تقلب جانبداري در انتخابات متهم ساختند.

البته وزارت كشور الجزاير با صدور بيانه هاي مختلف اعلام كرده است كه اين انتخابات در شفافيت كامل و با نظارت نهادهاي بين المللي برگزار شده وهيچگونه دخالتي از سوي دولت در نتايج آن ثابت نشده است. نمايندگان احزاب جبهه ملي الجزاير، جبهه تغيير، جبهه عدالت وتوسعه، حزب الفجر الجديد، حزب الجزاير جديد، حزب عدالت و آزادي، حزب هموطنان آزاد، حزب نسل جديد، جامعه سالم و جنبش گشايش روز گذشته در نشست مشتركي ضمن اعتراض به نتايج انتخابات ، ديدگاههاي خود در خصوص آينده سياسي كشور را بيان كردند. آنان در اين همايش همچنين خواستار تشكيل كميته اي براي بررسي نحوه برگزاري انتخابات و آنچه كه آن ها از آن به عنوان تقلب و دخالت دولت درانتخابات عنوان مي كنند، شدند. بسياري از اين احزاب كه از زمان فعاليت آنها تنها چند ماه مي گذرد پس از اصلاحات و فضاي باز سياسي در الجزاير و در راستاي تصميم هيات حاكمه براي حضور ديدگاهها و نظرات مختلف سياسي جامعه الجزاير در انتخابات و فضاي سياسي كشور ، امجوز فعاليت دريافت كردند. اكثر احزاب تازه تاسيس تنها توانستند يك و يا دو نماينده وارد مجلس آينده الجزاير نمايند.

ناظران اتحاديه عرب، آفريقا و اروپا، انتخابات دهم مي (21 ارديبهشت ماه ) مجلس الجزاير را انتخاباتي شفاف ، سالم و منصفانه اعلام كردند.

علاوه بر ناظران بين المللي ، بيش از هفت هزار قاضي و دستياران دستگاه قضايي بر اين انتخابات نظارت داشتند. در اين انتخابات كه حدود 43 درصدي واجدين شرايط شركت كردند، حزب حاكم ' جبهه آزاديبخش ملي' (افلن) توانست از مجموع 462 كرسي نمايندگي مجلس ملي مردمي الجزاير 221 كرسي را به دست آورد.

 

سودان

- میانجی مذاکرات میان سودان و سودان جنوبی وارد خرطوم شد.

"تابو امبکی" رئیس جمهوری سابق آفریقای جنوبی و رئیس نمایندگان اتحادیه آفریقا برای میانجیگری میان خرطوم و جوبا، برای دیداری سه روزه با مسئولان سودانی وارد خرطوم شده است. به گزارش خبرگزاری شین‌هوا از خرطوم، امبکی در این سفر تلاش دارد درباره اختلافات سودان و سودان جنوبی و همچنین محور مذاکرات آینده میان دو طرف که قرار است در آدیس آبابا برگزار شود با مسئولان سودانی گفتگو کند. وی در این سفر با "عمر البشیر" رئیس جمهوری سودان، اعضای هیئت گفتگو کننده سودانی و رهبران حزب کنگره ملی ( حزب حاکم) سودان گفتگو و پس از آن خرطوم را به مقصد جوبا ترک خواهد کرد. وی ماموریتش را در جوبا نیز ادامه می دهد تا دو طرف را برای مذاکرات آدیس آبابا آماده کند. ممکن است در این ماموریت یک جدول زمانی برای مذاکره بر سر اختلافات اساسی میان دو طرف تنظیم شود.

 

- شورای امنیت سازمان ملل ماموریت نیروهای پاسدار صلح این سازمان را در منطقه ابیی تمدید کرد.

شورای امنیت سازمان ملل تصمیم گرفت ماموریت نیروهای صلحبان این سازمان را در منطقه ابیی به مدت شش ماه تمدید کند. به گزارش خبرگزاری شین‌هوا از نیویورک، در حالی که منطقه ابیی همچنان بین دو سودان اختلاف ایجاد کرده است، شورای امنیت با تصویب قطعنامه 2047، ضمن تمدید ماموریت نیروهای پاسدار صلح در ابیی، اعلام کرد پس از دوره ای چهار ماهه در خصوص ایجاد تغییرات احتمالی در ساختار این نیروها تصمیم گیری خواهد کرد.

115323-91.02.30

 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶