نگاه آفران > آفران: تحولات آفريقاي عربي

آفران: تحولات آفريقاي عربي

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۴/۳۱
New Page 1

مصر

- رئيس جمهوري مصر در اولين سخنراني خود براي مردم اين كشور با اشاره به اينكه از محروميت‌هايي كه مردم مصر با آن مواجه هستند، آگاه است، تاكيد كرد شبانه‌روز براي خدمت به شما و از بين بردن محروميت‌ها تلاش مي‌كند.
پايگاه خبري الفجر گزارش داد، "محمد مرسي"، رئيس جمهوري منتخب مصر در اولين سخنراني خود براي مردم اين كشور گفت: از تمام اقشار جامعه مصر مي‌‌خواهم، از دستاوردهاي كشورشان حمايت كنند و به قانون احترام بگذارند.
رئيس جمهوري مصر در ادامه افزود: ما بايد منافع كشور خود را بر منافع شخصي ترجيح دهيم و براي تحقق ثبات در كشور تلاش كنيم. همگان بايد تلاش كنند تا كشور از شرايط كنوني عبور كند.
مرسي همچنين گفت: كميته‌اي براي بررسي قضيه بازداشت‌شدگان در جريان انقلاب مصر و حوادث پس از آن تشكيل داده و تا زماني كه اتهامي بر فردي ثابت نشود، آزاد خواهد شد.
وي در ادامه گفت: كميته‌اي ديگري نيز براي بررسي قضيه كشته‌ها و مجروحان حوادث اخير مصر و انقلاب اين كشور تشكيل داده‌ايم و دفتر دادرسي به شكايت‌هاي مردم را در تمام استان‌‌ها ايجاد خواهيم كرد.
مرسي افزود: رسانه‌ها بايد بتوانند حقايق را به دور از شايعه‌ها منتشر كنند. ما به آينده بسيار اميدوار هستيم و درباره سياست خارجي مصر براساس خواست و اراده مردم براي تحقق امنيت ملي تلاش مي‌‌كنم.

- "محمد مرسي" رئيس جمهوري مصر با صدور فرماني 572 زنداني محاكم قضايي را عفو كرد.
خبرگزاري "الشرق الاوسط" مصر گزارش داد، محمد مرسي رئيس جمهوري مصر فرمان عفو 572 محكوم محاكم نظامي را امضا كرد.
وي همچنين دستور تشكيل كميته بررسي وضعيت غيرنظامياني را كه نظاميان آن ها را محاكمه مي كنند، صادر كرد.
نظاميان بيش از 11هزار و 870 مصري را از آغاز انقلاب مردمي در اين كشور كه به سرنگوني رژيم حسني مبارك منجر شد، بازداشت كردند.
نه هزار و 714 نفر از مجموع اين بازداشت شدگان تاكنون آزاد شده اند.

- عمر سليمان، رييس سابق سازمان اطلاعات مصر در دوران ديكتاتوري حسني مبارك در آمريكا درگذشت. به گزارش يورونيوز، يكي از مشاوران ژنرال سليمان گفت او به طور غيرمنتظره در حين معالجات درماني در كليولند آمريكا در‌گذشته است. ژنرال سليمان در روزهاي پاياني حكومت حسني مبارك سمت معاونت رييس جمهوري را برعهده داشت.
- برخي منابع نزديك به "عمر سليمان" معاون "حسني مبارك" رئيس جمهور مخلوع مصر دليل مرگ ناگهاني وي را مسموميت اعلام كردند.
خبرگزاري "الشرق الأوسط" گزارش داد، برخي منابع مصري نزديك به سليمان گفتند كه وي به مسموميتي شبيه به مسموميت "ياسر عرفات" رئيس سابق تشكيلات خودگردان فلسطين دچار شده بود و به همين دليل براي درمان به آمريكا انتقال داده شد.
سليمان صبح روز پنجشنبه (91.04.29) در بيمارستان كليولند آمريكا تسليم مرگ شد. وي چند ماه پيش دچار بيماري ريوي شده و پس از آن ناراحتي قلبي نيز گريبانگير وي شد و از چند هفته پيش به طور ناگهاني وضعيت جسماني وي رو به وخامت گذاشت كه به همين دليل به بيمارستان كليولند انتقال داده شد.
از سليمان به عنوان "جعبه سياه" دوره مبارك ياد مي‌شود كه اسرار زيادي را در سينه خود داشت. وي چشم، گوش و عقل و ذهن مبارك در مسائل امنيتي و پرونده‌هاي حساس سياست خارجي بود.
سليمان پيش از آغاز انقلاب 25 ژانويه مصر رئيس سازمان اطلاعات مصر و در اوان انقلاب به عنوان معاون مبارك منصوب شد و پس از سرنگوني رژيم مبارك نيز براي انتخابات رياست جمهوري مصر نامزد شد اما كميته انتخاباتي صلاحيت وي را رد كرد.
-  مدير دفتر عمر سليمان، رئيس دستگاه اطلاعاتي مبارك، جزئيات مرگ مشكوك وي در آمريكا را تشريح كرد.
روزنامه مصري الاهرام گزارش داد، "حسين كمال" مدير دفتر عمر سليمان، هرگونه مرگ مشكوك وي را تكذيب كرد.
حسين كمال در اين ارتباط گفت: وضع جسماني عمر سليمان از سه ماه قبل به علت ناراحتي وي به خاطر حوادث جاري در كشور روبه وخامت گذاشته بود.
وي گفت كه عمر سليمان در اين اواخر به علت ابتلاي به افسردگي تمايلي به غذا خوردن نداشت واين موجب تحليل رفتن قواي بدني وي شده بود.
كمال افزود: در نتيجه عملكرد ضعيف قلب، كليه‌هاي سليمان دچار نارسايي شدند و آب به درون ريه هاي وي رفته بود.
او گفت: عمر سليمان مجبور شد، براي تخليه آب از ريه‌هاي خود راهي آلمان شد، در آنجا حالش اندكي بهبود پيدا كرد و از آنجا به دبي رفت.
مدير دفتر عمر سليمان افزود: اما در دبي بار ديگر حال سليمان رو به وخامت گذاشت و وضعيت قبلي برايش تكرار كه به خوبي درمان شد، اما براي درمان بهتر به كليولند آمريكا رفت.
كمال گفت: در آنجا نيز بيماري اصلي وي ضعف عضله قلب تشخيص داده شد و پزشكان امكان معالجه آن با دارو و جراحي را ممكن دانستند.
او گفت: آخرين تماس من با عمر سليمان روز چهارشنبه 18 جولاي (91.04.28) بود كه حال عمر بسيار خوب بود، زيرا آب داخل ريه‌هاي او به خوبي تخليه شده و خوب خوابيده بود.
كمال تاكيد كرد كه عمر سليمان با صداي گرم با من سخن مي‌گفت، اما در ساعت چهار و نيم بامداد پنجشنبه (91.04.29) درگذشت.
از جهت ديگر "پاتريك ونتريل"، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در واكنش به مرگ عمر سليمان گفت: معاون رئيس جمهوري و رئيس دستگاه اطلاعاتي سابق مصر شريك دراز مدت آمريكا بود.
در پي مرگ مشكوك عمر سليمان در آمريكا، طرفداران وي، آمريكا را به كشتن سليمان متهم كردند و در اين‌باره اعلام كردند كه قصد دارند، با برگزاري تظاهراتي مقابل سفارت آمريكا در قاهره خواستار اخراج سفير آمريكا از قاهره شوند.
- روزنامه الیوم السابع گزارش داد، جسد عمر سلیمان، معاون حسنی مبارک رئیس جمهوری مخلوع مصر اولین ساعات بامداد روز شنبه (91.04.31) با یک فروند هواپیمای اختصاصی وارد فرودگاه قاهره شد.
پس از ورود جسد سلیمان به فرودگاه قاهره بنا به درخواست دادستانی مصر برای کالبد شکافی و تعیین علت مرگ،‌ جسد سلیمان به بیمارستان "وادی النیل" منتقل شد.

- "حسني مبارك"، رئيس جمهوري مخلوع مصر پس از شنيدن خبر مرگ "عمر سليمان"، معاون خود به شدت گريه كرد و از هوش رفت.
روزنامه اليوم السابع گزارش داد، مبارك كه در بيمارستان زندان طره بسرمي‌برد، با آگاه شدن از مرگ عمر سليمان، معاون خود به شدت گريه كرده و پس از نيم ساعت از هوش رفت.
حسني مبارك از طريق زير نويس تلويزيون مصر از خبر مرگ سليمان آگاه شد و بهت و حيرت او را فراگرفت و نيم ساعت براي مرگ كسي كه حافظ اسرار او به شمار مي‌آمد گريه و زاري كرده تا اينكه از هوش مي‌رود.
اين موضوع موجب شد تا به سرعت پزشكان برسر بالين وي حاضر شوند، اما از سخن گفتن با پزشكان امتناع كرده و از آن ها خواست اتاق او را ترك كنند.
پس از آن مبارك با صداي بلند شروع به گريه كرده و اين موجب شد تا پزشكان به وي داروهاي آرامبخش تزريق كنند و به اين ترتيب وضعيت جسماني و روحي مبارك به شدت رو به وخامت گذاشت.

- سرویس های امنیتی مصر روز جمعه (91.04.30) 90 موشک زمین به زمین و زمین به هوا در شمال این کشورکشف و ضبط کردند.
خبرگزاری الشرق الاوسط مصر گزارش داد سرویس های امنیتی مصر این محموله بزرگ موشک را در جاده ساحلی و ترانزیت بین شهرهای رشید و پورسعید در شمال کشور کشف و ضبط کردند.
خبرگزاری الشرق الاوسط یادآور شد خودروی حامل این موشک ها از منطقه ای نزدیک مرز لیبی عازم اسماعیلیه در شمال شرق قاهره بود .
به گزارش خبرگزاری شین‌هوا از قاهره، راننده خودرو پس از مشاهده نیروهای امنیتی تلاش کرد با خودرو فرار کند ولی ماموران امنیتی با تعقیب خودرو، او را وادار به توقف کردند ولی راننده موفق به فرار شد .
سرویس های امنیتی مصر پس از بازرسی از خودرو، 90 موشک زمین به زمین و زمین به هوا ازداخل خودرو کشف کردند.

- کارشناس حقوقی و سیاسی مصر گفت: قوه قضاییه وارد منازعه میان قوه مجریه و شورای نظامی این کشور شده است.
شبکه العالم گزارش داد، "منصور عبدالغفار" در گفت وگو با این شبکه خبری افزود: حکم دادگاه قانون اساسی درباره اعلامیه مکمل قانون اساسی، باعث شد تا قوه مقننه در دست شورای نظامی باقی بماند؛ لذا شورای نظامی از قوه قضاییه به نفع خود استفاده می کند.
عبدالغفار ادامه داد: سرعت احکام صادره از سوی دادگاه درباره تصمیم رئیس جمهوری برای فعالیت مجدد مجلس یا موضوع جمعیت موسسان تدوین قانون اساسی شگفت انگیز است.
وی تصریح کرد: در گذشته بررسی قوانین و صدور حکم درباره چنین مواردی حتی تا 10 سال به طول می انجامید؛ اما اکنون برای حل اختلافات قوه مجریه و شورای نظامی در سریعترین زمان ممکن حکم صادر می شود.
به گفته این کارشناس حقوقی و سیاسی، اعلامیه مکمل قانون اساسی، مانند بخشنامه دولت موقت برای انجام دادن امور قوه مقننه در مدت زمان مشخص است؛ لذا هر گونه حکم برای نادیده گرفتن این محدودیت زمانی به معنای آن است که شورای نظامی، اختیار قانونگذاری را تا اطلاع بعدی در اختیار دارد.
وی گفت: اختلاف سیاسی امری پنهان نیست، بلکه موضوع آن است که چرا قوه قضاییه وارد این موضوع شد، درحالی که در سال 2005 در زمان مبارک هنگامی که تقلب انتخاباتی صورت گرفت، قضاتی که موضوع را کشف کردند، سرکوب شدند؛ اما کسی سخن نگفت ولی حالا محمد مرسی رئیس جمهوری منتخب به انزوا و زندان تهدید می شود.

- شبکه تلویزیونی در مصر راه‌اندازی شد که مدیریت آن صرفا با زنان محجبه و نقاب پوش است.
خبرگزاری رویترز گزارش داد، از زمان سقوط حسنی مبارک در مصر، اسلامگراها قدرت بیشتری یافته‌اند. ظاهرا اکنون زمان مناسبی است تا زنان محجبه و نقاب پوش روی پای خود بایستند چراکه در طول دوران مبارک آن ها برای یافتن شغل با دشواری روبرو بودند. حسنی مبارک حضور زنان محجبه و نقاب پوش در صفحه تلویزیون را منع کرده بود.
"آبیر شاهین"، یکی از زنان فارغ التحصیل از دانشگاه آمریکایی‌ها در قاهره که به خاطر مخالفت کارفرمایان با پوشش او، برای یافتن شغل تلاش‌ کرده است، به رویترز گفت: گفته می‌شود به خاطر زبان بدن، شبکه تلویزیونی زنان محجبه رونق نمی‌گیرد اما آهنگ صدای ما می‌تواند احساسات و واکنش‌های ما را نشان دهد.
به گفته "ابو اسلام احمد عبدالله"،‌ مالک این شبکه تلویزیونی،‌ هدف از چنین پروژه‌ای، فراهم کردن امکان برای زنان محجبه است تا بتوانند بدون تبعیض فعالیت کنند.
وی افزود: زنان محجبه برای کار در شبکه‌های تلویزیونی درخواست می‌دادند اما شغلی پیدا نمی‌کردند. چرا زنان محجبه باید در چنین محیطی قربانی تبعیض باشند؟ به همین علت تصمیم گرفتم شبکه‌ای راه‌اندازی و شرایط را برای آن ها فراهم کنم به امید اینکه دیگران نیز از من در این زمینه دنباله‌روی کنند.
طبق این گزارش، برنامه‌های این شبکه تلویزیونی جدید که عنوان آن «ماریا» است و قرار است از روز اول ماه رمضان پخش شود.

- عضو کنست (پارلمان) رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ سابق این رژیم با اشاره به خدمات بی‌شائبه "عمر سلیمان" رئیس سابق سازمان اطلاعات مصر برای رژیم صهیونیستی، وی را بهترین خادم این رژیم توصیف کرد.
روزنامه صهیونیستی "یدیعوت آحارونوت" نوشت که "بنیامین بن الیعازر" سلیمان را مورد تعریف و تمجید قرار داده و گفت که وی در تضعیف و مهار جنبش حماس بهترین خدمات را به رژیم صهیونیستی ارائه کرد.
وی افزود: معاون سابق "حسنی مبارک" و رئیس سابق سازمان اطلاعات مصر یک فرد ملی‌گرا و از بارزترین شخصیت‌هایی بود که حماس را تضعیف و مهار کرد.
الیعازر پس از این تعریف و تمجیدها مدعی شد که مصر با از دست دادن سلیمان خسارت زیادی متحمل شد.
وی سپس به روابط سلیمان با مسئولان ارشد وزارت جنگ رژیم صهیونیستی اشاره و تصریح کرد که وی روابط ممتازی با این مسئولان داشت و مبارک به طور کلی به سلیمان تکیه می‌کرد و وی یکی از کسانی بود که تاثیر بیشتری روی مبارک داشت.
الیعازر همچنین اظهار داشت که با شنیدن خبر نامزدی سلیمان برای ریاست جمهوری مصر بسیار خرسند شد و افزود که روابط تنگاتنگ و صمیمی با سلیمان داشته است و در هر مسئله‌ای از جمله مسئله انتقال گاز مصر به سرزمین های اشغالی سلیمان را مداخله می‌داد و تقریبا به طور روزانه با وی در تماس و گفت‌وگو بوده است.

- رئیس جمهور منتخب مصر با "عزیز الدویک" رئیس مجلس قانونگذاری (پارلمان) فلسطین تماس تلفنی برقرار و آزادی وی از زندان رژیم صهیونیستی و فرا رسیدن ماه مبارک رمضان را به وی تبریک و تهنئت گفت.
پایگاه "الرساله" گزارش داد، "محمد مرسی" با دویک تلفنی‌ گفت‌وگو کرد و آزادی وی از اسارت صهیونیست‌ها پس از 6 ماه حبس اداری را به وی تبریک گفت.
دویک در گفت‌وگوی تلفنی با مرسی از دولت و ملت مصر به خاطر تلاش آن ها در جهت حمایت از قضیه فلسطین و برگزاری انتخابات دموکراتیک و نمونه ریاست جمهوری که بیانگر اراده حقیقی ملت مصر بود، قدردانی کرد.
وی همچنین از تلاش‌های "یاسر عثمان" سفیر مصر در نزد تشکیلات خودگردان فلسطین قدردانی و برای مردم مصر خیر و موفقیت را آرزو کرد.
دویک پنج‌شنبه شب (91.04.29) پس از شش ماه بازداشت اداری از زندان رژیم صهیونیستی آزاد شد و در پست ایست و بازرسی "بیت سیرا" در جنوب شهر رام الله در کرانه باختری به طرف فلسطینی تحویل داده شد.
نظامیان رژیم صهیونیستی دویک را در تاریخ 9/1/2012 در گذرگاه جبع واقع در شمال قدس اشغالی بازداشت و پس از آن حکم بازداشت اداری به مدت 6 ماه برای وی صادر شد.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین "حماس" نیز در بیانیه‌ای آزادی دویک را به اقشار مختلف ملت فلسطین و گروه های ملی و اسرای قهرمان فلسطینی تبریک گفت.
حماس در این بیانیه تاکید کرد: تداوم بازداشت نمایندگان فلسطینی توسط رژیم صهیونیستی نقض آشکار عرف ها و قوانین بین المللی به شمار می رود و ملت فلسطین همچنان تا آزادی سرزمین فلسطین و بازگشت آوارگان فلسطینی به وطن، به رهبران و نمایندگان اسیر و دیگر اسرای قهرمان خود وفادار باقی خواهد ماند.

-نخست وزير دولت منتخب فلسطين اعلام كرد كه هفته آينده با رئيس جمهور مصر ديدار مي كند.
پايگاه خبري "المصري اليوم" گزارش داد، "اسماعيل هنيه"، نخست وزير دولت منتخب فلسطين پنجشنبه (91.04.29) در مراسمي در نوار غزه تاكيد كرد هفته آينده با محمد مرسي رئيس جمهور مصر ديدار مي كند.
وي افزود: دولت مصر همچنين با استقبال از هيئتي مركب از 100 شخصيت فلسطيني نوار غزه در مصر پس از عيد فطر موافقت كرد.
اسماعيل هنيه آزادي دكتر "عزيز الدويك"، رئيس مجلس قانون گذاري فلسطين و ديدار خالد مشعل رئيس دفتر حماس با محمد مرسي، رئيس جمهور مصر را اتفاقات خجسته پنجشنبه (91.04.29) براي نوار غزه دانست.

- رئيس دفتر سياسي حماس پس از ديدار با رئيس جمهور مصر گفت فلسطين به دوره جديدي در روابط با مصر وارد شده است و خبرهاي خوبي را در ارتباط با وضعيت نوار غزه از طرف مصري دريافت كرده است.
روزنامه "المصري اليوم" گزارش داد، "خالد مشعل"، رئيس دفتر سياسي حماس پنجشنبه (91.04.29) در مصر با محمد مرسي رئيس جمهور اين كشور در كاخ الاتحاديه ديدار و گفت وگو كرد.
مشعل پس از ديدار با مرسي در نشست خبري مشترك گفت: فلسطين در روابط خود با مصر به دوره جديدي وارد شده است مصر رهبر امت عربي است و هر دو كشور عربي مصر و فلسطين حامي يكديگر هستند.
رئيس دفتر سياسي حماس گفت در كشورهاي عربي با بهار عربي فصل جديدي در روابط گشوده شد و اگرچه حماس با جماعت اخوان المسلمون رابطه ويژه و ممتازي دارد اما از همه مصري ها استقبال مي كند.
خالد مشعل به همه نيروهاي سياسي و ملت مصر خواست اطمينان خاطر داد كه هيچ هوادار حماس يا فلسطيني هيچ گاه به اين فكر نمي كند كه وجبي از خاك مصر و در راس آن صحراي سينا را بگيرد اصول حماس اين است كه سرزمين فلسطين تنها فلسطين است بنابراين فلسطينيان با اسكان در ديگر كشورهايي كه به آنجا پناه برده اند مخالفند و مصر و امنيت ملي آن بر سر ما جاي دارد.
رئيس دفتر سياسي حماس گفت: بين حماس و مقامات مصري همكاري و هماهنگي در زمينه تحقق امنيت در صحراي سينا وجود دارد و تنها درگيري با رژیم صهیونیستی است.
خالد مشعل تجديد نظر در توافقنامه صلح مصر با رژيم صهيونيستي معروف به كمپ ديويد را موضوعي مربوط به مصر دانست و گفت حماس در آن دخالتي نمي كند.
وي با اشاره به اينكه درگذشت عمر سليمان رئيس دستگاه اطلاعاتي مبارك را به رئيس جمهور جديد مصر تسليت گفته است گفت: رهبران حماس درگشت عمر سليمان را اگرچه با وي اختلافات بسياري داشتند تسليت مي گويند و براي روح وي طلب آمرزش و مغفرت مي كنند.
رئيس دفتر سياسي حماس همچنين گفت رياست جمهوري مصر درصدد تدارك ديداري سه جانبه با حضور مرسي و اينجانب و محمود عباس رئيس تشكيلات خودگردان است.
مشعل افزود: مصر كنوني از هيچ طرف حماس يا فتح جانبداري خاص نمي كند و حماس به رهبران مصر گفته است كه بين اين جنبش با فتح حكم دهد تا معلوم شود كدام طرف تعهدات خود را در توافقنامه آشتي زير پا گذاشت.
رئيس دفتر سياسي حماس ادامه داد: طبيعي است كه رژیم صهیونیستی از آگاهي و بيداري امت عربي نگران شده است به ويژه كه امت عربي در دوره هاي قبل تقريبا به طور كامل از حكومت به دور بودند.
مشعل درباره تحولات اخير سوريه نيز گفت: حماس به حاكميت و استقلال هر كشوري احترام مي گذارد اما اميدواريم كه مسائل به دور از خونريزي حل و فصل شود.
خالد مشعل همچنين گفت: شنيدار سخناني خوب از محمد مرسي در ارتباط اوضاع غزه و كاهش شدت محاصره اقتصادي و قضيه گذرگاه ها بوديم.
وي تاكيد كرد حماس نمي خواهد مصر را مسئول نوار غزه بداند يا اينكه دردسر رژیم صهیونیستی كه طرفي اشغالگر است را از سر مردم غزه بردارد و تقويت روابط حماس با مصر جايگزين هيچ طرف فلسطيني ديگري نيست.
محمد مرسي در بدو استقبال از مشعل به وي گفت: به كشورت خوش آمدي و مشعل جواب داد:پيشتر چنين احساسي از استقبال نداشتيم و مرسي جواب داد در شما در همه كشور مورد استقبال خواهيد بود.

- "منتصر الزيات"، وكيل مشهور مصري با تاكيد بر اينكه هدف اصلي انقلاب مصر خارج شدن از سرسپردگي آمريكا و رژیم صهیونیستی بوده است، گفت: حكومت جديد مصر خواستار برقراري رابطه ممتاز با ايران است.
"منتصر الزيات"، وكيل جماعت هاي اسلامي مصر كه معمولا وكالت متهمان اسلام گرا را برعهده مي گيرد در قاهره درباره تحولات سياسي اخير مصر پس از به قدرت رسيدن اخوان المسلمون و اهداف و انتظارات انقلاب سخن گفت.
الزيات اقدام محمد مرسي در تاييد حكم دادگاه قانون اساسي را احترام به دادگاه قلمداد كرد و گفت: رئيس جمهور در جايگاه خود مي توانست مقاومت كند و حكم دادگاه قانون اساسي را به همه پرسي ملت بگذارد اما اين كار را نكرد.
وي افزود: طرف هايي منتظر نشسته اند تا اشتباهات حكومت مرسي را شكار كنند اما هرگز نمي توانند كاري كنند.
الزيات با اشاره به اينكه مردم مصر دخالت خارجي در امور كشورشان را نمي خواهند، گفت: يكي از اهداف انقلاب غلبه بر سرسپردگي مصر به آمريكا و رژیم صهیونیستی بود.
وكيل مشهور مصري ايران را قدرت بزرگ منطقه خواند و تصريح كرد، ايران ويژگي هايي بسياري دارد كه ازسرگيري روابط با اين كشور موجب برقراري روابط ممتاز تهران-قاهره مي شود.

- صاحبنظران امور سياسي تاكيد مي‌كنند، كاخ سفيد توطئه فروپاشي ارتش مصر را با ايجاد اختلاف بين نظاميان و گروه‌هاي سياسي اين كشور آغاز كرده است.
هفته‌نامه فلسطيني المنار گزارش داد، "حمدي بخيت"، از كارشناسان عرب امور استراتژيك و امنيت درباره توطئه جديد آمريكا عليه مصر مي‌گويد: اين روزها استراتژي جديد آمريكايي در مصر ضربه زدن به ارتش و نيروهاي امنيتي اين كشور جهت تضمين امنيت رژيم صهيونيستي است.
اين كارشناس عرب مسائل استراتژيك و امنيتي در ادامه افزود: آمريكا تلاش دارد، از طريق ايجاد جنگ‌هاي متعارف ارتش مصر را نابود كند و از آنجا كه كاخ سفيد بر اين باور است، اين نوع جنگ‌ها هزينه‌بر است، بنابراين سمت بكارگيري گزينه عمليات رواني و جنگ اطلاعاتي گرايش پيدا كرده است.
بخيت گفت: آمريكا همچنين در تلاش است، بين رويكردهاي احزاب و گروه‌هاي سياسي مصر در قبال نيروهاي مسلح اختلاف و فاصله بياندازد.
حمدي بخيت در ادامه تاكيد كرد كه استراتژي واضح و روشن است، اما تاكتيك متفاوت است، اما به نظر نمي‌رسد، اين توطئه آمريكا در مصر عملي شود، چون پيوند بين مردم و ارتش مصر پيوندي مقدس است.
برخي ديگر از تحليلگران نيز با تاييد نظرات اين تحليلگر عرب مي‌گويند: بي‌ترديد زماني كه ارتش و نيروهاي امنيتي در يك كشور از حمايت مردمي برخوردار نباشند، ضربه زدن و نفوذ به عمق آن بسيار راحت خواهد بود، بنابراين آمريكا كه نگران مصر انقلابي است و از اين بيم دارد كه اين كشور به زودي به يك دشمن سرسخت رژيم صهيونيستي تبديل شود، چاره‌ را در اختلاف افكني بين مردم مصر و ارتش اين كشور ملاحظه كرد.
آن ها تاكيد مي‌كنند: كاخ سفيد تلاش مي‌كند به اختلافات جزيي موجود بين ارتش و مردم مصر بيفزايد تا هيچ گاه ارتش مصر از قدرت و پشتيباني مردمي برخوردار نشود، چون در غير اين صورت رژيم صهيونيستي همواره در معرض خطر خواهد بود.

- يكي از روزنامه‌هاي مصر با برملا كردن چهره واقعي سياست خارجي آمريكا نوشت: سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در خاك مصر با گستاخي يك خبرنگار مصري كه مي‌خواست از او سوال كند را با دو دست هل داده تا از سر راه خود كنار بزند.
روزنامه "اليوم السابع" در خبري از چهره واقعي سياست خارجي آمريكا نوشت و از اقدام اهانت‌بار "ويكتوريا نولاند"، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در قبال خبرنگاران مصري در سفر اخير وزير خارجه آمريكا به قاهره پرده برداشت.
اليوم السابع در اين‌باره نوشت: هنوز دولت آمريكا بايد ميليون‌ها دلار هزينه كند تا وجهه خود را در خارج بهبود ببخشد و تا زمانيكه در داخل اين دولت افراد و چهره‌هايي هستند كه با اقدامات غيراخلاقي خود همه طرح‌هاي كاخ سفيد را در اين زمينه نقش بر آب مي‌كنند، اين تلاش واشنگتن هيچ اثر و فايده‌اي نخواهد داشت.
اين روزنامه مصري در ادامه افزود: به نظر مي‌رسد، بهترين راه‌حل براي كاخ سفيد اين است كه براي رهايي از اين افراد در ساختار دولت باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا بايد هزينه كند تا از اين چهره‌هاي منفور و قبيح خلاص شوند كه از جمله اين چهره‌هاي قبيح و زشت "ويكتوريا نولاند" سخنگوي وزارت خارجه آمريكاست كه خود را ناگهان و بدون بي‌مقدمه‌اي در دستگاه ديپلماسي آمريكا يافت و خطرناك تر اينكه وي در دستگاه وزارت خارجه مسئوليت رسانه‌ها را نيز عهده‌دار است.
اليوم السابع در ادامه گزارش خود مي‌نويسد: چهره زشت دستگاه ديپلماسي آمريكا در سفر "هيلاري كلينتون"، وزير خارجه آمريكا طي روزهاي شنبه (91.04.24) و يكشنبه (91.04.25) كه در قاهره بسربرد و با خبرنگاران مصري به گونه‌اي برخورد كرد كه گويي با شهروندان درجه دهم برخورد مي‌كند، نمايان و آشكار شد.
ماجرا اين قرار است كه يكي از خبرنگاران روزنامه مصري "اليوم السابع" به نام "ميريت البراهيم" اقدام به پوشش ديدار "محمد كامل عمرو"، وزير خارجه مصر با "ويكتوريا نولاند"، همتاي آمريكايي‌اش در ساختمان وزارت خارجه مصر كرد، در جريان اين ديدار اين خبرنگار مصري متوجه مي‌شود كه "نولاند" در محوطه وزارتخانه است، بنابراين به سوي وي مي‌رود و با معرفي خود، از وي درباره مهمترين موضوعاتي كه در برنامه كاري سفر "كلينتون" به منطقه گنجانده شده، سوال مي‌كند.
اما اين خبرنگار با رفتار غيراخلاقي "نولاند" غافلگير مي‌شود. سخنگوي وزارت خارجه آمريكا پس از طرح اين سوال توسط اين خبرنگار مصري او را با دو دست و به شكلي تحقيرآميز به كنار مي‌زند.
در حالي‌كه چه مي‌شد اگر سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در پاسخ به اين خبرنگار دست‌كم مي‌گفت برنامه خاصي وجود ندارد كه به شما بگويم.
مسئله اينجاست كه بي‌ادبي‌ها و اقدامات تحقيرآميز و توهين‌آميز وزارت خارجه آمريكا با خبرنگاران مصري آن هم در داخل كشورشان تا اين حد باقي نماند، بلكه روز بعد حادثه‌اي زشت‌تر و بدتر از حادثه روز گذشته به وقوع مي‌پيوندد.
ابراهيم و همكارش " بسنت زين الدين"، از روزنامه "المصري اليوم" حدود ساعت 11 صبح براي پوشش ديدار "كلينتون" با سران قبطي در محل سفارت آمريكا در قاهره حاضر مي‌شوند كه البته اين دعوت از طريق پست الكترونيكي توسط سفارت به روزنامه نگاران مصري ارسال شده بود.
اين دو روزنامه‌نگار به همراه ديگر همكارانشان تا ساعت 12 و نيم در محل مورد نظر منتظر مي‌ماندند كه ناگهان متوجه مي‌شوند، پس از يك ساعت ونيم انتظار، از سوي سفارت آمريكا اعلام مي‌شود كه اجازه ورود به نشست مذكور را ندارند، چراكه سفارت فقط به يك روزنامه‌نگار و عكاس اجازه ورود مي‌دهد و به اين ترتيب يك خبرنگار و عكاس وارد ساختمان مي‌شوند، اما نيم ساعت بعد يكي از معاونان "كلينتون" وارد مي‌شود تا به آنان بگويد كه حاضران در نشست حاضر نيستند، هيچ خبرنگاري در نشست حضور داشته باشد.
پس از آن هم " كاترينا جولنر"، مسئول اطلاع رساني سفارت آمريكا از مقامات امنيتي سفارت آمريكا در قاهره مي‌خواهد، همه خبرنگاران را از ساختمان سفارت به سرعت اخراج كند، چراكه سخنگوي وزارت خارجه آمريكا يعني "ويكتوريا نولاند" فقط اظهاراتش را در اختيار تيم خبرنگاران آمريكايي قرار مي‌دهد كه با وي به مصر آمده‌اند و نمي‌خواهد هيچ مصري در سفارت‌خانه حضور داشته باشد.
به اين ترتيب خبرنگاران مصري دست از پا درازتر آماده خارج شدن از محوطه سفارت مي‌شوند كه ناگهان با ممانعت از خروج مواجه مي‌شوند، چراكه "نولاند" سخنانش را آغاز كرده بود و نمي‌خواست كه مصري‌ها حتي از كنار اتاق او نيز عبور كنند، در نتيجه خبرنگاران مصري از درب پشتي سفارت از ساختمان بيرون رانده شدند.
اين رفتار توهين‌آميز آمريكايي‌ها در همين حد باقي نماند، بلكه در جريان افتتاح كنسولگري آمريكا در اسكندريه نيز رفتار آنان با خبرنگاران مصري بسيار توهين‌آميز بود، به گونه‌اي كه به " علياء حامد"، خبرنگار روزنامه الشروق مصر اجازه ورود داده نشد، اين در حالي است كه از وي براي حضور در اين مراسم افتتاحيه دعوت شده بود.
اليوم السابع در ادامه گزارش خود تاكيد مي‌كند كه اين‌ رفتارهاي "نولاند" بيانگر بي‌لياقتي يك مقام مسئول آمريكايي است كه مسئوليت‌هاي مهمي برعهده او گذاشته شده است.
اين روزنامه مصري مي‌افزادي: در هر حال دولت آمريكا اگر مي‌خواهد بين آمريكا با روزنامه‌نگاران مصري همكاري وجود داشته باشد، بايد به خاطر اينگونه رفتارهاي غير مسئولانه "نولاند" از روزنامه‌نگاران مصري عذرخواهي كند.

- مسئول ارشد سیاست خارجه اتحادیه اروپا برای دیدار دو روزه از مصر و گفتگو با محمد مرسی رئیس جمهور این کشور چهارشنبه شب (91.04.28) وارد قاهره شد
منابع آگاه مصری در مراسم استقبال از کاترین اشتون در فرودگاه قاهره اعلام کردند این اولین سفر رسمی اشتون به قاهره پس از آغاز دوره ریاست جمهوری محمد مرسی است
اشتون در این سفر با جمعی از مسئولان و شخصیت های بلند پایه مصر درباره آخرین تحولات منطقه خاور میانه و کمک های اتحادیه اروپا به مصر گفتگو خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان از قاهره، اشتون با مقامات مصری درباره برخی موضوعات مهم مانند اموال و دارائی های اعضای رژیم سابق مصرکه به اروپا انتقال یافت و بازگرداندن برخی از شخصیت های تحت تعقیب وابسته به نظام سابق مصر که به اروپا گریختند، گفتگو خواهد کرد .
کاترین اشتون در حاشیه دیدار از مصر پنجشنبه (91.04.29) در کنفرانس «زنان مصر و حرکت به جلو » شرکت می کند.
در این کنفرانس پیشرفت زنان مصری در بخش های مختلف زندگی اجتماعی و شخصی به ویژه در امور سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی مورد بررسی قرار می گیرد.

- وزیر امور خارجه مصر گسترش همکاری اقتصادی و تجاری میان شرکت های مصری و چینی را در زمینه های مختلف در بر دارنده منافع بسیار برای هر دو کشور توصیف کرد.
"محمد کامل عمرو" در مصاحبه ای اختصاصی با شبکه تلویزیونی سی سی تی وی چین که از شبکه تلویزیونی ای پی تی ان پخش شد، همکاری چین با آفریقای جنوبی را به منزله ی الگویی مناسب برای همکاری های جنوب با جنوب توصیف کرده و گفت: ما از چین به خاطر حمایت هایش از افریقای جنوبی قدردانی می کنیم. به نظرم برنامه همکاری جدیدی که توسط رئیس جمهور چین اعلام شده است و به مبلغ بیست میلیارد دلار بالغ می شود، کمک شایانی به افریقا خواهد کرد.
افریقا نیازمند محصولات فراوانی است، اعم از محصولات زیرساختی و ظرفیت سازی، و فکر میکنم تا زمان دستیابی به هدف مورد نظر فاصله زیادی باقی مانده باشد.
کامل عمرو در ادامه افزود: حجم معاملات ظرف 60 سال گذشته، افزایش بسیار زیادی داشته است و اکنون حدود 160 میلیارد دلار است.
به نظرم یکی چالش های بزرگ در آینده ایجاد تعادل در حجم معاملات خواهد بود و ما مجبور خواهیم بود برنامه های بیشتری در زمینه ی ظرفیت سازی برای کشورهای افریقایی داشته باشیم، چراکه آن ها نیاز بسیار زیادی به این مسئله دارند. همچنین به پروژه های بیشتری برای انجام معاملات زیرساختی در سطح قاره افریقا نیاز خواهد بود. قاره افریقا کسری زیادی در بخش های زیرساختی بویژه در زمینه حمل و نقل و ارتباطات دارد و به نظرم اینجا جاییست که چین می تواند کمک قابل توجهی بنماید.
وزیر امور خارجه مصر، همچنین گفت: در زمانی که همگان با توجه به بحران های مالی و اقتصادی، مشغول ترسیم نقشه ی کاهش سرمایه گذاری ها بودند، چین یا در حال افزایش سرمایه گذاری های خود در قاره افریقا بود و یا دستکم از کاهش آن خودداری کرد و آن را در حجم قبلی باقی نگاه داشت، که البته این مسئله همانگونه که به آن اشاره کردم، کمک بسیاری به وضعیت می کند. ما همچنین به دنبال افزایش سرمایه گذاری های چین در مصر هستیم. میان دو کشور مصر و چین، زمینه های همکاری بسیاری وجود دارد که از آن جمله می توان به سرمایه گذاری در بخش انرژی، نوسازی انرژی، حمل و نقل، پروژه های زیرساختی فراوان، هم در داخل مصر و هم در کشورهای دیگری همچون لیبی، سودان و دیگر کشورهای افریقایی اشاره کرد.
شرکت های مصری تجربه کاری زیادی در افریقا دارند و چنانچه ما وارد همکاری با شرکت های چینی شویم، هر دوی ما از این مسئله منافع فراوانی را بدست خواهیم آورد.

-عربستان، قطر و مصر جمعه (91.04.30) را به عنوان روز اول ماه رمضان اعلام كردند.
شبكه خبري الجزيره گزارش داد، دادگاه عالي عربستان سعودي و وزارت اوقاف قطر اعلام كردند كه روز جمعه، اول ماه رمضان خواهد بود اين موضوع پس از اثبات رؤيت هلال ماه در عصر روز پنجشنبه (91.04.29) بود.
اين در حالي است كه پروژه اسلامي براي رصد ماه، پيشتر و بر اساس محاسبات نجومي، اعلام كرده بود كه شنبه 21 جولاي (91.04.31) اول ماه مبارك رمضان خواهد بود و رويت هلال ماه رمضان در عصر پنجشنبه (91.04.29) غير ممكن است.
مصر نيز اعلام كرده است كه جمعه (91.04.30) روز اول ماه مبارك رمضان خواهد بود.

- "هو جين تائو"، رئيس جمهوري چين از "محمد مرسي" همتاي مصري خود براي سفر به پكن به طور رسمي دعوت كرد.
رييس جمهور چين اين دعوت را در ملاقات "محمد كمال عمر" وزير امور خارجه مصر با وي عنوان كرد.
وزير خارجه مصر به عنوان فرستاده رييس جمهور اين كشور از جمله مقام هاي شركت كننده در اجلاس مجمع همكاري چين و آفريقا است.
اين اجلاس روز پنجشنبه (91.04.28) در پكن گشايش يافت.
خبرگزاري رسمي چين نيز خاطر نشان كرد، مرسي به دليل مشغله زياد براي حل و فصل مسايلي داخلي مصر نتوانسته است در اجلاس چين و آفريقا شركت كند.
وزير خارجه مصر در ديدار با هو جين تائو گفته كه مرسي اميدوار است چين نخستين كشوري باشد كه به آن سفر مي كند.

تحليل

- الاهرام نوشت راهبرد منطقه ای امریکا بر تعامل این کشور با تحولات سیاسی مصر و منطقه اثر گذاشته است.
روزنامه مصری الاهرام در پایگاه اینترنتی خود در مقاله ای با عنوان «سفر کلینتون در ترازوی روابط مصر-امریکا » به قلم "محمد مجاهد الزیات" نوشت "هیلاری کلینتون" برای حمایت از روابط امریکا-مصر به قاهره سفر کرد، اما به دنبال آن جدال زیادی برسر هدف واقعی او از این سفر آن هم در این برهه از زمان به راه افتاد و این پرسش مطرح شد که آیا او در این سفر موفق شده است از این روابط حمایت کند یا در آینده عقب خواهد نشست؟
بدون شک ارزیابی ابعاد این سفر در سایه مد نظر قرار دادن چند ملاحظه امکان پذیر است و مهم ترین این ملاحظات این است که امریکا هنوز به حقیقت تغییر رژیم سیاسی مصر پس از انقلاب 25 ژانویه و به طور خاص نقش افکار عمومی در روند تصمیم گیری سیاسی پی نبرده است. این کشور هنوز هم مسیر روابط قاهره-واشنگتن را به مثلث روابط مصر-رژیم صهوینیستی-امریکا مرتبط می کند.
شاید اظهارات کلینتون پیش از رسیدن به مصر مبنی بر تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه های رژیم صهیونیستی-مصر و نیز سخنان سخنگوی وزارت خارجه امریکا در آستانه این سفر در مورد علاقه مندی وزیر خارجه امریکا به بررسی پایبندی مصر به معاهده صلح با این رژیم دلیلی روشن بر این مدعا باشد.
روشن است که راهبرد منطقه ای امریکا، که بر دو هدف اصلی تضمین امنیت رژیم صهیونیستی و انرژی استوار شده است و چارچوب اصلی حرکت های سیاسی این کشور را تشکیل می دهد، آشکارا در تعامل این کشور با تحولات سیاسی مصر و منطقه منعکس شده است. این بدان معنا نیست که واشنگتن بر مصر حکومت می کند ولی آیا منافع امریکا و عناصر راهبردی آن را در درجه اول تحت تاثیر قرار می دهند یا خیر.
اظهارات وزیر خارجه امریکا از ادامه دخالت این کشور در مسائل داخلی مصر پرده بر می دارد. این امر پس از نشست کلینتون با شورای عالی نیروهای مسلح و تاکید او بر بازگشت ارتش به پادگان ها برای حمایت از امنیت ملی آشکار بود.
بدون شک موضع بسیاری از گروه های گوناگون لیبرال و سیاسی مصر که به نوعی از سیاسیت امریکا در قبال تحولات سیاسی مصر اعلام نارضایتی کردند، دلیل لغو سخنرانی بود که قرار بود وزیر خارجه امریکا در دفتر اسکندریه ایراد کند.
طبق ارزیابی بسیاری از ناظران، در آینده شاهد تغییر موضع بسیاری از آندسته از گروه های سیاسی مصر خواهیم بود که واشنگتن به جلب اعتماد و همکاری با آن ها علاقه مند بود.
صرف نظر از همه ملاحظات درباره این سفر، روشن است که روابط قاهره و واشنگتن در آینده شاهد نوعی تغییر خواهد بود؛ زیرا نهادهای تصمیم گیری درباره سیاست خارجی مصر همچنان در حالت بی ثباتی قرار دارند. علاوه بر این، هنوز هم دیدگاه های دو طرف درباره این روابط ضد و نقیض است.
همچنین برخی گروه های سیاسی مصر همچنان با امریکا به عنوان یک متحد در چارچوب کشمکش بر سر قدرت تعامل می کنند. این امر موجب نوعی سردرگمی در برخی زوایای روابط مصر و امریکا می شود. باید بر این نکته تاکید کرد که روابط با امریکا نیازمند مذاکره بیشتر بین همه نهادها، گروه ها و احزاب دارای دیدگاه های ضد و نقیض است. این گوناگونی و ضد و نقیضی یک عامل قدرت به شمار می آید که در نهایت منفعت مصر را محقق می کند.
احتمال می رود که واشنگتن مشتاق پاسخگویی به هر گونه رویکرد مصر در این خصوص باشد و به ویژه با توجه به تحولات منطقه خاورمیانه و اقدامات برای ترسیم مجدد نقشه موازنه های منطقه ای و تلاش برای تاسیس نظام منطقه ای جدید، یک ضرورت مشترک برای تقویت این روابط در این برهه از زمان وجود دارد.

لیبی

- رئیس حزب عدالت و سازندگی لیبی گفت کشورهای غربی و عربی از جریان اسلامی به ویژه اخوان المسلمین می ترسند.
به نوشته شماره امروز پایگاه اینترنتی روزنامه مصری الاهرام، "محمد حسن صوان "رئیس حزب عدالت و سازندگی جدا شده از جنبش اخوان المسلمین لیبی در گفتگوی ویژه با این روزنامه گفت نه تنها کشورهای غربی؛ بلکه کشورهای جهان عرب نیز از جریان اسلامی به ویژه اخوان المسلمین می ترسند. علت آن هم این است که اخوان المسلمین پروژه سیاسی دارند و جریانی گسترده در جهان اسلام و عرب هستند. متاسفانه در دهه های گذشته تعداد زیادی از اهالی رسانه و فعالان غربی و عربی به ایجاد ترس از جریان اسلامی کمک کردند. پس دلیل اول این ترس نقش رسانه های عربی و غربی است و دلیل دوم رژیم های عبدالناصر، بورقیبه، قذافی و امثال آنان هستند که از گروه اسلامی می ترسیدند و به آن اتهام وارد می کردند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درمورد دلیل تعامل مثبت غرب با انقلاب های عربی گفت: غرب در تعامل با انقلاب های عربی دیر اقدام کرد. غرب در ابتدا از بقایای قذافی در لیبی، مبارک در مصر و بن علی در تونس حمایت می کرد، اما در عین حال از هوش لازم برای درک سریع واقعیت برخوردار بود غرب واقعیت را دید و به همین دلیل انقلاب دیدگاهش را تغییر داد.
رئیس حزب عدالت و سازندگی لیبی درباره علت مداخله نظامی ناتو در لیبی و آن چیزی که در ازای این مداخله به دست آورد، گفت: برخی عوامل و داده ها برخی کشورها را به کمک کردن به لیبی برای رها سازی آن از شر قذافی وادار کرد. این ها همان کشورهایی هستند که قذافی برضدشان توطئه چینی کرد و امنیت و ثباتشان را به هم ریخت. سودان و مصر از جمله این کشورها به شمار می آیند. از این رو تعداد زیادی از کشورها توافق کردند به لیبی کمک کنند. اما هدف آن ها از این کمک نه نجات مردم لیبی، بلکه گرفتن انتقام و یا خلاص شدن از شر قذافی دیکتاتور لیبی بود. علاوه بر این، موفقیت انقلاب های عربی در مصر و تونس، غرب را وادار کرد به کمک کردن زود هنگام به مردم لیبی به طور جدی فکر کند.
صوان درباره ارتباط ارگانیک حزب عدالت و سازندگی با گروه اخوان المسلمین لیبی و دیگر احزاب وابسته به اخوان المسلمین در جهان اسلام گفت: حزب عدالت و سازندگی از گروه اخوان المسلمین لیبی جدا شد و طرز فکری متفاوت با حزب عدالت و توسعه ترکیه یا حزب آزادی و عدالت مصر و جنبش النهضة تونس دارد.


تونس

- خبرگزاری رویترز گزارش داد، دادگاه نظامی تونس "زین العابدین بن علی" دیکتاتور بر کنار شده این کشور را به سبب کشتار تظاهرکنندگان در جریان انقلاب سال قبل این کشور به صورت غیابی به حبس ابد محکوم کرد.
این دادگاه "علی سریاطی" فرمانده سابق امنیت ریاست جمهوری را به 20 سال و" بلحاج قاسم" وزیر کشور سابق را به 15 سال زندان محکوم کرد.

- تحریم نطق "منصف مرزوقی" رئیس جمهوری تونس از جانب نمایندگان راستگرا پارلمان فرانسه خشم بسیاری از نمایندگان جناح چپ را برانگیخت.
به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس24، مرزوقی که نماد مبارزه برای دموکراسی در کشورهای عربی به شمار می رود، مورد استقبال گسترده نمایندگان سوسیالیست در پارلمان فرانسه قرار گرفت.
وی در سخنرانی خود ابتدا تلاش کرد به فرانسه در خصوص اسلامگرایی در تونس اطمینان خاطر بدهد.
بسیاری از نمایندگان راستگرای فرانسوی به علت حمایت دولت پیشین راستگرای فرانسه از رژیم بن علی در زمان انقلاب تونس، احساس خوبی نداشتند و به همین علت ترجیح دادند با رئیس جمهور تونس رو در رو نشوند.
این درحالی است که نمایندگان چپگرا در مجمع ملی فرانسه، در پیش گرفته شدن روند دموکراسی را در تونس تشویق کردند.
"کلود بارتلون" رئیس پارلمان فرانسه گفت: اسلام و دموکراسی مغایرتی با هم ندارند و باید در کنارهم قرار گیرند. تونس امروز وارد این مسیر جالب شده است.
منصف مرزوقی یادآور شد که همه تلاشش را به کار خواهد گرفت تا تونس را به الگویی برای کشورهای همسایه تبدیل کند.
وی گفت: اگر این تجربه در تونس موفق شود همه کشورهای عربی تشویق خواهند شد و این به صلح در جهان عرب کمک خواهد کرد.
"ژان فردریک پواسون" نماینده راستگرا از حزب او ام پ درباره حضور نیافتن راستگرایان در هنگام سخنرانی رئیس جمهور تونس گفت: تحولات در این کشور نشان می دهد که جنبش های اصولگرای اسلامی نفوذ فزاینده ای پیدا کرده اند و این جنبش های افراطی تاثیر زیادی بر جامعه دارند و این از نظر من مشکل ساز است. من ترجیح می دادم شرایطی مهیا می شد که طی آن از رئیس جمهور تونس پرسش هایی مطرح می شد به خصوص آنکه فرانسه کمک های قابل توجهی به این کشور کرده است.
در هر صورت تحریم نطق مرزوقی از جانب نمایندگان راستگرا خشم بسیاری از نمایندگان جناح چپ را برانگیخت.

- " عثمان بطيخ" مفتي جمهوري تونس اعلام كرد كه هلال ماه رمضان سال 1433 هجري غروب پنجشنبه (91.04.29) رويت شده و جمعه (91.04.30) اولين روز ماه بزرگ رمضان در تونس است.
"محمد منصف المرزوقي" رييس جمهور تونس نيز با تبريك فرارسيدن اين ماه مبارك از همه مردم تونس خواسته است كه در اين ماه با فضيلت همه اختلافات را كنار بگذارند و براي حفظ ارزش هاي ديني، همبستگي و ياري رساندن به يكديگر تلاش كنند.

- "علي اصغر يزداني" قائم مقام وزير امور آموزش و پرورش جمهوري اسلامي ايران در امور بين الملل و "عبداللطيف عبيد" وزير تربيت جمهوري تونس ديدار و بر گسترش همكاري هاي آموزشي و تربيتي دو كشور تاكيد كردند.
در اين ديدار كه در حاشيه يازدهمين كميسيون مشترك همكاري هاي دو كشور برگزار شد، وزير تربيت تونس با توجه به امكانات ارزشمند جمهوري اسلامي ايران خواستار اعزام معلمان تونسي براي آموزش در مراكز علمي و آموزشي ايران و يا اعزام مدرسان خبره ايراني به تونس براي برگزاري كارگاه هاي آموزشي شد.
عبيد از ساختار تشكيلاتي وزارت آموزش و پرورش و سازمان مدارس ايران به عنوان يك الگوي قابل توجه ياد كرد.
يزداني نيز در اين ديدار با ابلاغ سلام گرم "حميد رضاحاجي بابايي" وزير آموزش و پرورش به همتاي تونسي او و تبريك پيروزي انقلاب تونس، عبداللطيف عبيد را از روند فعاليت هاي وزارت آموزش و پرورش ايران در زمينه هاي مختلف آگاه كرد.
وي كه رويس مركز امور بين الملل و مدارس خارج از كشور است با اشاره به پيشينه افتخار آميز تمدني و چهره ها و مفاخر علمي و فرهنگي ايران گفت كه اهتمام حضرت امام خميني (ره) بنيانگذار جمهوري اسلامي و حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي براي نيل به آرمان هاي انقلاب زمينه پيشرفت نظام تعليم و تربيت در ايران را فراهم كرده است.
قائم مقام وزير آموزش و پرورش، سند تحول را بهترين دستاورد و برگي زريني دانست و بر نقش معلم به عنوان عنصر كليدي و محوري در نظام تعليم و تربيت ايران تاكيد كرد.
وزير تربيت تونس با استقبال از اظهارات يزداني و روند اصلاحات اساسي در تربيت نيروي انساني ، تاليف كتب درسي، تكميل تجهيزات آموزشي مبتني بر نيازهاي روز و استاندارد، استفاده از فناوري و هوشمند سازي مدارس همراه با شور، نشاط و سلامتي، فراهم آمدن شرايط مناسب آموزشي، پرورشي و ورزشي و زيرساخت هاي اساسي در نظام تعليم و تربيت ايران را تحسين برانگيز خواند.

الجزایر

- هزاران تن از نیروهای پشتیبانی پلیس الجزایر که قصد داشتند به منظور درخواست افزایش حقوق، در الجزیره، پایتخت این کشور دست به تظاهرات بزنند، از سوی پلیس متوقف شدند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از الجزیره، نیروهای ژاندارمری الجزایر روز پنجشنبه (91.04.29) هزاران تن از نیروهای گارد ملی الجزایر را در 30 کیلومتری پایتخت متوقف کردند.
آن ها قصد داشتند با تجمع مقابل کاخ ریاست جمهوری الجزایر از دولت بخواهند شرایط کار را برایشان بهبود ببخشند.
نیروهای معترض گارد ملی حرکت خود را صبح روز پنجشنبه (91.04.29) از شهر البلیده، واقع در 50 کیلومتری جنوب الجزیره آغاز کردند، اما نیروهای ژاندارمری به همراه خودروهای نظامی ضد شورش در شهر بوفریق، در 30 کیلومتری جنوب الجزیره راه معترضان را سد کردند.
نیروهای گارد ملی در سال 1994، با هدف مقابله با شبه نظامیان و گروه های تندرو تاسیس شد. آن ها، که تعدادشان به 93 هزار تن می رسد، خواهان برخورداری از مزایای شغلی یکسان با دیگر نظامیان و نیروهای امنیتی هستند.
این افراد همچنین خواهان دریافت حقوق بیشتر، بیمه کامل درمانی و بازنشستگی پس از 15 سال خدمت هستند. از دیگر خواسته‌های این افراد پیوستن به صف نیروهای پلیس یا ژاندارمری است.
ماه مارس گذشته نیز ده هزار نیروی گارد ملی در اعتراض به وضع شغلی خود به خیابان‌های الجزیره آمدند.


مراكش

- دو جوان مراکشی فعال در جنبش معارض بيستم فوريه اين كشور به اتهام شركت در تظاهرات اعتراض آميز به چهار سال زندان محكوم شد.
خبرگزاري فرانسه گزارش داد، دادگاه بدوي الحسيمه در شمال مراکش،"عبدالحليم البقالي" 32 ساله را به اتهام حضور در راهمپيمايي هاي اعتراض آميز براي ايجاد اصلاحات و بستن راه ها به چهار سال زندان محكوم كرد.
"عبدالمجيد ازرياح" وكيل البقالي با اشاره به اينكه موكلش بايد 9 هزار يورو نيز جريمه بدهد تاكيد كرد شرايط برگزاري دادگاهي عادلانه رعايت نشده است.
وكيل البقالي گفت: قاضي براساس فيلم هاي ويديويي كه در آن نشان داده شده بقالي در تظاهرات صلح آميز در الحسيمه شركت كرده، راي دادگاه را صادر كرده است.
در همين دادگاه، "عبدالحليم الطالعي" فعال ديگري مراکشی كه 23 سال دارد با همين اتهامات به دو سال زندان محكوم شد
الطالعي در جنبش بيستم فوريه كه به دنبال آغاز انقلاب هاي عربي تشكيل شد، فعاليت داشت.
"فيصل اوسرد" عضو اتحاديه حقوق بشر مراکش در الحسيمه گفت 20 تن از فعالان جنبش 20 فوريه الحسيمه در همين منطقه از شمال مراکش در حبس به سر مي برند.
اتحاديه حقوق بشر مراکش روز چهارشنبه (91.04.28) در رباط در گزارش سالانه خود اعلام كرد موارد بسياري از نقض حقوق بشر در سال 2011 در مراکش گزارش شده است.

سودان

- یک مقام حزب معارض سودان تاکید کرد ابتکار کشورهای مصر، تونس و لیبی برای متحد کردن حزب معارض سودان با حزب حاکم طرح اسلامی برای دستیابی به توافق ملی و ایجاد عدالت است.
پایگاه خبری "الیوم السابع" گزارش داد،حزب معارض کنگره خلق سودان موفقیت طرح منطقه‌ای برای متحد شدن با حزب حاکم و حل اختلافات فیمابین را به بررسی مسائل حقیقی مورد اختلاف بین دو حزب مشروط کرد.
"نزار خالد محجوب"، عضو دفتر سیاسی حزب حاکم گفت: مصر، تونس و لیبی طرحی منطقه‌ای عربی و اسلامی را رهبری می‌کنند که هدف از آن متحد کردن و حل اختلافات بین دو حزب است به ویژه که این دو حزب در مراحل سابق از لحاظ فکری و سیاسی به یکدیگر نزدیک بودند.
"ابوبکر عبدالرزاق"، یکی از رهبران حزب کنگره خلق به مرکز خدمات رسانه‌ای سودان گفت: حزب کنگره خلق این طرح را زمانی که به طور رسمی دریافت کرد مورد بررسی قرار خواهد داد و در زمان مناسب به آن پاسخ می‌دهد.
وی افزود: رهبران سودان به این موضوع ایمان دارند که طرح اسلامی طرح آزادی و طرح عدالت و برابری است.
"صفوت صبحی فانوس" استاد علوم سیاسی دانشگاه خارطوم و تحلیلگر سیاسی سودان در این باره گفت: اجرای ابتکارهای اسلامی یا سیاسی بین دو حزب کنگره ملی و کنگره خلق آغاز توافق ملی و همبستگی است.
وی افزود: اختلافی که بین دو حزب موجب دوری آن دو از یکدیگر شد مسائل فکری و اسلامی نبود بلکه اختلاف بر سر قدرت بود.
فانوس گفت: هر کدام از دو حزب خود را برای رهبری سودان مناسب‌تر می‌دیدند در حالی که هر کدام از دو طرف به اصول خود و اسلوب سیاسی و راهبردی خود پایبند است.
این کارشناس سودانی تاکید کرد برگزاری گفت‌وگوی فکری در سایه این اختلافات باید با مطرح شدن افکار گسترده سیاسی و اسلامی باشد و دیگر اینکه اصلاحات مشترکی در اقتصاد وارد شود تا دو طرف بتوانند با همه طرح‌های داخلی و خارجی تعامل کنند از جمله طرح‌هایی که مصر، تونس یا هر کشور دیگر با گرایش اسلامی پیشنهاد می‌دهند.

موریتانی

- هزاران مخالف دولت موريتاني با برگزاري تظاهرات در نواكشوت كناره گيري "محمد ولد عبدالعزيز"، رئيس جمهور اين كشور را از قدرت خواستار شدند.
خبرگزاري فرانسه گزارش داد، هزاران مخالف موريتاني با برگزاري تظاهرات در نواكشوت كناره گيري "محمد ولد عبدالعزيز" رئيس جمهور اين كشور را از قدرت خواستار شدند.
تظاهرات كنندگان با سر دادن شعار وي را به "استبداد" و "سوء مديريت" متهم كردند.

اين تظاهرات به درخواست گروه هماهنگ كننده مخالفان دموكراتيك در مركز پايتخت موريتاني برگزار شد و ساعات پاياني شامگاه چهارشنبه (91.04.28) به پايان رسيد. تظاهرات كنندگان كه پيش از برگزاري مراسم نشست مردمي حدود سه كيلومتر راهپيمايي كردند ، فرياد مي زدند :‌"عزيز برو گم شو" ، "ما از ستمگر خسته شديم"، "دست در دست هم براي آزاد كردن كشور از دست ديكتاتور".
"صالح ولد حنانه"، رئيس گروه هماهنگ كننده مخالفان دموكراتيك موريتاني نيز در اين مراسم از ولد عبدالعزيز خواست قبل از از آنكه دير شود،كناره گيري كند.
وي اظهار داشت:اقدامات ما مسالمت آميز اما قاطعانه است و براي مجبور كردن شما به ترك قدرت هر شكلي خواهد گرفت.
"علي ولد محمد وال" رئيس سابق دولت انتقالي موريتاني (از سال 2005 تا 2007) نيز در اين مراسم هشدار داد كسي حق ندارد از زور استفاده كند و به رئيس جمهور موريتاني توصيه كرد: پيش از آنكه از معاندت خود پشيمان شود، وضعيت را درك كرده و كناره گيري كند.

91.04.31- 130125
 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶