نگاه آفران > آفران: تحولات آفريقاي عربي

آفران: تحولات آفريقاي عربي

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۳/۱۶
New Page 3

مصر

- شوراي نظامي مصر روز يكشنبه (91.03.14) اعلام كرد كه به راي ضعيف دادگاه اين كشور عليه حسني مبارك، رييس‌جمهوري سابق، پسرانش و افسران امنيتي دولت او كه روز شنبه صادر شد، اعتراض خواهد كرد.
روزنامه نيويورك‌تايمز گزارش داد، در واكنش به حكم دادگاه، هزاران نفر از مردم مصر براي دومين شب پياپي به خيابان‌هاي قاهره، پايتخت، و ديگر شهر‌هاي اين كشور ريختند تا خشم خود را نسبت به راي دادگاه نشان دهند. محمد مرسي، نامزد اخوان المسلمين در دور دوم انتخابات رياست‌جمهوري مصر هم در كنار معترضان بود و وعده داد كه اگر به سمت رياست‌جمهوري دست يابد اتهامات جديدي عليه مبارك طرح مي‌كند و دادگاه او را تجديد خواهد كرد.
از سوي ديگر احمد شفيق، رقيب محمد مرسي در دور دوم انتخابات كه آخرين نخست‌وزير دوران مبارك به شمار مي‌رود، روز يكشنبه بار ديگر حملات خود را عليه اخوان المسلمين از سر گرفت و ادعا كرد كه اين گروه براي «انتقام گرفتن» از دولت مبارك وارد صحنه شده‌است. شفيق همچنين اخوان المسلمين را متهم كرد كه توافق‌هاي پنهان با حكومت مبارك داشته و با آن همدست بوده و اكنون هم عامل «هرج‌ومرج» در كشور است.
در كافه‌اي واقع در شهر سينديون واقع در دلتاي نيل در فاصله حدود ۵۰ كيلومتري پايتخت كه پر بود از طرفداران قسم‌خورده شفيق، فضاي حاكم پس از اعلام حكم حسني مبارك و وابستگانش، به طور كامل با فضاي ميدان التحرير قاهره متفاوت بود. شمار زيادي از طرفداران شفيق، تصميم دادگاه را مجازاتي عادلانه خواندند و تاكيد كردند كه بايد به حاكميت قانون احترام گذاشت.
به نظر مي‌رسد راي دادگاه نيز چيزي شبيه روند عذاب‌آور دوران گذار و انتقال نيمه‌كاره سياسي است كه با سقوط حسني مبارك آغاز شده‌است. "احمد رفعت"، مبارك را به دليل دست داشتن در قتل معترضان گناهكار شناخت اما در عين حال تاكيد كرد كه در اين پرونده هيچ شاهدي دال بر اينكه او دستور كشتار را صادر كرده‌است وجود ندارد.
در عوض، قاضي دادگاه، مبارك و حبيب‌العادلي، وزير كشور او را به دليل ناتواني در متوقف كردن كشتار مردم توسط پليس، گناهكار شناخت اما شش نفر از فرماندهان رده پايين‌تر‌ را از اتهام مسووليت مستقيم در كشتار مردم تبرئه كرد.
دادگاه همچنين اتهام فساد‌مالي را متوجه مبارك و پسرانش ندانست.
رسانه‌هاي مصر جزئيات بسيار دقيقي از نخستين شب مبارك پشت ميله‌هاي زندان منتشر كردند.
روزنامه دولتي الاهرام گزارش داد كه پس از اعلام حكم دادگاه، مبارك هنگام انتقال از يك اقامتگاه راحت و مجلل در بيمارستاني نظامي به سمت زندان بسيار شوكه شده‌بود.
به نوشته الاهرام، مبارك به محض آنكه متوجه شد به زندان طره منتقل شده‌است شروع به شكايت از وضعيت جسماني‌اش كرد. الاهرام اضافه كرد كه او به مدت دو ساعت و نيم از پياده شدن از هليكوپتري كه او را حمل مي‌كرد امتناع نمود. همچنين گزارش‌هاي ديگري نيز حاكي از آن است كه در حين اين انتقال مبارك گريه نموده و در برابر خروج از هليكوپتر، مقاومت كرده‌است.
مبارك در اين زمان يك لباس آبي مخصوص چتر‌بازان بر تن داشت اما به نوشته روزنامه الاهرام انداختن شماره زندانيان به سينه‌اش براي عكس‌برداري با تاخير انجام شد زيرا او از انجام اين كار امتناع مي‌كرد. مبارك اما زماني كه جمال و علا، پسرانش، را ديد اندكي آرام‌تر شد.
همزمان، احمد شفيق زير فشار شديد تظاهرات‌‌كنندگان عليه حكم مبارك، طي سخناني تلويزيوني به رييس سابقش حمله كرد اما در عين حال نسبت به حاكم شدن مذهبيون افراطي در مصر توسط اخوان‌المسلمين، بزرگترين گروه اسلام‌گراي مصر، هشدار داد.
شفيق در همين‌باره گفت: من نمايانگر وحدت ملي هستم و اخوان المسلمين نمايانگر انتقام. او همچنين مدعي شد كه حاكميت اسلامي، مصر را «به قرون وسطي و جهالت باز خواهد گرداند.» اتهاماتي كه احمد شفيق متوجه اخوان‌المسلمين كرد گاه نفس‌گير بود. شفيق با اشاره به سخنان برخي از رهبران اخوان‌المسلمين درباره خلافت اسلامي، اين گروه را متهم كرد كه قصد دارند پايتخت مصر را به بيت‌المقدس شرقي انتقال دهند.
شفيق همچنين در مورد راي حسني مبارك هم گفت كه بايد اين راي را پذيرفت. او اضافه كرد كه اين راي بايد درسي تاريخي براي رهبران آينده مصر باشد.
اين همه در شرايطي است كه اخوان‌المسلمين، اصلي‌ترين و سازمان‌يافته‌ترين گروه مخالف حكومت حسني مبارك بود و شمار زيادي از رهبران اين گروه در آن زمان در زندان به سر بردند و شكنجه شدند. شفيق اما در دوران زمامداري مبارك از افراد درون حاكميت به شمار مي‌رفت.
او همچنين اين موضوع را مطرح كرد كه اگر نامزد اخوان‌المسلمين برنده انتخابات رياست‌جمهوري شود، از رهبر انتخاب نشده اين گروه، يعني "خيرات شاطر"، استراتژيست اصلي، يا "محمد بديع"، رهبر معنوي اخوان‌المسلمين خط خواهد گرفت.
شفيق در همين‌باره گفت: «اگر دكتر مرسي برنده انتخابات شود، چه كسي بر مصر حكومت خواهد كرد؟ بديع يا خيرات شاطر» او اضافه كرد: آيا رييس‌جمهوري مصر، رييس‌جمهوري منتخب خواهد بود يا رييس‌جمهوري پشت‌پرده؟
اخوان‌المسلمين اما در واكنش به اين اظهارات در بيانيه‌اي اعلام كرد كه سخنان شفيق ياد‌آور سخنان مبارك، ارباب و مدل حكمراني او است كه مي‌گفت: يا من يا هرج و مرج.

- قاضي "محمود الخضيري"، نماينده پارلمان مصر تاكيد كرد كه دستگاه اطلاعات مصر تمام مستندات و ادله موجود در محكوميت حسني مبارك را به دستور رئيس اين سازمان از بين برد.
قاضي محمود الخضيري، نماينده پارلمان الشعب مصر در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري فارس در قاهره تاكيد كرد كه تنها حكمي كه خانواده‌هاي شهدا و مجروحان انقلاب درباره حسني مبارك و همدستانش در انتظار آن بودند، حكم اعدام بود.
اين نماينده پارلمان مصر تاكيد كرد كه اين انتظار بي‌جا و زيادي درباره حسني مبارك و همدستانش نيست، چون وي و فرزندانش و سران رژيمش مردم اين كشور را به قتل رسانده و كشتار كردند و ثروت‌هاي مملكت را غارت و چپاول كردند.

محمود الخضيري با محكوم كردن حكم صادره درباره "حسن عبد الرحمن"، رئيس سابق دستگاه امنيت و اطلاعات مصر گفت: عبد الرحمن همان كسي بود كه به تك تيراندازان خود دستور داد انقلابيون را طي روزهاي 28 و 29 ژانويه 2011 در ميدان التحرير هدف قرار دهند و وي شاهد بر اين امر بوده است
وي درباره حوادث جاري در زمان تحويل گرفتن دستگاه اطلاعات و امنيت در يكم مارس 2011 توسط كميته قضايي انقلاب گفت: در آن زمان "أسامة عز العرب"،‌ نماينده انقلابيون بود و قاضي "عمرو فوزى"، وكيل دادستاني قاهره و سرهنگ "محمد عبد الحى"،‌ فرمانده نيروي چتربازان بود كه مسئول حفاظت از اين دستگاه بودند و آن ها در آن زمان با چندين تن مستندات و چندين هزار سي دي و هارد كامپيوتر مواجه شدند كه به دستور عبد الرحمن از بين رفته بودند تا جنايات رژيم عليه انقلابيون و تظاهرات كنندگان و به طوركلي مردم مصر از بين برود.
الخصيري در ادامه افزود: كميته قضايي انقلاب به سرعت اقدام به پلمپ كردن دستگاه‌هاي موجود كردند و مسئولان اين دستگاه از جمله حسن عبد الرحمن به دادگاه جنايي فراخوانده شدند، اما هم اكنون هيچ خبري از آن همه تلاش‌ها و اقدامات نيست.
در اين ارتباط قاضي الخضيري خواستار صدور هرچه سريع‌تر قانون جديد قضا و دادرسي مصر و پاك‌سازي دستگاه قضائي مصر و تشكيل دادگاه انقلاب و دادستان انقلاب براي بازنگري در پرونده كشتار تظاهرات كنندگان مصري و معرفي متهمان از جمله "عمر سليمان" و أحمد شفيق به دادگاهي عادلانه بر اساس شكايت صورت گرفته در قضيه حادثه جمل شد كه طي آن مزدوران حسني مبارك سوار بر اسب و شتر به تظاهرات كنندگان التحرير حمله ور شدند.

- با آغاز رسمي حبس حسني مبارك همسرش مسئولان مصري را تهديد كرد كه به سازمان هاي بين المللي حقوق بشر شكايت مي كند.
پايگاه اينترنتي روزنامه اليوم السابع گزارش داد، "سوزان مبارك" با ناكافي دانستن خدمات پزشكي در درمانگاه زندان طره محل جديد نگهداري حسني مبارك و وخيم بودن حال همسرش تهديد كرد اگر مبارك همچنان در اين مركز نگهداري شود او در دفاع از همسرش دست به اقداماتي خواهد زد كه جز خدا كسي از پيامدهاي آن آگاه نيست.
تهديدات سوزان مبارك در شرايطي است كه حسني مبارك سكوت اختيار كرده است اما نكته مهم اين است كه گر چه مبارك هنوز وارد زندان طره نشده است و در درمانگاه زندان به سر مي برد اما ترس و نگراني در چهره او كاملا مشهود است.
انتشار تصوير حسني مبارك با لباس آبي رنگ زندانيان با استقبال مردم مواجه شده است.
گفته مي شود اين تصوير را زندانبانان زندان طره در جنوب قاهره به روزنامه ها داده اند.

- اليوم السابع گزارش داد، دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر براي مصري هاي مقيم خارج از كشور از دوشنبه (91.03.15) آغاز شد و مصري ها با حضور در سفارتخانه ها و كنسولگري هاي مناطق مختلف جهان مي توانند در دور دوم اين انتخابات شركت كنند.
"حاتم بگاتو" دبير كل كميته عالي انتخابات رياست جمهوري مصر در اين رابطه اظهار داشت كه مصري هاي مقيم خارج تا 9 ژوئن (20 خرداد) مهلت دارند در انتخابات شركت كنند.

- دادستاني عمومي مصر پنج تن از شش دستيار بازداشت شده "حبيب العادلي" وزير كشور سابق اين كشور را كه روز شنبه (91.03.13) توسط دادگاه كيفري از اتهام قتل تظاهركنندگان تبرئه شده بودند از زندان آزاد كرد.
پايگاه خبري الجزيره در اين باره نوشت: آزاد شدگان عبارتند از سرلشكر "عدلي فايد" معاون اول وزير كشور سابق در امور امنيت عمومي، سرلشكر "أحمد رمزي" معاون اول وزير كشور سابق در امور امنيت مركزي، سرتيپ "إسماعيل الشاعر" معاون وزير كشور سابق و رئيس بخش امنيت قاهره، سرلشكر "اسامه المراسي" معاون وزير كشور سابق ورئيس بخش امنيت الجيزه، و سرلشكر "عمر فرماوي" معاون وزير كشور سابق.
بر اساس اين گزارش، سرلشكر "حسن عبدالرحمن" رئيس سرويس امنيتي رژيم مبارك كه به نابود كردن اسناد اين مركز در سال گذشته در جريان انقلاب مصر متهم است همچنان در زندان به سر مي برد.
دادستان كل مصر همچنين دستور اعتراض به احكام صادره در مورد حسني مبارك رئيس جمهور مخلوع، دو پسرش، حبيب العادلي وزير كشور سابق وشش تن از معاونان وي به اتهام كشتار تظاهركنندگان و فساد مالي را صادر كرد.
براساس اين گزارش، دادگاه مبارك والعادلي به حبس ابد محكوم اما معاونان العادلي را به دليل عدم وجود شواهد كافي تبرئه كرد، موضوعي كه موجب نگراني خانواده هاي شهداي انقلاب مصر نسبت به احتمال تبرئه مبارك در دادگاه تجديد نظر شده است.
يك منبع قضايي به شبكه الجزيره گفت كه كميته قضايي بازپس گيري اموال خارج از كشور، دادخواستي عليه جمال وعلاء دو پسر مبارك به اتهام پولشويي ميليون ها پوند مصري در سوئيس و مصر به دادگاه ارائه كرده است.

- بنيانگذار جنبش ششم آوريل تاكيد كرد كه دادگاه حسني مبارك و همدستانش نمايشي ساخته و پرداخته شوراي عالي نظامي براي مردم مصر بود كه "احمد رفعت"، رياست دادگاه آن را اجرا كرد.
"احمد ماهر"، بنيانگذار جنبش ششم آوريل در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاري فارس در قاهره تاكيد كرد: حكمي كه دادگاه جنايي قاهره براي حسني مبارك، رئيس جمهوري مخلوع مصر و فرزندانش "جمال و علاء" و "حبيب العادلي"، وزير كشور و شش معاونش صادر كرد، مانند حادثه جمل در ميدان التحرير بود كه موجب شد،‌ مردم مصر حول يك كلمه واحده كه همان سرنگوني رژيم بود، با يكديگر متحد شوند.
وي افزود: اين حادثه يك بار ديگر در مصر رخ داد و مردم مصر هم اكنون درباره رد حكم دادگاه جنايي قاهره با يكديگر توافق نظر دارند و به كمتر از اعدام حسني مبارك و همدستانش در برابر ديدگان جهانيان رضايت نمي‌دهند، چون جناياتي كه حسني مبارك در قبال ملت مصر مرتكب شد، جنايات ساده‌اي نبودند.
بنيانگذار جنبش ششم آوريل تاكيد كرد كه هدر دادن اموال عمومي و شكنجه شهروندان و كشتار و سركوب انقلابيون و خيانت بزرگ همكاري با رژيم صهيونيستي كه اراضي عربي را اشغال كرده جرايم ساده و كوچكي نيستند.
ماهر افزود: هماهنگي‌هاي لازم بين نيروهاي جنبش ششم آوريل در سطح مردمي صورت گرفته تا هر روز تظاهرات‌هاي مسالمت‌آميزي با همكاري تمام نيروها و گروه‌هاي سياسي در تمام مراكز و شهرهاي مصر برگزار و اين محاكمه مضحك محكوم شود كه با بي‌شرمي توسط شوراي عالي نظامي مصر تدارك ديده شده بود.
وي تصريح كرد: ما همچنان به انقلاب خود تا تشكيل مجلس رياستي و بركناري "احمد شفيق"،‌ آخرين نخست وزير حسني مبارك كه به عنوان نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر در دور دوم اين انتخابات شركت كرده و از بازماندگان رژيم مبارك است ادامه مي‌دهيم، همان طور كه شوراي عالي نظامي را به حال خود رها نمي‌كنيم تا به اداره امور كشور هرآنگونه كه بخواهد ادامه دهد.
وي گفت: ما مي‌دانيم در دام نمايش بزرگي گرفتار آمديم كه قهرمان بزرگ آن "محمد حسين طنطاوي"، رئيس شوراي عالي نظامي مصر و كارگردان آن احمد رفعت، رئيس دادگاه جنايي قاهره است كه چنين حكم عجيبي را درباره مبارك و همدستانش صادر كرد.
ماهر همچنين تاكيد كرد كه هماهنگي‌هاي لازم با شماري از اعضاي جنبش ششم آوريل در خارج از مصر صورت گرفته تا مقابل سفارت‌خانه‌هاي مصر در سراسر كشورهاي جهان تظاهرات كرده و حكم دادگاه جنايي مصر درباره مبارك و ادامه حاكميت شوراي عالي نظامي مصر را رد كنند.

- سازمان ديده‌بان حقوق بشر با انتقاد از دادگاه جنايي قاهره درباره معاونان وزير كشور مصر تاكيد كرد كه تبرئه همدستان مبارك به معناي نشان دادن چراغ سبز جهت نقض حقوق بشر در مصر است.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه قورينا الجديده، سازمان ديده‌بان حقوق بشر با اشاره به حكم صادره براي محاكمه حسني مبارك، رئيس جمهوري مخلوع مصر و حبيب العادلي، وزير كشور وي اعلام كرد كه اين حكم اين پيام را براي روسا و رهبران آينده مصر داشت كه در اين كشور هيچ كس بالاتر از قانون نيست.
سازمان ديده‌بان حقوق بشر در ادامه با اشاره به احكام تبرئه صادر شده براي شش معاون حبيب العادلي و انتقاد از صدور چنين احكامي تاكيد كرد كه صدور اين احكام به معناي نشان دادن چراغ سبز جهت ادامه نقض حقوق بشر در مصر است.
دادگاه جنايي قاهره شنبه (91.03.13) حسني مبارك و حبيب العادلي را به اتهام دست داشتن در كشتار تظاهرات‌كنندگان مصري به حبس ابد و ديگر متهمان پرونده يعني علاء و جمال مبارك و شش معاون حبيب العادلي را از اتهامات وارده تبرئه كرد.

- بنابر نتايج يك نظرسنجي جديد در مصر "محمد مرسي" در دور دوم انتخابات مصر با به دست آوردن 69.2 درصد از آرا رئيس جمهور مصر مي شود.
شبكه خبري المصراوي نتايج نظرسنجي جديدي را درباره دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر منتشر كرده كه از پيروزي "محمد مرسي" نامزد مورد حمايت اخوان المسلمين حكايت دارد.
بنابر نتايج اين نظرسنجي كه البته تعداد دقيق شركت كنندگان آن اعلام نشده، 69.2 درصد از مردم مصر در دور دوم انتخابات آراي خود را به نفع مرسي در صندوق مي اندازند و "احمد شفيق" نامزد وابسته به رژيم سابق تنها 26.3 درصد از آرا را از آن خود مي كند.

-  پژوهشگر ارشد علوم فضايي مصر كه چندين جايزه و لقب بين المللي را از آن خود كرده، تاكيد كرد: معتقدم شخصيت هاي سياسي اخوان المسلمين مصر، سياستمداران ممتازي براي مديريت امور كشوري هستند.
"فاروق الباز" محقق ارشد علوم فضايي در گفتگو با روزنامه العرب قطر تاكيد كرد: من از حاكميت اسلامگراها در مصر هراسي ندارم.
وي افزود: اخوان المسلمين در سال هاي گذشته (دوران رژيم مبارك) بيشتر از تمام جريان هاي سياسي متحمل ظلم شدند و من اعتقاد دارم شخصيت هاي اين جريان سياستمداران بسيار خوب و بلكه ممتازي هستند.
الباز تاكيد كرد: قدرت گرفتن اسلامگراها در مصر، تونس، ليبي و مراکش به شكل گيري اقتصاد قوي كشورهاي منطقه از طريق همكاري و مشاركت منجر مي شود.
اين پژوهشگر مصري ادامه داد: به اعتقاد من دولت آينده مصر با حضور اخوان المسلمين دولتي با شعار كار و تلاش خواهد بود.

- در حالي كه مصري ها روز سه شنبه (91.03.16) قرار است تظاهرات ميليوني برگزار كنند معاون رهبر سابق گروه اخوان المسلمين درباره پيروزي نامزد وابسته به رژيم سابق هشدار داد.
پايگاه اليوم السابع گزارش داد، ده ها تظاهرات كننده مصري در ميدان التحرير در نماز صبح خود براي نابودي ظالمان دعا كردند.
اين در حالي است كه قرار است تظاهرات ميليوني از سوي گروه هاي سياسي و انقلابي از جمله گروه اخوان المسلمين برگزار شود.
از سوي ديگر "محمد حبيب" معاون رهبر سابق گروه اخوان المسلمين مصر گفت : همه گروه هاي سياسي بايد از محمد مرسي حمايت كنند، زيرا پيروزي احمد شفيق به منزله فاجعه خواهد بود.
وي در عين حال مجددا تاكيد كرد: محمد مرسي باهوش است، اما خيرت الشاطر(نامزد رد صلاحيت شده اخوان المسلمين) به مراتب توانا تر از وي بود.
حبيب بيان كرد: حزب آزادي و عدالت و نامزد آن ها محمد مرسي بايد اقدام فوري براي ائتلاف با حمدين صباحي و عبدالمنعم ابوالفتوح انجام دهند، زيرا احتمال پيروزي احمد شفيق زياد است به ويژه اينكه قبطي ها، صوفي ها و حزب ملي منحله سابق به شدت از شفيق حمايت مي كنند.

- عضو ارشد حزب آزادی و عدالت مصر گفت: ملت مصر خواستار اجرا شدن قانون انزوای سیاسی علیه "احمد شفیق" و دیگر سران رژیم گذشته این کشور است.
"ولید الحداد" در گفتگوی زنده با شبکه تلویزیونی العالم از قاهره درباره اوضاع سیاسی مصر و نشست های گروه های برای شرکت در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور گفت: همه گروه های سیاسی مصر در شرایط جدیدی قرار دارند و باید همه این گروه های انقلابی و ملی به صورت یکپارچه درباره تلاش ها برای بازتولید رژیم مبارک بایستند. احمد شفیق که الگوی کاملی از رژیم گذشته است تلاش می کند در نیروهای انقلابی رخنه کند و تدابیر خود را علیه اراده ملت مصر تحمیل کند. وی روز دوشنبه (91.03.15) در کنفرانس خبری موضوعات عجیبی را مطرح کرد، گویی رئیس جمهور مصر شده است. به نظر می رسد احمد شفیق از یکپارچه شدن مواضع گروه های انقلابی مصر آشفته شده است. وی حضور محمد مرسی،عبدالمنعم ابوالفتوح و حمدین صباحی و دیگر شخصیت ها را در میدان التحریر مشاهده کرده است.
این فعال مصری افزود: محمد مرسی،عبدالمنعم ابوالفتوح و حمدین صباحی نشستی را برگزار و تاکید کردند باید نیروهای انقلابی در برابر تلاش ها برای بازتولید رژیم گذشته بایستند و باید بار دیگر مبارک و سران رژیم وی محاکمه شوند چرا که با اتهامات قتل انقلابیون و فساد سیاسی و مالی مواجه اند.
همچنین این سه خواستار افزایش فشارهای مردمی برای اجرای قانون انزوای سیاسی شدند. به نظر می رسد برخی از خواسته ها تنها با فشار مردمی حاصل خواهد شد. اجرای این قانون خواسته ملت مصر است. در حالی که این قانون مانع از حضور احمد شفیق در این انتخابات می شود ولی کمیته عالی انتخابات بر حضور وی در انتخابات تاکید دارد. اقدامات این کمیته توهینی به مصوبات مجلس انقلابی مصر است.
- شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش داد:نامزدهای سابق و فعلی انتخابات ریاست جمهوری مصر در تظاهرات میلیونی روز سه شنبه (91.02.16) برای اجرا شدن قانون انزوای سیاسی برای وابستگان به مبارک شرکت می کنند.
"عبدالفتاح فاید" رئیس دفتر این شبکه در قاهره در گفتگو با این شبکه درباره دیدار محمد مرسی، عبدالمنعم ابوالفتوح و حمدین صباحی برای بررسی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری مصر گفت: این نشست پایان یافت و نشست دیگری میان صباحی،عبدالفتوح با جوانان انقلابی برگزار شده است. در نشست نخست این توافق حاصل شد تا رایزنی ها برای محقق کردن اهداف انقلاب مصر ادامه داشته باشد و در راس موضوعات گفتگو شده تشکیل شورایی مدنی برای اعمال فشار بر هیئت حاکم کنونی در کشور جهت اجرای قانون انزوای سیاسی و دور کردن سران رژیم گذشته از صحنه سیاسی مصر در مرحله آینده است و این درخواست به معنای دور کردن احمد شفیق آخرین نخست وزیر دوره حسنی مبارک و یکی از نامزدهای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری مصر است.
همچنین این سه نفر موافقت خود را با شرکت در تظاهرات میلیونی روز سه شنبه (91.03.16) و یکپارچه شدن مواضع گروه های سیاسی در این تظاهرات اعلام کردند.
وی افزود: برخی از گروه های سیاسی مصر خواهان متوقف شدن انتخابات دور دوم هستند. حمدین صباحی با شکایتی جدید به نتایج دور نخست انتخابات اعتراض کرده و خواهان متوقف شدن دور دوم انتخابات شده است. از سوی دیگر شورای نظامی مصر از گروه های سیاسی مختلف خواسته است نشستی با این شورا داشته باشند و این نشست از نشست های مهم خواهد بود چرا که در این نشست دو مساله انتخابات و اعلامیه قانون اساسی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

- يكي از نمايندگان پارلمان مصر در واكنش به صدور حكم ديكتاتور سابق اعلام كرد: با صدور اين حكم محاكمه اي كه از آن به عنوان محاكمه قرن ياد مي شد، به رسوايي قرن تبديل شد.
"اكرم الشاعر" كه با آراي مردم پورت سعيد به پارلمان مصر پس از انقلاب راه يافته در گفتگو با برنامه "ناس بوك" شبكه روتانا مصر، صدور حكمي غير از اعدام براي ديكتاتور مخلوع را شرم آور دانست.
وي در واكنش به صدور حكم حبس ابد براي حسني مبارك، اظهار داشت: صدور اين حكم محاكمه اي كه از آن به عنوان محاكمه قرن ياد مي شد، به رسوايي قرن تبديل شد.
اين نماينده پارلمان مصر طي ماه هاي اخير با تاكيد بر آلوده بودن دستان مبارك به خون صدها شهيد انقلاب مصر، اعدام را تنها حكم عادلانه براي ديكتاتور مخلوع دانست.
خاطرنشان مي شود صدور حكم اعدام از سوي دادگاه محاكمه مبارك با واكنش شديد مردم مصر و اعتصاب شهروندان پايتخت در ميدان التحرير روبرو شده است.


- نامزدهای شکست خورده انتخابات مصر شورای ریاست جمهوری تشکیل می دهند.
دو نامزد شکست خورده انتخابات روز دوشنبه (91.03.15)اعلام کردند که برای اداره کشور یک شورای ریاست جمهوری تشکیل خواهند داد. "حمدین صباحی" که در انتخابات اخیر در رده سوم قرار گرفت، خواستار لغو انتخابات دور دوم شد و گفت: در دور اول تخلفات انتخاباتی صورت گرفته است. "عبدالمنعم ابوالفتوح" نیز که در رده چهارم انتخابات قرار گرفته، خواستار قیام مردم شده و از معترضان خواسته است میدان تحریر را اشغال کنند و به اعتراض خود تا زمان تسلیم شدن حاکمان نظامی ادامه دهند.
حمدین صباحی نامزد مستقل ملی گرا و عبدالمنعم ابوالفتوح نامزد اسلام گرای انتخابات ریاست جمهوری مصر، که در دور اول این انتخابات حذف شدند، شامگاه دوشنبه (91.03.15) در برابر هزاران تظاهرکننده در میدان التحریر قاهره وعده دادند به انقلاب ادامه دهند.
صباحی و ابوالفتوح با هم وارد میدان التحریر قاهره شدند. این میدان طی روزهای اخیر محل تجمع تظاهرکنندگان معترض به حکم صادر شده درباره حسنی مبارک دیکتاتور پیشین مصر و برخی نزدیکانش است.
صباحی که در دور اول انتخابات ریاست جمهوری مصر در جایگاه سوم قرار گرفت، تصریح کرد: (دور دوم) انتخابات را بدون اجرای قانون ممنوعیت شرکت عوامل رژیم سابق در انتخابات ریاست جمهوری، نخواهیم پذیرفت.
صباحی افزود : ما متحد هستیم، شما شاهد اتحاد ما باشید، ما دست در دست به همراه شما انقلاب را ادامه می دهیم و ایجاد یک شورا را اعلام می کنیم.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از قاهره، ابوالفتوح نیز که در دور اول انتخابات ریاست جمهوری مصر در جایگاه چهارم قرار گرفته بود، تاکید کرد :«انقلاب ادامه می یابد»، وی به همراه تظاهرکنندگان تکرار می کرد: این بار انقلاب را به هیچکس واگذار نخواهیم کرد.
جوانان فعال مصری، که منشاء اعتراضات مردمی منجر به سقوط مبارک در یازدهم فوریه 2011 بودند، معتقدند آن روز با ترک میدان التحریر و پذیرفتن ارتش برای هدایت دوران انتقالی در این کشور، اشتباه بزرگی مرتکب شده اند.
تشکل های طرفدار دموکراسی از جمله جنبش ششم آوریل و ائتلاف جوانان انقلابی تظاهرات گسترده در روز سه شنبه (91.03.16) را خواستار شده اند.

- اين روزها صهیونیست ها چه از لحاظ سياسي و چه از لحاظ امنيتي از آن چه در مصر و انتخابات آن مي‌گذرد، بسيار نگرانند. انتخاباتي كه در آن دكتر محمد المرسي، نامزد اخوان المسلمين و احمد شفيق، آخرين نخست وزير حسني مبارك رقباي اصلي آن شده‌اند.
مسئولان صهیونیستی از روز نخست با هر گونه رويارويي با انقلاب مصر به شدت واهمه داشتند به خصوص كه گروه‌هاي اسلامي در آن نقش مهمي ايفا مي‌كردند. آن ها از اين مي‌ترسند كه اين انقلاب در نهايت، مهر پاياني بر توافق‌نامه صلح ميان مصر و رژیم صهیونیستی بزند. به ويژه كه صهیونیست ها از اين مي‌ترسند كه اخوان المسلمين بتواند صعود كند و قدرت را به دست گيرد و چون حامي اصلي جنبش حماس محسوب مي‌شود معادلات منطقه‌اي را كاملا به هم بريزد.
"جكي حوگي"، تحليلگر امور خاورميانه در اين باره مي‌گويد: در روز انتخابات هنگامي كه آراي اوليه نشان از پيش افتادن عبدالمنعم ابوالفتوح و عمرو موسي داشت، اين باور به وجود آمد كه ارتش تلاش بسياري مي‌كند كه دو نفر را از آن دو جلوتر بيندازد، يكي شفيق بود و ديگري مرسي. اين همان چيزي است كه الآن اتفاق افتاده است.
اين تحليلگر درباره نتايج انتخابات مي‌گويد: تا الآن نتايج انتخابات مشخص نشده است براي همين بايد منتظر بمانيم و ببينيم كه چه اتفاقي خواهد افتاد. به نظر من شفيق و مرسي نماينده دو جرياني هستند كه بيش از ديگران در مصر امروز سازمان‌يافته‌اند، يكي نماينده ارتش است و ديگري نماينده اخوان المسلمين. بر اساس اصول دموكراتيك هر كدام مي‌تواند كه برنده انتخابات شود. در اين ميان آن‌چه اهميت دارد اين است كه كدام نامزد در روز انتخابات منضبط‌تر و منسجم‌تر عمل كند، از اين رو ضرورتا آن كسي كه برنده مي‌شود به معناي اين نيست كه از مابقي با كفايت‌تر است.
حوگي همچنين مي‌گويد: نتايج انتخابات نشان مي‌دهد كه ارتش دو موفقيت مهم به دست آورده است، يكي پيروزي شفيق كه نماينده ارتش است، چرا كه او فرمانده سابق نيروي هوايي و نخست‌وزير دوران مبارك بوده و ديگري موفقيت مرسي چرا كه از نگاه ارتش او بيش از ديگر رهبران اخوان المسلمين انضباط عمل دارد و بيش از همه به شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر نزديك است.
به اعتقاد حوگي ارتش عامل ضروري در انتقال مصر از مرحله فعلي به مرحله آينده است. از نظر وي ارتش برنده نخست و حقيقي انتخابات مصر است در حالي كه جريان سلفي اصلي‌ترين بازنده انتخابات محسوب مي‌شود.
وي همچنين مي‌گويد: از زماني كه اسلام‌گرايان اكثريت پارلمان مصر را به دست آوردند شوراي نظامي نيروهاي مسلح احساس خطر كرده و به مين‌گذاري سياسي پرداخت براي اين كه بتواند از فضاي سياسي كشور به نفع خود بهره‌داري كند.
وي تاكيد مي‌كند، در مصر جريان‌هاي متعددي از آن‌چه در كشور رخ داده عصباني هستند اما نبايد فراموش كرد كه انقلاب يك روزه ساخته نمي‌شود.
به اعتقاد اين تحليلگر سياسي صهونيست، مصر امروز بيش از هر زماني نياز به يك رهبر خبره دارد، سياستمداران فعلي از خبرگي لازم برخوردار نيستند و تجربه كافي ندارند.
وي اظهارات خود را اين گونه به پايان رساند كه اكنون بايد ديد كه ارتش چگونه مي‌تواند از مرحله پيش رو بهره‌برداري كند، مرحله‌اي كه قرار است رئيس جمهوري و پارلمان در رهبري مركزي قدرت باشند. آن ها بايد بتوانند به شكل خوبي از منافع مصر محافظت كنند به‌ويژه در وضعيت فعلي كه كشور بي‌ثبات است و رضايتي از مواضع مصر وجود ندارد.
از سوي ديگر ژنرال "ايتاي بارون"، رئيس مركز مطالعات امنيتي ارتش رژیم صهیونیستی در اين باره مي‌گويد: بسيار سخت است كه پيش‌بيني كنيم چه كسي در دور دوم پيروز انتخابات خواهد شد. اما روشن است كه جايگاه منطقه‌اي مصر بسيار تضعيف شده است.
وي در گفت‌وگو با روزنامه عبري يديعوت احرونوت در اين باره مي‌گويد: جواناني كه از طريق اينترنت انقلاب مردمي را رقم زدند اكنون موفق نشدند به منظومه سياسي كشور بپيوندند. از سويي رژیم صهیونیستی از اين وضعيت به شدت احساس نگراني مي‌كند، چرا كه در نبود آن ها فصل مشترك جريان‌هاي اسلامي و احزاب دشمني با این رژیم شده است.
"بنيامين بن اليعزر"، وزير اسبق امنيت رژیم صهیونیستی نيز در اين باره مي‌گويد: همه نشانه‌ها حاكي از آن است كه در آينده ميان مصر و رژیم صهیونیستی درگيري صورت مي‌گيرد و رئيس جمهوري آينده هر كس كه باشد نمي‌تواند مانع از اين كار شود.
اين در حالي است كه" يورام ميطال"، رئيس مركز مطالعات خاورميانه هاييم هرتسوگ در دانشگاه بن گورين نيز مي‌گويد: درگيري شديدي در مصر ميان تصميم‌گيران جديد سياسي كشور بر سر تصاحب قدرت در گرفته است، اين درگيري همچنان ادامه خواهد داشت و اين مساله باعث خواهد شد تا بسياري از مسائل از دستور كار روابط خارجي مصري‌ها خارج شود كه از جمله آن پرونده فلسطيني صهیونیستی خواهد بود كه دولتمردان جديد مصر با مشكلات عديده‌اي در برابر آن مواجه خواهند شد.
وي همچنين مي‌گويد: شوراي نظامي كه امور كشور را اداره مي‌كند مي‌خواهد بر اساس قانون اساسي جديد قدرت را به يك حكومت مدني منتخب واگذار كند تا ارتش به جايگاه اصلي‌اش باز گردد اما تدوين قانون اساسي جديد نقطه ضعف مرحله انتقالي پيش رو خواهد بود. همان طور كه اختلاف‌هاي موجود ميان مراكز متعدد قدرت مانع از رسيدن به توافقي ميان جريان‌هاي سياسي خواهد شد و اجازه نخواهند داد كه نمايندگان مردم در پارلمان و قوه مجريه بتوانند مسئوليت خود را در حكومت و رياست جمهوري تمام و كمال انجام دهند.
"شائول شاي "يكي از درجه‌داران فعال در بخش امنيت دانشگاه هرتزليا كه بر سر موضوعات مختلفي كار مي‌كند نيز در اين باره مي‌گويد: جماعت اخوان المسلمين زماني تصميم گرفت كه در انتخابات رياست جمهوري شركت كند كه به اين باور رسيد كه رقيب جدي‌اي ندارد و از سويي اعتمادي جهاني پشت سر خود دارد كه به واسطه آن اين توان را مي‌يابد كه بتواند با قدرت براي تصاحب اكثريت مراكز قدرت آن هم در كوتاه مدت و از طريق راه‌هاي سنتي اقدام كند.

- يك محقق و كارشناس سياسي برجسته آلماني تاكيد كرد كه غرب و رژیم صهیونیستی ترجيح مي دهند احمد شفيق نامزد رژيم سابق مصر در انتخابات رياست جمهوري پيروز شود.
"أودو اشتاينباخ" مدير بخش آسيا و آفريقا در دانشگاه ماربورگ آلمان در گفت و گو با شبكه الجزيره قطر دليل ترجيح دادن احمد شفيق از سوي غرب بر محمد مرسي نامزد اخوان المسلمين را در دور دوم انتخابات رياست جمهوري هراس بيمارگونه حاكمان غرب از اخوان المسلمين دانست كه انقلاب هاي عربي هم نتوانست به طور كامل بر اين ترس غلبه كند.
اشتاينباخ از اروپا و ايالات متحده خواست تا اشتباهات گذشته را تكرار نكنند از دخالت در انتخابات رياست جمهوري مصر بپرهيزند.
وي افزود: سياستمداران غربي در طول سال گذشته بارها در تمام سطوح نسبت به عواقب فاجعه بار دخالت مكرر كشورهايشان در سياست مصر و حمايت از ديكتاتوري حسني مبارك در طول دهه هاي گذشته ابراز تاسف كرده اند.
محقق سياسي آلماني گفت : رژیم صهیونیستی اميدوار است شفيق - آخرين نخست وزير مبارك - به رياست جمهوري مصر برسد، زيرا عقيده دارد پيروزي مرسي موجب اتخاذ مواضع تندي نسبت به تل آويو و معاهده كمپ ديويد مي شود.
وي افزود: تل آويو مي داند كه پيروزي مرسي به معني افزايش انزوا و كاهش سطح روابطش با مصر است و رئيس جمهوري كه از صفوف اخوان المسلمين باشد بيش از شفيق -كه مثل مبارك در هر امر كوچك و بزرگي با رژیم صهیونیستی و آمريكا مذاكره مي كرد- از حقوق فلسطيني ها حمايت خواهد كرد.
وي در عين حال تاكيد كرد كه خواسته هاي غرب و رژیم صهیونیستی ديگر تاثيري بر مصر جديد ندارد زيرا مردم اين كشور پس از سرنگوني حسني مبارك سرنوشت خود را به دست گرفته اند.
اشتاينباخ با تاكيد بر اهميت حياتي اتمام انتخابات رياست جمهوري مصر و پذيرش نتايج انتخابات در صورت عادلانه و شفاف بودن گفت كه برنامه سياسي محمد مرسي شامل عناصر واقع گرايانه اي براي آغاز توسعه سياسي و اقتصادي مصر است.
استاد آلماني علوم سياسي پيش بيني كرد كه رئيس جمهور مصر بعدي مصر با سه چالش عمده روبرو شود : اول تشكيل هيات تدوين قانون اساسي جديد به طوري كه همه مصري ها را راضي كند، دوم توسعه اقتصادي، و سوم پايان دادن به مداخله نظامي ارتش در سياست، اقتصاد، جامعه و بازگرداندن آن به جايگاه اصلي اش درپادگان ها.
اشتاينباخ افزود: محمد مرسي در صورت پيروزي بايد بيشتر وقت خود را صرف يافتن راه حل هاي سريعي براي مشكلات بزرگ كشور نمايد كه توسط رژيم حسني مبارك مخلوع بوجود آمده است.
وي ابراز عقيده كرد كه پيروزي مرسي موجب افزايش مطالبات اصلاح طلبانه در كشورهاي عرب خليج فارس و قدرت يافتن نيروهاي اسلام گرا در كشورهاي عربي شود.

- تاكيد منابع آگاه ديپلماتيك مبني بر حمايت واشنگتن از "احمد شفيق" در دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر با واكنش شديد مردم مصر روبرو شده است.
شبكه العاجل الاخباري مصر گزارش داد، منابع آگاه ديپلماتيك اخيرا اعلام كردند كه "واشنگتن ترجيح مي دهد احمد شفيق با توجه به نزديكي به رژيم سابق مصر در دور دوم انتخابات رياست جمهوري پيروز شود."
بر اين اساس، آمريكايي ها ديدگاه مثبتي به پيروزي "محمد مرسي" نامزد مورد حمايت اخوان المسلمين در انتخابات رياست جمهوري مصر ندارند و انتخاب وي را به منزله از دست دادن منافع استراتژيك خود در اين كشور مي دانند.
اين در حالي است كه هم اكنون مردم مصر با نگاه واقع بينانه به شرايط كشورشان پس از سرنگوني رژيم سرنگون شده مبارك، احمد شفيق را نامزد رژيم صهيونيستي و محمد مرسي را نامزد انقلاب مصر مي دانند.
"مصطفي الشحات" فعال مصري در واكنش به حمايت آمريكا از احمد شفيق در دور دوم انتخابات تاكيد كرد: قطعا آمريكا همواره از نامزد رژيم صهيونيستي در انتخابات مصر حمايت مي كند.
پيش از اين نيز "سعود الفيصل" وزيرامور خارجه عربستان در پيامي فوق محرمانه براي سفارت اين كشور در قاهره تاكيد كرده بود كه رياض با رياست جمهوري نامزد اخوان مشكل جدي دارد و آن را به نفع جايگاه خود در جهان عرب نمي داند.
سعود الفيصل با منتسب كردن خواسته خود به ملك عبدالله از سفير عربستان خواسته بود تمام تلاش ها در راستاي عدم پيروزي محمد مرسي در انتخابات مصر به كار گرفته شود.


لیبی

- خبرگزاری فرانسه در گزارشی از طرابلس به قلم "عماد لملوم" نوشت یکی از گردان های مسلح لیبی دوشنبه(91.03.15) به فرودگاه طرابلس حمله و پروازهای این فرودگاه را متوقف کرد. این اقدام در اعتراض به «ربوده شدن» فرمانده این گردان صورت گرفت.
این اقدام نگرانی ها را در خصوص اقدامات گروه های مسلح که ثبات لیبی جدید را تهدید می کنند برانگیخته است.
مقامات لیبیایی توانستند این افراد مسلح را از فرودگاه بیرون برانند و کنترل اوضاع را به دست بگیرند.
مقامات لیبی گفتند فرودگاه بین المللی طرابلس به علت مشکلات فنی تا 24 ساعت بسته باقی خواهد ماند.
ده ها تن از افراد مسلح گردان «الاوفیا» در شهر ترهونه که در 60 کیلومتری جنوب شرقی طرابلس واقع شده است، با خودروهای مسلح و دست کم یک فروند تانک وارد فرودگاه شدند و از پرواز یا فرود هواپیماها جلوگیری کردند.
یک منبع در فرودگاه طرابلس اعلام کرد : خودروها به ضد هوایی مجهز است و افراد مسلح نیز هواپیماها را احاطه کرده اند و اجازه حرکت را به آن ها نمی دهند و برخی از آن ها نیز مسافران را مجبور می کنند از هواپیما خارج شوند.
خبرگزاری دولتی لیبی هم به نقل از شاهدان از وقوع این حمله خبر داد و افزود مهاجمین قصد دارند با این اقدام به دولت لیبی برای روشن شدن مسئله ربوده شدن "ابوعجیله الحبشی" فرمانده خود، فشار بیاورند.
این خبرگزاری افزود افراد مسلح اقدام به تیراندازی هوایی کردند و یکی از کارکنان فرودگاه را نیز زخمی کردند که این اقدام وحشت مسافران را برانگیخت.
"محمد الحریزی" سخنگوی رسمی شورای ملی انتقالی لیبی پیش از این اعلام کرده بود تحقیقاتی برای مشخص شدن شرایط ربودن شدن فرمانده گردان الاوفیا آغاز شده است.
به رغم نا آرامی ظاهری، هنگام عصر اوضاع در این فرودگاه آرام شد.
خبرنگار فرانس پرس نیز گفت همه شرکت های هواپیمایی دفاتر خود را در فرودگاه بسته اند و بیشتر مسافران نیز سالن فرودگاه را ترک کرده اند.
"احمد الاسطا" یکی از ساکنان طرابلس که خود را برای سفر به رم ایتالیا آماده می کرد گفت : اعضای گردان الاوفیا وارد هواپیما شدند و درحالی که مسلح بودند ما را مجبور کردند هواپیما را ترک کنیم.
یک منبع دیگر نیز گفت سران قبائل بعد از ظهر به فرودگاه آمدند تا با مهاجمان مذاکره کنند اما پس از زمان کوتاهی ده ها خودرو مسلح از انقلابیون طرابلس به فرودگاه آمدند که موجب شد تنش افزایش یابد.
وی افزود پس از آن صدای تیراندازی های متناوب شنیده شد که مشخص نبود مربوط به درگیری است یا تیراندازی برای ترساندن.
پس از شکست مذاکرات با گردان های مسلح، یک مسئول بلندپایه اعلام کرد مقامات لیبی روز دوشنبه (91.03.15) فرودگاه بین المللی طرابلس را به کنترل خود در آوردند.
"عمر الخضراوی" معاون وزیر کشور لیبی در پایتخت به خبرنگاران گفت : دولت توانست به صورت کامل کنترل فرودگاه را به دست بگیرد.
وی از بازداشت ده ها نفر از افراد مسلح و مصادره سلاح های آن ها خبر داد.
شورای ملی انتقالی لیبی به وزارتخانه های کشور و دفاع اجازه داده بود برای به دست گرفتن کنترل فرودگاه از همه ابزار ضروری و حتی زور استفاده کند.
الخضراوی افزود پس از شکست مذاکرات، نیروهای امنیتی به فرودگاه حمله کردند.
وی اضافه کرد : برخی از مهاجمان فرار کردند و برخی نیز بدون مقاومت تسلیم شدند.
وی از بازداشت بین 30 تا 40 نفر نیز خبر داد.
الخضراوی افزود «خرابکاران» یک انبار را منفجر کردند و زمین های اطراف فرودگاه را به آتش کشیدند.
وی افزود : به شرکت های هواپیمایی اعلام می کنیم که فرودگاه تا 24 ساعت آینده بسته خواهد بود.
وی افزود باید برخی از مشکلات فنی حل شود و پس از آن اجازه ازسرگیری پروازها داده شود.
شرکت هواپیمایی تونس از لغو دو پروازی که قرار بود روز دوشنبه (91.03.15) بین فرودگاه بین المللی قرطاج در تونس و فرودگاه بین المللی طرابلس لیبی انجام شود خبر داده بود.
این شرکت افزود به دلایل امنیتی این دو پرواز لغو شده است.
این اقدامات خشونت بار درحالی رخ می دهد که نظام جدید لیبی تلاش می کند به مردم و جامعه بین المللی توان خود را برای تامین امنیت در این کشور نشان دهد و این درحالی است که پیش بینی می شود انتخابات مجلس موسسان لیبی این ماه برگزار شود.
آمریکا که یکی از مهمترین کشورهای کمک کننده به لیبی در چارچوب سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای سرنگونی نظام معمر قذافی در سال 2011 بود ، «آرامش و خویشتن داری» را پس از اشغال فرودگاه طرابلس خواستار شد.
"مارک تونر" سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه آمریکا از لیبیایی ها خواست به روند سیاسی برای حل همه مشکلاتی که وجود دارد پایبند باشند.
مقامات لیبی به ادغام هزاران تن از شورشیان سابق که با نظام قذافی مبارزه کرده اند در وزارتخانه های کشور و دفاع اقدام کرده اند اما برخی از گردان هایی که سلاح سنگین در اختیار دارند خواستار ادغام بدون منحل شدن این گردان ها هستند.
برخی از این گردان ها به حفاظت از مرزها یا تامین امنیت در برخی از مناطق ادامه می دهند اما در استفاده از سلاح برای مجبور کردن مقامات لیبی به قبول خواسته هایشان نیز تردید نمی کنند.
مردم غیرنظامی لیبی نیز بارها با تجمع اقدامات «انقلابیون دروغین» را محکوم کرده اند.

- دیدار فرستاده رئیس شورای ملی انتقالی لیبی با مسئولان پیشین رژیم معمر قذافی، دیکتاتور معدوم لیبی با انتقاد شخصیت های سیاسی لیبی روبرو شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از طرابلس، دیدار نماینده شورای ملی انتقالی لیبی در قاهره با برخی از مقامات سابق لیبی انتقادهایی را در لیبی به همراه داشت.
بر اساس این گزارش، 27 ماه مه، "علی الصلابی"، از روحانیون لیبی، به نمایندگی از "مصطفی عبدالجلیل"، رئیس شورای ملی انتقالی لیبی با چند تن از چهره های رژیم معمر قذافی، مانند "احمد قذاف الدم"، پسرعمو و نماینده پیشین معمر قذافی در برخی ماموریت ها دیدار و آن را در چارچوب طرح آشتی ملی توصیف کرد.
الصلابی روز دوشنبه (91.03.15) اعلام کرد از جانب عبدالجلیل ماموریت داشته در چارچوب اتحاد ملت لیبی، با گروهی از مسئولان رژیم سابق لیبی دیدار کند.
هزاران تن از افراد وابسته به رژیم قذافی همزمان با وقوع انقلاب و بعد از آن خاک لیبی را ترک کرده و به کشورهای مصر، تونس، اردن و مراکش گریختند.
دیدار الصلابی در قاهره با انتقاد بسیاری از شخصیت های لیبی، از جمله برخی از مسئولان شورای ملی انتقالی مواجه شد. "انتصار العقیلی"، از اعضای شورا این اقدام را بی احترامی به خون شهدا و اهداف انقلاب 17 فوریه دانست.
وی تاکید کرد عبدالجلیل باید در خصوص این گفتگوها که بدون مشورت صورت گرفته، پاسخگو باشد.
العقیلی تصریح کرد در صورتی که این خبر تایید شود، از شورای ملی انتقالی لیبی استعفاء خواهد داد.

- شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش داد: هنوز هزاران نفر از لیبیایی ها به دلیل تخریب منازل خود در طی انقلاب سال گذشته با شرایط دشواری زندگی می کنند.
به گزارش این شبکه، هنوز هزاران نفر از خانواده های لیبیایی نتوانستند به منازل خود بازگردند. منازل این لیبیایی ها در خلال جنگ سال گذشته که به سرنگونی رژیم معمر قذافی منجر شد ویران شده است. این لیبیایی ها خواهان بازسازی یا احداث منازل جدید خود هستند.
"حسن الشوبکی" خبرنگار این شبکه در مصراته در گزارشی در این زمینه افزود: خانواده "علی الدرینی" یکی از بیش از شش هزار خانواده لیبی در شهر مصراته است که هر از گاهی به منزل ویران شده خود باز می گردد تا آن را مشاهده کند. به رغم این که بیش از یک سال از مهاجرات اجباری این لیبیایی ها از منازل خود می گذرد ولی همچنان منتظر کمک دولت این کشور برای احداث منازل جدید یا تعمیر منازل خود هستند. هنوز تدابیر دولت لیبی در این زمینه آغاز نشده است. بیش از دو هزار خانه به صورت کامل در این شهر ویران شده و بیش از چهار هزار منزل دیگر به تعمیر اساسی نیاز دارد. در شهر سرت نیز نزدیک به هشت هزار خانه تخریب شده است. هزینه بازسازی منازل تخریب شده در سراسر لیبی پس از جنگ دو میلیارد و 500 میلیون برآورد شده است.

- دولت لیبی نماینده ای را برای گفتگو با لیبیایی های مقیم مصر انتخاب کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، "محمد الحریزی" سخنگوی شورای ملی انتقالی لیبی اعلام کرد این شورا "علی صلابی" را برای مذاکره با شهروندان لیبیایی که در مصر زندگی می کنند انتخاب کرده است تا این لیبیایی ها را برای بازگشت به کشور دعوت کند و تضمین کرده است افراد تحت تعقیب، عادلانه محاکمه خواهند شد.

- دادگاه نظامي ليبي با مجرم دانستن يك گروه 24 نفره خارجي كه از آن ها به عنوان مزدوران رژيم معمر قذافي نام برد، به زندان محكوم كرد.
پايگاه خبري ليبيا اليوم گزارش داد، اين دادگاه نظامي دوشنبه (91.03.15) رهبر روس اين گروه را به جرم همكاري با رژيم معمر قذافي در جريان ناآرامي هاي سال گذشته ليبي به حبس ابد محكوم كرد.
دادگاه نظامي طرابلس همچنين براي 19 اكرايني، سه تبعه بلاروس و يك روس تبار ديگر نيز حكم مجازات زندان به مدت 10 سال با تحمل كار اجباري صادر كرد.
اين 24 نفر كه بين 50 تا 60 سال سن دارند بدون حمايت كشورهاي متبوعشان ماه اوت گذشته وارد ليبي و سپس توسط انقلابيون دستگير شده بودند.
يكي از اتهامات اصلي اين افراد تلاش براي سرنگوني جنگنده هاي متعلق به ناتو درجريان حملات اين سازمان به مواضع رژيم سابق ليبي و كشتار شهروندان بي گناه اعلام شده بود.
اين درحاليست كه متهمان پيش تر با معرفي خود بعنوان كاركنان يك شركت نفتي اتهامات وارده را رد كرده بودند.
به گزارش رسانه هاي ليبي، سفير اوكراين در اين كشور نيز در واكنش به حكم دادگاه نظامي و با تاكيد به اينكه اين افراد به زور اسلحه مجبور به همكاري با رژيم قذافي شده بودند، گفت: حكم دادگاه بدون درنظر گرفتن قوانين جاري در كشورهاي متهمان صادر شده است.
"ميكلا ناهورني" با بيان اينكه به راي دادگاه اعتراض و درخواست تجديد نظر خواهيم كرد افزود: هدف نهايي ما بازگرداندن اين افراد به ميهنشان است.


الجزایر

- "عمر بلانی" سخنگوی وزارت امورخارجه الجزایر روز دوشنبه (91.03.15) اعلام کرد این کشور در نشست مجمع جهانی مبارزه با تروریسم که هفتم و هشتم ژوئن (18 و 19 خرداد) در شهر استانبول ترکیه در سطح وزیران برگزار می شود، شرکت خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در این نشست که با ریاست مشترک "هیلاری کلینتون" وزیر امور خارجه آمریکا و "احمد داود اوغلو" وزیر خارجه ترکیه برگزار می شود، وزرای 35 کشور عضو مجمع، امور مربوط به گروه های کاری منطقه ای و دیگر موضوعات را بررسی و در پایان اسناد مربوط به نشست های مختلف این گروه ها را تصویب خواهند کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از الجزیره، سخنگوی وزارت امور خارجه الجزایر افزود: یکی دیگر از اهداف این مجمع مشارکت در تعریف معیارهای بین المللی با هدف تضمین اجرای موفق راهبردهای جهانی سازمان ملل در مبارزه با تروریسم است.


تونس

- رییس جمهور موقت تونس با تأکید بر تمایل این کشور برای ارتقای روابط با جمهوری اسلامی ایران، روابط کنونی دو کشور را خوب توصیف کرد.
به گزارش پایگاه اینترنتی شبکه العالم، "المنصف المرزوقی" در مصاحبه با این شبکه گفت: روابط ایران و تونس خوب است و ما با برادران ایرانی خود هیچگونه اختلافات ریشه ای نداریم.
وی افزود: ما از روابط و مناسبات خوب دوجانبه استقبال می کنیم، و خواستار ارتقای این روابط هستیم.
المرزوقی تأکید کرد: تونس از حق ملت ایران در استفاده از انرژی هسته ای برای اهداف مسالمت آمیز حمایت می کند.
المرزوقی گفت: تونس ضد صلاح هسته ای در هر منطقه ای از دنیا است، و این امر مشخص است.

- رهبر حزب اسلامخواه النهضه تونس، آشتي ملي در اين كشور را خواستار شده است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، "راشد الغنوشي" روز يكشنبه (91.03.14) اجماع و آشتي ملي را در مرحله انتقالي در تونس خواستار شد و تلاش ها براي ايجاد چند دستگي اجتماعي در اين كشور را محكوم كرد.
الغنوشي در سخنراني به مناسبت سي و يكمين سالگرد تشكيل جنبش اسلامي تونس، اعلام كرد: ' فقط از طريق اجماع ملي مي توان به اهداف انقلاب دست يافت
جنبش اسلامي تونس بعدها در ماه مارس سال 2011 در جريان خيزش مردمي اين كشور كه چهاردهم ماه ژانويه به حكومت "زين العابدين بن علي" رئيس جمهور سابق تونس خاتمه داد، به حزب النهضه تبديل شد و مشروعيت يافت.
العنوشي در كاخ كنگره تونس در حضور صدها نفر از طرفداران و ميهمانان حزب النهضه اعلام كرد: در اين مرحله دشوار، ما به اجماع و آشتي ملي نياز داريم تا مطالباتي را كه فراتر از منافع حزبي و تامين كننده منافع ملي است، تحقق بخشد.
حزب النهضه براي حفظ اجماع ملي از معرفي شريعت به عنوان منبع اصلي قانونگذاري در قانون اساسي آينده تونس چشم پوشي كرد.
الغنوشي با ابراز تاسف نسبت به فقدان شرايط گفتمان ملي، بر لزوم سالم سازي بخش هاي قضايي و امنيتي در تونس جديد تاكيد كرد.
الغنوشي با اشاره به حكومت "حبيب بورقيبه" نخستين رئيس جمهور تونس، و بن علي رئيس جمهور بعد از وي اعلام كرد: دين و ايمان به رغم جنگي كه رژيم هاي سياسي بعد از استقلال تونس عليه آن آغاز كرده بودند، به حيات خود ادامه داد.
رهبر النهضه كه حزب وي از حدود شش ماه پيش كنترل دولت تونس را در اختيار دارد، همچنين با اشاره به افزايش ناگهاني جريان هاي سلفي در تونس، تبعيت از قانون و گفتگو را در كشور خواستار شد.
وي همچنين در ادامه افزود: آن هايي كه مي خواهند در جامعه تفرقه ايجاد كنند و آن هايي كه با مردم مانند كافران رفتار مي كنند، به انقلاب تعلق ندارند.


سودان

- كميسر عالي پناهندگان سازمان ملل نسبت به وخامت اوضاع آوارگان در مرزهاي سودان و سودان جنوبي هشدار داد و اعلام كرد: براي بهبود اوضاع اسفبار كنوني بايد كمك هاي انساندوستانه به مناطق تجمع آوارگان ارسال شود.
"آنتونيو گئوترس" در جمع خبرنگاران اظهار داشت: مردم در اطراف مرزهاي دو كشور بويژه ايالت نيل عليا به شدت از كمبود مواد غذايي و بهداشتي در مضيقه هستند.
وي با بيان اينكه روزانه به شمار آوارگان اطراف مرزهاي دو كشور افزوده مي شود، گفت: كمك رساني و انجام امدادهاي اوليه براي آوارگان به شدت دشوار شده است.
به گفته وي، در طول سه هفته گذشته حدود 35 هزار نفر از دو كشور در اطراف مرزهاي مشترك به دليل درگيري هاي خونين آواره شده و خانه و كاشانه خود را از دست داده اند.
كميسر عالي پناهندگان سازمان ملل افزود: بسياري از آوارگان در طول مسير به دليل كمبود مواد غذايي تنها از برگ درختان تغذيه مي كردند.

- شبه نظاميان مخالف دولت موسوم به "عدالت و مساوات" به اردوگاه ارتش سودان در شمال شرق دارفور حمله كردند.
پايگاه اطلاع رساني راديو فرانسوي ' اروپ 1 ' با اعلام اين خبر، افزود : شبه نظاميان از كشته شدن تعدادي از نيروهاي ارتش، اسير شدن شماري از آنان و نيز تخريب 15 دستگاه خودرو خبر داده اند
سخنگوي نظاميان سودان نيز با تاييد اين حمله ، اعلام كرد: مهاجمان خسارت سنگيني را متحمل شدند و در جريان اين حمله 25 تن از شبه نظاميان كشته شدند. همچنين ده دستگاه كاميون متعلق به آنان نيز نابود شد .
اين گزارش حاكيست؛ نزديك به يك دهه، منطقه دارفور صحنه درگيري ميان شبه نظاميان و دولت حاكم سودان شده است. سازمان ملل شمار قربانيان اين درگيري ها را كه امروز تعداد آن كمتر از گذشته است، 300 هزار نفر اعلام مي كند .

- مراسم بزرگداشت بيست و سومين سالگرد ارتحال امام خميني(ره) در سودان برگزار شد كه طي آن شخصيت هاي سوداني بر نقش امام راحل(ره) در بيداري ملت ها و آگاه سازي آن ها نسبت به حقوقشان براي بازپس گرفتن آن از استعمارگران تاكيد كردند.
خبرگزاري الشرق الاوسط گزارش داد، مراسم بزرگداشت بيست و سومين سالگرد ارتحال حضرت امام خميني(ره) در خارطوم برگزار شد.
"احمد بلال عثمان" مشاور رئيس جمهوري سودان تاكيد كرد همگرايي زيادي ميان ايران و جهان عرب در مقايسه با واگرايي وجود دارد
وي تاكيد كرد استعمار جديد تلاش مي كند با جلوگيري از وحدت ميان جهان عرب و ايران مانع حركت آن ها به سمت شكوفايي و پيشرفت شود.
بلال از نقش امام خميني(ره) در متحد كردن امت اسلامي تقدير كرد.
وي همچنين تاكيد كرد دستيابي به فناوري هسته اي براي اهداف مسالمت آميز حق كشورهاي اسلامي و عربي است.
از سوي ديگر "صادق المهدي" رئيس حزب الامه سودان كه در مراسم بزرگداشت بيست و سومين سالگرد ارتحال امام خميني(ره) در خارطوم سخن مي گفت، ازنقش برجسته امام راحل(ره) در آگاه سازي ملت هاي مسلمان نسبت به حقوق خود و چگونگي پس گرفتن آن از استعمارگران تمجيد كرد .
وي بر ضرورت توافق درباره موضوع هسته اي بر اساس اينكه اسلام سلاح هاي كشتار جمعي را تحريم كرده است، تاكيد كرد.
المهدي خواستار عاري شدن منطقه خاورميانه از سلاح هاي هسته اي شد و بر حق كشورها براي داشتن فناوري هسته اي براي اهداف صلح آميز تاكيد كرد.
اين شخصيت سياسي سوداني خواستار مهار تلاش هاي فتنه افكنانه در جهان اسلام و توافق درباره همزيستي ميان مذاهب مختلف شد.

 

13087- 91.03.16



 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶