نگاه آفران > آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۸/۹
New Page 4

تحولات آفریقای غیر عربی


وقایع مهم سنگال از تاریخ 30/07/91 تا 07/08/91


• پلیس سنگال دوشنبه (91.08.01) به سوی صدها تن از مسلمانان هوادار یک رهبر دینی بانفوذ که خواستار آزادی وی بودند، گلوله‌های پلاستیکی و گاز اشک‌آور شلیک کرد.
خبرگزاری آلمان گزارش داد، صدها تن از هواداران "شیخ بیتیو تیونی" از رهبران مسلمانان سنگالی با برگزاری تظاهرات در خیابان اصلی داکار خواستار آزادی این رهبر دینی خود شدند اما این تظاهرات به خشونت منجر شد.
شمار زیادی نیروی پلیس برای متفرق کردن تظاهرات‌کنندگان به سوی آن ها گاز اشک آور و گلوله‌های پلاستیکی شلیک کردند.
پلیس اعلام کرد که تظاهرات‌کنندگان اقدام به شکستن شیشه‌های ده‌ها خودرو و پرتاب سنگ به سوی بانک‌ها و فروشگاه‌ها کرده بودند.
هواداران تیونی شعار سر می دادند: در صورتی که دولت تیونی را در هفته جاری آزاد نکند خشونت های بیشتری روی خواهد داد.
شیخ بتیو تیونی 23 آوریل گذشته پس از مرگ دو تن از پیروان خود بازداشت شد و در تیئس در بازداشت قرار گرفت اما هفته پیش به دنبال تظاهرات گسترده شهر تیئس در اعتراض به بازداشتش به داکار منتقل شد.

• به دنبال تظاهرات مسلمانان در داکار، دولت سنگال دستورالعمل جديدي براي مقابله با معترضان صادر کرد.
خبرگزاري فرانسه AFPگزارش داد، به دنبال تظاهرات طرفداران يک رهبر مذهبي در داکار پايتخت سنگال و به خشونت کشيده شدن اين تظاهرات، دولت سنگال براي مقابله با آشوب هاي احتمالي دستور العمل جديدي براي نيروهاي امنيتي صادر کرد. "سِرينگ مباي تيام" Sering Mbaye Thiam سخنگوي دولت سنگال عصر دوشنبه (91.08.02) با صدور بيانيه اي، تظاهرات مسلمانان سنگالي را بهانه اي براي ايجاد بي ثباتي در کشور قلمداد کرد و از دست هاي پنهان در برگزاري اين تظاهرات سخن به ميان آورد. وي با اشاره به وظيفه دولت در ايجاد نظم و امنيت و دفاع از منافع مردم بر ضرورت برخورد با تظاهرکنندگان تاکيد کرد.
"شيخ بِتيو تيون" در 23 آوريل سال جاري به اتهام مشارکت در قتل دستگير و زنداني شد. داکار در روز هاي اخير شاهد برگزاري تظاهرات گسترده طرفداران تيون بوده است. تظاهرات ديروز داکار با دخالت پليس به خشونت گراييد.
معترضان با تجمع مقابل زندان "ربوس" Rebeuss که اين روحاني به تازگي در آن زنداني شده است آزادي وي را خواستار شدند.


وقایع مهم ساحل عاج از تاریخ 30/07/91 تا 07/08/91

• نيروهاي ژاندارمري در شرق ساحل عاج هدف حمله مهاجمان ناشناس قرار گرفت.
خبرگزاري فرانسه گزارش داد، پاسگاه ژاندارمري در بونگوآنو Bongouanou واقع در شرق ساحل عاج، ساعات اوليه يکشنبه (91.07.30) هدف حمله افراد ناشناس قرار گرفت.
ده ها مرد مسلح پس از حمله به اين پاسگاه سلاح ها و مهمات موجود را غارت کردند.
به گفته منابع امنيتي غربي اين حمله تلفاتي در پي نداشته است.
دولت ساحل عاج که از ماه ها پيش شاهد حملاتي از اين دست بوده است ، اين حملات را به طرفداران "لوران گباگبو" رئيس جمهوري سابق ساحل عاج نسبت مي دهند.
در پي افزايش حملات به نيروهاي نظامي ساحل عاجي مرزهاي مشترک اين کشور با ليبريا و غنا براي مدتي مسدود شد. در آخرين حملات انجام گرفته که در 15 و 16 ماه جاري انجام شد، تاسيسات توليد برق در آزيتو (جنوب) دچار خسارات جدي شد.
گباگبو پس از شکست در انتخابات رياست جمهوري و جنگ داخلي در اين کشور در 2011- 2010 دستگير شد و اکنون به اتهام جنايت عليه بشريت و فساد مالي در دادگاه جنايي بين المللي در لاهه هلند در انتظار محاکمه به سر مي برد.

• وزير حقوق بشر ساحل عاج از عزم دولت در مبارزه با مصونيت قضايي شخصيت ها به منظور تسهيل در مبارزه با فساد و تخلفات در اين کشور سخن به ميان آورد.
"نِنِما کولي بالي" Gnénéma Coulibaly وزير حقوق بشر ساحل عاج شنبه (91.08.06) در اظهاراتي از تعهد دولت در مبارزه با هرگونه مصونيت قضايي در کشور خبر داد. اين وزير ساحل عاجي که در شهر بندري ابيجان (جنوب) در يک نشست مطبوعاتي شرکت کرده بود، با اشاره به گزارش سازمان عفو بين الملل در مورد نقض مکرر حقوق بشر در سال عاج تاکيد کرد، قربانيان مي توانند با ارائه مدرک از مقامات شکايت کنند.
سازمان عفو بین الملل روز جمعه (91.08.05) با اعلام اینکه در ساحل عاج بیش از دویست نفر از جمله طرفداران لوران باگبو رئیس جمهور سابق «خارج از روال قضایی زندانی هستند و شکنجه می شوند»، از "الحسن واتارا" رئیس جمهور فعلی این کشور خواست به وعده های خود در زمینه حقوق بشر عمل کند.
این سازمان غیر دولتی بعد از بازگشت هیئتی از ماموریت یک ماهه از ساحل عاج در بیانیه ای اعلام کرد بیش از دویست نفر از جمله اعضای جبهه مردمی ساحل عاج، حزب لوران باگبو ، خارج از روال قضایی زندانی هستند و شکنجه می شوند و افراد دیگری نیز پشت میله های زندان به سر می برند.
در این بیانیه به نقل از "گائتان موتو" بازرس غرب آفریقا در عفو بین الملل آمده است: ما توانستیم با ده ها زندانی ملاقات کنیم. آن ها به ما توضیح دادند که چگونه با جریان برق و پلاستیک ذوب شده شکنجه می شوند. دو زندانی نیز اعلام کردند قربانی سوء استفاده جنسی شده اند.
موتو گفت:‌ هر چند ما از این موضوع آگاه هستیم که دولت ساحل عاج با موج حملات روبرو است اما ترس اصلی ما این است که این دستگیری ها و سرکوب ها با هدف انتقام جویی و مقابله به مثل صورت نگیرد
وی افزود: الحسن واتارا حدود هجده ماه بعد از دستگیری لوران باگبو در آوریل 2011 برای عمل به وعده های خود و رعایت حقوق بشر به عنوان اولویت های دولت خود فرصت کافی داشته است.
دولت ساحل عاج از ماه اوت با موج حملات مسلحانه به ویژه در ابیجان روبرو است که به بازگشت تنش بعد از بحران انتخابات ریاست جمهوری از دسامبر 2010- آوریل 2011 با حدود سه هزار کشته منجر شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از ابیجان، دولت این حملات را به طرفدارا رئیس جمهور سابق نسبت و به بازداشت شخصیت های اردوگاه باگبو ادامه می دهد.
 

وقایع مهم مالی از تاریخ 91.07.30 تا تاریخ 7/8/91

• رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا که به غرب آفریقا سفر کرده است، شنبه (91.08.06) در کوتونو پایتخت اقتصادی بنین تاکید کرد که اتحادیه اروپا برای ایجاد ارتشی معتبر در مالی که گروه‌های شورشی بخش شمالی آن را تصرف کرده‌اند، تلاش می‌کند.
به گزارش الشروق، "خوزه مانوئل باروسو" در دیدار با رئیس جمهور بنین که اکنون ریاست دوره‌ای اتحادیه آفریقا را بر عهده دارد، گفت که اتحادیه اروپا از تلاش‌های گروه‌های اقتصادی کشورهای غرب آفریقا حمایت می‌کند و ما به دنبال یافتن راه‌حلی در مالی هستیم.
وی افزود که ما برای توسعه برخی طرح‌ها بویژه ایجاد ارتشی معتبر در مالی و نحوه تضمین بازگرداندن سلطه دولت بر کل اراضی مالی تلاش می‌کنیم.
باروسو به امکان گفت‌وگو با همه کسانی که مخالف تروریسم هستند، اشاره کرد و گفت که نباید اجازه دهیم بخشی از مالی به کانون تروریست‌ها که ثبات این کشور و کل منطقه و حتی اروپا را تهدید می‌کند، تبدیل شود.
منابع خبری فرانسه و الجزایر اعلام کردند که دولت الجزایر پس از محافظه کاری طولانی مدت، سرانجام موافقت خود را برای مداخله نظامی در مالی اعلام کرد.
اتحاديه آفريقا روز چهارشنبه (91.08.03) تعليق عضويت كشور مالي را دراين اتحاديه كه بدنبال كودتاي نظامي دراين كشور درماه مارس گذشته صورت گرفته بود، لغو كرد.

• به گزارش آژانس خبري آفريقاي جنوبي،"ˈرمضان لعمامره"ˈ كميسر صلح و امنيت اتحاديه آفريقا در گفت وگو با خبرنگاران در شهر آديس آبابا پايتخت اتيوپي گفت: لغو اين تعليق به دليل مشاركت خوب كشور مالي در فعاليت هاي اتحاديه آفريقا بوده است.
وي اضافه كرد: مالي در برخورد با تندروها و افراط گرايان در بخش شمالي اين كشور تلاش هاي را خوبي به عمل آورده است.
كميسر شوراي صلح و امنيت اتحاديه آفريقا افزود: با لغو تعليق عضويت مالي در اتحاديه آفريقا، اين كشور مي تواند در همه نشست هاي اين اتحاديه شركت كند.
براساس گزارش ياد شده، اتحاديه آفريقا علاوه بر لغو تعليق عضويت كشور مالي، در صدد اجراي طرحي براي مداخله نظامي در اين كشور به منظور اعاده حاكميت دولت آن برتمامي خاك مالي است.
اتحاديه آفريقا در جلسه روز چهارشنبه (91.08.03) همچنين يك نقشه راه سياسي به منظور برگزاري انتخابات در كشور مالي تا ماه آوريل آينده به تصويب رساند.

• به گزارش پایگاه خبری "الجزیره"، یک مقام الجزایر که از مذاکرات انجام شده درباره مداخله نظامی در مالی مطلع است، یادآور شد: الجزایر تا زمانیکه نیروهای خارجی وارد اراضی آن نشوند، با مداخله نظامی در مالی مخالفتی ندارد.
یک دیپلمات عالیرتبه فرانسوی نیز تاکید کرد: پس از نشستی که شش روز پیش با حضور گروههای منطقه ای و بین المللی در باماکو، پایتخت مالی، برگزار شد، الجزایر موضع خود را تغییر داده و با مداخله نظامی در مالی موافقت کرد.
اعلام موافقت الجزایر در حالی است که دولت فرانسه مدت هاست که بر ضرورت مداخله کشورهای آفریقایی در مالی برای اخراج گروه های اسلامگرا تاکید دارد.
اما الجزایر همچنان هرگونه حمایت مستقیم از مداخله نظامی در مالی را بعید می داند.
الجزایر نگران است که مداخله در مالی به خشونت های دامن زده و بحران سیاسی ایجاد شود، بویژه اینکه ممکن است طوارق مالی که آواره شده اند به سمت شمال آمده و به قبایل جنوبی الجزایر بپیوندند.
الجزایر یکی از بزرگترین کشورهای آفریقایی است که 2000 کیلومتر مرز مشترک با مالی دارد و قدرت منطقه ای مهمی به شمار می رود و از هرگونه مداخله خارجی در مالی نگران است.
برغم اینکه الجزایر نمی تواند با عملیات در شمال مالی مخالفت کند، اما از لحاظ دیپلماتیک با توجه به اینکه جنگ احتمالی در مالی، ماه ها ادامه خواهد داشت، عدم موافقت الجزایر نیز مشکل ایجاد می کند.
بر اساس قطعنامه شورای امنیت، کشورهای آفریقایی و سازمان ملل باید طی 45 روز طرح خود برای مداخله نظامی در مالی را ارائه دهند و کشورهای اروپایی نیز حمایت خود از اقدام نظامی در مالی را اعلام کرده اند.

• یکی از هفته نامه های مالی از حمایت مستقیم جبهه پولیساریو از گروه های مسلح در این کشور خبر داد.
هفته نامه ( الفجر لوب) مالی در این باره نوشت:« دیگر جای تردید نیست که تعداد قابل توجهی از مزدوران جبهه پولیساریو وارد شمال مالی شده اند و به کمک گروه های مسلح فعال در این کشور شتافتند».
این هفته نامه نوشت:‌« در این زمینه بسیاری گواهی داده اند و گفته اند که اعضای پولیساریو در مالی در خدمت گروه های مسلح جهادی( اصطلاحی برای گروه های خشونت طلب و تندرو) هستند».
به گزارش پایگاه خبری میدل ایست آنلاین، منبع خبر افزود:« عناصر پولیساریو در برخی از شهرهای بزرگ مالی به ویژه کیدال، گائو و تومباکتو دیده شده اند و گروهی نیز در تلاشند تا از راه الجزایر وارد مالی شوند».

• کمیته بین المللی صلیب سرخ روز چهارشنبه (91.08.03) اعلام کرد نیمی از ساکنان مناطقی از شمال مالی که از هفت ماه پیش در اشغال گروه های تندروی مسلح هستند، پیش از پایان سال به کمک های فوری نیاز دارند.
"پیتر ماورر" Peter Maurer رئیس این نهاد بین المللی در پایان سفر سه روزه خود به نیجر و مالی گفت : «نیمی از یک میلیون نفری که در شمال مالی زندگی می کنند پیش از پایان گرفتن سال به کمک نیاز دارند، اوضاع انسانی در این مناطق بسیار نگران کننده است زیرا بحران سیاسی و بحران غذایی در این منطقه در هم تنیده شده و عواقب آن گریبان مردم را گرفته و آنها را مجبور ساخته است خانه و کاشانه خود را ترک کنند و آواره دیگر مناطق شوند، شدت این بحران به تدریج احساس می شود؛ برای کمک رسانی به مردم این نواحی در حال حاضر به بیست میلیون یورو نیاز داریم».
طی اقامتش در کشور مالی، ماورر با "شیخ موبیدو دیارا" نخست وزیر آن کشور و نیز با سفر به منطقه موپتی در مرکز، با آواره ها دیدار کرد.
وی سفر خود را روز دوشنبه (91.08.01) از کشور نیجر، همسایه مالی که از نیمه ژانویه میزبان تعداد زیادی از آواره های مالی است، آغاز کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از باماکو، حملات گروه های مسلح تندرو به مناطق شمالی مالی از هفت ماه پیش آغاز و منجر به این شد که این گروه های وابسته به القاعده کنترل این مناطق را در اختیار بگیرند. شورشیان طوارق نیز از ماه ژوئن به این گروه های مسلح پیوستند.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل با ارائه آماری اعلام کرد چهارصد و 12 هزار و چهارصد و یک نفر از ساکنان این مناطق مجبور شده اند از ترس درگیری ها و خشونت ها، خانه و کاشانه خود را ترک کنند و به دیگر مناطق یا کشورهای همسایه پناه ببرند. بر اساس همین آمارها، چهار میلیون و ششصد هزار نفر در خطر رویارویی با ناامنی غذایی قرار دارند.

• "ژان ایو لو دریان"، وزیر دفاع فرانسه، روز چهارشنبه (91.08.03) تاکید کرد برای مداخله نظامی در شمال مالی به منظور پایان دادن به سلطه گروههای افراط گرا بر این منطقه، اکنون زمان مناسبی نیست.
وزیر دفاع فرانسه که در رادیو بین المللی کشورش سخن می گفت، خاطر نشان کرد فعلا برای اجرای تدابیر پیشنهادی شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره مناقشه مالی و به ویژه حمله نظامی به شمال این کشور زمان مناسبی نیست. وی افزود کشورهای آفریقایی تا یک ماه دیگر طرح اقدام جدیدی به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه خواهند کرد و پس از این تاریخ است که مسئله مداخله نظامی در شمال مالی مطرح خواهد شد.
لو دریان خاطر نشان کرد رئیس جمهور فرانسه به صراحت اعلام کرده است که از تصمیم جامعه بین المللی برای حل مناقشه مالی حمایت خواهد کرد. به گفته وی فرانسه می تواند اینکار را از طریق آموزش نیروها، حمایت های تدارکاتی و تجهیزاتی انجام دهد.
وزیر دفاع فرانسه افزود با این وجود وظیفه کشورهای آفریقایی است که ابتکار عمل را در دست بگیرند و باید برای به دست گرفتن دوباره کنترل مناطق شمال مالی که از دست دولت این کشور خارج شده است، تلاش کنند.
وزیر دفاع فرانسه به این سوال که آیا ممکن است ارتش فرانسه هواپیمای بدون سرنشین به شمال مالی اعزام کند، پاسخ منفی داد. وی تصریح کرد لازم است که فرانسه از طریق پایگاه های نظامی که در قاره آفریقا دارد، برای پیدا کردن و نجات اتباع فرانسوی که گروههای افراط گرا به اسارت گرفته اند، تلاش کند، شش شهروند فرانسوی در منطقه ساحل توسط گروههای مسلح افراط گرا گروگان گرفته شده اند.
وزیر دفاع فرانسه ادامه داد شرایط برای گروگان های فرانسوی در منطقه ساحل خطرناک است به همین علت وقتی صحبت از گروگان ها و عملیات برای نجات آن ها به میان می آید، ما بسیار محتاط هستیم.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، وزیر دفاع فرانسه مشخص نکرد که آیا کشورش با گروه هایی که اتباع فرانسوی را ربوده اند، مذاکره می کند یا خیر. وی به گفتن این مطلب بسنده کرد که فرانسه باید برای ایجاد ارتباط با این گروه ها تلاش کند.

• آلمان متعهد شد تا به منظور بازپس گيري مناطق تحت كنترل تندروها در شمال مالي به اين كشور كمك كند، اما بدين منظور به اعطاي سلاح و يا استقرار سرباز براي ماموريت نظامي در اين كشور اقدام نخواهد كرد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، "گوئيدو وستروله"، وزير امور خارجه آلمان روز سه‌شنبه (91.08.02) اظهار داشت كه كشورش به دولت مالي به منظور ايجاد ثبات در مناطق تحت كنترل افراط‌گرايان در شمال اين كشور ياري خواهد رساند.
وستروله پس از ملاقات با رومانو پرودي، فرستاده ويژه سازمان ملل به منطقه در شهر برلين خطاب به خبرنگاران گفت: اين كمك‌ها شامل كمك‌هاي آموزشي به سربازان در مالي خواهد شد. ما همچنين احتمالا در زمينه لجستيكي، مالي و فني كمك ارائه خواهيم كرد.
با وجود اين وزير امور خارجه آلمان تاكيد كرد كه كشورش سربازان ارتش خود و يا اسلحه به مالي نخواهد فرستاد.
وي خاطرنشان ساخت كه صحبت درباره اقدام نظامي بسيار زود است.
وستروله گفت: تمركز بر مساله مداخله نظامي هنوز مناسب نيست و بسيار زودهنگام است. وي گفت كه هرگونه مداخله نظامي در مالي بايد توسط كشورهاي آفريقايي انجام شود.
وعده آلمان به حمايت از كشور مالي پس از نگراني‌ها درباره اينكه شمال اين كشور تبديل به پناهگاهي براي افراطگران شود، ابراز مي‌شود.
وستروله هشدار داد كه تحولات در مالي نه تنها منطقه بلكه اروپا را نيز تهديد مي‌كند. وي تاكيد كرد: ما نسبت به اوضاع در شمال مالي بسيار نگران هستيم. اوضاع حقوق بشر، اوضاع امنيتي و اوضاع انساني در اين منطقه همگي نگران كننده هستند.
وي افزود: اگر شمال مالي سقوط كند، اگر اردوگاه‌هاي آموزشي تروريست‌ها در آنجا برپا شود و اگر در اين منطقه پناهگاه امني براي تروريست‌هاي جهان ايجاد شود، نه تنها كشور مالي بلكه منطقه و كشورهاي شمال آفريقا و حتي ما در اروپا با تهديد رو به رو خواهيم بود.
در اين ميان آنگلا مركل، صدراعظم آلمان در يك نشست با نيروهاي مسلح اين كشور در نزديكي شهر برلين تاكيد كرد كه نيروهاي كشور مالي براي آنكه به تنهايي اقدام كنند بيش از حد ضعيف بوده و نياز به حمايت دارند.
مركل گفت: كشورهاي آزاد و دموكراتيك نمي‌توانند به تروريسم بين‌المللي اجازه دهند در شمال اين كشور پناهگاه امني به دست آورد.
وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا قصد دارند در تاريخ 19 نوامبر به بحث در خصوص طرح پيشنهادي حمايت از مالي بپردازند. ماموريت در مالي قرار است در چارچوب مداخله اتحاديه آفريقا صورت گيرد. اين اتحاديه قصد دارد كه طرح كلي براي ماموريت نظامي در مالي را چهارشنبه (91.08.03) به شوراي صلح و امنيت خود ارائه كرده و سپس آن را براي تاييد به شوراي امنيت سازمان ملل بفرستد.

• ازواد پیوستن جنگجویان خارجی به گروه‌های مسلح شمال مالی را رد کرد.
شورشیان طوارق، جنبش ملی آزادیبخش ازواد، روز دوشنبه (91.08.01) رسما ورود کاروان افراد مسلح سودانی و منطقه صحرای باختری را به شمال مالی به منظور آماده شدن برای جنگ در این کشور تکذیب کردند و آن را برای شایعه‌پراکنی و ایجاد رعب در نیروهای نظامی بین المللی و ناامید کردن آن ها از مداخله نظامی در شمال مالی دانستد.
"ابراهیم آگ محمد الصالح" یکی از مسئولان جنبش ملی آزادی‌بخش ازاواد گفت: ورود جنگجویان سودان و صحرای باختری خبری نادرست است و ما آن را رسما تکذیب می کنیم.
شاهدان و منابع امنیتی مالی اعلام کرده بودند که صدها تن از جنگجویان در آغاز هفته از سودان و صحرای باختری وارد مالی شده اند تا در صورت مداخله نظامی بین المللی در مالی، در کنار گروه های مسلح مستقر در شمال مالی با آنها بجنگند.

• "الحسن واتارا" رئیس جمهور ساحل عاج گفت: با توجه به حمایت شورای امنیت سازمان ملل متحد، مداخله در مالی که شورشیان بخشی از این کشور را اشغال کرده اند دور از تصور نیست.
واتارا که در حال حاضر ریاست جامعه اقتصادی غرب آفریقا موسوم به اکواس را بعهده دارد در کنفرانسی خبری در پایان سفر مکی سال رئیس جمهور سنگال به ابیجان این سخنان را مطرح کرد.
به گزارش خبرگزاری شین هوا از ابیجان، شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوازدهم اکتبر با صدور قطعنامه ای با هدف کمک به بازگرداندن امنیت و تمامیت ارضی مالی ، به طرح استقرار نیروهای نظامی در این کشور چراغ سبز نشان داد.
واتارا گفت کمیته فرماندهان نظامی اکواس طرحی راهبردی را بعد از چند نشست پیشنهاد داده اند.
گفته می شود عملیات نظامی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا در مالی شامل سه هزار نیروی نظامی خواهد بود.
رئیس جمهور سنگال نیز با ابراز خوشحالی از نقش مثبت اکواس بر اهمیت حضور نظامیان این کشورها در حل مناقشات و کشمکش ها در مالی تاکید کرد. وی همچنین خاطر نشان کرد، کشورهای غرب آفریقا می توانند نقش موثر و مهمی در کاهش مناقشات مالی و گینه بیسائو داشته باشند.
رئیس جمهور سنگال همچنین بر ادامه روند همکاریها و تعاملات با ساحل عاج تاکید کرد و مناسبات کنونی را حاکی از حسن نیت دو کشوردر تقویت روابط دوجانبه خواند.
روسای جمهور ساحل عاج و سنگال موافقت کردند به نشست ها و دیدارهای دوجانبه در کمیسیون مشترک همکاری سنگال و ساحل عاج که از پایان دهه هفتاد میلادی تاکنون برگزار نشده بیشتر اهمیت دهند.

• "جبریل بابوسله"، وزیر امور خارجه بورکینافاسو پس از دیدار با "مراد مدلسی" همتای الجزایری خود ابراز امیدواری کرد که نشست های ملی مالی فرصتی واقعی برای شهروندان این کشور به منظور بازسازی و تقویت نهادهای خود در دوره انتقالی و آماده‌سازی برای برگاری انتخابات باشد.
این نشست های ملی قرار است همه افراد تاثیرگذار در صحنه سیاسی، نظامی، اتحادیه ای و جامعه مدنی را به منظور دستیابی به توافقی درباره حل بحران مالی در مالی گردهم آورد.
باسوله اظهارداشت: گفت‌وگوهای ملی به مالی این امکان را می‌دهد که به سمت انتخاباتی آرام و مورد قبول همه گروه ها با هدف ایجاد نهادهای باثبات در کشور به منظور حل و فصل مشکلات شمال مالی پیش برود.

• سازمان ملل متحد هشدار داد در حال حاضر بیش از پنج میلیون نفر در مالی نیازمند دریافت کمک‌های بشردوستانه فوری هستند.
به گزارش پایگاه خبری "الیوم السابع"، حدود پنج میلیون نفر یعنی یک سوم جمعیت مالی نیازمند دریافت کمک های فوری هستند و این مساله ناشی از اوضاع امنیتی نامناسب شمال این کشور و نبود خدمات اجتماعی چون آموزش و بهداشت است.
هیات مشترک امور بشردوستانه سازمان ملل و سازمان همکاری‌های اسلامی در منطقه ساحل آفریقا پس از دیداری دو روزه از مالی یادآور شد: تعداد کسانی که پس از بحران این کشور آواره شده اند، 320 هزار نفر است که 118 هزار نفر از آنها در داخل هستند و 200 هزار نفر دیگر به کشورهای همسایه پناه برده اند.
این هیات با صدور بیانیه ای خاطرنشان کرد که با دولت و دیپلمات‌های ساکن در مالی و جامعه مدنی این کشور درباره اوضاع مالی گفت‌وگو کرده است.
"اوریلیلان اجینتوسی"، هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل در مالی، یادآور شد که ارائه کمک های بشردوستانه به مردم مالی ضرورت دارد تا مانع از این شویم که این نیازها در کشورهای همسایه هم دیده شود.
قرار است این هیات از کشورهای نیجر و بورکینافاسو نیز دیدن کند، زیرا این بحران به کشورهای همسایه نیز کشیده شده است.
در حال حاضر بیش از 2.8 میلیون نفر در کشور بورکینافاسو از بحران کمبود مواد غذایی رنج می برند که در میان آنها 100 هزار کودک در معرض سوء تغذیه حاد هستند.
گفتنی است که افراد مسلح مرتبط با القاعده در حال حاضر مناطق شمال مالی را تحت کنترل دارند که تهدید امنیتی مهمی برای منطقه ساحل آفریقا محسوب می شود.

• دولت مالی و جامعه بین المللی خود را برای مداخله نظامی در شمال این کشور آفریقایی به منظور غلبه بر شبه نظامیان مسلحی که در این مناطق مستقر شده اند آماده می کنند.
پس از برگزاری نشست گروه حمایت و پیگیری اوضاع مالی در جمعه هفته گذشته (91.07.28) شبه نظامیان مستقر در شمال کشور مالی تقویت نیروهای خود را آغاز کرده اند تا بتوانند در صورت مداخله نظامی واکنش نشان بدهند.
ساکنان منطقه آنسونگو می گویند در بخش گائو واقع در شمال شرقی مالی صدها نیروی مبارز از سودان، ‌لیبی،‌ مصر، پاکستان و ‌صحرا مستقر شده اند، ‌نیروهایی که از جمعه پیش تا کنون در حال پیوستن به گروه مسلح موسوم به جنبش هوادار وحدت و جهاد در غرب آفریقا هستند.
یکی از ساکنان منطقه تومبوکتو در شمال مالی به خبرگزاری شین هوا گفت بیش از یکصد و پنجاه نیروی مبارز به گروه انصار الدین پیوسته اند.
به گزارش خبرگزاری شین هوا از باماکو ، ورود نیروهای کمکی به مناطق تحت کنترل شبه نظامیان مسلح در پی اعلام موضع شفاف جامعه بین المللی در نشست گروه حمایت و پیگیری اوضاع مالی صورت گرفته است.
این نشست در باماکو به ابتکار اتحادیه آفریقا و با همکاری سازمان ملل برگزار شد.

• مقامات نظامی فرانسه اعلام کرده‌اند که این کشور برای جمع‌آوری اطلاعات از منطقه ساحل آفریقا، به این مناطق پهپادهای شناسایی اعزام کرده است.
به خبرگزاری آسوشیتدپرس، فرانسه در حال اعزام پهپادهای شناسایی به مالی است. این کشور همچنین در راستای تلاش برای مداخله نظامی برای حل بحران داخلی مالی، مذاکرات محرمانه‌ای با آمریکا دارد.
فرانسه و سازمان ملل پیش از این تاکید کرده‌اند که هرگونه مداخله نظامی در مالی باید به رهبری نیروهای آفریقایی انجام گیرد. فرانسه 6 گروگان در دست شورشیان لیبی دارد، از بیم کشته شدن این افراد، فعالیت‌های خود برای مداخله نظامی در مالی را به صورت پشت پرده انجام می‌دهد.
یک مقام دفاعی فرانسه اعلام کرده است که این پهپادها در حال حاضر به سمت مالی حرکت کرده‌اند. همچنین مقامات این کشور اعلام کرده‌اند که سران نظامی آمریکا و فرانسه در مورد جمع‌آوری اطلاعات و همچنین امنیت منطقه ساحل در آفریقا، مذاکراتی داشته‌اند.
مقامات مورد استناد آسوشیتدپرس خواسته‌اند نام آن‌ها فاش نشود، چراکه آن‌ها اجازه انتشار این اخبار را نداشته‌اند.
درگیری‌ها در شمال مالی عملا کنترل این مناطق را از دست حکومت مرکزی خارج کرده و همین امر دولت را نیز مجاب به درخواست کمک از کشورهای خارجی کرده است.

• وزیر امور خارجه فرانسه در اظهاراتی مداخله نظامی در شمال مالی را دشوار ارزیابی کرده و اعلام کرد که چنین اقدامی به نیروهای نظامی جنگنده نیاز دارد.
"لوران فابیوس" وزیر امور خارجه فرانسه در گفت‌وگو با شبکه رادیویی «یوروپ 1» در اظهاراتی اعلام کرد: «مداخله نظامی علیه القاعده در شمال مالی به نیروهای نظامی جنگنده نیاز دارد و دشوار خواهد بود.»
وی افزود: سازمان ملل و اروپا مجوز کمک به آموزش نیروهای مالی را داده‌اند و این اقدام می‌تواند از هم‌اکنون آغاز شود
وزیر امور خارجه فرانسه در ادامه با اشاره به قطعنامه مصوب سازمان ملل که طی آن به کشورهای غرب آفریقا 45 روز مهلت داده شد تا توصیه‌های مفصل و طرح کامل خود از چگونگی عملیات نظامی را به شورای امنیت ارائه دهند، خاطرنشان کرد: «نیروهای مالی آموزش خواهند دید و سپس برای باز پس گرفتن شهرهای تومبوکتو، کیدال و غیره در شمال مالی تلاش خواهند کرد. این اقدامات احتمالا طی هفته‌های آینده و پیش از پایان سال انجام خواهد گرفت. تصمیم‌گیری در این باره بر عهده ستاد مشترک است. پس از آن عملیات دیگری باید انجام شود که بسیار دشوارتر است و آن مقابله با نیروهای القاعده در مغرب اسلامی و نیروهای وابسته به آن است و این کار به نیروهای نظامی کار آزموده نیاز دارد.»
شورای امنیت سازمان ملل چندی پیش قطعنامه پیشنهادی فرانسه برای مداخله نظامی بین‌المللی در شمال مالی را به تصویب رساند و به کشورهای غرب آفریقا 45 روز مهلت داده شد تا توصیه‌های مفصل و طرح کامل خود از چگونگی عملیات نظامی را به شورای امنیت ارائه دهند.
این طرح با هماهنگی با نیروهای اتحادیه آفریقا اجرا شده و به ارتش مالی برای تسلط دوباره بر شمال این کشور کمک خواهد کرد.
فرانسه طی چند ماه گذشته کشورهای غرب آفریقا را برای موافقت با اعزام نیروی نظامی به مالی و کمک به دولت انتقالی این کشور در بازپس‌گیری شمال آن از چنگ گروه‌های مسلح تندرو تحت فشار گذاشته بود.

• رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا برای گفتگو درباره اوضاع مالی وارد باماکو پایتخت این کشور شد.
"انکوسازانا دلامینی زوما" در بدو ورود به فرودگاه بین المللی باماکو به خبرنگاران گفت برای گفتگوی جدی درباره بحران مالی و تلاش برای حل بحران به این کشور سفر کرده است.
نشست گروه نظارت بر اوضاع مالی روز جمعه (91.07.28) به ابتکار اتحادیه آفریقا و با رایزنی سازمان ملل متحد و جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا برگزار می شود.
یک منبع آگاه در باماکو گفت شورای امنیت سازمان ملل متحد منتظر نتایج این نشست است.
زوما افزود، ما همچنین به دنبال راه هایی برای حمایت از مالی در تلاش هایش برای احیای تمامیت ارضی این کشور هستیم و اتحادیه آفریقا متعهد می شود که تضمین دهد صلح دوباره در مالی برقرار خواهد شد. وی همچنین این سفر را حائز اهمیت خواند و درباره نتیجه بخش بودن آن ابراز امیدواری کرد.

• سخنگوي دبيركل سازمان ملل خبر از سفر يك هيات بلندپايه سازمان ملل به كشور مالي براي ديدار و گفتگو با مقامات اين كشور درباره اوضاع داخلي كشور مالي خبر داد.
"مارتين نسيركي" سخنگوي سازمان ملل روز پنجشنبه (91.07.27) گفت: معاون دبيركل سازمان ملل در راس هياتي راهي كشور مالي است تا با مقام هاي مالي درباره وضعيت داخلي آن كشور و سيطره گروه هاي افراطي بر شمال مالي ديدار و گفتگو كنند.
سخنگوي سازمان ملل افزود، اين هيات علاوه بر ديدار با مقام هاي مالي با فعالان اجتماعي و جامعه مدني آن كشور ديدار خواهد داشت. "رومانو پرودي" نماينده ويژه سازمان ملل در مالي و سعيد جلت نماينده سازمان ملل در امور غرب آفريقا در اين هيات حضور خواهند داشت.
رومانو پرودي نخست وزير پيشين ايتاليا هفته گذشته از سوي سازمان ملل به عنوان نماينده ويژه سازمان ملل در كشور مالي انتخاب شد. اين سفر در زماني صورت گرفت كه شوراي امنيت تصميم به زمينه سازي براي دخالت نظامي در مالي گرفته است.
كشور مالي از هنگام كودتاي 22 مارس دستخوش ناآرمي و بحران داخلي گسترده اي بوده است.
به دليل تضعيف دولت مركزي، شورشيان طوارق و القاعده بخش وسيعي از شمال آن كشور را به تصرف خود در آورده است. به دنبال آن، نبردهاي شديدي ميان شورشيان طوارق و ارتش مالي در شمال ان كشور رخ داد كه باعث آواره شدن بيش از نيم ميليون نفر از مردم مالي شده است.

• نماینده پارلمان مالی ضمن معرفی کردن قطر و سوئیس به حمایت از شورشیان، از دخالت نظامی بین المللی حمایت کرد.
شبکه پنج تلویزیون فرانسه گزارش داد: "الحاجی باباحیدرا" نماینده پارلمان و رئیس گروه نمایندگان شمال مالی با اشاره به برگزاری راهپیمایی مخالفانِ دخالت نظامی بین المللی در شمال مالی گفت: مردم مالی برگزارکنندگان این راهپیمایی را می شناسند. آن ها کسانی هستند که علیه رئیس جمهوری وارد عمل شدند. متاسفم از این که می بینم این افراد با ادعای ناسیونالیستی از ارتش حمایت می کنند. ما به عنوان تبعه مالی، به ارتش کشورمان افتخار می کنیم، ما به ارتش نیازمندیم و از حاکمیت ارضی و استقلال کشورمان حمایت می کنیم.
دو سوم تجهیزات نظامی کشور در اختیار شورشیان است و ارتش قبلا از شورشیان شکست خورده است. ارتش مالی قادر نیست برای آزادی مناطق شمالی به مقابله علیه شورشیان بپردازد.
مجری با اشاره به تصمیم جامعه بین الملل به دخالت نظامی اتحادیه آفریقا و جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا از نماینده پارلمان مالی سوال کرد، کدام کشورها برای دولت مالی مشکل ساز هستند؟ بابا حیدرا در پاسخ گفت: قطر برای ما ایجاد مشکل می کند و ما نمی توانیم دلیل این کار را درک کنیم. این کشور بدون کسب مجوز از مقامات مالی، در امور مناطق شمالی دخالت می کند. جالب اینجاست که قطر اکنون برای ورود به جمع کشورهای فرانسه زبان تلاش می کند. علاوه بر قطر، حمایت سوئیس از شورشیان که رسما در شمال مالی اعلام استقلال کرده اند نیز برای ما غیر قابل فهم است. مجری در ادامه گفتگو از تمایل دولت برای مذاکره با شورشیان سوال کرد؟
بابا حیدرا در پاسخ گفت: ما همواره برای گفتگو آماده ایم. خانواده های ما که نمایندگان مردم شمال مالی هستیم، در این منطقه زندگی می کنند، آیا ما برای بمباران خانواده های مان خواستار دخالت نظامی بین المللی شده ایم؟ ما دخالت نظامی را با هدف کمک به ارتش مالی مطرح کرده ایم، چرا که در حال حاضر ارتش نیازمند این کمک است.

• به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک منبع نزدیک به ریاست جمهوری مالی اعلام کرد "دیونکوندا تراوری"، رئیس جمهور این کشور برای دیدار رسمی سه روزه یکشنبه (91.07.30) عازم قطر شد.
رسانه های مالی از زمانی که گروه‌های مسلح تندرو در هفت ماه پیش شمال این کشور را به اشغال خود درآورد‌ه‌اند کشور قطر را به حمایت از این گروه‌ها متهم می‌کنند.

• لوفیگارو نوشت: مرحله اول مداخله نظامی در شمال مالی احتمالا اوایل نوامبر آغاز خواهد شد ،‌ فرانسه نیروی زمینی اعزام نخواهد کرد.
این روزنامه در شماره امروز خود در اینترنت نوشت: "ژان ایو لو دریان" وزیر دفاع فرانسه گفت عملیات نظامی برای بازپس گیری شمال مالی که به اشغال گروههای افراطی وابسته به القاعده درآمده است تا چند هفته دیگر انجام خواهد شد.
شورای امنیت سازمان ملل چهل و پنج روز به کشورهای آفریقای غربی برای پیشنهاد طرحی عینی برای مداخله فرصت داد. اتحادیه اروپا با هدایت فرانسه در همین فرصت طرحی برای مدیریت بحران ارائه خواهد داد. پس از آن مسیر هموار خواهد شد.
یک منبع نزدیک به پرونده اعلام کرد : اگر فرصت اقلیمی را از دست بدهیم مجبور می شویم یک سال دیگر صبر کنیم.
هر گونه عملیاتی در شمال مالی باید تا قبل از ماه مارس ، آغاز فصل بارش انجام شود.
اطرافیان ژان ایو لو دریان روی برنامه ای سه مرحله ای کار می کنند‌ : مرحله اول ایجاد ثبات در جنوب مالی و حفظ باماکو از اواخر ماه نوامبر ، دوم تشکیل ارتش آفریقایی در ژانویه، سوم شروع بازپس گیری شمال کشور در اوایل مارس.
بطور رسمی ارتش های آفریقایی این عملیات را پیش خواهند برد. هر چند پاریس از سوی القاعده در مغرب اسلامی به عنوان اصلی ترین دشمن شناخته شده است اما فرانسه قصد دارد عادات گذشته خود را ترک کند و دیگر نمی خواهد به علت گذشته استعماری اش سرزنش شود. بنابراین پاریس حاضر نیست در خط مقدم قرار گیرد. فرانسه خود را در پشت اروپا پنهان کرده و از کشورهای آفریقایی که در طراحی و پشتیبانی این عملیات مشارکت دارند حمایت می کند و وعده داده نیروی زمینی اعزام نخواهد کرد.
مسئولان فرانسوی ارتباطاتی کاملا مخفیانه در خصوص نیروهای ویژه پیاده در منطقه که ماموریت شان مستقل از جدول زمانی رسمی است برقرار کرده اند. این نیروها خود را برای مداخله به منظور جمع آوری اطلاعات و هدایت نیروهای آفریقایی در محل آماده می کنند. این نیروها می توانند در صورتی که منافع فرانسه یا حیات گروگان ها تهدید شود بسیار سریع عمل کنند.
همانند لیبی و ساحل عاج در سال 2011، امکانات مخفی برای کمک به نیروهای محلی تدارک دیده شده ، به خصوص اینکه ارتش مالی پس از شکست علیه اسلامگرایان تضعیف شده است. پاریس همچنین در سایه ، مسئولیت تدوین برنامه ای برای مداخله که باید توسط کشورهای غرب آفریقا پیشنهاد شود به عهده گرفته است.
آمریکایی ها که در خصوص پرونده ساحل اقدامی صورت نمی دادند ، پس از حمله علیه نمایندگی دیپلماتیک شان در بنغازی در یازده سپتامبر گذشته که منجر به کشته شدن سفیرشان شد تغییر حالت دادند.
یک منبع نزدیک به وزیر دفاع فرانسه ، که مذاکرات بسیاری درباره این موضوع با همتای آمریکایی خود لئون پانتا داشته است می گوید : ساحل آفریقا اکنون مورد توجه آمریکایی ها قرار گرفته است. آن ها از این پس می خواهند به شیوه تنگاتنگ در حمله مشارکت کنند.
آمریکایی ها که هواپیماهای بدون سرنشین مسلح در منطقه دارند مداخله مستقیم در شمال مالی را رد نمی کنند و به عنوان مثال می توانند حملات هوایی هدفمند انجام دهند.
کلیه جزئیات عملیات نظامی هنوز مشخص نشده است. اگر کشورهای آفریقایی باید به شکل طبیعی سه هزار نیرو برای این عملیات اعزام کنند ، فهرست کشورهایی که در این حمله علیه نیروهای اسلامگرا شرکت خواهند کرد و مسلح به موشک انداز و راکت انداز خواهند بود هنوز نهایی نشده است.
البته راه حل سیاسی نیز همچنان باقی است. کلیه کشورهای داوطلب بر این نکته واقف اند که بدون راه حل دیپلماتیک پایدار ، مداخله نظامی برای حل مسئله القاعده در مغرب اسلامی در منطقه ساحل کافی نخواهد بود.

• رهبران منطقه‌‌ای و سازمان‌های بین‌المللی در نشست جمعه (91.07.28) خود در باماکو، پایتخت مالی نتوانستند به توافقی درباره مداخله نظامی در مالی دست یابند.
رهبران منطقه‌ای و نهاد‌های بین المللی در تلاش برای یافتن راه حل بحران مالی و پایان دادن به اشغالگری گروه‌های مسلح تندرو در شمال این کشور در باماکو پایتخت مالی گردهم آمدند اما نتوانستند اختلاف هایشان را بر سر چگونگی مقابله با شورشیان حل کنند .اختلاف بر سر رهبری حکومت در مالی پس از کودتای 22 ماه مارس در این کشور که منجر به سرنگونی رئیس جمهور و تشکیل دولت موقت در این کشور شده است و همچنین اقدام شورشیان در تصرف شمال مالی، دو بحران فلج‌کننده برای این کشور به شمار می‌رود.
«انکوسازانا دلامینی زوما»، رئیس جدید اتحادیه آفریقا که نشست بین‌المللی باماکو به همت وی برگزار شد، در این نشست گفت: امروز چالش اصلی، چگونگی مقابله با اوضاع خطرناک در شمال مالی است، این تهدیدی است که ما نمی‌توانیم با خونسردی از کنار آن بگذریم؛ این تهدید به فراتر از آفریقا کشیده خواهد شد و هرچه سریع‌تر با آن مقابله شود بهتر است.
شرکت کنندگان در این نشست که نمایندگانی از کشورهای همسایه مالی از غرب و شمال آفریقا، اتحادیه آفریقا، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا بودند در بیانیه پایانی مذاکراتشان اعمال تحریم ها علیه شورشیان مالی را که حاضر به مذاکره با هدف پایان دادن به بحران این کشور نیستند خواستار شدند.
اتحادیه آفریقا و سازمان ملل متحد نیز اعلام کردند به زودی دفاتر دائم خود برای پیگیری اوضاع در این کشور و کمک به حل بحران آن در باماکو افتتاح می‌کنند.
این در حالی است که کشورها و سازمان‌هایی که خواستار اقدام نظامی در مالی هستند و همچنین طرف‌هایی که مذاکره را بر اقدام نظامی ترجیح می دهند نتوانستند در تلاش برای دستیابی به یک موضع هماهنگ در قبال بحران در این کشور و قانع کردن برخی طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای مداخله سریع نظامی به پیشرفت چندانی دست یابند.
فرانسه قدرت استعماری سابق در مالی خواستار مداخله نظامی در این کشور است و برخی رهبران کشورهای غرب آفریقا که نگران گسترش درگیری در مالی به کشورهایشان هستند نیز از اقدام نظامی در این کشور حمایت کرده اند.
از سوی دیگر مقامات کشور الجزایر که در همسایگی مالی واقع است، همواره ضمن اعلام مخالفت خود با دخالت نظامی فرانسه در شمال مالی، خواستار مذاکره دولت باماکو با شورشیان هستند.
موضوع گروگان های الجزایر که هم اکنون در اختیار گروه های مسلح در شمال مالی هستند، برای دولت این کشور دارای اهمیت خاصی بوده و در تلاشند که از راه های مناسب زمینه آزادی آنان را فراهم ساخته و هرگز از راه های نظامی وارد نشوند.
منابع الجزایری نیز تاکید دارند که مقامات این کشور همواره در هراس هستند دخالت های آمریکا و فرانسه در منطقه شمال مالی، زمینه ایجاد مزاحمت و تهدید را برای امنیت ملی این کشور هموار کنند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد جمعه هفته گذشته (91.07.21) با صدور قطعنامه‌ای که پیش‌نویس آن را فرانسه ارائه داده بود به سران آفریقا 45 روز مهلت داد تا توصیه‌های خود درباره چگونگی عملیات نظامی در شمال مالی را ارائه دهند.
به عقیده دیپلمات‌ها رسیدن به قطعیت درباره مداخله نظامی ماه ها زمان نیاز خواهد داشت و درحال حاضر هیچ گونه توافقی در این باره حاصل نشده است که آیا باید پیش از عملیات نظامی در مالی، انتخابات در این کشور برگزار شود یا خیر.
دولت مالی نیز خود یک ماه پیش با ارائه درخواست رسمی به سازمان ملل خواستار مداخله نظامی در این کشور شده است.
«تیمان هوبرت کولیبالی»، وزیر امور خارجه مالی در نشست باماکو با تاکید بر موضع دیونکوندا تراوری، رئیس جمهور موقت این کشور بر ضرورت مداخله نظامی فوری نیروهای آفریقایی در شمال کشورش گفت: ما درحالی که شمال کشور تحت اشغال شورشیان است تمایلی به برگزاری انتخابات نداریم.
کودتای نظامی 22 ماه مارس در این کشور غرب آفریقا باعث به وجود آمدن هرج و مرج گسترده در مالی شد و شورشیان جنبش جدایی طلب الطوارق و همچنین دو گروه تندرو انصارالدین و جنبش توحید و جهاد در غرب آفریقا که وابسته به القاعده در مغرب عربی هستند از این فرصت برای به دست گرفتن کنترل شمال مالی استفاده کردند.
ارتش مالی در دوره انتقالی پس از وقوع کودتا در این کشور در برابر گروه‌های مسلح وابسته به القاعده که شمال مالی را اشغال کرده‌اند قدرت چندانی ندارد، به همین علت کشورهای عضو جامعه اقتصادی غرب آفریقا (اکواز) پیشنهاد تشکیل یک دولت وحدت ملی قوی‌تر را در این کشور مطرح کرده‌اند و از سوی دیگر برخی از این کشورها از چند ماه پیش با اعزام سه و 300 نیروی نظامی به مالی برای مقابله با شورشیان موافقت کرده‌اند.

• "دیونکوندا ترائوره"، رئیس جمهور مالی خواستار لغو تحریم ها و همچنین مداخله نظامی فوری در مناطق شمالی این کشور به منظور مقابله با شورشیان و گروه های افراطی شد.
وی در دیدار و گفتگو با گروه نظارت بر اوضاع و شرایط مالی در حضور "انکوسازانا دلامینی زوما"، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا با تاکید بر ضرورت مداخله نظامی در شمال کشورش گفت زمان در حال از بین رفتن است.
ترائوره با توجه به کاهش درآمدهای عمومی کشورش که سبب فشار بر مردم این کشور شده است، خواستار لغو تحریم ها شد و گفت:« معمولا افزایش بهای کالاها فشاری بر مقامات و سیاستمداران وارد نمی کند بلکه این مردم عادی مالی هستند که فشارها را باید تحمل کنند.»
به گزارش خبرگزاری شین هوا، رئیس جمهور مالی با اشاره به اشغال بخشی از مناطق شمالی این کشور از سوی شورشیان گفت در چنین شرایطی برگزاری انتخابات بدون حضور ساکنان مناطق اشغال شده، تن دادن به خواسته های شورشیان است.
رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا بر ضرورت تلاش بیشتر برای برون رفت صلح آمیز از مناقشات و تنش های سیاسی کنونی در مناطق شمالی مالی تاکید کرد. زوما افزود آفریقا نمی تواند در حالی که دو سوم مناطق مالی تحت کنترل گروههای شورشی مسلح، تروریست ها و جنایتکاران است بی تفاوت باشد.
یان الیاسون، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد که از جمله مقامات بین المللی حاضر در اجلاس باماکو بود، از سفر کارشناسان نظامی سازمان ملل متحد به مالی خبر داد. سفر کارشناسان بین المللی به مالی از لحاظ فنی می تواند به بهبود اوضاع در مناطق تحت اشغال مالی کمک کند.
• يك كارشناس مسايل امنيتي و راهبردي الجزاير گفت چنانچه دولت الجزاير بخواهد بطور مستقيم وارد بحران كشور مالي شود و اقدام به دخالت نظامي كند بطور حتم بازنده اين بحران خواهد بود.
ˈاحمد عظيميˈ روز شنبه (91.07.29) به روزنامه الجزايري ˈالشروقˈ گفت: تنها راه حل پايان دادن به بحران در كشور مالي گفت وگوي داخلي ميان اطراف متخاصم در اين كشور است و دخالت خارجيان در امور داخلي اين كشور بر بحران آن خواهد افزود.
وي در ادامه تاكيد كرد ورود نظامي الجزاير به كشور مالي زمينه ساز دخالت ساير كشورهاي منطقه به اين كشور خواهد شد و هدايت بحران نيز به اهداف و جهات مختلف منجر خواهد شد.
به گفته اين كارشناس مسايل امنيتي و راهبردي الجزاير، بهانه تعقيب تروريست ها در داخل كشور مالي بهانه نامناسبي است كه مي تواند عواقب بدي براي الجزاير در پي داشته باشد .
در پي ناآراميهاي شمال مالي، كشورهاي غربي از جمله آمريكا و فرانسه مداخله نظامي نيروهاي خارجي در اين منطقه را پيشنهاد كردند.
كشور الجزاير كه پيش از اين با هرگونه مداخله نظامي در منطقه شمال مالي مخالفت مي كرد روز گذشته موافقت خود را با دخالت نظامي در شمال كشور مالي اعلام كرد.
وزير امور خارجه الجزاير پس از ديدار اخير خود از مالي و گفت و گو با مقامات اين كشور با اعلام اين موافقت گفت كه الجزاير با دخالت نظامي در شمال مالي موافق است مشروط بر اينكه هدف از اين دخالت مبارزه با تروريسم باشد.
مراد مدلسي وزير خارجه الجزاير گفته بود كه مبارزه با تروريسم و حفاظت از تماميت ارضي مالي از اولويت هاي راهبردي الجزاير است و كشورش در اين راه از هرگونه اقدامي كوتاهي نخواهد كرد.
شوراي امنيت سازمان ملل پيشتر با تصويب قطعنامه اي، به كشورهاي غرب آفريقا 45 روز فرصت داده تا طرح هاي خود را درباره مداخله نظامي در شمال مالي براي آزادسازي اين منطقه از دست گروه هاي مسلح ارايه دهند.

• رئیس جمهور مالی بر ضرورت مداخله فوری نیروهای بین‌المللی در کشورش برای بازپس‌گیری مناطق شمال مالی از چنگ گروه‌های شورشی تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، «دیونکوندا تراوری» رئیس جمهور مالی در نشست بین‌المللی امروز برای حل بحران شمال مالی در پایتخت این کشور خواستار مداخله فوری نیروهای بین المللی به منظور سرکوب گروه‌های شورشی مسلح در شمال این کشور و بازپس‌گیری این مناطق شد.
تراوری در جمع مقامات و نمایندگان جامعه بین المللی اعم از سازمان ملل، اتحادیه آفریقا، اتحادیه اروپا و کشورهای غرب آفریقا که برای حل بحران شمال مالی گردهم آمده بودند گفت: ما دیگر نباید حتی یک ثانیه را هم از دست بدهیم،این مسئله مداخله نظامی فوریت دارد، شمارش معکوس آغاز شده است.
رئیس جمهور مالی تاکید کرد: مالی با حمایت جامعه بین المللی، هرگز خود را تنها احساس نکرده است و مقامات مالی نیز در این زمینه با شرکای مالی همکاری می‌کنند.
شورای امنیت به کشورهای غرب آفریقا 45 روز مهلت داده است تا توصیه‌های خود درباره چگونگی عملیات نظامی در مالی و ترکیب، نیازها و ماموریت های این نیرو ارائه دهند اما با اصل استقرار سه هزار و 300 نظامی از کشورهای غرب آفریقا مورد حمایت سازمان ملل که حمایت تدارکاتی کشورهای غربی را به دست آورده، توافق حاصل شده است.
زوما رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا و رومانو پرودی فرستاده جدید ایتالیایی دبیر کل سازمان ملل متحد در ساحل آفریقا نیز در این نشست باماکو حضور داشتند.

• نشست بین‌المللی برای حل بحران شمال مالی با حضور نمایندگانی از سازمان ملل، اتحادیه آفریقا و اتحادیه اروپا در پایتخت این کشور برگزار می‌شود.
به گزارش پایگاه خبری «الجزیره»، نمایندگان کشورهای غرب آفریقا، اتحادیه آفریقا، سازمان ملل و اتحادیه اروپا جمعه در باماکو، پایتخت مالی گرد هم می‌آینده تا راه‌های پایان دادن به بحران در شمال مالی را بررسی کنند.
در این نشست هیئت‌هایی وزارتی به نمایندگی از «گروه حمایت و پیگیری» که شورای صلح و امنیت وابسته به اتحادیه آفریقا در مارس گذشته در باماکو تشکیل داد حضور خواهند یافت.
گروه حمایت و پیگیری شامل کشورهای عضو جامعه اقتصادی غرب آفریقا موسوم به اکواز و کشورهای همسایه شامل الجزایر، مالی، نیجر و موریتانی، اتحادیه آفریقا، کشورهای عضو دائم شورای امنیت و اتحادیه اروپا و سازمان ملل است.
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا احتمال اعزام نیروی نظامی برای سرکوب گروه‌های اسلام‌گرا در شمال مالی را مطرح کرد و به دنبال آن شورای امنیت تحت فشار فرانسه قطعنامه آماده‌سازی زمینه مداخله نظامی آفریقایی در مالی را به تصویب رساند.
کشورهای غرب آفریقا قرار است ظرف مدت 45 روز توصیه‌های خود درباره چگونگی عملیات نظامی در مالی را به شورای امنیت ارائه دهند.
گروه‌های مسلح افراطی شامل گروه انصار الدین و جنبش توحید و جهاد در غرب آفریقا که وابسته به القاعده در مغرب عربی هستند از 22 مارس گذشته که این کشور با کودتای نظامی روبه‌رو شد از هرج و مرج ایجاد شده استفاده کرد و مناطقی در شمال مالی را به اشغال خود درآورد.

• كاخ سفيد نيروهاي ويژه آمريكايي را به حالت آماده باش درآورده و هواپيماهاي بدون سرنشين خود را بر فراز قاره آفريقا فرستاده است تا در صورت روشن شدن ارتباط گروه‌هاي مرتبط با القاعده با مرگ سفير آمريكا و سه آمريكايي ديگر در ليبي، به اين شبه‌نظاميان در ليبي و مالي حمله كند.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، با وجود آنكه تنها چند هفته به برگزاري انتخابات رياست جمهوري آمريكا باقي مانده است، دولت اين كشور در حال بررسي پيامدهاي حمله نظامي احتمالي به شبه نظاميان مرتبط با القاعده در ليبي و مالي است و برخي مقامات آمريكايي مي‌گويند شايد اين حمله منجر به ارتقاي جايگاه اين گروه در منطقه و بيگانه شدن دولت‌هاي منطقه با آمريكا شود؛ دولت‌هاي كه آمريكا به همكاري‌ آنها براي مبارزه با القاعده در شمال آفريقا نياز دارد.
پنتاگون و وزارت خارجه آمريكا تلاش‌هاي خود را براي كمك به دولت ليبي با هدف ايجاد يك نيروي كماندوي ويژه براي مقابله با شبه‌نظاميان تندرو افزايش مي‌دهند.
هم اكنون سه تن از مقامات دولتي سابق آمريكا مشغول بررسي تبعات حمله به شبه‌نظاميان در ليبي و مالي هستند. نام اين سه تن به خاطر مسائل امنيتي فاش نشده است.
پنتاگون و وزارت خارجه آمريكا به عنوان بخشي از تلاش‌ها براي تقويت امنيت ليبي، قصد دارند نيروهاي ويژه عملياتي را در ليبي تحت آموزش و تجهيز خود قرار دهند.
پس از حمله به كنسولگري آمريكا در شهر بنغازي ليبي در تاريخ 11 سپتامبر (20 شهريور)، كريس استيونس، سفير آمريكا در ليبي و سه آمريكايي ديگر كشته شدند.
گمانه‌زني‌ها حاكي از آن است كه شبه‌نظاميان مرتبط با القاعده دست به انجام اين حمله زده‌اند و هم اكنون دولت آمريكا منتظر است تا پس از اثبات اين ارتباط حمله نظاميان خود را به مواضع شبه‌نظاميان در ليبي و مالي آغاز كند.

وقایع مهم گینه از تاریخ 91.07.30 تا تاریخ 91.08.7

• به گزارش خبرگزاری فرانسه از کوناکری، ژاندارمری گینه کوناکری اعلام کرد 26 نفر از اتباع شمال مالی به اتهام دسیسه چینی از خاک این کشور اخراج شدند.
بر اساس این گزارش، "ممدو آلفا باری"، سخنگوی ژاندارمری گینه اظهار داشت این 26 نفر روز دوازدهم اکتبر از کوناکری به شمال شرقی کشور، در مرزهای جنوب غربی مالی انتقال یافته و روز بعد به خاک مالی اخراج شدند.
به گفته این مقام گینه ای، افراد اخراجی از گائو، یکی از مناطق تحت کنترل شورشیان افراطی در شمالی مالی به گینه آمده بودند.



تاریخ: 08/08/91



 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶