وقایع مهم مغرب عربی از تاریخ 13/7/95 تا 19/7/95
تونس
• تونس میزان رشد اقتصادی خود را از 2،5 به 1.5 درصد کاهش داد.
"لمیاء الزّریبی"(وزیر دارایی تونس) روز چهارشنبه (14/7/95)گفت: کشورش انتظارات رشد اقتصادی را که براساس ارزیابی های گذشته 2.5 درصد بوده، به دلیل مشکلات در بخش فسفات این کشور در پی اعتراض کارگران این بخش رخ داد، به رقم 1.5 درصد کاهش داده است. به گزارش روز چهارشنبه رویترز، الزریبی به خبرنگاران گفت که براساس قانون تکمیلی بودجه سال 2016 رشد کشور حدود 1.5 درصد خواهد بود که این میزان رشد به دلیل کاهش فعالیت های اقتصادی بسیاری از بخش ها از جمله بخش تولید فسفات در کشور است. براساس این گزارش، میانگین رشد اقتصادی تونس در سال گذشته میلادی تنها حدود 0.8 درصد بوده است. صادرات تونس در زمینه فسفات به دلیل اعتراضات جوانان بیکاری صورت گرفت که خواهان شغل بودند و این امر خسارت های زیادی بالغ بر دهها میلیون دلار به این بخش وارد کرده است. براساس اعلام وزارت انرژی تونس، این کشور در سال 2010 حدود 8 میلیون و 260 هزار تن فسفات تولید کرد، اما این میزان پس از انقلاب سال (1390)2011 این کشور به شدت کاهش یافت. میزان تولید فسفات تونس در سال گذشته میلادی به 4 میلیون رسید و این میزان در شش ماه نخست سال میلادی جاری حدود 1میلیون و860 هزار تن بوده است. این درحالی است که یوسف الشاهد نخست وزیر تونس هفته گذشته به رویترز گفته بود که رشد اقتصادی امسال کشور به کمک بسته های اصلاحات بالغ بر سه درصد خواهد بود. رویدادهای موسوم به بهار عربی که از تونس کلید خورد و سرنگونی حکومت زین العابدین بن علی و نیز حمله تروریستی سال گذشته به تفرجگاه ساحلی سوسه در26 ژوئن (5 تیر94) که در جریان آن 38 انگلیسی کشته شدند، ضربه بزرگی را به صنعت گردشگری تونس وارد کرد که هشت درصد تولید ملی این کشور را تشکیل می دهد. این حمله سه ماه پس از تیراندازی مهاجمان در موزه ملی باردو در تاریخ 18 مارس 2015 (27 اسفند 93) در پایتخت تونس رخ داد که در جریان آن نیز 21 گردشگر کشته شدند. گروه تروریستی داعش مسئولیت هر دو حمله را بر عهده گرفت.
الجزایر
•استاد مسلمان الجزایری رئیس دانشگاه رایرسون کانادا شد.
"محمد لاشمی"( استاد مسلمان الجزایری) به عنوان رئیس دانشگاه رایرسون RYERSONدر تورنتو کانادا کار خود را آغاز کرد. به گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه تورنتو استار، لاشمی که انتصاب او در ماه مارس گذشته اعلام شده بود، بعدازظهر روز جمعه(9/7/95) گذشته در یک مراسم رسمی در مرکز شهر تورنتو ریاست این دانشگاه را عهده دار شد. دانشگاه رایرسون در بیانیه ای این انتصاب را رویدادی بسیار مهم برای دانشگاه توصیف کرد. لاشمی در سال (1377)1998 کار خود را در این دانشگاه در رشته مهندسی و معماری شهری آغاز کرد و در زمان انتصاب سمت معاونت دانشگاه را بر عهده داشت. لاشمی در سمت ریاست این دانشگاه جانشین شلدون لوی شد که در ماه دسامبر (1394)2015 این دانشگاه را ترک کرد و سمت معاون وزیر آموزش عالی کانادا را بر عهده گرفت. این استاد دانشگاه برنده جوایز تدریس، استادی و تحقیقاتی بوده است و بیشتر به خاطر تحقیقات پیشگامانه در مواد با عملکرد بالا و فن آوری های پیشرفته برای کاهش اثرات سازه ای ساخته شده بر روی محیط زیست شناخته شده می باشد. نخست وزیر کانادا نیز پیام تبریکی پس از انتصاب او ارسال کرد. این استاد مسلمان در سخنرانی مراسم انتصابش گفت: من قصد دارم کاری کنم که این دانشگاه به مکانی برای انتخاب متفکران خلاق و اصیل، نوآوران، آرمان گرایان و عملگرایان تبدیل شود. دانشگاه رایرسون یکی از دانشگاه های ممتاز کانادا در زمینه نوآوری و آموزش حرفه ای محسوب می شود.
• الجزایر دروازه ورود ایران به آفریقا؛ همکاریهای الجزیره-تهران به نفع امت اسلام است.
کارشناسان سیاسی الجزایر معتقدند روابط حال حاضر الجزایر و ایران در بهترین مرحله خود به سر میبرد و دلیل آن هماهنگی مواضع ۲ کشور درباره بسیاری از پروندههای بینالمللی از جمله سوریه، یمن و ائتلاف علیه تروریسم است. گعبدالعالی رزاق"( استاد علوم سیاسی دانشگاه الجزائر) اظهار داشت: روابط حال حاضر الجزایر و ایران در بهترین مرحله خود به سر میبرد و دلیل آن هماهنگی مواضع و دیدگاههای 2 کشور درباره بسیاری از پروندههای بینالمللی و منطقهای از جمله مسأله سوریه، یمن و ائتلاف علیه تروریسم است. رزاق تاکید کرد: الجزایر، پیوستن به ائتلاف موسوم به ائتلاف ضد تروریسم به رهبری آمریکا را نپذیرفت همانگونه که حاضر نشد به ائتلاف عربی علیه یمن بپیوندند. استاد الجزایری ادامه داد: الجزیره همچنین روابط رسمی خود با دمشق را حفظ کرد و همه اینها در نزدیکی بیشتر الجزایر و ایران مفید واقع شد. رزاق روابط میان الجزایر و ایران را عمیق توصیف کرد و گفت: سازمانهای امنیتی الجزایر بر همتای ایرانی خود در برخی امور مربوط به مبارزه با تروریسم تکیه میکنند و همین امر برای توصیف سطح اعتماد و دوام روابط بین دو کشور کافی است. رزاق در خصوص تحولات یمن نیز اظهار داشت: آنچه ریاض در یمن انجام میدهد تخریب تاریخ و فرهنگ عربی است و رد مشارکت (الجزائر) در حملات علیه یمن بر اساس اصل اولیه یعنی عدم مداخله نظامی در خارج از مرزهاست؛ چرا که الجزایر با هیچ طائفهای، سر دشمنی ندارد. از سوی دیگر، "فاتح خننو"( تحلیلگر سیاسی الجزائری) نیز در خصوص نزدیکی ایران و الجزایر گفت: نزدیکی میان تهران و الجزایر بر اساس سیاست خارجی دولت الجزایر است که روش متنوعسازی مشارکتهای راهبردی را در پیش گرفته است. وی افزود: الجزایر با هر کشور فعال بینالمللی و منطقهای تعامل برقرار میکند و ایران، وزن خاص خودش را در خاورمیانه دارد، همانگونه که نباید فراموش کرد این الجزایر بود که میزبان آشتی ایران و عراق بود پس مورد توجه است و اینها «اعتمادسازی» بین دو طرف را به وجود میآورد. خننو با بیان اینکه مصالح ملی میتواند به تقویت روابط خارجی الجزایر با دیگر کشورها شود، گفت: الجزایر میتواند مشارکتهایی به ایران ارائه دهد و متقابلا ایران نیز میتواند به الجزایر به ویژه در حوزه هماهنگیهای مربوط به بالا رفتن قیمت نفت و توافق درباره بسیاری از پروندههای منطقهای و بینالمللی کمک کند. وی همکاری اقتصادی ایران و الجزایر را مهم توصیف کرد و گفت: 750 میلیون دلار حجم تبادل تجاری دو طرفه مورد احترام است و از اعتماد متقابل حکایت دارد و چه بسا بهتر از برخی از کشورهای عربی باشند و اینها دلالت بر ارزش مصلحت ملی بین دو کشور دارد. این تحلیلگر در پایان گفت: الجزایر دروازه مهمی در آفریقاست و این کشور روابط مهمی با «اتحادیه آفریقا» دارد و این امر میتواند پلهای اقتصادی با تهران را قویتر کند و در نهایت به توسعه روابط دو جانبه بیانجامد.
• هلاکت 4 تروریست در الجزایر.
وزرات دفاع الجزایر در بیانیه ای از هلاکت 4 تروریست در شهر « ازفون» در استان « تیزی وزو» در شمال این کشور خبر داد. به نقل از خبرگزاری شین هوآ، بیانیه وزرات دفاع الجزایر می افزاید: با تلاش نیروهای نظامی مستقر در مناطق مرزی، مقادیر زیادی سلاح و مهمات در شهر «ازفون» در استان « تیزی وزو» در شمال این کشور از این تروریست ها کشف و ضبط شد. بیانیه وزرات دفاع الجزایر تاکید کرده است که تمام تلاش نیروهای ارتش این کشور با هدف استقرار صلح و ثبات در مناطق مرزی مشترک با لیبی صورت می گیرد. این بیانیه به هویت و نیز وابستگی این تروریست ها به گروه های تروریستی خاص همچنین به جزییات بیشتر از سلاح و مهمات کشف شده از تروریست ها اشاره ای نکرده است. در همین خصوص، روزنامه الخبر الجزایر به نقل از منابع آگاه نوشت: همزمان با حملات هوایی آمریکا علیه تروریست های داعش در شهر سرت لیبی، مرزهای شرقی و جنوبی الجزایر شاهد استقرار گسترده نیروهای نظامی در این منطقه از سوی ارتش، گارد مرزی و ژاندارمری هستند. این منابع که اشاره ای به نامشان نشده است، افزودند: نیروهای ارتش الجزایر در استان های الوادی، ورقله و الیزی تحرکات خود را در شهرک های نزدیک مرزهای لیبی از جمله صحرای تطاوین که گذرگاه گروه های تروریستی به شمار می رود افزایش دادند تا مانع ورود تروریست ها به خاک الجزایر شوند. شاهدان عینی در مناطق مرزی نیز گفتند که شاهد تحرک خودروهای نظامی و پرواز هواپیماهای الجزایری طی دو روز گذشته در این منطقه بودند. بر اساس این گزارش در بهار سال گذشته نیز در پی بمباران مواضع تروریست ها در شهر صبراته لیبی از سوی هواپیماهای آمریکایی ، شماری از تروریست ها به سمت مرزهای الجزایر گریختند. به گفته این منابع، مقام های امنیتی الجزایر با وجود اجرای تدابیر شدید امنیتی در مرزها، نگران هستند که عناصر تروریستی در پی حملات غافگیرکننده آمریکا به مواضع آنها به این کشور نفوذ کنند؛ چرا که با افزایش حملات، داعشی ها مجبور به یافتن پناهگاه های امن در مرزهای مشترک لیبی با الجزایر و تونس می شوند.
• کشته شدن چهار فرد مسلح در الجزاير.
وزارت دفاع الجزاير ، از کشته شدن چهار فرد مسلح در اين کشور خبر داد. وزارت دفاع الجزاير روز جمعه اعلام کرد ، در جهارچوب مبارزه عليه تروريسم ،چهار فرد مسلح در عمليات نظامي در منطقه تيزي اوزو در شرق الجزيره پايتخت الجزاير کشته شدند. وزارت دفاع الجزاير افزود ،در اين عمليات مقداري سلاح و مهمات کشف شد. از سوي ديگر ،نيروهاي ارتش الجزاير روز پنج شنبه نيز طي عملياتي در شهر بغلية (Baghlia) در استان بومرداس (Boumerdès) شمال اين کشور ، يک فرد مسلح را به هلاکت رسانده و مقادير زيادي مهمات و يک قبضه سلاح از وي کشف و ضبط کردند . بر اساس آمار منابع رسمي الجزاير ، از ابتداي سال (1395)2016 بيش از 100 فرد مسلح در عمليات نظامي در اين کشور کشته شد اند. با توجه به اينکه الجزاير همچون کشورهاي همسايه اش از جمله ليبي ، مالي و تونس صحنه نا امني که توسط گروه هاي تروريستي بوجود آمده ، نيست اما اين کشور همچنان براي مقابله با تهديدات احتمالي در حالت آماده باش قرار دارد . الجزاير از زمان وقوع درگيري در تونس و ليبي در سال (1390)2011 و همچنين درگيري از سال (1391)2012 در مالي ، حضور نظامي خود را در مرزها و در راستاي ممانعت از نفوذ احتمالي عناصر تروريستي به اين کشور تقويت کرده است .
• درخواست الجزایر برای انتقال فناوری واکسن سل از ایران.
رئیس سازمان انستیتو پاستور ایران"دکتر مصطفی قانعی" گفت: پاستور الجزایر ، درخواست انتقال تکنولوژی واکسن ب ث ژ (سل) از ایران ، دارد. "دکتر مصطفی قانعی" روز پنجشنبه(15/7/95) با اشاره به این که پاستور الجزایر تکنولوژی تولید واکسن سل ندارد، افزود: مذاکرات اولیه در این خصوص به عمل آمده است و اجلاس منطقه ای 'MATI' در تهران فرصتی مناسب برای پیگیری این موضوع در راستای انعقاد قرارداد است. اجلاس منطقه ای پاستور 'MATI' با حضور کشورهای مراکش، ایران، الجزایر و تونس، آبان ماه در تهران برگزار می شود و از پاستور چین، کره جنوبی و گینه هم برای حضور در این اجلاس دعوت شده است . قانعی ادامه داد: ایران در بین همه پاستورها، تنها پاستوری است که بیشترین فناوری ها را در زمینه تولید واکسن، داروهای نوترکیب، محصول تزریقی و سایر فناوری های حوزه بیوتکتولوژی دارد. قانعی اظهار کرد: ما در انستیتو پاستور در تلاشیم تا دستاوردهای مهم خود را در حوزه سلامت به سایر کشورها عرضه کنیم و در این راستا به همه کشورهای همجوار هم اعلام کردیم که آماده انتقال دستاوردهای این مجموعه از جمله واکسن سل هستیم. وی به درخواست انتقال تکنولوژی سرم پادزهرهای مار و عقرب از تونس اشاره کرد و گفت: تونس فناوری جدیدی در مورد سرم های مار و عقرب در اختیار دارد که ما از آنها درخواست انتقال تکنولوژی کردیم. رئیس سازمان انستیتو پاستور ایران گفت: البته کار سرم سازی در انستیتو رازی صورت می گیرد اما شیوه های آن باید به روز شود و ما با تمام توان در این راستا گام برمی داریم. قانعی اظهار کرد که ما به دنبال این هستیم که آخرین شیوه های تولید واکسن با کمترین هزینه، بیشترین بهره وری و کمترین عارضه را تهیه و در اختیار بیماران قرار دهیم.
مراکش
• نابودی یک باند 10 نفره دختران داعشی.
مقامات مسوول در مغرب اعلام کردند :یک باند 10 نفره دختران داعشی را که قصد انجام عملیات انتحاری داشتند، دستگیر شده اند. به گزارش آناتولی وزارت کشور مغرب دوشنبه طی بیانیه ای با اعلام این خبر افزود: این باند برای انجام عملیات تروریستی در تاسیسات زیربنایی تعدادی از شهرهای کشور برنامه ریزی کرده بودند. براساس این بیانیه، دفتر مرکزی تحقیقات قضایی وابسته به تشکیلات امنیتی امروز موفق شد با شناسایی این باند، طرح ادغام زنان و جذب آنان به تشکیلات تروریستی داعش را در مغرب خنثی کند. این دختران در شهرهای قنیطره، سلا، سیدی الطیبی ،سیدی سلیمان و طنجه(در شمال ) وطانطان و اولادتایمه و زاکوره در جنوب فعالیت داشتند. این بیانیه می افزاید: در عملیات شناسایی و دستگیری اعضای این باند همچنین مواد شیمیایی نیز کشف وضبط شد که احتمالا برای ساختن بمب مورد استفاده قرار می گرفت. دختران عضو این باند با البغدادی اعلام بیعت کرده و خود را برای اجرای برنامه های خونین مورد نظر وی وقف کرده بودند. این دختران تلاش کرده بودند، مواد و ابزاری را که برای ساختن بمب های کنار جاده ای و ضد خودرو کاربرد دارند بدست بیاورند و از این مواد برای منفجر کردن تاسیسات زیربنایی کشور استفاده کنند. این دختران پس از انجام بازجویی ها تحویل مقامات قضایی می شوند. براساس آمار وزارت کشور مغرب از سال2002(1381) تا پایان تیرماه امسال 159 باند تروریستی شناسایی و دستگیر شده اند که 38 باند از 2013(1392) تا کنون بوده است. این دختران فعالیت های خود را باهماهنگی افراد واحد عملیات خارجی داعش در عراق و سوریه انجام می دادند و برخی از این دختران نیز موظف به عضو گیری برای واحدهای رزمی داعش از میان دختران وزنان شده بودند.
• مغرب از تحرک کشورهای عربی درباره مسئله فلسطین خبر داد
." احمد التازی"( مدیر امور عربی وزارت خارجه مغرب )شامگاه سه شنبه (12/7/95)ضمن تاکید بر اهمیت تحرک عربی برای حمایت از مسئله فلسطین، از آغاز ظهور تحرک جدید کشورهای عربی در شورای امنیت برای حمایت از مردم فلسطین خبر داد. به نقل از پایگاه خبری وفا فلسطین، تازی در حاشیه شرکت خود در فعالیت های کمیته چهارگانه عربی که به منظور تحرک کشورهای عربی در پایان دادن به اشغالگری اسرائیل آغاز شده بود، بر ضرورت تداوم تلاش کشورهای عربی تاکید کرد و افزود: باید به اسرائیل فشار آورد تا به قطعنامه های بین المللی پایبند باشد و به اشغالگری سرزمین فلسطین پایان داده و خاک این سرزمین را به صاحبان اصلی آن که مردم فلسطین است، بازگرداند. مسئول امور عربی وزارات خارجه مغرب تاکید کرد: این کمیته اکنون تشکیل سازمانی برای تحرک کشورهای عربی در شورای امنیت برای حمایت از مردم فلسطین را آغاز کرده است. تازی تاکید کرد: این کمیته گروه کشورهای عربی در سازمان ملل متحد را مکلف به آغاز رایزنی هایی در راستای پایان دادن به اشغالگری صهیونیست ها و نیز پایان دادن عملیات شهرک سازی در سرزمین های اشغالی، خواهد کرد. مسئول امور عربی وزارات خارجه مغرب نسبت به خطر آفرینی عملیات شهرک نشینی از سوی صهیونیست ها هشدار داد و افزود: که این موضوع دارای حساسیت زیادی است، چرا که هر عملیات صلحی در خاورمیانه را نابود می کند. در تازه ترین تحولات سرزمین های اشغالی، اداره اوقاف فلسطین اعلام کرد که دهها شهرک نشین صهیونیست امروز (سه شنبه13/7/95) بار دیگر با حمایت نظامیان رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی یورش بردند. اظهارات مقام مسئول وزیر خارجه مغربی درحالی مطرح می شود، که شمار زیادی از سران کشورهای عربی در مراسم تدفین" شیمون پرز" شرکت کرده و گروه دیگری نیز تاسف خود را نسبت به مرگ وی تقدیم مقام های رژیم صهیونیستی کردند.
• وعده انتخاباتی نخست وزیر مغرب: اصلاحات اقتصادی اجرا می کنم.
"عبدالاله بنکران"( نخست وزیر مغرب) وعده داد که در صورت پیروزی حزبش در انتخابات پارلمانی روز جمعه، اصلاحات اقتصادی در این کشور اجرا می کند. به گزارش خبرگزاری رویترز، انتخابات روز جمعه 7 اکتبر (16 مهر) دومین انتخابات پارلمانی مغرب از زمان کناره گیری شاه این کشور از برخی اختیاراتش و واگذاری آن ها به کابینه مغرب در سال 2011(1390) است؛ این اقدامات برای فرونشاندن تظاهرات بهار عربی و تحت عنوان اصلاحات قانون اساسی این کشور انجام شد. هیچ حزبی در مغرب حاکمیت" محمد ششم"( شاه این کشور) را به چالش نمی کشد اما حزب اسلامگرای توسعه و عدالت بنکران می کوشد تا جای پای خود را در نظام پادشاهی مشروطه این کشور در مقابل رقبایی که به گفته تحلیلگران به کاخ نزدیکترند، محکم کند. حزب حاکم بنکران به خاطر مواضع ضد فسادش در میان مغربی ها محبوب است و این حزب برنامه ریاضتی در زمینه بازبینی هزینه های عمومی را نیز به اجرا گذاشته است. بنکران در مصاحبه با رویترز گفت: اصلاحات مربوط به یارانه گاز پخت و پز، که بسیاری از خانوارها را تحت تاثیر قرار داده است، اجتناب ناپذیر بود اما به خاطر حمایت از قشر فقیر نباید به صورت کامل برداشته شود. وی همچنین اضافه کرد که می توان از کمک هزینه آب و برق نیز برای قشر فقیر جامعه استفاده کرد. وی افزود: یکی از اصلاحاتی که در نخستین دوره نخست وزیری ام نتوانستم اجرا کنم، تخصیص دوباره بخشی از بودجه ای بود که در گذشته برای یارانه قشر فقیر اختصاص داشت. مغرب به خاطر کنترل هزینه های عمومی و نظام یارانه رفاهی که سالهاست منطقه را درگیر کرده، بیش از همسایگانش مورد تحسین وام دهندگان قرار گرفته است. دولت مغرب اخیرا طرحی را ارائه کرد که به موجب آن سن بازنشستگی و سهم مقرری کارکنان را افزایش داد. پیش از آن نیز کاهش استخدام های بخش دولتی اجرا شده بود. کاهش استخدام های دولتی و قطع یارانه ها و دیگر مزایایی که شهروندان مغربی سال ها از آن برخوردار بودند باعث شد که این کشور در سال جاری میلادی شاهد اعتراض و اعتصاب های متعدد باشد. نخست وزیر مغرب تصریح کرد که در نظر دارد کاهش یارانه ها و تخصیص بودجه آن به گونه ای صورت گیرد که قشر ضعیف بهای گاز را به قیمت کنونی یا حتی کمتر بپردازد. به گفته بنکران، بودجه یارانه ها برای سال آینده در دست بررسی است اما به احتمال زیاد از رقم 15 میلیارد درهم (یک میلیارد و 550 میلیون دلار) سال جاری کمتر و نزدیک به 12 میلیارد درهم خواهد بود. بر خلاف تونس، مصر و لیبی که حکومت هایشان در جریان قیام بهار عربی در سال 2011(1390) سرنگون شد، شاه مغرب توانست با اصلاحات قانون اساسی، افزایش هزنیه های عمومی و تشدید تدابیر امنیتی از تبعات این قیام نجات پیدا کند. شاه در مغرب همچنان قدرت برتر را دارد و شورای قضایی، بیشتر آژانس های امنیتی، نهادهای مذهبی و شورای وزیران که مسئولیت تایید قوانین را دارند، تحت کنترل وی هستند. تحلیلگران معتقدند که حزب حاکم در رقابت با حزب اصالت و مدرنیته که موسسش اکنون مشاور دربار است، شانس بیشتری برای پیروزی دارد. با این حال نظام انتخابات مغرب به گونه ای است که هیچ حزب واحدی نمی تواند پیروز مطلق باشد و باید برای تشکیل ائتلاف وارد مذاکره شود.
• میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی مغرب 43 درصد اعلام شد.
وزارت کشور مغرب با اعلام پایان مهلت رای گیری مربوط به انتخابات پارلمانی خاطرنشان کرد که 43 درصد از افراد واجد شرایط رای دادن در انتخابات شرکت کرده اند. به نقل از شبکه خبری المیادین، وزارت کشور مغرب جمعه شب(16/7/95) با اعلام این مطلب افزود: شکایاتی از سوی برخی حوزه های رای گیری در باره اخلال در روند انتخابات دریافت شده است. اغلب شکایت ها در چارچوب اختلافات میان احزاب رقیت است. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که تحقیقات در این زمنیه از سوی دستگاه قضایی آغاز شده است. وزارت کشور مغرب شکایات را مربوط به دادن رشوه در برخی مناطق و اعمال فشار بر ناظران انتخاباتی وابسته به احزاب دانست. مردم مغرب روز جمعه(16/7/95) برای انتخاب 395نماینده خود پای صندوق های رای رفتند. بر اساس اعلام رسانه های خبری، این انتخابات، سرنوشت نخست وزیر آینده این کشور را تعیین خواهد کرد. پیشتر اعلام شده بود که حدود 100ناظر بین المللی با حضور در شعب اخذ رای بر روند برگزاری و شمارش آرا نظارت خواهند داشت. کارشناسان سیاسی بر این باورند که انتخابات روز جمعه(16/7/95) مغرب، تاثیر زیادی بر روند تحولات سیاسی منطقه و نیز آینده اقتصادی این کشور خواهد داشت. بر اساس این گزارش، این در حالی است که صدها تن از شهروندان مغرب در روزهای اخیر در اعتراض به سیاست های حزب حاکم عدالت و توسعه در خیابان های کازابلانکا (دارالبیضاء) تظاهرات کردند. اعتراض به عملکرد "عبد الله بنکیران"( نخست وزیر این کشور) و انتقادات اجتماعی و سیاسی نسبت به عملکرد حزب عدالت و توسعه اخیرا بالا گرفته است.
• حزب عدالت و توسعه پیشتاز انتخابات پارلمانی در مغرب.
خبرگزاری رویترز با اشاره به نتایج اولیه انتخابات پارلمانی مغرب، از پیشتاز بودن حزب عدالت و توسعه خبرداد. وزیر کشور مغرب بامداد شنبه(17/7/95) گفت: حزب اسلامی عدالت و توسعه در انتخابات پارلمانی در کشور پیشتاز است. "محمد حصاد" افزود: حزب عدالت و توسعه توانسته است 99 کرسی و حزب رقیب آن یعنی حزب اصالت و تجدد نیز 80 کرسی از مجموع 395 کرسی مجلس را به دست آورد. در این بین حزب محافظه کار استقلال نیز 31 کرسی را از آن خود کرده است. وزیر کشور مغرب گفت: شمارش آرا برای 90 کرسی ویژه زنان و جوانان ادامه دارد. وی خاطرنشان کرد که نتایج بدست آمده حاصل شمارش بیس از 90 درصد آرا می باشد. به موجب نظام انتخاباتی در مغرب یک حزب به تنهایی نمی تواند اکثریت قاطع را در انتخابات پارلمانی به دست آورد، از این رو حزب پیروز باید دولت ائتلافی تشکیل دهد. این در حالی است که میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی مغرب 43 درصد اعلام شده است. انتخابات پارلمانی که روز گذشته(16/7/95) برگزار شد، سرنوشت نخست وزیر آینده این کشور را تعیین خواهد کرد. پیشتر اعلام شده بود که حدود 100 ناظر بین المللی با حضور در شعب اخذ رای بر روند برگزاری و شمارش آرا نظارت خواهند داشت. کارشناسان سیاسی بر این باورند که انتخابات روز جمعه(16/7/95) مغرب، تاثیر زیادی بر روند تحولات سیاسی منطقه و نیز آینده اقتصادی این کشور خواهد داشت. بر اساس این گزارش، این در حالی است که صدها تن از شهروندان مغرب در روزهای اخیر در اعتراض به سیاست های حزب حاکم عدالت و توسعه در خیابان های کازابلانکا (دارالبیضاء) تظاهرات کردند. اعتراض به عملکرد «عبد الله بنکیران» نخست وزیر این کشور و انتقادات اجتماعی و سیاسی نسبت به عملکرد حزب عدالت و توسعه اخیرا بالا گرفته است.
• انتخابات پارلمانی مغرب و چشم انداز سیاسی و اقتصادی پیش رو-حمید اوضح( نویسنده مقاله)
انتخابات حساس پارلمانی مغرب روز جمعه (16 مهرماه )با حضور گسترده مردم این کشور برگزار شد و بر اساس اعلام وزارت کشور مغرب و پایان شمارش آرا انتخاباتی، حزب اسلامگرای "عدالت و توسعه" توانست اکثریت کرسی های پارلمان این کشور را تصاحب کند. با نگاهی گذرا به آرایش سیاسی احزاب فعال در این کشور پس از انتخابات برگزار شده، می توان مختصات سیاسی این کشور شمال غربی قاره آفریقا را ترسیم و مورد ارزیابی قرار داد. انتخابات پارلمانی مغرب در موعد مقرر و با حضور وسیع ناظران داخلی و بین المللی دیروز /16 مهرماه/ برگزار شد. از سوم مارس 1956 و استقلال مغرب، این دهمین انتخابات پارلمانی در این کشور است که به صورت سراسری برگزار می شود. این انتخابات در روز جمعه (16/7/95)در حالی با حضور چند میلیون نفر از واجدین شرایط برگزار شد که ناظران سیاسی بر حساسیت زیاد این انتخابات تاکید و اعلام کرده بودند که اهمیت انتخابات مغرب در حدی است که سرنوشت نخست وزیر آینده این کشور از میان آرای این انتخابات مشخص خواهد شد. نامزدهای انتخاباتی از بیش از 30 حزب سیاسی فعال در این انتخابات به رقابت تنگاتنگ پرداختند که در نهایت و بر اساس اعلام رسمی، حزب اسلامگرای «عدالت و توسعه» توانست 125 کرسی و حزب رقیب آن یعنی حزب «اصالت و تجدد» نیز که ارتباط نزدیکی با پادشاه مغرب دارد و حزب رقیب نخست وزیر نیز محسوب می شود، 102کرسی از مجموع 395 کرسی مجلس مغرب را به دست آورد. افزون برآن، حزب محافظه کار «استقلال» نیز 46 کرسی، حزب « تجمع الوطنی» 37 کرسی و «حرکة الشعبیة» 27 کرسی را از آن خود کردند. آنچه که برای بررسی صحنه سیاسی این کشور در آینده این کشور دارای اهمیت است، ارزیابی هویت و ساختار فکری و سیاسی احزاب پیروز در این انتخابات است تا از این رهگذر، تحولات سیاسی آینده این کشور مهم قاره آفریقا را مورد بررسی دقیق تری قرار داد. الف) حزب اسلامگرای «عدالت و توسعه» به رهبری عبدالاله بنکران نخست وزیر مغرب که با سیاست های میانه رو شناخته می شود، می کوشد تا موقعیت سیاسی خود را در نظام پادشاهی این کشور در مقابل رقبای داخلی خود تثبیت کند. حزب حاکم بنکران که به علت مبارزه با فسادهای اقتصادی و ناهنجاری های اقتصادی در میان مردم مغرب محبوب می باشد اکنون با انتقادات اجتماعی و سیاسی نسبت به عملکرد داخلی و خارجی خود از سوی برخی نهادهای سیاسی و اجتماعی این کشور مواجه است. این حزب یک برنامه ریاضتی در زمینه کاهش هزینه های عمومی را نیز به اجرا گذاشته است که البته از دید کارشناسان، موفق نبوده است. پیروزی این حزب در انتخابات روز جمعه، این پیام را داشت که سیاست اقتصادی نخست وزیر همچنان ادامه خواهد داشت و اصلاحات اقتصادی مورد نظر بنکران اجرایی خواهد شد. بنابراین اقتصاد داخلی این کشور و ساختار نهادهای اقتصادی خرد و کلان این کشور با تغییرات نسبی مواجه خواهد شد. در عرصه سیاسی، اما، نگاه میانه رو نمایندگان این حزب به قوت خود باقی خواهد ماند. ب) حزب اصالت و تجدد به عنوان یک نهاد سیاسی نزدیک کاخ سلطنتی مغرب به شمار می رود، اما 'الیاس العمری' (رئیس فراکسیون مخالف پارلمان) این کشور، هر گونه ارتباط غیرمعمول حزبش با پادشاهی این کشور را رد کرده است. این حزب اقلیت پارلمان آینده این کشور را تشکسی خواهد داد و با نگاه غربگرای خود خواهد کوشید صحنه سیاسی و اقتصادی مغرب را به سمت وابستگی شدید به کشورهای غربی و مخالفت با سیاست های میانه رو حزب حاکم هدایت کند. به هر روی، کارشناسان سیاسی پیش بینی کرده اند با پیروزی نسبی این حزب در انتخابات روز جمعه، تنش های داخلی و حزبی در عرصه سیاست داخلی افزایش یابد. ج) حضور احزاب کم تاثیر و خنثی مانند حزب محافظه کار «استقلال»، حزب « تجمع الوطنی» و «حرکة الشعبیة» اگرچه نشان از تغییرات محسوس در بافت سیاسی و اجتماعی این کشور است، اما به دلیل ساختار سیاسی و نیز وجود نهاد های گوناگون قدرت در این کشور، تاثیر زیادی بر روند آینده سیاسی و اقتصادی این کشور نخواهد گذاشت. کارشناسان بر این باورند وجود این احزاب به مانند یک کاتالیزور سیاسی برای گذار از شرایط موجود و تثبیت آینده سیاسی مورد نظر پادشاه این کشور ضروری است بدون اینکه این دسته از احزاب در ماهیت خود تاثیر چندانی در روند تحولات سیاسی این کشور باقی بگذارند. بر اساس آنچه گفته شد، انتظار می رود مغرب پس از انتخابات پارلمانی که با مشکلات اقتصادی گوناگونی از جمله نرخ بالای بیکاری جوانان، رشد بدهی های داخلی و خارجی، افزایش مخالفت های داخلی و نیز تهدیدات تروریستی مواجه است، از لحاظ اقتصاد داخلی شاهد تغییرات جزیی باشد اما از لحاظ سیاسی، سیاست های میانه رو حزب حاکم به رهبری عبدالاله بنکران نخست وزیر این کشور تداوم خواهد داشت. در حال حاضر و با پیروزی حزب اسلامگرای «عدالت و توسعه»، اکنون همه نگاه ها به "عبدالاله بنکران "(نخست وزیر )این کشور تمرکز پیدا کرده است. او وعده داده است که در صورت پیروزی حزبش در انتخابات پارلمانی روز جمعه، اصلاحات اقتصادی در این کشور اجرا می کند و بسیاری از قوانین داخلی را در جهت حل مشکلات داخلی مردم تغییر خواهد داد. ناظران سیاسی براین باورند که اگرچه اقبال عمومی مردم به این حزب نشان از رضایت جامعه شهری این کشور از اقدامات انجام شده از سوی نخست وزیر این کشور دارد، اما، همزمان اعلام کرده اند پارلمان این کشور باید با حفظ پویایی سیاسی و مشارکت داخلی خود، مانع از تصویب قوانینی شود که اقتصاد، سیاست، فرهنگ و امنیت این کشور اسلامی آفریقای شمالی را به مخاطره می اندازد.
• مغربی ها سفر عمره را تحریم کردند.
عوارض سنگین 530 دلاری عربستان برای عمره گزاران خارجی و ورود به این کشور، منجر به تحریم سفر عمره از سوی شهروندان کشور مغرب شد. به گزارش روز یکشنبه(18/7/95) پایگاه خبری مغرب الیوم، این تصمیم اتحادیه ملی آژانس های مسافرتی مغرب پس از آن صورت گرفت که سعودی ها مردادماه سال جاری، عوارض سفر حج عمره را به دو هزار ریال عربستان (مبلغی معادل 533 دلار و 5 هزار و 200 درهم مغرب) ، افزایش دادند. اتحادیه آژانس مسافرتی مغرب در جلسه اخیر خود، بیانیه ای را صادر کردند که براساس آن رایزنی با مقام های سعودی برای لغو عوارض جدید، تسریع می شود و این کار با این هدف صورت خواهد گرفت که مسلمانان بتوانند مناسک عمره را بدون هزینه های سنگین به جای آورند. بیانیه مذکور از همه شرکت های گردشگری مغربی دعوت کرده تا سفر به عربستان را تحریم کنند و این عمل را حاوی پیام مهمی برای ریاض دانسته است تا از تصمیم خود مبنی بر افزایش عوارض حج عمره صرف نظر کند. کاهش قیمت نفت و نیز درگیری عربستان در جنگ ها و بحران های منطقه، مردادماه گذشته، شورای وزیران رژیم سعودی را واداشت تا برای مقابله با کاهش درآمدها و تامین کسری بودجه اش، هزینه روادید ورود و خروج به کشور را افزایش دهد. مقرر شده است که هزینه روادید برای کسانی که برای اولین بار به عربستان سفر می کنند دو هزار ریال سعودی (معادل 533.3 دلار) در نظر گرفته شود. سعودی ها همچنین هزینه ترانزیت به عربستان را 300 ریال (80 دلار) و هزینه سفر هر فرد از طریق بنادر عربستان به خارج از کشور را 50 ریال (13.3 دلار) تعیین کردند. کابینه عربستان همچنین هزینه روادید خروج و بازگشت تک سفره و حداکثر دو ماهه را 200 ریال (53.3 دلار) اعلام کرد و هر فرد باید برای هر ماه اقامت اضافه، مبلغ 100 ریال (26.6 دلار) بپردازد. از سوی دیگر، هر فرد موظف خواهد بود که برای روادید چند سفره سه ماهه 500 ریال سعودی (معادل 133.3 دلار) بپردازد، این شخص اگر بخواهد مدت اقامت خود را یک ماه تمدید کند باید برای هر ماه اقامت اضافه 200 دلار (53.3 دلار) پرداخت کند.
|
مطالب دیگر در این بخش | تاریخ انتشار |
۱۳۹۶/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
آفران: تحولات مغربی عربی (178) |
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد |
۱۳۹۲/۸/۱۸ |
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا |
۱۳۹۲/۴/۱۶ |
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۶ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱/۳۱ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۷ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۵ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۵/۹ |
|
۱۳۹۱/۵/۹ |
|
۱۳۹۱/۵/۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۳ |
|
۱۳۹۱/۵/۳ |
|
۱۳۹۱/۵/۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
|
آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود |
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۷ |
|
آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک |
۱۳۹۱/۳/۱۷ |
۱۳۹۱/۳/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
|
آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق |
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
۱۳۹۱/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۹ |
|
۱۳۹۱/۳/۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۶ |
|
۱۳۹۱/۳/۳ |
|
آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی |
۱۳۹۱/۳/۳ |
۱۳۹۱/۳/۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲ |
|
۱۳۹۱/۳/۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۳۰ |
|
آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر |
۱۳۹۱/۲/۳۰ |
۱۳۹۱/۲/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۲/۵ |
|
۱۳۹۱/۲/۴ |
|
۱۳۹۱/۲/۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۲ |
|
۱۳۹۱/۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۱/۷ |
|
۱۳۹۱/۱/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۸ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۳ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۸ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۳ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۸ |
|
۱۳۹۰/۹/۷ |
|
۱۳۹۰/۹/۶ |
|
۱۳۹۰/۹/۵ |
|
۱۳۹۰/۹/۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۱ |
|
۱۳۹۰/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۸/۸ |
|
۱۳۹۰/۸/۳ |
|
۱۳۹۰/۸/۲ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۷/۹ |
|
۱۳۹۰/۷/۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۵ |
|
۱۳۹۰/۷/۳ |
|
۱۳۹۰/۶/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۸ |
|
۱۳۹۰/۶/۷ |
|
۱۳۹۰/۶/۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۵ |
|
۱۳۹۰/۶/۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۵/۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۴ |
|
۱۳۹۰/۵/۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۷ |
|
آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر |
۱۳۹۰/۴/۶ |
۱۳۹۰/۴/۶ |
|
۱۳۹۰/۴/۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۹ |
|
۱۳۹۰/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۱/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۱۲/۱۴ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۶ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۳ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۲۵ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۱۱ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۴ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۹ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۰ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۸ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۶ |
|
۱۳۸۹/۸/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۸/۸ |
|
۱۳۸۹/۸/۱ |
|
۱۳۸۹/۷/۲۴ |
|
۱۳۸۹/۷/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۷/۳ |
|
۱۳۸۹/۶/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۶/۲۱ |
|
۱۳۸۹/۶/۱۳ |
|
۱۳۸۹/۶/۶ |
|
۱۳۸۹/۵/۳۰ |
|
۱۳۸۹/۵/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۵/۱۶ |
|
۱۳۸۹/۵/۹ |
|
۱۳۸۹/۵/۲ |
|
۱۳۸۹/۴/۲۶ |