نگاه آفران > آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۸/۱۱

وقایع مهم آفریقای غیر عربی از تاریخ 20/7/95 تا 26/7/95 

 سومالی

• درگیری ها در سومالی 11 کشته و 50 هزار بی خانمان به جا گذاشت

سازمان ملل اعلام کرد، درگیری های هفته گذشته میان دو منطقه نیمه خودمختار سومالی موجب کشته شدن دست کم 11 نفر و بی خانمان شدن حدود 50 هزار تن شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، نیروهای طرفدار مناطق نیمه خودمختار 'پانتلند' و 'گالمودوگ' در هفته گذشته در شهر 'گالکایو'ی تقسیم شده میان طرفداران این دو منطقه درگیر شدند. دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل در بیانیه ای اعلام کرد، خشونت های مسلحانه باعث بدتر شدن وضعیت انسانی افراد بی خانمان و آواره که در شرایط اسفباری زندگی می کنند، شده است. این بیانیه با استناد به اظهارات مقامات محلی افزود، تا کنون، 11 نفر در این درگیری کشته شده اند. "هریس یوسف باره"( شهردار بخش جنوبی گالکایوی) گفت، در درگیری روز پنجشنبه(22/7/95) سه نفر از اعضای شبه نظامیان گالمودوگ کشته و پنج تن نیز زخمی شدند. وی افزود، منشاء این منازعه به طرح های شبه نظامیان بخش شمالی گالکایوی متحد با پانتلند برای ساخت و ساز در بخش جنوبی شهر برمی گردد. پانتلند خواستار ساخت و ساز در بخش های گالکایوی جنوبی با توسل به زور است. از نظر ما این به معنی تهاجم است و ما آن را نخواهیم پذیرفت. سومالی به مدت 25 سال شاهد جنگ داخلی بود و درگیری میان شبه نظامیان طایفه محور که کنترل بیشتر بخش های کشور را در دست دارند، امری مرسوم و رایج است. گروه تروریستی الشباب در سال 2011(1390) در مواجه با نیروهای مشترک سازمان ملل و اتحادیه آفریقا در سومالی موسوم به 'آمیسوم'، کنترل موگادیشو پایتخت و بخش قابل توجهی از دیگر مواضع خود را در این کشور از دست داد. با این حال این گروه همچنان کنترل بخش بزرگی از مناطق روستایی جنوبی را در دست دارد.

 • تاکید اتحادیه آفریقا بر برقراری امنیت پایدار در سومالی

نیروهای اتحادیه آفریقا در سومالی (آمیسوم) امروز (شنبه 24/7/95) با صدور بیانیه ای بر برقراری امنیت پایدار درهمه مناطق سومالی تاکید کردند. به نقل از خبرگزاری شین هوآ، نیروهای ویژه این اتحادیه با هدف تامین امنیت شهری مناطق این کشور در طول برگزاری انتخابات در منطقه خودمختار «جوبالند»در جنوب سومالی، وظیفه آموزش نیروهای پلیس این کشور را برعهده خواهند گرفت. بر اساس این گزارش، محافظت از حوزه های اخذ رأی و برقراری امنیت در طول فرآیند انتخابات از جمله محورهای اصلی آموزش های عملیاتی آمیسوم عنوان شده است. این در حالی است که انتخابات پارلمانی سومالی همزمان با افزایش تهدیدات گروه تروریستی الشباب تروریستی و برای دومین بار متوالی در سه ماهه اخیر به تعویق افتاد. در همین خصوص، "عمر محمد عبدل" (رئیس کمیسیون انتخابات سومالی) پیشتر تاکید کرده بود: انتخابات ریاست جمهوری در موعد مقرر ریاست جمهوری در 30 اکتبر ( 9 آبان 1395) برگزار خواهد شد. رئیس کمیسیون انتخابات از همه چهره های سیاسی کشور و نیز مجامع بین المللی خواسته است در برقراری انتخاباتی امن و با شکوه در این کشور تلاش کنند. بر اساس گزارشهای منتشره، اوضاع در سومالی متشنج است و پلیس امنیت بسیاری از اماکن مهم سیاسی از جمله پارلمان این مجلس را در دست گرفته است. شورای امنیت سازمان ملل نیز پیشتر از به تاخیر افتادن انتخابات ابراز تاسف کرده و مصرانه از دولت تحت حمایت بین المللی در این کشور خواست تا به جدول زمانی جدید در مورد انتخابات سومالی پایبند بماند. پارلمان سومالی 275 نماینده دارد که از بخش های گوناگون کشور و طی یک انتخابات سراسری مشخص خواهند شد. این کشور ناآرام افریقا که گمان می رفت طی سال جاری انتخابات ملی برگزار کند در عوض انتخابات محدودی را در نظر گرفت که در آن شهروندان عادی شرکت نخواهند کرد. گروه انتخاباتی تحت حمایت سازمان ملل اخیرا تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را 30 اکتبر (9 آبان)اعلام کرده بود و به دنبال آن انتخابات پارلمانی نیز بین 24 سپتامبر تا دهم اکتبر( 3 مهر تا 19 مهر) برگزار خواهد شد. شورای امنیت سازمان ملل در بیانیه ای که با اجماع به تصویب رسید بر اهمیت حفظ شتاب مشاهده شده در زمینه پیشرفت های امنیتی و سیاسی از سال 2012 (1391)که اخرین انتخابات در سومالی برگزار شد، تاکید کرده است . در بیانیه آمده است : شورای امنیت از تاخیر در جدول زمانی اصلی ابراز تاسف می کند و از تمام کسانی که سهمی در انتخابات دارند خواسته شده است تلاش سازنده ای برای اجرای یک تقویم اصلاح شده بدون تاخیر بیشتر انجام دهند. این انتخابات فرآیند هر نفر یک رای نخواهد بود بلکه راه آن را برمبنای قانون اساسی هموار خواهد ساخت .

 • ابراز نگرانی سازمان ملل از وضعیت نامناسب انسانی در سومالی

دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل متحد در سومالی امروز (شنبه 24/7/95)) در گزارشی از وضعیت نامناسب انسانی در مناطق مختلف این کشور ابراز نگرانی شدید کرد. به نقل از خبرگزاری فرانسه، گزارش دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل متحد تاکید کرده است: درگیری های هفته گذشته میان دو منطقه نیمه خودمختار سومالی موجب کشته شدن دستکم 11 نفر و بی خانمان شدن حدود 50 هزار تن شده است. نیروهای طرفدار مناطق نیمه خودمختار «پانتلند» و «گالموداگ» در هفته گذشته در شهر 'گالکایو' در این منطقه درگیر شدند. افراد منتسب به قبیله گالموداگ بر این باورند که برخی افراد با دادن اطلاعات غلط به نیروی هوایی آمریکا برای حمله به مواضع الشباب، دلیل کشته و یا زخمی شدن 140 تن از ساکنان این منطقه در دسامبر سال گذشته شد. گروه تروریستی الشباب که پنج سال قبل از موگادیشو (پایتخت) بیرون رانده شد، همچنان به حمله به مواضع دولت، ارتش، غیرنظامیان و اهداف خارجی برای سرنگون کردن دولت سومالی ادامه می دهد. این در حالی است که خشونت های مسلحانه باعث بدتر شدن وضعیت انسانی افراد بی خانمان و آواره که در شرایط اسفباری زندگی می کنند، شده است.  گزارش این نهاد بین المللی تاکید کرده است: تنها در ماه اکتبر( مهرماه)، یازده شهروند این مناطق در این درگیری ها کشته شده اند. سومالی به مدت 25 سال شاهد جنگ داخلی بود و درگیری میان شبه نظامیان طایفه محور که کنترل بیشتر بخش های کشور را در دست دارند، امری مرسوم و رایج است. پیشتر" پیتر دو کلرک" (هماهنگ کننده ارشد سازمان ملل در سومالی )در بیانیه ای، تاکید کرده بود: در صورت عدم انجام اقدامات فوری در این زمینه، ما شاهد وخیم تر شدن اوضاع در سومالی خواهیم بود و حقیقت آن است که در ماه های آینده میزان خشکسالی در این منطقه افرایش پیدا خواهد کرد. این بیانیه تصریح می کند: سازمان ملل به دنبال تخصیص کمک 105 میلیون دلاری برای کمک به بیش از یک میلیون آسیب دیده در سومالی است. نبود ثبات و امنیت سیاسی و خشک سالی های پی در پی و طغیان آب رودخانه ها و سیلاب ها موجب شده که حدود پنج میلیون سومالیایی (حدود نیمی از جمعیت این کشور) نیاز مبرم به یکی از انواع کمک های انسانی داشته باشند. پیشتر" فرانچسکو مادیرا" نماینده ویژه اتحادیه آفریقا در سومالی در بیانیه ای اعلام کرده بود: از زمان اعزام هیأت اتحادیه آفریقا به سومالی در سال 2007 (1386)موفقیت های زیادی با همکاری نیروهای سومالیایی در برقراری امنیت و ثبات در کشور حاصل شده است. 99.8 درصد مردم سومالی، مسلمان هستند، با این حال گروه تروریستی الشباب با حمله به مناطق مسکونی و روستایی، موجی از ترس و وحشت را در میان مردم سومالی برانگیخته است. کشور ساحلی سومالی در شرق قاره آفریقا واقع شده است. جمعیت این کشور آفریقایی حدود 12 میلیون و چهارصدهزار نفر برآورد شده است.

 جیبوتی

 • تقویت پایگاه نظامی ژاپن در جیبوتی برای مقابله با نفوذ چین

ژاپن اعلام کرده است برای مقابله با نفوذ چین پایگاه نظامی خود در کشور آفریقایی جیبوتی را توسعه خواهد داد. مقام های ژاپن می گویند که نگران نفوذ چین در جیبوتی هستند که در حال ایجاد یک پایگاه نظامی در این کشور است و به همین دلیل روابط با جیبوتی را تقویت کرده و پایگاه نظامی خود را توسعه خواهند داد. چین ماه فوریه(اسفندماه) امسال از ساخت پایگاه نظامی خود در جیبوتی برای کمک رسانی انساندوستانه و اعزام ماموران حافظ صلح خبر داده بود. توکیو مدعی است که چین در حال هزینه کردن میلیاردها دلار در جیبوتی است تا به هر شکل نفوذش را در این کشور به عنوان یک پایگاه راهبردی در منطقه افزایش دهد. جیبوتی یک کشور کوچک در مدخل جنوبی دریای سرخ است و مسیری برای رسیدن به کانال سویز است و به شکل یک ساندویچ بین اتیوپی و اریتره و سومالی جای گرفته است. وزارت دفاع ژاپن تایید کرده که در حال گفت و گو با جیبوتی برای اجاره زمین های بیشتری به غیر از پایگاه 12 هکتاری است که از سال (1390)2011 در اختیار دارد. این کشور برآورد کرده است که برای اجاره زمین بیشتر که البته مساحتش از پایگاه قبلی کوچکتر است و در نزدیکی پایگاه آمریکا قرار دارد باید سالانه نزدیک به یک میلیون دلار پرداخت کند. این کشور اکنون 180 نیروی نظامی در پایگاه جیبوتی دارد و پیش بینی کرده است با اجاره زمین اضافی ، نیروهای بیشتری را به همراه هواپیماهای ترابری سی 130 و تسلیحات پیشرفته به آن کشور انتقال دهد. "تومومی اینادا"( وزیر دفاع ژاپن) در ماه اوت (مرداد)به جیبوتی سفر کرد و در آنجا در باره روابط نظامی دو کشور گفت و گو کرد اما آن زمان اشاره ای به گسترش پایگاه نظامی ژاپن نکرد. شواهد نشان می دهد که رقابت تنگاتنگی میان دو کشور برای اعمال نفوذ در کشورهای قاره آفریقا برای دستیابی به منابع طبیعی در جریان است. هر دو کشور گفته اند که میلیاردها دلار در اختیار کشورهای آفریقایی قرار می دهند و امیدوارند تا روابط نزدیکتری با این کشورها برای جلوگیری از نفوذ یکدیگر برقرار کنند. خبرگزاری شین هوا سال گذشته میلادی گزارش کرد که چین قصد دارد 60 میلیارد دلار برای اجرای طرح های زیربنایی در اختیار کشورهای آفریقایی قرار دهد. ژاپن هم در سال جاری میلادی از برنامه خود برای تزریق 30 میلیارد دلار در کشورهای آفریقایی برای اجرای طرح های زیربنایی و بهداشتی و آموزش و پرورش خبر داد.

 • تقویت پایگاه نظامی ژاپن در جیبوتی برای مقابله با نفوذ چین

ژاپن اعلام کرده است برای مقابله با نفوذ چین پایگاه نظامی خود در کشور آفریقایی جیبوتی را توسعه خواهد داد. مقام های ژاپن می گویند که نگران نفوذ چین در جیبوتی هستند که در حال ایجاد یک پایگاه نظامی در این کشور است و به همین دلیل روابط با جیبوتی را تقویت کرده و پایگاه نظامی خود را توسعه خواهند داد. چین ماه فوریه امسال از ساخت پایگاه نظامی خود در جیبوتی برای کمک رسانی انساندوستانه و اعزام ماموران حافظ صلح خبر داده بود. توکیو مدعی است که چین در حال هزینه کردن میلیاردها دلار در جیبوتی است تا به هر شکل نفوذش را در این کشور به عنوان یک پایگاه راهبردی در منطقه افزایش دهد. جیبوتی یک کشور کوچک در مدخل جنوبی دریای سرخ است و مسیری برای رسیدن به کانال سویز است و به شکل یک ساندویچ بین اتیوپی و اریتره و سومالی جای گرفته است. وزارت دفاع ژاپن تایید کرده که در حال گفت و گو با جیبوتی برای اجاره زمین های بیشتری به غیر از پایگاه 12 هکتاری است که از سال 2011 (1390)در اختیار دارد. این کشور برآورد کرده است که برای اجاره زمین بیشتر که البته مساحتش از پایگاه قبلی کوچکتر است و در نزدیکی پایگاه آمریکا قرار دارد باید سالانه نزدیک به یک میلیون دلار پرداخت کند. این کشور اکنون 180 نیروی نظامی در پایگاه جیبوتی دارد و پیش بینی کرده است با اجاره زمین اضافی ، نیروهای بیشتری را به همراه هواپیماهای ترابری سی 130 و تسلیحات پیشرفته به آن کشور انتقال دهد. تومومی اینادا وزیر دفاع ژاپن در ماه اوت (مرداد ماه) به جیبوتی سفر کرد و در آنجا در باره روابط نظامی دو کشور گفت و گو کرد اما آن زمان اشاره ای به گسترش پایگاه نظامی ژاپن نکرد.  شواهد نشان می دهد که رقابت تنگاتنگی میان دو کشور برای اعمال نفوذ در کشورهای قاره آفریقا برای دستیابی به منابع طبیعی در جریان است. هر دو کشور گفته اند که میلیاردها دلار در اختیار کشورهای آفریقایی قرار می دهند و امیدوارند تا روابط نزدیکتری با این کشورها برای جلوگیری از نفوذ یکدیگر برقرار کنند. خبرگزاری شین هوا سال گذشته میلادی گزارش کرد که چین قصد دارد 60 میلیارد دلار برای اجرای طرح های زیربنایی در اختیار کشورهای آفریقایی قرار دهد. ژاپن هم در سال جاری میلادی از برنامه خود برای تزریق 30 میلیارد دلار در کشورهای آفریقایی برای اجرای طرح های زیربنایی بهداشتی و آموزش و پرورش خبر داد.

 اتیوپی

 • بحران پناهجویان و ناآرامی های اخیر؛ اهداف اصلی سفر مرکل به اتیوپی

"آنگلا مرکل "(صدر اعظم آلمان) برای ملاقات با نخست وزیر اتیوپی درباره موضوعات مهم از جمله وضعیت فوق العاده و مساله پناهجویان به این کشور آفریقایی سفر کرده است. به گزارش روز سه شنبه(20/7/95) خبرگزاری آسوشیتدپرس، سفر مرکل به آفریقا با هدف برجسته ساختن بحران جهانی مهاجرت و دیگر مسائل امنیتی صورت گرفته است. اتیوپی یکی از بزرگترین میزبانان پناهجویان در جهان است که صدها هزار نفر را از سومالی، سودان جنوبی و دیگر کشورها در خود جای داده است. یکی دیگر از محورهای گفت و گوی مرکل با مقام های اتیوپی، وضعیت فوق العاده ای است که یکشنبه (18/7/95)گذشته در این کشور اعلام شد. این نخستین بار طی ربع قرن گذشته است که اتیوپی وضعیت فوق العاده اعلام می کند. شهروندان اتیوپی چندین ماه است که در طلب برخورداری از آزادی های بیشتر تظاهرات می کنند. اتیوپی در شرق آفریقا یکی از قدرتمندترین اقتصادهای این قاره است. به گفته سخنگوی دولت آلمان، مرکل در این سفر مساله حقوق بشر در اتیوپی را نیز مطرح خواهد کرد. کشته شدن بیش از 50 نفر در ازدحام ناشی از درگیری نیروهای امنیتی و مخالفان سیاسی در این کشور که هفته گذشته رخ داد، تظاهرات گسترده ای را در اتیوپی به همراه داشته است. مرکل در این سفر سه روزه به آفریقا که از روز یکشنبه آغاز شده است، از مالی و نیجر نیز دیدن کرده است.

 • نظام انتخاباتی اتیوپی اصلاح می شود

نخست وزیر اتیوپی امروز (سه شنبه) اعلام کرد که دولتش در صدد اجرای اصلاحات در نظام انتخابات این کشور است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، "هایله ماریام دسالین" پس از گفت و گو با"" آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در جمع خبرنگاران گفت: به خاطر نظام کنونی انتخابات، 51 درصد رای ها برای به دست آوردن همه کرسی ها کافی است، اما ما می خواهیم نظام انتخابات به گونه ای اصلاح شود که صدای همه مردم که نماینده ای ندارند نیز در پارلمان شنیده شود. ائتلاف حاکم هایله ماریام به موجب نظام انتخاباتی کنونی اتیوپی 546 کرسی پارلمان را در انتخابات سال گذشته از آن خود کرد. مرکل که در سفر سه روزه اش به آفریقا در اتیوپی به سر می برد، گفت: یک دمکراسی سرزنده نیازمند حضور مخالفان و رسانه های آزاد است. اتیوپی که این روزها صحنه ناآرامی است، یکشنبه گذشته شش ماه وضعیت فوق العاده اعلام کرد و دسترسی به اینترنت را به منظور جلوگیری از سازماندهی تظاهرات محدود کرد. جوامع ارومو و امهاره که روی هم 60 درصد جمعیت اتیوپی را تشکیل می دهند تقریبا از یک سال قبل تاکنون در اعتراض به وضعیت حاشیه نشینی شان در نظام سیاسی این کشور تظاهرات برگزار کرده اند. مرکل خواستار برگزاری 'مذاکرات آزاد' با مخالفان شد و پیشنهاد آموزش پلیس اتیوپی برای استفاده درست از قوه قهریه را مطرح کرد. گروه های حقوق بشری می گویند صدها معترض در سرکوب اخیر توسط پلیس این کشور کشته شده اند.

 • تاکید دیده بان حقوق بشر بر توقف خشونت های سیاسی در اتیوپی

"فلیکس هورن"( مقام ارشد سازمان دیده بان حقوق بشر) امروز ( چهارشنبه21/7/95) بر توقف برخوردهای خشونت آمیز دولت اتیوپی با تظاهرکنندگان تاکید کرد.  به نقل از تارنمای خبری ' آفریکا نیوز' ، هورن با اشاره به تصویب قانون وضعیت فوق العاده شش ماهه در این کشور و احتمال افزایش فضای نظامی در مناطق شهری اتیوپی، افزود: وضع این قانون راه حل مناسبی برای توقف اعتراضات مردمی نیست و در این خصوص باید تجدید نظر شود. دولت اتیوپی روز یکشنبه با صدور بیانیه ای، با اشاره به تشدید فضای ناآرام سیاسی در کشور و افزایش شمار کشته شدگان، به صورت رسمی و به مدت شش ماه وضعیت فوق العاده اعلام کرد. بر اساس اعلام یک مقام دولتی اتیوپی، این مدت متناسب با شدت و حجم تظاهرات سیاسی ممکن است تغییر یابد. مقام های دولتی این کشور طی سخنانی از همه گروه ها و نهادهای سیاسی خواسته اند به تظاهرات خشونت بار سیاسی دراین کشور پایان دهند و اجازه ندهند فضای سیاسی کشور دچار بی ثباتی و ناامنی شود. به گفته هورن، دولت اتیوپی با سرکوب سیاستمداران مخالف و معترضان راه های ابراز نگرانی غیرخشونت آمیز را برای شهروندانش می بندد. هورن پیشتر تاکید کرده بود: طی هشت هفته گذشته منطقه ارومویا در اتیوپی صحنه اعتراض های گسترده به توسعه محدوده شهر آدیس آبابا (پایتخت) بوده است. وی افزود: این اعتراض ها که عموما مسالمت آمیز بود از نگرانی درباره آوارگی کشاورزان ارومویا و تصرف شدن اراضی شان و اضافه شدن آن به دیگر موارد نارضایتی های این قوم از دولت اتیوپی نشات گرفته بود.

در 23 دسامبر (2 دی 94) پلیس اتیوپی 'بکل گربا' معاون کنگره فدرالیست ارومویا را که بزرگترین حزب سیاسی رسمی این قوم است، بازداشت کرد؛ وی پیش تر نیز به جرم عضویت در حزب ممنوعه جبهه آزادیبخش ارومویا چهار سال را در حبس گذرانده بود. وی هشدار داد: این شیوه برخورد خطرناک است و می تواند ثبات دیرینه اتیوپی را به خطر بیندازد. ارومویا با دست کم 27 میلیون نفر، پرجمعیت ترین ایالت اتیوپی است که زبان مخصوص خود را دارد. دیده بان حقوق بشر از اعتراض ها و سرکوب های خونین اخیر به عنوان یادآور اقدامات مشابه در ماه های آوریل و مه 2014 (1393)یاد کرده بود که طی آن پلیس اتیوپی به کشتار دهها معترض متهم شد؛ دولت آدیس آبابا شمار کشته های آن حادثه را 8 نفر اعلام کرد. این در حالی است که تظاهرات سراسری مردم اتیوپی به ویژه در شهر 'بیشوفتو' در 40 کیلومتری جنوب 'آدیس آبابا' (پایتخت) در استان ارومویا و مناطق اطراف٬ در روزهای اخیر در حالی ادامه یافت که مخالفان دولتی برای برپایی تظاهرات گسترده تر در مناطق گوناگون این کشور تلاش می کنند . براساس آخرین آمار منتشر شده، شمارکشته شدگان تظاهرات ضد دولتی در اتیوپی٬ دست کم به 55 نفر رسیده است. این در حالی است که مخالفان دولتی این آمار را نادرست اعلام کرده و تاکید دارند که شمار کشته شدگان و مجروحان حوادث روزهای اخیر بسیار بیشتر از ارقام اعلام شده است. تظاهرات کنندگان اتیوپیایی برخورد ناعادلانه دولت با آنها در طول سالیان متمادی و نیز مشکلات اجتماعی را اصلی ترین دلیل اعتراض خود عنوان کرده اند. تشدید تظاهرات ضد دولتی در منطقه ارومویا از سوی مخالفان معترض در حالی است که اختلافات قومی و فرهنگی در این کشور آفریقایی افزایش یافته است. تظاهرات سراسری مردم اتیوپی در استان ارومویا هم زمان با درخواست احزاب مخالف مبنی بر آزادی زندانیان سیاسی در حالی تشدید شده است که ناآرامی های اخیر موجی از بی ثباتی و ناامنی سیاسی برای این کشور آفریقایی به دنبال داشته است. بر اساس این گزارش، دو استان 'امهارا' و ارومویا نزدیک به 60 درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند که همین امر موجب نگرانی فزاینده ناظران منطقه ای شده است. دولت اتیوپی با انتقاد شدید از تظاهرات کنندگان، خواستار توقف تظاهرات خیابانی و خشونت های سیاسی در این دو استان شده است.

 • موگرینی خواستار پایان درگیری های خشونت بار در اتیوپی شد

"فدریکا موگرینی"( مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا) امروز (شنبه 24/7/95) در گفت و گوی تلفنی با «هایله مریام دسالین» نخست وزیر اتیوپی ضمن تاکید بر لزوم احترام به قانون و رعایت حقوق مردم، خواستار پایان درگیری های خشونت بار در این کشور آفریقایی شد. به نقل از تارنمای خبری ' آفریکا نیوز'، فدریکا موگرینی افزود: آنچه که امروز ضرورت دارد افزایش فضای دمکراسی برای ابراز نظرات سیاسی در این کشور است. موگرینی در ادامه از دسالین خواست نسبت به تغییر رویه دولت اتیوپی در خصوص افزایش فضای رعب و خشونت، اقدامات مقتضی را انجام دهد. در همین خصوص، "هایله مریام دسالین"( نخست وزیر اتیوپی) پیشتر در سخنانی، خواستار توقف فوری خشونت های سیاسی در این کشور شده بود. "دسالین " در نطق تلویزیونی خود، گفت: دولت اتیوپی مصمم است تا با برقراری وضعیت فوق العاده مانع از تشدید خشونت های مسلحانه شود. نخست وزیر اتیوپی افزود: این خشونت ها موجب خواهد شد تا صلح، امنیت و ثبات کشور در شرایط مخاطره آمیز قرار گیرد و توسعه اقتصادی و سیاسی اتیوپی با موانع زیادی مواجه شود. نخست وزیر اتیوپی همچنین برعزم همه نهادهای دولتی برای برقراری ثبات و آرامش در این کشور تاکید کرد. براساس آخرین آمار منتشر شده، شمارکشته شدگان تظاهرات ضد دولتی در اتیوپی٬ دست کم به 55 نفر رسیده است. این در حالی است که مخالفان دولتی این آمار را نادرست اعلام کرده و تاکید دارند که شمار کشته شدگان و مجروحان حوادث روزهای اخیر بسیار بیشتر از ارقام اعلام شده است. تظاهرات کنندگان اتیوپیایی برخورد ناعادلانه دولت با آنها در طول سالیان متمادی و نیز مشکلات اجتماعی را اصلی ترین دلیل اعتراض خود عنوان کرده اند. تشدید تظاهرات ضد دولتی در منطقه ارومویا از سوی مخالفان معترض در حالی است که اختلافات قومی و فرهنگی در این کشور آفریقایی افزایش یافته است. تظاهرات سراسری مردم اتیوپی در استان ارومویا هم زمان با درخواست احزاب مخالف مبنی بر آزادی زندانیان سیاسی در حالی تشدید شده که ناآرامی های اخیر موجی از بی ثباتی و ناامنی سیاسی برای این کشور آفریقایی به دنبال داشته است.

 کنیا

 • پروازهای کنیا ایرویز لغو شد

شرکت هواپیمایی حامل پرچم کنیا موسوم به «کنیا ایرویز» روز یکشنبه برخی از پروازهای خود را به دنبال خودداری کادر پروازی این شرکت از حضور در محل کار لغو کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز از نایروبی، لغو این پروازها، تازه ترین ضربه به این شرکت هواپیمایی است که تلاش می کند از تحقق فراخوان خلبان های این کشور برای اعتصابی سراسری جلوگیری کند. شرکت کنیا ایرویز با صدور بیانیه ای اعلام کرد: برخی از کارکنان ما از جمله مهمانداران هواپیما از روز جمعه دست از کار کشیده اند و ما با کارفرمایان آنها به منظور از میان برداشتن مشکلات موجود در حال رایزنی هستیم. پروازهای شرکت کنیا ایرویز به شهرهای مومباسا در کنیا، کیلیمانجارو در تانزانیا، جوبا در سودان جنوبی، لوزاکا در زامبیا، هراره در زیمبابوه و ماپوتو در موزامبیک به دلیل نبود خدمه پروازی کافی برای تامین پروازهای امن لغو شد. شرکت کنیا ایرویز در عین حال اعلام کرد که خدمات رسانی عادی از سر گرفته شده است. اتحادیه خلبان های کنیا موسوم به کالپا خواستار اعتصاب سراسری در این کشور شده است که از روز سه شنبه آغاز می شود. قرار است این اعتصاب در اعتراض به نحوه مدیریت شرکت کنیا ایرویز برگزار شود. در همین حال، دادگاهی در کنیا به غیرقانونی بودن این اعتصاب حکم داده و دولت نیز آن را کارشکنی اقتصادی دانسته است.

 • "حمید اوضح"( فرمانده ارشد کنیا): ریشه کنی الشباب یک اولویت امنیتی است

ژنرال « سامسون موآتته» فرمانده نیروهای دفاعی کنیا گفت: ریشه کنی گروه تروریستی الشباب اولویت نخست امنیتی این کشور است. به نقل از تارنمای خبری کپیتال اف ام از نایروبی، موآتته افزود: نیروهای ویژه این کشور مستقر در مناطق راهبردی منطقه بندری « لامو» و استان « ماندرا» واقع در شمال شرق این کشور با شناسایی دقیق مواضع الشباب در آمادگی کامل رزمی قرار دارند. فرمانده نیروهای دفاعی کنیا در ادامه با اشاره به تهدیدات احتمالی گروه تروریستی الشباب در مناطق مرزی این کشور، بر مقابله همه جانبه با این گروه تروریستی تاکید کرد. در همین خصوص، «جرج کینوتی»( مقام ارشد پلیس کنیا) پیشتر بر عزم تمامی واحدهای اطلاعاتی و عملیاتی این نیرو برای ریشه کنی گروه تروریستی الشباب تاکید کرده بود. گروه تروریستی الشباب وابسته به القاعده که با دولت سومالی در جنگ است، به صورت مکرر حملاتی را در کنیا نیز به اجرا گذاشته است. این گروه اعلام کرده که حملات مذکور تلافی جویانه هستند و تا زمانی که نظامیان کنیایی به عنوان جزئی از نیروهای صلحبان اتحادیه آفریقا در سومالی حضور دارند، این حملات نیز ادامه خواهد داشت. از جمله حملات الشباب به کنیا می توان به گروگانگیری در مرکز خرید وست گیت در سال 2013 و حمله به دانشگاه گاریسا در سال جاری میلادی اشاره کرد. صدها نفر در حملات الشباب طی دو سال گذشته کشته شده اند.

کنگو

 • تشدید تدابیر امنیتی و مرزی در کنگو

تهران- ایرنا - تدابیر امنیتی در مناطق مرزی کنگو بدنبال افزایش خشونت های مسلحانه از سوی شورشیان اوگاندا موسوم به «نیروهای دمکراتیک کنگو» تشدید شده است. به نقل از تارنمای خبری ' تایمز' از مرکز آفریقا، در حال حاضر نیروهای ارتش کنگو با تسلط بر مواضع راهبردی خود در مناطق مرزی و در نزدیکی منطقه نا آرام «بنی» واقع در شمال شرق این کشور، تمام تحرکات نظامی شورشیان را رصد می کنند. بر اساس این گزارش، در روزهای اخیر شمار زیادی از نظامیان کنگویی با تجهیزات کامل برای برقراری امنیت مرزی به این مناطق اعزام شده اند. این در حالی است که بسیاری از ساکنان این مناطق بارها مورد تهاجم شورشیان مسلح قرار گرفته اند و از خانه های خود آواره شده اند. این تدابیر پس از آن شدت پیدا کرد که درگیری مسلحانه و تبادل آتش روز دوشنبه (19/7/95)میان نظامیان کنگو و شورشیان اوگاندا موسوم به «نیروهای دمکراتیک کنگو» در منطقه نا آرام بنی، دستکم 10 کشته بر جای گذاشت. درگیری خونین در شمال منطقه ناآرام «بنی» در استان «کیووی شمالی» روی داد که به موجب آن 2 نظامی و 8 شهروند کنگویی کشته شدند. بر اساس این گزارش، به علت شدت بالای این درگیری ها، شمار کشته شدگان رو به افزایش است. نیروهای دمکراتیک کنگو متهم هستند که جان بیش از 400 نفر را ظرف 10 ماه گذشته گرفته اند. این نیروهای شورشی، یک نیروی شبه نظامی اوگاندایی است که در جمهوری دمکراتیک کنگو پایگاه دارد و گفته می شود که با القاعده در ارتباط است. نیروهای دمکراتیک کنگو در اواسط دهه 90 میلادی علیه «یووری موسوینی» رییس جمهوری اوگاندا شورش کردند و بعدها در مرز مشترک این کشور با جمهوری دمکراتیک کنگو پایگاه ایجاد کردند. این نیروی شبه نظامی به غارتگری، استفاده نظامی از کودکان و تجارت غیرقانونی چوب متهم است. به رغم تلاش های جامعه جهانی و مقام های کنگو، این منطقه از زمان پایان جنگ دوم کنگو (1998 تا 2003)(1377 تا 1382) دستخوش خشونت و ناآرامی بوده است. این در حالی است که گروه های عضو انجمن مدنی جمهوری دمکراتیک کنگو روز سه شنبه(13/7/95) گذشته خواستار رسیدگی فوری و قاطع به قتل عام فجیع در شهر بنی از سوی دیوان کیفری بین المللی لاهه شدند.

 • مقامات دولتی کنگو زیر تیغ تحریم های اتحادیه اروپا

یک مقام آگاه در اتحادیه اروپا امروز ( شنبه 24/7/95) از وضع تحریم های بیشتر این اتحادیه علیه برخی مقامات دولتی جمهوری دمکراتیک کنگو خبر داد. به نقل از تارنمای خبری ' آفریکا نیوز' ، یک منبع آگاه در اتحادیه اروپا که نامش فاش نشده است، گفت: ضرورت دارد" فدریکا موگرینی "(مسئول سیاست خارجی این اتحادیه)، طرح تحریم افرادی را که با برگزاری به موقع انتخابات مخالفت کرده اند، در دستور کار خود قرار دهد. بر اساس این گزارش، تاکنون اطلاعات بیشتری در خصوص میزان دقیق این تحریم ها و نیز شیوه قانونمند شدن آن در اتحادیه اروپا، منتشر نشده است. این منبع آگاه افزود: اکنون زمان آن رسیده است تا با شواهدی متقنی که در اختیار داریم این افراد را مجازات کنیم. "ژوزف کابیلا"( رئیس جمهوری دمکراتیک کنگو )پیشتر در جمع خبرنگاران گفته بود: در صورت به تعویق نیفتادن انتخابات، بیش از ده میلیون نفر از مردم کشور، فرصت رای دادن را از دست خواهند داد.

کابیلا یادآور شد: اکثر این افراد از جوانان کشور هستند که تا سال (1397)2018 به سن قانونی رسیده و می توانند در انتخابات سراسری شرکت کنند. این در حالی است که"کرنیل نانگا"( رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو )از برگزاری انتخابات سراسری این کشور در ماه دسامبر 2018 خبر داد. « کرنیل نانگا» رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو افزود: بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده، انتخابات سراسری در کشور به ماه دسامبر سال 2018 موکول شده است. این در حالی است که محافل حقوق بشری از دولت این کشور خواسته اند در اسرع وقت برنامه زمان بندی برگزاری انتخابات را به طور عمومی اعلام و نسبت به اجرای دقیق آن اقدامات لازم را به انجام رساند. ناظران سیاسی بر این باورند اقدام دولت کنگو در مشخص نکردن زمان دقیق انتخابات، خلاف قوانین مصرح حقوقی داخلی و بین المللی است. بر اساس این گزارش، اقدامات دولت کابیلا موجب شده است تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شود. این در حالی است که " کیت گیلمور"(قائم مقام کمیساریای عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل) تاکید کرده است: در حال حاضر، به انجام رساندن تحقیقات شفاف و مستقل، امری ضروری است تا به وسیله آن بتوان عاملان این خشونت را در پیشگاه قانون مجازات کرد. این مقام ارشد سازمان ملل یادآور شد: امروز آنچه که در صحنه سیاسی کنگو در جریان است به مرحله ای از هشدار رسیده است که توجه جدی به آن ضرورت دارد. "بان کی مون"( دبیرکل سازمان ملل )نیز پیشتر در بیانیه ای تشدید خشونت های سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو را محکوم کرده بود.

 • موافقت احزاب مخالف کنگو با برگزاری انتخابات در سال 2018

برخی احزاب سیاسی مخالف دولت «ژوزف کابیلا» رئیس جمهوری دمکراتیک کنگو امروز ( یکشنبه 25/6/95) پس از توافق با دولت، با برگزاری انتخابات سراسری این کشور در سال 2018 (1396)موافقت کردند. به نقل از تارنمای خبری 'آفریکا نیوز'، بر اساس توافق صورت گرفته، نمایندگان برخی احزاب سیاسی مخالف دولت "ژوزف کابیلا" در جلسه مشترک با مقامات دولتی این کشور با ابقای کابیلا به (عنوان رئیس جمهوری کشور )تا سال 2018 موافقت کردند. بر اساس این گزارش، مقام نخست وزیری هم از میان یکی از سیاستمداران باتجربه وابسته به احزاب مخالف برگزیده خواهد شد. ناظران سیاسی منطقه اعلام کرده اند که این تقسیم قدرت سیاسی نشان از تداوم سیاست های دولتی و نارضایتی های عمومی است که تا سال 2018 ادامه خواهد داشت. «ژوزف کابیلا» (رئیس جمهوری دمکراتیک کنگو) پیشتر بر برگزاری انتخابات سراسری در این کشور در سال 2018 تاکید کرد. کابیلا تاکید کرده بود: در صورت به تعویق نیفتادن انتخابات، بیش از ده میلیون نفر از مردم کشور، فرصت رای دادن را از دست خواهند داد. کابیلا یادآور شد: اکثر این افراد از جوانان کشور هستند که تا سال 2018 به سن قانونی رسیده و می توانند در انتخابات سراسری شرکت کنند. این در حالی است که «کرنیل نانگا» رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو از برگزاری انتخابات سراسری این کشور در ماه دسامبر 2018 خبر داد. " کرنیل نانگا"( رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو )افزود: بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده، انتخابات سراسری در کشور به ماه دسامبر سال 2018 موکول شده است. این در حالی است که محافل حقوق بشری از دولت این کشور خواسته اند در اسرع وقت برنامه زمان بندی برگزاری انتخابات را به طور عمومی اعلام و نسبت به اجرای دقیق آن اقدامات لازم را به انجام رساند. بر اساس این گزارش، اقدامات دولت کابیلا موجب شده است تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شود. این در حالی است که "کیت گیلمور"( قائم مقام کمیساریای عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل) تاکید کرده است: در حال حاضر، به انجام رساندن تحقیقات شفاف و مستقل، امری ضروری است تا به وسیله آن بتوان عاملان این خشونت را در پیشگاه قانون مجازات کرد. این مقام ارشد سازمان ملل یادآور شد: امروز آنچه که در صحنه سیاسی کنگو در جریان است به مرحله ای از هشدار رسیده است که توجه جدی به آن ضرورت دارد. "بان کی مون"( دبیرکل سازمان ملل) نیز پیشتر در بیانیه ای تشدید خشونت های سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو را محکوم کرده بود. بیانیه بان کی مون با اشاره به تشدید تظاهرات ضد دولتی در خیابان های پایتخت و افزایش خشونت های سیاسی در این کشور، افزود: نیروهای امنیتی در مواجه با تظاهرکنندگان نهایت خویشتنداری و رفتار عقلانی را از خود بروز دهند. تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شده است. تلاش احزاب مخالف برای برپایی تظاهرات ضد دولتی در حالی است که شمار کشته شدگان و زخمی شدگان در این کشور آفریقایی افزایش پیدا کرده است. مقام های جمهوری دمکراتیک کنگو تظاهرات سراسری مخالفان دولت را ممنوع اعلام کردند. این درحالی است که با وجود حضور وسیع نیروهای پلیس در سطح شهر، خشونت های خیابانی در شهرهای مختلف جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان ادامه دارد و نیروهای امنیتی در تلاش برای برقراری نظم عمومی در این کشور هستند. "اواریسته بوشاب"(وزیر کشور کنگو )همزمان با تشدید تظاهرات ضد دولتی در کنگو، در سخنانی بر ضرورت حفظ آرامش و ثبات در این کشور تاکید کرد.

 آفریقای مرکزی

• حمله مسلحانه به کمپ اورگان در آفریقای مرکزی / 11 نفر کشته شدند

افراد مسلح روز شنبه(24/7/95) با حمله به کمپ آوارگان در جمهوری آفریقای مرکزی، 11 نفر را به ضرب گلوله کشتند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از شهر بانگویی، این حمله چند روز پس از کشته شدن 30 نفر دیگر در جریان نزاع فرقه ای در این جمهوری روی داد. افراد مسلح ناشناس امروز به اردوگاه واقع در 300 کیلومتری شمال شرقی شهر بانگویی (پایتخت) حمله کردند که در جریان آن 10 نفر نیز زخمی شدند. ماموریت صلحبانی سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی (مینوسکا) که حدود 12 هزار صلحبان و نیروی پلیس در این کشور دارد، از اتخاذ تمهیداتی برای تقویت موقعیت خود در اطراف اردوگاه هدف قرار گرفته خبر داد. روز چهارشنبه((21/7/95) نیز 30 نفر در حمله نیروهای یک گروه شبه نظامی به غیرنظامیان در مرکز جمهوری آفریقای مرکزی و درگیری با صلحبانان سازمان ملل کشته و 57 زخمی شدند. براساس این گزارش، جمهوری آفریقای مرکزی پس از برکناری «فرانسوا بوزیزه» رئیس جمهوری وقت این کشور در سال 2013(1393) از سوی ائتلافی از شورشیان قوم سلکا به ناآرامی کشیده شد که در نهایت حملات تلافی جویانه و موجی از خصومت ورزی و کشتار در این کشور رقم خورد. درگیری بین مسلمانان و مسیحیان در جمهوری آفریقای مرکزی شمار زیادی از مردم این کشور را بی خانمان کرد. جمهوری مزبور پس از دو سال جنگ و خونریزی به نظر می رسید روی آرامش را دیده باشد، به طوری که انتخابات سراسری مسالمت آمیزی اوایل سال جاری در این کشور برگزار شد. اما به رغم حضور هزاران صلحبان سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی، تنش همچنان بالاست و دهها هزار نفر در این کشور بی خانمان هستند و به کمک های غذایی نیاز دارند. جمهوری آفریقای مرکزی کشوری محصور در مرکز آفریقا است که با چاد در شمال، سودان در شمال شرقی، سودان جنوبی در شرق، جمهوری دمکراتیک کنگو و جمهوری کنگو در جنوب و کامرون در غرب مرز مشترک دارد. جمهوری آفریقای مرکزی به رغم برخورداری از ذخایر عظیم معدنی و منابع دیگری چون ذخایر اورانیوم، نفت خام، طلا، الماس و کبالت، جزو 10 کشور فقیر جهان محسوب می شود.

زامبیا

 • تشدید تنش های حزبی و سیاسی در زامبیا

تنش های حزبی و سیاسی در زامبیا همزمان با افزایش مخالفت های ضددولتی و خودداری حزب مخالف حزب «اتحاد برای توسعه ملی» از پیوستن به گفت وگوهای سیاسی، افزایش یافته است. به نقل از خبرگزاری شین هوآ، شرایط امنیتی و نیز تنش های حزبی و سیاسی در حالی در زامبیا تشدید شده است که حزب مخالف «اتحاد برای توسعه ملی» درخواست نهادهای مدنی این کشور برای آغاز گفت و گوی سیاسی و حل اختلافات با مقامات دولتی را نپذیرفته است. بر اساس این گزارش، نهادهای مدنی زامبیا در تلاش برای حل مناقشات سیاسی در فضای پس از انتخابات این کشور هستند و اقدام اخیر آنها در ترغیب مخالفان سیاسی نیز در همین راستا صورت پذیرفته است. این در حالی است که منابع آگاه امنیتی این کشور از دستگیری «آکنده هیشلما» رهبر حزب مخالف «اتحاد برای توسعه ملی» از سوی پلیس خبر دادند. "چریتی کاتانگا"( فرمانده پلیس منطقه) « کاپربلت» در شمال زامبیا ضمن تایید خبر دستگیری «آکنده هیشلما» به همراه « جفری موآمبا» قائم مقام این حزب، بر عزم این نیرو برای برقراری امنیت این کشور در فضای پس از انتخابات تاکید کرد. ناظران سیاسی این اقدام پلیس زامبیا را به معنای تشدید تنش های سیاسی در فضای پس از انتخابات و نیز افزایش فضای امنیتی در عرصه سیاسی این کشور می دانند. پیشتر" چارلز کاکوما"( سخنگوی حزب مخالف «اتحاد برای توسعه ملی» زامبیا )ضمن دفاع از اقدام 58 تن ازنمایندگان مخالف مجلس این کشور در ترک صحن علنی مجلس در اولین سخنرانی رسمی ادگار لونگو رئیس جمهوری منتخب این کشور، تاکید کرد: فعالان سیاسی مخالف، دولت لونگو را برآمده از آرای مردمی نمی دانند؛ بنابراین به مخالفت های خود در این خصوص ادامه می دهند. اوایل هفته جاری 58 تن ازنمایندگان مخالف مجلس این کشور در اولین سخنرانی رسمی ادگار لونگو، صحن علنی را ترک و نسبت به سخنرانی رئیس جمهور منتخب این کشور اعتراض شدید کردند. براساس این گزارش، نمایندگان مخالف، ضمن اعتراض به روند برگزاری انتخابات و شمارش آرا، برتداوم مخالفت های سیاسی و حقوقی خود برای بازگشت به عرصه سیاسی تاکید کردند. این درحالی است که دادگاه عالی زامبیا با درخواست مجدد «آکنده هیشلما» رهبر حزب «اتحاد برای توسعه ملی» برای جلوگیری ازبرگزاری مراسم تحلیف " ادگار لونگو "( رئیس جمهوری منتخب) این کشور مخالفت کرد. آکنده هیشلما رهبر حزب مخالف «اتحاد برای توسعه ملی» با رد نتایج اعلام شده انتخابات، اعلام کرده درروند برگزاری وشمارش آرا تقلب صورت گرفته و این انتخابات باید تجدید شود. درهمین خصوص، تارنمای خبری ' لوساکا تایمز' گزارش داد: براساس اعتراض تیم حقوقی حزب مخالف «اتحاد برای توسعه ملی» زامبیا، بازشماری کل آرای انتخاباتی اصلی ترین خواسته آنان عنوان شده است. براساس اعلام ناظران منطقه ای، برخورد گروه های مخالف این کشور با روند قانونی این دولت می تواند بستری برای خشونت ها و تظاهرات سیاسی و به دنبال آن، افزایش موج جدیدی از مخالفت های سیاسی در این کشور باشد. زامبیا جزو کشورهای نسبتا با ثبات آفریقاست، اما در روزهای منتهی به این انتخابات شاهد درگیری های شدید میان گروه های سیاسی در این کشور خواهیم بود.

تانزانیا

 • روز عاشورا و طنین فریاد یا حسین در تانزانیا

مراسم عزاداری روز عاشورای اباعبدالحسین (ع) و یاران با وفایش با حضور جمعی از عاشقان و شیفتگان آن حضرت امروز ( چهارشنبه 21/7/95) در مناطق گوناگون «دارالسلام» پایتخت تانزانیا برگزار شد. عزاداری صدها تن از شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) مقیم شهر «دارالسلام» در تانزانیا و دیگر مناطق این کشور، همزمان با روز دهم محرم الحرام، سالگرد واقعه خونین قیام عاشورا و شهادت اباعبدالله الحسین (ع)، در مراکز و مجامع اسلامی، مساجد و تکایا و هیات های مذهبی این کشور انجام شد. پیروان امام سوم شیعیان در تانزانیا، همگام با شیعیان سراسر جهان و به منظور تحقق رسالت دینی و فرهنگی خود و زنده نگه داشتن شعار و شعور اسلامی و حماسه انسان ساز کربلا، پرچم عزای حسینی برپا کردند. عزاداران و مشتاقان حسینی در این مراسم با قرائت زیارت عاشورا به یاد حماسه کربلا و شهادت حضرت اباعبدالله الحسین به نوحه خوانی و مرثیه سرایی و بیان روضه روز عاشورا و شهادت امام سوم شیعیان پرداختند. سوگواران حسینی بویژه نوجوانان و جوانان عاشق اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) حاضر در مراسم با نواختن دست ها بر سینه های خود ، بر مصیبت های سالار شهیدان عالم حضرت امام حسین (ع) در واقعه جان سوز کربلا اشک ماتم ریختند و به عزاداری پرداختند.

 بروندی

 • یک مقام دولت بروندی در حمله مهاجمان مسلح کشته شد

یک مقام دولت بروندی امروز (سه شنبه20/7 95) از کشته شدن یکی از مقام های حزب حاکم ودو نفر دیگر در رستورانی در جنوب این کشور خبر داد. به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از "جوآچیم مانیراکیزا "(یک مقام محلی بروندی) مهاجمان مسلح شامگاه دوشنبه با حمله به رستورانی در استان رومونگ در جنوب این کشور یورش بردند . مانیراکیزا اضافه کرد که یکی از قربانیان این حمله، مدیر یک مدرسه است. بروندی از زمان انتخابات بحث برانگیز سال 2015 (1394)و روی کار آمدن پیر انکورونزیزا برای دور سوم قدرت صحنه درگیری های مسلحانه است. مخالفان می گویند انکورونزیزا با این اقدام قانون اساسی بروندی و شروط پیمان صلحی که در سال 2005(1384) به جنگ داخلی این کشور پایان داد را نقض کرده است. تاکنون دست کم سه گروه شورشی علیه انکورونزیزا سلاح به دست گرفته و صدها نفر در این مناقشه ها کشته شده اند. در میان قربانیان خشونت های انتقامجویانه در بروندی، مقام های مخالف و دولتی نیز به چشم می خورند. شورای حقوق بشر سازمان ملل هفته گذشته با تشکیل کمیسیون تحقیق برای شناسایی عاملان کشتار و شکنجه در بروندی و محاکمه آنها موافقت کرد. بروندی این پیشنهاد را رد کرده است. دست کم کشته شدن 564 نفر از زمان آغاز ناآرامی های بروندی در سال میلادی گذشته توسط سازمان ملل مستند سازی شده است. دولت بروندی روز دوشنبه از ورود سه بازرس سازمان ملل به خاکش جلویگری کرد؛ اقدامی که به مناقشه میان این کشور شرق آفریقا و جامعه بین المللی بر سر خشونت های سیاسی در بروندی دامن خواهد زد. بر اساس اعلام وزارت خارجه بروندی، این سه نفر با گزارشی مرتبط هستند که ماه میلادی گذشته منتشر شد و در آن نام سه نفر از مقام های این کشور به عنوان عاملان احتمالی دستور شکنجه و قتل مخالفان سیاسی نام برده شده است. بروندی همچنین اعلام کرده است که قصد دارد از دیوان بین المللی کیفری مستقر در لاهه کناره گیری کند. این نهاد قضایی چند ماه قبل خواستار تحقیق درباره خشونت در بروندی شده بود.

 • بروندی دفتر حقوق بشر سازمان ملل را بست

دولت بروندی امروز سه شنبه (20/7/95) اعلام کرد که به دنبال انتشار گزارش سازمان ملل درباره نقض گسترده حقوق بشر توسط نیروهای امنیتی این کشور، فعالیت های دفتر حقوق بشر سازمان ملل را به حالت تعلیق درآورده است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، "فیلیپه انزبوناریبا"(سخنگوی دولت بروندی) در بیانیه ای اعلام کرد که این تصمیم پس از نشست وزارت خارجه با موضوع بازبینی فعالیت های کارکنان سازمان ملل در بروندی اتخاذ شد. گزارش سازمان ملل در زمینه موارد نقض حقوق بشر که در ماه سپتامبر(شهریور/مهر) منتشر شد، تنش میان این نهاد و دولت بروندی را افزایش داد. روز دوشنبه(19/7/95) بروندی اعلام کرد که از ورود سه بازرس حقوق بشر سازمان ملل به خاکش جلوگیری کرده است. این بازرسان در مستندسازی صدها مورد اعدام فراقضایی، بازداشت خودسرانه، شکنجه و خشونت های جنسی نقش داشته اند. دست کم کشته شدن 564 نفر از زمان آغاز ناآرامی های بروندی در سال میلادی گذشته توسط سازمان ملل مستندسازی شده است. بروندی از زمان انتخابات بحث برانگیز سال 2015 و روی کار آمدن "پیر انکورونزیزا" برای دور سوم قدرت، صحنه درگیری های مسلحانه است. مخالفان می گویند «انکورونزیزا» با این اقدام، قانون اساسی بروندی و شروط پیمان صلحی که در سال 2005 (1384)به جنگ داخلی این کشور پایان داد را نقض کرده است. تاکنون دست کم سه گروه شورشی علیه «انکورونزیزا» سلاح به دست گرفته و صدها نفر در این مناقشه ها کشته شده اند؛ در میان قربانیان خشونت های انتقامجویانه در بروندی، مقام های مخالف و دولتی نیز به چشم می خورند.

 آفریقای جنوبی

 • تدوام تظاهرات دانشجویان در آفریقای جنوبی / اصلاحات آموزشی باید انجام شود

تظاهرات سراسری دانشجویان و برخورد خشونت آمیز پلیس آفریقای جنوبی در محوطه دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ» برای روزهای متوالی تشدید و تداوم پیدا کرده است. دانشجویان خواستار انجام اصلاحات آموزشی از سوی دولت شده اند. به نقل از شبکه تلویزیونی ' 124 نیوز'، شاهدان محلی امروز (پنجشنبه 22/7/95) اعلام کردند که شمار زیادی از دانشجویان آفریقای جنوبی در اعتراض به سیاست های آموزشی دولت این کشور در رسیدگی به وضعیت دانشگاهیان، در خیابان های اطراف دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر مراکز آموزشی این شهر، تظاهرات کردند. بر اساس این گزارش، تظاهرات دانشجویان آفریقای جنوبی در حالی وارد هفته دوم خود شده است که به دنبال آن، پلیس این کشور با برخورد خشونت آمیز، دانشجویان را متفرق کرد. شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر دانشگاه های این کشور،در روزهای اخیر با پرتاب سنگ و اجسام سنگین به سوی نیروهای پلیس مستقر در محوطه درونی دانشگاه، به برخورد خشونت آمیز پلیس در چند روز گذشته اعتراض کردند. نیروهای پلیس نیز با شلیک گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی تظاهرکنندگان را متفرق کردند. حضور نیروهای ویژه پلیس در محوطه های درونی و بیرونی برخی دانشگاه های این کشور در حالی شدت پیدا کرده است که نمایندگان تشکل های دانشگاهی خواستار تعلیق افزایش شهریه های آموزشی و انجام اصلاحات آموزشی و فرهنگی شده اند. این درحالی است که تشکل ها و نهادهای دانشگاهی آفریقای جنوبی تاکید کرده اند این تظاهرات در روزهای آینده با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. براساس گزارش های منتشره، کاهش شهریه های سنگین دانشگاه ها و تامین خواسته های فرهنگی و سیاسی دانشجویان از اصلی ترین مطالبات دانشجویان عنوان شده است. در همین خصوص، دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ روز دوشنبه(19/7/95) با صدور بیانیه ای اعلام کرد: کلاس های درس و برنامه های آموزشی این دانشگاه دایر خواهد بود، اما برخی تشکل های دانشجویی مانع از برگزاری منظم کلاس های خود شدند. تظاهرات مسالمت آمیز دانشجویان و برخورد خشونت آمیز پلیس آفریقای جنوبی درحالی افزایش یافته است که پیشتر کلاس های درس شمار زیادی از دانشگاه ها و مراکز آموزشی شهر «ژوهانسبورگ» به تعطیلی کشیده شده بود. بر اساس این گزارش، پیشتر دو دانشگاه «ویتس» و «وندا» به همراه چند دانشگاه مهم دیگر این کشور بر ازسرگیری برنامه های دانشگاهی و برگزاری کلاس های درس تاکید کرده بودند. این درحالی است که هزینه تحصیل در دانشگاه ها و مراکز آموزشی در آفریقای جنوبی به حدی گران است که پرداخت آن برای بسیاری از دانشجویان سیاه پوست بسیار دشوار می باشد و همین امر موجب افزایش نگرانی ها درباره نابرابری های پایدار در صنعتی ترین کشور آفریقا شده که بیش از دو دهه قبل با حکومت نژادپرستانه سفید پوستان مبارزه کرد.

 • شام غریبان عزای حسینی در ژوهانسبورگ

ژوهانسبورگ-مراسم شام غریبان حضرت اباعبدالله الحسین در مرکز اسلامی ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی با حضور شیعیان بومی ، هندی، پاکستانی و ایرانیان مقیم این کشور برگزار شد.

• ادامه تظاهرات دانشجویان در آفریقای جنوبی/ دولت به مطالبات دانشجویان توجه کند

تظاهرات دانشجویان و برخورد خشونت آمیز پلیس آفریقای جنوبی در محوطه دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ» درحالی شدت و تداوم پیدا کرده است که تظاهرکنندگان خواستار توجه جدی دولت این کشور به مطالبات عمومی خود شدند. به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان، شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر دانشگاه های این کشور با پرتاب سنگ و اجسام سنگین به سوی نیروهای پلیس مستقر در محوطه درونی دانشگاه، به برخورد خشونت آمیز پلیس در چند روز گذشته اعتراض کردند. نیروهای پلیس نیز با شلیک گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی تظاهرکنندگان را متفرق کردند. براساس این گزارش، حضور نیروهای پلیس در محوطه های درونی و بیرونی برخی دانشگاه های این کشور شدت پیدا کرده است. این درحالی است که تشکل ها و نهادهای دانشگاهی آفریقای جنوبی تاکید کرده اند این تظاهرات در روزهای آینده با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. براساس گزارش های منتشره ، کاهش شهریه های سنگین دانشگاه ها و تامین خواسته های فرهنگی و سیاسی دانشجویان از اصلی ترین مطالبات دانشجویان عنوان شده است. در همین خصوص، دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ روز دوشنبه(19/7/95) با صدور بیانیه ای اعلام کرد: کلاس های درس و برنامه های آموزشی این دانشگاه دایر خواهد بود، اما برخی تشکل های دانشجویی مانع از برگزاری منظم کلاس های خود شدند. تظاهرات مسالمت آمیز دانشجویان و برخورد خشونت آمیز پلیس آفریقای جنوبی درحالی افزایش یافته است که پیش تر کلاس های درس شمار زیادی از دانشگاه ها و مراکز آموزشی شهر «ژوهانسبورگ» به تعطیلی کشیده شده بود. شاهدان محلی روز یکشنبه(18/7/95) اعلام کرده اند که صدها تن از دانشجویان آفریقای جنوبی در اعتراض به سیاست های دولت این کشور در رسیدگی به وضعیت دانشگاهیان، در خیابان های اطراف دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر مراکز آموزشی این شهر، تظاهرات مسالمت آمیز برگزار کردند که به دنبال آن، پلیس این کشور وارد عمل شد و درگیری میان دانشجویان و نیروهای پلیس تشدید شد. بر اساس این گزارش، پیش تر دو دانشگاه «ویتس» و «وندا» به همراه چند دانشگاه مهم دیگر این کشور بر ازسرگیری برنامه های دانشگاهی و برگزاری کلاس های درس تاکید کرده بودند. این درحالی است که مقامات دولت ضمن تاکید بر تلاش خود برای حل و فصل مشکلات دانشجویان، بر توقف این اعتراض ها و جلوگیری از تعطیلی دانشگاه ها تاکید کرده اند. مقامات دولت آفریقای جنوبی خواستار توقف اعتراض ها و جلوگیری از تعطیلی دانشگاه ها از سوی دانشجویان معترض شده اند. براساس این گزارش، جلسه روز جمعه مقامات دانشگاه های این کشور با نمایندگان تشکل های صنفی دانشجویان معترض پیرامون حل مشکلات بی نتیجه ماند و خواسته های دانشجویان مورد موافقت قرار نگرفت. روز سه شنبه پلیس با شلیک گاز اشک آور، گلوله پلاستیکی و نارنجک های صوتی معترضان را متفرق و دو نفر از دانشجویان را بازداشت کرد. معترضان افزایش شهریه را مانعی برای ادامه تحصیل دانشجویان سیاه پوست می دانند و خواستار تحصیل رایگان شده اند. این درحالی است که هزینه تحصیل در دانشگاه های این کشور به قدری گران است که پرداخت آن برای بسیاری از دانشجویان سیاه پوست غیرممکن است و همین امر موجب افزایش نگرانی ها درباره نابرابری های پایدار در صنعتی ترین کشور آفریقا شده است که بیش از دو دهه قبل با حکومت نژادپرستانه سفید پوستان مبارزه کرد.

 • دولت آفریقای جنوبی خواستار توقف تظاهرات سراسری دانشجویان شد

دولت آٰفریقای جنوبی امروز( یکشنبه 25/7/95) با صدور بیانیه ای بر ضرورت توقف تظاهرات سراسری و خشونت های شهری از سوی دانشجویان این کشور تاکید کرد. به نقل از رویترز، بیانیه دولت آفریقای جنوبی در ادامه یادآور شد: حملات دانشجویان به اماکن عمومی و افزایش خشونت های شهری، اقدامی مجرمانه و خلاف قانون اساسی است. این بیاینه برعزم نهادهای دولتی برای مقابله جدی با قانون شکنان و برقراری امنیت در همه مناطق شهری، تاکید کرده است. پلیس آفریقای جنوبی اعلام کرد که در جریان حمله های شبانه از جمله سنگ پرانی های معترضان و حمله با بمب های آتش زا، پلیس این کشور 9 نفر را بازداشت کرده است . پلیس ملی این کشور همچنین اضافه کرد که سه خودرو توسط معترضان به آتش کشیده شد. تظاهرات سراسری دانشجویان و برخورد خشونت آمیز پلیس آفریقای جنوبی در محوطه دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ» برای روزهای متوالی تشدید و تداوم پیدا کرده است. دانشجویان خواستار انجام اصلاحات آموزشی از سوی دولت شده اند. در همین خصوص، شاهدان محلی روز پنجشنبه اعلام کردند که شمار زیادی از دانشجویان آفریقای جنوبی در اعتراض به سیاست های آموزشی دولت این کشور در رسیدگی به وضعیت دانشگاهیان، در خیابان های اطراف دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر مراکز آموزشی این شهر، تظاهرات کردند. بر اساس این گزارش، تظاهرات دانشجویان آفریقای جنوبی در حالی وارد هفته دوم خود شده است که به دنبال آن، پلیس این کشور با برخورد خشونت آمیز، دانشجویان را متفرق کرد. شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر دانشگاه های این کشور،در روزهای اخیر با پرتاب سنگ و اجسام سنگین به سوی نیروهای پلیس مستقر در محوطه درونی دانشگاه، به برخورد خشونت آمیز پلیس در چند روز گذشته اعتراض کردند. نیروهای پلیس نیز با شلیک گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی٬ تظاهرات کنندگان را متفرق کردند. حضور نیروهای ویژه پلیس در محوطه های درونی و بیرونی برخی دانشگاه های این کشور در حالی شدت پیدا کرده است که نمایندگان تشکل های دانشگاهی خواستار تعلیق افزایش شهریه های آموزشی و انجام اصلاحات آموزشی و فرهنگی شده اند. تشکل ها و نهادهای دانشگاهی آفریقای جنوبی تاکید کرده اند این تظاهرات در روزهای آینده با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. براساس گزارش های منتشرشده، کاهش شهریه های سنگین دانشگاه ها و تامین خواسته های فرهنگی و سیاسی دانشجویان از اصلی ترین مطالبات دانشجویان عنوان شده است. بر اساس این گزارش، پیشتر دو دانشگاه «ویتس» و «وندا» به همراه چند دانشگاه مهم دیگر این کشور بر ازسرگیری برنامه های دانشگاهی و برگزاری کلاس های درس تاکید کرده بودند. هزینه تحصیل در دانشگاه ها و مراکز آموزشی در آفریقای جنوبی به حدی گران است که پرداخت آن برای بسیاری از دانشجویان سیاه پوست بسیار دشوار است و همین امر موجب افزایش نگرانی ها درباره نابرابری های پایدار در صنعتی ترین کشور آفریقا شده که بیش از دو دهه قبل با حکومت نژادپرستانه سفید پوستان مبارزه کرد.

  • سمینار اصلاح ساختار علوم انسانی در مدارس جامع مسلمانان آفریقای جنوبی

آفریقای جنوبی-در سمینار اصلاح ساختار علوم انسانی در مدارس جامع مسلمانان آفریقای جنوبی که با حضور کلیه علما و اندیشمندان و ائمه جمعه و جماعت آفریقای جنوبی در مرکز ورزشی امام غزالی وابسته به مسجد ابوبکر منطقه اراسمیای شهر پرتوریا برگزار گردید ؛ "شیخ احسان تالیپ"( رئیس و مدیر اجرایی کالج بین المللی صلح آفریقای جنوبی و رئیس شورای علمای این کشور) و چند تن دیگر از حضار به ایراد سخن پرداختند.

 نیجر

• کارمند یک سازمان مردم نهاد آمریکایی در نیجر ربوده شد

یک مقام امنیتی نیجر گفت، یکی از کارمندان یک سازمان مردم نهاد آمریکایی در شهر 'ابالک' در شمال شرق نیامی پایتخت نیجر ربوده و پس از آن، توسط ربایندگان به مالی برده شد. این مقام امنیتی نیجر که خواست نامش فاش نشود، در گفت وگو با خبرگزاری فرانسه افزود، یکی از کارمندان یک سازمان مردم نهاد آمریکایی حدود ساعت 9 صبح به وقت محلی روز جمعه در ابالک ربوده شد. وی خاطرنشان کرد، تعیین هویت ربایندگانی که به مالی بازگشتند، هنوز زود است و تمام مسیرهای منتهی به مالی تحت نظارت قرار دارد. به گفته این مقام امنیتی، در جریان گروگانگیری و تبادل آتش، دستکم دو نفر کشته شدند. این اولین بار است که یک شهروند آمریکایی در نیجر ربوده می شود. دو شهروند فرانسوی در ژانویه 2011(1390) از رستورانی در نیامی ربوده و اندکی بعد، در تلاش برای فرار کشته شدند. نیروهای القاعده مغرب اسلامی سال 2010(1389) پنج کارمند شرکت انرژی 'آروا'ی فرانسه را از یک معدن اورانیوم در شمال نیجر ربودند. "محمدو ایسوفو"( رئیس جمهوری نیجر )در دیدار هفته گذشته با 'آنگلا مرکل' صدراعظم آلمان گفت، حل و فصل مشکل امنیت در مالی به منزله حل و فصل مشکل امنیت در نیجر است. نجیر در جنوب شرق این کشور نیز با حملات مکرر گروه بوکوحرام نیجریه مواجه است.

 • آمریکا: امنیت شهروندان آمریکایی در نیجر باید تامین شود

"جان کربی"( سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا) امروز (شنبه 24/7/95) اعلام کرد: امنیت و محافظت از شهروندان آمریکایی در نیجر، موضوع بسیار مهمی است . باید امنیت آنان تامین شود. به نقل ازسی ان ان، وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده است: یکی ازکارمندان یک سازمان مردم نهاد آمریکایی در شهر 'ابالک' در شمال شرق نیامی پایتخت نیجر ربوده شده است. کربی در ادامه بر پیگیری سیاسی موضوع امنیت شهروندان کشورش در نیجر، تاکید کرده است. یک مقام امنیتی نیجر گفت، یکی از کارمندان یک سازمان مردم نهاد آمریکایی در شهر 'ابالک' در شمال شرق نیامی پایتخت نیجر ربوده و پس از آن، توسط ربایندگان به مالی برده شد. این مقام امنیتی نیجر که خواست نامش فاش نشود، در گفت وگو با خبرگزاری فرانسه افزود، یکی از کارمندان یک سازمان مردم نهاد آمریکایی حدود ساعت 9 صبح به وقت محلی روز جمعه(23/7/95) در ابالک ربوده شد. وی خاطرنشان کرد، تعیین هویت ربایندگانی که به مالی بازگشتند، هنوز زود است و تمام مسیرهای منتهی به مالی تحت نظارت قرار دارد. به گفته این مقام امنیتی، در جریان گروگانگیری و تبادل آتش، دستکم دو نفر کشته شدند. این اولین بار است که یک شهروند آمریکایی در نیجر ربوده می شود. دو شهروند فرانسوی در ژانویه 2011 (1390)از رستورانی در نیامی ربوده و اندکی بعد، در تلاش برای فرار کشته شدند. نیروهای القاعده مغرب اسلامی سال (1389)2010 پنج کارمند شرکت انرژی 'آروا'ی فرانسه را از یک معدن اورانیوم در شمال نیجر ربودند. "محمدو ایسوفو"( رئیس جمهوری نیجر) در دیدار هفته گذشته با "آنگلا مرکل"( صدراعظم آلمان ) گفت، حل و فصل مشکل امنیت در مالی به منزله حل و فصل مشکل امنیت در نیجر است. نجیر در جنوب شرق این کشور نیز با حملات مکرر گروه بوکوحرام نیجریه مواجه است.

• نیجر: عناصر موجائو امدادگر آمریکایی را ربوده اند

"محمد بازوم"( وزیر کشور نیجر) روز یکشنبه(25/7/95) اعلام کرد که شبه نظامیان وابسته به جنبشی موسوم به وحدت و جهاد در غرب آفریقا (موجائو) به احتمال زیاد یک امدادگر آمریکایی را ربوده اند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از آبیجان، این شهروند آمریکایی دو روز پیش در نیجر ربوده شد. بازوم گفت که جفری وودکی شهروند آمریکایی احتمالا از سوی عناصر ماجائو ربوده شده است و یا اینکه ربایندگان وی را به این جنبش تحویل داده اند. وی یادآور شد که نیروهای امنیتی نیجر، آدم ربایان را تا آن سوی مرز نیجر در منطقه ای تحت کنترل جنبش موجائو در کشور مالی تعقیب کرده اند. خبرگزاری آسوشیتدپرس روز گذشته گزارش داد که افراد مسلح به منزل امدادگر آمریکایی در نیجر حمله کردند و قبل از ربودن وی، دو نفر را کشتند. تروریست های مرتبط با القاعده پیشتر نیز اتباع بیگانه را در نیجر ربوده و آنها را به کشور مالی منتقل کرده اند. تعدادی از اتباع بیگانه از جمله یک شهروند سوئیسی و فردی با تابعیت دو گانه انگلیس - آفریقای جنوبی در منطقه ساحل در گروگان تروریست ها هستند.

نیجریه

• تجمع کنندگان در برابر سفارت نیجریه در لندن خواستار آزادی شیخ زکزاکی شدند

شماری از فعالان مدنی شامگاه چهارشنبه پس از پایان آیین عزاداری شب عاشورای حسینی، در اعتراض به ادامه بازداشت "شیخ ابراهیم زکزاکی"( رهبر شیعیان نیجریه )و محاصره مسجد شیعیان در شهر کادونا، در برابر سفارت این کشور در لندن تجمع کردند. تجمع کنندگان در این حرکت اعتراضی خواستار پایان دادن به محاصره مسجد شیعیان در شهر کادونا(مرکز ایالت کادونا) و رفع ممنوعیت فعالیت اجتماعی شیعیان از سوی دولت آبوجا شدند. معترضان همچنین پلاکاردهایی را در دست داشتند که در آنها بر آزادی شیخ ابراهیم یعقوب زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه که در دسامبر سال 2015 (1394)میلادی از سوی نیروهای امنیتی این کشور دستگیر شد، تصریح شده بود. آنها همچنین در ابتکار جالبی، شعارهایشان را از طریق یک دستگاه پروژکتور بر روی دیوار سفارت نیجریه منعکس کرده بودند که بر روی بعضی از آن ها نوشته شده بود: " بوهاری"(رئیس جمهور) دست از جنایت بردار» و «بوهاری دست از آزار جنبش اسلامی نیجریه بردار» تجمع کنندگان در برابر سفارت 'ابوجا، در همین حال شعارهایی را علیه ' محمدو بوهاری' رئیس جمهوری نیجریه سر داده و خواستار جاری شدن عدالت در این کشور شدند. کمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس نیز در بیانیه ای که عصر سه شنبه منتشر کرد از مقامات نیجریه خواسته بود دست از محاصره مسجد شیعیان در شهر کادونا برداشته و اجازه دهند شیعیان از حق قانونی آزادی تجمع و عبادت برخوردار شوند. براساس گزارش این کمیسیون، نیروهای نظامی دولت نیجریه، دوشنبه شب، در شب تاسوعای حسینی، دستکم 15 عضو جنبش اسلامی نیجریه را در کادونا بازداشت کردند. به گفته این نهادی حقوق بشری، سربازان ارتش نیجریه برای جلوگیری از تجمع شیعیان ضمن استفاده از گاز اشک آور، چندین نفر را زخمی کرده اند. دولت ایالتی کادونا در ادامه سرکوب شیعیان، جنبش اسلامی نیجریه را که شیخ ابراهیم زکزاکی رهبری آن را بر عهده دارد، غیرقانونی اعلام کرده است. مقامات ایالتی کادونا 16 مهر امسال هشدار دادند افرادی که به دلیل عضویت در این جنبش محکوم شوند، ممکن است هفت سال زندانی شوند. در روز 22 آذر 1394 (13 دسامبر 2015) بر اثر حمله ارتش نیجریه به منزل شیخ زکزاکی و حسینیه شیعیان در زاریا، صدها نفر از جمله سه پسر شیخ زکزاکی کشته شدند. شیخ ابراهیم زکزاکی نیز زخمی شد و توسط ارتش دستگیر و زندانی شده است. در جریان این حمله، چندین عضو ارشد جنبش اسلامی نیجریه از جمله شیخ محمد توری، دکتر مصطفی سعید (به ترتیب معاون و پزشک شیخ زکزاکی) ابراهیم عثمان و جمی گلیما کشته شدند. بسیاری از سازمان های بین المللی حقوق بشر، این کشتار را محکوم کرده اند. سازمان عفو بین الملل، اوایل اردیبهشت امسال دولت نیجریه را به کشتار مسلمانان متهم کرد. در ماه های اخیر، شهروندان نیجریه با برپایی تظاهرات در سراسر این کشور آزادی شیخ زکزاکی را خواستار شدند.

• تشدید تظاهرات شیعیان نیجریه برای آزادی شیخ ابراهیم زکزاکی

تظاهرات مسالمت آمیز شماری از شیعیان نیجریه علیه ارتش و نیروهای امنیتی درشهر «آبوجا» (پایتخت) برای آزادی «شیخ ابراهیم زکزاکی» (رهبر شیعیان) این کشور در روز عاشورا و به مناسبت شهادت امام حسین (ع) برگزار شد. به نقل از منابع محلی، این تظاهرات در حالی شدت پیدا کرده که مناطق زیادی از نیجریه به صحنه تظاهرات شیعیان علیه دولت تبدیل شده است. تجمع کنندگان در این حرکت اعتراضی و خودجوش، خواستار آزادی فوری "شیخ زکزاکی"( رهبر شیعیان) این کشور و پایان دادن به محاصره مسجد شیعیان در شهر کادونا(مرکز ایالت کادونا) این کشور و رفع ممنوعیت فعالیت اجتماعی شیعیان از سوی برخی مقمات دولتی شدند. ارتش و نیروهای امنیتی نیجریه، دوشنبه شب، در شب تاسوعای حسینی، دستکم 15 عضو جنبش اسلامی نیجریه را در کادونا بازداشت کردند. این در حالی است که مقامات دولتی در ایالت کادونا در ادامه سرکوب شیعیان، جنبش اسلامی نیجریه را که شیخ ابراهیم زکزاکی رهبری آن را بر عهده دارد، غیرقانونی اعلام کرده است. براساس ادعای مسئولان این ایالت، حبس طولانی مدت و پرداخت جرایم نقدی از جمله مجازات های عنوان شده برای همکاری یا عضویت در جنبش اسلامی نیجریه است. این در حالی است که شیعیان این کشور همواره مورد ظلم و سرکوب ارتش و نیروهای امنیتی این کشور قرار داشته اند. به گفته تحلیلگران سیاسی، رفتار دولت نیجریه با شیعیان در چارچوب سیاست های رژیم صهیونیستی صورت پذیرفته که با کارشکنی های رژیم سعودی نیز همراه بوده است. بر اساس این گزارش و به نقل از ناظران سیاسی، تظاهرات مسالمت آمیز شیعیان در این کشور در دو ماه محرم و صفر برای آزادی شیخ زکزاکی تشدید خواهد شد. این در حالی است که شمار زیادی از هواداران شیخ زکزاکی علیه ارتش و نیروهای امنیتی این کشور برای آزادی «شیخ ابراهیم زکزاکی» رهبر شیعیان و همسر و تنی چند از نزدیکان وی در نیجریه در «آبوجا» (پایتخت) تظاهرات مسالمت آمیز برپا کردند. گزارش ها حاکیست، در روزها و هفته های گذشته، حرکت خودجوش شمار زیادی از شیعیان از شهرهای شمالی نیجریه به سوی آبوجا ( پایتخت) آغاز شده و شمار تظاهرکنندگان رو به افزایش است. تجمع کنندکان خواستار آزادی سریع شیخ ابراهیم زکزاکی و توقف رفتار خشونت آمیز و ضد انسانی ارتش و نیروهای امنیتی این کشور با شیعیان این کشور شدند. بر اساس گزارش های منتشر شده، این تظاهرات هم چنان در دیگر مناطق شیعه نشین نیجریه ادامه خواهد داشت. تظاهرات مسالمت آمیز شیعیان نیجریه درحالی ادامه دارد که نهادهای حقوق بشری بارها نسبت به وضعیت نامساعد رهبر شیعیان این کشور در زندان و رفتار ضد انسانی و خشونت آمیز دولت و ارتش نیجریه با شیعیان ساکن در این کشور هشدار داده اند. در همین خصوص تارنمای خبری 'دیس دی لایو' گزارش داد: بنا بر اعلام دادگاه عالی نیجریه، به دلیل آنچه این دادگاه 'نگرفتن مجوز حقوقی از دادگاه مربوطه در موعد مقرر' و نیز 'حضور نیافتن مقامات پلیس و دادستانی این کشور و شنیدن نظرات آنان' نامیده اند، با این درخواست مخالفت شده است. بر اساس این گزارش، این تصمیم دولت نیجریه موجی از نگرانی را در میان برخی از فعالان مدنی و حقوق بشری ایجاد کرده است. در همین خصوص، تظاهرات شیعیان نیجریه علیه ارتش و نیروهای امنیتی این کشور برای آزادی «شیخ ابراهیم زکزاکی» رهبر شیعیان نیجریه در استان «کادونا» در شمال غرب این کشور درحالی شدت گرفته است که در روزهای اخیر حمله سنگین ارتش نیجریه به مرکز فرهنگی بقیه الله در منطقه زاریا افزایش یافته است. پیشتر ارتش نیجریه در اقدامی ضد حقوق بشری تظاهرات مردم نیجریه در روز جهانی قدس را سرکوب و شمار کثیری از شهروندان نیجریه را قتل عام کرد. این در حالی است که در روز های گذشته نیز شمار کثیری از شیعیان مناطق گوناگون نیجریه با تجمع در مقابل ساختمان کمیته حقوق بشر این کشور نسبت به حبس شیخ زکزاکی اعتراض شدید کردند. تظاهرات کنندگان با سر دادن شعار «یا مرگ یا زکزاکی» خواهان آزادی سریع شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر شیعیان این کشور شدند. بر اساس گزارش های منتشر شده، وضعیت نامساعد رهبر شیعیان این کشور و رفتار ضد انسانی زندانبان های نیجریه ای با وی از اصلی ترین نگرانی های شیعیان بیان شده است. براساس اعلام کارشناسان جهان تشیع، هدف ارتش نیجریه پس از دستگیری شیخ زکزاکی نابودی حرکت اسلامی در شهرهای مختلف نیجریه بوده است. در روز 13 دسامبر 2015 (22/آذر/ 1394)بر اثر حمله ارتش نیجریه به حسینیه بقیة الله ، شمار زیادی از شیعیان این کشور کشته و زخمی شدند و شیخ ابراهیم زکزاکی توسط ارتش نیجریه بازداشت و زندانی شد. ارتش نیجریه مدعی شده که تلاش هواداران شیخ برای ترور رئیس ستاد ارتش نیجریه در منطقه زاریا علت دستگیری این رهبر بزرگ تشیع در نیجریه بوده است. این در حالی است که تلاش های بین المللی کارشناسان حقوقی در نیجریه برای برای آزادی شیخ زکزاکی ادامه دارد.

• عاشورای خونین در نیجریه/ 10 شهید در حمله ارتش به شیعیان.

عزاداری شماری از شیعیان نیجریه در شهر «فونتوآ» واقع در ایالت کادونا این کشور در روز عاشورا و به مناسبت شهادت امام حسین (ع) با خشونت ارتش و نیروهای امنیتی به خاک خون کشیده شد. در این درگیری 10 شهروند نیجریه ای شهید شدند. به نقل از منابع محلی، عزاداری شماری از شیعیان نیجریه درحالی در این کشور برگزار شده است که مناطق زیادی از نیجریه به صحنه تظاهرات مسالمت آمیز شیعیان علیه دولت تبدیل شده است. براساس این گزارش، عزاداری شماری از شیعیان نیجریه در شهر« سوکوتو» نیز به خشونت کشیده شد. ارتش و نیروهای امنیتی نیجریه، دوشنبه شب و در شب تاسوعای حسینی با محاصره مسجد شیعیان در کادونا نیز دستکم 15 عضو جنبش اسلامی نیجریه را بازداشت کردند. این درحالی است که مقامات دولتی در ایالت کادونا در ادامه سرکوب شیعیان، جنبش اسلامی نیجریه را که" شیخ ابراهیم زکزاکی" رهبری آن را به عهده دارد، غیرقانونی اعلام کرده است. براساس ادعای مسئولان این ایالت، حبس طولانی مدت و پرداخت جرایم نقدی از جمله مجازات های عنوان شده برای همکاری یا عضویت در جنبش اسلامی نیجریه است. این درحالی است که شیعیان این کشور همواره مورد ظلم و سرکوب ارتش و نیروهای امنیتی این کشور قرار داشته اند. به گفته تحلیلگران سیاسی، رفتار دولت نیجریه با شیعیان در چهارچوب سیاست های رژیم صهیونیستی صورت پذیرفته که با کارشکنی های رژیم سعودی نیز همراه بوده است.

• بوکوحرام مسئولیت انفجار خودرو بمب گذاری شده در نیجریه را بر عهده گرفت.

گروه تروریستی بوکوحرام امروز(چهارشنبه 21/7/95) مسئولیت انفجار یک خودرو بمب گذاری شده در شهر مایدوگوری در ایالت بورنو در شمال شرق نیجریه را بر عهده گرفت. این گروه تروریستی با صدور بیانیه ای اعلام کرد که یک خودروی بمب گذاری شده توسط افراد وابسته به بوکوحرام در مرکز ایالت «بورنو» منفجر شده است. این انفجار ساعاتی قبل و بر اثر برخورد یک خودرو حامل مواد منفجره با یک تاکسی در یکی از خیابان های پرتردد شهر «مایدوگوری» مرکز ایالت «بورنو» رخ داد. حمله گروه تروریستی بوکوحرام، 8 کشته و 15 زخمی برجای گذاشت. گروه تروریستی بوکوحرام در سال های اخیر این ایالت واقع در شمال شرقی نیجریه را هدف شدیدترین حملات خود قرار داده است. مقامات پلیس و بیمارستانی این ایالت با تایید این خبر، تاکید کرده اند تلاش نیروهای مستقر در این منطقه برای بررسی ابعاد دقیق حادثه و انتقال مجروحان به مراکز درمانی ادامه دارد. نشریه «وال استریت ژورنال» آمریکا با استناد به یافته های دولت های نیجریه و کامرون و گزارش سازمان دیده بان حقوق بشر نوشت: گروه تروریستی بوکوحرام تنها در سه سال گذشته بیش از 10 هزار پسربچه را ربوده و آن ها را در اردوگاه های تمرینی برای جنایات فجیع مهیا ساخته است. هرچند نیجریه طی ماه های اخیر٬ دستاوردهای مهمی در مبارزه با این گروه تروریستی داشته است،اما تحلیلگران معتقدند که به خاطر حمله های انتحاری گاه و بیگاه بوکوحرام، تهدید این گروه تروریستی-تکفیری ادامه دارد.

• 21 دختر دربند بوکوحرام آزاد شدند.

دولت نیجریه امروز (پنجشنبه 22/7/95) اعلام کرد، گروه تروریستی بوکوحرام 21 نفر از دختران دانش آموز دربند خود را آزاد کرده است. به گزارش خبرگزاری رویترز از ابوجا، این گروه حدود 270 دختر دانش آموز را در آوریل 2014 در مدرسه ای در روستای چیبوک در ایالت بورنو واقع در شمال شرقی نیجریه ربود. دهها نفر از این دختران در جریان درگیری های اولیه فرار کردند، اما بیش از 200 نفرشان همچنان اسیر بوکوحرام هستند. در همین حال، دولت نیجریه با صدور بیانیه ای آزادی شماری از این دختران را نتیجه مذاکرات بین مقام های دولتی و بوکوحرام با میانجیگری صلیب سرخ بین المللی و دولت سوئیس دانست و از ادامه گفت و گوها بین طرفین خبر داد. دولت نیجریه به جزییات توافق صورت گرفته برای آزادی دختران اشاره ای نکرد. بوکوحرام در طول تحرکات و حملات خود صدها مرد، زن و کودک را ربوده، اما به اسارت گرفتن دختران روستای چیبوک، توجهات و انتقادات جهانی را در بر داشته است. گمحمد بوهاری"( رئیس جمهوری نیجریه) پیشتر اعلام کرد که دولتش برای مذاکره با بوکوحرام در مورد آزادی این دختران آمادگی دارد. ارتش نیجریه در روزهای گذشته حمله ای گسترده را به پایگاه بوکوحرام در جنگل «سامبیسا» انجام داده است. بوکوحرام که پارسال (2015 برابر با 1394) با گروه تروریستی داعش بیعت کرد، بوکوحرام در آغاز این سال بخش وسیعی از نیجریه را به وسعت تقریبی بلژیک در اختیار گرفت، اما ارتش نیجریه با کمک نظامیان کشورهای همسایه بیشتر این قلمرو را پس گرفت. این گروه تروریستی همچنان در شمال شرقی نیجریه و دو کشور نیجر و کامرون، حملات تروریستی انجام می دهد. بوکوحرام در طول هفت سال شورش و حمله در نیجریه و کشورهای همسایه آن، حدود 15 هزار نفر را به کام مرگ کشانده و بیش از 2میلیون تن را بی خانمان کرده است. کشور غنی از نفت نیجریه در چند زمینه با تهدیدهای امنیتی مواجه است که یکی از این موارد تحرکات بوکوحرام در شمال شرقی این کشور است. همچنین خشونت های قومی در مناطق مرکزی نیجریه، تحرکات جدایی طلبان بیافران در جنوب شرقی این کشور و حمله شبه نظامیان به تاسیسات نفتی در جنوب نیجریه از دیگر چالش های پیش روی دولت این کشور به شمار می رود.

• عزم نیجریه برای ریشه کنی کامل بوکوحرام .

" لی محمد"( وزیر اطلاع رسانی نیجریه) امروز (پنجشنبه 22/7/95) بر عزم تمام نهادهای دولتی و امنیتی این کشور برای ریشه کنی کامل گروه تروریستی بوکوحرام تاکید کرد. به نقل از رویترز، وزیر اطلاع رسانی نیجریه در جمع خبرنگاران با اشاره به آزاد شدن 21 نفر از دختران دانش آموز از سوی بوکوحرام، گفت: دولت هیچ برنامه ای برای تبادل اسرای وابسته به بوکوحرام با این گروه تروریستی ندارد. وزیر اطلاع رسانی نیجریه در ادامه بر مقابله جدی و موثر با اقدامات ضد انسانی گروه تروریستی بوکوحرام تاکید کرد. دولت نیجریه امروز (پنجشنبه 22/7/95) اعلام کرد، گروه تروریستی بوکوحرام 21 نفر از دختران دانش آموز دربند خود را آزاد کرده است. دهها نفر از این دختران در جریان درگیری های اولیه فرار کردند، اما بیش از 200 نفرشان همچنان اسیر بوکوحرام هستند. در همین حال، دولت نیجریه با صدور بیانیه ای آزادی شماری از این دختران را نتیجه مذاکرات بین مقام های دولتی و بوکوحرام با میانجیگری صلیب سرخ بین المللی و دولت سوئیس دانست و از ادامه گفت و گوها بین طرفین خبر داد. این گروه حدود 270 دختر دانش آموز را در آوریل 2014 در مدرسه ای در روستای چیبوک در ایالت بورنو واقع در شمال شرقی نیجریه ربود. گروه های حقوق بشری می گویند بوکوحرام تاکنون هزاران زن و دختربچه از جمله بیش از 200 دانش آموز را در نیجریه ربوده است. هرچند نیجریه طی ماه های اخیر٬ دستاوردهای مهمی در مبارزه با این گروه تروریستی داشته است، اما تحلیلگران معتقدند که به خاطر حمله های انتحاری گاه و بی گاه بوکوحرام، تهدید این گروه تروریستی-تکفیری ادامه دارد.

• حسینیه شیعیان نیجریه درآتش خشم ارتش سوخت

حسینیه شیعیان نیجریه در شهر جوس در شمال این کشور در شامگاه عاشورا و به مناسبت سالروز شهادت امام حسین(ع) با حمله ارتش و نیروهای امنیتی در آتش سوخت. به نقل از منابع محلی، ارتش و نیروهای امنیتی ضمن حمله به منزل "شیخ آدم"( نماینده "شیخ ابراهیم زکزاکی" رهبر شیعیان)، حسینیه شیعیان را نیز که نزدیک منزل وی بود ، به آتش کشیدند. عزاداری شماری از شیعیان نیجریه درحالی در این کشور برگزار شده است که مناطق زیادی از نیجریه به صحنه تظاهرات مسالمت آمیز شیعیان علیه دولت تبدیل شده است. عزاداری شماری از شیعیان نیجریه در شهر «فونتوآ» واقع در ایالت کادونا این کشور در روز عاشورا و به مناسبت سالروز شهادت امام حسین (ع) با خشونت ارتش و نیروهای امنیتی به خاک خون کشیده شد ، در این درگیری 10 شهروند نیجریه ای شهید شدند. براساس این گزارش، عزاداری شماری از شیعیان نیجریه در شهر« سوکوتو» نیز به خشونت کشیده شد. ارتش و نیروهای امنیتی نیجریه، دوشنبه شب و در شب تاسوعای حسینی با محاصره مسجد شیعیان در کادونا نیز دستکم 15 عضو جنبش اسلامی نیجریه را بازداشت کردند. این درحالی است که مقامات دولتی در ایالت کادونا در ادامه سرکوب شیعیان، جنبش اسلامی نیجریه را که شیخ ابراهیم زکزاکی رهبری آن را به عهده دارد، غیرقانونی اعلام کرده است. براساس ادعای مسئولان این ایالت، حبس طولانی مدت و پرداخت جرایم نقدی از جمله مجازات های عنوان شده برای همکاری یا عضویت در جنبش اسلامی نیجریه است. این درحالی است که شیعیان این کشور همواره مورد ظلم و سرکوب ارتش و نیروهای امنیتی این کشور قرار داشته اند. به گفته تحلیلگران سیاسی، رفتار دولت نیجریه با شیعیان در چارچوب سیاست های رژیم صهیونیستی صورت پذیرفته که با کارشکنی های رژیم سعودی نیز همراه بوده است. سال گذشته و در راهپیمایی روز جهانی قدس نیز نیروهای امنیتی این کشور به روی تظاهر کنندگان آتش گشوده و 33 نفر از جمله 3 فرزند شیخ ابراهیم زکزاکی را به شهادت رسانده و فرزند چهارم وی را مجروح کردند.

• یک کشته و 20 زخمی در حمله وهابیون افراطی به شیعیان نیجریه

شماری از وهابیون افراطی منتسب به رژیم سعودی با پشتیبانی نیروهای پلیس شهر «کانو» مرکز ایالت کانو در شمال شرق نیجریه به دسته های عزاداری حمله کردند که یک شهروند نیجریه ای کشته و بیش از بیست نفر دیگر زخمی شدند. به نقل از منابع محلی، شماری از وهابیون افراطی منتسب به رژیم سعودی شامگاه چهارشنبه و همزمان با عزاداری شماری از شیعیان نیجریه در شهر «کانو» با چوب و سنگ و چماق به سمت شیعیان حمله ور شدند. بر اساس اعلام شاهدان عینی، شدت حمله وهابیون افراطی به حدی بود که شمار کشته شدگان و مجروحان رو به افزایش اعلام شده است. این در حالی است که عزاداری شماری از شیعیان نیجریه در شهر «فونتوآ» واقع در ایالت کادونا این کشور در روز عاشورا و به مناسبت شهادت امام حسین (ع) با خشونت ارتش و نیروهای امنیتی به خاک خون کشیده شد. در این درگیری 10 شهروند نیجریه ای شهید شدند. عزاداری شیعیان نیجریه درحالی در این کشور برگزار شد که مناطق زیادی از نیجریه به صحنه تظاهرات مسالمت آمیز شیعیان علیه دولت تبدیل شده است. براساس این گزارش، عزاداری شماری از شیعیان نیجریه در شهر« سوکوتو» نیز به خشونت کشیده شد. ارتش و نیروهای امنیتی نیجریه، دوشنبه شب و در شب تاسوعای حسینی با محاصره مسجد شیعیان در کادونا نیز دستکم 15 عضو جنبش اسلامی نیجریه را بازداشت کردند. این درحالی است که مقامات دولتی در ایالت کادونا در ادامه سرکوب شیعیان، جنبش اسلامی نیجریه را که شیخ ابراهیم زکزاکی رهبری آن را به عهده دارد، غیرقانونی اعلام کرده است. براساس ادعای مسئولان این ایالت، حبس طولانی مدت و پرداخت جرایم نقدی از جمله مجازات های عنوان شده برای همکاری یا عضویت در جنبش اسلامی نیجریه است. این درحالی است که شیعیان این کشور همواره مورد ظلم و سرکوب ارتش و نیروهای امنیتی این کشور قرار داشته اند. به گفته تحلیلگران سیاسی، رفتار دولت نیجریه با شیعیان در چارچوب سیاست های رژیم صهیونیستی صورت پذیرفته که با کارشکنی های رژیم سعودی نیز همراه بوده است.

• در انتخابات بعدی به همسرم رای نمی دهم

"محمدو بوهاری"( رئیس جمهوری نیجریه) در واکنش به سخنان همسرش مبنی بر اینکه در انتخابات بعدی، از او حمایت نخواهد کرد، گفت، نمی دانم همسرم متعلق به کدام حزب است اما، می دانم که او متعلق به آشپرخانه، اتاق نشیمن و سایر اتاق های من است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، "عایشه بوهاری" روز جمعه (23/7/95)در گفت وگو با 'بی بی سی' گفت، همسرم از بسیاری از انتصابات دولتی بی اطلاع است و بیشتر مقامات دیدگاه مشترکی با حزب 'کنگره پیشرفت برای همه' بوهاری ندارند. بوهاری در سال 2015(1394) با حمایت ائتلافی شامل دشمنان و فرصت طلبان، برای چهارمین دوره به ریاست جمهوری رسید. بوهاری تاکنون اعلام نکرده است که آیا در انتخابات ریاست جمهوری 2019 نیجریه شرکت خواهد کرد یا خیر. بوهاری به خبرنگاران گفت، امیدوارم همسرم به خاطر داشته باشد که من قبل از پیروزی در چهارمین دوره، سه بار رئیس جمهوری بودم و می توانم بگویم که از وجود او و بقیه مخالفان اطلاع کامل دارم زیرا در نهایت، من پیروز شدم. راضی کردن همه احزاب مخالف نیجریه و یا مشارکت دادن آنها در دولت کار آسانی نیست. بسیاری از رسانه های اجتماعی نیجریه، سخنان بوهاری را به عنوان اظهاراتی زن ستیزانه محکوم کردند و وی را قابل مقایسه با 'دونالد ترامپ' نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دانستند. عایشه بوهاری دانش آموخته روابط بین الملل و مطالعات راهبردی در مقطع کارشناسی ارشد از آکادمی دفاعی نیجریه است. نیجریه در بحبوحه کاهش قیمت نفت با رکود اقتصادی مواجه شد و با حملات شبه نظامیان به خطوط لوله نفتی در جنوب این کشور، جایگاه خود را به عنوان بزرگ ترین تولید کننده نفت در آفریقا از دست داد.

•رئیس جمهوری نیجریه بر مقابله جدی با بوکوحرام تاکید کرد

"محمد بوهاری"(رئیس جمهوری نیجریه) امروز( شنبه 24/7/95) بر عزم ارتش و نیروهای امنیتی این کشور برای مقابله جدی با گروه تروریستی 'بوکوحرام' تاکید کرد. به نقل از 'فرانس 24'، بوهاری گفت : تلاش دولت نیجریه برای آزادی تعداد بیشتری از دختران دانش آموز در بند بوکوحرام، ادامه خواهد داشت. این گروه حدود 270 دختر دانش آموز را در آوریل 2014 در مدرسه ای در روستای 'چیبوک' در ایالت 'بورنو' در شمال شرقی نیجریه، ربوده است. رئیس جمهوری نیجریه تصریح کرد: همه نهادهای امنیتی و دولتی در کشور بر مبارزه جدی با این گروه تروریستی عزم و اراده جدی دارند. این در حالی است که "لی محمد"( وزیر اطلاع رسانی نیجریه) پنجشنبه 22/7/95 گذشته بر عزم تمام نهادهای دولتی و امنیتی این کشور برای ریشه کنی کامل گروه تروریستی بوکوحرام تاکید کرده بود. دهها نفر از این دختران در جریان درگیری های اولیه ارتش نیجریه با تروریستهای بوکوحرام فرار کردند، اما بیش از 200 نفر از آنان همچنان اسیر این گروه هستند. در همین حال، دولت نیجریه با صدور بیانیه ای آزادی شماری از این دختران را نتیجه مذاکرات بین مقام های دولتی و بوکوحرام با میانجیگری صلیب سرخ بین المللی و دولت سوئیس عنوان کرد و از ادامه گفت وگوها بین طرفین خبر داد. پیشتر سخنگوی پلیس 'لاگوس' پایتخت نیجریه گفته بود که 42 فرد مظنون به عضویت در بوکوحرام را در این شهر بازداشت کرده است . حملات تروریستهای بوکوحرام اغلب بر مناطق روستایی و کشاورزی در شمال شرق نیجریه و میادین نفتی جنوبی این کشور متمرکز بوده است. اقدامات این گروه تروریستی از سال 2010 (1389)تاکنون سبب کشته شدن بیش از 30 هزار نفر در نیجریه شده که بیشتر این افراد در یک سال گذشته جان خود را از دست داده اند. کودکان در نیجریه به شدت از اقدامات بوکوحرام آسیب دیده و وحشت زده هستند.

• سی ان ان: تهدید بوکوحرام هشدار دهنده است

شبکه تلویزیونی سی ان ان امروز (شنبه 24/7/95) گزارش داد: تهدید گروه تروریستی بوکوحرام در مناطق شمالی نیجریه، به وضعیت هشدار رسیده است. به نقل از سی ان ان، دولت نیجریه روز پنجشنبه (22/7/95)اعلام کرد، گروه تروریستی بوکوحرام 21 نفر از دختران دانش آموز دربند خود را آزاد کرده است. دهها نفر از این دختران در جریان درگیری های اولیه فرار کردند، اما بیش از 200 نفرشان همچنان اسیر بوکوحرام هستند. بر اساس این گزارش، تنها راه پایان دادن به معضل دختران در بند این گروه تروریستی، پیگیری مذاکرات سیاسی میان نمایندگان دولت نیجریه با سرکرده این گروه تروریستی عنوان شده است. این در حالی است که «لی محمد» وزیر اطلاع رسانی نیجریه روز پنجشنبه بر عزم تمام نهادهای دولتی و امنیتی این کشور برای ریشه کنی کامل گروه تروریستی بوکوحرام تاکید کرده بود. این گروه حدود 270 دختر دانش آموز را در آوریل 2014 در مدرسه ای در روستای چیبوک در ایالت بورنو واقع در شمال شرقی نیجریه ربود. دهها نفر از این دختران در جریان درگیری های اولیه فرار کردند، اما بیش از 200 نفرشان همچنان اسیر بوکوحرام هستند. در همین حال، دولت نیجریه با صدور بیانیه ای آزادی شماری از این دختران را نتیجه مذاکرات بین مقام های دولتی و بوکوحرام با میانجیگری صلیب سرخ بین المللی و دولت سوئیس دانست و از ادامه گفت وگوها بین طرفین خبر داد. دولت نیجریه به جزییات توافق صورت گرفته برای آزادی دختران اسیر اشاره ای نکرد. بوکوحرام در طول تحرکات و حملات خود صدها مرد، زن و کودک را ربوده، اما به اسارت گرفتن دختران روستای چیبوک، توجهات و انتقادات جهانی را در بر داشته است. "محمد بوهاری" (رئیس جمهوری نیجریه) پیشتر اعلام کرد که دولتش برای مذاکره با بوکوحرام در مورد آزادی این دختران آمادگی دارد. ارتش نیجریه در روزهای گذشته حمله ای گسترده را به پایگاه بوکوحرام در جنگل «سامبیسا» انجام داد. بوکوحرام که پارسال (2015)(1394) با گروه تروریستی داعش بیعت کرد، در آغاز این سال بخش وسیعی از نیجریه را به وسعت تقریبی بلژیک در اختیار گرفت، اما ارتش نیجریه با کمک نظامیان کشورهای همسایه بیشتر این قلمرو را پس گرفت. این گروه تروریستی همچنان در شمال شرقی نیجریه و دو کشور نیجر و کامرون، حملات تروریستی انجام می دهد. بوکوحرام در طول هفت سال شورش و حمله در نیجریه و کشورهای همسایه آن، حدود 15 هزار نفر را به کام مرگ کشانده و بیش از 2میلیون نفر را بی خانمان کرده است. کشور غنی از نفت نیجریه در چند زمینه با تهدیدهای امنیتی مواجه است که یکی از این موارد تحرکات بوکوحرام در شمال شرقی این کشور است. همچنین خشونت های قومی در مناطق مرکزی نیجریه، تحرکات جدایی طلبان بیافران در جنوب شرقی این کشور و حمله شبه نظامیان به تاسیسات نفتی در جنوب نیجریه از دیگر چالش های پیش روی دولت این کشور به شمار می رود.

ائتلاف مخالفان در نیجریه خواستار بازبینی قانون اساسی این کشور شد

احزاب مخالف در نیجریه خواستار تغییر بخش قوانین انتخابات شهرداری ها در قانون اساسی این کشور شدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، ائتلافی متشکل از 16 حزب مخالف نیجریه روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد: خواستار آن است که مجمع ملی این کشور با اصلاح قوانین تدابیری اتخاذ کند که کمیسیون مستقل انتخابات ملی نیجریه نظارت بر انتخابات شهرداری ها را بر عهده بگیرد. این ائتلاف تاکید کرد که دولت های محلی به منظور تضمین پیروزی حزب حاکم در انتخابات ایالت ها مداخله می کنند. ائتلاف مذکور در این بیانیه به انتخابات 8 اکتبر (17 مهرماه) دولت های محلی نیجریه استناد کرد که در انتخابات ایالت اوگون در جنوب غربی نیجریه به نفع حزب حاکم 'کنگره همه ترقیخواهان' (حزب" محمد بوهاری"( رئیس جمهوری) تقلب صورت گرفته است. این حزب در 20 انتخابات دولت محلی و 37 منطقه در ایالت اوگون پیروز اعلام شد. ائتلاف مخالف نیجریه افزود: بدیهی است که هیات انتخابات دولتی نباید عهده دار رای گیری های محلی باشد. به همین دلیل از مجمع ملی می خواهیم تا بخش قانون اساسی مرتبط با ایفای نقش دولت های محلی در برگزاری انتخابات را با هدف حفظ دمکراسی کشور مورد تجدید نظر قرار دهد. نماینده این ائتلاف اعلام کرد که انتخابات اوگون تحت تاثیر ارعاب و تهدید، خشونت و تقلب مخدوش شده است. به گفته وی، تقلب انتخاباتی به قدری فاحش بود که حزب مخالف از امضای نتایج امتناع کرد و خواستار ابطال آن شد. نیجریه در زمینه تقلب انتخاباتی و خشونت های مربوطه ید طولایی دارد، اما ناظران، انتخابات سال 2015 نیجریه را که در نتیجه آن بوهاری به قدرت رسید، معتبر، آزاد و منصفانه ارزیابی کردند. بوهاری وعده داده است که قوانین انتخابات را با هدف تقویت دمکراسی در پرجمعیت ترین کشور قاره آفریقا بازبینی می کند. نیجریه 180 میلیون نفر جمعیت دارد.

• ائتلاف مخالفان در نیجریه خواستار بازبینی قانون اساسی این کشور شد

احزاب مخالف در نیجریه خواستار تغییر بخش قوانین انتخابات شهرداری ها در قانون اساسی این کشور شدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، ائتلافی متشکل از 16 حزب مخالف نیجریه روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد: خواستار آن است که مجمع ملی این کشور با اصلاح قوانین تدابیری اتخاذ کند که کمیسیون مستقل انتخابات ملی نیجریه نظارت بر انتخابات شهرداری ها را بر عهده بگیرد. این ائتلاف تاکید کرد که دولت های محلی به منظور تضمین پیروزی حزب حاکم در انتخابات ایالت ها مداخله می کنند. ائتلاف مذکور در این بیانیه به انتخابات 8 اکتبر (17 مهرماه) دولت های محلی نیجریه استناد کرد که در انتخابات ایالت اوگون در جنوب غربی نیجریه به نفع حزب حاکم 'کنگره همه ترقی خواهان' حزب "محمد بوهاری"( رئیس جمهوری) تقلب صورت گرفته است. این حزب در 20 انتخابات دولت محلی و 37 منطقه در ایالت اوگون پیروز اعلام شد. ائتلاف مخالف نیجریه افزود: بدیهی است که هیات انتخابات دولتی نباید عهده دار رای گیری های محلی باشد. به همین دلیل از مجمع ملی می خواهیم تا بخش قانون اساسی مرتبط با ایفای نقش دولت های محلی در برگزاری انتخابات را با هدف حفظ دمکراسی کشور مورد تجدید نظر قرار دهد. نماینده این ائتلاف اعلام کرد که انتخابات اوگون تحت تاثیر ارعاب و تهدید، خشونت و تقلب مخدوش شده است. به گفته وی، تقلب انتخاباتی به قدری فاحش بود که حزب مخالف از امضای نتایج امتناع کرد و خواستار ابطال آن شد. نیجریه در زمینه تقلب انتخاباتی و خشونت های مربوطه ید طولایی دارد، اما ناظران، انتخابات سال 2015 (1394)نیجریه را که در نتیجه آن بوهاری به قدرت رسید، معتبر، آزاد و منصفانه ارزیابی کردند.بوهاری وعده داده است که قوانین انتخابات را با هدف تقویت دمکراسی در پرجمعیت ترین کشور قاره آفریقا بازبینی می کند. نیجریه 180 میلیون نفر جمعیت دارد.

• نماینده شیخ زکزاکی در نیجریه دستگیر شد

منابع آگاه در مرکز اسلامی نیجریه در شهر «جوس» امروز (یکشنبه 25/7/95) از دستگیری شیخ «آدم احمد»( نماینده شیخ ابراهیم زکزاکی) رهبر شیعیان این کشور، خبر دادند. به نقل از منابع محلی، ارتش و نیروهای امنیتی نیجریه تحت فشار وهابیون افراطی منتسب به رژیم سعودی، با یورش به منزل «شیخ آدم احمد» نماینده شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر عالیقدر شیعیان نیجریه، حسینیه شیعیان را نیز که نزدیک منزل وی بود، به آتش کشیدند. بر اساس این گزارش و به نقل از شاهدان عینی، نیروهای ارتش نیجریه ضمن خودداری از ارائه هرگونه اطلاعات، شیخ آدم را به مکانی نامعلوم منتقل کردند. این در حالی است که حسینیه شیعیان نیجریه در شهر جوس در شمال این کشور در شامگاه عاشورا و به مناسبت سالروز شهادت امام حسین(ع) با حمله ارتش و نیروهای امنیتی نیجریه در آتش سوخت. به دنبال این حمله خشونت بار و ضدانسانی، این حسینیه که محل گردهمایی شیعیان این کشور بود به شدت آسیب دید و شمار زیادی از شیعیان در این کشور کشته و یا زخمی شدند. تظاهرات صدها تن از شیعیان نیجریه علیه ارتش و نیروهای امنیتی این کشور در شهر «کادونا» (مرکز ایالت کادونا) و درنزدیکی شهر شیعه نشین « زاریا» برای آزادی « شیخ ابراهیم زکزاکی» رهبر شیعیان در نیجریه تشدید و تداوم یافته است. این در حالی است که در ماه های گذشته نیز شمار کثیری از شیعیان مناطق گوناگون نیجریه با تجمع در مقابل ساختمان کمیته حقوق بشر این کشور نسبت به آزادی شیخ زکزاکی اعتراض شدید کردند. تظاهرکنندگان با سر دادن شعار « یا مرگ یا زکزاکی» خواهان آزادی سریع « شیخ ابراهیم زکزاکی» رهبر شیعیان این کشور شدند. بر اساس گزارش های منتشر شده وضعیت نامساعد رهبر شیعیان این کشور و رفتار ضد انسانی زندانبان های نیجریه ای با وی از اصلی ترین نگرانی های شیعیان بیان شده است. براساس اعلام کارشناسان جهان تشیع، هدف ارتش نیجریه پس از دستگیری شیخ زکزاکی نابودی حرکت اسلامی در شهر های مختلف نیجریه بوده است.

گینه

• شیعیان گینه کوناکری در رثای اباعبدالله الحسین و یارانش به سوگ نشستند

شیعیان ساکن شهر «کوناکری» پایتخت «گینه کوناکری» واقع در سواحل اقیانوس اطلس در ایام شهادت امام حسین (ع) با برپایی مراسم نوحه خوانی، سینه زنی و روضه، فریاد یا حسین (ع) سر داده و بر مظلومیت سرور و سالار شهیدان و یاران باوفایش اشک ماتم ریختند. همزمان با ایام شهادت امام حسین (ع)، شماری از شیعیان مقیم «کوناکری» با برپایی آیین های سوگواری به نوحه سرایی پرداخته و فریاد «یا حسین»(ع) سر دادند. پیروان امام سوم شیعیان در گینه کوناکری، همگام با شیعیان سراسر جهان و به منظور تحقق رسالت دینی و فرهنگی خود و زنده نگه داشتن شعار و شعور اسلامی و حماسه انسان ساز کربلا، پرچم عزای حسینی برپا کردند. عزاداران و مشتاقان حسینی در این آیین ها به یاد حماسه باشکوه کربلا و شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) به نوحه خوانی و مرثیه سرایی و بیان روضه روز عاشورا و شهادت امام سوم شیعیان پرداختند. حاضران در این مراسم همچنین ضمن آشنایی بیشتر با ابعاد گوناگون قیام باشکوه اباعبدالله الحسین(ع) بر ضرورت شناخت بیشتر حماسه تاریخی عاشورا و نیز الگو برداری از معارف و حقایق این حماسه انسان ساز، تأکید کردند. جمهوری گینه کوناکری کشوری در شمال غربی آفریقاست که در سواحل اقیانوس اطلس واقع شده است.

مالی

• شش سرباز فرانسوی بر اثر انفجار شیئی در شمال مالی زخمی شدند

سخنگوی ارتش فرانسه روز پنجشنبه(22/7/95) اعلام کرد که در پی انفجار یک مین یا یک بسته انفجاری دست ساز در منطقه ابیبارا در شمال مالی شش نظامی فرانسوی زخمی شدند. به گزارش پایگاه خبری الیوم السابع، پاتریک استیجر افزود: این افراد هنگام عبور خودروی حامل آنها از این منطقه، در پی انفجار یک مین یا یک بسته انفجاری زخمی شده اند. وی در عین حال دقیقاً نگفت که این انفجار ناشی از کدام یک بوده است. خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه(22/7/95) همچنین به نقل از یک منبع نظامی از مالی اعلام کرد که برخورد یک خودروی نظامی با مین، جان دو نظامی این کشور را گرفته است. اوایل هفته گذشته نیز شیخ آق آوسا، رهبر شورشیان سابق قوم طوارق در کشور مالی در نتیجه انفجار بمبی کشته شد. رهبر قبیله طوارق مالی در سال 2015 (1394)میلادی با میانجی گری سازمان ملل، پیمان صلحی را با دولت آن کشور امضا کرد. توافقی بسیار شکننده که به گفته سازمان ملل، در واقعیت هیچ گونه پیشرفتی دیده نمی شود.. این حادثه زمانی رخ داد که آق آوسا در حال بازگشت از نشستی بود که با حضور سربازان فرانسوی و سازمان ملل متحد برگزار شده بود. اوایل هفته گذشته همچنین سخنگوی وزارت کشور فرانسه بر افزایش مناسبات دو جانبه میان فرانسه و شش کشور منطقه ساحل آفریقا (مناطق میانی صحرای بزرگ آفریقا) تأکید کرده بود. در سالهای اخیر، منطقه ساحل غربی با تهدید فزاینده گروه های مسلح مواجه بوده است. گروه های مرتبط با القاعده کنترل دو سوم کشور مالی را در سال 2012 به دست گرفته اما سال گذشته در یک عملیات نظامی شکست خوردند؛ با این حال، همچنان مناطق زیادی از خاک مالی از کنترل دولت این کشور خارج است. منطقه ساحل شامل مناطقی از شمال سنگال، جنوب موریتانی، مرکز مالی، جنوب الجزیره و نیجر، مناطق مرکزی چاد، جنوب سودان و نوار شمالی سودان جنوبی و اریتره را در بر می گیرد.

بنین

• رئیس جمهور بنین برای روحانی پیام فرستاد

رئیس جمهور بنین برای روحانی پیام فرستاد. فرستاده ویژه رئیس‌ جمهور بنین در دیدار با ظریف پیام کتبی رئیس‌ جمهور کشورش به حسن روحانی را تقدیم وزیر امور خارجه ایران کرد. "عبدالله بیوچان" (وزیر مشاور در امور توسعه و برنامه‌ریزی کشور آفریقایی بنین) که به عنوان فرستاده ویژه رئیس‌جمهور این کشور در ایران به سر می‌برد، پیش از ظهر امروز (یکشنبه 25/7/95) با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفت‌و‌گو کرد. در این دیدار در خصوص تقویت روابط دوجانبه، از جمله در زمینه همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، آموزش عالی، کشاورزی و بانکی بین دو کشور گفت‌و‌گو شد. همکاری و تبادل نظر در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری و نیز تقویت همکاری‌ها در مجامع بین‌المللی از دیگر محورهای مورد بحث دو مقام بود.  در پایان این دیدار پیام کتبی رئیس‌جمهور بنین به "حسن روحانی"( رئیس‌جمهور اسلامی ایران) تقدیم وزیر امور خارجه کشورمان شد.

توگو

• سران آفریقا خواستار اجماع برای مقابله با راهزنی دریایی هستند

سران اتحادیه آفریقا روز شنبه(24/7/95) برای بررسی نحوه مقابله با راهزنی دریایی و قاچاق در مناطق ساحلی این قاره، در شهر لومه پایتخت توگو گردهم آمده و خواستار اجماع در برابر دزدان دریایی شدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از لومه،" ادریس دبی "(رئیس جمهوری چاد) که ریاست فعلی اتحادیه آفریقا را برعهده دارد، در مراسم افتتاحیه این اجلاس گفت که حدود 90 درصد از صادرات و واردات آفریقا از راه دریا انجام می شود. بیش از 40 کشور با امید به تهیه منشور جدیدی در زمینه امنیت دریایی، نمایندگان خود را برای شرکت در اجلاس اتحادیه آفریقا راهی توگو کردند. رئیس جمهوری چاد گفت که منشوری که قرار است در این نشست تهیه شود، امکان ترویج بازرگانی و بهره برداری از پتانسیل بالای بخش دریایی و همچنین ثروت اندوزی و شغل آفرینی در صنایع مختلف را فراهم می کند. وی افزود: تهیه این منشور همچنین گامی جدید و قاطع در محافظت از فضای دریایی محسوب می شود. براساس اعلام اتحادیه آفریقا، راهزنی دریایی، قاچاق و دیگر جرایم دریایی، صدها میلیارد دلار هزینه مالی را به بخش دریایی کشورهای آفریقایی تحمیل کرده است. راهزنی دریایی از سال 2012(1391) پس از آغاز عملیات گشت زنی دریایی بین المللی در سواحل شرق آفریقا کاهش یافته است. این عملیات با هدف مقابله با حملات خشونت بار راهزنان دریایی مستقر در سومالی سازماندهی شده است. اما نگرانی اصلی در حال حاضر به خلیج گینه و به ویژه آب های نزدیک نیجریه معطوف است. راهزنان دریایی در این منطقه، اغلب از گروه های مسلح در دلتای نیجر تشکیل شده اند که خواستار سهم بیشتری از درآمدهای حاصل از ذخایر نفتی هستند. 17 کشور واقع در خط ساحلی خلیج گینه از پتانسیل ضعیفی در زمینه تجسس دریایی برخوردارند و سال هاست در جهت تقویت سطح همکاری برای مقابله با راهزنی دریایی تلاش کرده اند. ماهیگیری غیرقانونی در سطحی گسترده نیز به راهزنی دریایی کمک می کند. اتحادیه آفریقا تخمین زده است که تنها در غرب آفریقا، ماهیگیری غیرقانونی باعث زیان سالانه به ارزش 285 میلیون دلار می شود.

• عزم سران آفریقا برای مبارزه با ناامنی های دریایی

سران آفریقا در آستانه آغاز اجلاس امنیت دریانوردی در «لومه» پایتخت «توگو» بر مبارزه با ناامنی های دریایی تاکید کردند. به نقل از تارنمای خبری 'بیزینس دی'، نخستین اجلاس امنیت دریانوردی در آفریقا در 15 اکتبر ( 24 مهرماه) و با حضور مقامات کشور میزبان و مقامات اتحادیه آفریقا برگزار خواهد شد. مبارزه با خطر دزدان دریایی و صید غیرقانونی و نیز تامین امنیت دریانوردی در خلیج گینه در جنوب غرب آفریقا از محورهای اصلی این نشست عنوان شده است. در همین خصوص،"رابرت دوسی"( وزیر امور خارجه توگو) ضمن تاکید بر اهمیت برگزاری این نشست، گفت: بیش از 92 درصد از حجم واردات قاره آفریقا از مسیر دریایی انجام می شود و از میان 54 کشورآفریقایی، 33کشور دارای خط ساحلی هستند. دوسی در ادامه تاکید کرد: در حال حاضر مبارزه قاطعانه با مجرمان دریایی و نیز تلاش برای برقراری امنیت دریایی در قاره سیاه، از اهمیت بالایی برخوردار است.

ساحل عاج

• تشدید تنش های سیاسی در ساحل عاج

تنش های سیاسی در کشور آفریقایی ساحل عاج به دنبال تداوم مخالفت های احزاب با برگزاری همه پرسی قانون اساسی جدید در این کشور، تشدید شده است. به نقل از 'فرانس 24'، احزاب مخالف امروز ( شنبه) با صدور بیانیه ای مشترک اعلام کرده اند که با تصویب پیش نویس قانون اساسی جدید ساحل عاج مخالفت خواهند کرد. بیانیه احزاب مخالف بر تداوم اعتراض های خود با روند تغییرات قانون اساسی در ساحل عاج و لزوم توقف رویکرد غیرمشورتی دولت این کشور تاکید کرده است. "بامبا موریفیره" (سخنگوی ائتلاف احزاب مخالف ساحل عاج)، پیشتر ضمن مخالفت با برگزاری همه پرسی قانون اساسی جدید در این کشور، مشورت نکردن دولت با مخالفان را علت اصلی اعتراضها اعلام کرده بود. ائتلاف مخالفان متشکل از 23 حزب ساحل عاج است. سخنگوی ائتلاف احزاب مخالف تصریح کرد: با تصویب این قانون اساسی، دمکراسی در ساحل عاج خدشه دار خواهد شد. موریفیره از جامعه مدنی کشورش خواست زیر بار قانون اساسی جدید دولت نروند و به جمع مخالفان بپیوندند. بر اساس این گزارش، انتصاب پست جدید 'معاونت اول رییس جمهوری' و حذف بند 'الزام آور بومی بودن پدر و مادر نامزدهای ریاست جمهوری' از اصلاحات جدید قانون اساسی ساحل عاج است. با برگزاری همه پرسی و تدوین قانون اساسی جدید در ساحل عاج، در کنار سایر اقدامات، ماده جنجالی مربوط به ملیت افراد در این کشور حذف و به پایان دادن جنگ داخلی در ساحل عاج کمک خواهد شد. "آلاسان واتارا"( رییس جمهوری ساحل عاج )در طول مبارزات انتخاب مجدد سال گذشته وعده داده بود، این ماده (ملیت) را که می گوید والدین نامزدهای ریاست جمهوری باید بومی و زاده ساحل عاج باشند و تابعیت کشور دیگری را نداشته باشند، حذف خواهد کرد. قرار است همه پرسی قانون اساسی جدید در ساحل عاج از سوی دولت، در ماه اکتبر( مهر و آبان ) و قبل از برگزاری انتخابات مجلس این کشور در سال جاری برگزار شود. مرداد ماه سال جاری پیشنهاد برگزاری همه پرسی برای تدوین قانون اساسی جدید در ساحل عاج با 233 رای مثبت، شش رای منفی و هفت رای ممتنع در مجلس ملی این کشور به تصویب رسیده بود. داشتن ملیت ساحل عاج به موضوع سیاسی در کانون بحران یک دهه ایی تبدیل شده است که با کودتای 1999(1378) آغاز و به جنگ داخلی 2002 تا 2003(1381 تا 1382) ختم شد که به مدت هشت سال این کشور را به دو دسته تقسیم کرده است. واتارا که به خاطر آنچه مخالفان درباره ریشه های خارجی او می گفتند، از تلاش برای رسیدن به ریاست جمهوری منع شده بود، سرانجام موفق به پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2010 (1389)ساحل عاج شد، اما این پیروزی به وقوع دومین درگیری مدنی در این کشور و کشته شدن بیش از سه هزار نفر منتهی شد.

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶