نگاه آفران > آفران: تحولات مصر (43)

آفران: تحولات مصر (43)

تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۴/۱۸

تحولات مصر 43



وقایع مهم مصر از تاریخ 3/4/92 الی 17/4/92

• رئیس‌جمهور مصر دوشنبه (92.04.03) به دنبال اقدام عناصر سلفی به قتل چهار نفر از شیعیان در یکی از روستاهای این کشور، با مسئولان شورای امنیت ملی جلسه تشکیل می‌دهد.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، "محمد مرسی" با مسئولان شورای امنیت ملی در مقر ریاست جمهوری در مصر الجدیده نشستی را برگزار می‌کند.
قرار است در این نشست اوضاع داخلی مصر و حوادث چند روز اخیر مورد بررسی قرار گیرد.

• سخنگوی رسمی نهاد ریاست جمهوری مصر تاکید کرد که رئیس جمهور دستور دستگیری عاملان قتل چهار نفر از شیعیان در روستای ابومسلم استان الجیزه را صادر کرد.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، "عمر عامر" گفت که نهاد ریاست جمهوری مصر به شدت قتل چهار نفر از شیعیان مصر را محکوم می‌کند.
وی طی سخنانی در یک کنفرانس مطبوعاتی اشاره کرد که این حادثه عجیب به دور از اخلاق و منش جامعه مصر است.
عامر با اشاره به اینکه رئیس جمهور فورا اقداماتی برای دستگیری متهمان این قضیه و تحویل آن ها به دادگاه اتخاذ کرد، افزود که هرگز در برخورد با کسانی که با تجاوز و یا اذیت و آزار، امنیت کشور را به خطر می‌اندازند، کوتاهی نخواهیم کرد.

• برخی منابع نزدیک به ریاست جمهوری مصر اعلام کردند که "محمد مرسی" رئیس‌جمهور این کشور پیش از ۳۰ ژوئن (۹تیر) برای ملت این کشور سخنرانی و طی آن موضع نهایی خود در رابطه با این تظاهرات را اعلام خواهد کرد.
به گزارش الشروق، منابع مصری گفتند که مرسی پیش از برگزاری تظاهرات علیه وی در روز 30 ژوئن همزمان با نخستین سالروز ریاست جمهوری وی، برای ملت مصر سخنرانی خواهد کرد و طی آن دستاوردهای حکومت خود طی یکسال گذشته در سطح داخلی و خارجی را بیان خواهد نمود.
این منابع گفتند که مرسی در حال حاضر در جستجوی طرح‌های تامین امنیت شهروندان و تعامل مسالمت‌آمیز با تظاهرات از سوی همه دستگاه‌های امنیتی و دولتی مربوطه است و روزهای آینده نیز شاهد نشست دیگری با وزرای دفاع، کشور و یا شورای دفاع ملی خواهد بود.
به گفته این منابع، فرماندهان نیروهای مسلح هیچ تمایلی به ورود به عرصه سیاست ندارند تا از تکرار مشکلات دوره انتقالی که پس از کناره‌گیری مبارک از قدرت شاهد آن بودند، جلوگیری کنند.
بر اساس این گزارش توافق کامل بین مرسی و نیروهای مسلح در خصوص شیوه اداره کشور در صورت وقوع بحران، خشونت و یا درگیری‌های داخلی قبل یا بعد از تظاهرات 30 ژوئن (9تیر) وجود دارد و نیروهای امنیتی تنها به ایفای نقش امنیتی خود و کمک به پلیس برای کنترل خیابان ‌ها و حمایت از تظاهرات ‌کنندگان مسالمت‌آمیز و تامین امنیت مرزها، زندان‌ها و تاسیسات حیاتی اکتفا خواهند کرد.

• وزیر دفاع مصر خواستار توافق ملی برای پایان دادن به دودستگی‌ها در کشور شد و به مداخله ارتش به منظور جلوگیری از درگیری‌های داخلی تهدید کرد.
"عبدالفتاح السیسی" همزمان با نزدیک شدن به برگزاری تظاهرات روز 30 ژوئن (9 تیر)، در اظهاراتی در صفحه رسمی سخنگوی نظامی مصر در فیس‌بوک به توافق ملی برای پایان دادن به دودستگی‌ها در کشور فراخواند.
وی تاکید کرد که مسئولیت ملی نیروهای مسلح مداخله آن برای جلوگیری از سوق داده شدن مصر به سمت تاریکی و درگیری‌های داخلی را ضروری می‌کند.
وزیر دفاع مصر گفت: نیروهای مسلح همه را به تفاهم، توافق و آشتی حقیقی برای حمایت از مصر و ملت آن دعوت می‌کند و ما یک هفته زمان داریم که طی آن می‌توانیم این اهداف را محقق کنیم.
وی افزود: مسئولیت ملی و اخلاقی نیروهای مسلح در برابر ملت آن، مداخله ارتش برای ممانعت از سوق داده شدن مصر به سمت تونل تاریکی درگیری و جنگ داخلی، خیانت و فتنه طائفه‌ای و یا فروپاشی موسسات دولت را ضروری می‌کند.
اظهارات السیسی در حالی است که جنبش تمرد (شورش) طی فراخوانی از مردم خواسته است تا روز 30 ژوئن همزمان با سالروز ریاست جمهوری مرسی تظاهرات گسترده برگزار کرده و برکناری مرسی از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را خواستار شوند.

• استاندار شهر توریستی الاقصر مصر که اخیرا بنا به دستور "محمد مرسی" رئیس‌جمهور این کشور به عنوان استاندار این شهر تعیین شده بود، به دلیل اعتراضات مردمی و تحت فشار برخی وزرای کابینه مجبور به استعفا شد.
اسکای نیوز گزارش داد که "عادل الخیاط" استاندار شهر الاقصر که از اعضای جماعت اسلامی مصر است، یکشنبه (92.04.02) از سمت خود استعفا داد.
بر اساس این گزارش الخیاط بنا به درخواست حزب سازندگی و توسعه شاخه سیاسی جماعت اسلامی از سمت خود استعفا داد.
"هشام زعزوع" وزیر گردشگری مصر یکی از بارزترین معترضان به تعیین الخیاط بود که هفته پیش در اعتراض به این قضیه از سمت خود استعفا داد اما "هشام قندیل" نخست‌وزیر مصر با استعفای مخالفت کرده و به وی قول داد که قضیه الخیاط حل‌وفصل خواهد شد.
زعزوع با تاکید بر قطعی بودن استعفایش در صورت عدم برکناری الخیاط، تصریح کرد که استعفایش ارتباطی به شخص استاندار ندارد بلکه به عکس‌العمل‌های منفی شرکای خارجی مربوط است و ادامه کار برای وی با وجود لغو سفرهای توریست‌های خارجی به الاقصر و شرایط کشور دشوار است.
زعزوع تصریح کرد که تنها راه‌حل این بحران، پذیرش استعفای استاندار و یا انتقال وی به یک استان دیگر است.

• احزاب اسلامی مصر امروز طی فراخوانی مردم این کشور را به برگزاری تظاهرات حمایت از "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر در روز جمعه این هفته (92.04.07) دعوت کردند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، ائتلاف احزاب اسلامی مصر خواستار برگزاری تظاهرات حمایت از مرسی در روز جمعه یعنی دو روز قبل از برگزاری تظاهرات مخالفان مرسی، شد.
ائتلاف احزاب اسلامی مصر در بیانیه‌ای از مردم این کشور خواست تا در تظاهرات میلیونی تحت عنوان «مشروعیت خط قرمز ماست» شرکت نمایند.

• قتل چهار نفر از شیعیان مصر بویژه یکی از رهبران شیعی که با تحریک رهبران سلفی صورت گرفت، واکنش‌های زیادی را در داخل مصر به همراه داشت.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، "احمد راسم النفیس" از رهبران شیعه در مصر گفت که قتل شیعیان که در روستای ابومسلم در الجیزه رخ داد، در راستای جنایت‌های پاکسازی نژادی و کشتار جمعی است.
وی تاکید کرد که "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر در این قضیه مسئول است و اگر دست به اقدامی نزند از مسئولیت خود شانه‌خالی کرده و باید در برابر دادگاه کیفری بین‌المللی محاکمه شود.
بر اساس این گزارش، گروهی از شیعیان که به مناسبت نیمه شعبان در منزل یکی از شیعیان در روستای ابومسلم در الجیزه گردهم آمده بودند، توسط تعدادی ناشناس هدف حمله قرار گرفته و در جریان ضرب و شتم این شیعیان چهار نفر از آن ها از جمله شیخ "حسن شحاته" از رهبران شیعه کشته شدند و مهاجمان اسباب و اثاثیه منزل را تخریب و خانه را به آتش کشیدند.
"محمد البرادعی" رئیس حزب الدستور و هماهنگ‌کننده جبهه نجات ملی معارض مصر تاکید کرد که حادثه قتل چهار نفر از شیعیان در روستای ابومسلم در نتیجه سخنرانی‌های تحریک‌آمیز علیه عقاید دینی است.
وی افزود: پیش از آنکه باقی مانده انسانیت خود را از دست دهیم باید نظام سیاسی و الازهر دست به اقدامی بزنند.
"محمد الدرینی" موسس جمعیت آل البیت نیز تصریح کرد که حادثه قتل شیعیان به منزله آغاز مرحله خونریزی‌ها در مصر است.
وی اظهار داشت: محمد مرسی و اخوان‌المسلمین مسئول این حادثه هستند و این در حالی است که دولت چشم خود را نسبت به حوادثی که در کشور رخ می‌دهد، بسته است.
"جهاد الحداد" سخنگوی رسانه‌ای جماعت اخوان‌المسلمین و مشاور حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی این جماعت با اشاره به اینکه نیروهای پلیس در زمان وقوع این حادثه سکوت کرده و تنها تماشاچی بوده‌اند، آن را شکست قانون و نظام دانست.
وی تاکید کرد: خشونت به هر شکلی که باشد نباید در برابر آن سکوت کرد و اگر پلیس شایستگی اجرای ماموریت خود را ندارد، دیگران مداخله کنند.
وی قتل چهار نفر از شیعیان را اقدامی حقیرانه دانست و تصریح کرد که سکوت نیروهای پلیس در این قضیه شکستی برای قانون و نظام است.

• ده‌ها نفر از معترضان با تحصن در مقابل وزارت دفاع مصر شعارهایی علیه "محمد مرسی" رئیس‌جمهور این کشور سر داده و برکناری وی از قدرت را خواستار شدند.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، تظاهرات‌کنندگان در مقابل مقر وزارت دفاع شعارهایی علیه مرسی و نظام کنونی مصر سر دادند.
تعدادی از معترضان نیز در داخل چادرها تحصن و تاکید کردند تا زمانیکه مرسی به خواسته‌های آن ها پاسخ نداده است در این چادرها باقی خواهند ماند.
معترضان از "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع خواستند تا برای حمایت از آن ها و تامین امنیت تظاهرات مسالمت‌آمیز معترضان و جانبداری از تمایل ملت برای براندازی نظام، اقدام کند.
تعدادی از معترضان نیز با نواختن دف شعار می‌دادند: حکومت اخوان المسلمین ساقط باید گردد.

• تعداد معترضان به تعیین استاندار جدید استان الاسماعیلیه مصر بیشتر شده و معترضان چادرهای زیادی را در مقابل استانداری برپا کرده‌اند.
رسانه‌های خبری مصر، تعداد زیادی از معترضان با برپایی چادرهایی در مقابل ساختمان استانداری اسماعیلیه در اعتراض به تعیین مهندس "حسن رفاعی" از سوی "محمد مرسی" به عنوان استاندار جدید، تحصن کرده‌اند.
بر اساس این گزارش تعداد چادرهای معترضین به چهار چادر رسیده و شمار معترضان نیز افزایش یافته است و این معترضان تصمیم دارند تحصن خود را تا یک هفته دیگر تا زمان برگزاری تظاهرات 30 ژوئن (9 تیر) ادامه دهند.
بر پایه این گزارش استاندار جدید اسماعیلیه که دو روز پیش فعالیت خود را آغاز کرده بود، در نتیجه این اعتراضات مجبور شد محل کار خود را به منزلش در محله ارض الجمعیات منتقل کند.
مرسی هفته گذشته طی فرمانی 17 استاندار جدید را که هفت نفر از آن ها از اعضای جماعت اخوان‌المسلمین هستند، منصوب کرد که همین امر اعتراضات مردمی و برخی از گروه‌ها را به دنبال داشت و از چند روز پیش تعدادی از استان‌های مصر از جمله الاقصر، الدقهلیه و اسماعیلیه شاهد تظاهرات مردمی است.

• منابع مصری از درگیری معترضان به دولت "مرسی" با اعضای اخوان‌المسلمین در استان الدقهلیه خبر دادند.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، ده‌ها تن از جوانان به سمت ساختمان استانداری الدقهلیه آجر و سنگ پرتاب می‌کنند. بر اساس این گزارش پس از آنکه تعدادی از اعضای اخوان‌ المسلمین سعی داشتند وارد ساختمان استانداری الدقهلیه شوند و معترضان را تحریک کردند، معترضان نیز به سمت ساختمان استانداری سنگ و آجر پرتاب می‌کردند.
بر پایه این گزارش اعضای اخوان‌المسلمین نیز از ساختمان استانداری بالا رفته و به سمت معترضان سنگ پرتاب می‌کنند.
برخی از استان‌های مصر از چند روز پیش به دنبال تعیین استانداران جدید از سوی "محمد مرسی" رئیس جمهور این کشور متشنج شده است و مردم نسبت به تعیین این استانداران که اکثریت آن ها از اعضای جماعت اخوان ‌المسلمین هستند، اعتراض دارند و این اقدام مرسی را تلاشی برای اخوانی کردن استانداری‌ها می‌دانند.

• یکی از رهبران سابق جماعت اخوان‌المسلمین تاکید کرد اگر "محمد مرسی" رئیس‌ جمهور مصر از محبوبیت مردمی خود مطمئن است، انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را برگزار کند.
به گزارش الشروق، "کمال الهلباوی" گفت که مرسی در انتخابات آزاد و سالم انتخاب شد اما در سایه شکست دولت و وجود بحران‌های زیاد، رئیس جمهور اگر از محبوبیت مردمی خود اطمینان دارد، باید انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را برگزار نماید.
هلباوی اظهار داشت: مرسی باید به اظهارات «تکفیر معارضین» پاسخ دهد زیرا دموکراسی می‌طلبد که به معارضین احترام گذاشته شود نه اینکه آن ها را تکفیر کرده و در مقابل دوربین‌های تلویزیون علیه آن ها حرف زد.
وی تصریح کرد که دعوت به تکفیر معارضین و توصیف آن ها به عنوان شورشیان علیه حکومت، صحیح نیست زیرا معارض بودن حقی است که قانون اساسی بر آن تاکید دارد و باید به نظرات معارضین احترام گذاشت بویژه اینکه فراخوان ‌های زیادی برای برگزاری تظاهرات علیه رئیس جمهور وجود دارد.

• بیش از ۴۰۰ نظامی آمریکایی برای آنچه که حفاظت از مرز مصر با اسرائیل از بروز هرگونه خشونت و اعتراض و شورش عنوان شده، در مصر مستقر می‌شوند.
به گزارش شبکه «راشاتودی»، بیش از 400 نظامی آمریکایی در حال آماده شدن برای استقرار در مصر هستند.
بر اساس این گزارش، این تعداد نظامیان آمریکایی برای حوادث پیش‌بینی نشده‌ای چون اعتراضات خشونت‌آمیز، شورش‌ها و محافظت از مرزهای مصر با سرزمين هاي اشغالي قرار است در مصر مستقر شوند.
این تعداد نظامیان آمریکایی برای یک دوره استقرار 9 ماهه در «آینده‌ای نزدیک»، در «فورت هود» تحت آموزش قرار گرفتند که این آموزش در 20 ژوئن (30 خردادماه) به پایان رسید.
راشاتودی گزارش کرد که سربازان آمریکایی در آموزش‌های خود مهار تهدیدات کوکتل مولوتوف و دیگر اقلام خطرناک را دیده‌اند.
ارتشی از 13 کشور از جمله 400 نظامی از آمریکا ایست‌های بازرسی و امنیتی در امتداد شبه‌جزیره سینا را اداره خواهند کرد تا با هرگونه نقض پیمان صلح بین مصر و رژيم صهيونيستي مقابله کنند و تهدیدات احتمالی را پاسخ دهند.

• معاون رئیس حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی جماعت اخوان‌المسلمین مصر تاکید کرد: نخست‌وزیر و دادستان کل این کشور در سمت خود باقی خواهند ماند.
"عصام العریان" در مصاحبه با روزنامه الحیات، گفت که "محمد البرادعی" هماهنگ‌کننده کل جبهه نجات ملی یکماه و نیم قبل پیشنهاد کرد که "کمال الجنزوری" جانشین "هشام قندیل" نخست‌وزیر کنونی شود اما حزب آزادی و عدالت آن را رد کرد.
وی معارضین مصر را به حمایت از خشونت سیاسی متهم کرد و همچنین با انتقاد از مواضع حزب سلفی النور از آن ها خواست تا در مواضع خود تجدیدنظر کنند و افزود که برخی از اعضای حزب النور در تظاهرات میلیونی «خشونت نه» که جماعت اخوان‌المسلمین و هم‌پیمانان آن در میدان رابعه العدویه در محله شهر نصر برگزار کردند، شرکت داشتند.
العریان در پاسخ به سوالی درباره اظهارات تحریک‌آمیز برخی از سخنگویان علیه معارضین در این تظاهرات نیز اظهار داشت: صدها هزار نفر در این تظاهرات که در مخالفت با خشونت بود، شرکت داشتند و سخنرانی برخی‌ها بر روی سکوها بیانگر دیدگاه همه این صدها هزار نفر نیست و از طرف حزب آزادی و عدالت نیز تنها دکتر "محمد البلتاجی" سخنرانی کرد که اظهارات وی را تحریف کردند.
وی از معارضین نیز خواست تا به این تظاهرات بزرگ که مسالمت‌آمیز و بدون هیچ مشکلی برگزار شد، توجه داشته باشند.
العریان درباره مواضع حزب النور و حزب سلفی الدعوه که این تظاهرات را تحریم کردند، اظهار داشت: باید اشاره کنیم که هواداران النور در تظاهرات حضور داشتند و نمی‌توان این حقیقت را کتمان کرد و نیازی به کتمان نیز نیست و باید گفت که این حزب اخیرا مواضع فردی دور از جریان کل آن اتخاذ کرده است که نیازمند بازنگری در مواضع این حزب است.

• الازهر مصر در واکنش به اقدام سلفی‌های مصر در به قتل رساندن ۴ تن از شیعیان این کشور، قتل شیعیان را از بزرگ‌ترین گناهان کبیره دانست و خواستار مجازات عاملان این جنایت شد.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، الازهر در بیانیه خود قتل چهار شیعه در روستای ابومسلم در الجیزه را حادثه‌ای خونین توصیف و تاکید کرد که این جنایت یکی از بزرگ‌ترین گناهان کبیره و از اعمال منکری است که شرع آن را به شدت حرام کرده و قانون نیز مرتکب این عمل را مجازات می‌کند.
الازهر با تاکید بر حرمت خون و اینکه اسلام، مصر و مصری‌ها قتل به دلیل عقیده یا مذهب و فکر را نمی‌شناسند، افزود که این حوادث برای مصری‌ها عجیب است و هدف از آن نیز برهم زدن ثبات کشور در این لحظه حساس است و اینکه مصری‌ها را به سمت فتنه سوق دهند و بر این اساس دولت و ملت مصر باید هوشیار باشند.
در این بیانیه همچنین به این حدیث شریف اشاره شده است که «اگر مسلمانان شمشیر به روی همدیگر بکشند در آن صورت قاتل و مقتول در جهنم خواهند بود».
الازهر همچنین از نهادهای مربوطه خواست تا سریعا درباره این حادثه تحقیق کرده و کسانی را که مرتکب این عمل شده‌اند به اشد مجازات محکوم کنند.

• واکنش‌های داخلی مصر نسبت به اقدام سلفی‌های تندرو به قتل چهار نفر از شیعیان در یکی از روستاهای این کشور همچنان ادامه دارد.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، ریاست جمهوری مصر در بیانیه‌ای تاکید کرد که حادثه تاسف‌باري که به کشته شدن چند شهروند مصری منجر شد کاملا با روحیه برابری و احترام ملت مصر که به میانه‌روی و اعتدال شناخته شده و با هر گونه شورش علیه قانون و ریختن خون شهروندان مخالف است، مغایرت دارد.
ریاست جمهوری مصر همچنین بر مخالفت کامل خود با چنین اقدامات جنایتکارانه تاکید کرد و افزود که دستورات لازم به دستگاه‌ های مسئول برای تعقیب و دستگیری عاملان این جنایت فجیع و تحویل آن ها به دادگاه صادر شده است.
در این بیانیه تاکید شده است که دولت هرگز در برخورد با کسانی که سعی دارند امنیت و ثبات کشور را به بازی گرفته و وحدت جامعه را برهم بزنند، کوتاه نخواهد آمد.

• "عمرو موسی": قتل شیعیان جنایتی هولناک در نتیجه سخنان نژادپرستانه است.
رئیس حزب کنگره مصر تاکید کرد که جنایت هولناکی که شهروندان مصری در ابوالنمرس مرتکب آن شدند، به دور از انسانیت است.
وی افزود که قتل و به زمین کشیدن افراد به دلیل عقیده و مذهب در نتیجه سخنان تحریک‌آمیز و نژادپرستانه و نیز سوء استفاده از مسائل مذهبی برای تحقق اهداف سیاسی تنگ‌نظرانه است.
وی اظهار داشت: بار دیگر باید برای ایجاد تفاهم و همزیستی تلاش کنیم نه اینکه آتش فتنه طایفه‌ای و مذهبی را شعله‌ور کرده و تفرقه در میان ملت ایجاد کنیم؛ نظام مصر در حمایت از مصری‌ها شکست خورد.

• "هشام قندیل" نخست‌وزیر مصر حادثه هولناک قتل شیعیان را محکوم و تاکید کرد: حادثه فجیع ابوالنمرس در استان الجیزه مغایر با اصول و تعالیم شریعت آسمانی است.
وی مخالفت قاطع خود با سخنان تحریک‌آمیز برای ایجاد خشونت و درگیری‌های طایفه‌ای در مصر را اعلام کرد. قندیل افزود که تحقیقات مربوط به این حادثه را با نهادهای مربوطه مسئول اجرای عدالت پیگیری می‌کند تا عاملان ارتکاب این جنایت را مجازات کرده و عبرتی برای کسانی باشند که سعی دارند وحدت ملی را برهم بزنند.

• حزب‌ آزادی و عدالت: قتل شیعیان بر خلاف قانون است
"حسین ابراهیم" دبیرکل حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی جماعت اخوان‌المسلمین با محکوم کردن حادثه روستای ابومسلم در الجیزه و قتل چهار نفر از شیعیان تاکید کرد که اینگونه اعمال بر خلاف قانون است.
وی افزود، ما به شدت حادثه قتل چهار نفر از شیعیان را محکوم و تاکید می‌کنیم که اجرای مجازات افراد بدون مراجعه به قانون خلاف است و تنها دستگاه‌های امنیتی مربوطه حق مجازات متخلفان قانون را دارند.
• حزب مصری قوی به ریاست "عبدالمنعم ابوالفتوح" نیز در صفحه رسمی این حزب در توئیتر نوشت: تجاوز به جان انسان‌ها و سلب حقوق آن ها در انتخاب اعتقادات خود، جنایتی وحشیانه و تجاوز به شرع و قانون اساسی است و ضرورت دارد که همه عاملان این جنایت و تحریک‌کنندگان آن مجازات شوند.

• موسس جمعیت آل البیت: قتل شیعیان آغاز مرحله خونریزی‌هاست
"محمد الدرینی" موسس جمعیت آل البیت نیز تصریح کرد که حادثه قتل شیعیان به منزله آغاز مرحله خونریزی‌ها در مصر است.
وی اظهار داشت: "محمد مرسی" و اخوان‌المسلمین مسئول این حادثه هستند و این در حالی است که دولت چشم خود را نسبت به حوادثی که در کشور رخ می‌دهد، بسته است.

• محکومیت عدم دخالت نیروهای پلیس
"جهاد الحداد" سخنگوی رسانه‌ای جماعت اخوان‌المسلمین و مشاور حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی این جماعت با اشاره به اینکه نیروهای پلیس در زمان وقوع این حادثه سکوت کرده و تنها تماشاچی بوده‌اند، آن را شکست قانون و نظام دانست.
وی تاکید کرد: خشونت به هر شکلی که باشد نباید در برابر آن سکوت کرد و اگر پلیس شایستگی اجرای ماموریت خود را ندارد، دیگران مداخله کنند.
وی قتل چهار نفر از شیعیان را اقدامی حقیرانه دانست و تصریح کرد که سکوت نیروهای پلیس در این قضیه شکستی برای قانون و نظام است.

• "قطب العربی" معاون دبیرکل شورای عالی مطبوعات مصر نیز قتل چهار شیعه در روستای ابومسلم را محکوم و تاکید کرد که نه شرع نه قانون و نه عرف هیچ یک این جنایت را تائید نمی‌کند و اختلاف با شیعیان هر چه باشد باز هم توجیهی برای قتل آن ها نمی‌تواند باشد.
از سوی دیگر "عمرو حمزاوی" رئیس حزب مصر آزاد گفت که این حادثه در نتیجه سخنان تحریک‌آمیز و تکفیری تعدادی از شیوخ منطقه در مساجد است.
جریان سلفی مصر دست داشتن در این حادثه را رد کرد
جریان کل سلفی در الجیزه هر گونه ارتباط با این حادثه را رد و تاکید کرد: این حادثه هیچ ارتباطی به ما ندارد و اینگونه نیست که ما خود کسی را مجازات کرده و قانون را برای وی اجرا ‌کنیم.

• "نادر بکار" سخنگوی رسمی حزب سلفی النور نیز ضمین مخالفت با ریخته شدن خون مصری‌ها تاکید کرد که این حزب خواستار اجرای قانون درباره عاملان ارتکاب این جنایت است.

• وزارت امور خارجه کشورمان در بیانیه‌ای قتل وحشیانه چهار شهروند شیعی مصر را محکوم و آن را مغایر با دین اسلام و کتاب و سنت پیامبر اکرم(ص) توصیف کرد.
وزارت امور خارجه کشورمان با صدور بیانیه‌ای قتل چهار شهروند اهل تشیع مصر را محکوم و اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن تقبیح هرگونه اقدام افراط گرایانه و خشونت‌طلبانه مغایر با دین مبین اسلام، کتاب و سنت حضرت رسول الله(ص)، اطمینان دارد که ملت فهیم و انقلابی مصر به مدد رهبران مدبر خویش همانگونه که در گذشته توطئه صهیونیستی اختلاف انگیزی میان اسلام و مسیحیت را خنثی و از انقلاب و وحدت ملی خود دفاع کردند، در قبال توطئه شوم تفرقه افکنانه میان فرق اسلامی نیز هوشیارانه برخورد خواهند کرد و مانع هر گونه نفاق افکنی خواهند شد.

• درگیری بین سلفی‌ها و معترضان "مرسی" در شهر المحله الکبری مصر باعث کشته شدن یک نوجوان 12 ساله شد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، در جریان درگیری بین معترضان به نظام مصر و هواداران حزب سلفی النور در اطراف مقر این حزب واقع در منطقه بنزایون در شهر المحله الکبری، "السید جمال" (12 ساله) مورد اصابت گلوله از ناحیه سر قرار گرفت و کشته شد.
شاهدان عینی گفتند که افراد ناشناس با حضور در منطقه درگیری شروع به تیراندازی هوایی کرده و یکی از تیرها به این نوجوان اصابت کرد و در جا کشته شد.
بر اساس این گزارش درگیری‌ها زمانی شروع شد که دو فرد دارای محاسن بلند شروع به نصحیت معترضان به نظام که در کنار قهوه‌خانه‌ای در میدان «الشون» نشسته بودند، کردند که همین امر به مشاجره بین آن ها منجر شد و در نهایت معترضان این دو نفر را تعقیب کرده و آن ها نیز وارد مقر حزب النور شده و معترضان نیز که تعداد آن ها بیشتر شده بود، اقدام به پرتاب کوکتل مولوتف و یورش به مقر حزب النور کردند.

• یک گروه ویژه موساد رژیم صهیونیستی یک جوان فلسطینی را در صحرای سینا ربوده و ربایش وی را به خانواده‌اش اطلاع داد.
به گزارش خبرگزاری سما، یک گروه ویژه موساد "وائل ابوریده" (27 ساله) را در داخل خاک مصر ربود.
بر اساس این گزارش، منابع نزدیک به خانواده این جوان گفتند که موساد با خانواده وی تماس گرفته و گفته است که فرزند آن ها توسط موساد ربوده شده و در یکی از زندان ‌ها بازداشت است.
خانواده ابوریده گفتند که وی به همراه همسرش برای درمان بیماری به مصر رفته بودند که وی را به داخل سینا کشانده و سپس ربودند.
خانواده این جوان که در شهر خان‌یونس در جنوب نوار غزه ساکن هستند به صلیب سرخ اعلام کردند که فرزندشان در زندان صهیونیست‌ها است.

• به دنبال اقدام عناصر سلفی در به قتل رساندن چهار نفر از شیعیان از جمله یکی از رهبران شیعه در یکی از روستاهای مصر، عراقی‌ها طی فراخوانی برگزاری تظاهرات در مقابل سفارت مصر در بغداد را خواستار شدند.
فعالان عراقی طی فراخوانی در فیس‌بوک از مردم عراق خواستند صبح سه‌شنبه (92.04.04) در مقابل سفارت مصر در بغداد تظاهرات برگزار کنند.
در این فراخوان از مردم عراق خواسته شده است تا ساعت 7 صبح در مقابل مسجد النداء در بغداد تجمع کرده و از آنجا به سمت سفارت مصر حرکت کرده و کشته شدن شیخ "حسن شحاته" در روستای ابومسلم در الجیزه را محکوم کنند.

• شیعیان عراق با تجمع در برابر سفارت مصر در بغداد و اعتراض به کشته شدن یکی از رهبران شیعیان مصر و سه تن از همراهان او به دست تندروهای این کشور خواستار اخراج سفیر مصر از عراق شدند.
به گزارش پایگاه خبری «پانوراما الشرق الاوسط»، تعدادی از شهروندان شیعه عراقی در برابر سفارت مصر در بغداد تظاهرات کردند.
این تجمع در اعتراض به اقدام برخی از تندروهای مصری در به قتل رساندن یکی از رهبران شیعیان مصر و سه تن از همراهان او صورت گرفت. شیعیان عراق خواستار اخراج "شریف شاهین" سفیر مصر در بغداد شدند.
"عباس حمداوی" دبیر کل حزب «فرزندان غیور عراق» از بغداد خواست سفیر مصر را از عراق اخراج کند و روابط دیپلماتیک خود را نیز با مصر قطع کند.
وی با انتشار بیانیه‌ای گفت: جای تأسف دارد که دولت عراق نفت را به صورت مجانی به دولت "محمد مرسی" تقدیم می‌کند؛ دولتی که به گروه‌های تکفیری اجازه می‌دهد تا شیعیان را به قتل برسانند.
در همین راستا وزارت خارجه عراق تأکید کرد که با سفیر مصر در بغداد تماس‌هایی گرفته شده است و دولت این حادثه را پیگیری خواهد کرد.

• جنبش حزب‌الله لبنان با صدور بیانیه‌ای اقدام سلفی‌های مصر به قتل چهار تن از شیعیان را محکوم و تاکید کرد که این جنایت وحشیانه در مصر بی‌سابقه است.
به گزارش المنار، حزب‌الله در بیانیه خود اعلام کرد: اقدامات تحریک‌آمیز گروه‌ های افراطی که با حمایت طرف‌های خارجی صورت می‌گیرد و حزب‌الله نیز بارها نسبت به آن هشدار داده است، در نهایت به ارتکاب جنایت وحشیانه منجر شد و گردهمآیی مسلمانان شیعه در استان الجیزه را هدف قرار داد که طی آن شیخ حسن شحاته و تعدادی از مومنان کشته شدند.
حزب‌الله اشاره کرد که این جنایت وحشیانه ابدا با روحیه ملت مصر و فرهنگ برابری، اعتدال و تنوعی که مصر از آن برخوردار است، سازگاری ندارد.
در این بیانیه همچنین به توسعه موج تکفیری که امت عربی را هدف قرار داده و برخی کشورها، موسسات، شیوخ و شخصیت‌ها از آن در راستای طرح‌های پلید خود برای انتشار آتش فتنه حمایت می‌کنند، هشدار داد.
حزب‌الله در پایان از مسئولان مصری خواست تا اقدامات لازم را برای دستگیری همه مجرمان و تحویل آن ها به دادگاه اتخاذ نمایند و از همه مصری‌ها خواست تا تلاش‌های خود را برای مبارزه با پدیده تندروی و حمایت از شهروندان از همه طیف‌ها در برابر تجاوزات و قتل به دلیل اعتقادات دینی، بکار گیرند.

• ریاست جمهوری مصر اخبار برخی رسانه‌ها درباره اجرای همه‌پرسی در خصوص برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را رد کرد.
به گزارش رسانه‌های خبری مصری، نهاد ریاست جمهوری مصر در بیانیه‌ای اعلام کرد که آنچه به نقل از "باکینام الشرقاوی" معاون "محمد مرسی" رئیس جمهور این کشور در امور سیاسی در رابطه با تصمیم مرسی برای اجرای همه‌پرسی در خصوص برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری منتشر شده است، صحت ندارد.
برخی از رسانه‌ها به نقل از شرقاوی نوشتند که مرسی در سخنرانی چهارشنبه (92.04.06) از مردم خواهد خواست تا در همه‌پرسی مربوط به برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری به منظور دور نگه داشتن کشور از هرج و مرج شرکت کنند.
در این بیانیه آمده است که نهاد ریاست جمهوری از شهروندان می‌خواهد تا نهایت دقت و هوشیاری را در خصوص مطالبی که در سایت‌های اینترنتی منتشر می‌شود، داشته باشند بویژه اینکه اطلاعات و شایعات نادرست منسوب به ارکان دولت افزایش یافته است.
انتشار این بیانیه در حالی است که اخیرا بسیاری از احزاب مصری از جمله رهبران معارض این کشور مرسی را برای برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری تحت فشار قرار داده‌اند.

• سخنگوی رسمی شیعیان مصر تاکید کرد که قاتلان چهار شیعه که به دست سلفی‌های تندرو به شهادت رسیدند، باید قصاص شوند.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، "بهاء الدین انور محمد" «مدیر مرکز حقوق بشر فاطمیه» مصر و سخنگوی رسمی شیعیان این کشور گفت که شیعیان مصر روز چهارشنبه (92.04.05) یک کنفرانس خبری در مرکز فاطمیه برگزار و به جنایت وحشیانه قتل 4 شیعه در روستای زاویه ابومسلم پاسخ خواهند داد.
وی تاکید کرد که شیعیان به قصاص قاتلان شهید شیخ "حسن شحاته" که به همراه سه تن دیگر ناجوانمردانه به قتل رسیدند، مصمم هستند.
وی اشاره کرد که شیعیان مصر در این کنفرانس مواضع غافلگیر‌کننده‌ای اعلام خواهند کرد و پاسخ تکان‌دهنده‌ای به این جنایت وحشیانه خواهند داد.
انور محمد همچنین همه احزاب و جنبش‌های سیاسی و مراکز حقوق بشر را به صدور بیانیه‌هایی در محکومیت این جنایت وحشیانه فراخواند و از "خالد علی" و جنبش جوانان برای آزادی و عدالت به دلیل شرکت در تشییع جنازه شیخ حسن شحاته و شهدای شیعه قدردانی کرد.

• همزمان با نزدیک شدن به برگزاری تظاهرات 30 ژوئن (9تیر) علیه "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر، سفیر آمریکا در قاهره به طور محرمانه با وزیر کشور مصر دیدار کرد.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، "آن پاترسون" در دیدار با سرلشگر "محمد ابراهیم" تظاهرات معارضین در روز 30 ژوئن علیه "مرسی" را مورد بررسی قرار داد.
منابع امنیتی تاکید کردند که خودروی پاترسون و کاروان امنیتی وی در خیابان الشیخ ریحان توقف کرده و آن ها وارد ساختمان وزارت کشور شدند.
پیش از این منابع آگاه گزارش دادند که پاترسون برای ارائه گزارش‌های روزانه از اوضاع مصر پیش از برگزاری تظاهرات 30 ژوئن به وزارت خارجه آمریکا مامور شده است و آمریکا نیز به منظور پرهیز از تکرار حادثه حمله به سفارتخانه رژيم صهيونيستي در بحبوحه انقلاب 25 ژانویه مصر، طرحی را به منظور خارج کردن سفیر و کارکنان سفارت از مصر و انتقال آن به تل‌آویو آماده کرده است.
جنبش تمرد(شورش) طی فراخوانی از مردم مصر خواسته است تا روز 30 ژوئن (9تیر) همزمان با نخستین سالروز ریاست جمهوری "محمد مرسی" تظاهرات گسترده برگزار کرده و برکناری مرسی از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را خواستار شوند.

• افراد مسلح ناشناس بامداد سه‌شنبه (92.04.04) بار دیگر به اردوگاه نیروهای امنیت مرکزی در رفح حمله کردند.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، شاهدان عینی گفتند که بامداد سه‌شنبه صدای تیراندازی با اسلحه سنگین از اردوگاه نیروهای امنیت مرکزی در رفح به گوش می‌رسید.
یک منبع امنیتی گفت که گروهی از افراد مسلح به سمت اردوگاه واقع در منطقه الاحراش در شمال رفح آتش گشودند که با واکنش نیروهای امنیتی مجبور به فرار شدند.
به گفته وی این حمله هیچ تلفاتی در برنداشت و پس از این حادثه نیروهای ارتش و پلیس در منطقه مستقر شدند.

• نایب رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان قتل شیخ "حسن شحاته" و سه تن از همراهان وی بدست سلفی‌های تندرو در مصر را محکوم کرد.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، شیخ "عبدالامیر قبلان" با محکوم کردن جنایت قتل چهار تن از شیعیان در روستای ابومسلم در استان الجیزه، تاکید کرد که این قبیل اقدامات به دور از ادیان آسمانی و انسانیت، اسلام و مسلمانان است و بیانگر تمدن ملت مصر و فرهنگ آن نیست.
شیخ قبلان از رئیس‌ جمهور، دولت و ملت مصر و همه عدالتخواهان خواست تا درباره این جنایت تحقیقات انجام داده و از تکرار چنین جنایت‌هایی ممانعت بعمل آورند.
وی به گفتگو و پیروی از تعالیم پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت ایشان و دوری از ظلم و قتل فراخواند.

• سازمان عفو بین‌الملل در واکنش به کشته شدن چهار تن از شیعیان در مصر، رئیس جمهور این کشور را به حمایت از شیعیان در برابر خشونت‌ها فراخواند
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، "حسیبه حاج صحراوی" معاون مدیر خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای تاکید کرد که مسئولان مصری باید فورا دستور اجرای تحقیقات مستقل و بی‌طرفانه در خصوص کشته شدن چهار نفر از شیعیان را صادر و تاکید کنند که هرگز در برخورد با چنین حملات و خشونت علیه شیعیان کوتاهی نخواهد شد. صحراوی تصریح کرد که باید علل شکست نیروهای امنیتی در توقف خونریزی‌ها بررسی و مشخص شود که آیا دعوت به نفرت و تحریک خشونت در این حادثه نقش داشته است.
در بیانیه عفو بین‌الملل اشاره شده است که در کنفرانس موسوم به «یاری سوریه» که 16 ژوئن با حضور "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر برگزار شد، تعدادی از شیوخ سنی اظهارات طایفه‌ای و تحریک‌آمیز ایراد کرده و حتی شیخ "محمد حسان" از مرسی خواست تا به شیعیان اجازه ورود به مصر ندهد و یک نفر دیگر نیز اظهارت اهانت‌آمیز علیه شیعیان بیان کرد در حالی که مرسی تاکید نکرد که مسامحه در خصوص حمله علیه شیعیان در کار نخواهد بود.
عفو بین‌الملل همچنین اشاره کرد که صرف محکوم کردن حملات علیه شیعیان از سوی مرسی کافی نیست و باید عاملان این جنایت مجازات شود زیرا عدم مجازات آن ها دیگران را به ارتکاب چنین جنایتی تشویق می‌کند.

• "شریف کمال شاهین" سفیر مصر در عراق گفت کشته شدن چهار شیعه مصری، در درجه نخست موضوعی جنایی است که قانون مصر عاملان آن را تحت پیگرد قرار می دهد و باید این حادثه را که دارای هیچ گونه ابعاد سیاسی نیست در جایگاه درست خود بررسی کرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان از قاهره، شاهین در بیانیه ای که وزارت امور خارجه مصر روز سه شنبه (92.04.04) آن را منتشر کرد گفت: ارتباطی کامل بین مقامات عراقی و کارکنان سفارت مصر در عراق وجود دارد و مقامات عراقی توجه زیادی به سفارت مصر نشان می دهند. وی برگزاری تظاهرات بزرگ در خارج از سفارت را در روز سه شنبه تکذیب کرد و گفت تظاهرات محدودی روز گذشته در اعتراض به حادثه قتل چهار شیعه مصری برگزار شد و مقامات عراقی به آرامی معترضان را پراکنده کردند.
به گفته شاهین، روابط مصر و عراق روابطی راهبردی و فراتر از ابعاد مذهبی است و اقدامات فردی تاثیری بر واقعیت روابط بین دو کشور ندارد و موجب تیره شدن فضای روابط نمی شود. مصر بزرگتر از این اقدامات بیمار گونه است و روابط با عراق در همه زمینه ها گسترش می یابد.

• رئیس‌ جمهور مصر طی سخنانی برای ملت این کشور به اشتباهات خود که در یک‌ سال گذشته از زمان ریاست جمهوری‌اش مرتکب شده است، اذعان کرد.
به گزارش خبرگزاری الجزیره، "محمد مرسی" در سخنان خود که برای ملت مصر ایراد کرد، به اشتباهات یکسال گذشته ریاست جمهوری خود اذعان کرد و نسبت به وقوع خشونت هشدار داد.
وی که به مناسبت نخستین سالروز ریاست جمهوری‌اش برای ملت مصر سخنرانی می‌کرد، اذعان کرد که در این یکسال اشتباهاتی نیز رخ داده است اما این اشتباهات قابل جبران است.
وی افزود: ما در این یکسال در برخی موارد موفقیت ‌هایی کسب کردیم و در برخی موارد نیز با مشکلاتی مواجه بودیم؛ انقلاب دشمنانی دارد، اشتباهاتی رخ داده است اما تصحیح این اشتباهات واجب است.
وی تصریح کرد که دودستگی سیاسی در کشور به حدی رسیده است که تجربه دموکراسی نوپای کشور را تهدید می‌کند، چیزی که ما را به اینجا رسانده است چندین عوامل است که باید به آن اذعان کرد و فورا با آن تعامل داشت؛ انقلاب دشمنانی دارد و هر امتی با چالش‌هایی مواجه است و مصر نیز با چالش‌های زیادی مواجه است و من با افراد وفادار کشور همکاری کرده و در برخی موارد موفقیت کسب کرده و احیانا نیز شکست خورده‌ایم و من آرزو می‌کنم که اوضاع به شکلی باشد که مورد رضایت همه باشد اما مصر با چالش ‌های زیادی روبروست.
مرسی افزود: انقلابی که به سرنگونی "حسنی مبارک" در سال 2011 منجر شد باید اقدامات ریشه‌ای و سریع برای تحقق اهداف آن وجود داشته باشد اما برخی‌ها گمان می‌کنند که می‌توان عقربه‌های ساعت را به عقب بازگرداند و بازماندگان رژیم قدیم، خیزش مصر به مذاقشان خوش نیامده است و برخی‌ها به اسم انقلابیون سخن می‌گویند در حالی که از انقلابیون نیستند.
وی گفت: گروه‌های سیاسی زیادی با مشارکت در دولت مخالفت کرده و از روز اول در مشروعیت نظام منتخب تردید کردند که از جمله آن ها "منیر فخری عبدالنور" و "جوده عبدالخالق" از اعضای جبهه نجات ملی هستند.
مرسی اظهار داشت: معارضین شریف در مصر را بالاتر از آن می‌دانستم که با دشمنان انقلاب و بازماندگان رژیم قدیمی ائتلاف کنند.
وی یادآور شد که دشمنان مصر از هیچ تلاشی برای تخریب تجربه دموکراسی در این کشور دریغ نمی‌کنند و کسانی هستند که با حمایت مالی از اراذل و اوباش برای ایجاد هرج و مرج تلاش می‌کنند.
مرسی همچنین اعلام کرد که سرلشگر "محمد ابراهیم" وزیر کشور را برای تشکیل یک یگان ویژه برای مبارزه با اراذل و اوباش به منظور حمایت از مصری‌ها و تامین امنیت خیابان‌ها مامور کرده و دستور تشکیل کمیته‌ای از همه احزاب سیاسی برای بررسی تعدیل قانون اساسی و نیز تشکیل کمیته عالی آشتی ملی متشکل از همه احزاب و انجمن‌های داخلی، موسسات و کلیسا صادر کرده است همچنانکه هیچ مانعی برای تعدیل برخی مفاد قانون اساسی نیز وجود ندارد.
وی تاکید کرد که ما مصری‌ها قادر هستیم از این مرحله عبور کرده و بر چالش ‌ها غلبه کنیم و خواسته ما این است که با هم بنشینیم و موارد مثبت را بررسی کنیم و موارد منفی را برطرف نماییم.
مرسی همچنین نخست‌وزیر و استانداران را به برکناری کسانی که باعث ایجاد بحران و مشکلاتی برای بخش خدمات شهروندان ایجاد کرده‌اند، مکلف کرد که ظرف مدت یک هفته این کار را انجام دهند.
وی دستور لغو مجوز جایگاه‌ های توزیع بنزین که از ارائه آن به مردم خودداری کرده‌اند، صادر کرد و وزارت خواربار را نیز به شناسایی این جایگاه‌ها مامور کرد و همچنین استانداران و وزرا را به تعیین دو معاون برای آن ها از میان جوانان ظرف چهار هفته ملزم کرد.
وی تصریح کرد که برادران مسیحی شرکای برادران مسلمان در کشور هستند.
رئیس جمهور مصر در ادامه گفت که نیروهای مسلح سپر بلای مصر بوده و باقی خواهد ماند اما کسانی هستند که نمی‌خواهند روابط ریاست جمهوری با نیروهای مسلح خوب باشد.
وی تاکید کرد که همه نهادهای دولت از جمله نیروهای مسلح با نظم و انضباط فعالیت می‌کنند و درباره دستگاه قضایی نیز اظهار داشت که من از قضات می‌خواهم که از صحنه سیاسی دوری کنند.
وی در خصوص معارضین نیز تصریح کرد: از اقدامات سازنده‌ای که معارضین انجام دادند، قدردانی می‌کنم و انتظار داشتم که بقیه گروه‌ها نیز به این منوال عمل کنند و من این سوال را می‌پرسم که آیا دموکراسی این است که پیش ‌شرط‌های خود را بر گفتگوی ملی تحمیل ‌کنیم.
وی درباره انتخابات مجلس نمایندگان نیز اظهار داشت که انتخابات پارلمانی نزدیک است و ما می‌خواهیم هر چه سریع‌تر این انتخابات برگزار شود و مصر انقلابی دست همه کسانی که حتی در مورد یک دانه شن یا یک قطره آب مصر کوتاهی می‌کنند، قطع خواهد کرد و ما تلاش‌های زیادی برای حل بحران برق انجام می‌دهیم.
وی اشاره کرد که در حال حاضر حتی یک زندانی سیاسی در زندان‌ها نیست.
مرسی در ادامه افزود زمانی که ما قدرت را از رژیم قدیم تحویل گرفتیم 20 میلیون شهروند مصری زیر خط فقر و 3.5 میلیون بیکار بودند و ما سعی کردیم درآمدها را افزایش دهیم و بودجه دستمزدها را از 96 میلیارد پوند در سال 2011 به 176 میلیارد پوند در سال جاری رساندیم و همچنین طی 9 ماه آینده 4.9 میلیارد پوند برای توسعه سینا هزینه خواهد شد.

• جبهه نجات ملی معارض مصر از سخنرانی "محمد مرسی" رئیس جمهور این کشور به مناسبت نخستین سالروز ریاست جمهوری‌اش انتقاد و بر برگزاری تظاهرات 30 ژوئن (92.04.09) علیه مرسی تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جبهه نجات ملی معارض مصر تاکید کرد که همچنان بر برگزاری تظاهرات 30 ژوئن و درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری اصرار دارد.
"خالد داوود" سخنگوی جبهه نجات ملی درباره سخنرانی مرسی گفت که سخنان وی طولانی و حاوی چیز تازه‌ای نبود بلکه همانند سخنرانی‌های قبلی وی بود.
داوود از اتهام‌زنی مرسی به برخی اشخاص بدون ارائه دلیل و مستندات ابراز شگفتی کرد و افزود که درخواست مرسی از دادگاه قانون اساسی برای بررسی سریع قانون انتخابات مجلس نمایندگان، دخالتی آشکار در امور دستگاه قضایی است.
وی اعلام کرد که همه رهبران جبهه نجات ملی در روز 30 ژوئن در تظاهرات علیه مرسی شرکت خواهند کرد.

• همزمان با نزدیک شدن به برگزاری تظاهرات گسترده معارضان علیه "مرسی" و تشدید درگیری‌ها طی چند روز گذشته در مصر، ارتش این کشور نسبت به هرج و مرج در آن هشدار داد.
به گزارش روسیا الیوم، ارتش مصر نیروهای پیاده‌نظام و نیروهای هوایی را در اماکن حساس همه استان‌ها با هدف حمایت از شهروندان و مایملک آن ها مستقر کرده است.
"احمد محمد علی" سخنگوی ارتش مصر در این باره بر ضرورت اطمینان همه فرزندان ملت مصر تاکید کرد.
وی گفت که با تدابیر ارتش مصر سعی شده است از تکرار سناریوهای مشابه 28 ژانویه سال 2011 که به سرنگونی "حسنی مبارک" رئیس جمهور مخلوع مصر منجر شد، جلوگیری شود.
از سوی دیکر سرلشگر "مصطفی باز" معاون وزیر کشور در امور اداره زندان‌ها تاکید کرد که وزارت کشور هرگز اجازه تکرار سناریوی یورش به زندان‌ها در تاریخ 28 ژانویه 2011، را نخواهد داد و امنیت همه زندان‌ها تامین شده است و هر کس به این زندان‌ها نزدیک شده و قصد یورش به آن را داشته باشد، فورا با سلاح با آن برخورد خواهد شد.

• رئیس حزب مصری غد الثوره (فردای انقلاب) تاکید کرد که سخنان "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر ناامید‌ کننده بود و ما در تظاهرات مسالمت‌آمیز روز ۳۰ ژوئن (92.04.09) شرکت خواهیم کرد.
به گزارش الشروق، "ایمن نور" در بیانیه‌ای که حزب غد الثوره منتشر کرد، اعلام داشت که شورای ریاستی این حزب به دنبال سخنرانی مرسی نشستی را تشکیل داد.
به گفته وی در این نشست تاکید شد که مرسی در این سخنرانی خود همه خواسته‌ های گروه‌های ملی به استثنای تشکیل کمیته تعدیل قانون اساسی را نادیده گرفته است.
وی همچنین مخالفت خود را با برخی از سخنان مرسی که به استقلال دستگاه قضایی خدشه وارد می‌کند، اعلام کرد و افزود که حداقل دستاوردهای مطلوب برای خاموش کردن خشم میلیون‌ها مصری محقق نشده است.

• شبکه المیادین گزارش که در آستانه برگزاری تظاهرات گسترده معارضان در مصر در روز یکشنبه 30 ژوئن(9 تیر)، "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر به همراه خانواده‌اش به مکان نامعلومی منتقل شدند.
این منبع اشاره‌ای نکرد که آیا مرسی و خانواده‌اش به خارج از قاهره منتقل شده‌اند یا خیر.
این شبکه همچنین گزارش داد که معترضین به مقر حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی جماعت اخوان‌المسلمین در اسکندریه یورش برده و در این درگیری چهار نفر کشته شده‌اند.
این در حالی است که معترضین با برگزاری تظاهراتی در میدان التحریر شعارهایی علیه مرسی و اخوان‌المسلمین سر دادند.
از سوی دیگر موافقان و هواداران مرسی نیز با برگزاری تظاهراتی در مقابل مسجد رابعه العدویه در شهر النصر واقع در شمال قاهره بر مشروعیت مرسی به عنوان رئیس جمهور مصر تاکید کردند.

• هزاران نفر از مخالفان مرسی در مخالفت با سیاست های وی در میدان التحریر تظاهرات برگزار کردند.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، صدها نفر از جوانان پس از اقامه نماز جمعه از مسجد مصطفی محمود به سمت میدان التحریر حرکت کرده و شعارهایی علیه نظام حاکم سر دادند.
تظاهرات‌کنندگان با در دست داشتن کارت‌های قرمز برای مرسی، شعارهایی علیه اخوان‌المسلمین سر می‌دادند.
تظاهرات‌کنندگان همچنین پرچم‌های مصر و تصاویر مرسی را در دست داشتند که زیر آن ها نوشته شده بود: حکومت اخوان‌المسلمین روز 30 ژوئن سرنگون می‌شود.
این تظاهرات‌کنندگان به سمت خیابان «احمد عبدالعزیز» و از آنجا به سمت خیابان اتحادیه عرب سپس میدان سفنکس و پس از آن نیز به سمت میدان التحریر حرکت کردند.
در همین راستا تظاهرات‌کنندگان مسیر الازهر و سیده زینب نیز در حرکت به سمت میدان التحریر هستند که در مسیر حرکت آنها، تعدادی از شهروندان در بالکن خانه‌هایشان با بالا بردن تصاویر «جمال عبدالناصر» و سر دادن شعار «ملت سقوط نظام را می‌خواهد» از تظاهرات‌کنندگان استقبال کردند.
شبکه المیادین نیز در خبری اعلام کرد که تظاهرات‌کنندگان در میدان التحریر با سر دادن شعارهایی علیه آمریکا، اخراج "آن پاترسون" سفیر این کشور از قاهره را خواستار شدند.
تعدادی از جوانان انقلابی نیز با تجمع در مقابل مسجد النور العباسیه به سمت وزارت دفاع حرکت کردند تا در راهپیمایی که در مقابل کاخ الاتحادیه برگزار می‌شود، شرکت کنند.
تظاهرات‌کنندگان پرچم‌های مصر را در دست داشته و تاکید کردند که مشارکت آن ها در تظاهرات برای ساقط کردن حکومت اخوان‌المسلمین و تحقق اهداف انقلاب است.
تعدادی از تظاهرات‌کنندگان به مقر حزب آزادی و عدالت در بلطیم یورش برده و تابلوی آن را به پائین کشیده و شکستند.
تظاهرات‌کنندگان همچنین زنجیرها و قفل‌های در ورودی مقر این حزب و تمامی سیستم‌های رایانه‌ای داخل آن را تخریب کرده و گفتند که هدف ما رساندن پیام به اخوان‌المسلمین است.
از سوی دیگر هزاران مصری با تجمع در مقابل مسجد رابعه العدویه در شهر النصر واقع در شمال قاهره، تظاهرات میلیونی با شعار «مشروعیت خط قرمزی است» برگزار کردند تا حمایت خود را از مرسی اعلام و بر مشروعیت وی به عنوان رئیس جمهور مصر تاکید کنند.
این در حالی است که وزارت بهداشت مصر اعلام کرد که تعداد زخمی‌های درگیری‌های استان‌های الشرقیه، الدقهلیه، الغربیه و المنوفیه طی دو روز گذشته به 467 نفر رسیده است و سه نفر نیز در این درگیری‌ها کشته شده‌اند.
بر اساس این گزارش 379 زخمی پس از درمان از بیمارستان مرخص شده‌اند در حالی که 88 نفر همچنان در بیمارستان‌ها تحت درمان هستند.

• شهرهای مصر به عرصه اعتراضات شبانه‌روزی مخالفان دولت تبدیل شده که این اعتراضات گاهی به درگیری بین طرفداران و مخالفان دولت منجر می‌شود.
درگیری بین طرفداران اخوان المسلمین با مخالفان دولت بار در آستانه تظاهرات بزرگ 30 ژوئن تشدید شد.
تلویزیون المیادین در گزارشی از مصر با اشاره به اینکه طرفداران و مخالفان دولت در شهرهای مختلف به زد و خورد پرداختند که در این درگیری‌ها یک نفر کشته و چندین نفر نیز زخمی شدند.
بنابراین گزارش، گروه‌های معارض مصری تحت عنوان «جبهه نجات ملی» تاکید کردند که سخنرانی اخیر مرسی اذعان به شکست در اداره کشور است و خواستار انتخابات زود هنگام شدند.
در سوی دیگر گروه‌های اسلامگرای مصری با برگزاری نشست مشترک حمایت خود را از دولت "محمد مرسی" اعلام کردند.
همچنین در عرصه میدانی «جبهه تمرد» به اتاق عملیات علیه دولت تبدیل شده و در سوی دیگر درگیری خیابانی شدید بین نیروهای اخوان با معارضان روی داده است.
در حالی که درگیری در زقازیق منجر به مرگ یک نفر شده است در دهقلیه مخالفان دولت تجمع ضد دولتی برگزار کردند.
پورت سعید نیز شاهد تظاهرات زنان مصری علیه محمد مرسی بود که خواستار کناره گیری وی از قدرت بودند. قاهره هم به طور شبانه روزی به عرصه اعتراضات ضد دولتی علیه دولت مرسی شده و میدان التحریر مرکز تجمع مخالفان است.
معترضان در عابدین نیز در مقابل کاخ الجمهوری تظاهرات کردند و از ارتش خواستند تا مرسی را برکنار کند.

• الازهر مصر در واکنش به حوادث خشونت‌بار دو روز گذشته این کشور، از همه طرف ‌ها خواست تا از خشونت پرهیز کنند.
به گزارش الشروق، الازهر محاصره برخی مساجد در شهر المنصوره و غیره از سوی برخی طرف‌ها که خیر و آرامش را برای مصر و مردم آن نمی‌خواهند، محکوم کرد.
دکتر "حسن الشافعی" رئیس دفتر فنی و از مشاوران ارشد "احمد الطیب" شیخ الازهر مصر جمعه (92.04.07) در اظهاراتی گفت که الازهر محاصره مساجد و تجاوز قبیحانه به خانه‌های خدا و اقدام گروه‌ های جنایتکار در قتل و زخمی کردن جوانان در الشرقیه و الدقهلیه را محکوم می‌کند.
وی از همگان خواست تا خشونت را کنار بگذارند و همچنین بر ضرورت رعایت حرمت خون مصری‌ها و برتری دادن منافع عالی کشور بر همه منافع دیگر تاکید کرد.
روز گذشته هزاران نفر از طرفداران مرسی برای اقامه نماز در یکی از مساجد اصلی شهر المنصوره جمع شده بودند که پس از اتمام نماز در حین خروج از مسجد هدف تیراندازی قرار گرفته و در این میان دو نفر کشته و بیش از 230 نفر نیز زخمی شدند.
همچنین پلیس توانست ده‌ها نمازگزار را که از شب چهارشنبه در داخل مسجد الجمعیه الشرعیه در المنصوره محاصره شده بودند، آزاد کند که بیشتر آن ها از جریان‌های اسلامی بودند.

• هواداران "محمد مرسی" رئیس‌جمهور مصر به منظور برگزاری تظاهرات میلیونی «مشروعیت خط قرمز است» در مقابل مسجد رابعه العدویه در شمال قاهره تجمع کرده‌اند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، هواداران مرسی به منظور اعلام حمایت خود از مرسی تظاهرات میلیونی تحت عنوان «مشروعیت خط قرمز است»، برگزار می‌کنند.
بر اساس این گزارش صدها نفر از منتسبین به جماعت اخوان‌المسلمین و گروه‌های اسلامی به دنبال برگزاری نماز جمعه خود را به مقابل رابعه العدویه واقع در شهر نصر در شمال قاهره رساندند تا در حمایت از مرسی و تاکید بر مشروعیت وی به عنوان رئیس جمهور مصر، تظاهرات میلیونی برگزار نمایند.
تظاهرات‌کنندگان شعارهایی علیه رهبران معارضین و نیز شعارهایی در حمایت از مرسی اعم از «آزادی، عدالت، ای اسلام بیا و ای قرآن حکم کن» سر می‌دادند.
بر اساس این گزارش تظاهرات‌کنندگان که بیشتر آن ها از استان‌های مجاور قاهره آمده‌اند، در منبر مسجد بلندگوها و تصاویری از مرسی و نیز پرچم مصر و پرچم‌های گروه‌های اسلامی را قرار داده‌اند.
این تظاهرات در واکنش به فراخوان معارضین برای برگزاری تظاهرات گسترده روز 30 ژوئن (9 تیر) علیه مرسی و درخواست برکناری وی از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری برگزار می‌شود.

• "محمد حسنین هیکل" در تحلیلی بر سخنان رئیس جمهوری مصر ضمن انتقاد از سخنرانی وی در این برهه از زمان او را در سمتی که قرار داشت، مضطرب، نگران و سرگردان توصیف کرد.
به گزارش هفته‌نامه فلسطینی المنار، محمد حسنین هیکل، نویسنده و روزنامه‌نگار برجسته مصری از سخنان "محمد مرسی"، رئیس جمهوری مصر که آن را در سالن «المؤتمرات» شهر قاهره ایراد کرد، به شدت انتقاد کرد.
هیکل تاکید کرد که می‌بایست زمان مشخصی برای سخنرانی که یک رئیس جمهور قصد ایراد کردن آن را دارد، در نظر گرفت و این زمان را جز در موارد استثنایی و بسیار ضروری تغییر نداد و براین اساس اشتباه محض است که در چنین شرایطی و در این زمان رئیس جمهوری مصر اقدام به سخنرانی کند.
این نویسنده و روزنامه‌نگار برجسته مصری گفت: من نمی‌فهمم، چرا رئیس جمهوری مصر جریان‌ها و گروه‌های معارض را به گفتگو و مذاکره دعوت کرد و در موارد بسیاری مشاهده کرده‌ام که محمد مرسی با معارضان نرمش و مدارای بسیاری به خرج می‌دهد.
وی در این باره تاکید کرد که محمد مرسی در سخنان خود تلاش کرد، رضایت برخی نیروها و گروه‌ها را جلب کند، به ویژه هنگامی‌که از جوانان انقلاب و فقرا و مستمندان مصر سخن می‌گفت، در حالی‌که چنین گفتمانی، گفتمان یک رئیس جمهوری نگران و مضطرب است که واقعیت‌ها و حقایق را نمی‌بیند.
محمد حسنین هیکل در ادامه افزود: از نکات مورد توجه و تامل عدم نام بردن از برخی شخصیت ‌ها در سخنرانی مرسی است که از جمله آن ها باید به برخی از رهبران و سران جماعت اخوان المسلمین اشاره کرد، در واقع ستارگان اخوانی در سخنرانی مرسی جای داده نشده بودند.
هیکل در این ارتباط توضیح داد که رئیس جمهوری مصر در سخنرانی خود هیچ نقطه امیدی به جامعه مصر نشان نداد و از امید سخنی به میان نیاورد و هنگامی‌که از دیون و قروض "جمال عبد الناصر"، رئیس جمهوری ملی‌گرا و اسبق مصر سخن می‌گفت، فراموش کرد، موضوع ملی کردن کانال سوئز توسط وی را یادآوری کند، در حالی‌که از زمان ملی کردن کانال سوئز تاکنون این کانال درآمدهای بسیار برای مصر به همراه داشته و بر این اساس مرسی می‌بایست تمام اطلاعات موجود را ارائه می‌داد.
این تحلیلگر بزرگ سیاسی مصر تاکید کرد که وظیفه وزیر کشور افشای مزدوران و ماهیت واقعی آن ها است و این وظیفه یک رئیس جمهور است که هنگام مورد خطاب قرار دادن مردم، آموزگار و معلم آن ها باشد و در سخنان خود همان‌گونه که پیشتر وعده داده بود، از نگفته‌ها بگوید.
وی آنچه در مصر روی می‌دهد را «جنگ در جنگل برای به دست گرفتن قدرت و تصرف و احتکار مراکز و موسسات خاص اجتماعی و مالی توصیف کرد» و افزود: ما در برابر گروهی قرار داریم که به آن توضیح دهیم، پس از انقلاب پای در مصر گذاشته و چنین گروهی هیچ‌گاه نمی‌تواند، شکل دهنده و به وجود آورنده چنین انقلابی باشد.
هیکل تاکید کرد که جماعت اخوان المسلمین در عمل در انقلاب مصر مشارکت داشت، اما در مرحله‌ای دیر پای به عرصه گذاشت، در حالی‌که جوانان اخوان از همان ابتدا در عرصه حضور داشتند.
این نویسنده برجسته مصری همچنین گفت: جماعت اخوان المسلمین نیازمند اندیشه و تامل است، چون یکباره با قدرت غافلگیر شد و هم اکنون این جماعت بیش از آنکه با قضایای داخلی و محلی سروکار داشته باشد، با قضایای بین المللی درگیر و مواجه است.
هیکل در ادامه افزود: محمد مرسی در سخنان خود گفت که قانون اساسی مصر نیاز به تعدیل و اصلاح دارد، قانون اساسی که هر شش ماه یک بار تغییر ‌کند و اصلاح ‌شود، قابل انتقاد است. همچنین مرسی درحالی از اصلاح و تعدیل در قانون اساسی سخن گفت که تا پیش از این تاکید می‌کرد که تعدیلات و اصلاحات صورت گرفته در قانون اساسی مصر موفق شده رضایت همه را جلب کند، در حالی‌که بسیاری از نیروها و جریان‌های سیاسی از آن رضایت نداشتند.
این نویسنده برجسته مصری گفت: اگر محمد مرسی پست یا منصبی وزارتی را به "خیرت الشاطر"، معاون رهبر جماعت اخوان المسلمین و دیگر اعضای دفتر ارشاد پیشنهاد داده و آنان این پست‌ها را رد کرده و با آن ها موافقت نکردند، به این دلیل بوده که آن ها می‌خواستند، قدرت در سایه باشند و بدون اینکه مورد باز خواست و محاکمه قرار گیرند، بر مصر حکومت کنند و با تمام این احوال رئیس جمهوری مصر هیچ اعتراضی به "منیر فخری عبد النور" نکرد.
هیکل تاکید کرد که این حق حزب حاکم است که با هر لحنی که می‌خواهد و صلاح می‌داند، سخن بگوید، اما در همان حال هم شهروندان و مردم مصر هم این حق را دارند که این سخنان را بپذیرند یا رد کنند.
وی ابراز تعجب کرد که اگر هدف مرسی برپایی دولتی اسلامی در مصر است، چگونه از قبطی‌های مصر می‌خواهد که در آن مشارکت داشته باشد؟ در حالی‌که آن ها نیز شهروند مصر به شمار می‌آیند و از تمام حق و حقوق شهروندی برخوردار هستند و بر این اساس این حق را دارند که درخواست مرسی را رد کنند و نپذیرند.
محمد حسنین هیکل مرحله‌ای که مصر در آن به سر می‌برد، را به «بحران» توصیف کرد و در این ارتباط به درخواست‌های مردمی مبنی بر کناره گیری فوری وی از قدرت استناد جست و گفت: اما سوال این است که پس از کناره گیری مرسی از قدرت چه باید کرد؟ به نظر می‌رسد که ما هم اکنون نیازمند ترسیم تصویر مرحله آینده برای مصر هستیم.

• اگرچه به نظر می‌رسد، فشارهای گروه‌ها و جریان‌های معارض مصر نتواند "محمد مرسی" را به کناره‌گیری از قدرت وادارد، اما زنگ خطری جدی به وی درباره عدم عدول از اهداف انقلاب و چشم‌ داشت‌های مردم این کشور در سیاست‌های داخلی و خارجی است.
"احمد عبده طرابیک"، نویسنده و کارشناس مسائل سیاسی مصر در تحلیلی بر اوضاع داخلی این کشور و تظاهراتی که قرار است، روز 30 ژوئن (92.04.09) در این کشور برگزار شود، می‌نویسد: مصر هم اکنون در وضعیت دشواری به سر می‌برد و همه در انتظار روز 30 ژوئن و تظاهراتی هستند که قرار است، در این روز برگزار شود و وضعیتی که کشور مصر پس از آن با آن مواجه خواهد شد.
هم اکنون در مصر همه از روز 30 ژوئن سخن می‌گویند. جریان‌ها و گروه‌های معارض مصری به روز 30 ژوئن به عنوان روز کناره ‌گیری محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر از قدرت نگاه می‌کنند و حتی در این راه سخنرانی کناره ‌گیری وی از قدرت و نحوه محاکمه سران نظام حاکم و جدول اعمال مرحله انتقالی را نیز آماده کرده‌اند.
اما هواداران و طرفداران نظام حاکم که هواداران و طرفداران جماعت اخوان المسلمین و اکثر جریان‌های اسلامگرای مصر را تشکیل می‌دهند، از روز 30 ژوئن تحت عنوان روز از خود گذشتگی و جهاد برای حفظ شریعت و نظام سخن می‌گویند.
این موضع گیری‌ها موجب شده تا شکاف بزرگ و عمیقی بین دو گروه در جامعه مصر به وجود آید و گویی در این میان یک فرد عاقل و با تدبیری در این کشور یافت نمی‌شود که با عقل و اندیشه خود چاره‌ای برای این اوضاع بیاندیشد.
از زمانی که محمد مرسی در انتخاباتی پاک و درست که برای اولین بار مصر شاهد آن بود و رهاورد انقلاب 25 ژانویه 2011 این کشور به شمار می‌آمد، قدرت را در مصر به دست گرفت، همه گمان می‌کردند که این کشور وارد دوره جدیدی جهت تحقق اهداف انقلاب این کشور خواهد شد که در کرامت و آزادی و عدالت اجتماعی نمود پیدا می‌کرد و بسیاری از مردم مصر و فراتر از آن ملل عربی و اسلامی امید بسیاری به مصر پس از رسیدن مرسی به قدرت داشتند، چون وی را از جمله اعضای برجسته جماعت اخوان المسلمین می‌دیدند که بالطبع می‌بایست طرح اسلامی بزرگی برای این کشور داشته باشد.
همچنین بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند، کسب اکثریت آرا توسط جریان اسلامگرای مصر طی انتخاباتی که در این کشور برگزار شد، سرآغاز بیداری اسلامی در جهان عرب و اسلام است که می‌تواند، جایگاه گذشته جهان اسلام در عرصه بین المللی را بار دیگر و پس از دهه‌ها حاکمیت حاکمان سابق مصر به آن باز گرداند که این کشور را به گنجی استراتژیک برای غرب به طور عام و رژیم صهیونیستی به طور خاص تبدیل کرده بودند و علیه کشورهای دیگر عربی و اسلامی همپای غرب و رژیم صهیونیستی توطئه می‌کردند.
محمد مرسی از زمان به دست گرفتن قدرت در مصر تلاش کرد، در عرصه سیاست خارجی، سیاستی را اتخاذ کند که با سیاست‌های پیش از انقلاب تفاوت داشته باشد، به عبارت دیگر اینگونه برداشت شد که مصر در سیاست خارجی خود بر سیاست‌های پیشین و عهد سابق انقلاب کرده است، به همین منظور مرسی در اولین سفرهای خارجی خود روی به سوی شرق کرد و راهی چین و روسیه و پاکستان شد که تا پیش از آن هیچ رئیس جمهوری در مصر به این کشورها سفر نکرده بود و گام‌های مثبت بی‌شماری برای از سرگیری روابط ایران و مصر از طریق سفر به تهران و حضور در اجلاس عدم تعهد و استقبال از "محمود احمدی نژاد"، رئیس جمهوری ایران در قاهره جهت حضور در کنفرانس سازمان همکاری اسلامی برداشت، همچنین ایران پذیرای اولین هیئت مردمی مصر در تهران بود تا پس از آن دیدارهای متقابلی بین مسئولان و هیئت‌های دو کشور انجام شود.
در همین راستا بود که مصر شاهد سفر اولین گروه از گردشگران ایرانی به خود بود که نشان از تغییر و تحول در مصر و مواضع آن و خارج شدن از سیطره و نفوذ آمریکا و غرب داشت، به ویژه پس از آنکه مصر اقدام به ارائه راه حل مسالمت آمیزی برای بحران سوریه از طریق تشکیل کمیته چهار جانبه‌ای متشکل از مصر، ایران، عربستان سعودی و ترکیه کرد که کشورهای تاثیر گذار بر بحران سوریه و ثبات و استقرار در منطقه به شمار می‌آیند و سوریه را بخشی از امت و جهان اسلام می‌دانستند که این چهار کشور نیز بخشی از آن را تشکیل می‌دادند. اما به سرعت این کمیته منحل و از ادای نقشی که از آن انتظار می‌رفت، باز باز ماند، همان‌طور که شاهد تغییر موضع یکباره مصر در قبال سوریه و قطع ناگهانی و غیر منتظره روابط دیپلماتیک قاهره با دمشق شدیم، بدون اینکه دریابیم واقعا چه تغییری در میدان سوریه روی داده که رهبران مصر را به اتخاذ چینن موضعی وادار کرده است.
انقلاب 25 ژانویه 2011 مصر این فرصت بزرگ را به اخوان المسلمین داد تا نمونه و الگویی مناسب برای حکومت اسلامی از طریق همکاری با جریان‌ های اسلامگرای داخل این کشور ارائه دهند و جبهه‌ای قوی و قدرتمند در مقابله با جریان‌ها و گروه‌هایی که خواهان براندازی انقلاب مصر هستند و در این راه با نیروهای سکولار راستگرا و چپگرا و قبطی‌ها هم پیمان شده‌اند، تشکیل دهد که هم اکنون به عنوان چالشی بزرگ در برابر هر طرح اسلامی که قرار است، در مصر به اجرا گذاشته شود، مطرح هستند و از هرگونه تلاشی که درصدد قرار دادن انقلاب مصر در روند درست و صحیح آن است، جلوگیری می‌کنند.
در حوزه روابط خارجی این امکان برای محمد مرسی فراهم بود تا با کشورهای بزرگ اسلامی و تاثیر گذار منطقه‌ای و در راس آن ها ایران، ترکیه، مالزی، اندونزی، پاکستان و غیره ائتلاف کند و پل‌هایی برای همکاری با آن ها بزند، چون این کشورها بیش از هر کشور دیگری در عرصه خارجی خواهان پیروزی و موفقیت انقلاب مصر و مشارکت در بازسازی اقتصاد این کشور بودند، برخلاف کشورهای غربی که همواره هرگونه همکاری و کمک به مصر را رد می‌کردند. این درحالی است که تمام کشورهای اسلامی نیز خواهان بازگشت قدرتمند مصر به عرصه اسلامی و منطقه‌ای و مشارکت آن در مقابله با رژیم صهیونیستی علیه کشورهای منطقه بودند که خواهان نابودی منطقه برای تامین منافع خویش است.
کشورهای غربی عراق را از دو بعد اقتصادی و نظامی نابود کردند، سودان را به دو تکه تقسیم کردند، به طور مستمر ایران را به حمله نظامی تهدید می‌کنند و به خاطر اینکه ایران در برابر چشم داشت‌ها و اطماع غرب در منطقه ایستادگی کرده، چند سال است که آن را محاصره و تحریم اقتصادی کرده‌اند تا پس از آن روی به سوی سوریه آورده‌اند تا این کشور را تکه تکه و تجزیه کنند و اگر امکان این امر فراهم نشد، آن قدر آن را تضعیف کنند که توان ایستادن روی پای خود را نداشته باشد و هم اکنون نوبت به مصر رسیده تا با برانگیختن فتنه‌های داخلی و انتشار ناامنی و عدم استقرار آن را هدف قرار دهد، در حالی‌که پیشتر شاهد بروز ناامنی‌هایی در شبه جزیره سینا و تحریک کشورهای منطقه حوزه نیل علیه مصر نیز بودیم. تا درحال حاضر محمد مرسی با کابوس جریان‌ها و نیروهای معارض مصری نیز مواجه باشد که خواهان برکناری وی از قدرت و برگزاری انتخابات زود هنگام هستند و این خواسته‌ها و مطالباتی است که از سوی نیروها و احزاب لیبرال و سکولار و مسیحی حمایت می‌شود.
رئیس جمهوری مصر چندی پیش حمایت کشور متبوعش از معارضان سوری علیه نظام سوریه را اعلام کرد و این نشان داد که واشنگتن و قاهره پای در یک راه گذاشته و با هماهنگی یکدیگر عمل می‌کنند. به گونه‌ای که واشنگتن در قبال ارائه کمک‌های نظامی به مصر خواهان ارائه برخی تعهدات و التزام‌ها از قاهره است که در راس این تعهدات ادامه معاهده صلح با رژیم صهیونیستی است، همچنین آمریکا هیچ‌گاه نمی‌خواهد، مصر از زیر سلطه این کشور خارج شود و نمی‌خواهد روند امور در این کشور بزرگ و تاثیرگذار عربی و همجوار با سرزمین‌های اشغالی روند عادی و طبیعی و برخلاف منافع واشنگتن را سپری کند.
آشکار نیست، اختلافات و برخوردهای بین اسلامگرایانی که هم اکنون قدرت را در مصر در دست دارند با خود از یک سو و اسلامگرایان با دیگر گروه‌ها و جریان‌های لیبرال و مسیحی و سکولار معارض و بیمناک از به قدرت رسیدن اسلامگرایان به کجا بیانجامد. افزودن بر اینکه اوضاع بحران‌زده اقتصادی مصر در راستای حکومت مرسی بیش از پیش تشدید شده و بر مردم این کشور فشار می‌آورد و این موضوع به شدت مردم مصر را به ستوه آورده است. اگرچه احتمال پیروزی چنین تحرکاتی در واداشتن مرسی به کناره گیری از قدرت وادارد. اما هشدار شدیدی به رئیس جمهوری اسلامگرای مصر درباره سیاست‌های داخلی و خارجی این کشور است که در حد مقبول و پذیرفته‌ای باشد و با خواسته‌ها و چشم‌ داشت‌های مردم مصر و اهداف انقلاب 25 ژانویه 2011 همخوانی داشته باشد، چه در غیر این صورت ممکن است، سرنوشت مصر را به سرنوشتی نامعلوم دچار کند.

• نتایج تازه‌ترین نظرسنجی که مرکز افکارسنجی (بصیره) مصر درباره میزان رضایت شهروندان این کشور از عملکرد "محمد مرسی" رئیس‌جمهور مصر بعمل آورده است، نشان می‌دهد محبوبیت مردمی مرسی کاهش قابل توجهی داشته است.
به گزارش القدس العربی، نتایج نظرسنجی که مرکز بصیره به مناسبت نخستین سالروز ریاست جمهوری مرسی بعمل آورده است، نشان می‌دهد که میزان موافقان عملکرد مرسی به 32 درصد کاهش یافته است در حالی که این رقم در اواخر یازده ماهه ریاست جمهوری وی 42 درصد و در 100 روز نخست ریاست جمهوری مرسی نیز 78 درصد بوده است.
"ماجد عثمان" مدیر کل این مرکز در این باره گفت که این نظرسنجی از 6179 شهروند رده سنی 18 سال به بالا و در همه استان‌های مصر در دوره زمانی بین 15 تا 20 ژوئن بعمل آمده است.
عثمان اظهار داشت که نسبت موافقان عملکرد مرسی به 32 درصد رسیده در حالی که درصد کسانی که از عملکرد وی ناراضی هستند 61 درصد شده است و 7 درصد نیز گفتند که از عملکرد وی مطمئن نیستند.
وی اشاره کرد که نسبت موافقان عملکرد رئیس جمهور در استان‌های متمدن به 23 درصد رسیده است در حالی که این رقم در ماه گذشته 30 درصد و در ماه دهم ریاست جمهوری مرسی 34 درصد بود و در استان‌های قبیله‌ای نیز میزان رضایت از عملکرد مرسی به 43 درصد رسیده است در حالی که این رقم در ماه گذشته 51 درصد و در ماه دهم نیز 58 درصد بود و در استان‌های ساحلی نیز میزان رضایت 28 درصد در مقابل 41 درصد در دو ماه گذشته بود.
از سوی دیگر مرکز مطالعات خاور نزدیک واشنگتن هشدار داد که چنانچه مرسی به خواسته تظاهرات‌کنندگان برای کناره‌گیری از قدرت پاسخ ندهد، اوضاع مصر ممکن است از تحت کنترل اخوان‌المسلمین خارج شود و در هر صورت در سایه خشم روزافزون معارضین و موضع اخوان‌المسلمین برای مقابله با آن، اوضاع به خیر و خوبی تمام نخواهد شد.

• وقوع انفجاری در شهر پورت سعید مصر منجر به کشته شدن یک نفر شد و در جریان درگیری بین موافقان و مخالفان "مرسی" در اسکندریه نیز دو نفر کشته شدند که یک نفر آن ها تبعه آمریکا بود.
به گزارش الجزیره، در آستانه برگزاری تظاهرات گسترده معارضان علیه مرسی در روز 30 ژوئن(9 تیر)، گروه‌های اسلامی تظاهرات گسترده‌ای را در حمایت از مرسی در مقابل مسجد رابعه العدویه در شهر نصر و معارضین نیز تظاهراتی را در میدان التحریر قاهره برگزار کردند.
در همین راستا "خالد الخطیب" رئیس اداره مرکزی وزارت بهداشت مصر گفت که در نتیجه انفجار یک جسم عجیب در میدان الشهداء در مقابل ساختمان استانداری پورت سعید یک نفر کشته و ده نفر دیگر نیز زخمی شدند.
وی افزود که زخمی‌ها به بیمارستان عمومی پورت سعید منتقل شدند که هفت نفر از آن ها از بیمارستان مرخص شده اما سه نفر دیگر همچنان تحت درمان هستند.
هنوز علت انفجار مشخص نیست اما برخی‌ها گفته‌اند که در نتیجه انفجار لوله گاز بوده و برخی‌ها نیز گفته‌اند یک بمب که از سوی معترضان پرتاب شده بود، منفجر شده است.
در اسکندریه نیز در نتیجه درگیری‌ها بین موافقان و مخالفان مرسی در مقابل مقر اخوان‌المسلمین در منطقه سیدی جابر در اسکندریه، دو نفر که یکی از آن ها یک عکاس آمریکایی است، کشته و حدود 90 نفر نیز زخمی شدند.
مخالفان مرسی همچنین به مقر اخوان‌المسلمین در این شهر حمله کرده و آن را به آتش کشیدند. دو طرف مخالف و موافق مرسی به سمت یکدیگر سنگ و کوکتل مولوتف پرتاب می‌کردند و صدای تیراندازی‌های هوایی به گوش می‌رسید.
نیروهای امنیتی نیز برای کنترل اوضاع گاز اشک‌آور شلیک می‌کردند و در همین رابطه آمریکا به اتباع خود نسبت به سفر به مصر هشدار داد و به کارکنان غیرضروری خود اجازه داده تا سفارت را ترک کنند.
بر اساس این گزارش درگیری‌های مشابهی نیز در چند شهر دیگر مصر از جمله شبراخیت استان البحیره، بسیون استان الغربیه و بلطیم استان کفرالشیخ رخ داد و معارضان مرسی به مقرهای حزب آزادی و عدالت در این سه شهر و دیگر شهرهای دو استان الشرقیه و الدقهلیه حمله کردند.
پیش از این نیز جماعت اخوان‌المسلمین با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که طی دو روز گذشته چهار نفر از اعضای این جماعت کشته شده‌اند که سه نفر از آنها در استان شمال شرق قاهره و یک نفر نیز در شهر المنصوره بودند.
بسیاری از مخالفان مرسی در اعتراض به سیاست‌های دولت و درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در میدان التحریر قاهره چادر‌هایی جهت تحصن نصب کرده‌اند.
معارضین معتقدند مرسی که اکنون یکسال از ریاست جمهوری‌اش می‌گذرد در تحقق اهداف انقلاب شکست خورده و سعی در اخوانی کردن موسسات دولت را دارد.
از سوی دیگر نیروهای امنیتی مصر تمامی دروازه‌های کاخ الاتحادیه ریاست جمهوری را با بلوک‌های سیمانی بسته و تنها دروازه شماره 5 واقع در پشت کاخ باز است و این در حالی است که چادرهای معترضین نیز در مقابل کاخ برپا شده است.
در همین رابطه گروه‌های اسلامی دیروز جمعه در مقابل مسجد رابعه العدویه تجمع کرده و با برگزاری تظاهرات میلیونی «مشروعیت خط قرمز است» بر مشروعیت مرسی به عنوان رئیس جمهور مصر تاکید کردند.

• همزمان با تشدید درگیری‌ها در مصر طی سه روز گذشته که تا کنون به کشته شدن حداقل 8 نفر و زخمی شدن صدها نفر منجر شده است، مفتی دیار مصر در بیانیه‌ای جنگ داخلی را حرام اعلام کرد.
به گزارش الجزیره، "شوقی علام" از مصری‌ها خواست تا از هر گونه آلوده شدن دست‌هایشان به خون یکدیگر پرهیز کنند.
در این بیانیه آمده است که هر گونه دعوت به خشونت که به قتل و کشتار منجر شود، حرام است.
شوقی همچنین تاکید کرد که برگزاری تظاهرات مسالمت‌آمیز حق جایز شرعی است اما باید مراقب برخی توطئه‌چینان برای تخریب و ایجاد هرج و مرج عمدی باشیم.
وی همچنین هشدار داد که تبدیل اهداف مسالمت‌آمیز تظاهرات‌کنندگان به اهداف دیگر برای این تظاهرات‌کنندگان و کشور نابودکننده است.
از سوی دیگر "محمد البلتاجی" از رهبران جماعت اخوان‌المسلمین طی سخنانی در جمع هزاران نفر از طرفداران مرسی در مقابل مسجد رابعه العدویه هشدار داد که اسلام‌گراها هرگز اجازه نخواهند داد کودتا علیه مرسی رخ دهد.
در همین رابطه الازهر نیز نسبت به وقوع جنگ داخلی در مصر هشدار داد و خواستار هوشیاری طرف‌ها برای پرهیز از سوق داده شدن به سمت جنگ داخلی شد.
الازهر همچنین گروه‌های جنایتکار را که باعث کشته شدن جوانان پاک مصر شدند و همچنین محاصره برخی مساجد در المنصوره و غیره را محکوم کرد.

• یکی از اعضای ارشد اخوان‌المسلمین مصر با اشاره به اینکه هدف تظاهرات آینده در این کشور نه سرنگونی اخوانی‌ها و "مرسی" است، تاکید کرد: برخی در تلاش هستند از این طریق دوره بی‌ثباتی مصر را طولانی کنند.
"فرید اسماعیل" از اعضای ارشد اخوان المسلمین مصر در تاکید کرد: هدف از تظاهراتی که قرار است سی ام ماه جاری (92.04.09) برگزار شود سرنگونی اخوانی ها و یا محمد مرسی نیست بلکه در چارچوب نقشه وارد کردن مصر به گردونه هرج و مرج و بی ثباتی و به درازا کشاندن دوره ناامنی جای دارد که از زمان انقلاب مردمی آغاز شده و تاکنون ادامه داشته است.
وی تصریح کرد: اما ملت مصر آنقدر آگاهی دارد که بتواند در برابر هرگونه نقشه‌ای که برای خرابکاری در کشور طراحی می‌شود، بایستد.
اسماعیل افزود: تظاهرات مسالمت‌آمیز حق همه است و بهترین راه حل برای رهایی از بحران سیاسی در مصر اجرای هرچه زودتر انتخابات مجلس است.
وی گفت: انقلاب مردمی مصر تاثیر زیادی در سطح منطقه‌ای و جهانی داشت اما نقشه‌های بین‌المللی مبتنی بر جلوگیری از رشد و توسعه مصر و تحقق خواست و اراده مردم و نیز مانع تراشی در مسیر خودکفایی این کشور است
این عضو ارشد اخوان‌المسلمین در توضیح این مطلب افزود: هدف از این نقشه ها این است که از تحقق استقلال مصر جلوگیری شود زیرا رشد و توسعه آن به نفع کشورهای ابرقدرت نیست.
وی تاکید کرد: مصر نیروی انسانی و منابع زیادی دارد که می‌تواند در صدر کشورهای بزرگ قرار گرفته و اقتصاد خود را رونق بخشد تا جایی که بتواند با کشورهای صنعتی در سطح جهانی رقابت کند.
اظهارات این عضو اخوان المسلمین در حالی است که جنبش تمرد(شورش) طی فراخوانی از مردم مصر خواسته است تا روز 30 ژوئن همزمان با نخستین سالروز ریاست جمهوری محمد مرسی تظاهرات گسترده برگزار کرده و برکناری مرسی از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را خواستار شوند.

• رئیس حزب کنگره و نامزد سابق ریاست جمهوری مصر از "محمد مرسی" رئیس جمهور این کشور خواست تا انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را برگزار نماید.
به گزارش الشروق، "عمرو موسی" از مرسی خواست تا به صداهای ملت گوش داده و تصمیم جدی در این باره اتخاذ نماید.
وی طی اظهاراتی به رادیو بی بی سی گفت که مرسی باید به اعتراضات مردمی که بیانگر نارضایتی آن ها است، پاسخ دهد. وی از مرسی خواست تا انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را برگزار کند.

• رئیس حزب «مصر قوی» تاکید کرد که برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری تنها راه‌حل بحران کنونی کشور است.
به گزارش الاهرام، "عبدالمنعم ابوالفتوح" اظهار داشت: مرسی پس از شکست در حل بحران ‌های برق، گازوئیل و بنزین ثابت کرد که رئیس جمهور ناتوانی است.
وی اشاره کرد که اوضاع کنونی مصر مطابق با خواسته‌های انقلاب نیست و دلیل آن هم ناتوانی دولت و دخالت برخی طرف‌ها در تصمیم‌گیری‌های نهاد ریاست جمهوری است همچنانکه تظاهرات رابعه العدویه و دیگر تظاهرات‌های حمایت از مرسی نیز در نهایت اقدامات تحریک‌آمیز بود.
ابوالفتوح که در جریان افتتاح مقر حزب مصر قوی در شهر بنها سخنرانی می‌کرد، اظهار داشت که تظاهرات 30 ژوئن باید مسالمت‌آمیز باشد و خون هیچ طرفی در آن ریخته نشود و باید مانع آن شویم که بازماندگان "مبارک" این تظاهرات را عرصه تاخت وتاز خود قرار دهند همچنانکه مشروعیت نیز به معنای چک سفید نیست و مردم حق دارند هر زمان که بخواهند از رئیس جمهور سلب اعتماد کنند.
وی تصریح کرد که بهتر است مرسی از سمت خود استعفا دهد تا کشور وارد تونل تاریک نشود و بر این اساس برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری تنها راه‌حل بحران کنونی است تا به این ترتیب ارتش بار دیگر در باتلاق سیاست گرفتار نشود و کشور نیز از این چنددستگی‌ها نجات پیدا کند.

• درگیری شدید بین طرفداران و مخالفان مرسی در شهر دهلقیه مصر منجر به زخمی شدن 30 نفر شده است.
به گزارش تلویزیون المیادین از تظاهرات‌های مخالفان و موافقان در مصر اعلام کرد که دستکم 30 نفر در درگیری مقابل دفتر حزب عدالت و آزادی(شاخه سیاسی اخوان المسلمین) در دهقلیه زخمی شده‌اند.
حال 4 نفر از افراد زخمی شده در این درگیری وخیم گزارش شده است.
از سوی دیگر معترضان با حمله به دفتر اخوان المسلمین در شهر بلطیم تلاش کردند تا این ساختمان را به کنترل خود درآورند.
یک مقام نظامی در این باره خبر داده که نیروهای ارتش برای تامین امنیت در این شهر مستقر شده‌اند.
گزارش‌های حاکی از آن است که درگیری بین طرفداران و مخالفان "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر در اسکندریه 4 نفر کشته شدند.
این درگیری ها همزمان با برگزاری تظاهرات‌های گروه‌های مخالف و موافق محمد مرسی رئیس جمهور مصر روی داده است.

• معترضان نظام حاکم در مصر، مقر حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی جماعت اخوان‌المسلمین در شهر الابراهیمیه از توابع استان الشرقیه را به آتش کشیدند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، معترضان مصری با آتش زدن مقر حزب آزادی و عدالت در شهر الابراهیمیه به سمت ساختمان آن کوکتل مولوتف پرتاب می‌کردند که باعث آتش‌سوزی در ساختمان شد.
بر اساس این گزارش معترضان مصری همچنین "عبدالرحمن البر" عضو دفتر ارشاد جماعت اخوان‌المسلمین و همراهان وی را در مقابل مسجد النصر محاصره کرده بودند که باعث درگیری بین آن ها با نیروهای امنیت مرکزی شد و نیروهای امنیتی توانستد پس از شلیک گاز اشک‌آور به سمت معترضان، محاصره شدگان را نجات دهند.
بر پایه این گزارش نوعی خفقان و دودستگی بین دو گروه در استان‌های مصر مشاهده می‌شود؛ گروه نخست از گروه‌های اسلامی حامی "محمد مرسی" و جماعت اخوان‌المسلمین بوده و خواهان احترام به مشروعیت مرسی به عنوان رئیس جمهور مصر هستند و گروه دوم نیز معارضین خواهان براندازی نظام مصر و برکناری مرسی از قدرت هستند.
این در حالی است که جنبش تمرد(شورش) طی فراخوانی از مردم مصر خواسته است تا روز 30 ژوئن(9 تیر) همزمان با نخستین سالروز ریاست جمهوری محمد مرسی تظاهرات گسترده برگزار کرده و برکناری مرسی از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را خواستار شوند.

• دادستانی جنوب الجیزه دستور بازداشت و احضار ۶ متهم دیگر در قضیه قتل چهار تن از شیعیان در روستای ابومسلم در مرکز ابوالنمرس استان الجیزه را صادر کرد.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، "احمد البحراوی" وکیل اول دادستانی جنوب الجیزه به دستگاه‌های امنیتی دستور داد تا 6 متهم جدید در قضیه قتل چهار شیعه را بازداشت کنند.
بر اساس این گزارش با بازداشت این 6 متهم تعداد متهمان در قضیه قتل چهار شیعه در روستای ابومسلم به 22 نفر می‌رسد.
دادستانی همچنین 5 متهم این قضیه را به 4 روز حبس موقت برای تکمیل تحقیقات محکوم کرد و علیه این افراد اتهاماتی اعم از قتل عمد، آتش‌سوزی عمدی، تخریب و اوباشی‌گری را وارد کرده است.

• معترضان مصری با حمله به مقر حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی اخوان‌المسلمین مصر در شهر الزقازیق مرکز استان الشرقیه، یک عضو این حزب را کشتند؛ ۳۰ نفر دیگر نیز در این حمله زخمی شدند.
به گزارش الجزیره، "احمد شحاته" سخنگوی حزب آزادی و عدالت گفت که در جریان حمله به مقر اخوان‌المسلمین در شهر الزقازیق استان الشرقیه، "حسام شوقی" (22 ساله) دانشجوی دانشگاه در اثر اصابت گلوله به قلب وی کشته شد.
شحاته اعلام کرد که اعضای جنبش تمرد و جبهه نجات ملی معارض حامی این جنبش با پشتیبانی اراذل و اوباش در حمله به مقر جماعت اخوان ‌المسلمین در الزقازیق دست داشتند.
به گفته شحاته تعداد این مهاجمان هزار نفر برآورد شده است.
وزارت بهداشت مصر نیز اعلام کرد که در درگیری‌های استان الشرقیه یک نفر کشته و 30 نفر نیز زخمی شدند.
در شهر المنصور در استان الدقهلیه نیز مردم این شهر جنازه یکی از حامیان "محمد مرسی" که در جریان درگیری با معترضان در این شهر کشته شده بود، تشییع کردند.
هزاران نفر از طرفداران مرسی برای اقامه نماز در یکی از مساجد اصلی این شهر جمع شده بودند که پس از اتمام نماز در حین خروج از مسجد هدف تیراندازی قرار گرفته و در این میان دو نفر کشته و بیش از 230 نفر نیز زخمی شدند.
همچنین پلیس توانست ده‌ها نمازگزار را که از شب چهارشنبه (92.04.05) در داخل مسجد الجمعیه الشرعیه در المنصوره محاصره شده بودند، آزاد کند که بیشتر آن ها از جریان‌های اسلامی بودند.
بر اساس این گزارش درگیری‌های مشابهی نیز در دیگر شهرهای دلتای رود نیل رخ داد و به گفته شاهدان عینی در روستای بشبیش در استان الغربیه، تظاهرات‌کنندگان دو ساختمان مسکونی متعلق به اعضای جماعت اخوان‌ المسلمین را به آتش کشیدند که یکی از آن ها مقر حزب آزادی و عدالت در این روستا بود و این حادثه پس از آن رخ داد که یکی از اعضای حزب آزادی و عدالت به هنگام عبور تظاهرات‌کنندگان از مقابل این دو ساختمان اقدام به تیراندازی هوایی کرد.
شاهدان عینی گفتند که تظاهرات‌کنندگان شیشه‌های سه خودروی متعلق به اعضای اخوان‌المسلمین را شکسته و مانع از ورود خودروهای اطفاء حریق برای مهار آتش‌سوزی شدند.

• دادستان کل مصر پرونده ۹ متهم به جاسوسی برای رژیم صهیونیستی از جمله ۶ صهيونيست را به دادگاه جنایی ارجاع داد.
خبرگزاری الشرق الأوسط گزارش داد که "طلعت عبدالله" دادستان کل مصر پرونده 9 متهم به جاسوسی برای رژيم صهيونيستي را به دادگاه جنایی در دایره دادگاه استیناف اسماعیلیه ارجاع داد.
بر اساس این گزارش سه نفر از این متهمان، شهروند مصری، چهار افسر سرویس اطلاعات نظامی صهيونيست (امان) و دو نفر نیز از اعراب سرزمين هاي اشغالي هستند.
این خبرگزاری اشاره نکرد که آیا متهمان در مقابل دادگاه محاکمه خواهند شد یا اینکه به صورت غیابی محاکمه می‌شوند.
بر پایه این گزارش سه مصری مقیم شهر رفح مصر در سینا با عناصر سرویس اطلاعات نظامی رژيم صهيونيستي (امان) همکاری داشته‌اند.
10 روز پیش دادستانی کل مصر از بازداشت یک شهروند مصری به اتهام جاسوسی برای موساد که به 15 روز حبس موقت محکوم شده است، خبر داد. در حال حاضر نیز یک مهندس اردنی به اتهام جاسوسی برای رژيم صهيونيستي در دادگاه مصر محاکمه می‌شود.

• کارشناس امور استراتژیک عراق با اشاره به حوادثی که سوریه و شماری از کشورهای منطقه شاهد آن هستند، افشا کرد که براساس طرح صهیونیستی مصر به چهار کشور کوچک تقسیم خواهد شد.
"احمد الشریفی"، کارشناس امور استراتژیک عراق با اشاره به آخرین تغییر و تحولات جاری در عرصه سیاسی کشور قطر و شهادت "شیخ حسن شحاته" در مصر و بحرانی که سوریه درگیر آن است، گفت که تمام این حوادث و رویدادها در چارچوب طرحی به اجرا گذاشته می‌شود که هدایت و اجرای آن رژیم صهیونیستی و ترکیه و قطر برعهده دارند.
وی همچنین گفت: آنچه در رزمایش نظامی «شیر در کمین» در اردن شاهد آن بودیم و سپس ابقای نظامیان آمریکایی و موشک‌های پاتریوت این کشور در اردن و حوادث امنیتی جاری در عراق و همچنین ناآرامی‌های ترکیه و اعلام دولت آمریکا مبنی بر مسلح کردن گروه‌های تروریستی در سوریه و اعلام قطع رابطه قاهره و دمشق از سوی «محمد مرسی»، رئیس جمهوری مصر همه و همه مجموعه تغییراتی هستند که از تغییر طرح و نه تغییر قدرت در قطر خبر می‌دهند.
الشریفی درباره حوادث جاری در مصر و شهادت «شیخ حسن شحاته»، از رهبران شیعیان مصر گفت: به قتل رساندن شیخ حسن شحاته بخشی از جنگ سری و محرمانه جاری در مصر است، چون اخوانی‌ها در مصر با قبطی ‌های این کشور درگیر بوده و مدتی روابط بین این دو گروه متشنج و ملتهب بود و پس از تصمیمات دوحه مستقیما شاهد ترور شیخ حسن شحاته بودیم که باید آن را یکی از اهداف رژیم صهیونیستی به شمار آورد که در چارچوب هدف قرار دادن اسلام و مسلمانان در داخل کشورهایشان و ایجاد بحران بین مسلمانان کشورهای مختلف قابل ملاحظه است.
وی افشا کرد که مصر در چارچوب طرح خاورمیانه جدید باید به چهار کشور کوچک قبطی، کشور شرق دلتای رود نیل و کشور صحرای سینا و کشور کوچک شده مصر تقسیم شود و در این بین کشور صحرای سینا از آن جهت که شیخ الازهر در آنجا حضور خواهد داشت، از اهمیت بسیاری برخوردار خواهد بود.
الشریفی گفت: حتی در چارچوب این طرح بود که شخصی به نام "محمد مرسی" پای به عرصه سیاسی مصر گذاشت تا از منطقه «دلتا» و «سینا» سخن گوید که در واقع امتداد و گستره منطقه غرب عراق است، چون در کشور عراق نیز زمزمه‌هایی درباره تشکیل اقلیمی در غرب عراق به گوش می‌رسد که در واقع تحقق رویای صهیونیستی «از نیل تا فرات» است و این جدای از بحرانی است که هم اکنون میان الازهر و اخوان المسلمین مشاهده می‌شود که نتایج مثبتی برای این کشور به همراه نخواهد داشت و تنها موجب ایجاد مشکلات و چالش ‌های بیش از پیش داخلی و جناح‌ بندی‌های جدید در مصر خواهد شد.
الشریفی این طرح ‌ها را طرح ‌هایی ملاحظه کرد که توسط مثلث «"اسرائیل" - ترکیه – قطر» به اجرا گذاشته می‌شوند و به گونه‌ای که باید گفت، رژیم صهیونیستی هیچ‌گاه نخواهد توانست طرح خاورمیانه جدید خود را به تنهایی وبدون کمک ترکیه و قطر پیاده می‌کند.

• سفارت آمریکا در قاهره اعلام کرد از فردا (92.03.09) به دلیل ناآرامی‌ها در مصر به روی عموم تعطیل خواهد شد.
به گزارش شبکه «آی‌تی‌وی»، با ادامه ناآرامی‌های مصر و در آستانه تظاهرات 30 ژوئن، سفارت آمریکا در قاهره به روی عموم تعطیل خواهد بود.
این اقدام سفارت آمریکا از بیم به خشونت کشیده شدن تظاهرات‌های روز یکشنبه انجام می‌گیرد. موافقان و مخالفان "محمد مرسی" از چند روز قبل تظاهرات‌هایی را در آستانه سالگرد انتخاب وی به عنوان رئیس‌جمهور آغاز کرده‌اند که این تظاهرات‌ها به بروز درگیری‌هایی منجر شده است. تاکنون چندین نفر از جمله یک تبعه آمریکا در این درگیری‌ها کشته شده است.
در اعلامیه سفارت آمریکا آمده است: در آستانه تظاهرات‌هایی که ممکن است به خشونت کشیده شود، سفارت آمریکا روز 30 ژوئن به روی عموم تعطیل خواهد بود.
این اعلامیه می‌افزاید: سفارت آمریکا به پیگیری اوضاع ادامه می‌دهد و تصمیمات آتی در مورد وضعیت کارکرد را اعلام می‌کند.
وزارت خارجه آمریکا هم با صدور پیامی از اتباع خود خواست از سفر غیرضروری به مصر خودداری کنند. دیپلمات‌های غیرضروری سفارت آمریکا هم اجازه یافته‌اند مصر را ترک کنند.

• همزمان با نزدیک شدن به برگزاری تظاهرات گسترده معارضین علیه "محمد مرسی"، سفارت عربستان سعودی به اتباع خود که در مصر مقیم هستند، نسبت به حضور در مکان‌های تظاهرات 30 ژوئن (9 تیر) هشدار داد.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، سفارت عربستان در بیانیه‌ای از شهروندان این کشور که در مصر مقیم هستند خواست تا جانب احتیاط را حفظ کرده و از تجمع در میادین و خیابان‌هایی که به محل برگزاری تظاهرات 30 ژوئن خواه در قاهره و یا دیگر استان‌ها و شهرهای مصر منتهی می‌شوند، خودداری کنند.
در این بیانیه آمده است که شماره‌ تلفن‌های ثابت و همراه جهت برقراری ارتباط شهروندان با کارکنان سفارت تعیین شده است تا شهروندان بتوانند در مواقع ضروری با کارکنان رسیدگی به امور اتباع سعودی تماس برقرار نمایند.
سفارت عربستان همچنین برقراری امنیت و ثبات در مصر را از خداوند تعالی برای ملت این کشور را مسئلت کرد.

• بان کی‌مون مصری‌ها را به گفتگو و پرهیز از خشونت فراخواند
به گزارش خبرگزاری فرانسه، دفتر "بان کی مون" با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد که کی‌مون با وجود دیدگاه‌های معارض و قوی در مصر، مصری‌ها را به پایبندی به اصول جهانی گفتگوی مسالمت‌آمیز و دوری از خشونت فرامی‌خواند.
وی بر حق ملت برای برگزاری تظاهرات مسالمت‌آمیز تاکید کرد و همه طرف‌ها را به احترام گذاشتن به این حق و پایبندی به احکام قانونی دعوت کرد.
در این بیانیه آمده است: دبیرکل سازمان ملل درک می‌کند که نیاز به تداوم تقویت روند دموکراسی در مصر و ایجاد فضایی که ملت مصر در آن اختلافات خود را بررسی و به راه‌حل‌هایی دست یابند، وجود دارد.
بان کی‌مون همچنین اظهار داشت که جامعه جهانی نیز باید با این تحول در مصر از طریق اهتمام مستمر و ارائه کمک‌های جدی به نفع همه مصری‌ها، همراهی کند.
این در حالی است که از چند روز پیش همزمان با نزدیک شدن به نخستین سالروز ریاست جمهوری مرسی، درگیری بین موافقان و مخالفان مرسی بیشتر شده و در نتیجه آن دستکم سه نفر کشته و تعداد زیادی نیز زخمی شده‌اند.

• منابع خبری مصر گزارش دادند که تعدادی از اعضای مجلس شورای مصر از سمت خود استعفا داده و برکناری "محمد مرسی" از قدرت را خواستار شدند.
به گزارش منابع خبری مصر از استعفای جمعی از نمایندگان مجلس شورای این کشور به منظور درخواست برکناری مرسی از قدرت، خبر دادند.
پایگاه الیوم السابع نیز به نقل از "نادیه هنری" عضو مجلس شورا گزارش داد که 9 نفر از نمایندگان جریان مدنی استعفا دادند و تاکید کردند که از لحظه نخست برای ملت تلاش کرده و در برابر قانون قوه قضائیه ایستادگی کرده‌اند.
هنری افزود که ما امروز حمایت خود از خواسته مردم را اعلام و به صورت جمعی از سمت خود استعفا می‌دهیم.

• منابع خبری مصر از برگزاری نشست "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر با وزرای دفاع و کشور به منظور بررسی اوضاع امنیتی جهت آمادگی برای برگزاری تظاهرات یکشنبه (92.04.09) خبر دادند.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، سرلشگر "محمد ابراهیم" وزیر کشور عصر شنبه (92.04.08) مقر وزارت کشور را به مقصد کاخ ریاست جمهوری ترک کرد تا با محمد مرسی دیدار نماید.
بر اساس این گزارش مرسی با وزرای دفاع و کشور به منظور بررسی آخرین تحولات امنیتی مربوط به تامین امنیت تظاهرات یکشنبه دیدار می‌کند.
این در حالی است که روز گذشته برخی منابع اعلام کردند که مرسی به همراه خانواده‌اش از کاخ ریاست جمهوری خارج شده و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
تحصن‌کنندگان در مقابل کاخ الاتحادیه دو چادر جدید در خیابان المیرغنی و دو چادر دیگر در خیابان الاهرام منتهی به دروازه شماره 3 این کاخ برپا کردند و به این ترتیب تعداد چادرهایی معترضان به 23 چادر رسید.
تحصن‌کنندگان شعارهایی علیه نظام حاکم سر داده و از عابرین می‌خواستند که در تظاهراتي که معارضین به مناسبت نخستین سالروز ریاست جمهوری مرسی برای برگزاری آن فراخوان داده‌اند، شرکت نمایند.
جنبش تمرد(شورش) علیه مرسی اعلام کرد که بیش از 22 میلیون امضا برای سلب اعتماد از مرسی جمع‌آوری کرده است.
"محمود بدر" موسس جنبش تمرد در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که 22 میلیون امضا برای سلب اعتماد از مرسی جمع‌آوری شده است.
صدها گردشگر خارجی نیز شهر توریستی الاقصر واقع در 925 کیلومتری جنوب قاهره را به مقصد کشور خود ترک کردند.
برخی منابع در اتاق گردشگری الاقصر گفتند که سفرهای توریستی برای بازید از اماکن باستانی این شهر تا پایان تظاهرات يكشنبه، متوقف شده است و تعداد گردشگران این منطقه نیز به شکل بی‌سابقه‌ای کاهش یافته است.
برخی هتل‌ها، فروشگاه‌‌ها و رستوران‌های بزرگ نیز با وجود تدابیر شدید امنیتی در شهر الاقصر، تعطیل شده‌اند.
گروه‌های معارض در الاقصر سه مسیر در این شهر را برای برگزاری تظاهرات فردا تعیین کرده‌اند و در نهایت نیز تظاهرات‌کنندگان در مقابل استانداری الاقصر تجمع خواهند کرد.
شورای ملی حقوق بشر مصر از ملت این کشور خواست تا به برگزاری تظاهرات مسالمت‌آمیز پایبند باشند.
در بیانیه این شورا آمده است که قانون اساسی مصر بر آزادی بیان از جمله برگزاری تظاهرات مسالمت‌آمیز تاکید دارد.
این شورا از همه احزاب، گروه‌ها و ائتلاف‌ها خواست تا در عین حال که تظاهرات برگزار می‌کنند از هر گونه خشونت گفتاری و عملی و ریختن خون یکدیگر پرهیز کنند.

• منابع مصری گزارش دادند که بازرس وزارت کشور مصر توسط گروه‌های مسلح در شمال سینا کشته شد.
به گزارش اصوات مصر، شاهدان مصری گفتند که افراد مسلح ناشناس به سمت سرتیپ "محمد هانی" بازرس وزارت کشور در شمال سینا تیراندازی کردند که باعث کشته شدن وی شد.
بر اساس این گزارش افراد مسلح به سمت خودروی سرتیپ محمد هانی در شهر العریش تیراندازی کردند که باعث قتل وی شد و همچنین یک سرباز امنیت مرکزی که همراه هانی بود، زخمی شد.
این حادثه در حالی رخ داد که قرار است مخالفان دولت مرسی در اعتراض به سیاست های وی، تظاهرات گسترده برگزار کنند.

• دولت منتخب فلسطین در غزه اعلام کرد که هیچ ابلاغیه‌ای از سوی مصر مبنی بر تعطیلی گذرگاه مرزی رفح دریافت نکرده است.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، "غازی حمد" قائم مقام وزارت خارجه دولت منتخب فلسطین در غزه اعلام کرد که هیچ ابلاغیه‌ای از سوی مصر مبنی بر تعطیلی گذرگاه مرزی رفح به دلیل برگزاری تظاهرات گسترده معارضان مصری علیه دولت مرسی، دریافت نکرده‌ایم.
وی افزود که ما با مسئولان امنیتی و سیاسی مصر تماس دائمی داریم اما هفته گذشته شاهد کُندی فعالیت گذرگاه رفح بودیم که در نتیجه آن تعداد مسافران نوار غزه کاهش محسوسی داشت.
این رهبر حماس ابراز امیدواری کرد که بحران کنونی مصر هر چه زودتر پایان یابد زیرا اوضاع مصر به طور مستقیم بر نوار غزه تاثیر می‌گذارد.
وی در ادامه تاکید کرد که نوار غزه هرگز تهدیدی برای مصر نبوده و نخواهد بود و هیچ فلسطینی به ارتکاب جنایت علیه مصر محکوم نشده است زیرا قدرت مصر، قدرت فلسطین است.
قرار است مخالفان دولت مرسی در اعتراض به سیاست‌های وی، فردا تظاهرات گسترده برگزار کنند.
در حالی که یک سال از ریاست جمهوری مرسی که با رای مردم روی کار آمد، می گذرد، معترضان خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری هستند. معترضان می گویند که اخوان المسلمین در صدد قبضه قدرت است امری که طرفداران دولت آن را رد کرده و معتقدند که آن ها خواستار به آشوب کشیدن کشور و ایجاد هرج و مرج فراگیر هستند. دولت مرسی بارها خواستار گفتگو با مخالفان شده است.

• رئیس جمهور مصر در نشست با وزیر کشور که در مقر کاخ ریاست جمهوری «القبه» برگزار شد، دستور تامین امنیت مقرهای حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی جماعت اخوان‌المسلمین را صادر کرد.
مرسی از وزیر کشور خواست تا تامین امنیت مقرهای حزب آزادی و عدالت را به منظور ممانعت از هر گونه تلاش برای یورش به این مقرها و آتش زدن آن را تشدید نمایند.
وی بنا به شکایت دفتر ارشاد جماعت اخوان‌المسلمین مبنی بر عدم حمایت وزارت کشور از مقرهای این جماعت، وزیر کشور را احضار کرد.
قرار است مرسی نیز با شورای امنیت ملی در مقر کاخ القبه دیدار و حوادث و تحولات مصر و راهکار مقابله با خشونت‌ها را بررسی نماید.

• در حالی یک سال از انتخاب "محمد مرسی" به ریاست جمهوری مصر می گذرد که این کشور همچنان شاهد خشونت و ناامنی است و بیش از ۴۰ حزب و گروه سیاسی طی فراخوانی خواستار حضور تظاهرات ضد دولتی در ۳۰ژوئن شدند.
با گذشت یک سال از پیروزی محمد مرسی در انتخابات ریاست جمهوری مصر، این کشور هر از گاهی شاهد خشونت و ناآرامی بوده که به درگیری بین موافقان و مخالفان انجامیده و قربانیانی نیز به همراه داشته است.
در ابتدا باید به ریشه‌های اصلی این اعتراضات اشاره کرد، مطالباتی که بدان پاسخ داده نشده است. مردم مصر از انقلاب 25 ژانویه 2011 یک سری خواسته هایی داشتند که بر این باورند تاکنون عملی نشده و عدم پاسخ گویی این خواسته ها ، اعتراضات مردمی را به بار آورد. نظرسنجی ها از عملکرد مرسی نیز شاهدی بر این مدعاست.
نتایج نظرسنجی که مرکز بصیره به مناسبت نخستین سالروز ریاست جمهوری مرسی بعمل آورده است، نشان می‌دهد که میزان موافقان عملکرد مرسی به 32 درصد کاهش یافته است در حالی که این رقم در اواخر یازده ماهه ریاست جمهوری وی 42 درصد و در یکصد روز نخست ریاست جمهوری مرسی نیز 78 درصد بوده است.
یکی از اهداف اصلی این انقلاب، نهادینه کردن اهداف انقلاب و نیز مبارزه با عناصر رژیم سابق بود. در این زمینه مرسی اقدامات قابل توجهی انجام نداده است و بازماندگان رژیم سابق همچنان مناصب قدرت را در دست دارند و حتی سریال محاکمه مبارک و فرزندان وی نیز از یک روز به روز دیگری موکول می شود و تلاش هایی برای فرار دیکتاتور از محاکمه چه در داخل و نیز کشورهای منطقه صورت می گیرد.
در واقع مشکل اخوان در این است که راه تعامل و همکاری با گروههای انقلابی را که از شعارهای اصلیشان بوده و بارها در سخنان محمد مرسی رئیس جمهور این کشور بدان تاکید شد، در پیش نگرفت و کار به جایی رسید که نیروهای انقلابی برای نشان دادن اعتراضات خود به وضع موجود چاره ای جز کشاندن این تظاهرات به کف خیابان‌ها ندیدند.
علاوه بر تعلل در پاکسازی عناصر رژیم سابق و نیز بی توجهی و عدم تعامل با نیروهای انقلابی می توان به موضوع اقتصادی و عدم مبارزه جدی دولت با پدیده فقر در این کشور نیز اشاره کرد.
بیش از 25درصد مردم با فقر دست و پنجه نرم می کنند، که در این زمینه شاهد تلاش جدی از سوی مرسی نبودیم و مردم احساس می کنند که تداوم ناامنی و اعتراضات نیز مزید بر علت شده و به درآمد و کسب و کار آنها آسیب جدی وارد کرده است و علاوه بر آن تلاش جدی نیز از سوی مسئولان کشور برای جذب سرمایه گذاری خارجی و نیز فعالیت توریسم که اقتصاد این کشور بر آن تکیه دارد، صورت نگرفته است.
در زمینه تعاملات این کشور با کشورهای منطقه و موضوعات منطقه ای نیز انتظار عمومی این بود که مصر بعد از انقلاب بتواند جایگاه گذشته مصر خود را در منطقه بار دیگر و پس از دهه‌ها حاکمیت حاکمان سابق مصر به آن باز گرداند.
در زمینه سیاست خارجی نیز این کشور سیاست مستقلی پس از دوران مبارک در پیش نگرفته است در واقع سیاست خارجی این کشور تبدیل شده به بازتابی از خواسته های آمریکا از این کشور در منطقه که در حفظ امنیت کامل اسرائیل نمود پیدا می‌کند. به نظر می رسد واشنگتن در قبال یک سری کمک‌های نظامی به مصر خواهان ارائه برخی تعهدات از قاهره است که در راس این تعهدات ادامه معاهده صلح با رژیم صهیونیستی و حفظ امنیت این رژیم است.
در واقع مردمی که انقلاب بزرگ مصر را رقم زدند و خواهان گام های بلندی از سوی مرسی و اسلامگراها برای تحقق اهدافشان بودند اکنون احساس می کنند که این اهداف نه تنها محقق نشده است بلکه این امر باعث شد که گروههای انقلابی حتی جلوی یکدیگر و مرسی قرار گیرند و ترس از آن می رود که این سیاست به شکاف و تعمیق هر چه بیشتر مردم و جریان های سیاسی این کشور بیانجامد. مثلا اگر به موضع این کشور در قبال سوریه نگاهی بیاندازیم در می یابیم که مصر نتوانسته نقش مستقلی را در سیاست خارجی در پیش بگیرد. این کشور در ابتدا در حل بحران سوریه پیشنهاد کمیته چهارجانبه متشکل از ایران، عربستان، ترکیه و مصر را داد ولی بعد از آن با تغییر 180درجه ای در موضع ‌ای غیرمنتظره خواستار قطع روابط دیپلماتیک با سوریه شد. این موضع گیری نشان می دهد که سیاستمداران مصری سیاست مستقلی را در قبال بحران های منطقه و نیز عرصه بین المللی ندارند.
بنابراین ضروری است اخوان المسملین و جریان اسلامگرا که بعد از سالها قدرت را در مصر بدست گرفته با بهره گیری از این فرصت تاریخی در صدد جبران خطای گذشته در اسرع وقت برآید و با یک گام بلند و تعامل با جریان های معارض و انقلابی در حل مشکلات این کشور بزرگ و تحقق اهداف انقلاب گام بردارد چرا که در غیر این صورت عواقب غیرقابل پیشینی در انتظار این کشور خواهد بود که در آن صورت مردم، تمامی گروهها هم جریان معارض و هم جریان حاکم هر دو زیان خواهند دید و کشور به سوی سرنوشتی نامعلوم سوق پیدا خواهد کرد.

• معترضان مصری از ساعات اولیه صبح یکشنبه (92.04.09) به سمت میدان التحریر در حرکت هستند تا در تظاهرات گسترده علیه "محمد مرسی" رئیس‌جمهور مصر شرکت کنند.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، معترضان مصری همزمان با نخستین سالروز ریاست جمهوری مرسی، تظاهرات گسترده‌ای را علیه وی در میدان التحریر برگزار می‌کنند.
معترضان برکناری مرسی از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را خواستار هستند.
در همین رابطه وزارت بهداشت مصر 12 آمبولانس را به میدان التحریر اعزام کرد تا در صورت نیاز به زخمی‌ها خدمات ارائه نماید.
تعدادی از معترضان نیز از دو روز پیش در مقابل کاخ الاتحادیه ریاست جمهوری چادر تحصن برپا کرده و امروز در مقابل کاخ تظاهرات خواهند کرد.
از سوی دیگر هواداران مرسی نیز طی فراخوانی از مردم خواسته‌اند تا در مقابل مسجد رابعه العدویه در شهر نصر واقع در شمال قاهره شرکت کرده و بر مشروعیت مرسی به عنوان رئیس جمهور مصر تاکید کنند.

• سخنگوی رسمی کمپین «تمرد» مصر با اشاره به شرکت این کمپین در تظاهرات گفت که کمپین تمرد تاکنون بیش از 17 میلیون امضاء برای سلب اعتماد از "مرسی" جمع‌آوری کرده است.
"حسن شاهین" سخنگوی رسمی کمپین «تمرد» مصر در تاکید کرد که امروز مصادف با 30 ژوئن (92.04.09) راهپیمایی‌های گسترده‌ای علیه حکومت اخوان المسلمین برگزار می‌شود.
شاهین در ادامه افزود: این راهپیمایی‌ها مسالمت آمیز خواهد بود و کمپین «تمرد» با دادن فراخوانی خواستار حضور هرچه گسترده‌تر مردم مصر در این تظاهرات جهت براندازی حکومت اخوان المسلمین شده است.
وی گفت: کمپین «تمرد» تصمیم گرفته تا کناره گیری محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر در میدان‌های مورد نظر قاهره و دیگر شهرهای مصر تحصن کنند.
شاهین تاکید کرد که وزارت کشور و ارتش مصر فقط نباید از نظام بلکه باید از مردم مصر هم حمایت کنند، چون این تنها مردم هستند که باقی و برقرار می‌مانند و نظام‌ها و رژیم‌های سیاسی همواره فانی هستند.
وی افزود: ارتش همچنین باید از تظاهرات کنندگان مسالمت‌جوی مصری در برابر گروه‌های شبه نظامی و هرج و مرج طلبان حمایت کنند.
شاهین گفت: مردم مصر به طور عام و جوانان آن به طور خاص سرنوشت مصر را مشخص خواهند کرد و ما به هیچ طرف خارجی اجازه دخالت در امور داخلی کشور خود را نخواهیم داد و دولت آمریکا نیز باید همواره به سیاست‌هایی در قبال مصر اتخاذ می‌کند و رشد آگاهی و بیداری نزد جوانان مصری آگاه و هوشیار باشد.
شاهین با اشاره به اهمیت تحصنی که قرار است، در میدان التحریر و یا مقابل کاخ الاتحادیه تا سرنگونی نظام برگزار شود، گفت: کمپین «تمرد» مصر تاکنون بیش از 17 میلیون امضا برای سلب اعتماد از محمد مرسی جمع‌آوری کرده است.

• رئیس‌جمهور آمریکا با اشاره به تحولات اخیر مصر از مخالفان و رئیس‌جمهور این کشور خواست تا در گفتگوهای سازنده مشارکت کنند.
به گزارش شبکه بی بی سی، "باراک اوباما" با اشاره به تحولات اخیر مصر و اعتراضات این کشور از مخالفان و "محمد مرسی" خواست تا در گفتگوهای سازنده شرکت کنند.
وی ضمن محکوم کردن خشونت‌ها در مصر اعلام کرد که آمریکا با نگرانی به وضعیت در مصر می‌نگرد.
اوباما تصریح کرد که آمریکا درباره اعتراضات و ناآرامی‌های سیاسی در مصر نگران است و اولویت برتر این کشور اطمینان حاصل کردن از امنیت سفارت آمریکا در قاهره و کنسولگری این کشور است.
وی ادامه داد که واشنگتن در تماس مستقیم با دولت مصر است و در صدد است اطمینان حاصل کند ایست‌های بازرسی مصر در حین اعتراضات آخر هفته در این کشور آفریقایی تحت حفاظت بوده‌اند.
رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد که کشورش از آزادی بیان و تجمع آزاد در مصر حمایت می‌کند و از تمامی طرفین درگیر در مصر خواست از خشونت‌ها بپرهیزند و از پلیس مصر و ارتش این کشور خواست خویشتنداری کند.
اوباما اینگونه ادامه داد که مردم مصر هنوز به دنبال راهی به سوی دموکراسی هستند و مشکلاتی در خصوص تمرکز بر موضوعات اصلی چون شغل و هزینه زندگی وجود دارد.

• منابع مصری گزارش دادند که در آستانه برگزاری تظاهرات معارضان دولت مرسی، 45 خانواده پرسنل و دیپلمات‌های آمریکایی قاهره را به مقصد آلمان ترک کردند تا از آنجا به آمریکا بروند.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، یک منبع مسئول در فرودگاه قاهره گفت که 45 خانواده پرسنل و دیپلمات‌های آمریکایی با پرواز شماره 785 قاهره را به مقصد فرانکفورت ترک کردند.
بر اساس این گزارش سالن فرودگاه قاهره و هواپیمایی که عازم فرانکفورت بود، مملو از جمعیت صدها خارجی و برخی از اعضای خانواده‌های دیپلمات‌ها بود که به دلیل نگرانی از برگزاری تظاهرات فردا یکشنبه در قاهره، مصر را ترک کردند.

• منابع آمریکایی فاش کردند یک گروه از تفنگداران دریایی این کشور برای ورود به قاهره جهت حمایت از مقر سفارت آمریکا و شهروندان آمریکایی مقیم مصر، به حال آماده‌باش درآمده‌اند.
به گزارش المصری الیوم، مسئولان عالی‌رتبه دولت آمریکا گزارش دادند که حدود 200 نیروی تفنگدار دریایی آمریکا که در ایتالیا و اسپانیا مستقر هستند، به حال آماده‌باش درآمده‌اند تا در صورت وقوع خشونت در مصر، برای حمایت از شهروندان آمریکایی مقیم مصر وارد این کشور شوند.
پیش‌بینی می‌شود که این نیروها ظرف یک ساعت از زمان دریافت دستور با هواپیما وارد مصر شوند.
بر اساس این گزارش، این نیروها هواپیماهای «V-22» در اختیار دارند که قادر است نیروها و سلاح‌ها را برای تامین امنیت سفارت آمریکا، کارکنان و اتباع آمریکایی وارد قاهره نماید.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، دیپلمات‌های آمریکایی که حضور آن‌ها در مصر ضرورتی ندارد، می‌توانند این کشور را ترک کنند.
این بیانیه پس از آن منتشر شد که یک تبعه آمریکا در جریان ناآرامی‌های مصر جان خود را از دست داد.
در بخشی از پیام هشدار وزارت خارجه آمریکا آمده است: وزارت خارجه اجازه خروج تعداد محدودی از کارکنان غیرضروری و خانواده‌های کارکنان را صادر کرده است.
در این پیام همچنین به اتباع آمریکایی نسبت به سفر به مصر هشدار داده شده و از آن‌ها خواسته شده است «به دلیل ادامه ناآرامی‌های سیاسی و اجتماعی از سفرهای غیرضروری به مصر» خودداری کنند.

• مصری‌های معترض با تحصن در مقابل وزارت دفاع مصر و نگارش مطلبی تحت عنوان «پیام ملت مصر به سگ‌های موساد» بر روی پرچم رژیم صهیونیستی، آن را به آتش کشیدند.
به گزارش روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت در سایت خود نوشت که مصری‌ها با تحصن در مقابل وزارت دفاع مصر پرچم رژيم صهيونيستي را به آتش کشیدند.
این روزنامه نوشت که در راستای آمادگی مصری‌ها برای «روز خشم» که قرار است یکشنبه برگزار شود، معترضان مصری در مقابل وزارت دفاع مصر تجمع کرده و و روی پرچم اين رژيم مطالبی را علیه تل‌آویو نوشتند و سپس پرچم را به آتش کشیدند.
بر اساس این گزارش معترضان مصری بر روی پرچم اين رژيم نوشته بودند: «این پیام ملت مصر به سگ‌های موساد است»، «طرح‌های موساد برای ایجاد جنگ داخلی در میان ملت مصر را ناکام می‌گذاریم»، «ما جسم واحدی هستیم که هرگز از هم جدا نمی‌شویم»، «مصر هرگز سقوط نخواهد کرد»،‌ «عناصر موساد کودن و خوک هستند».
یدیعوت آحارونوت همچنین نوشت که معترضان مصری نسبت به دخالت‌های آمریکا و رژيم صهيونيستي در امور داخلی مصر اعتراض کردند.
روز گذشته همچنین یک تبعه آمریکایی در درگیری‌های شهر اسکندریه کشته شد.

• روزنامه انگلیسی ایندیپندنت با اشاره به برگزاری تظاهرات روز 30 ژوئن(9 تیر) در مصر چند سناریوی احتمالی را برای این کشور متصور دانست.
سناریو نخست که احتمال آن ضعیف است این است که این اعتراضات به برکناری داوطلبانه "مرسی" از قدرت منجر شود که البته احتمال این سناریو بسیار ضعیف است زیرا اخوان‌المسلمین و هم‌پیمانان اسلام‌گرای آن آینده خود را در بقای مرسی در قدرت می‌بینند.
سناریوی دوم نیز این است که مرسی امتیازاتی را به معارضان ارائه کند که از جمله آن توافق بر سر تغییر دولت و تعدیل قانون اساسی است که این نیز به نظر احتمال ضعیفی است.
سناریو سوم نیز که کابوسی برای معارضان است، این است که تظاهرات به تدریج از بین برود و پس از آن با جماعت اخوان‌المسلمین که احتمالا قدرت بیشتری خواهند داشت، مواجهه شوند.
اما سناریوی چهارم دخالت نظامی است که به نوشته این روزنامه احتمال آن زیاد است اما نگرانی‌های زیادی در بر دارد و اگر ارتش در یک کودتای نرم به مرسی دستور دهد که از قدرت کناره‌گیری نماید و انتخابات جدید برگزار شود در آن صورت اسلام‌گراها احساس می‌کنند که به آنها خیانت شده است و چه بسا به استفاده از سلاح روی بیاورند و گذشته از آن سوال این است که آیا معارضین سکولار و لیبرال می‌توانند عملکردی بهتر از مرسی داشته باشند.
این روزنامه همچنین نوشت که مصری‌ها بویژه پس از گذشت یک هفته از کشتار طایفه‌ای و درگیری‌های خونین و حتی شایعه کودتای نظامی، خود را برای خشونت بیشتر همزمان با برگزاری تظاهرات معارضان آماده کرده‌اند.

• وزارت خارجه امارات عربی متحده در بیانیه‌ای از اتباع خود در مصر خواست که سریعا این کشور را ترک کنند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، وزارت خارجه امارات در بیانیه‌ای از شهروندان خود خواست تا از سفر به مصر خودداری کرده و تنها در موارد اضطراری به این کشور سفر کنند. وزارت خارجه امارات همچنین از اتباع خود در مصر خواست تا سریعا این کشور را ترک کنند.
این بیانیه وزارت خارجه امارات عصر در سایت این وزارتخانه در حالی منتشر شد که قرار قرار است مخالفان دولت مرسی در اعتراض به سیاست های وی، تظاهرات گسترده برگزار کنند.

• در حالي كه بن بست انتخاب نخست وزير جديد مصر وارد سومين روز خود شده و اعتراضات در خيابان هاي شهرهاي مختلف اين كشور ادامه دارد، سخنگوي سخنگوي رياست جمهوري مصر تأكيد كرده است كه دولت موقت حداكثر ظرف 24 ساعت اعلام مي شود.
برخي رويدادهاي خبري و تحولات اخير مصر در يك نگاه:
آزادي يكي از اعضاي ارشد جنبش "تمرد" در اسكندريه
"حسن مصطفي" يكي از اعضاي ارشد جنبش "تمرد" كارزار اصلي مخالف "محمد مرسي" رييس جمهور مخلوع مصر به دستور دادگاه از زندان شهر اسكندريه آزاد شده است.
بيانيه حزب آزادي وعدالت؛ جامعه جهاني براي سرنگون كردن حكومت نظاميان در مصر اقدام كند.
حزب آزادي وعدالت مصر در بيانيه اي خواستار مداخله جامعه جهاني براي سرنگوني حكومت نظاميان در اين كشور شد.
تيراندازي اعضاي اخوان المسلمين به نيروهاي گارد رياست جمهوري
شبكه تلويزيوني العربيه در خبري به نقل از يك منبع نظامي مصري اعلام كرد شماري از اعضاي اخوان المسلمين به سمت نيروهاي گارد رياست جمهوري مصر تيراندازي مي كنند.
سخنگوي اخوان المسلمين خبر به توافق رسيدن با دولت موقت مصر را تكذيب كرد. "ياسر محرز"سخنگوي ائتلاف "ملي براي حمايت از مشروعيت دولت مرسي" با تكذيب اخبار منتشر شده در مورد توافق آن ائتلاف با مقامات دولت موقت مصر اظهار داشت كه تا زمان عدم بازگشت مجدد مرسي رييس جمهور مخلوع آن كشور به قدرت هيچ گونه توافقي صورت نخواهد گرفت. واكنش عمر مرسي به بازداشت پدرش؛
محمد مرسي اهداف انقلاب 25 ژانويه را با هيچ چيز ديگرعوض نمي كند
عمر محمد مرسي فرزند محمد مرسي رئيس جمهور مخلوع مصر از سياست هاي پدر خود دفاع كرد.
شمار كشته ها به به 55 نفر رسيد
معاون دبيركل حزب سلفي النور مصر: اين حزب تعامل با رئيس‌جمهور موقت را متوقف و از نقشه راه ارتش براي دوره انتقالي خارج شده است
"شعبان عبدالعليم" معاون دبيركل حزب سلفي النور مصر در گفتگو با شبكه تلويزيوني الجزيره و در واكنش به درگيري هاي مقابل باشگاه گارد رياست جمهوري مصر گفت به نظر مي رسد مصر در حال وارد شدن به جنگ داخلي است.
درخواست رئيس حزب "مصر قدرتمند" ؛
ابوالفتوح خواستار استعفاي رئيس جمهور موقت مصر در اعتراض به كشتارها شد
"عبدالمنعم ابوالفتوح" رئيس حزب مصر قدرتمند در گفتگو با شبكه الجزيره تاكيد كرد از "عدلي منصور" رئيس جمهور موقت مصر مي خواهم در اعتراض به كشتار امروز از رياست جمهوري استعفا كند.
مقام پارلمان اروپا: رويدادهاي اخير مصر را تنها مي توان "كودتا" ناميد
"هانس اسنوبودا" رييس ائتلاف سوسياليست هاي و دموكرات هاي پارلمان اروپا ضمن انتقاد از نحوه بركناري "محمد مرسي" رييس جمهور مخلوع مصر از قدرت توسط نظاميان آن كشور رويداد اخير در كشور مصر را يك "كودتا" ناميد.
بازداشت 200 فرد مسلح در وقايع دوشنيه (92.04.17) مصر
ارتش مصر درباره حوادث مقابل باشگاه گارد رياست جمهوري اين كشور بيانيه اي صادر كرد.
فراخوان اخوان المسلمين براي تجمع امروز مقابل وزارت دفاع مصر
اخوان المسلمين از طرفداران خود خواسته است روز دوشنبه در برابر ساختمان وزارت دفاع تجمع كنند.
"عصام العريان": "السيسي" به مرسي خيانت كرد
عصام العريان نائب رئيس حزب آزادي وعدالت مصر اقدام ارتش اين كشور عليه محمد مرسي را خيانت برشمرد.
وزارت خارجه مصر: موضع آمريكا در خصوص تحولات اخير مصر رو به بهبودي گراييده است
"بدر عبدالعاطي" سخنگوي وزارت امورخارجه مصر از بهبودي مواضع آمريكا در قبال تحولات اخير اين كشور خبر داد.
در اعتراض به حوادث امروز ؛ حزب النور از شركت در مذاكرات انصراف داد
حزب سلفي النور در مصر اعلام كرد در اعتراض به حوادث دوشنبه در روند مذاكرات شركت نمي كند.
هشدار جنبش تمرد به ژنرال السيسي
محمود بدر سخنگوي جنبش تمرد نسبت به برگزاري همه پرسي در مصر به ژنرال عبدالفتاح السيسي هشدار داد.
طرح حمله تروريستي به ساختمان گارد رياست جمهوري در قاهره
گروهي از تروريستها سحرگاه قصد داشتند به ساختمان گارد جمهوري در قاهره حمله كنند.
كشته شدن يك افسر مصري در اطراف مقر رياست جمهوري / ايجاد موانع نظامي در محل تجمع هواداران مرسي
در حمله هواداران اخوان المسلمين به باشگاه گارد رياست جمهوري مصر، يك افسر مصري كشته شد و دهها نفر نيز زخمي شدند.
درگيري هواداران مرسي با نيروهاي پليس مصر در شهرهاي تنتا و منصوره
به گزارش خبرنگار پايگاه خبري – تحليل "اهرام آنلاين" در جريان درگيري هاي اخير ميان طرفداران "محمد مرسي" رييس جمهور مخلوع مصر با نيروهاي پليس در شهرهاي "منصوره" و "تنتا" در شمال آن كشور ده ها نفر مجروح شده اند.
34 نفر مقابل مقر گارد رياست جمهوري مصر كشته شدند
منابع رسانه اي از كشته شدن 34 تن از هواداران "محمد مرسي" رئيس جمهور بركنار شده مصر مقابل مقر گارد رياست جمهوري خبر دادند.
كشته شدن 16 نفر از حاميان اخوان المسلمين
حزب آزادي و عدالت شاخه سياسي اخوان المسلمين از كشته شدن 16 نفر از هواداران خود خبر داده است.
حمله افراد مسلح به 4 ايست بازرسي در صحراي سينا
گروهي از مردان مسلح سوار بر خودرو هايشان 4 ايست بازرسي در شبه جزيره سينا را هدف تيراندازي قرار دادند.
72 كشته و بيش از 3575 زخمي در درگيري هاي مصر
در حوادث اخير مصر تاكنون 72 نفر كشته و 3575 تن ديگر زخمي شده اند.
تجمع كنندگان مصري: به آمريكا اجازه نمي دهيم مصر را به عراقي جديد تبديل كند
تجمع كنندگان در اطراف كاخ رياست جمهوري الاتحاديه در قاهره در پيامي كه به زبان انگليسي و خطاب به "باراك اوباما" رئيس جمهور آمريكا قرائت شد اعلام كردند اجازه نمي دهند مصر به عراق جديد تبديل شود.
تيراندازي و پرتاب گاز اشك آور از سوي نيروهاي امنيتي به سوي طرفداران مرسي در قاهره
شبكه خبري "راشا تودي" از پرتاب گاز اشك آور و تيراندازي نيروهاي امنيتي به سوي تظاهركنندگان هوادار "محمد مرسي" رييس جمهور مخلوع مصر در شهر قاهره خبر داده است.
اعلام دولت جديد مصر حداكثر ظرف 24 ساعت
سخنگوي رياست جمهوري مصر تأكيد كرد كه دولت موقت حداكثر ظرف 24 ساعت اعلام مي شود.
بن بست برسر تعيين نخست وزير مصر وارد سومين روز خود شد/ مخالفت حزب سلفي نور با هر دو گزينه البرادعي و بهاءالدين
بن بست برسر تعيين نخست وزير موقت مصر روز دوشنبه پس از مخالفت حزب اسلامگراي النور با نامزدهاي معرفي شده براي تصدي اين سمت، وارد سومين روز خود شد و باعث شد تا اين بن بست طولاني تر شود.
چند زخمي در تيراندازي به تظاهركنندگان حامي مرسي در قاهره
شبكه تلويزيوني الجزيره عربي در خبري فوري از تيراندازي به سوي تظاهركنندگان حاميان محمد مرسي در شهر قاهره خبر داد.
يك نظامي مصر در حمله افراد مسلح در شمال سينا كشته شد
كاهش دو ميليارد دلاري ذخاير ارزي مصر
بانك مركزي مصر در گزارشي كه يكشنبه (92.04.16)منتشر شد، اعلام كرد ذخاير ارزي اين كشور از 16 ميليارد و 40 ميليون دلار در ماه مه به 14 ميليارد و 900 ميليون دلار در پايان ماه ژوئن كاهش يافت.

• رئیس جمهور موقت مصر در ادامه انتخاب معاونان و مشاوران خود، "سکینه فؤاد" را به عنوان مشاور خود در امور زنان برگزید.
به گزارش خبرگزاری الوطن، "عدلی منصور"، سکینه فؤاد را که یک نویسنده و روزنامه‌نگار است به عنوان مشاور خود در امور زنان برگزید.
عدلی همچنین "احمد المسلمانی" را به عنوان مشاور رسانه‌‌ای خود انتخاب کرد.
از سوی دیگر منابع مصری گزارش دادند که دادستانی مصر "حازم صلاح ابواسماعیل" از رهبران سلفی را به منظور اجرای تحقیقات از وی به اتهام تحریک برای قتل تظاهرات‌کنندگان به قصد تروریسم، به 15 روز حبس محکوم کرد.

• مشاور رسانه‌اي رئيس‌جمهور موقت مصر با اعلام اينكه ترس از تكرار تجربه الجزاير در مصر بي‌اساس است اعلام كرد، بيانيه قانون اساسي سه‌شنبه (92.04.18) يا (92.04.19)اعلام مي‌شود.
به گزارش پايگاه اينترنتي شبكه خبري الجزيره، "احمد المسلماني"، مشاور رسانه‌اي "عدلي منصور"، رئيس‌جمهور جديد مصر در گفتگو با شبكه خبري العربيه اعلام كرد، ترس از اينكه تجربه‌اي كه در الجزاير اتفاق افتاد در مصر هم اتفاق بيفتد، امري بي‌اساس است.
وي همچنين اعلام كرد: همه امور در مصر به سمت تشكيل دولتي براي اداره بحران پيش مي‌رود. المسلماني در ادامه اعلام كرد كه بيانيه قانون اساسي فردا يا پس فردا صادر خواهد شد.
مشاور رسانه‌اي رئيس‌جمهور موقت مصر همچنين اعلام كرد: احتمالا وزارت اطلاع‌رساني و وزارتخانه‌هاي ديگر نيز لغو شوند.
المسلماني درباره اختيارات نخست‌وزير و معاونش گفت: حوزه اختيارات اين افراد كاملا مشخص است و جزئيات نقشه راه اين هفته مشخص خواهد شد. ما براي كوتاه‌تر كردن مرحله انتقالي تا حد امكان تلاش مي‌كنيم.
وي درباره اخبار منتشر شده در خصوص نامزدي "زياد بهاء‌الدين" براي تصدي سمت نخست‌وزيري نيز عنوان داشت: هنوز به شكل نهايي درباره نامزدي زياد بهاء‌الدين براي اين سمت تصميم‌گيري نشده است و تشكيل دولت در چارچوب سهميه‌بندي‌ها صورت نخواهد گرفت.
المسلماني با اعلام اينكه "البرادعي" و بها‌ء‌الدين و شمار ديگر از شخصيت‌هاي ديگر مصري با رئيس‌جمهور جديد ديدار مي‌كنند تصميم مردم مصر را براي بركناري نظام "مرسي" تصميمي ملي دانسته و اعلام كرد، اين تصميم بدون فشارهاي خارجي اتخاذ شده و محمد مرسي در حال حاضر در مكاني كاملا امن و با احترام كامل به سر مي‌برد.
اين مسوول مصري درباره دليل بسته شدن برخي از شبكه‌هاي خبري در طول ناآرامي‌هاي اخير اين كشور اعلام كرد، بسته شدن اين شبكه‌هاي به دليل ترس از شعله‌ور شدن آتش جنگ داخلي در مصر انجام شد و ما از چاپ روزنامه آزادي و عدالت استقبال مي‌كنيم و هيچ ممنوعيتي براي چاپ اين روزنامه وجود ندارد.

• منابع مصری از مخالفت "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع و فرمانده کل نیروهای مسلح مصر با هر گونه مذاکره با اخوان‌المسلمین خبر دادند.
الوطن مصر گزارش داد که تلاش‌های اخوان‌المسلمین برای مذاکره با السیسی شکست خورده است.
برخی منابع مسئول گزارش دادند که السیسی به طور قاطع هر گونه مذاکره با اخوان‌المسلمین را بویژه پس از موج خشونت این جماعت علیه شهروندان بی‌گناه، موسسات دولتی و مایملک مردم، رد کرد.
بر اساس این گزارش السیسی همچنین به جماعت اخوان‌المسلمین هشدار داد که خونریزی‌های خیابانی را متوقف کنند و به صراحت هشدار داد که در صورت عدم پاسخگوئی به این درخواست در آن صورت با خشم ارتش مواجه خواهند شد.
یک منبع قضایی نیز گفت که "محمد مرسی" رئیس جمهور مخلوع مصر به همراه 100 تن از رهبران تشکیلات اخوان‌المسلمین در جنایت‌هایی که قاهره و استان‌های مصر طی چند روز گذشته با آن مواجه بودند، متهم هستند.
این منبع افزود که این افراد به تحریک برای قتل تظاهرات‌کنندگان و کمک تسلیحاتی به متجاوزان، اهانت به دستگاه قضایی، جاسوسی برای طرف‌های خارجی و مشارکت در یورش به زندان‌های مصر در جریان حوادث انقلاب ژانویه، متهم هستند.
دادستانی قاهره دستور توقیف و احضار "عبدالفتاح فاید" مدیر دفتر شبکه قطری الجزیره در قاهره را به اتهام تهدید امنیت ملی مصر و ایجاد تشویش از طریق انتشار اخبار تحریک‌آمیز، صادر کرد.
دادستانی همچنین اتهام پخش بدون مجوز برنامه‌های ماهواره‌ای که بر خلاف قانون و شروط پخش برنامه‌های کانال‌های ماهواره‌ای است را به مدیر دفتر الجزیره وارد کرده است.
پس از صدور فرمان ریاست جمهوری مصر مبنی بر انحلال مجلس شورای این کشور، وزارت خارجه مصر لغو گذرنامه‌های دیپلماتیک اعضای این مجلس را آغاز کرده است.

• دادستانی جنوب قاهره طی حکمی 4 تن از رهبران جماعت اخوان‌المسلمین را به 15 روز حبس به منظور انجام تحقیقات محکوم کرد.
به گزارش المنار، دادستانی جنوب قاهره "خیرت الشاط"، "سعد الکتاتنی"، "مهد عاکف" و "البیومی" را به 15 روز حبس به منظور اجرای تحقیقات در اتهامات وارده به این افراد از جمله دست داشتن در قتل تظاهرات‌کنندگان محکوم کرد.
منابع خبری پیش از این گزارش داده بودند که افراد نامبرده به زندان المزرعه در منطقه زندان‌های طره منتقل شده‌اند.
از سوی دیگر منابع مصری گزارش دادند که دادستانی مصر "حازم صلاح ابواسماعیل" را به منظور اجرای تحقیقات از وی به اتهام تحریک برای قتل تظاهرات‌کنندگان به قصد تروریسم، به 15 روز حبس محکوم کرد.

• مصری‌ها تظاهرات میلیونی تحت عنوان «مشروعیت مردمی و دفاع از استقلال ملی» را در میدان التحریر برگزار می‌کنند.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، میدان التحریر خود را برای استقبال از تظاهرات میلیونی «مشروعیت مردمی و دفاع از استقلال ملی» بنا به دعوت جبهه 30 ژوئن، آماده می‌کند.
از سوی دیگر "عمرو الوزیری" عضو دفتر سیاسی فراکسیون‌های گروه‌های انقلابی ملی گفت که کمیته فعالیت مردمی به منظور محکوم کردن موضع آمریکا در قبال جماعت اخوان‌المسلمین برای برگزاری تظاهرات یکشنبه (92.04.16) فراخوان داده‌ است و این فراکسیون همه شهروندان را به حضور در مقابل کاخ الاتحادیه و میدان التحریر برای حمایت از خواسته‌های خود و ارسال این پیام به اخوان‌المسلمین که ملت و جوانان انقلابی ضامن اول کشور هستند، فراخوان داده است.
"ابراهیم فهمی" دیگر عضو این کمیته نیز گفت که ساعت 6 عصر تظاهرات‌ کنندگان به سمت سفارت آمریکا در قاهره حرکت خواهند کرد تا این پیام را به آمریکا بدهند که دست از حمایت از اخوان‌المسلمین بردارد.

• مردم مصر پس از برکناری "محمد مرسی" رئیس جمهوری این کشور از قدرت هم‌اکنون خواستار تحقق دو خواسته دیگر خود هستند که در «بیرون راندن سفیر رژیم صهیونیستی از قاهره» و «لغو کمک‌های آمریکا به مصر» نمود پیدا می‌کند.
به نظر می‌رسد که دولت آمریکا همچنان حق ملت ‌ها در تعیین سرنوشت خویش را به رسمیت نشناخته است. چراکه پس از دخالت در امور بسیاری از کشورها و به خصوص کشورهای عربی و حمایت از تروریسم در سوریه، هم اکنون دولت آمریکا در برابر خواست و اراده مردم مصر جهت تعیین سرنوشت خود پس از برکناری "محمد مرسی"، رئیس جمهوری برکنار شده این کشور قرار گرفته است، چون مردم مصر از "عبدالفتاح السیسی"، وزیر دفاع و نیروهای مسلح این کشور خواسته‌اند، از کمک‌های آمریکا به مصر که در قالب کمک‌های اقتصادی و نظامی نمود پیدا می‌کند، چشم پوشی کنند.
دولت آمریکا بسیاری از حوادثی که در این اواخر در مصر روی داده، را رد و محکوم کرده است، کارشناسان و تحلیلگران امور سیاسی دلیل این واکنش آمریکا را در تاثیر منفی رویدادهای جاری در مصر بر امنیت رژیم صهیونیستی و منافع آمریکا در مصر ملاحظه می‌کنند.
سرنگونی نظام اخوانی‌ها که در طول یک سال اخیر همواره تلاش می‌کرده تا روابط خود با طرف آمریکایی را حفظ کند، بدون تردید بر امنیت رژیم صهیونیستی تاثیر منفی خواهد گذاشت، به ویژه پس از آنکه مصر از طریق اخوان المسلمین میانجی تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه و جنگ میان این رژیم و جنبش حماس بود.
آخرین اعلام وفاداری اخوانی‌ها و محمد مرسی، رئیس جمهوری برکنار شده مصر اعلام وفاداری به آمریکا از طریق قطع روابط دیپلماتیک و سیاسی با سوریه بود و به همین دلیل است که آمریکا همچنان حامی مرسی و اخوان المسلمین بوده و از بازگشت آن ها به قدرت حمایت می‌کنند.
اما برخلاف دیدگاه واشنگتن به اخوانی‌ها و مرسی کنگره آمریکا همواره به نحوه تعامل دولت اوباما با حکومت اخوانی‌ها اعتراض کرده و در موارد بی‌شماری خواستار عدم حمایت واشنگتن از این نظام شده و در این راستا با انتشار بیانیه‌ای اخوانی‌ها و حکومت آنها را محکوم کرده که در راه دموکراتیک برای تحقق چشم داشت‌ها و خواسته‌های مردم مصر گام برنمی‌دارد.
در حالی‌که این موضع‌گیری‌ها متناقض دولت و کنگره آمریکا در قبال مصر مردم این کشور را متعجب و در بهت و حیرت فرو برده، شاهد دیدارهای سفیر آمریکا در قاهره با وزیر کشور مصر و تلاش‌ برای دخالت در امور مصر به هر طریق ممکن از جمله راه‌های نامتعارف دیپلماتیک هستیم و همین موجب شد تا مردم مصر خواهان بیرون راندن و طرد سفیر آمریکا از قاهره و فراتر از آن درخواست از وزیر دفاع و نیروهای مسلح مصر برای چشم پوشی از کمک‌های آمریکا شده و تاکید کردند که بازرگانان و تجار و فعالان اقتصادی مصر و مردم این کشور این قدرت و توانایی را دارند تا بار دیگر چرخ اقتصاد مصر را صرف نظر از کمک‌های آمریکایی‌ها بچرخانند.
کسانی‌که تحرکات جاری در سفارت آمریکا در قاهره را زیر نظر دارند، این گفته را تایید کرده و مورد تاکید قرار می‌دهند که در روزهای اخیر فضایی از بیم و هراس و رعب و وحشت بر سفارت آمریکا و کارمندان دیپلماتیک این کشور در مصر به طور عام و شخص سفیر آمریکا در قاهره سایه افکنده است و همین موجب شده تا واشنگتن روز 30 ژوئن شمار زیادی از دیپلمات‌ها و کارمندان سفارتخانه و کنسولگری‌های خود در مصر را به همراه خانواده‌هایشان به واشنگتن فرابخواند و درب‌های سفارت و کنسولگری‌هایش را از بیم تعرض و حمله تظاهرات کنندگان خشمگین مصری ببندد.
بدون تردید این اقدام آمریکا بزرگ‌ترین دلیل بر نقش منفی است که آمریکا در مصر بازی می‌کند و خود به خوبی از آن آگاه است و می‌داند، مردم مصر هیچ‌گاه با آمریکا نبوده، بلکه علیه آن بوده است، چون اگر غیر از این بود، هیچ‌گاه دستور بستن سفارتخانه و کنسولگری‌های خود در مناطق مصر را صادر نمی‌کرد و این موضوعی است که نه تنها کشور مصر بلکه دیگر کشورهای عربی به ویژه کشورهای اسلامی را نیز در برگرفت که همواره در کنار خواست و اراده مردم مصر بوده‌اند و هیچ‌گاه اصول و قواعد متعارف دیپلماتیک را زیر پا نگذاشتند.

• وزیر خارجه مصر در نخستین واکنش به اقدام اتحادیه آفریقا مبنی بر تعلیق عضویت مصر، گفت: این اقدام اتحادیه آفریقا تصمیمی «شتاب‌زده» بود.
به گزارش المصری الیوم،‌ "محمد کامل عمرو" با ابراز تاسف شدید از اقدام اتحادیه آفریقا در تعلیق عضویت مصر، آن را تصمیمی غیرمنصفانه، شتابزده و عدم درک واقعی از حوادث مصر و انقلاب مردمی آن دانست.
وی افزود که وزارت خارجه مصر اتخاذ اقدامات فوری و برقراری تماس‌های گسترده با تعدادی از کشورهای آفریقایی به خصوص اعضای شورای صلح و امنیت وابسته به کشورهای آفریقایی را به منظور ابراز نارضایتی مصر از این تصمیم که خواسته‌های ملت مصر را نادیده گرفته، آغاز کرده است.
وزیر خارجه مصر در ادامه ابراز امیدواری کرد شورای صلح و امنیت آفریقا در این تصمیم خود تجدیدنظر نماید.
اتحادیه آفریقا در نشستی که برگزار کرد عضویت مصر که یکی از مهمترین کشورهای عضو این اتحادیه است را به حالت تعلیق درآورد.

• دبیرکل اتحادیه عرب با اشاره به اینکه حکومت اخوان‌المسلمین انحراف از مسیر انقلاب بود، تاکید کرد آنچه در مصر رخ داد به نفع کل جهان عرب است.
"نبیل العربی" طی اظهاراتی در برنامه «جمله مفید» که از شبکه ام بی سی مصر پخش شد، تاکید کرد: شیوه حکومت مرسی نه قبطی‌ها و نه مسلمانان را راضی نمی‌کرد و سیاست خارجی آن را افراد آماتور تعیین می‌کردند و حکومت اخوان‌المسلمین انحراف از مسیر انقلاب بود.
وی افزود که مرسی به نصیحت‌های "کاترین اشتون" در خصوص پاسخ به مطالبات ملت، گوش نداد و بنا به گفته "رجب طیب اردوغان" نخست‌وزیر ترکیه اوضاع در مصر به گونه‌ای سریع و نه هوشمندانه پیش می‌رود.
العربی اشاره کرد که مصر به یک نظام پارلمانی نیازمند است و مرحله انتقالی نباید بیشتر از 6 ماه طول بکشد.
وی در خصوص احتمال نخست‌وزیری "محمد البرادعی" رئیس حزب الدستور نیز تصریح کرد: من امیدوار هستم که البرادعی نقشی در مرحله آینده داشته باشد زیرا وی پدر مشروع انقلاب است.

• صدها نفر از هواداران "محمد مرسی" رئیس‌جمهور مخلوع مصر به سمت میادین قاهره در حرکت هستند تا تظاهرات میلیونی حمایت از مرسی را برگزار نمایند.
به گزارش الحیات، صدها نفر از هواداران مرسی خود را به مقر گارد ریاست جمهوری، مسجد رابعه العدویه در شهر نصر واقع در شمال قاهره و میدان «نهضة مصر» در جنوب قاهره رسانده‌اند تا در تظاهرات حمایت از مرسی که گروه‌های اسلامی و اخوان‌المسلمین برای آن فراخوان داده‌اند، شرکت کنند.
بر اساس این گزارش هزاران نفر از حامیان مرسی از روز جمعه گذشته در میادین شهر تجمع می‌کنند تا بر مشروعیت مرسی به عنوان رئیس جمهور منتخب مصر تاکید نمایند.
از سوی دیگر جنبش تمرد اعلام کرد که دولت آمریکا به اخوان‌المسلمین برای آغاز نبرد احیای قدرت، چراغ سبز نشان داده است.


• سفیر مصر در آمریکا گفت که اقدام ارتش این کشور علیه دولت قانونی "محمد مرسی" کودتای نظامی نبوده است.
به گزارش خبرگزاري رویترز، سفیر مصر در آمریکا درباره تحولات اخیر کشورش گفت: برکناری محمد مرسی توسط ارتش کودتای نظامی نیست اما ارتش باید از بروز خشونت در خیابان‌ها جلوگیری کند.
"محمد توفیق" به شبکه ABC گفت: من معتقد نیستم که مصر در خطر از دست دادن 1.5 میلیارد دلار کمک سالانه آمریکا به ارتش مصر است.
آمریکا سالانه 1.5 میلیارد دلار به ارتش مصر کمک می‌کند تا مصر به تعهدات خود در پیمان کمپ دیوید پایبند باشد.
این درحالی است که طبق قوانین آمریکا، اگر دولتی از طریق کودتا ساقط شود کمک‌های نظامی آمریکا به این کشور به حالت تعلیق درخواهد آمد.
توفیق افزود: مصر تحت شرایط یک کودتای نظامی قرار نگرفته است.
وی تاکید کرد که ما یک رئیس جمهور موقت داریم و همه رهبران اخوان المسلمین باید درک کنند که ما بیش از این نیاز به خشونت نداریم.

• برخی منابع مصری از رایزنی‌های "محمد البرادعی" هماهنگ‌کننده جبهه نجات ملی معارض مصر با غرب و واشنگتن به منظور متقاعد کردن آن ها به مشروعیت عزل "مرسی" خبر دادند.
این منابع گفتند که السیسی از پیشنهاد البرادعی استقبال و وی را مامور برقراری این تماس‌ها و هماهنگی با تعدادی از رسانه‌های خبری جهان کرد تا موضع مصر در قبال جامعه جهانی را تشریح و به ادعاهای اخوان‌المسلمین در خصوص کودتای نظامی علیه مشروعیت مرسی، پاسخ دهد.
بر پایه این گزارش، البرادعی نقش موثری در تعدیل موضع آمریکا و جانبداری از خواسته مردمی مصر دارد و پس از تظاهرات 30 ژوئن واشنگتن ترس از این داشت که تعداد گسترده‌ای از اعضای اخوان‌المسلمین دستگیر شوند اما البرادعی به مسئولان آمریکایی تاکید کرد که تخطی از قوانین معمول مصر جایز نیست.

• رئیس‌جمهور آمریکا با تاکید بر اینکه واشنگتن از هیچ گروه و حزب سیاسی خاصی در مصر حمایت نمی‌کند، تاکید کرد آینده مصر صرفا توسط مردم این کشور رقم زده خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، "باراک اوباما" رئیس جمهوری آمریکا بار دیگر خشونت های جاری در سراسر مصر را محکوم و در عین حال تاکید کرد که دولت واشنگتن با هیچ حزب سیاسی خاص و یا گروهی در مصر همسو نیست و از آن ها حمایت نمی‌کند.
بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی کاخ سفید، رئیس جمهور آمریکا چنین اظهاراتی را در جریان کنفرانس تلفنی خود با اعضای شورای امنیت ملی با محور تحولات اخیر در مصر مطرح کرد.
در ادامه بیانیه کاخ سفید اینطور آمده است که: آمریکا قاطعانه ادعاهای کاذبی که توسط برخی در مصر منتشر شده است مبنی بر اینکه ما در حال همکاری با احزاب و یا جنبش های خاص سیاسی در مصر به منظور تحمیل چگونگی اجرای روند انتقال در مصر هستیم را رد می کند.
کاخ سفید در قالب بیانیه خود اعلام کرد: ما به مردم مصر و آرمان های آن ها برای دموکراسی، فرصت و شکوه اقتصادی متعهد هستیم اما مسیر آینده مصر صرفا می تواند توسط مردم مصر تعیین شود.
بر اساس این خبر، بیانیه کاخ سفید با محور تحولات مصر و موضع واشنگتن در قبال آن بار دیگر تکرار اظهارات کلیدی اوباما و سایر مقامات آمریکایی از زمانی بود که ارتش مصر رئیس جمهور منتخب این کشور را از قدرت برکنار کرده است. در اظهارات مقامات آمریکایی درخواست اجرای فرآیند فراگیری مطرح شده است که به تمام گروه ها و احزاب مصر اجازه مشارکت بدهد.
علاوه بر این،‌ کاخ سفید و مقامات آمریکایی به تمام سران مصر تاکید کرده اند که استفاده از زور را محکوم کنند و مانع از خشونت های بیشتر در این کشور شوند. در این اظهارات از تظاهرات کنندگان مصری نیز خواسته شده است که به شیوه ای مسالمت آمیز برخورد کنند.
آسوشیتدپرس در ادامه خبر خود با استناد به بیانیه وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، از گفتگوی مجدد "چاک هیگل" وزیر دفاع آمریکا با همتای مصری خود و تاکید وی بر ضرورت اجرای یک انتقال مدنی (غیر نظامی) مسالمت آمیز در مصر و اهمیت امنیت مردم مصر و همسایگان این کشور و منطقه خبر داد.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا نیز،‌ "جان کری" وزیر امور خارجه آمریکا نیز با "آن پترسون" سفیر این کشور در مصر در ارتباط مداوم است.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا اینطور آمده است که: وزیر کری همچنین بر حمایت آمریکا از دموکراسی و حفاظت از حقوق جهانی بشر برای تمام مصری ها و اصلاحی که آرمان های مشروع مردم را تامین می کند و به حاکمیت قانون احترام می گذارد، تاکید کرده است. او (کری) گفته است که آمریکا می خواهد شاهد موفقیت اجرای گذار مدنی در مصر باشد. وزیر کری گفته است که آمریکا تمام آنچه که می تواند برای کمک به تشویق این تلاش اجرایی کند را انجام خواهد داد.
از زمانی که ارتش مصر رئیس جمهور منتخب این کشور را از قدرت برکنار کرده است، قدرت دولت واشنگتن برای حمایت از ارتش این کشور محدود شده است. علاوه بر این، "جان مک کین" سناتور جمهوریخواه آمریکا از ایالت «آریزونا» نیز خواستار تعلیق کمک های نظامی دولت کشور خود به ارتش مصر شده و تاکید کرده است که این اقدام باید به این دلیل صورت بگیرد که ارتش مصر با حذف مرسی، آرای مردمی کشور را سرنگون کرده است.

• درحالی آمریکا نه سرنگونی ریاست مرسی توسط ارتش مصر را محکوم کرده و نه این اقدام را کودتا نامیده است، جدیدترین گزارش‌ها از تاکید وزیر دفاع آمریکا بر ضرورت اجرای یک گذار مدنی و غیر نظامی مسالمت آمیز در مصر خبر می‌دهند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) از سه گفتگوی "چاک هیگل" وزیر دفاع این کشور با فرمانده نیروهای مسلح مصر در روزهای جمعه و شنبه و تاکید این مقام ارشد آمریکایی بر ضرورت اجرای یک گذار مدنی و غیر نظامی مسالمت آمیز در مصر خبر داد.
بر اساس این خبر، تماس های مکرر هیگل نشان دهنده درجه تعامل آمریکا با نیروهای مسلح مصر است آن هم در شرایطی که این کشور درگیر تظاهرات مرگباری است که بعد از اقدام اخیر ارتش مصر در سرنگون کردن "محمد مرسی" اولین رئیس جمهور منتخب دموکراتیک این کشور، آغاز شده است.
پنتاگون با صدور بیانیه ای، ضمن اشاره به اینکه هیگل در روزهای جمعه و شنبه سه گفتگو با "عبدالفتاح السیسی" فرمانده نیروهای مسلح مصر داشته است، اعلام کرد، در این گفتگوها، وزیر هیگل بر ضرورت اجرای یک گذار مدنی مسالمت آمیز در مصر تاکید کرده است. او (هیگل) همچنین به اهمیت امنیت مردم مصر و همسایگان این کشور و منطقه اشاره کرده است.
در بیانیه پنتاگون اشاره ای به اظهار نظرات فرمانده نیروهای مسلح مصر نشده است.
افشای جدیدترین دور گفتگوها میان السیسی و هیگل درست همان روزی صورت گرفت که "باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا با محکومیت خشونت های مصر، همسویی واشنگتن به هرگونه گروه و حزب سیاسی خاص در مصر را رد کرد.
اوباما در یک کنفرانس تلفنی با اعضای تیم امنیت ملی خود به بحث درباره حوادث جاری در مصر پرداخت و گفت که آمریکا از هیچ حزب سیاسی خاصی در مصر حمایت نمی کند.
رویترز در ادامه خبر خود نوشت که تردیدهای دولت اوباما درباره توانایی مرسی برای هدایت مصر افزایش پیدا کرده و این در حالیست که آمریکا در عین حال از تسلط و غصب قدرت ارتش مصر نیز ابراز نگرانی کرده است.
آمریکا برکناری محمد مرسی رئیس جمهور منتخب مصر توسط ارتش این کشور را نه کودتا خوانده و نه آن را محکوم کرده است و همین امر منجر به ایجاد گمانه زنی هایی شده است مبنی بر اینکه آمریکا تلویحا از تحولات اخیر مصر حمایت می کند.
با این وجود، هیگل یک روز پیش از سرنگونی ریاست مرسی توسط ارتش مصر، در گفتگو با فرمانده نیروهای مسلح مصر درباره احتمال وقوع کودتا در این کشور هشدار داده است. این موضوع را یک مقام آگاه آمریکایی که تمایلی به افشای نامش نداشته در گفتگو با رویترز مطرح کرده است.
در ادامه این خبر آمده است که اوباما دستور بررسی کمک های نظامی سالانه آمریکا به ارزش 1.5 میلیارد دلار که قسمت بیشتر آن به ارتش مصر اختصاص دارد را صادر کرده است زیرا بر اساس قانونی در آمریکا، زمانی که ارتش یک کشور متحد واشنگتن اقدام به سرنگونی یک رئیس جمهور منتخب دموکراتیک می کند، آمریکا دیگر قادر به کمک به ارتش آن کشور نیست.
این خبر در شرایطی منتشر می شود که ژنرال "مارتین دمپسی" رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز از زمان سرنگونی ریاست مرسی، با همتای مصری خود گفتگو داشته است. جزئیاتی از این گفتگوها منتشر نشده اما دمپسی علنا درباره پیامدهای ناشی از اینکه سرنگونی مرسی کودتا تلقی شود، هشدار داده است.

• جدیدترین گزارش‌ها حاکی از آن است که یک ساعت قبل از اینکه ارتش مصر، مرسی را از سمت ریاست جمهوری این کشور برکنار کند، آمریکا از مرسی خواسته بود از قدرت کناره گیری کند.
به گزارش روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در خبری نوشت که "سوزان رایس" مشاور امنیت ملی آمریکا تنها یک ساعت پیش از آنکه ارتش مصر "محمد مرسی" رئیس جمهور این کشور را سرنگون کند، به تیم مرسی گفته بود که رئیس جمهور مصر از ریاست کنار می رود.
بر اساس این خبر، وزیر امور خارجه یک کشور عربی به عنوان نماینده آمریکا با مرسی تماس گرفته و به مرسی آخرین فرصت را برای تغییر در کابینه اش به منظور پایان بخشیدن به بن بست به وجود آمده با ارتش مصر را داده است.
مشاوران ارشد مرسی اعلام کرده اند که این وزیر خارجه عرب که نامی از وی برده نشده است، چندین ساعت قبل از اعلام سقوط ریاست مرسی توسط ارتش که روز چهارشنبه هفته گذشته گزارش شد، در تماس تلفنی با رئیس جمهور مصر از وی خواسته است تا یک کابینه و یک نخست وزیر جدید را منصوب کند.
در ادامه این خبر آمده است که "عصام حداد" مشاور ارشد سیاست خارجی مرسی نیز که در زمان برقراری این تماس های تلفنی کنار رئیس جمهور مصر بود، از اتاق خارج می شود تا با "آن پترسون" سفیر آمریکا در مصر تماس بگیرد و به واشنگتن خبر بدهد که مرسی از این درخواست واشنگتن پیروی نخواهد کرد.
مشاوران مرسی گفته اند که حداد به محض ورود به اتاق اعلام کرد که با سوزان رایس تماس گرفته و رایس نیز اعلام کرده است که تنها یک ساعت دیگر بازی تمام می شود.
بر اساس این خبر، مرسی در طول دوره ریاست کوتاه مدت خود مکررا از سوی گروه های مخالف به تلاش برای انحصاری کردن قدرت متهم شد؛ "باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا در دیدار دسامبر سال گذشته میلادی خود با حداد نیز تاکید کرد که اخوان المسلمین گروه های مخالف را نیز در دولت لحاظ کنند.
این خبر در شرایطی منتشر می شود که دولت آمریکا برکناری مرسی توسط ارتش مصر را محکوم نکرده و چنین اقدامی را کودتا ننامیده است و همین امر منجر به بروز گمانه زنی هایی مبنی بر حمایت تلویحی واشنگتن از تحولات اخیر مصر شده است.

• احساسات ضدآمریکایی و شعار علیه اوباما؛ تنها نقطه اشتراک معترضان مصری
به گزارش لس آنجلس تایمز، هر دو گروه طرفداران و مخالفان "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر، آمریکا را حامی گروه مقابل و عامل اصلی تحولات اخیر می‌دانند.
لس آنجلس تایمز در این باره نوشت: علیرغم اختلافات گسترده میان گروه‌های رقیب در مصر که در درگیری های روزهای گذشته میان آن ها تعدادی کشته و مجروح نیز شده‌اند هر دو طرف بر سر یک مساله توافق دارند؛ انتقاد از آمریکا و شعار علیه دولت "باراک اوباما"
در حالی که تنش در مصر به دنبال برکناری محمد مرسی توسط ارتش روز به روز افزایش می‌یابد احساسات ضد آمریکایی مردم مصر نیز که مدتها پنهان مانده بود فوران کرده است.
هر طرف آمریکا را متهم می‌کند که از گروه دیگر حمایت می‌کند و دولت اوباما را عامل بروز تنش و درگیریهای اخیر در مصر میداند. معترضان مصری معتقدند که آمریکا قصد دارد این کشور را تضعیف کند.

• سفارت آمريكا در قاهره اعلام كرد به دليل اوضاع امنيتي مصر، دوشنبه (92.04.17) نيز سفارت اين كشور و خدمات كنسولگري آن تعطيل است.
به گزارش المصري اليوم، سفارت آمريكا در بيانيه‌اي ضمن اعلام تعطيلي سفارت، تاكيد كرد كه با توجه به اوضاع كنوني، آمريكا از اتباع خود مي‌خواهد كه از مكان‌هاي تجمع مصري‌ها دوري كنند زيرا تظاهرات هر چند مسالمت‌آميز نيز ممكن است به درگيري و خشونت منجر شود.
سفارت آمريكا همچنين از اتباع خود خواست تا اخبار داخلي مصر و برنامه فعاليت‌هاي مصري‌ها را دنبال كنند و هر لحظه آماد‌ه‌باش باشند.

• نخست‌وزیر اسبق بریتانیا با بیان اینکه ارتش مجبور به مداخله در تحولات مصر شد، گفت امروز اصل بر کارآمدی دولت‌ها است و یک دولت دموکراسی الزاما کارآمد نیست.
"تونی بلر" نخست‌وزیر اسبق بریتانیا می‌گوید ارتش مصر هیچ چاره‌ای به جز مداخله در تحولات این کشور و برکناری او نداشت. به گفته وی قدرت و جمعیت بالای مخالفانی که به خیابان آمده بودند، ارتش را بر سر دو راهی مداخله یا پذیرش آشوب‌های خیابانی قرار داد.
بلر در مطلبی که در هفته‌نامه «آبزرور» منتشر شد، نوشته است: دو راهی «آشوب و بلوا» یا «مداخله» بود که نهایتا به دخالت ارتش برای برکناری رئیس‌جمهور "محمد مرسی" منجر شد. درست است که به خیابان آمدن 17 میلیون نفر، برابر با انتخابات نیست، اما خوب این یک قدرت‌نمایی تمام‌عیار است.
بلر در حالی این صحبت‌ها را مطرح کرده که وی به عنوان نماینده گروه چهارجانبه صلح خاورمیانه فعالیت می‌کند و اظهارات او می‌تواند تاثیرات منفی بر افکار عمومی به خصوص حامیان "مرسی" و اخوان‌المسلمین داشته باشد.
وی در ادامه این مطلب به دولتمردان انگلیسی توصیه می‌کند: الان ما باید با حکومت موقت فعلی کار کنیم و به آن‌ها کمک کنیم که دولت جدید بتواند اصلاحات لازم را به خصوص در زمینه‌های اقتصادی، انجام دهد.
بلر که خود را «مدافع سرسخت» دموکراسی می‌داند، می‌افزاید: اما یک دولت دموکراسی الزاما دولتی کارآمد نیست. امروز اصل بر کارآمد بودن دولت‌ها است.
نخست‌وزیر اسبق بریتانیا که خود در سال 2003 با وجود تظاهرات‌های گسترده انگلیسی‌ها، این کشور را وارد جنگ با عراق کرد، می گوید‌: این رفتار هم به نوعی برگرفته از روح دموکراسی است، اما خارج از تعریف معمول آن که برآمده از صندوق‌های رأی است. این نوع دموکراسی اساسا برخواسته از رسانه‌های اجتماعی است، که این خود یک پدیده انقلابی است.
"باراک اوباما" رئیس‌جمهور آمریکا پیشتر دو روز قبل از برکناری مرسی در سخنرانی که در آفریقا انجام داد، گفت «دموکراسی تنها رأیی نیست که صندوق‌ها خارج می‌شود». بسیاری این صحبت اوباما را چراغ سبز دولت آمریکا برای دخالت ارتش و برکناری مرسی می‌دانند.

• رئیس‌جمهور روسیه با اشاره به تحولات اخیر مصر تأکید کرد: در صورتی که ملت این کشور از خشونت اجتناب نکنند، مصر به پرتگاه جنگ داخلی سقوط خواهد کرد.
به گزارش شبکه خبری «روسیا الیوم»، "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه در نشست خبری مشترک با "نور سلطان نظربایف" رئیس جمهور قزاقستان تأکید کرد که متأسفانه در سوریه جنگ داخلی جریان دارد.
وی با اشاره به تحولات اخیر مصر و درگیری‌های خیابانی حامیان "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده با ارتش مصر گفت: مصر در آستانه جنگ داخلی قرار گرفته است و ملت مصر باید از این مسئله دوری کنند.
پیشتر نیز "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه تأکید کرده بود که موضع مسکو در قبال خواسته‌های قانونی مردم مصر ثابت است و از آن حمایت می‌کند تا این کشور بتواند با تجدد دموکراسی زندگی بهتری برای مردم خود فراهم کند.
بعد از اعلام نقشه راه آینده مصر از سوی ارتش در چند روز گذشته و خشم حامیان مرسی، مسکو همه شهروندان مصری را به خویشتن داری دعوت کرده بود.

• سخنگوي وزارت خارجه مصر به موضع اخير وزارت خارجه ايران نسبت به تحولات اين كشور واكنش نشان داد.
به گزارش پايگاه خبري «الشرق»، "بدر عبدالعاطي" سخنگوي وزارت خارجه مصر موضع وزارت خارجه ايران را در قبال تحولات مصر رد كرد و آن را دخالت در امور داخلي كشور خود تلقي كرد.
پيشتر "عباس عراقچي" سخنگوي وزارت خارجه ايران در گفتگو با يك خبرگزاري ايراني تأكيد كرده بود كه تهران دموكراسي خياباني را روش خوبي نمي‌داند و جمهوري اسلامي تحولات اخير مصر كه منجر به بركناري مرسي شد را شكست بيداري اسلامي نمي‌داند.
معاون وزير امور خارجه تاكيد كرد: دخالت نيروهاي نظامي در مسائل سياسي و تغيير دولت هايي را كه براساس انتخابات به قدرت رسيده اند، كار شايسته اي نمي دانيم

• رئیس دفتر سابق "علی عبدالله صالح" رئیس جمهوری پیشین یمن تاکید کرد تجربه مصر و سقوط حکومت اخوانی‌ها در این کشور تمام بازی‌های سیاسی منطقه از جمله یمن را تغییر خواهد داد.
"احمد الصوفی"، رئیس دفتر سابق علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری سابق افزود: آنچه در مصر روی می‌دهد، امری بسیاری طبیعی است و ممکن است، در هر کشور دیگری که دارای ملتی ریشه‌دار در تاریخ همچون ملت مصر است، روی دهد.
الصوفی در ادامه افزود: طی مرحله انقلاب 25 ژانویه مردم مصر آرا خود را به جماعت اخوان المسلمین دادند و این جریان که طی هشتاد سال گذشته همواره تحت سرکوب بوده، را بر دیگر جریان‌های سیاسی مصر ترجیح دادند تا میزان مصداقیت و التزام و تعهد این جماعت به تعهدات اجتماعی مانند قانون اساسی و دیگر قوانین مصر و ارزش‌های اجتماعی را بیازمایند، اما اخوانی‌ها اقدام به لغو قانون اساسی این کشور کردند که در برابر آن سوگند یاد کرده بودند و این اقدامی به معنای تجاوز و تعدی به یکی از ارکانی بود که رابطه میان جماعت اخوان المسلمین با جامعه مصر را سازماندهی و تنظیم می‌کرد.
رئیس دفتر سابق علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری برکنار شده یمن گفت: لغو بیانیه قانون اساسی از سوی "محمد مرسی"، رئیس جمهوری مصر به معنای لغو سوگند ریاست جمهوری از سوی مرسی و نتایج انتخاباتی بود که مرسی به واسطه آن به پیروزی رسیده بود.
الصوفی افزود: اخوان‌المسلمین تلاش کرد تا بر جامعه مصر تسلط پیدا کند و با تغییر ارزش‌های حاکم بر جامعه مصر، ارزش‌های مورد نظر خود را بر این جامعه تحمیل کند و در این راه تلاش کردند تا بر دستگاه قضا، رسانه‌ها، مطبوعات و فرهنگ مصر تسلط یابند.
وی گفت: این موضوع در خصوص مجلس شورا و نمایندگان و تدوین قانون اساسی جدید مصر بر اساس معیارها و مقیاس ‌های آن ها نیز نمود پیدا می‌کرد تا پس از آن اقدام به فروش اوراق بهادار بانک‌های خود به قطر کنند و طرح اجاره دادن کانال سوئز را بدهد. در واقع اخوانی‌ها هرآنچه می‌خواستند، برای قطر بود که حمایت‌ مالی گسترده‌ای برای پیروزی اخوانی‌ها در انتخابات به عمل آورده بود و تمام این ها به معنای از بین بردن و زیر پا گذاشتن منافع مردم مصر بود.
اما در خصوص اینکه آیا اخوانی‌های یمن دارای همین گرایشات یکه‌تازانه در یمن هستند، یا خیر، الصوفی گفت: اخوانی‌های یمن هم اکنون 85 درصد از گفت‌وگوهای مشترک را به خود اختصاص می‌دهند که طرف اصلی در طرح شورای همکاری است و این موجب بروز نگرانی‌هایی در حزب «الناصری» و «سوسیالستی» شده است. چون این دو حزب از این بیم دارند، مبادا اخوانی‌های یمن امتیازاتی به دست آورند که این دو حزب به دست نیاورند.
رئیس دفتر سابق علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری برکنار شده یمن تاکید کرد که تجربه مصر تمام بازی‌های سیاسی در سراسر منطقه را تغییر خواهد داد و یمن از جمله اولین کشورهای منطقه است که چه به صورت مثبت و چه به صورت منفی از این تغییر و تحولات جاری در عرصه مصر تاثیر خواهد پذیرفت.
وی تاکید کرد که یکی از نتایج سقوط اخوانی‌ها در مصر، افول قدرت و نفوذ شاخه‌های دیگر این جماعت در کشورهای دیگر از جمله کشورهای منطقه خواهد بود.
درباره بیم و هراس‌های تل‌آویو و واشنگتن پس از سقوط محمد مرسی و اخوان المسلمین در سوریه نیز الصوفی گفت: بدون تردید رژيم صهيونيستي هم‌پیمان مهمی را از دست داد. چون اين رژيم در زمان محمد مرسی و اخوانی‌ها موفق به تضمین عدم شلیک حتی یک موشک از جانب حماس به سمت سرزمين هاي اشغالي شده بود و این امتیاز بزرگی است که اين رژيم نمی‌تواند به راحتی آن را به دست آورد.

• شبکه خبری راشا تودی به نقل از منابع آگاه خبر داد که فعالیت‌های کنسولگری سوریه در قاهره از سر گرفته شده است.
به گزارش شبکه خبری «راشا تودی»، به نقل از منابع آگاه گزارش داد که فعالیت‌های کنسولگری سوریه در قاهره از سر گرفته شد.
پیشتر "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر در نشست موسوم به «یاری سوریه» گفته بود مصر تصمیم گرفته که تمامی روابط خود با نظام کنونی سوریه را قطع و سفارت سوریه در قاهره را تعطیل و کاردار مصر در دمشق را احضار نماید.
بخش کنسولگری سفارت سوریه در مصر تأکید کرد که امروز فعالیت‌های خود را برای دریافت درخواست‌های شهروندان مصری و اتباع سوریه در مصر آغاز کرده است.
این تصمیم تنها بعد از گذشت سه روز از برکناری محمد مرسی از سوی ارتش صورت گرفته است و به نظر می‌رسد مقامات جدید قاهره در اجرایی کردن تصمیم مرسی برای قطع رابطه با دمشق تجدید نظر کنند.
هنوز مقامات مصری در این زمینه واکنشی نشان نداده اند.

• مسئولان مصری یکشنبه (92.04.16) برای سومین روز متوالی، گذرگاه رفح واقع در مرز مصر و نوار غزه را تعطیل کرده‌اند.
به گزارش الاهرام، گذرگاه مرزی رفح برای سومین روز متوالی به روی مسافران غزه بسته است.
دولت منتخب فلسطین در غزه در این باره گفت که گذرگاه رفح برای سومین روز متوالی تعطیل است و هیچ اطلاعی درباره زمان مشخص بازگشایی این گذرگاه نداریم. از سوی دیگر نیروهای ارتش مصر به تخریب تعدادی از تونل‌های واقع در مقابل حی البرازیل در شرق استان رفح در جنوب نوار غزه ادامه می‌دهند.
نیروهای ارتش مصر و خودروهای زرهی آن از دو هفته پیش در امتداد نوار مرزی بین نوار غزه و مصر مستقر شده‌اند.
مسئولان مصری به دنبال حوادث چند روز گذشته در مصر پس از برکناری مرسی، از روز جمعه گذرگاه مرزی رفح را تعطیل کرده‌اند.
در همین رابطه گروه‌های فلسطینی روز گذشته طی نشستی در غزه از مسئولان مصر خواستند تا فعالیت گذرگاه مرزی رفح تحت تاثیر تحولات مصر قرار نگیرد.

• حوادث یک هفته گذشته در مصر و اوضاع داخلی آن، تاثیرات منفی بر بخش حمل و نقل زمینی و دریایی ترکیه به کشور های عربی و بالعکس داشته است.
خبرگزاری آناتولی ترکیه به نقل از "حمید شانفرده" رئیس انجمن بین‌المللی کامیون‌داران گفت: کامیون‌داران در شهر هاتای واقع در جنوب ترکیه به خصوص آن هایی که با خط حمل و نقل سیستم RO-RO فعالیت می‌کنند، طی هفته گذشته تحت تاثیرات منفی حوادث مصر بوده‌اند.
وی افزود که حدود 300 کامیون در بندر اسکندرون ترکیه در سواحل دریای مدیترانه منتظر هستند و 132 کامیون نیز در بند پورسعید با محموله کالاهایی از کشورهای عربی، منتظر حرکت به سمت ترکیه هستند.
از سوی دیگر "احمد یوموشاک" یکی از مدیران شرکت‌های باربری در شهر الریحانیه از توابع ایالت هاتای نیز اظهار داشت که توقف فعالیت در گذرگاه باب الهوا واقع در بین ترکیه و سوریه باعث شده است که آن ها از جاده جایگزین یعنی خط انتقال دریایی با سیستم RO-RO استفاده نمایند که از طریق آن کامیون‌ها با کشتی‌های بزرگ باربری از ترکیه انتقال داده می‌شود و محموله‌های خود را در بنادر مصر تخلیه می‌کنند و پس از آن راننده‌های کامیون‌ها مسیر خود را از طریق زمینی ادامه می‌دهند.
یوموشاک تصریح کرد که راه جایگزین طولانی‌ترین و پر مشقت‌ترین راه است اما حوادث جاری مصر نیز باعث توقف کامل این حمل و نقل شده است که همین امر باعث فاسد شدن بسیاری از کالاها خواهد شد بویژه اینکه برخی از کامیون‌ها حامل سبزیجات و میوه‌های تازه هستند.

 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶