نگاه آفران > آفران: تحولات آفريقاي عربي

آفران: تحولات آفريقاي عربي

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۳/۲۰

مصر

- دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر در حوزه هاي خارج كشور در حالي تا ساعت هشت روز شنبه (91.03.20) ادامه دارد و هزاران نفر در اين انتخابات شركت كرده اند.

به گزارش پايگاه اليوم السابع، "محمود عوف" سفير مصر در عربستان گفت: انتخابات مصري هاي مقيم عربستان در كمال آرامش و با رواني كامل انجام مي شود و ميزان حضور بسيار چشمگيرتر از دور اول انتخابات رياست جمهوري است. وي از مصري هاي مقيم عربستان خواست يا به شكل حضوري در سفارت مصر در رياض و كنسولگري جده حاضر شوند يا از طريق پست، راي خود را ارسال كنند و كار را به لحظات آخر موكول نكنند زيرا پس از پايان مهلت راي گيري در ساعت هشت روز نهم ماه ژوئن جاري هيچ بسته اي پذيرفته نخواهد شد. عوف بيان كرد: حدود 11 هزار نفر براي انداختن راي خود در صندوق مستقر در سفارت مصر در رياض حاضر شده اند پنج هزار نفر نيز از طريق بسته هاي پستي راي خود را ارسال كرده اند.

از سوي ديگر "علي العشيري" كنسول مصر در جده هم گفت: حدود 15 هزار نفر به صورت حضوري و ارسال پستي در راي گيري شركت كرده اند كه اين آمار در مقايسه با دور اول انتخابات چشمگيرتر است. اين در حالي است كه "عمرو رشدي" سخنگوي وزارت امور خارجه مصر اعلام كرد، تاكنون 100 هزار نفر در انتخابات دور دوم مشاركت كرده اند. وي بيان كرد: در كويت تاكنون 27678 نفر، رياض 16433نفر، جده 14963نفر، 7895، ابوظبي 5500 نفر، در دبي 5475 نفر، مسقط 2021 ، و ميلان 2012 نفر شركت كرده اند.

از سوي ديگر "سامح شكري" سفير مصر در آمريكا اعلام كرد، در پايان روز سوم راي گيري دور دوم انتخابات رياست جمهوري واشنگتن و كنسولگري هاي نيويورك، شيكاگو، لس آنجلس و هوستن حدود 2435 نفر شركت كرده اند.

 

- هزاران مصري روز جمعه (91.03.19) براي اعلام مخالفت با شركت "احمد شفيق" در دور دوم انتخابات رياست جمهوري و همچنين تبرئه برخي از مقامات نظام سابق اين كشور در دادگاه، در نقاط مختلف اين كشور دست به تظاهرات زدند.

به گزارش شبكه خبري الجزيره، شركت كنندگان در اين تظاهرات موسوم به تظاهرات ميليوني اصرار به دعوت نيروهاي مختلف سياسي در مناطق مختلف مصر و از جمله ميدان تحرير قاهره تجمع كردند. شركت كنندگان در اين تظاهرات كه پرچم مصر را با خود حمل مي كردند، خواستار محاكمه دوباره حسني مبارك، ممنوعيت فعاليت سياسي بقاياي نظام سابق و به ويژه احمد شفيق نامزد رياست جمهوري، محاكمه دادستان كل مصر و پاكسازي دستگاه قضايي از بقاياي نظام سابق شدند.

تظاهركنندگان در اين ميان شعارهايي عليه احمد شفيق و حكام نظامي اين كشور سر داده، تبليغات انتخاباتي احمد شفيق را پاره كرده و به سوي تصاوير وي كفش پرتاب كردند. از جمله شعارهاي تظاهركنندگان مصري در اين روز، شعار حكومت نظاميان سرنگون مي شود ، ما خواستار حكومتي آزاد و جديد هستيم و آزادي، عدالت اجتماعي بود. از سوي ديگر "محمود عفيفي" يكي از اعضاي جنبش ششم اوريل اعلام كرد كه اگر احمد شفيق در دور دوم انتخابات پيروز شود و رئيس جمهور مصر شود، انقلاب شكست خورده است و به پايان خود رسيده است .

 

- پيش نويس قانون انتخاب شيخ الازهر با اصلاحات مهمی به تصویب دولت مصر رسید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی العالم، اين قانون شامل تشكيل هياتي از علماي برجسته است كه شيخ ارشد، شيخ الازهر را از ميان اعضاي خود انتخاب مي كند. پيش نويس قانون انتخاب شيخ الازهر كه به شوراي نظامي مصر تحويل داده شده است، دربردارنده اصلاحات اساسي است كه مي تواند تحولي گسترده را در ساختار این مرکز اسلامی ايجاد كند. براساس اين گزارش، از جمله اين اصلاحات، تاسيس مجدد هيات علماي برجسته شیخ الازهراست كه "جمال عبدالناصر" رئيس جمهوري فقيد مصر آن را لغو كرده بود. اين هيات فقط 40 عضو داشت و آن را درجایگاهی بالاتر از مجمع مطالعات اسلامي كه 60 عضو دارد، قرار داد. همچنين براساس اين اصلاحات، شيخ الازهر نبايد بيش از 80 سال سن داشته باشد و وي ديگر نمي تواند به طور مادام العمر در این پست باقی بماند. طبق اين اصلاحات، شروطي براي انتخاب اعضاي هيات علماي برجسته در ميان اعضاي مجمع مطالعات اسلامي قرار مي دهد از جمله اين كه سن نامزد سمت شيخ الازهر نبايد كمتر از 60 سال باشد و همچنين وي بايد به تقوي و پرهيزكاري در زمان گذشته و حاضر معروف و شناخته شده باشد. براساس این قانون، توافق شدكه مفتي مصر نيز از ميان اعضاي هيات علماي برجسته انتخاب شود و درصورت خالي شدن اين جايگاه بر اثر فوت صاحب آن، اعضاي هيات به انتخاب عضو ديگري از ميان اعضاي مجمع مطالعات اسلامي اقدام كنند. درقانون جديد، رئیس الازهر بايد از ميان اعضاي هيات علماي برجسته و توسط اعضاي آن با رای گیری محرمانه انتخاب شود و سه نفر با شروط خاصي نامزد اين سمت خواهند شد. هيات علماي برجسته موضوع انتخاب رئیس الازهر را به اطلاع رئيس جمهوري می رسانند تا آن را تاييد كند و سپس اين تصميم را به طور علني اعلام شود.

 

- نظاميان حاكم بر مصر ضرب‌‌‌الاجلي را براي تشكيل هيات تدوين قانون اساسي تعيين كردند و همزمان، هزاران تن عليه مجازات تعيين شده براي رييس‌‌‌ جمهوري سابق دست به تظاهرات زدند.

به گزارش بي.‌‌‌بي.‌‌‌سي، شوراي عالي نظامي مصر كه طي بيش از يك سال گذشته رهبري اين كشور را در دست داشته است از احزاب و تشكل‌‌‌هاي سياسي خواست تا تركيب نهايي هيات 100 نفره تدوين پيش‌‌‌نويس قانون‌‌‌اساسي را تعيين كنند و در غير اين‌صورت، شورا خود در اين زمينه تصميم‌‌‌گيري خواهد كرد.

پيشتر، نمايندگان 18 حزب سياسي و نمايندگان مستقل پارلمان با "حسين طنطاوي"، رييس شوراي عالي نظامي، ديدار و در اين مورد گفتگو كرده‌‌‌ بودند. قرار بود هيات تدوين قانون‌‌‌اساسي مدت‌‌‌ها قبل پيش‌‌‌نويس قانون‌‌‌اساسي جديد را تكميل كند اما نمايندگان سكولار و ليبرال پارلمان در اعتراض به تلاش گروه‌‌‌هاي اسلام‌‌‌گرا براي تسلط بر هيات و احتمالا تحميل ديدگاه‌‌‌هاي مذهبي بر قانون اساسي، از همكاري با آنان خودداري ورزيدند و ادامه كار هيات را ناممكن ساختند. انتظار مي‌‌‌رفت تا زمان انتخاب رييس‌‌‌جمهوري جديد، متن قانون‌‌‌اساسي شامل حدود اختيارات رييس جمهوري تكميل و تصويب شده‌‌‌ باشد. مرحله نخست انتخابات رياست‌‌‌جمهوري مصر برگزار شده و قرار است مرحله دوم با شركت دو نامزد داراي بيشترين شمار آرا دو هفته ديگر برگزار شود در شرايطي ‌‌‌كه بدون داشتن قانون‌اساسي، مشخص نيست كه شخصي كه رهبري كشور را در دست مي‌‌‌گيرد قرار است چه وظايف و مسووليت‌ ‌‌هايي داشته باشد. اختلاف سياسي بر سر تشكيل هيات تدوين قانون ‌‌‌اساسي كما بيش به همان شكل در مبارزات انتخاباتي نيز ديده مي‌‌‌شود زيرا صحنه سياسي مصر در حال حاضر محل رقابت گرايش سكولار و ليبرال در برابر گرايش اسلام‌‌‌گرا و مذهبي است هرچند در هر دو طرف، طيفي از عقايد و سياست ‌‌‌هاي گوناگون ديده مي‌‌‌شود.

در مرحله دوم انتخابات، نامزد تشكل اسلام‌‌‌گراي اخوان‌‌‌المسلمين و آخرين نخست ‌‌‌وزير "حسني مبارك"، رييس‌‌‌جمهوري پيشين، به عنوان مدافع آزادي‌‌‌ هاي مدني و تضمين كننده امنيت، به رقابت خواهند پرداخت.

ضرب‌الاجل شوراي عالي نظامي همچنين حاكي از نقش سياسي نظاميان در مصر است كه با وجود دادن تضمين‌‌‌هاي متعدد در مورد كناره‌‌‌گيري از سياست پس از انتخاب رييس‌‌‌جمهوري جديد، همچنان با انتقادهايي مواجه بوده‌‌‌اند و برخي از منتقدان شورا حتي اين نظر را مطرح كرده‌‌‌اند كه نظاميان در نظر دارند با تحت تسلط گرفتن رييس‌‌‌جمهوري آينده، همچنان نفوذ خود را در امور سياسي حفظ كنند.

تعدادي از احزاب، از جمله اخوان‌‌‌المسلمين كه داراي بيشترين كرسي در پارلمان است، در جلسه نمايندگان مجلس و شوراي نظامي شركت نكردند و رييس مجلس كه از اخوان‌‌‌المسلمين است، گفت كه هيچ‌‌‌كس حق ندارد حق پارلمان در قانون‌‌‌گذاري را ناديده بگيرد. سخنگوي "محمد مرسي"، نامزد اخوان‌‌‌المسلمين در مرحله دوم انتخابات رياست‌جمهوري، هم گفته‌‌‌است كه شوراي عالي نظامي حق مداخله در روند تدوين قانون‌ ‌‌اساسي از جمله تعيين تكليف براي هيات تدوين پيش ‌نويس قانون‌‌ ‌اساسي را ندارد.

 

- مشاور رسانه ای حزب آزادي و عدالت مصر، با اشاره به نزدیک بودن طرح اولیه تشکیل مجلس مؤسسان با نظرات قبلی این حزب تأکید کرد؛ طبق قانون مصوب پس از انقلاب 25 ژانویه، هیچ طرفی حق انحلال مجلس را ندارد.

"احمد سبيع" روز جمعه (91.03.19) در مصاحبه با شبكه العالم گفت: نشست نمايندگان احزاب پارلماني و شوراي نظامي حاكم منجر به توافق درباره نحوه تشكيل مجلس مؤسسان شد. سبيع اظهار داشت: "محمد ابراهيم" ریيس اكثريت مجلس نمايندگان و "اسامه ياسين" معاون دبيركل حزب آزادي و عدالت به نمایندگی از این حزب در این نشست شرکت کردند.

سبيع خاطرنشان کرد، مجلس مؤسسان طبق توافق مكتوب احزاب پارلماني و شوراي نظامي شامل 15 كارشناس حقوقي و نماينده دستگاه قضایي، 9 عضو الازهر و نماينده كليساها، 6 عضو اتحاديه ها، نماينده دولت، نماينده نيروهاي مسلح، نماينده پليس، 7 عضو سنديكاهاي كارگري، 39 عضو ده حزب پارلماني و 21 شخصيت سرشناس است. سبيع تأکید کرد: طرح اولیه تشكيل "مجلس مؤسسان " كه در اين نشست تصويب شد، پیشتر از سوي حزب آزادي و عدالت پيشنهاد شده بود ولي برخي طرف ها نمي خواستند اين طرح به تصويب برسد، ولی آنچه در اين نشست تصويب شد اختلاف زيادي با طرح پيشنهادي حزب آزادي و عدالت ندارد. مشاور رسانه ای حزب آزادي و عدالت مصر گفت: خبر "مجبور شدن اخوان المسلمين به توافق با گروه هاي سياسي درباره تشكيل مجلس مؤسسان از ترس انحلال مجلس نمايندگان" صحت ندارد؛ زيرا هيچ كس حق منحل كردن این مجلس را ندارد.

سبيع خاطرنشان کرد: فقط مجلس نمايندگان مي تواند درباره انحلال خود تصميم بگيرد و اگر درخواست انحلال مجلس به دادگاه عالي قانون اساسي پيشنهاد شود ، اول بايد خود مجلس اين درخواست را بررسي كند و تشخيص دهد كه آيا منحل كردن این مجلس ضروري است يا خیر.

سبيع تأکید کرد: طبق قانون اساسي موقت و مصوب بعد از پرسي مارس 2011، هيچ يك از اعضای شوراي نظامي حاكم و ریيس جمهوري حق منحل كردن مجلس نمايندگان را ندارند، و مجلس نمايندگان نيز حق سلب اعتماد از دولت را ندارد. سبيع اظهار داشت، برخي طرف ها درصدد زمینه سازی براي صدور اعلاميه قانوني جديدي به نام اختيارات ریيس جمهوري هستند تا بتوانند حق منحل كردن مجلس نمايندگان را به اختيارات ریيس جمهوري اضافه كنند، زيرا ریيس جمهور حق منحل كردن این مجلس را ندارد .

 

- شفيق درباره انتخابات دور دوم اظهار داشت، بايد هر نتيجه اي را كه در انتخابات به دست مي آيد، قبول كرد.

وي وعده داد، ميادين مصر به روي تظاهرات باز خواهد بود و براي تحقق مطالبات جوانان انقلاب تلاش خواهم كرد. اين در حالي است كه تظاهرات كنندگان در ميدان التحرير كه همچنان بر تعداد آن ها افزوده مي شود، در جمعه تظاهرات ميليوني اصرار بر درخواست انزواي سياسي احمد شفيق و محاكمه مجدد مبارك و ديگر سران رژيم سابق با در دست داشتن پرچم هاي مصر از پارلمان اين كشور خواسته اند وفاداري خود به انقلاب را اثبات كند. تظاهرات كنندگان شعارهايي با مضمون ضرورت سرنگوني حكومت نظاميان و انزواي بازماندگان رژيم سابق از صحنه سياسي به ويژه احمد شفيق رقيب "مرسي" در دور دوم انتخابات رياست جمهوري و تشكيل دولت آزاد و منتخب سر مي دهند.

 

- "محمد البرادعي" تنها راه حل مشكل مصر را در سه كلمه دولت نجات ملي دانست.

به گزارش پايگاه خبري ميدل ايست آنلاين، محمد البرادعي انتخابات را آخرين مرحله دموكراسي خواند و گفت: فضاي كشور براي برگزاري انتخابات مناسب نيست همانگونه كه براي تدوين قانون اساسي منطبق با اصول انقلاب مناسب نيست. البرادعي با بيان اينكه براي بررسي شرايط كشور با نمايندگان گروه هاي مختلف مصري گفتگو خواهد كرد، افزود: بي ثباتي امنيتي و شكاف در ميان مردم مصر نتيجه سوء مديريت مسئولان است و وقت آن رسيده است تا همه گروه ها در كنار هم بنشينند و براي برون رفت از مشكلات چاره جويي كنند.

 

- منابع پزشكي از وخامت حال "حسني مبارك" و زنده بودن وي با تنفس مصنوعي خبر دادند.

به گزارش خبرگزاري الشرق الاوسط مصر، حال حسني مبارك كه در اتاق مراقبت هاي ويژه در بيمارستان زندان طره نگهداري مي شود وخيم شده است. پايگاه مصري بيان كرد: وضع وي به قدري وخيم است كه تاكنون پنج بار تنفس مصنوعي به وي داده اند و برخي منابع مسئول از احتمال انتقال وي به بيمارستان نظامي يا مركز بهداشت جهاني كه قبل از محكوميتش در آن نگهداري مي شد خبر مي دهند. پايگاه فوق افزود، مسئولان زندان طره تيم پزشكي قلب و عروق را به بالين رئيس جمهوري مخلوع مصر طلبيده اند و مشخص شده است كه وي از افسردگي شديد رنج مي برد. از سوي ديگر برخي منابع امنيتي به خبرگزاري رويترز اعلام كردند: تيمي پزشكي از وزارت كشور با مبارك ملاقات كرده است و از وخامت حال وي خبر داده است.

بر اساس گزارش اين تيم زندان طره آماده قبول مبارك نبوده است و بايد از اين مكان منتقل شود و هم اكنون مبارك در اتاق مراقبت هاي ويژه اين بيمارستان قرار دارد.

 

- در اعتراض به حكم دادگاه در مورد پرونده "حسني مبارك"، مردم مصر در ميدان تحرير قاهره تجمع كردند و عليه اين حكم دست به تظاهرات زدند.

تعدادي از نامزدهاي مرحله اول انتخابات رياست جمهوري نيز به منظور حمايت از خواست معترضان، در اين محل حضور يافتند. براساس حكم دادگاه، مبارك، كه ٨٤ سال دارد و وزير كشور كابينه او به حبس ابد محكوم شدند اما دادگاه شش مقام ارشد امنيتي سابق را از اتهام مشاركت در كشتار تظاهركنندگان در جريان اعتراضات عليه حكومت سابق تبرئه كرد. در تظاهرات منجر به كناره‌‌‌گيري حسني مبارك بيش از 800 نفر كشته شدند. پس از صدور حكم دادگاه، حسني‌مبارك كه در بيمارستان بستري بود به زندان انتقال يافت اما روز سه‌‌‌شنبه، منابع وزارت كشور گفتند كه شرايط جسمي او رو به وخامت گذاشته‌‌‌است. حكم دادگاه واكنش گسترده‌‌‌اي در مصر داشت و در شرايطي كه طرفداران مبارك با تاكيد بر سوابق و خدمات او، چنين حكمي را ظالمانه توصيف مي‌كردند، برخي از مخالفان حكومت سابق و خانواده‌‌‌هاي كشته‌‌‌شدگان در تظاهرات گفتند كه انتظار داشتند رييس‌جمهوري پيشين به اعدام محكوم و حكم نيز اجرا شود. دادستان پرونده براي مبارك تقاضاي مجازات اعدام كرده ‌‌‌بود. تجمع‌‌‌كنندگان در ميدان تحرير علاوه بر انتقاد از حكم دادگاه، خواستار آن بودند كه قانون مصوب پارلمان در مورد منع فعاليت سياسي مقامات ارشد حكومت سابق مصر بدون توجه به نوع فعاليت و دوران خدمت آنان، به اجرا گذاشته شود. اجراي اين قانون از ادامه فعاليت "احمد شفيق"، يكي از دو نامزد شركت‌كننده در مرحله دوم انتخابات جلوگيري خواهد كرد. برخي از تظاهركنندگان از مردم خواسته‌‌‌اند در اعتراض به نحوه برگزاري انتخابات رياست جمهوري، از راي دادن در مرحله دوم خودداري ورزند.

 

- مسئول اطلاع رساني ستاد انتخاباتی نامزد گروه اخوان المسلمین مصر، با بیان اینکه یکی از مشاوران آینده "محمد مرسی" قبطی خواهد بود، از شهروندان قبطی خواست به نامزد رژيم سابق كه به كليساهاي آن ها حمله مي كرد، رأي ندهند.

"محمد سعيد" روز جمعه (91.03.19) در مصاحبه با شبكه العالم گفت: احزاب سياسي از مدتي پيش مذاكره با شوراي نظامي حاكم را آغاز كردند، و اين مذاكرات به توافق درباره نحوه تشكيل مجلس مؤسسان منجر شد، به صورتیکه همه احزاب بايد نماينده اي در این مجلس داشته باشند.

سعيد افزود، مردم مصر امروز براي حفظ انقلاب خود و وحدت ملي تلاش مي كنند. محمد سعید خاطرنشان کرد، محمد مرسي نامزد همه گروه هاي انقلابي واقعي است، و در دور دوم انتخابات با نامزد رژيم سابق به رقابت خواهد پرداخت. مسئول اطلاع رساني ستاد انتخاباتي محمد مرسي گفت: مرسي به همه احزاب سياسي تضمين داده است كه شوراي رياست جمهوري تشكيل دهد، ومعاونانش عضو اخوان المسلمين و حزب آزادي و عدالت نخواهند بود؛ مرسي همچنين متعهد شده كه مشاوران خود را از میان احزاب سياسي مختلف انتخاب كند، و دولتي را تشكيل دهد كه نخست وزير و اكثر وزراي آن عضو اخوان المسلمين نباشند. محمد سعيد تأکید کرد: مرسی قرار است يك مشاور قبطی و همچنین يك مشاور زن براي خود تعیین کند. محمد سعيد خاطرنشان کرد، درخواست ما از قبطی ها اين است به نامزد رژيم سابق كه براي حفظ قدرت خود كليساهاي آن ها را منفجر كرد، آنان را به قتل رساند و براي درگير كردن آن ها با مسلمانان تلاش كرد، رأي ندهند. وی افزود، تاريخ اخوان المسلمين بیانگر آن است که اين گروه هيچ وقت به قبطی ها و ديگر اقليت هاي مذهبي مصر اهانت نكرده است .

 

- "ماهر سامي" معاون رييس دادگاه قانون اساسي مصر در اظهاراتي در قاهره اعلام كردكه اين دادگاه روز 14 ژوئن (91.03.25) را براي بررسي درخواست تجديد نظر ارائه شده از سوي كميسيون انتخابات رياست جمهوري در زمينه اعمال قانون انزواي سياسي عوامل رژيم سابق، تعيين كرده است.

سامي گفت: دادگاه قانون اساسي در اين جلسه همچنين درخواست تجديد نظر ارائه شده از سوي دادگاه عالي اداري در زمينه مخالفت بندهاي قانون پارلمان مصر با قانون اساسي را مورد بررسي قرارخواهد داد. وي افزود، پس از اينكه نمايندگان دادگاه قانون اساسي گزارشي در زمينه مطابقت اين دو درخواست تجديد نظر با قانون اساسي تهيه كردند، دادگاه قانون اساسي نظر نهايي خود را اعلام خواهد كرد.

كارشناسان قانون اساسي مي گويند كه در صورت تصويب قانون بركناري سياسي عوامل رژيم سابق، انتخابات رياست جمهوري كه دور اول آن برگزار شد، مجددا برگزار خواهد شد.

اين اقدام به دليل عزل احتمالي "احمد شفيق" آخرين نخست وزير دوران رژيم "حسني مبارك" و از عوامل اين رژيم از صحنه سياسي، صورت خواهد گرفت. كارشناسان قانون اساسي افزودند، درصورتي كه دادگاه قانون اساسي نظر بدهد كه انتخابات پارلماني مخالف قانون انتخابات پارلمان بوده،پارلمان فعلي كه اكثريت نمايندگان آن اسلامگرا هستند باطل اعلام خواهد شد و بايد انتخابات پارلماني مجددا برگزار شود.

به اعتقاد تحليلگران، شوراي نظامي حاكم در مصر دادگاه قانون اساسي را براي اجراي ديدگاه هاي خود مورد بهره برداري قرار داده است و تعيين تاريخ 25 خرداد كه دو روز پيش از برگزاري دور دوم انتخابات رياست جمهوري است تامل برانگيز و از اهميت زيادي برخوردار است. تحليلگران مي گويند، شوراي نظامي حاكم برمصر درصورتي كه مطمئن شود راي دهندگان مصري در دور دوم انتخابات رياست جمهوري قصد دارند نامزد اخوان المسلمين را انتخاب كنند جريان هاي اسلامگرا را تهديد خواهد كرد كه بندهاي قانون پارلمان مخالف قانون اساسي است از اين جهت انتخابات پارلماني باطل بوده و بايد مجددا برگزار شود.

گفتني است كه حملات تبليغاتي عليه نمايندگان اسلامگرا در پارلمان مصر در روزهاي اخير شدت گرفته است.

 

- رئيس حزب جبهه دمكراتيك مصر از اختلاف شوراي نظامي حاكم با اخوان المسلمين درباره نحوه تشكيل مجلس مؤسسان خبر داد.

"السعيد كامل" رئيس حزب جبهه دمكراتيك مصر گفت: شوراي نظامي حاكم و حزب آزادي و عدالت شاخه سياسي اخوان المسلمين در خصوص اصول و ضوابط تشكيل مجلس مؤسسان با يكديگر اختلاف دارند.

السعيد كامل افزود، شوراي نظامي روز نشستي را با حضور نمايندگان 18 حزب سياسي بجز حزب آزادي و عدالت براي بررسي چگونگي تعيين تركيب مجلس مؤسسان برگزار كرد و به اين احزاب تا روز پنجشنبه (91.03.18) مهلت داد كه درباره نحوه تشكيل اين مجلس به اجماع برسند. رئيس حزب جبهه دمكراتيك مصر افزود، شوراي نظامي حاكم به نمايندگان احزاب سياسي اعلام كرد كه اگر درباره نحوه تشكيل مجلس مؤسسان به توافق نرسند، بايد قانون اساسي مصوب سال 1971 به صورت موقت اجرا شود .

اين در حالي است كه "سعد الكتاتني" رئيس مجلس نمايندگان مصر تشكيل مجلس مؤسسان را وظيفه پارلمان مي داند و اعلام مي كند كه پارلمان هرگز حق "تشكيل مجلس مؤسسان" خود را به نهادي ديگر واگذار نخواهد كرد. الكتاتني افزود، قانونگذاري حق مسلم مجلس نمايندگان است.

الكتاتني گفت: مجلس نمايندگان به هيچ نهادي اجازه نخواهد داد كه قوانيني را كه در حوزه اختيارات مجلس نمايندگان است، صادر كند. مصر هم اكنون با قانون اساسي موقتي به نام اعلاميه مواد قانوني شامل 63 ماده اداره مي شود .طبق اعلاميه مواد قانوني كه مارس 2011 به همه پرسي گذاشته شد؛ مجلس نمايندگان موظف به تشكيل مجلس مؤسسان با 100 عضو براي تدوين قانون اساسي جديد است .   

 

- "احمد شفيق"، نامزد راه يافته به دور دوم انتخابات رياست جمهوري در مصر، تلاش براي ترورش در هنگام حضور در استوديو شبكه "الحياة" را تكذيب كرد.

به گزارش المحيط ؛ شفيق با تكذيب اين خبر افزود كه من در هنگامي كه براي مصاحبه به اين شبكه مي رفتم، با هيچ مورد مشكوكي مواجه نشدم و خبرهاي منتشر شده در خبرگزاري هاي مختلف مبني بر ترور خود از سوي افراد تندرو را خلاف واقع مي دانم. وي همچنين دوباره خواسته تظاهرات كنندگان در ميدان التحرير كه خواهان از سر گيري محاكمه "حسني مبارك" شدند را "خواسته كودكانه" تعبير كرد و انزواي سياسي خود را رد كرد.

وي همچنين افزود، در صورت پيروزي در دور دوم انتخابات، اجازه حضور تظاهرات كنندگان در ميدان التحرير را نمي دهم و حضور مردم در خيابان ها را برخلاف قانون اساسي مصر مي دانم.

 

رئيس سرويس اطلاعاتي قطر با "احمد شفيق" ديدار كرد.

به گزارش پايگاه خبري محيط، "عصام العريان" از رهبران اخوان المسلمين نوشت، رئيس سرويس اطلاعاتي قطر با ميانجيگري سرويس اطلاعاتي مصر با احمد شفيق ديدار كرد. العريان خبرها مبني بر ديدارش با "احمد ناصر" رئيس سرويس اطلاعاتي قطر را تكذيب كرد و گفت:‌ اين ادعاها شايعه اي بيش نيست.

 

- "عبدالمنعم عبدالمقصود" وكيل گروه اخوان المسلمين مصر در قاهره گفت: بازگشت مردم مصر به ميدان التحرير شوراي نظامي را غافلگير كرد و طرح هاي اين شورا براي فراهم كردن افكار عمومي در جهت پيروزي "احمد شفيق" در مرحله دوم انتخابات رياست جمهوري را ناكام كرد.

عبدالمقصود گفت: شوراي نظامي نيروهاي مسلح پس از انتقال قدرت به پارلمان از راه دمكراتيك داراي اختيارات قانوني يا قانون گذاري براي ايجاد تغيير در قانون اساسي فعلي نيست. وي افزود: طرح هرگونه قانون جديد بايد از طريق پارلمان انجام گيرد و شوراي نظامي نبايد در اين زمينه اقدام كند. عبدالمصود گفت: هرگونه ايده در زمينه صدور بيانيه مرتبط با قانون اساسي تنها در مرحله انتقالي انجام مي گيرد و اين مرحله پس از برگزاري دور اول انتخابات رياست جمهوري و نزديك شدن به دور دوم به پايان خود نزديك مي شود از اين رو مطرح كردن اين ايده بر خلاف منطق است زيرا كه اختيارات رييس جمهوري و پارلمان بايد بر اساس قانون اساسي دائمي باشد.

وي افزود، بازگشت مجدد مردم به ميدان التحرير شوراي نظامي را به شدت غافلگير كرد و باعث شد كه طرح هاي اين شورا در زمينه آماده كردن افكار عمومي براي بازگشت احمد شفيق دچار با مشكل مواجه شود. عبدالمقصود گفت: افزايش آگاهي هاي مردم و اشتياق آن ها براي پيروزي انقلاب و نيز توافق نيروهاي سياسي در مرحله فعلي تضمين كننده فراهم شدن زندگي صلح آميز و دمكراتيك، پايان دادن به حكومت نظاميان و تحويل دادن قدرت به رييس جمهور غير نظامي و منتخب از سوي مردم است.

 

- جنبش‌هاي سياسي و انقلابي مصر با دادن فراخواني از مردم اين كشور دعوت كردند، در اعتراض به حضور "احمد شفيق" در دور دوم انتخابات رياست جمهوري اين كشور در تظاهراتي با عنوان "دفاع از حقوق شهدا" شركت كنند.

به گزارش فارس به نقل از روزنامه اليوم السابع، جنبش‌ها و تشكل‌هاي سياسي و انقلابي مصر مردم اين كشور را به شركت در تظاهراتي با در اعتراض به حضور "احمد شفيق" در دور دوم انتخابات رياست جمهوري اين كشور دعوت كردند. بر اساس فراخوان داده شده توسط اين احزاب و تشكل ‌هاي سياسي و انقلابي مصر اين تظاهرات در ميدان التحرير و با عنوان "دفاع از حقوق شهدا" برگزار مي‌شود. فراخوان برگزاري جمعه دفاع از حقوق شهدا در حالي در مصر داده مي‌شود كه دادگاه عالي اين كشور در بيانيه‌اي از اجراي قانون "بركناري سياسي" در اين كشور خبر داده بود.

 

لیبی

- سخنگوي رسمي شوراي انتقالي ليبي و سخنگوي رسمي وزارت دفاع اين كشور ضمن تكذيب خبر فرار "سيف الاسلام قذافي" از زندان اعلام كردند كه وي همچنان در زندان الزنتان تحت بازداشت است.

به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه اليوم السابع مصر، "محمد الحريزي" سخنگوي رسمي شوراي انتقالي ليبي و "عادل البرعصي" سخنگوي رسمي وزارت دفاع ليبي در اظهاراتي تاكيد كردند كه سيف الاسلام همچنان در زندان الزنتان تحت بازداشت قرار دارد. اين دو مقام ليبيايي با تكذيب خبر برخي رسانه ها درباره فرار سيف الاسلام به نيجر يا قبرس، اعلام كردند، سيف الاسلام از لحاظ جسماني شرايط مناسبي دارد و تحت حراست شديد نيروهاي امنيتي در الزنتان قرار دارد. برخي رسانه ها از فرار سيف الاسلام از بازداشتگاهش با كمك "محمد رشيد" مشاور ويژه وي خبر داده بودند.

از سوي ديگر روزنامه البيان در گزارشي نوشت، "ناصر المانع" از مقامات شوراي انتقالي ليبي فرار سيف الاسلام و فرود هواپيماي وي در نيجر را كاملا تكذيب كرد. وي در يك كنفرانس خبري اظهار داشت، ما بر عدم صحت اين خبر تاكيد مي كنيم. كساني كه اين گونه اخبار را منتشر مي كنند در تلاش براي بر هم زدن امنيت كشور و ايجاد فتنه ميان مردم هستند اما ليبي همچنان در امنيت و آرامش باقي مي ماند.

 

- فضاي شكننده امنيتي در ليبي، به محملي براي رشد القاعده تبديل شده است.

به گزارش شبكه تلويزيوني سي ان ان، ليبي پس از سقوط حكومت "معمر قذافي" در حال ساخت آينده سياسي خود است. در چنين شرايطي، افراد داراي نگرش هاي جهادي كه متحدان القاعده هستند از فضاي موجود در ليبي به عنوان فرصتي براي خودشان استفاده مي كنند. آن ها با آر پي جي‌هاي خود شب ها حمله مي كنند. گروه هاي وابسته به القاعده مسوول حمله اخير به كنسول گري آمريكا در بنغازي بوده اند. آن ها اين حمله را براي گرفتن انتقام "محمد الليبي"، فرد شماره دوي القاعده انجام دادند كه چند روز پيش در حمله هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا در پاكستان كشته شد. در پي اين حمله، تدابير امنيتي در اطراف مراكز غربي‌ها در طرابلس (پايتخت ليبي) شدت پيدا كرده است. فعاليت يك گروه كوچك وابسته به القاعده در شرق ليبي كه با ديدگاههاي افراطي اسلام خواهانه فعاليت مي كند و به نام گردان هاي عبدالرحمان معروف است نگران كننده شده است.

"عبدالرحمان" يك روحاني مصري است كه به علت نقشش در حمله به مركز تجارت جهاني در سال هزار ونهصدو نود و سه در آمريكا در زندان به سر مي برد. اين گروه، تصاوير تبليغاتي خودش را در اينترنت هم منتشر مي كند. منابع اطلاعاتي به سي ان ان گفته اند كه اواخر سال گذشته ايمن الظواهري، رهبر شبكه القاعده يكي از مهره‌هاي مطرح القاعده را به ليبي فرستاد تا اردوگاهي براي نيروهاي القاعده در منطقه اي نزديك شهر بنغازي ايجاد كند. وي تنها عنصر افراطي القاعده نيست كه در منطقه فعاليت دارد. يكي از زندانيان سابق گوانتانامو نيز تلاش كرده است در اطراف بنغازي، پايگاهي براي آموزش افراد مدنظرش با گرايش هاي جهادي اسلام خواهانه ايجاد كند. منابع متعدد دولتي در ليبي مي گويند از فعاليت دو فرد مذكور و گروههاي آن ها در اطراف بنغازي اطلاع دارند و قبايل قدرتمند در منطقه بر فعاليت اين دو گروه نظارت دارند. يكي از منابع مطلع به سي ان ان گفته است افرادي كه از اين دو اردوگاه خارج مي شوند هرگز نمي توانند به آنجا بازگردند زيرا كشته مي شوند. يكي ديگر از منابع مطلع دولتي ليبي گفته است قبايل مذكور در اين منطقه اجازه دارند افرادي را كه به اين دو اردوگاه مي روند دستگير كنند يا بكشند. همه طرف هاي مطرح دراين زمينه مي گويند از تاكتيك دولت ليبي دربرخورد با اين دو اردوگاه به شكل حمله به آن حمايت مي كنند.آنها مي گويند در ليبي هيچ كس نمي خواهد القاعده در اين كشور فعاليت داشته باشد. فقط قبايل محلي به كار اين شبه نظاميان وابسته به القاعده رسيدگي نمي كنند بلكه به گفته يكي از منابع مطلع دولتي در ليبي، هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا نيز بر فراز اين منطقه در ليبي پرواز مي كند تا فعاليت اين مركز را زيرنظر داشته باشد. پرواز اين هواپيماهاي آمريكايي به قدري مشهود است كه ساكنان محلي به مسوولان محلي در اين خصوص شكايت كرده اند. منابع مطلع مي گويند حدود دويست تا سيصد نفر در اين دو اردوگاه افراد داراي گرايشهاي افراطي حضور دارند و احتمالا 20 تا 30 نفر از آن ها داراي نگرش هاي افراطي اسلام خواهانه است. منابع مطلع دولتي ليبي مي گويند پيش بيني مي شود اين افراد بزودي دستگير شوند.

 

- صدها مرد مسلح ليبيايي با اعلام درخواست شان مبني بر حاكميت قانون اسلامي درشهر بنغازي واقع درشرق اين كشور راهپيمايي كردند.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از بنغازي، افزون بر 300 مرد مسلح كه بعضي از آن ها سوار برخودروهاي حامل توپ هاي ضد هوايي و تسليحات سنگين بودند، در ميدان آزادي شهر بنغازي به حركت درآمدند. اين افراد در شعارهايشان اعلام كردند، تحت فرمان دولتي كه بر اساس قوانين خدا كه در قرآن حكم شده است، حكمراني نكند، نخواهيم بود. اين افراد همچنين شعار مي دادند، دموكراسي يك سيستم دولتي غربي است كه با شيوه اسلامي در تضاد است. بعضي از افراد ياد شده حامل بنرها و پرچم هاي سياه رنگي بودند كه روي آن ها به رنگ سفيد نوشته شده بود 'هيچ خدايي بجز خدا (الله) نيست.

هنگام خروج افراد مسلح از ميدان آزادي شهر بنغازي، تعدادي از فعالان كه چند زن نيز درميانشان بود، در اعتراض به افراد مسلح راهپيمايي كردند كه اين تظاهرات پس از غروب آفتاب بدون حادثه خاصي پايان يافت.

اين تظاهرات در آستانه برگزاري انتخابات مجلس موسسان در ليبي كه به درخواست شوراي ملي انتقالي اين كشور قرار است 19 ژوئن (30 خرداد) برگزار شود، انجام شد. اين حوادث يك روز پس از اينكه يك بمب دست ساز در مقابل مقر سياسي آمريكا در شهر بنغازي منفجر و موجب زخمي شدن يك نگهبان شد، رخ داد. شهر بنغازي خواستگاه خيزش و انقلاب مردمي عليه حكومت بركنار شده "معمر قذافي" بود.

 

- يك نويسنده اردني مدعي شد كه "امام موسي صدر" و همراهانش در اتاق اعدامي در باب العزيزيه، ‌مقر حاكميت سرهنگ "معمر قذافي"، ديكتاتور معدوم ليبي به شهادت رسيده‌ اند.

"نزيهه محمد سليمان عيسى" نويسنده اردني به‌تازگي مدعي شده است كه از وضع امام موسي صدر و همراهانش در ليبي كاملاً با خبر بوده اما اين راز را ۳۳ سال از بيم جانش مخفي نگه‌ داشته بود. اين نويسنده اردني مي‌گويد هنگام ورود امام موسي صدر و همراهانش به ليبي وي در وزارت خارجه اين كشور به عنوان مترجم مشغول به كار بوده و بنا به مقتضاي شغلش از برخي امور اطلاع و آگاهي داشته است.

وي مي‌گويد، اين حكايت را از زبان "يوسف الدبري"‌ مدير اطلاعات قذافي شنيده است كه با وي روابط خانوادگي گسترده و عميقي داشت، چون همسر وي لبناني‌تبار بود و در زماني كه به عنوان وابسته نظامي سفارت ليبي در لبنان مشغول فعاليت بوده با همسرش آشنا شده و با وي ازدواج كرده است. بر اساس گفته‌هاي اين نويسنده اردني، قذافي پس از به شهادت رساندن امام موسي صدر و همراهانش بسيار ناراحت بود و نمي‌دانست كه چگونه اين موضوع را از جامعه جهاني كتمان كند.

نزيهه مي‌گويد: به نظر قذافي بهترين راه آن رسيد كه اعلام كند كه امام موسي صدر هنگام خروج از ليبي به قصد رم، پايتخت ايتاليا گم شده و هيچ كس از سرنوشت وي پس از خروج از ليبي آگاه نيست و قرار شد دو نفر كه شبيه امام موسي صدر و همراهانش بودند را شبيه‌سازي كرده و با تهيه گذرنامه‌ها و رواديد سفر براي آن ها و اعزام آن ها به رم اين گونه وانمود كنند كه امام موسي صدر و همراهانش واقعاً به ايتاليا فرستاده شدند تا نقش امام موسي صدر و همراهانش را بازي كنند. وي مي‌گويد: قذافي پس از به شهادت رساندن امام موسي صدر و همراهانش دستور داد پيكر آنان را در بياباني در "سبها" به خاك بسپارند.اين نويسنده اردني به محل دقيق دفن پيكر امام موسي صدر اشاره‌اي نكرده است.

 

- يك منبع امنيتي در بنغازي گفت: يك گروه كه خود را 'گردان هاي "اسير عمر عبدالرحمن" مي نامد با پخش اعلاميه هايي تهديد كرده است منافع آمريكا در ليبي را مورد تهديد قرار مي دهد.

پيشتر منابع امنيتي سفارت آمريكا در طرابلس اعلام كردند كه كنسولگري آمريكا در شهر بنغازي در شرق ليبي با يك بمب مورد حمله قرار گرفته اما به كسي آسيبي نرسيده است. اين منبع كه خواست نامش فاش نشود ضمن ابراز تاسف از اين حمله گفت: سفارت آمريكا از مقامات ليبي درخواست كرده تدابير امنيتي در اطراف نمايندگي هاي آمريكا در ليبي را افزايش دهند.  

 

تونس

- مقدمه قانون اساسي آينده تونس كه قرار است در مجمع ملي موسسان اين كشور به تصويب برسد تدوين شد.

به گزارش خبرگزاري فرانسه، اين سند كه كميسيون امور تدوين مقدمه و اصول اساسي تونس آن را منتشر كرده است قرار است در نشستي عمومي مانند همه متون و مواد قانون اساسي جديد قانون اساسي به تصويب برسد.

نسخه تصويب شده اين مقدمه در كميسيون، اهداف انقلابي را كه زمينه آزادي ملت را از استعمار و ديكتاتوري فراهم كرد، ذكر مي كند. اين مقدمه تصريح مي كند قانون اساسي بر اصول اسلام توام با سعه صدر، ميانه روي ارزش هاي انساني و همچنين دستاوردهاي تمدني ملت تونس و جنبش اصلاح طلب آن مبتني خواهد بود. اين متن همچنين به ارزش هاي هويت عربي اسلامي كشور اشاره مي كند. مقدمه قانون اساسي تونس به ايجاد نظام جمهوري دموكراتيك و حكومتي مدني اشاره مي كند كه در آن حكومت از آن ملت است و جابجايي قدرت مسالمت جويانه است و تفكيك قوا و استقلال دستگاه قضايي را ذكر مي كند. اين متن پس از چندين ماه كار كه در طول آن 22 عضو كميسيون به نظرات كارشناسي شماري از قضات ، كارشناسان، نمايندگان سازمان هاي ملي و بين المللي گوش دادند تامين شد.

مهم ترين مجلس ملي موسسان تونس كه برگرفته از انتخابات 23 اكتبر 2011 است، تدوين و تصويب قانون اساسي جديد كشور است. "مصطفي بن جعفر" رئيس مجلس موسسان تونس بارها تكرار كرده است اين وظيفه 23 اكتبر آينده تمام خواهد شد كه به اين ترتيب راه براي انتخابات عمومي در تونس باز خواهد شد.  

 

- با وجود توافق‌هاي اوليه ليبي و تونس براي تحويل نخست وزير دولت "قذافي" كه به تونس گريخته، رييس‌جمهوري تونس اعلام كرد كه وي را به مقام‌هاي ليبي تحويل نمي‌دهد.

به گزارش شبكه خبري الجزيره، "منصف المرزوقي"، رييس جمهور تونس در گفتگو با تلويزيون تونس گفت: من همچنان با تحويل "بغدادي المحمودي"،‌ آخرين نخست‌وزير قذافي به مقام‌هاي ليبايي مخالفم و نمي‌توانم كسي را به ليبي تحويل دهم كه مي‌دانم در آنجا مورد شكنجه قرار مي‌گيرد و يا به قتل مي‌رسد. وي افزود، نزديك به چهار ماه است كه براي تحويل البغدادي المحمودي مورد فشار قرار گرفته‌ام اما در شرايط كنوني المحمودي را به ليبي تحويل نمي‌دهيم. من بارها گفته‌ام كه ليبيايي‌ها حق دارند خواستار بازگشت المحمودي به كشورشان شوند، همان گونه كه ما نيز مي‌خواهيم "زين العابدين بن علي"، رييس جمهوري فراري تونس را به كشور بازگردانيم.

رييس جمهوري تونس ادامه داد، اگر قرار باشد كه المحمودي به ليبي تحويل داده شود، بهتر است كه به دولتي كه از سوي ملت ليبي و از طريق انتخابات روي كار آمده تحويل داده شود. اين در حالي است كه حمادي الجبالي، نخست وزير تونس هفته‌ گذشته اعلام كرده بود كه مقام‌هاي ليبيايي تعهد كتبي و شفاهي دادند كه به حقوق المحمودي احترام مي‌گذارند و در صورت تحويل وي به ليبي مورد تعرض قرار نمي گيرد و بر همين اساس توافق‌ها ميان دو طرف براي تحويل المحمودي به ليبي حاصل شده است. به گفته الجبالي كميته‌اي در اين خصوص تشكيل شده كه به ليبي سفر مي‌كند، اما رييس جمهوري تونس اعلام كرد كه گزارش اين كميته‌ چيزي را تغيير نمي‌دهد و وي هيچ گاه در شرايط كنوني حكم استرداد المحمودي به ليبي را امضا نخواهد كرد.

 

- دهمين مانور مشترك دريايي ايتاليا و تونس از دوشنبه (91.03.22) به مدت 5 روز در آب هاي جنوب ايتاليا برگزار مي شود.

اين تمرينات دريايي از 22 تا 26 خرداد ماه تحت عنوان 'Oasis' در آب هاي شرق جزيره سيسيل برگزار مي شود. گفته مي شود اين مانور دريايي براي افزايش همكاري بين المللي با كشورهاي حوزه مديترانه و با هدف رشد و تحكيم توان همكاري ميان نيروهاي دريايي ايتاليا و تونس در زمينه جستجو و امدادرساني دريايي، مراقبت و كنترل ترافيك كشتي هاي تجاري در مقابل فعاليت هاي غير قانوني برگزار خواهد شد. مانور امسال براي نخستين بار به فعاليت هاي زيرآبي با هدف جستجو و پاك سازي بمب از كف دريا توسعه مي يابد و  ايتاليا در اين مانور با يك كشتي گشت 'كوماندانته فوسكاري' مجهز به يك فروند بالگرد Ab212 ، يك گروه بازرسي، يك واحد دريايي كمكي، يك يدك كش دريايي و يك گروه قواصي شركت مي كند.

تونس نيز با دو كشتي گشت 'Annon' و ' Hamilcar ' ، يك گروه بازرسي و يك گروه قواصي در اين مانور همكاري مي كند.

 

الجزاير

- ناظران خارجي از شرايط كلي انتخابات پارلماني الجزایر ابراز خرسندي كردند.

به گزارش روز جمعه (91.03.19) شبکه العالم، درحالی که ناظران خارجی از روند برگزاری انتخابات الجزایر ابراز رضایت کرده اند، برخی احزاب سياسي نظام را به تقلب در انتخابات متهم كرده، و برخي نيز نسبت مشاركت در انتخابات را قابل قبول مي دانند.

"دحو ولد قابليه" وزير كشور الجزایر درباره انتخابات گفت، نسبت مشاركت مردم در انتخابات مجلس كه روز پنجشنبه برگزار شد به 43 در صد رسيد اين در حالي است، كه عمليات شمارش آرا ادامه دارد و انتظار مي رود احزاب اسلام گرا پيشي بگيرند. خبرنگار العالم ادامه داد، نسبت مشاركت راي دهندگان درانتخابات غافلگير كننده بود زيرا ناظران بعيد مي دانستند بيش از 30 در صد از مردم در آن شركت كنند. اما گزارش ها حاکی است مشاركت در ساعات پاياني راي گيري بسيار بهتر از زمان آغاز آن بود، و ناظران خارجي شرايط برگزاري را خوب توصيف كردند.

"خوزه اگناسيوسالافرانكا" ریيس هيات ناظران اتحاديه اروپا درباره این انتخابت گفت: بر اساس گزارش هاي ناظران، انتخابات در شرايط عادي و مسالمت آميز برگزار شد و مشكلي پيش نيامد. اما برخی احزاب الجزایري اين اندازه خوش بين نیستند، به گونه اي كه "خالد بونجمه" رئيس حزب عدالت اجتماعي الجزایر به خبرنگار العالم گفت: برخي احزاب كه ادعاي ملي گرایی دارند در انتخابات تقلب كردند و نمي خواهند مردم در انتخاب خود آزاد باشند.

وي تاكيد كرد: تقلب در انتخابات به نفع الجزاير و استقلال اين كشور نيست بلكه در راستاي خدمت گذاري به استعمار جديد است. از سوي ديگر "عبدالمجيد مناصره" ریيس جنبش التغيير به خبرنگار العالم گفت: فرايند انتخابات بر خلاف نظر افراد بد بين با مشاركت خوبي برگزار شد، اما آن گونه هم كه افراد خوش بين اعتقاد دارند سالم نبود و از آغاز انتخابات، تخلفات نیز آغاز شد. وي گفت: اميدوارم حجم تخلفات در انتخابات به گونه اي نباشد كه فرايند آن را از مسير اصلي خود منحرف كند، و مردم الجزایر را نيز به سوي سرنوشت نامعلوم و پر تنش پيش ببرد، زيرا مردم به اين انتخابات اميدوار هستند.

 

- جبهه آزاديبخش ملي حاكم در الجزاير، با كسب 220 كرسي از مجموع 462 كرسي در انتخابات پارلماني بر ساير رقبا پيروز شد. به گزارش شبكه خبري العالم، احزاب معروف به اسلامگرايان با 7 حزب رتبه سوم را به دست آوردند.

"محمد خوجه" استاد دانشگاه الجزاير در گفتگو با شبكه خبري العالم تصريح كرد، مشاركت در انتخابات نسبت به انتخابات پارلماني دوره گذشته بيشتر بوده است. وي افزود، يكي ديگر از مشخصات اين انتخابات، باقي ماندن قدرت در دست گروه هاي سياسي حاكم و تداوم سلطه احزاب قديمي مانند جبهه آزاديبخش ملي و تجمع ملي دموكراتيك بر بسياري از كرسي هاي پارلماني است. جريان ملي اكثريت كرسي هاي پارلمان را براي خود حفظ كرد، ولي احزاب معروف به اسلامگرايان كه با توجه به انقلاب هاي منطقه اي و تحول صورت گرفته انتظار كسب كرسي هاي بيشتر را داشتند، نتوانستند به موفقيت دست يابند.

"عبدالعالي رزاقي "استاد دانشگاه الجزاير در گفتگو با العالم اظهار داشت: متاسفانه اين نتايج نشان داد كه حكومت فعلي الجزاير با صرف نظر از همه تحولات بين المللي در قدرت مي ماند و احزاب اسلامي از نقطه نظر حكومت فعلي در الجزاير از قدرت سياسي برخوردار نيستند. "دحو ولد قابليه" وزير كشور الجزاير نتايج رسمي انتخابات را اعلام و خاطر نشان كرد كه جبهه آزاديبخش ملي حزب "عبدالعزيز بوتفليقه" رييس جمهور و تجمع ملي دموكرات حزب وابسته به احمد اويحيي نخست وزير الجزاير، اكثريت را در مجلس نمايندگان كسب كردند. جبهه آزاديبخش ملي با 220 كرسي و پس از آن هم پيمانش تجمع ملي دموكرات 68 كرسي را به دست آورد؛ اين بدان معني است كه با اين اكثريت در پارلمان، تصويب قوانين و اصلاح قانون اساسي كه بوتفليقه در سخنراني 15 آوريل وعده آن را داده بود، براي حزب حاكم ممكن مي شود. احزاب سلامي با هفت حزب خود 59 كرسي به دست آوردند و تشكل "الجزاير الخضراء" كه شامل جنبش هاي اصلاح و نهضت و جامعه صلح است، 48 كرسي كسب كردند كه نسبت به انتخابات 2007 ، 11 كرسي از دست دادند. جبهه عدالت و توسعه اسلامي وابسته به "عبدالله جاب الله" ، 7 كرسي به دست آورد در حالي كه پيش از اين اعلام كرده بود كه پيروزي حزبش حتمي است. جبهه التغيير وابسته به "عبدالمجيد مناصره" وزير صنعت سابق فقط 4 كرسي كسب كرد. حزب عدالت و توسعه وابسته به محمد سعيد نامزد رياست جمهوري سابق و نيز جبهه الجزاير جديد وابسته به "احمد بن عبدالسلام" كه از جنبش اصلاح جدا شده است، هيچ كرسي به دست نياوردند.
احزاب ائتلاف اسلامي در الجزاير، تاكيد كردند كه تقلب و تزوير گسترده در نتايج انتخابات مجلس صورت گرفته است و درباره خطرات اين مساله براي كشور هشدار دادند.

 

- روزنامه الوطن روز جمعه (91.03.19) نوشت: مردي پس از آنكه در اعتراض به توقيف گواهينامه رانندگي اش به وسيله پليس در منطقه معسكر الجزاير خود را آتش زد، جان باخت.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از الجزيره، روزنامه الوطن چاپ الجزاير در شماره پايان هفته خود افزود: اين مرد 36 ساله كه نام كامل وي ذكر نشده است، با سوختگي درجه 3 در بيمارستاني در شهر 'اوران' در 360 كيلومتري غرب الجزيره پذيرش شد، اما روز بعد از آن درگذشت. اين فرد براي ابراز خشم نسبت به توقيف گواهينامه اش به وسيله مامور پليسي كه شاهد رانندگي خطرناك وي بود، خود را به مواد سوختي آغشته كرد و به آتش كشيد.

 

- حجت الاسلام "محمد رضا ميرتاج الديني" معاون رييس جمهوري اسلامي ايران در اجراي قانون اساسي با بدرقه "مراد مدلسي" وزير امور خارجه الجزاير، الجزيره را به مقصد تهران ترك كرد.

ميرتاج الديني كه براي تحويل پيام دعوت رييس جمهوري كشورمان به رييس جمهوري الجزاير براي شركت در اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران به اين كشور سفر كرده است، عصر جمعه (91.03.19) به سفر چهار روزه خود به الجزاير پايان داد. معاون رييس جمهوري روز سه شنبه هنگام ورود به الجزاير در فرودگاه بين المللي "هواري بومدين" از سوي وزير خارجه اين كشور مورد استقبال قرار گرفت. ميرتاج الديني در اين سفر با "عبدالعزيز بوتفليقه" رييس جمهوري، "عبدالقادر بن صالح" رييس مجلس سنا، "محمد العربي ولد خليفه" رييس مجلس ملي مردمي و همچنين 'مراد مدلسي' وزير خارجه الجزار ديدار و گفتگو كرد. معاون رييس جمهوري همچنين شامگاه پنجشنبه با حضور در محل سفارت كشورمان در الجزاير با كاركنان سفارت، نمايندگان نهادهاي مختلف كشورمان و ايرانيان مقيم الجزاير ديدار و گفتگو كرد.

"حميد بيات" مدير كل خاورميانه و شمال آفريقاي وزارت امور خارجه كشورمان، ميرتاج الديني را در اين سفر همراهي مي كرد.

 

سودان

- مذاكرات مستقيم ميان سودان و سودان جنوبي در آديس آبابا،‌ پايتخت اتيوپي به دليل عدم توافق نظر بر سر مناطق مرزي متوقف شد.

روزنامه سوداني الصحافه چاپ خارطوم در خبري از مذاكرات خارطوم و جوبا در آديس آبابا، پايتخت اتپوپي نوشت كه مذاكرات دو سودان به بن بست منتهي شده است. اين روزنامه سوداني علت به بن بست رسيدن اختلافات دو كشور را عدم دستيابي به توافق برسر مناطق مرزي بيان كرد. مذاكرات دو سودان با حضور هيئتي از اتحاديه آفريقا به رياست "تابو امبكي"، رئيس جمهوري سابق آفريقاي جنوبي برگزار شده بود و اين هيئت در نشست‌هاي جداگانه‌اي با دو طرف درگير گفتگو مي‌كرد.

الصحافه به نقل از "هايله منكريوس"، نماينده ويژه سازمان ملل در امور سودان و سودان جنوبي نوشت كه روند مذاكرات به خوبي پيش نمي‌رود، اما نمي‌توان گفت كه اين مذاكرات در شرايط بدي قرار دارد. خارطوم، سودان جنوبي را به از بين بردن تلاش‌هاي ميانجي‌گرايانه آفريقا جهت دستيابي به توافق بر سر مسائل امنيتي متهم كرده و نسبت به وقوع درگيري‌هاي مسلحانه بين طرفين هشدار داده است. سودان و سودان جنوبي مذاكرات خود در آديس ابابا را با هدف گفتگو برسر شماري از موضوعات مورد اختلاف از جمله مسائل امنيتي، نفت و امور مرزي آغاز كرده بودند، اما اين مذاكرات به دنبال آغاز درگيري‌هاي مسلحانه بين دو كشور در منطقه نفت‌خيز "هجليج" متوقف شد.

 

- عفو بين الملل مي گويد شوراي امنيت بايد براي توقف حملات هوايي ارتش در ايالت هاي جنوبي سودان وارد عمل شود و به ارسال كمك بپردازد.

به گزارش الجزيره، سازمان عفو بين الملل گفته است كه شوراي امنيت سازمان ملل متحد بايد براي حفاظت از غير نظاميان در سودان تلاش كند و براي متوقف كردن حملات هوايي بي رويه در اين ناحيه، اقدامات فوري صورت دهد. اين گروه حقوق بشري در گزارشي كه روز پنجشنبه (91.03.18) منتشر شد، از سازمان هاي كمك رسان خواست فورا در مناطق آسيب ديده در ايالتهاي جنوبي «كوردوفان و نيل آبي»، به كمك رساني بپردازند.

عفو بين الملل گفت بازرسان اين سازمان از هشت اردوگاه هاي پناهندگان در جنوب سودان بازديد كردند و در آنجا مشاهده كردند كه ساكنان اين اردوگاه ها، علاوه بر كمبود آب و مواد غذايي، با خطراتي چون استخدام اجباري در گروه هاي مسلح و خشونت هاي جنسي مواجه هستند.

 

موريتاني

- رئيس جمهور پيشين موريتاني با طرح این موضوع که رژیم حاکم این کشور مرده و در حال سقوط است، نسبت به وضع موجود اعتراض کرد.

به گزارش روز پنجشنبه (91.03.18) پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبری العالم، مخالفان در موريتاني با برگزاري تظاهرات و تجمع در نواكشوت خواستار سرنگوني رژيم "محمد ولد عبدالعزيز" رئيس جمهور اين كشور به علت سوء مديريت و ديكتاتوري شدند.

"علي ولد محمد فال" رئيس جمهور پيشين موريتاني كه از شخصيت هاي مهم حامي تحركات مردمي به شمار مي رود به شبكه العالم، گفت: من برگزاري نماز ميت را براي رژيم حاكم خواستار شده ام و اين بدان معنا است كه رژيم در حال سقوط است. "صالح ولد حننا" رئيس حزب حاتم نیز در حاشيه اين تظاهرات در گفتگو با شبكه العالم، اظهارداشت، مردم موريتاني امروز به طور گسترده تظاهرات و تجمع برگزار كرده اند تا به رژيم محمد ولد عبدالعزيز بگويند كه كناره گيري و قدرت را به افراد شايسته واگذار كند. مخالفان خواهان کناره گیری حکومت هستند و حکومت را به فساد، بی لیاقتی و استبداد متهم می کنند اما حکومت و احزاب طرفدار آن مخالفان را ورشکستگان سیاسی و فاسد می داند.

91.03.20-115355

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶