نگاه آفران > آفران: تحولات آفريقاي عربي

آفران: تحولات آفريقاي عربي

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۴/۷

مصر

 - برخی منابع در حزب آزادی و عدالت، شاخه سیاسی اخوان المسلمين مصر با بیان اینکه رایزنی‌ها برای تشکیل دولت جدید آغاز شده، اعلام کردند که 70 درصد اعضای کابینه وابسته به اخوان المسلمين یا آزادی و عدالت نخواهند بود.

منابع آگاه در حزب آزادی و عدالت در گفتگو با روزنامه "المصری الیوم" اعلام کردند که رهبران این حزب رایزنی برای تشکیل دولت جدید مصر را آغاز کرده‌اند. این منابع تاکید کردند، 70 درصد اعضای کابینه وابسته به جماعت اخوان المسلمين یا حزب آزادی و عدالت نخواهند بود. آنان افزودند: این حزب در حال مذاکره با "زیاد بهاء الدین"، رئیس هیئت سابق سرمایه گذاری مصر برای تصدی پست نخست وزیری در دولت جدید است.

این منابع گفتند: گروه‌های سیاسی فهرستی از شخصیت‌های مورد نظر خود را برای حضور در کابینه و تصدی پست مشاور رئیس‌جمهوری در اختیار حزب آزادی و عدالت قرار داده‌اند. این درحالی است که پایگاه خبری النشره نیز به نقل از یک منبع نزدیک به محمد مرسی، رئیس‌جمهوری منتخب مصر اعلام کرد که وی تا اواخر هفته جاری به برخی موضوعات مهم رسیدگی خواهد کرد.

این منبع افزود، مرسی طی روزهای آتی استعفای خود را از عضویت در جماعت اخوان المسلمين و ریاست حزب آزادی و عدالت به صورت مکتوب به رهبران جماعت و حزب تقدیم خواهد کرد.

 

- رئيس جمهور منتخب مصر با زخميان و خانواده كشته شدگان انقلاب اين كشور ديدار مي كند.

"حسني صابر" دبير كل شوراي پيگيري امور زخميان و بازماندگان كشته شدگان انقلاب مصر گفت: به درخواست" محمد مرسي" شماري از زخميان و خانواده هاي كشته شدگان انقلاب با رئيس جمهور منتخب ديدار و مطالبات و مشكلات خود را مطرح مي كنند. رئيس جمهور منتخب مصر در اين ديدار بر تعهد به وعده هايي كه به اين زخميان و اين خانواده ها داده است، تاكيد مي كند .مجازات عاملان كشتار انقلابيون مصر خواسته اصلي بازماندگان كشته شدگان انقلاب 25 ژانويه اين كشور است .

 

- منابع آگاه اعلام کردند "محمد مرسی" رئیس جمهوری منتخب مصر امیدوار است سمت نخست وزیری را به شخصیتی مستقل نظير "محمد البرادعي" بسپارد.

یکی از دستیاران رئیس جمهوری منتخب مصر اعلام کرد مرسی رایزنی هایی را به منظور واگذاری هدایت دولت به شخصیت ملی مستقل آغاز کرده است.
این منبع که خواست نامش فاش نشود اعلام کرد، اغلب اعضای دولت از فن سالاران خواهند بود. روزنامه دولتی الاهرام به نام "محمد البرادعی" مدیر کل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره کرد.

البرادعی به جنبش هایی نزدیک است که قیام علیه مبارک را در سال گذشته آغاز کردند. این روزنامه همچنین به اسم "حازم الببلاوی" اشاره کرد که وزیر دارایی دولت انتقالی پس از حکومت مبارک بود اشاره کرد.

ببلاوی در عین حال در گفتگو با خبرگزاری فرانسه گفت در خارج بسر می برد و تاکنون از دفتر ریاست جمهوری کسی با او تماس نگرفته است. گشایش دولت آینده به روی شخصیت های خارج از جنبش اسلام خواه به عنوان آزمونی برای عزم مرسی برای اینکه رئیس جمهوری همه مصری ها باشد تلقی می شود.
این مسئله همچنین برای گسترش پایگاه سیاسی مرسی در برابر شورای عالی نیروهای مسلح مصر که اختیارات گسترده ای را در برابر ریاست جمهوری برای خود حفظ کرده است ، محسوب می شود.

 

یک منبع نزدیک به "محمد البرادعی" از فعالان سیاسی مصر اعلام کرد که مقامات اخوان المسملين مذاکرات جدی را با وی در مورد بر عهده گرفتن منصب نخست وزیری و تشکیل دولت ائتلاف ملی آغاز کرده اند.

این منبع به الیوم السابع گفت که البرادعی شرط کرده است که پذیرش این منصب در گرو تشکیل دولت تکنوکرات شامل وزرای متخصص و نه حزبی خواهد بود تا بتواند برنامه جامع و کاملی برای نجات مصر از بحران کنونی ارائه کند و اقدامات فوری و سریع را برای تحقق حداقل مطالبات مردم مصر در زمینه زندگی و آزادی و عدالت اجتماعی بردارد.

بر اساس این گزارش، البرادعی همچنین خواستار مشخص شدن اختیارات واضح برای تصدی این سمت شده و گفته که این سمت نباید تشریفاتی و بدون اختیار باشد. این منبع گفت که البرادعی هیچ سمتی را جز در صورت داشتن اختیارات بالا قبول نمی کند تا بتواند به این ترتیب ایده های و افکار خود را برای بهبود اوضاع کنونی مصر به کار گیرد.

این منبع می افزاید که البراعی در صورت پذیرش این سمت تصریح کرده که در تشکیلات وزرای کابینه تنها دو کرسی را به اخوان المسلمين اختصاص خواهد داد و یک کرسی نیز به سلفی ها خواهد رسید و بقیه کرسی های وزارتی بین وزرای تکنوکرات و افراد متخصص توزیع خواهد شد که وابسته به احزاب سیاسی نیستند.

 

- مشاور سياسي "محمد مرسي" اعلام كرد كه براي نخستين بار در طول تاريخ اين كشور معاونان رئيس جمهور يك زن و يك قبطي خواهند بود.

به گزارش "احمد ضيف" در گفتگو با "سي ان ان" اظهار داشت كه وي 2 معاون خود را از ميان زنان و قبطي ها انتخاب خواهد كرد به طوري كه يكي از معاونان مرسي، زن و ديگري قبطي باشد. ضيف با بيان اين مطلب افزود، انتخاب يك زن براي سمت مشاور رئيس جمهور براي نخستين بار در طول تاريخ مصر رخ مي دهد و اين منصب فرمايشي نخواهد بود بلكه معاونان رئيس جمهور از نفوذ و اختيارات فراواني برخوردار خواهند بود.

 

- تجمع مردم در ميدان التحرير قاهره همچنان ادامه دارد و تجمع كنندگان با برگزاري نماز صبح در اين ميدان، نجات انقلاب و انتقام از سران ظالم رژِيم مخلوع "حسني مبارك" را خواستار شدند.

ميدان التحرير از قبل از اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوري مصر صحنه تجمع مردمي است كه لغو متمم قانون اساسي و انتقال كامل قدرت به رئيس جمهور منتخب را خواستار هستند. تجمع كنندگان اعلام كرده اند تا لغو اين متمم در ميدان التحرير خواهند ماند.

 

- "حازم ابواسماعيل" با اشاره به اينكه شوراي نظامي مصر مزدور آمريكا است، افزود كه ملت مصر نبايد به بهانه شادي براي انتخاب "محمد مرسي" ميدان التحرير را خالي كند.

به گزارش الفجر، شيخ حازم صلاح ابواسماعيل نامزد سابق رياست جمهوري در انتخابات مصر در مورد موفقيت مرسي در انتخابات گفت كه ما نبايد تنها به شادي براي موفقيت محمد مرسي در انتخابات بسنده كنيم و پاي خود را از ميدان عقب بكشيم، هواداران مرسي نبايد خود را از ميدان عقب بكشند.

وي خطاب به هواداران خود درميدان التحرير گفت: نبايد اشتباه 11 فوريه را تكرار كنيم و ميدان را خالي كنيم، ما مرسي را انتخاب كرديم و نبايد اعتمادي كه بين او و ملت به وجود آمده است، شكسته شود.

ابواسماعيل شوراي نظامي را مزدور آمريكا خواند و تاكيد كرد كه هرگز از اظهار اين واقعيت خجالت نمي كشد. اين مقام سلفي مصري افزود، نظاميان، موسسه اي خدماتي هستند و براي حاكميت بر كشور به وجود نيامده اند، در هر كشوري كه نظاميان قدرت را غصب كرده اند، نقش مردم در حاكميت به صورت كامل از بين رفته است.

 

- يك روزنامه مصري از خروج "احمد شفيق" به همراه سه دخترش از مصر و رفتن آن ها به امارات خبر داد.

به گزارش روزنامه مصري الوفد"، احمد شفيق، نامزد شكست خورده انتخابات رياست جمهوري مصر قاهره را ترك كرده و با هواپيماي شماره 650 به سمت ابوظبي حركت كرد. سه دختر شفيق وي را در اين سفر را همراهي كردند.

اين روزنامه در ادامه گزارش داد: بعد از آن‌كه مشخص شد شفيق قصد ترك كردن كشور را دارد برخي از كاركنان فرودگاه وي را متهم به سرقت اموال مردم كرده و وي را محاصره كردند، اما احمد شفيق با سرعت به سمت هواپيما گريخت. "عبدالمجيد محمود"، دادستان كل مصر ابلاغيه‌اي را براي آغاز تحقيقات درخصوص احمد شفيق و حسني مبارك به اتهام هدر دادن اموال عمومي صادر كرده است.

شفيق نيم ساعت قبل از پرواز هواپيما به فرودگاه رسيد و با يك خودرو ويژه به سمت هواپيما رفت و دختران وي با اتوبوس مخصوص مسافران وارد هواپيما شدند. پيش از آن كه شفيق سوار هواپيما شود برخي از كاركنان فرودگاه خطاب به وي گفتند" شما مملكت را تخريب مي‌كنيد و سپس مي‌گريزيد" اما شفيق به آن‌ها توجهي نكرده و سكوت اختيار كرد.

 

- عضو اخوان‌المسلمين مصر که در میزگردی به میزبانی شبکه خبری "فرانس 24" شرکت کرده بود، پس از اطلاع از حضور یک روزنامه نگار صهیونیستی در این میزگرد، از گفتگو با وی خودداری کرد.

این در حالی است که زمانی که آمرام متوجه حضور یک خبرنگار رژیم صهیونیستی در این میزگرد شد، اعتراض خود را به حضور این چهره صهيونيستي اعلام کرد و گفت که پیش از حضور او در این میزگرد، به او درباره حضور یک صهيونيست اطلاع رسانی نشده بود.

آمرام در ادامه شروع به انتقاد تلخ از رژيم صهيونيستي کرد و گفت که این رژیم مشکل حقیقی در خاورمیانه محسوب می شود؛ عضو کمیته روابط خارجی حزب آزادی و عدالت مصر در ادامه از بحث بیشتر با این روزنامه نگار صهيونيستي ممانعت کرد.

زمانی که میزبان این میزگرد اعلام کرد که فلسطین و رژيم صهيونيستي در صلح به سر می برند، آمرام اعلام کرد که او از طرف کشورش حرف نمی‌زند بلکه صرفا از طرف خودش صحبت می کند.

بر اساس این خبر، عدم تمایل آمرام برای شرکت در گفتگویی با حضور یک صهيونيست نشانه خوبی مبنی بر وجود مشکلات پیش رو در روابط مصر و رژيم صهيونيستي است؛ مشکلی که وجود دارد این است که قطعا افراد بسیار بسیار زیادی شبیه آمرام (با دیدگاه های آمرام) در میان اعضای اخوان المسلمين هستند.

 

- "عبدالباري عطوان" سردبير روزنامه القدس العربي در سرمقاله خود با عنوان انتخاب "مرسي" و عزاي رژيم صهيونيستي" نوشت: قابل توجه بود كه "بنيامين نتانياهو" نخست وزير رژيم صهيونيستي در جمع كساني نبود كه به "محمد مرسي" رئيس جمهور منتخب مصر تبريك گفتند و تبريك "باراك اوباما" رئيس جمهور آمريكا و "ملك عبدالله" پادشاه عربستان نيز با تاخير صورت گرفت.

تاملي در واكنش اين مثلث آمريكا، رژيم صهيونيستي و عربستان به قرار گرفتن رئيس جمهور اسلام گرا در راس قدرت مصر نشانه هايي از وارد شدن به مرحله جديدي نه تنها در مصر بلكه در همه خاورميانه است.

در اين بين صهيونيست ها بيش از همه نگران هستند چون صلح سرد آن ها با بزرگ ترين كشور عربي 34 سال امنيت و ثبات را به آن ها عطا كرده بود، مي رود تا به رابطه اي يخي و چه بسا جنگ سرد مبدل شود به ويژه كه با تحكيم اركان تحول جديد به رهبري اولين رئيس جمهور اسلام گرا در تاريخ هشت هزار ساله مصر كه از طريق صندوق هاي راي انتخاب شده است اين جنگ سرد نيز به تدريج داغ مي شود.

محور نگراني رژيم صهيونيستي سرنوشت توافقنامه هاي كمپ ديويد و هماهنگي هاي امنيتي زير مجموعه آن است به ويژه كه احتمال تغيير سران دستگاه امنيتي مصر و جايگزين شدن رئيسي اسلام گرا در دستگاه اطلاعاتي مصر به جاي ژنرال "مراد موافي" وجود دارد، موافي نيز خود جانشين "عمر سليمان" رئيس دستگاه اطلاعاتي مبارك و دوست وفادار رژيم صهيونيستي شده بود.

محمد مرسي با اولين نطق خود پس از پيروزي در انتخابات به آمريكايي ها و رژيم صهيونيستي اطمينان خاطر داد كه به توافقنامه هاي بين المللي احترام مي گذارد بدون اينكه نامي از پيمان كمپ ديويد ببرد اما ما بعيد نمي دانيم كه وي بسياري از بندهاي اين توافقنامه را تعديل كند.

اگر اين موضوع را مد نظر قرار دهيم كه مرسي مدير كميته ملي مصر در امر مبارزه با صهيونيسم بوده است.

 صهيونيست ها اميدوارند كه هماهنگي امنيتي با دستگاه اطلاعات مصر و شوراي نظامي حاكم بر اين كشور ادامه يابد اما اين آرزوها در صورتي كه شخصيتي اسلام گرا رياست دستگاه اطلاعات مصر را برعهده بگيرد بر باد مي رود و به دنبال آن هماهنگي امنيتي به اتاق مراقبت هاي ويژه و در نهايت مي ميرد و دفن مي شود.

 مطمئنا تعديل يا لغو توافقنامه كمپ ديويد از اولويت هاي مرسي و دولتش نخواهد بود بلكه اقتصاد چالش واقعي است كه در راس اولويت هاي مرسي خواهد بود كه از جمله آن ايجاد شغل براي بيش از 10 ميليون بيكار مصر است. نظريه اي در غرب است كه مي گويد بورس مقياس ثبات كشور و نشانه واقعي آينده اقتصادي آن است و اگر اين نظريه درست باشد آينده براي محمد مرسي بسيار روشن خواهد بود شاخص بورس مصر يك روز پس از پيروزي مرسي شش درصد افزايش داشت و اين بالاترين ميانگين در شاخص بورس است.

مرسي پس از يك سال و نيم تحريم مالي كشورهاي عربي و غربي اكنون بر سر خزانه اي خالي نشسته و "كمال جنزوري "رئيس سابق دولت پيشبرد امور مصر نيازهاي مالي ضروري مصر را در حدود 15 ميليارد دلار تخمين زده است و سوال اينجا است كه اين اموال از كجا بايد بيايد؟

عربستان سعودي ثروتمندترين كشور عربي كه دوست اخوان نيست و همين بس كه شخص شاهزاده" نايف بن عبدالعزيز" ولي عهد متوفي اخواني ها را اساس بلا خوانده بود. اما دولت امارات عربي متحده با عربستان تقريبا در همه چيز به غير از دشمني متفاوت است. سرهنگ "ضاحي خلفان تميم"، رئيس پليس دبي همچنان از طريق شبكه اجتماعي توئيتر به جنگ خود با اخواني ها ادامه مي دهد بنابراين اگر نگوييم حمايت اين دو كشور از مرسي محال است، چنين كمكي پيش‌بيني نمي‌شود.

دشمني كشورهاي حاشيه خليج فارس چه بسا شايد دليل اين بود كه رئيس جمهور منتخب مصر گفته بود به دنبال برقراري روابط طبيعي با ايران است؛ موضوعي كه كشورهاي حاشيه خليج فارس را عصباني كرد.

براي ما مشكل است كه اين عصبانيت از نزديكي كشور مصر با ايران را درك كنيم همه كشورهاي حاشيه خليج فارس با ايران روابط ديپلماتيك دارند و بزرگ ترين سفارتخانه هاي كشورهاي حوزه خليج فارس در تهران پايتخت ايران است پس براي چه كشورهاي حاشيه خليج فارس چيزي را كه براي مصر حرام مي كنند، براي خود حلال مي‌شمارند.

ماموريت رئيس جمهور جديد آسان نيست اما مطمئنا وي براي پيشبرد مصر به سوي تغيير و در راستاي غير منافع سلطه جويانه آمريكا و رژيم صهيونيستي در كل منطقه كار خواهد كرد به ويژه درباره رابطه مصر و رژيم صهيونيستي يعني ماه عسل مصر و رژيم صهيونيستي چه بسا براي هميشه تمام شد و اين تفسير جشن هاي بزرگي است كه اهالي نوار غزه به محض شنيدن پيروزي مرسي و شكست "احمد شفيق" نامزد صهيونيست ها برپا كردند و اين همچنين تفسير شرايط افسرده است كه مقر "محمود عباس" رئيس تشكيلات خودگردان در رام الله را فراگرفته است.

مصر همزمان به آغوش ملتش و كشورهاي عربي بازگشت و گام هاي خود را به سوي نهضتي كه همگان منتظرش هستند آغاز كرده است درست است كه برخي مي خواهند چوب لاي چرخ مرسي قرار دهند اما اين موانع موقتي است و مصر با اطمينان و اقتدار به سمت تغيير پيش مي رود.

 

- به گزارش العالم، با وجود آن كه اكنون بيشتر توجه ها به رييس جمهوري است كه براي نخستين بار با رأي مردم انتخاب شده است، خانم "نجلا محمود" همسر وي نيز از كانون توجه رسانه ها دور نبوده است.

نجلا محمود در طول تبليغات انتخاباتي، "محمد مرسي" را همراهي مي كرد. وي دختر دايي مرسي و متولد سال 1962 در قاهره است. محمد مرسي و نجلا محمود در سال 1979 ازدواج كردند. حاصل اين ازدواج 4 پسر و يك دختر است.
نجلا محمود در زمان تحصيلات مرسي در آمريكا، به گروه اخوان المسلمين پيوست، و پس از بازگشت به مصر بعنوان يك عضو فعال در كارهاي خيريه و آموزش اين گروه به فعاليت پرداخت. بر اساس گفت و گويي كه وي اخيرا با يكي از مطبوعات مصر داشته، خانم نجلا محمود تمايلي ندارد كه او را بانوي اول بنامند .. وي گفته است: بر اساس تعاليم اسلام، رييس جمهور خادم ملت است بنابراين همسر وي نيز خادم مصر به شمار مي آيد. وي همچنين در مصاحبه اي ديگر، اعلام كرده كه تمايلي به زندگي در كاخ رياست جمهوري ندارد. نجلا اظهار داشته كه تلاش دارد منزل بزرگتري را در قاهره خريداري كند، زيرا با توجه به تحولاتي كه در خانواده صورت گرفته، منزل فعلي با وجود يك خانواده 5 نفره براي پذيرايي از ميهمانان كه شمار آنها در حال افزايش است، كافي نيست.

 

- تأكيد رئيس‌جمهور مصر به گسترش روابط با ايران، واكنش وزارت خارجه آمريكا را به گونه‌اي برانگيخت كه سخنگوي دولت آمريكا تأكيد كرد كه بايد با "محمد مرسي" در خصوص ايران و نحوه رابطه مصر با كشورهاي همسايه وارد مذاكره شود.

به گزارش خبرگزاري كويت (كونا)، "ويكتوريا نولاند"، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در واكنش به مصاحبه "محمد مرسي" با خبرگزاري فارس و تأكيد وي به از سرگيري روابط با ايران به منظور ايجاد توازن استراتژيك گفت: آمريكا مشتاق است تا با مرسي، رئيس‌جمهور منتخب مصر و تمام دولت وي درباره ايران و چگونگي پيشروي روابط مصر با كشورهاي همسايه، تعهد اين كشور به تمامي الزامات بين‌المللي از جمله تعهدات در قبال ايران وارد گفتگو شود.

نولاند در خصوص اين مصاحبه ادامه داد، اما آنچه كه گفته شد، و شما در فارس خوانديد، من به آن اعتقادي ندارم. سخنگوي وزارت خارجه آمريكا تصريح كرد، ما مي‌خواهيم مرسي اقداماتي براي پيشرفت اتحاد ملي،‌ حفظ ارزش هاي جهاني، احترام به حقوق بشر تمامي مردم مصر به ويژه زنان و اقليت‌ها، اتخاذ كند. اين ها گام‌هاي بيشتري است كه ما مي‌توانيم همانطور كه پيش مي‌رويم برداريم و اين همان پيام‌هايي است كه ما مي‌فرستيم. مرسي نه تنها بايد دولت تشكيل دهد بلكه بايد راه ‌حلي براي مسائلي حول محور كرسي ‌هاي مجمع قانون اساسي وجود پيدا كند. اين مسئله يك چالش است و مصر به حمايت ما نياز دارد. اين كشور به حمايت جامعه بين‌الملل نياز دارد اما تمامي اين گام‌ها و تمامي طرف هاي دخيل در مسائل مصر بايد به ذات و ارزش هايي كه مصر را به اين نقطه رسانده است پايبند باشند.

 

- به گزارش خبرگزاری سما، "یعقوب امیتای" سفیر رژیم صهیونیستی از تل‌آویو به قاهره بازگشت.

منابع مسئول در فرودگاه قاهره گفتند که سفیر رژیم صهیونیستی با هواپیمای مصری پرواز شماره 720 از امان وارد قاهره شد و کاروان خودروی حامل سفیر در میان حراست شدید وی را به مقر اقامت فعلی‌اش در یکی از محله‌های قاهره که وی تا زمان تعیین مقر جدید سفارت در آنجا اقامت دارد، منتقل کردند. بنابر این گزارش تیم سفارت رژیم صهیونیستی سفیر را از فرودگاه به مقر اقامتش همراهی کردند.

 

- همزمان با ارائه تحلیل‌های زیادی در مورد احتمال لغو معاهده صلح بین رژیم صهیونیستی و مصر موسوم به "کمپ دیوید" با روی کار آمدن "محمد مرسی"، روزنامه صهیونیستی"یدیعوت آحارونوت" نیز به تحلیل این مسئله پرداخت.

"مردخای کیدر" استاد دانشگاه "بار ایلان" تل‌آویو و پژوهشگر مرکز "بگین-سادات" به ارائه تحلیل پرداخته که در روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت منتشر شد. این پژوهشگر صهیونیست معتقد است که رئیس جمهور جدید مصر با دشواری جدی در لغو معاهده کمپ ‌دیوید روبرو خواهد شد و احتمالا شرایط کنونی لغو این معاهده را محال می‌کند اما با این حال بندهایی در این توافقنامه وجود دارد که وی می‌تواند بدون هیچ گونه مواجهه با رژيم صهيونيستي تغییراتی در آن حاصل کند.

مورد نخست که از پیش از پیروزی مرسی در انتخابات ریاست جمهوری در دست اجراست موضوع مربوط به توافقنامه ارسال گاز به سرزمين هاي اشغالي است که توسط "حسنی مبارک" به امضا رسید اما در این دوره به پایان خواهد رسید و تجهیز رژيم صهيونيستي به گاز مصر با قیمت ارزان که یکی از دستاوردهای توافقنامه کمپ دیوید بود، متوقف می‌شود.

موضوع دوم مربوط به صحرای سینا و ورود ارتش مصر به آن است بویژه اینکه ملت مصر با توافق "انور سادات" رئیس جمهور اسبق مصر با صهيونيستي ها مبنی بر عدم ورود ارتش مصر به سینا و اکتفا به تعداد محدودی از پلیس مصر و گارد مرزی مخالف هستند بنابراین رئیس جمهور جدید امروز می‌تواند به ارتش مصر اجازه ورود به سینا را بدهد و این چیزی که رژيم صهيونيستي با آن مخالف است و از آن خشمگین خواهد شد اما با این حال نمی‌تواند کاری انجام دهد زیرا تمایل دارد معاهده صلح با مصر را حفظ کند و بر این اساس ارتش مصر هر زمان که بخواهد می‌تواند به سینا وارد و از آن خارج شود.

 موضوع سوم مربوط به کانال سوئز است؛ معروف است که مصر پیش از امضای توافقنامه کمپ دیوید از عبور کشتی‌های رژيم صهيونيستي از کانال سوئز ممانعت می‌کرد و کشتی‌های آن برای عبور از این کانال حتما باید حامل پرچم کشورهای دیگر می‌بودند و این در حالی است که بر اساس قانون بین‌المللی همه کشتی‌ها حتی کشتی‌های متعلق به دولتی که روابط دیپلماتیک با مصر را ندارند، اجازه عبور از این کانال را دارند با این حال رئیس جمهور جدید مصر می‌تواند هر زمان اراده کند با این برگه علیه رژيم صهيونيستي بازی کند و از عبور کشتی‌های اين رژيم از این کانال ممانعت بعمل آورد. البته درست است که ممکن است انتقادهای بین‌المللی را به همراه داشته باشد اما این انتقادها مانع بازی با این برگه نخواهد شد بویژه اینکه در زمان کنونی هیچ کشوری حاضر نیست روابط خود با مصر و فعالیت تجاری خود را به مخاطره بیاندازد.

موضوع چهارم مربوط به قضیه فلسطین است؛ همانگونه که همه می‌دانند توافقنامه کمپ دیوید شامل 2 بند است: یکی مربوط به امضای توافقنامه صلح دوجانبه بین مصر و رژيم صهيونيستي و دوم مربوط به صلح در خاورمیانه "قضیه فلسطین" که در این بند "مناخیم بگین" نخست‌وزیر وقت رژيم صهيونيستي به انور سادات متعهد شد که یک تشکیلات فلسطینی دارای نیروهای قدرتمند پلیس تشکیل شود و امروز رئیس جمهور منتخب فلسطین می‌تواند پایبندی رژيم صهيونيستي به این بند را مطالبه کند و کشور فلسطین بر اساس این توافقنامه تشکیل شود و در صورت مخالفت رژيم صهيونيستي با آن می‌تواند این بند را به عنوان نقض توافقنامه صلح از سوی رژيم صهيونيستي معرفی کند و همین امر توجیهی برای مصر به منظور لغو کمپ دیوید باشد.

 

شبکه تلویزیونی النیل مصر گزارش داد وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا بر ضرورت حمایت از دموکراسی و حقوق بشر در دوران ریاست جمهوری "محمد مرسی" در مصر تاکید کردند.

به گزارش این شبکه، وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا پیروزی محمد مرسی رئیس جمهور منتخب مصر را به وی تبریک گفتند. مقامات اروپایی در نشست خود در لوکزامبورگ از مرسی خواستند به روند دموکراسی، حمایت از حقوق بشر و توسعه اقتصادی و اجتماعی در مصر ادامه دهد.

"مجدی یوسف" خبرنگار این شبکه در لوکزامبورگ در گزارشی در این زمینه افزود وزرای خارجه اتحادیه اروپا اعلام نتایج انتخابات را گامی تاریخی برای روند دموکراسی در مصر دانستند و ابراز اطمینان کردند رئیس جمهور منتخب مصر برای تقویت وحدت ملی این کشور تلاش خواهد کرد. این مقامات آمادگی کامل خود را برای همکاری با محمد مرسی اعلام کردند. وزرای خارجه اتحادیه اروپا همچنین بر ضرروت مشارکت همه گروه های سیاسی برای تدوین قانون اساسی جدید این کشور تاکید کردند. "کاترین اشتون "مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: ما به توان به محمد مرسی برای تشکیل دولت جدید در مصر با حضور گروه های مختلف و عدم الغای معاهدات بین المللی مصر به ویژه کمپ دیوید اطمینان داریم.

یکی دیگر از مقامات اروپایی گفت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در مصر گام مهمی در مرحله تحولات دموکراتیک مصر است. مهم ترین مسئله این است که این تحولات ادامه داشته باشد و رئیس جمهور مرسی نیز باید بعد مسالمت آمیز انتقال قدرت را حفظ کند و به ادامه حمایت از حقوق بشر و اقلیت ها در این کشور توجه داشته باشد.

 

- اتحاديه عرب ابراز اميدواري كرد "محمد مرسي" رئيس جمهور جديد مصر به مسئوليت خود به صورت كامل عمل كند.

اتحاديه عرب در بيانيه اي ابراز اميدواري كرد،‌ رئيس جمهور جديد به مسئوليت خود در تحقق آرمان هاي ملت مصر در برقراري امنيت، ثبات، ‌پيشرفت و شكوفايي در آغاز اين دوره جديد عمل كند و از همه گروه هاي مصري و مردم اين كشور مي خواهد منافع ملي را بالاتر از هر چيزي قرار دهند.

اتحاديه عرب بر اهميت تلاش همه مصري ها براي پيشرفت و تدوين قانون اساسي جديد اين كشور تاكيد كرد. در اين بيانيه آمده است، ما مطمئن هستيم كه رئيس جمهور جديد به شكل آشكاري در تقويت همبستگي عربي و حمايت از فعاليت عربي مشترك تلاش خواهد كرد. اين اتحاديه موفقيتي را كه مردم مصر در اولين انتخابات رياست جمهوري مصر جديد به دست آوردند تبريك گفت. 

 

- خبرگزاری شین‌هوا در تحلیلی از شرایط حال حاضر مصر، نگاه کارشناسان درباره موفقیت یا ناکامی "محمد مرسی" رئیس جمهوری منتخب مصر در پایان دادن به چندگانگی در این کشور را بررسی کرد.

دیدگاه کارشناسان درباره توانایی رئیس جمهوری منتخب مصر برای استقرار آشتی ملی آن هم در کشوری که شاهد شکاف بی سابقه در میان نیروهای سیاسی و مدنی است متفاوت است. یک گروه مرسی را در تحقق سریع آشتی ملی موفق می داند اما معتقد است این امر مشروط به آن است که رئیس جمهوری منتخب بتواند در مسائلی چون تعیین ساختار معاونان ریاست جمهوری، دولت آینده و مجمع موسسان قانون اساسی موفق باشد، هم زمان گروه دیگر معتقد است توانایی رئیس جمهوری منتخب در این زمینه با تردید روبروست زیرا یکی از ویژ گی های اخوان المسلمین داشتن مواضع دوگانه است. در حال حاضر شکاف اساسی در مصر به ویژه در مسائلی چون دولت مدنی، انحلال پارلمان، ساختار مجمع موسسان قانون اساسی و بیانیه متمم قانون اساسی، در میان جریان های اسلامی از یک طرف و گروه های سیاسی لیبرال و چپ گرا از طرف دیگر مشاهده می شود و در این میان قبطی ها و هواداران رژیم سابق نیز از گروه دوم حمایت می کنند.

در کنار این دوگانگی شورای عالی نیروهای مسلح کشور که اداره مصر در دوران انتقالی را در دست دارد هم اختلافاتی جدی با گروه اخوان المسلمین دارد تا جایی که برخی احتمال بروز خشونت میان این دو گروه را بعید نمی دانند ولی آنچه در این شرایط حایز اهمیت است اینکه پس از اعلام نهایی پیروز انتخابات ریاست جمهوری، شورای عالی نیروهای مسلح خواستار آشتی ملی شد و پس از مدتی محمد مرسی نیز در پیامی خواستار وحدت شد و از همدلی به عنوان تنها راه عبور از مرحله دشوار کنونی یاد کرد.

دکتر "نهی بکر" استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریکایی قاهره درباره امکان تحقق آشتی ملی در مصر گفت: توانایی مرسی در این زمینه مرهون تدابیرش برای تشکیل دولت ائتلافی است، دولتی که رئیس و برخی از اعضای آن از خارج از گروه اخوان المسلمین خواهند بود، چنانچه این امر به تدبیرش در تعیین معاونان رئیس جمهوری و حتی ساختار توافقی مجمع موسسان قانون اساسی باز می گردد. خانم بکر تصریح کرد: مصر با شکاف هایی مواجه است که حتی این شکاف ها تا حدی است که برخی از گروه ها گروه دیگر را به خیانت متهم می کنند با این حال سخنان مرسی پس از اعلام رسمی پیروزی اش، تا اندازه ای برای گروه های مختلف جامعه از جمله زنان و مسیحیان دلگرم کننده بود و این امر می تواد بیانگر درک درست مرسی از چالش هایی باشد که مصر با آن ها روبرو است. این استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریکایی قاهره می گوید: سخنان مرسی هر چه باشد، تحقق آشتی ملی وقتی به واقعیت نزدیک تر می شود که در پس چنین اظهاراتی نیت خالص، واقعی و عملگرایانه وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه امیدوارم رئیس جمهوری منتخب از آنچه بر سر پارلمان مصر آمده است درس بگیرد تا این درس سبب ورود جوانان، زنان و مسیحیان در ساختار معاونان رئیس و دولت شود، افزود، حتی در ساختار آینده سیاسی کشور هواداران حزب حاکم در رژیم سابق نیز نباید نادیده گرفته شوند.

در مقابل زهدی شامی تحلیل گر مسائل سیاسی و از رهبران حزب ائتلاف ملی مصر، در توانایی رئیس جمهوری منتخب برای استقرار آشتی ملی در مصر ابراز تردید می کند و می گوید:« در دوران انتقالی،کشور شاهد ایجاد شکاف عمیق میان نیروهای فعال مدنی و انقلابی با گروه اخوان المسلمین بوده است، یعنی با همان گروهی که در مراحلی با شورای عالی نیروهای مسلح ائتلاف کرد اما بعدها بر سر قدرت با این شورا اختلاف نظر پیدا کرد.

از نگاه شامی در کنار این شکاف، مسائلی که در ایام انتخابات اتفاق افتاد هم مزید بر علت شده است تا دامنه شکاف ها به میان مردم نیز برسد.

این تحلیل گر سیاسی سخنان آشتی جویانه مرسی پس از پیروزی اش در انتخابات را امر عجیبی نمی داند و می گوید:‌ این یک اتفاق کاملا طبیعی است زیرا در چنین شرایطی او نمی تواند طلبکارانه با مردم صحبت کند ولی واقعیت این است که لهجه آشتی جویانه مرسی نه برای تحقق آشتی ملی کافی است و نه می تواند عاملی برای از بین بردن نگرانی هایی باشد که در برابر سیاست های اخوانی های در کشور وجود دارد.

وی افزود، مرسی از تشکیل دولت مدنی نوین سخن گفته است اما همه می دانیم که اخوان المسلمین در اظهارات دوگانه ید طولایی دارد ، از یک سو با بیان سخنان عامه پسند هواداران دولت مدنی را آرام می کنند و از سوی دیگر در پی اجرای اهدافی هستند که خودشان می پسندند، مرسی در دور اول انتخابات وقتی به رای سلفی ها نیاز داشت از اجرای شریعت اسلامی در کشور سخن گفت اما در دور دوم انتخابات وقتی به رای گروه های مدنی نیاز پیدا کرد جور دیگری سخن گفت الشامی پیش بینی کرد رئیس جمهوری منتخب تدابیری را برای ائتلاف سیاسی در کشور اتخاذ خواهد کرد و سعی خواهد کرد دولت ائتلافی تشکیل دهد اما این دولت، ائتلافی از اخوانی ها و گروه هایی است که به اخوان المسلمین نزدیکند هر چند به نظر می رسد برای برخی از سمت ها چهره هایی در نظر گرفته شوند که در میان مردم به چهره ملی گرا معروفند ولی در نگاه کلی این روش تنها آراستن ظاهر قضیه است و هدف واقعی این است که به مرور زمان شرایط برای تسلط اخوانی ها بر کشور فراهم شود.

این تحلیل گر سیاسی گفت: مرسی در داخل تحت فشارهای شدیدی است تا روش متمایز با سیاست های اخوان المسلمین را اتخاذ کند اما موفقیت چنین فشارهایی نیز تردید آمیز است زیرا تجربه نشان داده است اخوان المسلمین در پی سیاست فتح سنگر به سنگر کشور است، برای پی بردن به این ادعا می توان در ساختار مجمع موسسان قانون اساسی کشور مصر دقت کرد.

 

- تحلیلگر فرانسوی خاطر نشان کرد قدرت عمل "محمد مرسی" رئیس جمهور منتخب مصر در برابر ارتش محدود خواهد ماند.

به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس24، "آنتوان اسفیر" مدیر نشریه کایه دوریان و کارشناس مسائل خاورمیانه و کشورهای عربی در گفتگوی مستقیم گفت ارتش حاضر نیست زمام امور کشور را واگذار کند. ارتش یک سال و نیم به معترضان اجازه داد هر کاری که بخواهند بکنند اما از 15 روز پیش تلاش های زیادی از خود نشان داده تا کنترل اوضاع را در دست گیرد. انحلال پارلمان و در اختیار گرفتن حیطه قانونگذاری و مذاکره با مرسی درباره نحوه ریاست جمهوری وی نشان می دهد که ارتش همچنان محور سیاست مصر خواهد ماند. وی درباره مذاکرات میان اخوان المسلمین و نظامیان برای تشکیل دولت گفت شایعاتی درباره انتصاب "محمد البرادعی" به عنوان نخست وزیر آینده مصر مطرح است و چنین اتحادی موجب خرسندی لیبرال های حامی مرسی خواهد شد. وی افزود با انتصاب البرادعی همچنین برخی محافل در جامعه بین المللی اطمینان خاطر پیدا خواهند کرد. ارتش به وضوح سه خط قرمز تعیین کرده است که عبارتند از احترام به قانون اساسی سابق و قانون اساسی بعدی کشور، احترام به نظم عمومی و احترام به پیمان های بین المللی و تعهدات مصر.

 

- روزنامه الدستور اردن نوشت مصر در مرحله آینده صحنه کمشکش میان شورای نظامی و گروه اخوان المسلمین خواهد بود.

این روزنامه در مقاله ای با عنوان «فرعون یا بازیچه» درباره اختیارات رئیس جمهور مصر پس از صدور اعلامیه متمم قانون اساسی به قلم خیری منصور نوشت، برخی مصری ها اختیارات رئیس جمهور در قانون اساسی 1970 را اختیارات فرعونی می دانند. در مقابل، گروه اخوان المسلمین و شاخه سیاسی اش حزب آزادی و عدالت معتقدند اعلامیه متمم قانون اساسی رئیس جمهور را به بازیچه ای در دست شورای نظامی تبدیل می کند.

به نظر می رسد ملت مصر بار دیگر در میان رئیس جمهور فرعون یا رئیس جمهور بازیچه قرار گرفته است. اکنون کشمکش بین شورای نظامی و اخوان المسلمین است که اولی اختیارات و سلاح دارد و دومی نیز اعضای زیاد و تجربه ای 80 ساله. در این شرایط شخصیت های مستقل نمی توانند نقش میانجی ایفا کنند. نویسنده این مقاله این سوال را مطرح می کند چرا در همه مسائل کشورهای عربی فقط دو گزینه مطرح است؟ گویی که این مسئله بعد سوم ندارد. آیا راه حل میانه بین رئیس جمهور فرعون و رئیس جمهور بازیچه وجود ندارد.

 

- روزنامه ھاي پاكستان روز سه شنبه (91.04.06) پيروزي "محمد مرسي" نامزد اسلامگرا در انتخابات رياست جمھوري مصر را با درج خبر، گزارش و مقاله بازتاب دادند.

روزنامه انگليسي زبان نيشن در سرمقاله خود نوشت: محمد مرسي در سخنان خود به مردم مصر اطمينان داد نگراني آن ها درباره خروج مصر از چنگال عناصر خارجي رفع خواهد شد و وي متعھد شده كه رييس جمهوري تمام گروه ها و مردم اين كشور باشد. اين روزنامه افزود، رييس جمھوري جديد مصر حكومت خود را بر اساس عدالت و توسعه، جلوگيري از دخالت و اقدامات عناصر خارجي و حفاظت از منافع ملي اين كشور ايجاد خواھد كرد. در مقاله اين روزنامه انگليسي زبان آمده است: نتيجه بيداري و انقلاب در پرجمعيت ترين كشور خاورميانه، برگزاري انتخابات آزاد رياست جمھوري در مصر و پيروزي محمد مرسي است و نشان مي دهد مردم مصر براي نجات و برون رفت از نظام هاي ديكتاتوري گذشته، مصمم هستند. روزنامه نيشن با بيان اينكه پيروزي محمد مرسي براي تمامي نظام دمكراسي در جھان اسلام دلگرم كننده است تصريح كرد: مبارزه و مقاومت شجاعانه ملت مصر براي رسيدن به اھداف و عملي كردن اراده خود، ادامه پيدا خواھد كرد.

روزنامه انگليسي زبان 'اكسپرس تريبيون' پاكستان نيز با اشاره به پيروزي محمد مرسي از حزب اخوان المسلمين مصر در انتخابات رياست جمھوري اين كشور، نوشت: يكي از اقدامات دشوار براي مرسي متحد كردن گروھ ھاي سياسي تجزيه شده مصر براي كنار زدن عناصر نظامي اين كشور است.

اين روزنامه افزود: انقلاب و وحدت بين گروھ ھاي سياسي در مصر عليه حكومت ديكتاتوري حسني مبارك، بي سابقه بود. ديگر روزنامه ها و پايگاه هاي خبري در پاكستان پيروزي محمد مرسي در انتخابات رياست جمهوري مصر را باانتشار گزارش ها و مقالاتي بازتاب دادند.

 

- "حامد كرزي" در تماس‌ تلفني با "محمد مرسي" رئيس جمهور جديد مصر، انتخاب وي را به اين پست تبريك گفت و خاطرنشان كرد كه با رهبري شما، آرزوهاي مردم مصر براي آينده تحقق خواهد يافت.

رئيس جمهور افغانستان در گفت‌وگوي تلفني با رئيس جمهور جديد مصر، اظهار داشت: اطمينان دارم كه انتخاب شما به عنوان رئيس جمهور مصر، نويدي خوب و پيامي مملو از خرسندي براي مردم اين كشور است. دفتر رياست جمهوري افغانستان با انتشار بيانيه‌اي اعلام كرد، حامد كرزي در اين تماس تلفني كه انجام شد، خطاب به محمد مرسي گفت كه با رهبري شما آرزوي‌هاي مردم مصر براي آينده تحقق خواهد يافت. كرزي ادامه داد، افغانستان و مصر روابط ديرينه و تاريخي دارند و شمار زيادي از علماي افغانستان در دانشگاه الازهر اين كشور تحصيل كرده‌اند و افغان‌ها ديدگاه دوستانه به مصر دارند.

رئيس جمهور افغانستان اظهار اميدواري كرد كه با انتخاب رئيس جمهور جديد مصر، روابط افغانستان با اين كشور بيش از پيش گسترش يابد. در بيانيه تصريح شده است، رئيس جمهور جديد مصر از تماس تلفني و پيام تبريكي حامد كرزي تشكر كرد و خواستار گسترش روابط افغانستان و مصر شد.

 

- سوريه با اعلام حمايت از انتخاب دموكراتيك ملت ها، براي "محمد مرسي" رئيس جمهور منتخب مصر آرزوي موفقيت كرد.

به گزارش خبرگزاري فرانسه، جهاد مقدسي سخنگوي وزارت امور خارجه سوريه خطاب به خبرنگاران گفت: سوريه از انتخاب دموكراتيك ملت ها حمايت مي كند. ما به مردم مصر براي انتخابي كه كرده اند، تبريك مي گوئيم و براي رئيس جمهور جديد آرزوي موفقيت مي كنيم.

 

- رهبر جريان صدر با تبريك پيروزي نامزد اسلام‌گراي انتخابات رياست‌جمهوري مصر به ملت اين كشور، وي را به سعه صدر و تكيه بر اتحاد مصر و توجه به منافع ملي كشور توصيه كرد.

"مقتدا صدر" رهبر جريان صدر از "محمد مرسي" رئيس‌جمهور منتخب مصر خواست تا با سعه صدر برخورد كند و با تكيه بر اتحاد دولتي را تشكيل دهد كه در خدمت تمام طيف‌هاي ملت مصر باشد. به گزارش پايگاه خبري "السومرية نيوز"، صدر به ملت مصر پيروزي مرسي در انتخابات رياست‌جمهوري و پايان نخستين مرحله روند دموكراتيك در كشورشان را تبريك گفت و خداوند را شكر كرد كه ملت مصر الگويي شده‌اند تا تمام ملت‌ها آنها را سرلوحه خود قرار دهند. وي افزود، ما از خداوند مي ‌خواهيم كه مصر از هر بدي دور باشد و دولتش در خدمت سرزمين محبوب مصر باشد و آن را از هر كينه و عداوتي دور مصون دارد تا ملت و دولت در صفي واحد قرار گيرند و از سال ها درد و رنج رهايي يابند. صدر تاكيد كرد، من از همه مي‌خواهم كه مصلحت و احساس ملي را بر هرچيزي از جمله منافع حزبي و گروهي ترجيح دهند كه به نفع اداره كشور نيست. رهبر جريان صدر از رئيس‌جمهور جديد مصر خواست تا با سعه صدر برخورد و بر وحدت تكيه كند تا دولتي براي تمام ملت مصر باشد و هيچ طيف يا گروهي را به انزوا نكشاند. وي بايد بدور از هرگونه افراط‌گري باشد زيرا بهترين راه، ميانه‌روي و اعتدال است.

 

- جماعت اسلامي هند، مهمترين تشكل جامعه مسلمانان اين كشور با تبريك انتخاب "محمد مرسي" به عنوان رييس جمهوري مصر، اعلام كرد: انتخاب مرسي يك واقعه مهم در صحنه سياسي مصر است.

جماعت اسلامي هند در بيانيه اي افزود، دولت جديد مصر بايد در سياست هاي داخلي و خارجي خود، اين موضوع را به اثبات برساند كه اسلام منشاء موفقيت و رستگاري براي همه جهان است.

"مولانا سيد جلال الدين عمري" رهبر جماعت اسلامي هند همچنين ابراز اميدواري كرد كه دولت مصر روابط طولاني مدت خود با هند را تقويت كند و افزود: هند و مصر كه دو كشور قدرتمند در آسيا هستند، مي توانند با نگاه واقع گرايانه به شرايط، به حل مسايل موجود كمك كنند.

سخنگوي وزارت امور خارجه هند نيز باتبريك انتخاب محمد مرسي اعلام كرد، دولت هند به خواست مردم مصر احترام گذاشته و دهلي نو براي افزايش روابط با مصر آمادگي دارد. "سيداكبرالدين" در اين باره گفت: مصر انتخابات رياست جمهوري خود را با موفقيت برگزار كرد و ما هم به مردم و به رييس جمهور اين تبريك مي گوييم كه توانستند خواست خود را به اجرا درآورند. وي ضمن آرزوي موفقيت براي رييس جمهور جديد، آمادگي هند براي برقراري مجدد روابط دو جانبه با اين كشور را اعلام كرد.

 

- حزب‌الله لبنان با صدور بيانيه‌اي ضمن تبريك به "محمد مرسي" براي پيروزي در انتخابات رياست جمهوري مصر برگزاري اين انتخابات را دستاورد بزرگي براي مردم مصر و تحقق اهداف انقلابشان توصيف كرد.

به گزارش سايت اينترنتي شبكه المنار، حزب‌الله لبنان در بيانيه خود به مردم مصر براي تحقق اين دستاورد تاريخي و مشاركت در انتخابات رياست جمهوري تبريك گفت. حزب‌الله لبنان تاكيد كرده است، مردم مصر با حضور گسترده در ميدان‌ هاي مختلف و حمايت از انتخابات در برابر هرگونه تقلب يا ابهام توانستند اين دستاورد بزرگ را در عرصه انتخابات رياست جمهوري رقم بزنند.

در بيانيه حزب‌الله لبنان آمده است، اين دستاورد مردم مصر به عنوان يك گام عملي و سرنوشت‌ساز در مسير دستيابي به اهداف شريف انقلاب مصر به شمار مي‌رود. حزب‌الله لبنان هم‌چنين بالاترين مراتب تبريك خود را به محمد مرسي، رئيس‌جمهوري منتخب مصر به دليل كسب اعتماد گسترده مردم اعلام داشته و از خداوند متعال خواسته است تا وي را در انجام اين مسئوليت بزرگ در اين مرحله حساس از تاريخ مصر و خاورميانه كمك كند تا وي بتواند آرمان‌هاي مردم مصر را محقق ساخته و اين كشور را به جايگاه عربي و اسلامي والاي خود در دفاع از مسائل مربوط به امت اسلامي و ساختن آينده‌اي روشن بازگرداند.

 

- متن پيام دكتر "محمود احمدي نژاد" كه پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري منتشر كرده به شرح زير است:

بسم الله الرحمن الرحيم

جناب آقاي محمد محمدمرسي

رييس جمهور منتخب جمهوري عربي مصر

السلام عليكم و رحمه الله و بركاته

انتخاب جنابعالي به عنوان رييس‌جمهور كشور دوست و برادر مصر را تبريك عرض مي‌كنم. با تأكيد بر توسعه مناسبات في ما بين و تحكيم هر چه بيشتر دوستي دو ملت، از خداوند متعال بهروزي و موفقيت جنابعالي و سرافرازي ملت مصر را مسألت دارم.

محمود احمدي‌نژاد

 

لیبی

- نخست وزير ليبي متعهد شد شرايط محاكمه عادلانه "البغدادي المحمودي" را فراهم كند.

به گزارش روزنامه الراي العام چاپ كويت، "عبدالرحيم الكليب"، نخست وزير ليبي طي سخناني نسبت به محاكمه عادلانه البغدادي المحمودي، نخست وزير سابق اين كشور متعهد شد و گفت: مسئولان ليبي با البغدادي رفتار خوبي خواهند داشت و وي به شكلي كاملا عادلانه و شفاف و مطابق با تعاليم و احكام دين اسلام محاكمه خواهد شد. الكيب همچنين افزود، البغدادي پس از استرداد از تونس به يكي از زندان ‌هاي وزارت دادگستري منتقل شد و در حال حاضر تحت نظارت نيرو‌هاي پليس است.

نخست وزير ليبي در ادامه از مقامات تونس به خاطر تحويل البغدادي به اين كشور تقدير و تشكر كرد و گفت: تحويل البغدادي به ليبي در حقيقت به خاطر تلاش‌هاي ديپلماتيك ليبي و نيز در چارچوب اجراي مفاد توافقنامه رياض و توافقنامه همكاري‌هاي كيفري امضا شده ميان ليبي و تونس صورت گرفت.

 

- جماعت اخوان المسلمين لیبی تاکید کرد که در انتخابات پارلمانی پیش روی این کشور برای تصاحب دست کم ۳۵ درصد کرسی های پارلمان رقابت می کند.

به گزارش روزنامه الشروق مصر نوشت همان گونه که در تونس، مصر، مغرب و کویت اسلام گراها توانسته اند به پارلمان های کشورشان راه یابند اعضای حزب عدالت و سازندگی شاخه سیاسی جماعت اخوان المسلمين لیبی نیز تلاش می کنند که بیشترین تعداد کرسی را در کنگره ملی کشورشان تصاحب کنند. این در حالی است که این روزها لیبی به خاطر نفوذ شبه نظامیانی که به صورت غیرقانونی سلاح حمل می کنند و به آدم ربایی و آزاد و اذیت مردم مشغول هستند با چالش بزرگی روبه رو است. "عماد البنانی" مسئول سیاسی حزب عدالت و سازندگی در گفتگو با خبرگزاری یونایتد پرس به قدرت رسیدن این حزب از طریق انتخابات پارلمانی را گامی مثبت و سودمند برای همه لبنانی ها ارزیابی کرد و گفت پیروزی اخوان المسلمين در دستیابی به قدرت در تونس و مصر و با احتمال زیاد در لیبی، نوعی هارمونی در منطقه ایجاد خواهد کرد. ناظران و منابع وابسته به اخوان المسلمين لیبی انتظار دارند اسلام گراها در انتخابات پارلمانی هفتم جولای آتی (17 تیرماه) این کشور بیش از ۳۵ درصد کرسی ها کنگره ملی را تصاحب کنند، کنگره ملی جانشین شورای ملی انتقالی کنونی در لیبی خواهد شد.

 

- انقلابيون ليبي يكي ديگر از محافظان زن قذافي را كه در بسياري از اعدام‌هاي شخصيت‌هاي مخالف ليبي دست داشته است دستگير كردند.

به گزارش روزنامه "المصريون"، انقلابيون ليبي در طرابلس "جميله درمان" يكي از محافظان شخصي "معمر القذافي" كه در حلقه نزديكان قذافي بوده است دستگير كردند. وي نيز يكي از بزرگ ترين اركان ايجاد رعب و وحشت در ميان ليبيايي‌ها و از جلادان نظام معمر قذافي، محسوب مي‌شد و در اعدام بسياري از شخصيت‌هاي مخالف نظام قذافي دست داشت و بسياري مواقع خود عامل اجراي احكام اعدام بود.

وي در سال 1984 در حملات گسترده رژيم قذافي جهت سركوب مخالفان حضور فعال داشت و با پيوستن به كميته هاي انقلابي ليبي در مقابله با عمليات استشهادي موسوم به "عماره باب العزيزيه" كه افراد وابسته به جبهه ملي نجات ليبي در سال 1984 اجرا كردند شركت داشت كه رژيم قذافي اين عمليات را با توسل به خشونت و كشتار ناكام گذاشت.

سنگدلي و بي رحمي اين محافظ قذافي به حدي بود كه موجب شد سرهنگ "حسن اشكال" پسر عموي قذافي را به دليل اينكه صدايش را به روي وي بلند كرده بود با شليك تير بكشد.

 

تونس

- نمایندگان پارلمان تونس خواستار سلب رای اعتماد از نخست وزیر شدند.

75  نفر از جمع 217 نماینده پارلمان تونس در اعتراض به اقدام دولت "حمادی الجبالی" در استرداد "البغدادی المحمودی" آخرین نخست وزیر قذافی خوستار سلب رای اعتماد از وی شدند.

خبرگزاری تونس اعلام کرد این نمایندگان معترض یک سوم پارلمان را تشکیل می‌دهند و حد نصاب قانونی و لازم برای درخواست از پارلمان در سلب رای اعتماد از دولت را در اختیار دارند.

از سوی دیگر "مصطفی بن جعفر"، رئیس پارلمان تونس گفت که پارلمان جمعه هفته (91.04.09) جاری جلسه عمومی فوق العاده‌ای برای سوال از الجبالی نخست وزیر و "راشد الغنوشی"، دبیر کل جنبش نهضت اسلامی که ائتلاف سه گانه حاکم را رهبری می‌کند در موضوع استرداد نخست وزیر "قذافیگ به لیبی تشکیل می‌دهد.

دولت حمادی الجبالی البغدادی المحمودی را بدون اطلاع  "المنصف المرزوقی" رئیس جمهور این کشور به لیبی تحویل داد.

المنصف المرزوقی در اوایل ژوئن اعلام کرده بود مایل است المحمودی را به دولت منتخبی که پس از انتخابات پارلمانی لیبی روی کار خواهد آمد تحویل دهد. وی همچنین خواستار تضمین هایی از سوی لیبی درباره رعایت حقوق بشر و محاکمه ای عادلانه برای البغدادی شده بود.

 

سودان

- "عمر البشير" رئيس جمهور سودان در راستاي اجراي تدابير رياضت اقتصادي اين كشور و تعديل كابينه، 9 مشاور خود را بركنار كرد.

به گزارش پايگاه خبري اليوم السابع؛ عمر البشير طي صدور حكمي همه 9 مشاور خود را كه از اعضاي حزب كنگره ملي حاكم و احزاب حاضر در كابينه بزرگ سودان هستند بركنار كرد. اين اقدام رئيس جمهور سودان در راستاي اجراي تدابير طرح رياضت اقتصادي و بازسازي ساختار حكومت است.

"احمد بلال عثمان" به نيابت از 9 مشاور مستعفي اين اقدام عمر البشير را مهم و سازنده خواند و گفت: حزب كنگره ملي اعلام كرد كه به منظور اجراي تدابير اقتصادي مسئوليت خروج رهبرانش از حكومت را بر عهده خواهد گرفت.

بلال با اشاره به اينكه اين اقدام رئيس جمهور سودان با رضايت كامل همه احزاب و كنگره ملي بوده است گفت: اين احزاب همواره حامي سياست هاي كلي عمر البشير هستند و اين گام ابتدايي براي تعديل و كوچك كردن ساختار حكومتي در سودان است.

 

- دشمنان برای تفرقه افکنی در حوزه رود نیل کار می‌کنند. دولت سودان تاکید کرد کشورهای حوزه رود نیل از طریق شراکت واقعی در راستای منافع ملی خود توطئه‌های دشمنان برای ایجاد تنش و نفوذ در این منطقه را خنثی می‌کنند.

پایگاه خبری الیوم السابع، "علی عثمان محمد طه" معاون اول رئیس جمهور سودان بر اهتمام کشورش برای ایجاد روابط راهبردی با کشورهای همسایه تاکید کرد و گفت: این گونه روابط برای امنیت ملی کشور سودان و منافع مشترک آن مهم است.

وی در سفر به استان سنار سودان خواستار روابط مثبت با کشورهای همسایه و تشکیل کمیته‌های وزارتی مشترک و ایجاد ساز و کار همکاری‌های دوجانبه بین سودان و همسایگانش شد و در این باره به روابط ممتاز کشورش با اتیوپی اشاره کرد.

معاون عمر البشیر همچنین تصریح کرد، برخی کشورهای معادی سودان به دنبال ایجاد شکاف بین دولت خارطوم با کشورهای حوزه رود نیل به ویژه با اتیوپی هستند.

وی افزود: این در حالی است که روابط سودان با اتیوپی بر پایه اعتماد و درک عمیق از منافع مشترک به ویژه در زمینه آب است اما برخی دولت های معادی به دنبال ایجاد اختلاف و تنش بین این دو کشور در موضوع آب رود نیل هستند.

عثمان طه بر تلاش سودان با توجه به موقعیت جغرافیایی خود برای ایجاد شراکتی واقعی تاکید کرد که منافع مشترک کشورهای حاشیه رود نیل و منفعت ملت ها و آینده شان را فراهم کند.

حضور گسترده رژیم صهیونیستی در برخی کشورهای حوزه رود نیل - به ویژه کشورهایی که این رود از آنها سرچشمه می گیرد، فرصت نزدیک شدن به موضوع پیچیده آب و تلاش برای تأثیر گذاری بر مقام های تصمیم گیرنده در آن کشورها را برای تل آویو فراهم کرده است.

به دنبال انتشار گزارش هایی مبنی بر انجام دیدارهای متقابل میان مقامات صهیونیست با مسئولان کشورهای منبع این رود ، سیاست های آشکار و پنهان رژیم صهیونیستی در این ارتباط بیش از پیش آشکار شده است.

از بارزترین این دیدارها می‌توان به دیدار مقاماتی از رواندا و اوگاندا از تل آویو پس از برگزاری نشست وزرای منابع آبی کشورهای حوزه نیل در ژوئیه سال 2009 اشاره کرد.

پس از آن در سپتامبر 2009 اویگدور لیبرمن وزیر خارجه این رژیم از سه کشور منبع رود نیل دیدار و در زمینه آب توافقنامه هایی با برخی از این کشورها امضا نمود.

راهبرد رژیم صهیونیستی در زمینه کشورهای حوزه رود بر نخست دستیابی به سهم ثابتی از رود نیل با هدف تأمین منابع آبی پیشنهادی برای این رژیم، اهمیت نظامی و امنیتی منطقه حوزه رود نیل و راهبرد رژیم صهیونیستی درجهت حضور نظامی فعال در منطقه کشورهای حوزه رود نیل، که این مساله از طریق سوء استفاده رژيم صهيونيستس از حضور در کشورهای نزدیک به سودان برای توطئه چینی علیه دولت خارطوم و دامن زدن به تنش ها و درگیری بین کشورهای عربی و کشورهای همسایه آفریقایی و دخالت در درگیری‌های داخلی آفریقا از طریق ارائه کمک‌های انسانی و استفاده از درگیری های نژادی در آفریقا و منطقه دریاچه ها برای ایجاد اختلال در وضعیت امنیتی این منطقه و ایجاد نوعی بی‌ثباتی است به طوری که بر منافع مصر و سودان دراین منطقه سرنوشت ساز تاثیر منفی بگذارد.

این در حالی است که آمریکا نیز تلاش زیادی می کند تا مناطق نفوذی را درآن منطقه برای سلطه بر مرکز این قاره یا در دست گرفتن اهرم فشار اصلی برای حل مشکلات احتمالی درخصوص آب در آینده ایجاد کند؛ منطقه‌ای که در سیاست‌های آمریکا از اهمیت قابل ملاحظه‌ای برخوردار است.

115378-91.4.7

 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶