نگاه آفران > آفران: تحولات آفريقاي عربي

آفران: تحولات آفريقاي عربي

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۳/۸

مصر

- با پايان رسمي شمارش آرا و راهيابي ناگهاني "احمد شفيق" آخرين نخست وزير رژيم مبارك به مرحله دوم، زمزمه هاي تقلب در انتخابات در ميان مردم و محافل سياسي شنيده مي شود.

به گزارش پايگاه خبري محيط، مردم مصر بر اين باورند كه پيروزي احمد شفيق در دور اول انتخابات در نتيجه جابه جايي رأي برخي از نامزدها به نفع وي بوده است. گزارش پايگاه خبري محيط حاكي است: منبع نزديك به "حمدبن صباحي" يكي از نامزدهاي دور اول انتخابات رياست جمهوري مصر اعلام كرد: در تماسي كه منابع قضايي ناظر بر انتخابات با نامزد آنان داشته اند، مشخص شد صعود احمد شفيق نهايي نيست و با اما و اگرهايي همراه شده است. اين منبع كه نامش فاش نشده است گفت: منابع قضايي به حمدبن صباحي خبر دادند در تجميع آراي حوزه هاي رأي گيري «جيزه، قنا و شرقيه» تخلفاتي صورت پذيرفته و در مجموع حدود يك و نيم ميليون آراي حمدين صباحي با نام احمد شفيق ثبت شده است. اين منبع تصريح كرد، در صورت رسيدگي به اين تخلفات، دور دوم انتخابات در روزهاي 16 و 16 ماه آينده ميلادي رقابت ميان "محمد مرسي" نامزد اخوان المسلمين و "حمدين صباحي" خواهد بود و احمد شفيق جايي در اين رقابت نخواهد داشت.

زمزمه هاي تقلب در انتخابات رياست جمهوري اگر چه در برخي محافل سياسي مصر بازتاب گسترده اي داشته است، اما هنوز مسئولان مصري به آن واكنش رسمي نشان ندادند و سكوت اختيار كرده اند. جبهه واحد انقلابيون در برابر شفيق درحالي كه احمد شفيق فرمانده نيروي هوايي سابق مصر و آخرين نخست وزير مبارك با شركت در انتخابات رياست جمهوري مصر توانست نزديك به 10 ميليون رأي بياورد و به دور دوم راه يابد و انقلابيون مصري را غافلگير كند، اما موجب ايجاد صف بندي هايي در اين كشور شده است. گزارش هاي دريافتي از مصر حاكي است، بزودي يك جبهه ملي واحد براي رويارويي با تلاش عوامل رژيم سابق براي بازگشت به عرصه قدرت و شرايط قبل از انقلاب 25 ژانويه تشكيل مي شود.

 محمد مرسي گفت: من به عنوان نامزد اسلامگرايان از خون شهدا محافظت خواهم كرد و خون آنها را ديني بر گردن خود مي دانم كه بايد پاسدار آن باشم.
اين نامزد 61 ساله اخوان المسلمين با دعوت از نامزدهاي اسلامگرا (كه به دور دوم راه نيافته اند) براي همكاري و مقابله با بقاياي رژيم سابق تصريح كرد: معتقدم كه تمام اقشار سياسي بايد در اداره دولت حضور داشته باشند. از سوي ديگر "ابوالفتوح" نامزد اسلامگرا اعلام كرد كه نبايد عوامل رژيم سابق بار ديگر به عرصه سياسي كشور بازگردند.

 

- "حسن بدیع" تحلیلگر سیاسی مصری تاکید کرد: شکایت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مصر بر نتایج این انتخابات تاثیر نمی گذارد.

وي در مصاحبه با شبکه تلویزیونی روسیا الیوم درباره شکایت هایی که "عبدالمنعم ابوالفتوح" و "حمدین صباحی" درباره نتایج انتخابات ارائه خواهند کرد و اینکه آیا این شکایت ها بر اعتبار انتخابات تاثیر خواهد گذاشت، گفت این شکایت ها از جمله تدابیر تبلیغاتی و رسانه ای و اقدامات قانونی به شمار می رود که بر نتیجه انتخابات تاثیر نمی گذارد. اکثر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری شکایت هایی ارائه کرده اند و فقط حمدین صباحی و عبدالمنعم ابوالفتوح نیستند. وی افزود به احتمال زیاد این شکایت ها رد می شود و به نظر نمی رسد پذیرفته شود. در هر حال انتخابات ریاست جمهوری به طور کلی سالم و شفاف برگزار شد و در تاریخ مصر بی سابقه بود.

این کارشناس اظهار داشت به نظر من امکان دارد برخی ائتلاف ها میان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تشکیل شود. "احمد شفیق" شانسی برای تشکیل ائتلاف انتخاباتی با "عمرو موسی" و برخی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری که در دور اول شکست خوردند، دارد اما فکر نمی کنم "محمد مرسی" شانسی برای تشکیل ائتلاف انتخاباتی جز با نامزد اسلام خواه "محمد سلیم العوا" داشته باشد. اما به جز این شانس واقعی برای ائتلاف واقعی با هیچ یک از نامزدهای ریاست جمهوری وجود ندارد زیرا اختلافات سیاسی و فکری بین آن ها و کشمکش درباره آینده مانع از این اقدام می شود.   

 

- كميته عالي انتخابات مصر از ابطال 118 هزار راي خبر داد كه بيشتر آن ها مربوط به افرادي بوده است كه فوت كرده اند.

به گزارش العربيه، كميته عالي انتخابات مصر اعلام كرد كه 118 هزار آراء انتخاباتي را ابطال كرده است. بنا بر اعلام اين كميته، بيشتر آراي فوق متعلق به اشخاصي بود كه فوت كرده اند. نتايج نهايي نخستين انتخابات رياست جمهوري مصر پس از سقوط رژيم ديكتاتوري حسني مبارك دوشنبه (91.03.08) اعلام خواهد شد. 

 

- "حمدين صباحي" خواستار توقف روند انتخابات شده است.

حمدين صباحي، كانديداي شكست خورده ملي‌گرا در انتخابات رياست جمهوري مصر كه گمانه ‌زني‌ها طي فرايند انتخابات در خارج از مرز هاي اين كشور حاكي از آراي بالاي وي بود خبر داد بزودي شكايتي را درباره كمك‌هاي انتخاباتي وزارت كشور به "شفيق" براي جمع‌آوري 900 هزار رأي به كميته عالي انتخابات تسليم خواهد كرد.

به گزارش الجزيره، حمدين صباحي كه تا پيش از انتخابات چهارشنبه و پنجشنبه اميد زيادي به راهيابي وي به دور دوم رقابت‌ها مي‌رفت بعد از اعلام نتايج نهايي غيررسمي كه طي آن محمد مرسي و احمد شفيق با 9/24 و 5/24 درصد آرا به مرحله دوم راه يافتند مدعي وجود بي‌نظمي‌هايي در جريان انتخابات شد.

وي كه حائز 1/21 درصد آرا شده است مدعي است وزارت كشور 900 هزار رأي به حساب شفيق واريز كرده است. صباحي همچنين خواهان توقف در برگزاري انتخابات تا زماني كه صحت اين انتخابات تعيين شود شده است. با اين حال كميته عالي انتخابات مدعي است انتخابات در كمال سلامت و صحت برگزار شده است. اين كميته 48 ساعت به كانديداهاي معترض فرصت داده شكايت خود را تقديم كنند. در همين حال" عمرو موسي" كانديداي مستقل و مورد حمايت غرب نيز اعلام كرد هنوز زمان گفتن برخي حقايق فرا نرسيده است و در زمان مقتضي حرف‌ هاي بسياري براي گفتن دارد.  علاوه بر اين يكي از افسران پليس نيز در شكايتي به دادستاني، "عبدالرحمن منصور النشا" از نيروهاي امنيت مركزي را به صدور برگه ‌هايي با شماره‌هاي ملي براي نيروهاي پليس و نظامي و امنيت مركزي متهم كرد.

روز گذشته هواداران حمدين صباحي نامزد انتخابات مصر كه در دور اول در جايگاه سوم قرار گرفت در شعارهايي تأكيد كردند: با تمام امكانات خود ژنرال شفيق را به زمين خواهيم زد. در تحولي ديگر، عصام شرف نخست ‌وزير سابق مصر در مواضعي جديد در حمايت از مرسي تأكيد كرد، همگي با هم متحد مي‌شويم تا بازماندگان رژيم سابق به قدرت نرسند.

"علاء الاسواني" از شخصيت‌هاي برجسته سياسي مصر نيز تأكيد كرد، آمادگي دارم كه با شفيق در يكي از شبكه‌هاي تلويزيوني به‌صورت زنده مناظره كنم و مردم را در جريان  35اتهام فساد وي قرار دهم.

"رفعت السعيد" رئيس حزب التجمع مصر هم اظهار داشت، در صورتي ميان انتخاب بازگشت به نظام قبلي و حكومتي اخواني قرار داشته باشيم، احمد شفيق را انتخاب مي‌كنيم. از سوي ديگر، "عبدالمنعم ابوالفتوح" نامزد اسلامگراي انتخابات رياست جمهوري مصر اعلام كرد كه نبايد عوامل نظام سابق بار ديگر به عرصه سياسي در كشور بازگردند.

وي در ادامه افزود: ما سينه‌هاي خود را در برابر گلوله‌ها با هدف براندازي نظام سابق سپر كرديم پس بايد تمام تلاش خود را براي ممانعت از بازگشت اين قاتلان فاسد به كار بگيريم و احمد شفيق نبايد در اين روند پيروز شود.

- ابوالفتوح در حالي اين اظهارات را بيان داشت كه حاضر نشد در نشست اخوان المسلمين در جهت رسيدن به ائتلاف شركت كند. وي در اظهارنظري اين‌گونه نشست‌ها را بي‌فايده خواند.

 

- یک مقام کمیسیون انتخابات مصر اعلام کرد با توجه به شکایات مطرح شده پس از انتخابات ریاست جمهوری، ممکن است نتیجه نهایی این انتخابات تغییر کند.

مدیر کل کمیسیون انتخابات مصر گفت: نتایج اعلام شده صرفاً‌ نتایج مقدماتی هستند، زیرا این کمیسیون مشغول بررسی شکایات رسیده درباره موارد نقض قانون در جریان برگزاری انتخابات است.

وی در گفتگو با شبکه تلویزیون خصوصی النهار افزود، نتایج قطعی این انتخابات روز دوشنبه یا سه‌شنبه (91.03.09) و پس از بررسی این شکایات اعلام خواهد شد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از قاهره، "حمدین صباحی" نامزد چپ گرای این انتخابات که پس از شمارش آراء، در رده سوم قرار گرفت و نتوانست به مرحله دوم انتخابات برود، روز شنبه اعلام کرده بود شاهد قانون ‌شکنی در جریان این انتخابات بوده و قصد دارد شکایتی را در این زمینه به کمیسیون انتخابات مصر ارائه دهد.

 

- شبکه تلویزیونی النیل مصر به نقل از کمیته عالی انتخابات ریاست جمهوری مصر اعلام کرد نتیجه رسمی انتخابات دور اول ریاست جمهوری مصر دوشنبه (91.03.08) اعلام خواهد شد.

 

- فعال سياسي مصري و عضو ائتلاف سوسياليست از پيدا شدن چند برگه رأي در مزرعه اي نزديك يكي از حوزه هاي رأي گيري خبر داد.

به گزارش شبكه خبري العالم، "ابوبكر عبدالرحمن الراوي" گفت كه بيش از 15 برگه رأي را كه شهروندان در آن به "حمدين صباحي" براي رياست جمهوري مصر رأي داده بودند، در مزرعه اي نزديك به حوزه "جراجوس" يافته است. پايگاه وطن، به نقل از اين فعال مصري خاطرنشان كرد پس از يافتن اين برگه هاي رأي درون يك كيسه پلاستيكي مشكي، شوكه شد. الراوي تأكيد كرد كه اين برگه هاي رأي متعلق به حوزه هاي رأي گيري در مدارس السلام و العبور است، و در همگي آن ها به نفع حمدين صباحي رأي داده شده است. "عباس جابر" هماهنگ كننده ستاد تبليغاتي حمدين صباحي در "قنا" اعلام كرد كه درحال آماده كردن شكايت نامه اي درباره اين ماجرا است.

 

- رئیس سابق گروه اخوان المسلمین مصر تصریح کرد، مصر امروز در دو راهی قرار گرفته است یا انقلاب و دستاوردهای آن انتخاب می شود یا اینکه رژیم فاسد بازمی گردد.

به گزارش شبکه تلویزیونی العربیه، "محمد مهدی عاکف" در مصاحبه با این شبکه گفت این گروه بسیاری از طرفداران خود را با دستیابی نامزد آن "محمد مرسی" به پنج میلیون رای (در انتخابات ریاست جمهوری) در مقابل 10 میلیون رای که در انتخابات پارلمانی کسب کرده، از دست داده است. وی با اشاره به اینکه اخوان المسلمین اخیرا اشتباهاتی مرتکب شدند، افزود، اخوان المسلمین در شیوه رسانه ای خود اشتباه کردند و باید این اصلاح شود و آن ها در حال اصلاح آن هستند. عاکف اظهار داشت مصر امروز در دو راهی قرار گرفته است یا انقلاب و دستاوردهای آن (انتخاب می شود) یا اینکه رژیم فاسد بازمی گردد.

 

- "محمد البرادعي" يكي از شخصيت هاي سياسي برجسته مصر اظهار داشت تدوين قانون اساسي اين كشور در شرايط فعلي مهمتر از انتخاب رئيس جمهور است.

به گزارش الجزيره، "محمد البرادعي" در بيانيه اي اظهار داشت، مسئله مهم در حال حاضر انتخاب رئيس جمهور نيست، بلكه تدوين قانون اساسي مهمترين قضيه است. وي تشكيل دولت وحدت ملي متشكل تا زمان تصويب قانون اساسي جديد مصر را خواستار شد و تاكيد كرد اين دولت بايد متشكل از شخصيت هاي توانمند و باكفايت و داراي اختيارات كامل براي اداره كشور باشد. البرادعي در ادامه اعلام كرد كه مسئوليت سياسي، قانوني، امنيتي و اقتصادي اوضاع نابسامان كنوني مصر بر عهده شوراي عالي نظامي و گروه هاي سياسي همپيمان آن است.

 

- نخبگان سياسي ثابت كردند كه توانايي نشستن پشت ميز مذاكره و تلاش براي رسيدن به حداقل توافقات را ندارند و همين ديدگاه سبب شد تا مردم به اين باور برسند كه اين چهره ها جز اختلاف نظر چيز ديگري را نمي خواهند.

به گزارش رويترز، با پايان دور اول انتخابات رياست جمهوري در مصر و پيروزي نسبي "محمد مرسي" و "احمد شفيق"، رويترز به قلم كارشناسانس به دلايل شكست نامزدهاي مورد نظر نخبگان سياسي مصر پرداخته است.

تحليلگران فاصله داشتن نخبگان سياسي از واقعيت هاي امروز جامعه را كه مي تواند نتيجه اعتقادات ديني يا نگراني ها از امنيت و تغيير در كشور باشد از عمده ترين دليل شكست آنان ارزيابي مي كنند.

"وحيد عبدالمجيد" از مركز مطالعات راهبردي الاهرام مي گويد، نخبگان سياسي ثابت كردند كه توانايي نشستن پشت ميز مذاكره و تلاش براي رسيدن به حداقل توافقات را ندارند و همين ديدگاه سبب شد تا مردم به اين باور برسند كه اين چهره ها جز اختلاف نظر چيز ديگري را نمي خواهند چنانچه پيش از اين در انتخابات پارلماني نيز اين اتفاق افتاد تا با حذف نخبگان سياسي نامزدهاي گروه هاي اسلامي به پارلمان راه يابند.

وي علت ديگر شكست نخبگان سياسي در برابر مرسي و شفيق را بهره مندي اين دو چهره از شبكه هاي سازمان يافته و در مقابل بي نصيب بودن نخبگان سياسي از اين عامل دانست و گفت: در عرصه انتخابات، شبكه هاي بازمانده از حزب حاكم رژيم سابق براي شفيق و شبكه هاي وابسته به اخوان المسلمين براي مرسي تلاش مي كردند حال آنكه ديگر نامزدها از اين امتيار بي بهره بودند.

"محمد ابوالفضل" روزنامه نگار و ديگر كارشناس مصري، نخبگان سياسي را در شكل گيري شرايط كنوني كشور مصر مقصر مي داند و مي گويد، نخبگان همانگونه كه در رژيم مبارك مسئول شرايط موجود بودند حالا نيز مسئول شرايط نامساعد جامعه هستند زيرا با اشتباهاتشان مردم را در تنگنا قرار داده اند بدين سبب كه اين اشتباهات سبب شد تا دو گزينه اي به دور بعد راه يابند كه راي به هركدام آن ها تلخ است. وي شكست نخبگان سياسي را تنها ناكامي در جذب آراي مردم ندانست و گفت: اين چهره ها در حاضر نشدن 25 ميليون مصري در پاي صندوق هاي راي نيز مقصرند.

 

- معاون سردبير روزنامه الاهرام مصر تاكيد كرد، رقابت انتخاباتي مصر در مرحله دوم به نفع اخوان المسلمين كه مورد حمايت گروه هاي انقلابي و اسلامي است، به پايان خواهد رسيد.

به گزارش شبكه خبري العالم، "اشرف العشري" گفت: با نزديك شدن به پايان هفته يعني زمان حمايت گروه هاي سياسي از هر يك ازنامزدها، صحنه سياسي مصر نمايان تر خواهد شد. العشري افزود كه گروه اخوان المسلمين مصر از هم اكنون نشست ها و تماس هاي خود با گروه هاي سياسي را براي صف بندي در مقابل قدرت هاي رژيم سابق آغاز كرده است.

العشري گفت: موفقيت قطعي اخوان المسلمين به اين شرط است كه اين گروه براي تشكيل دولت مشاركت ملي و عملي شدن اهداف انقلاب تضمين هايي بدهد. معاون سردبير روزنامه الاهرام افزود، فعاليت هاي دور دوم انتخابات روز سه شنبه (91.03.09) پس از اعلام نهايي نتايج آغاز خواهد شد كه از نظر قطب بندي و تشكيل صفوف؛ مرحله سياسي جديدي در مصرشكل خواهد گرفت و دو نامزد محمد مرسي از حزب آزادي و عدالت ،شاخه سياسي اخوان المسلمين، و احمد شفيق آخرين نخت وزير حسني مبارك و وابسته به حزب ملي با يكديگر رقابت خواهند كرد. العشري تصريح كرد: شفيق در مرحله دوم انتخابات با مشكلات بسياري روبرو خواهد بود زيرا درمحاكمه مبارك مسايل غافلگير كننده اي مطرح خواهد شد كه ممكن است شفيق از طرفداران مبارك، را نيز گرفتار كند. اين معاون گفت: رقابت در مرحله دوم انتخابات رياست جمهوري مصر بسيار تنگاتنگ است اما به نفع اخوان المسلمين پايان خواهد يافت. العشري تاكيد كرد كه گروه اخوان المسلمين داراي حضور و نظم بيشتري در عرصه انتخابات است و مي تواند با مردم و همه گروه ها همكاري و تعامل داشته باشد به ويژه اين كه همه نامزدهاي برجسته مانند "صباحي"، "ابوالفتوح" و حتي "موسي "تمايل دارند به ستاد هماهنگي مرسي ملحق شوند. العشري افزود، پيروزي مرسي بسياري از معادلات سياسي و نظر سنجي ها را زير سئوال برد به گونه اي كه اخوان المسلمين توانست اين بازي سياسي را هدايت كند. معاون سردبير روزنامه الاهرام خاطرنشان كرد: مصر هم اكنون مقابل دو ديدگاه شامل طرح "انقلاب و دولت مذهبي" و ادامه "حكومت نظامي و بازگشت حزب ملي" قرار دارد.

 

-  "عصام العريان"، نايب رئيس حزب آزادي و عدالت، شاخه سياسي جماعت اخوان المسلمين مصر در راستاي ادامه فعاليت‌هاي انتخاباتي اين حزب براي تشكيل ائتلاف‌ها و اتحادهاي جديد جهت حضور قدرتمند در دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر اعلام كرد كه اين حزب به زودي با نامزدهاي ناكام دور اول انتخابات ديدار خواهد كرد.

العريان تاكيد كرد كه آزادي و عدالت نشست ويژه‌اي را با نامزدهاي ناكام دور اول انتخابات كه در نشست روز گذشته اين حزب حضور نداشتند، برگزار خواهد كرد.نايب رئيس حزب آزادي و عدالت افزود، براي تشكيل جبهه‌اي ملي و متحد در دور دوم انتخابات و مقابله با پيروزي بازماندگان رژيم سابق در آن به توافقاتي با نيروها و شخصيت‌هاي سياسي دست يافت.

 

- "ابو الفتوح" خواهان تعويق اعلام نتايج رسمي انتخابات شد.

دفتر انتخاباتي "عبد المنعم ابو الفتوح"، نامزد اسلام‌ گراي ناكام انتخابات رياست جمهوري مصر در بيانيه‌اي از كميته عالي انتخابات رياست جمهوري مصر خواست اعلام نتايج نهايي انتخابات رياست جمهوري اين كشور را به تعويق بياندازد. اين بيانيه دليل اين درخواست را وجود نام بسياري از افراد متوفي در بين راي دهندگان، اخراج و عدم راه دادن نمايندگان نامزدها و خود نامزدها جهت حضور در زمان شمارش آرا،‌ آغاز سريع شمارش آرا و حتي پيش از بسته شدن شعبه‌هاي اخذ راي، عدم حضور قضات در برخي شعب اخذ راي و غيره بيان كرد.

 

- انقلابيون و فعالان مصري از تقلب در مصر به نفع نامزد "مبارك" خبر دادند.

انقلابيون و فعالان مصري با انتشار تصاويري در اينترنت، از اسنادي پرده برداشتند كه حاكي است در شمارش آراي مردم در يكي از حوزه هاي رأي گيري به نفع "احمد شفيق" نامزد انتخابات رياست جمهوري و آخرين نخست وزير دوران "مبارك" تقلب شده است.

به گزارش شبكه العالم، بر اساس اسناد فاش شده، در شمارش آراي مردم استان "الغربيه" كه اعلام شده بود احمد شفيق بيشترين رأي را در آنجا كسب كرده، تقلب شده است. از سوي ديگر، پايگاه وطن اعلام كرد، يكي از افسران پليس در شكايتي كه به دادستاني كل داده است، "عبدالرحمن منصور النشا" از نيروهاي امنيت مركزي را به صدور برگه هايي با شماره هاي ملي براي نيروهاي پليس و نظامي و امنيت مركزي متهم كرد. به گفته اين افسر پليس هدف از اين اقدام، فراهم كردن امكان رأي دادن اين نظاميان به نفع احمد شفيق بود.

 

- "حاتم بجاتو"، رييس 'كميته عالي انتخابات' رياست جمهوري مصر اعلام كرد كه "عمرو موسي" و "حمدين صباحي" دو نامزد اين انتخابات در شكايت خود به دادگاه سلامت انتخابات را به طور كامل زير سوال برده اند.

بجاتو گفت: موسي و صباحي با طرح شكايتي به دادگاه به نتايج تمامي شعبه هاي اخذ راي اعتراض كردند و كميته عالي انتخابات و تمام كميته هاي فرعي را به عدم سلامت و دقت در كار و در نتيجه ارتكاب تخلفاتي كه موجب ابطال انتخابات مي شود، متهم كردند. وي افزود، "عبدالمنعم ابوالفتوح" ديگر نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر نيز در شكايت خود، خواستار بازشماري آراي يكي از كميته هاي فرعي در شهر دمنهور به دليل اخراج نماينده وي از كميته به هنگام شمارش آرا شده است. رييس كميته عالي انتخابات رياست جمهوري مصر تاكيد كرد كه "محمد مرسي" نامزد "اخوان المسلمين" تاكنون هيچ شكايتي از روند راي گيري انتخابات رياست جمهوري مصر نكرده است.

 

- نامزدهاي اسلام‌گراي انتخابات مصر بر وحدت در مرحله دوم انتخابات تاكيد كردند.

"محمد مرسي" و "عبدالمنعم ابوالفتوح" بر ضرورت ممانعت از بازگشت عوامل نظام سابق مصر به قدرت با راهيابي "احمد شفيق" به دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر تاكيد كردند و مرسي از تشكيل جبهه ملي براي مبارزه با بازگشت عوامل نظام سابق به قدرت در آينده نزديك خبر داد.

با اين حال 'حمدين صباحي'، نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر با تكذيب خبر درباره آمادگي براي عقب‌نشيني از انتخابات به نفع 'محمد مرسي'، گفت: نتايج انتخابات همچنان نامشخص است و احتمال راهيابي من به دور دوم انتخابات وجود دارد. احمد شفيق در گفت وگو با شبكه تلويزيوني مصري 'الحياة اظهار داشت': در مقابل كناره‌گيري محمد مرسي از رقابت در دور دوم انتخابات، نخست‌وزيري و كابينه آينده را در اختيار اخوان المسلمين قرار خواهم داد. شرق الاوسط نيز به نقل از ستاد انتخاباتي 'عبدالمنعم ابوالفتوح'، نامزد شكست خورده در دور اول انتخابات رياست جمهوري مصر در بيانيه‌اي اعلام كرد؛ وي در حال تأسيس حزبي سياسي است و تصميم ندارد در دولت آينده شركت كند. مرسي پيشتر گفته بود اگر حمدين صباحي و عبدالمنعم ابوالفتوح، دو تن از نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري بخواهند معاونان من شوند از اين مسئله استقبال مي‌كنم. به دنبال نتايج اوليه انتخابات رياست جمهوري مصر محمد مرسي و احمد شفيق آخرين نخست وزير دوره حسني مبارك توانستند با كسب بيشترين آرا به مرحله دوم اين انتخابات راه يابند. موفقيت احمد شفيق در دور اول انتخابات باعث شگفتي بسياري از تحليل گران شده است. پايگاه المصريون روز گذشته در اين باره نوشت: تحليل گران سياسي بر اين باورند كه بعيد است احمد شفيق بتواند در دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر موفق شود. اين پايگاه بيان كرد: از ديدگاه اين تحليل گران موفقيت احمد شفيق در دور اول انتخابات به علت حمايت قوي نظاميان، قبطي ها و دستور كليسا در اين زمينه بوده است. اين در حالي است كه فعالان مصري در شبكه‌هاي اجتماعي خواهان برگزاري تظاهرات "بركناري احمد شفيق" در يك مه در تمامي ميدان‌هاي مصر شدند. آنها همچنين از تمام مردم مصر خواستند تا اسناد قضايي مربوط به فساد احمد شفيق را گردآوري كنند. از سوي ديگر به گزارش روزنامه اماراتي البيان، محمد البرادعي، مديركل سابق آژانس بين المللي انرژي اتمي حضور مردم مصر را در پاي صندوق‌هاي راي براي نخستين بار در تاريخ اين كشور به عنوان" پايان يافتن فرهنگ ترس" كه در ميان مردم نهادينه شده بود، برشمرد. وي اظهار داشت: من مجدد براي رياست جمهوري نامزد نمي‌شوم و فعاليت من در خارج از نظام بهتر و كارآمدتر است. محمد البرادعي اظهار داشت كه انتخابات رياست جمهوري مصر نماد تحقق دموكراسي بعد از گذشت چندين دهه از حكومت ديكتاتوري است و مردم مصر براي محقق ساختن دموكراسي راه سختي را در پيش دارند.

 

"احمد شفيق"، به "محمد مرسي" كانديداي اخوان پيشنهاد كرده است در مقابل كناره گيري وي از رقابت، نخست وزيري و كابينه آينده اين كشور را در اختيار اخوان المسلمين قرار خواهد داد.

 شفيق در كنفرانس مطبوعاتي در قاهره گفته است در صورت پيروزي در مرحله دوم انتخابات رياست جمهوري، مصر به عقب برنخواهد گشت و انقلاب را به صاحبان اصلي بر مي گرداند. وي خطاب به جوانان انقلابي هم گفت: انقلاب از شما دزديده شد، متعهد مي شوم نتيجه انقلاب را به شما برگردانم .شفيق همچنين با سياست حذف افراد مخالفت و رقبايش در انتخابات رياست جمهوري را شركاي خود توصيف كرد و گفت: همه حق دارند در وطن، سهمي داشته باشند. وي قبل از اين هم گفته بود با تشكيل كابينه جديد مصر به رياست يك عضو اخوان المسلمين مخالفتي ندارد. شفيق همچنين از راي دهندگان مصري خواست تا او را در مرحله بعدي انتخابات حمايت كنند تا بتواند مباني انقلاب و تحقق آرمان هاي آن ها محقق كند.

ارزيابي ها حاكي از ان است كه در مرحله دوم انتخابات، با تجميع آراي مخالفان حكومت مبارك در سبد محمد مرسي، وي به رياست جمهوري برگزيده خواهد شد. از اين رو به نظر نمي رسد پيشنهاد شفيق از سوي اخواني ها جدي گرفته شود.

 

- "محمد مرسي" تاكيد كرد كه در صورت پيروزي در انتخابات پست نخست وزيري را به شخصيتي خارج از اين گروه مي سپرد و دولتي ائتلافي تشكيل مي دهد.

مرسي روز يكشنبه (91.03.07) طي اظهاراتي در قاهره گفت: مساله انتخاب "حمدين صباحي" و عبدالمنعم ابوالفتوح" به عنوان دو معاون رييس جمهوري كه در شمارش آراي انتخابات به ترتيب سوم و چهارم شدند، مورد بررسي واقعي قرار خواهد گرفت. وي با اشاره به اينكه بدون حمايت حزب آزادي و عدالت و نيز اراده مردم مصر نمي تواند به رياست جمهوري برسد، افزود: من معتقدم كه همه نيروهاي سياسي در كشور بايد همراه ما در دولت حضور داشته باشند. مرسي گفت: تماس هايي با نامزدهاي رياست جمهوري كه نمايندگان انقلاب هستند، برقرار كرديم و با نمايندگان 10 حزب نشست داشتيم و به محض پيروزي در انتخابات رياست جمهوري از سمت خود به عنوان رييس حزب آزادي و عدالت استعفا خواهم كرد.

وي افزود، تضمين هايي بر اساس مشاركت مردم مصر در طرحي كه آماده مي كنيم، خواهيم داد، كه براساس آن رياست جمهوري به صورت تشكيلاتي و نه از سوي يك فرد اداره خواهد شد. مرسي گفت: لازم نيست كه نخست وزير وابسته به حزب آزادي و عدالت باشد و من با مشاركت همه نيروهاي سياسي دولت ائتلافي تشكيل خواهم داد. مرسي با اشاره به اينكه در قانون اساسي جديد وظايف معاون رييس جمهوري مشخص خواهد شد، گفت: رييس جمهوري آينده چند معاون از جريان هاي مختلف خواهد داشت و در قانون اساسي جديد نقش معاون اول و معاونان رييس جمهوري مشخص خواهد شد. وي با اشاره به لزوم تدوين سريع قانون اساسي با رضايت همه مردم و نيروهاي سياسي در مصر، گفت: من به عنوان رييس حزب اكثريت در پارلمان از نمايندگان درخواست كردم كه با توافق با احزاب ديگر مجمع موسسان قانون اساسي مورد قبول همه فرقه ها در مصر تشكيل شود.

وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: در برابر مسيحيان و خداوندي كه همه ما مي پرستيم، تعهد مي دهم كه همه ما چه مسلمان يا مسيحي در برابر خداوند يكسان باشيم و همه داراي حقوق و وظايفي هستيم.

مرسي گفت: من از خداوند مي ترسم و امكان ندارد كه به مسيحيان ظلم و ستم كنم . آن ها بايد بدانند كه از رژيم جنايتكار سابق چه كشيدند و فكر نمي كنم كه برادران مسيحي ما در جهت روي كار آمدن رژيم سابق تلاش كنند. مسيحيان در مراسم تشييع جنازه "حسن البنا" كه به دست رژيم سابق كشته شد، شركت كردند. مرسي با دادن تعهد به برقراري آزادي و انتقال قدرت در مصر، گفت: هيچ حاكمي بدون رضايت و انتخاب مردم نبايد در قدرت باشد و با برخورداري از آگاهي و عشق به ميهن رژيم سابق با شكست مواجه خواهد شد. مرسي در پايان تاكيد كرد، هر كس كه در جنايت و فساد رژيم سابق شركت داشته و در انتخابات پيروز شود، بداند كه انقلاب ديگري خواهيم داشت و من تعهد مي دهم كه مشكلات شهروندان مصري نظير تامين امنيت، نان، سوخت و دارو را فورا حل كنم.

 

- نتايج نهايي غير رسمي شمارش آراي انتخابات رياست جمهوري مصر در حالي اعلام شد كه تغييري در نتايج قبلي مشاهده نشد و "محمد مرسي"، نامزد جماعت اخوان المسلمين موفق شد با كسب بيشترين آرا پيروز دور اول انتخابات رياست جمهوري مصر باشد.

پس از محمد مرسي، اين "احمد شفيق"، آخرين نخست وزير حسني مبارك از جناح غربگرا بود كه در كمال تعجب و ناباوري جامعه مصري موفق شد، جايگاه دوم را با فاصله‌اي اندك از مرسي به دست آورد و به همراه نامزد جماعت اخوان المسلمين به دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر راه يابد.

به اين ترتيب محمد مرسي موفق شد 24.9 درصد و "احمد شفيق" 24.5 درصد و حمدين صباحي 21.1 درصد آرا را به دست آورند. بعد از اين دو "حمدين صباحي" با 20 درصد در رتبه سوم قرار دارد، "ابوالفتوح" با 18 درصد در رتبه بعدي قرار دارد و عمرو موسي با كسب 12 درصد آراء پنجم است.

 

- يك دادگاه جنايي در قاهره روز يكشنبه (91.03.07) "زكريا عزمي" رييس دفتر سابق "حسني مبارك" رييس جمهوري بركنار شده مصر را به اتهام فساد مالي به 7 سال زندان محكوم كرد.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از قاهره، يك منبع قضايي مصر با اعلام اين خبر اظهار داشت كه به زكريا عزمي همچنين دستور داده شد مبلغ 38 ميليون پوند مصر) حدود 6 ميليون و 200 هزار دلار) جريمه پرداخت كند.

عزمي سال گذشته به زندان افتاد. وي در ماه اكتبر (مهر و آبان) محاكمه و به كسب غيرقانوني وجوهات مالي متهم شد. وي كه از سال 1989 مشاور مبارك بود، به عنوان يك چهره متنفذ در نهاد رياست جمهوري و در حزب دمكراتيك ملي مصر كه اكنون منحل شده است، به شمار مي رفت.

وي به گروهي از وزرا و مقامات سابق مصر كه به اتهام فساد مالي پس از قيام مردمي در مصر محكوم شدند، ملحق مي شود. اين گزارش همچنين حاكي است كه جلسه محاكمه شخص حسني مبارك 2 ژوئن (13 خرداد) برگزار مي شود تا در مورد احتمال دست داشتن وي در كشتار معترضان در جريان انقلاب 18 ماهه مصر، تصميم گيري شود. حكم عزمي در حالي منتشر شد كه شمارش آراي نخستين انتخابات آزاد رياست جمهوري در مصر جريان دارد.

 

- نتیجه دوره اول انتخابات ریاست جمهوری مصر جایگاه بالای اخوان المسلمین در این کشور را به نمایش گذاشت.

"احمد یوسف" مورخ مصری در گفتگو با شبکه تلویزیونی پنج فرانسه ضمن اعلام این مطلب افزود، دور اول انتخابات ریاست جمهوری مصر درس های مهمی داشت. در این انتخابات ثابت شد که اخوان المسلمین تشکلی سازمان یافته و قدرتمند ترین تشکل سیاسی در این کشور است. وی در ادامه با اشاره به کسب 25 درصد از کل توسط نامزد اخوان المسلمین یادآور شد که این تشکل قادر به اداره کشور نخواهد بود و برای اداره کشور می بایست با سایر گروه های اسلامی و حتی لائیک ها همکاری هایی را آغاز کند.

 

- "اريك فوتورينو" روزنامه نگار فرانسوي تصريح كرد، پيروزي اسلامگرايان در انتخابات پارلماني در مصر و به احتمال زياد پيروزي نامزد اين جناح در انتخابات رياست جمهوري، مصر را به كنترل اسلامگرايان درخواهد آورد.

به گزارش شبكه 24 فرانسه، اريك فوتورينو افزود، با پيروزي نامزد اخوان المسلمين در انتخابات رياست جمهوري مصر اين كشور در عمل به كنترل اسلامگرايان درخواهد آمد. وي با اشاره به حوادث و تنش هاي اخير در مصر، از اين كه اين انتخابات در چنين شرايط سختي برگزار شده است، ابراز خرسندي كرد و افزود، در شرايط كنوني تنها اسلام خواهان هستند كه مي توانند با رفع بي اعتمادي در مردم مصر، ثبات و شكوفايي اقتصادي را به اين كشور، بازگردانند.

 

لیبی

- شرکت فرانسوی اَمِزیس به دلیل فروش دستگاه های رهگیری ارتباطات اینترنتی به "معمر قذافی"، به اتهام مشارکت در شکنجه مخالفان لیبیایی محاکمه می شود.

به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس 24، شرکت فرانسوی اَمِزیس به دلیل تحویل تجهیزات الکترونیکی کنترل مبادلات اینترنتی به معمر قذافی، به مشارکت در شکنجه مخالفان در لیبی متهم شد و تحقیقات قضایی در این باره در پاریس آغاز شده است. دو سازمان غیر دولتی لیگ حقوق بشر و فدراسیون بین المللی حقوق بشر شکایتی را علیه امزیس به دادگاه ارائه کرده اند، اما این شرکت فرانسوی اتهامات خود را انکار می کند. به گفته گزارشگر این شبکه، موضوع همکاری بین امزیس و حکومت قذافی توسط دو روزنامه نگار آمریکایی و انگلیسی که در سپتامبر سال 2011 در طرابلس حضور داشتند، فاش شد. در یکی از مراکز امنیتی لیبی صدها پرونده مربوط به مخالفان و کاربران اینترنتی کشف شد. این مدارک توسط تجهیزات نظارتی که شرکت فرانسوی در اختیار لیبی قرار داده بود، جمع آوری شده است. کشف این مدارک متهم شدن امزیس به مشارکت در شکنجه را به دنبال داشت.

"پاتریک بودوآن" از فدراسیون بین المللی حقوق بشر در این باره می گوید، شرکت امزیس نمایندگانی به لیبی اعزام کرده است تا برای راه اندازی این تجهیزات با حکومت معمر قذافی همکاری کنند. این اقدام همکاری فعال در کنترل مردم لیبی تلقی می شود. امزیس تاکید کرده است، این همکاری در چارچوب نزدیکی سیاسی بین دو کشور فرانسه و لیبی انجام گرفته است و در اواخر سال 2007 که توافقات همکاری با لیبی به امضا می رسید، برقراری رابطه با قذافی و لیبی مشکل ساز تلقی نمی شد.

گزارشگر فرانس 24 ادامه داد، قذافی در سفر خود به فرانسه به گرمی از سوی "نیکلا سارکوزی" رئیس جمهوری سابق فرانسه مورد استقبال قرار گرفت. به نظر امزیس این همکاری درآن زمان اعطای تسهیلات برای مبارزه با تروریسم تلقی می شد. "عبدالله سنوسی" رئیس سرویس های اطلاعاتی لیبی که اکنون به اتهام جنایت علیه بشریت تحت تعقیب قرار دارد، از این دستگاه ها برای شناسایی مخالفان استفاده کرده است.

"فیلیپ گوسانس" وکیل این شرکت فرانسوی در حمایت از موکل خود می گوید، امزیس مسئول عملکرد حکومت سابق لیبی نیست. در آن زمان بحث مبارزه با تروریسم مطرح بود، نه این که حکومت لیبی به ضبط تبادلات اینترنتی مردم این کشور مبادرت خواهد کرد. از زمان افشای این همکاری هفت ماه می گذرد. اما رسیدگی به این ماجرا تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و به قدرت رسیدن یک دولت جدید به تعویق افتاد.

 

تونس

- رياض همچنان به حمايت هاي خود از ديكتاتور سابق تونس ادامه مي‌دهد.

"نورالدين البحيري" وزير دادگستري تونس اظهار نموده است كه حضور "زين العابدين بن علي" ديكتاتور سابق تونس در عربستان سعودي خطري براي اين كشور به شمار مي رود.

بر اين اساس بن علي همچنان از طريق شبكه هاي مجازي و شخصيت هاي
خيالي به قاچاق اموال در عربستان سعودي مي پردازد. وزير دادگستري تونس در عين حال اظهار داشت كه بزودي دارايي بن علي و همسرش در چندين حساب بانكي از چند كشور جهان از جمله لبنان و سوئيس به تونس بازگردانده خواهد شد. كشتي تفريحي ليلي طرابلسي در اسپانيا و ايتاليا بزودي در اختيار تونس قرار خواهد گرفت.

وزير دادگستري تونس در عين حال اظهار نموده است كه ارزش دارايي هاي قاچاق شده به خارج از كشور نامعلوم است اما اين اموال كه در بسياري از بانك هاي كشورهاي جهان ذخيره شده است بالغ بر ميلياردها دلار است. دادستاني كل دادگاه بدوي نظامي اين كشور خواستار صدور حكم اعدام زين العابدين بن علي، رئيس جمهوري فراري تونس شد كه هم اكنون در عربستان سعودي به‌سرمي‌برد. بن علي به صورت غيابي به اتهام قتل عمد معترضان تونسي كه خواستار بركناري وي طي انقلاب تونس موسوم به انقلاب "ياسمين" در مركز و غرب كشور بودند، محاكمه مي‌شود. دادستاني كل اين دادگاه تونس همچنين درباره 22 معاون بلند پايه بن علي كه متهم به دست داشتن در كشتار حداقل 22 شهروند تونسي در منطقه تالة و القصرين بودند، خواستار صدور اشد مجازات شد. بن علي به صورت غيابي به دليل رانت‌خواري و در اختيار داشتن اسلحه و مواد مخدر به حبس محكوم شد، اما درخواست اعدام بن علي زماني ارائه شد كه نورالدين البحيري، وزير دادگستري تونس گفت كه حضور بن علي در عربستان خطري عليه تونس به شمار مي‌آيد، بويژه آنكه بن علي از عربستان همچنان با شبكه‌‌هاي قاچاق در ارتباط بوده و از آنان كمك مي‌‌گيرد. نورالدين البحيري از مقامات سعودي خواست تا بن علي را به تونس تحويل دهند، چرا كه حضور وي در عربستان نه تنها خطري براي تونس كه براي رياض هم به شمار مي‌آيد.

"حمادي الجبالي"، نخست وزير تونس طي چند هفته گذشته در سفر خود به رياض با شماري از مقامات سعودي از جمله "عبدالله بن عبدالعزيز"، پادشاه عربستان ديدار و اعلام كرده بود كه بررسي مسئله بن علي در چارچوب قوانين تونس صورت خواهد گرفت. تاكنون رياض درخواست تونس را مبني بر تحويل دادن بن علي ناديده گرفته است. زين العابدين بن علي همچنان در پناه آل سعود به سر مي برد. در اين ميان عربستان سعودي به عنوان اصلي ترين حامي ديكتاتورهاي عرب از تحويل ديكتاتور سابق تونس به اين كشور خودداري مي كند. اما ملت تونس بر محاكمه بن علي مصر است. بن علي و اطرافيانش همچنين با اتهاماتي در ارتباط با كشته شدن 300 تن در طول ناآرامي ها، اقدام به شكنجه، پولشويي، قاچاق اشياي باستاني روبه رو هستند. بسياري از تونسي ها ارزش محاكمه غيابي بن علي را زير سئوال برده اند و برخي مفسرين آن را محاكمه اي نمايشي خوانده اند.

 

- خبرگزاری رسمی الجزایر روز اعلام کرد یک نقاب عتیقه که پیشتر در این کشور ربوده شده بود در خانه داماد "زین‌العابدین بن‌علی" دیکتاتور پیشین تونس کشف شده است.

این نقاب عتیقه در سال 1996 میلادی از یک مرکز نگهداری اشیاء عتیقه در عنابه در شرق الجزایر ربوده شده بود. بنابه اعلام خبرگزاری رسمی الجزایر، شماری از کارشناسان وابسته به وزارت فرهنگ این کشور اخیراً در جریان کشف مقادیر زیادی از اشیاء عتیقه در خانه "ساخر المطری" داماد زین العابدین بن علی،‌این نقاب را شناسایی کردند. این نقاب مرمری که برگرفته از چهره موجودات افسانه‌ای موسوم به گورگون است، در سال 1930 میلادی و در جریان کاوش‌های باستانی در الجزایر کشف شد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از الجزیره، 164 قطعه از اشیاء باستانی در خانه المطری کشف شده است.

 

الجزاير

- تعدادي از نمايندگان به نشانه اعتراض به تركيب مجلس از جلسه گشايش و تحليف پارلمان بيرون رفتند.

آن ها مي‌گويند انتخابات به سمتي كشانده شد كه اكثريت را تقديم حزب حاكم كرد. نماينده از ائتلاف سبز الجزاير (اي وي وي) همراه با نمايندگاني از دو حزب كوچك تر كه 62 كرسي از 462 كرسي پارلمان را دراختيار دارند، اولين جلسه مجلس را از بعد از انتخابات 21 ارديبهشت بايكوت كردند.

نمايندگان مجلس پلاكاردهايي در دست داشتند كه روي آن ها نوشته شده بود "تقلب نه!"و بلافاصله بعد از خواندن فهرست نمايندگان تازه انتخاب شده، جلسه را ترك كردند. اي وي وي در يك بيانيه با محكوم كردن بازگشت به دوره تك حزبي، گفت: ما تصميم گرفتيم از اولين جلسه مجمع ملي كنار بكشيم و به طور رسمي به نتيجه انتخابات اعتراض كنيم.  براي الجزاير كه تنها كشور شمال آفريقاست كه بعد از اعتراض‌ هاي مردمي يك سال گذشته موسوم به"بهار عربي" هنوز دست نخورده باقي‌مانده، بايكوت مجلس توسط نمايندگان به مدت طولاني مي‌تواند اصلاح قانون اساسي را كه رئيس‌جمهور" عبدالعزيز بوتفليقه" مدنظر دارد؛ پيچيده كند. اصلاحات قانون اساسي به حمايت سه، چهارم پارلمان نياز دارد. بايكوت نمايندگاني كه از جلسه بيرون رفته‌اند با توجه به اين‌كه 13 درصد كرسي‌ها را دراختيار دارند سبب مي‌شود تا تغيير‌هاي قانون اساسي با مشكلات بيشتري براي تصويب روبه‌رو شود.

 

- مراسم روز آفريقا با حضور سفراي كشورهاي آفريقايي و برخي از مقامات ايراني در سفارت الجزاير در تهران برگزار شد كه طي آن برخي مقامات شركت كننده بر ضرورت گسترش روابط ايران و آفريقا تاكيد كردند.

سفارت الجزاير در تهران ميزبان مراسم روز آفريقا بود. اين مراسم با حضور "علي اكبر صالحي" وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران و شماري از سفرا و رؤساي نمايندگي هاي كشورهاي آفريقايي در محل سفارت الجزاير برگزار شد. "سفيان ميموني" سفير الجزاير، "آمادو مودي ديال" سفير مالي، "محمد احمد كيسوله" سفير اوگاندا، "نيكلاس كيتي كيتي" سفير زيمبابوه، "عبدالكريم جوباتي" سفير گينه، "احمد محمد حسن" سفير غنا، "ابراهيم محمد صالي" سفير آفريقاي جنوبي، "رشيد علي" سفير كنيا، "محمد بي فوفانا" سفير سيرالئون، "ميرغني اباكر البخيت" سفير سودان و "محمد الحصايري" سفير تونس در تهران از جمله مهمانان حاضر در اين مراسم بودند.

سفيان ميموني سفير الجزاير در تهران ضمن خوش آمد گويي به حاضران در اين مراسم سخناني را درباره روز آفريقا و سالروز شكل گيري اتحاديه آفريقا مطرح كرد. وي روابط ايران با كشورهاي آفريقايي را بسيار رو به رشد توصيف كرد و از اينكه جمهوري اسلامي ايران توسعه روابط با كشورهاي خارجي را يكي از اولويت هاي برنامه سياست خارجي خود قرار داده است ابراز خرسندي كرد. ميموني خاطرنشان كرد، كشورهاي آفريقايي اشتياق فراواني براي گسترش همكاري هاي خود با ايران نشان مي دهند. سفير الجزاير در تهران با بيان اين مطلب افزود، ايران و كشورهاي آفريقايي بايد روابط فيمابين را تقويت كرده و براي استحكام بخشيدن به روابط دوستانه و برقراري بيش از پيش روابط در جهت منافع 2 طرف و توسعه مشترك اقدام نمايند.

سفير كشور مالي در تهران نيز بر اهميت وجود اتحاديه آفريقا در شرايط كنوني دنيا تاكيد و از جمهوري اسلامي ايران به خاطر اهميت ويژه اي كه براي روابط با آفريقا قائل است قدرداني كرد. صالحي وزير امور خارجه كشورمان نيز از جمله سخنرانان اين مراسم بود. وي اظهار داشت، امروز چشم بسياري از قدرت هاي جهان به خاطر منابع و ذخاير غني آفريقا به دنبال اين قاره است.

وي خاطرنشان كرد: همكاري، تحكيم و توسعه روابط با كشورهاي اسلامي و آفريقايي همواره سرلوحه سياست حضرت امام خميني(ره)، مقام معظم رهبري، مسئولان و مقامات عاليرتبه نظام جمهوري اسلامي ايران بوده است.

وزير امور خارجه كشورمان تصريح كرد، توسعه روابط با كشورهاي آفريقايي كه از ظرفيت هاي بالايي در زمينه هاي سياسي و اقتصادي برخوردارند بدون ترديد از اهميت بسزايي برخوردار است و در راستاي منافع متقابل ايران و كشورهاي آفريقايي قرار دارد.

 

سودان

- "جيمي كارتر" رييس جمهوري اسبق آمريكا روز يكشنبه (91.03.07) پس از ملاقات با "عمر البشير" رييس جمهوري سودان اعلام كرد، سودان آماده است سربازانش را از منطقه مورد مناقشه ابيي خارج كند.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از خارطوم، وي پس از آنكه به همراه "اخصر ابراهيمي" وزير امورخارجه اسبق الجزاير مذاكراتي با رييس جمهوري سودان انجام دادند به خبرنگاران گفت: وي (بشير) به مذاكره كنندگان گفته كه آماده است نيروهايش را از ابيي خارج كند و به عقيده ما اين يك گام مهم به سمت جلو است .كاتر و ابراهيمي به عنوان اعضاي گروه ريش سفيدان - گروهي متشكل از رهبران جهان - به رياست "دزموند توتوگ" برنده جايزه صلح نوبل با عمر البشير پيش از شروع مجدد مذاكرات سودان و سودان جنوبي در آديس آبابا پايتخت اتيوپي ملاقات كردند.

شوراي امنيت سازمان ملل پس از آنكه دو كشور در ماه آوريل در آستانه يك جنگ تمام عيار قرار گرفتند، آن ها را به ترك مخاصمه و از سرگيري مذاكرات در مورد مسائلي از جمله در مورد وضعيت منطقه ابيي فرا خواند.

 عمر البشير به اين دو ريش سفيد (كاتر و ابراهيمي ) گفته است كه وي به "تابو امبكي" ميانجي اتحاديه افريقا براي انجام مذاكره بين سودان و سودان جنوبي اطلاع داده كه آماده خارج كردن نيروهاي سودان از منطقه است.

 

- سودان از سرگيري مذاکرات را با سودان جنوبي رسما اعلام کرد.

سوادن روز به طور رسمی اعلام کرد دور جدید مذاکرات با سودان جنوبی از روز سه شنبه (91.03.09) در آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی، با هدف یافتن راه حلی برای مسائل حل نشده دو کشور، آغاز خواهد شد.

"العبید احمد مروح"، سخنگوی وزارت امور خارجه سودان گفت دو هیأت متشکل از نمایندگان سودان و سودان جنوبی روز سه شنبه برای تعیین دستور کار مذاکرات و بررسی تدابیر لازم برای اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و طرح اتحادیه افریقا، گفتگوهای خود را در آدیس آبابا آغاز خواهند کرد. وی افزود، دولت سودان مسائل امنیتی را در اولویت قرار داده است. همه طرف ها در سطح بین المللی در این خصوص با ما موافق هستند.

 

- رئيس حزب مخالف "جبهه دمكراتيك" سودان جنوبي نظام حاكم اين كشور جديد التأسيس را به اجراي توطئه هاي خارجي متهم كرد.

"ديويد ديشان" رئيس حزب جبهه دمكراتيك سودان جنوبي گفت: نظام حاكم سودان جنوبي از زمان تشكيل اين كشور خواسته هاي طرف هاي غربي را اجرا مي كند. به گزارش سايت خبري سودان سفاري، ديشان نظام حاكم سودان جنوبي را اسلام ستيز توصيف كرد و گفت: سودان جنوبي براي جلوگيري از گسترش اسلام با همسايگان عرب و مسلمان خود دشمني مي كند .رئيس حزب مخالف جبهه دمكراتيك از نارضايتي مردم سودان جنوبي از عملكرد دولت اين كشور خبر داد و گفت: مردم سودان جنوبي از عملكرد دولت ناراضي هستند و احتمال فروپاشي نظام حاكم به علت نارضايتي عمومي وجود دارد .ديويد ديشان افزود، هر روز صداهاي بيشتري از ميان مردم سودان جنوبي براي كناره گيري نظام حاكم از قدرت شنيده مي شود.

ديشان گفت: استقلال سودان جنوبي و توقف صادرات نفت باعث بروز مشكلات امنيتي، معيشتي و اقتصادي در اين كشور شده است و همين مشكلات باعث نارضايتي مردم شده است. سودان جنوبي براي صادر كردن نفت خود نياز به لوله ها، پالايشگاه ها و بنادر سودان دارد ولي اين دو كشور هنوز درباره ماليات اين خدمات به توافق نرسيده اند و همين امر باعث توقف صادرات نفت سودان جنوبي شده است.

نيمي از جمعيت 9 ميليون نفري سودان جنوبي به علل درگيري ها، كاهش سطح محصولات كشاورزي و افزايش قيمت مواد غذائي با خطر گرسنگي مواجه هستند.

 

مراكش

- ده ها هزار تن از مردم مغرب در شهر دارالبيضاء عليه دولت دست به تظاهرات زده و خواستار بهبود وضعيت اجتماعي خود گرديدند.

به گزارش خبرگزاري فرانسه، تظاهرات ياد شده بزرگترين تظاهرات در مخالفت با دولت مغرب بشمار مي رود كه رياست آن را عبدالاله بنكيران برعهده دارد. اين دولت از ژانويه گذشته پس از انتخابات نوامبر 2011 و پيروزي حزب عدالت و توسعه زمام امور را در اين كشور در اختيار گرفت. بر اساس اين گزارش، تظاهر كنندگان پارچه نوشته هايي در دست داشتند كه در آن ها از دولت خواسته شده بود به ناديده گرفتن پرونده اجتماعي طبقه كارگر و بي محتوا كردن گفتگو هاي اجتماعي پايان دهد. دو اتحاديه شركت كننده در اين تظاهرات در يك اظهار نظر مشترك خاطرنشان كردند كه دولت كنوني به تصميم گيري هاي انفرادي عليه اتحاديه هاي كارگري ادامه مي دهد و طبقه كارگر در حال حاضر در حال عقب گرد است، نقض آزادي هاي اجتماعي و گروهي و سركوب تظاهرات و اعتراضات قانوني ادامه دارد .

 

- طرف های سیاسی، اعتراضات کارگری در مغرب علیه دولت را هدایت می کنند.

"محمد شرقی" در گفتگو با شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی درباره اعتراضات علیه دولت مغرب گفت: مغرب از نظر اقتصادی و اجتماعی در شرایط دشواری قرار دارد و رشد اقتصادی به نصف کاهش یافته است.

خشکسالی و بحران مالی اروپا، اقتصاد مغرب را تحت تاثیر قرار داد. در این شرایط گفتگو بین دولت و اتحادیه های اصناف دشوار است. شرقی افزود خروج از شرایط کنونی به توافق ملی نیاز دارد. گروه های مخالف مغربی که پیش از این در دولت شرکت داشتند، از اعتراضات حمایت می کنند تا دولت را تضعیف کنند. بنابراین در پشت پرده، طرف های سیاسی اعتراضات کارگری را هدایت می کنند. بعضی طرف ها می گویند دولت به شعارهای خود در زمان انتخابات پایبند نبوده است.

115346-91.03.08

 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶