نگاه آفران > آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۸/۱۱

وقایع مهم آفریقای غیر عربی  از تاریخ 20/7/95 تا 26/7/95

کامرون

• سانحه قطار در کامرون دست کم 53 کشته و صدها زخمی بر جا گذاشت

خارج شدن یک قطار پر از مسافر از ریل و واژگونی آن در کامرون ،روز جمعه دست کم 53 کشته و حدود 300 زخمی بر جای گذاشته است. به گزارش خبرگزاری رویترز ، ' ادگار آلن مبه انگو ' وزیر ترابری کامرون با اعلام این خبر در رادیوی دولتی این کشور گفت : آمار ارائه شده در مورد قربانیان این حادثه که در نزدیکی یک ایستگاه قطار در شهر اسکا واقع در حدود 120 کیلومتری غرب یائونده پایتخت کامرون رخ داده، اولیه بوده و ممکن است افزایش یابد. این قطار بین شهری ساعت یازده صبح به وقت محلی از یائونده به سمت ' دوالا ' پایتخت تجاری کامرون حرکت می کرد که این حادثه رخ داد. یک خبرنگار گفته که قبل از ترک یائونده از یکی از کارکنان راه آهن شنیده است که می گفت ، واگن های اضافی به قطار وصل شده تا بتوان مسافران بیشتری را جا داد. فروریختن پلی در امتداد بزرگراه بین پایتخت کامرون و دوالا باعث شده بود تا شمار زیادی از مسافران، قطار را برای سفر خود برگزینند. یکی از کارکنان از محل حادثه گفت :' جنازه های زیادی دیده می شود، جنازه های زن ، کودک در بین آنها قابل مشاهده است . ' یکی از سرنشینان به رویترز گفت : وی اجزای قطع شده بدن انسان را روی ریل محل حادثه دیده است. رسانه های اجتماعی تصاویری را منتشر کردند که نشان از واژگونی واگن های قطار در منطقه ای مرتفع دارد. جمهوری کامرون یکی از کشورهای آفریقایی است که در سال ۱۹۶۱ با اتحاد دو مستعمره فرانسه و انگلیس تشکیل شد. این کشور از شمال شرق با چاد، از شرق با آفریقای مرکزی و از جنوب با گابن، جمهوری کنگو و گینه استوایی و از غرب با نیجریه همسایه است و بیش از 18 میلیون نفر جمعیت دارد.

 نیجریه

 • دیپلماسی عمومی در مقابل تروریسم تکفیری

محرم امسال جنایت علیه شیعیان ادامه و بلکه گسترش یافت. مظلوم‌ترین شهدای جنایات اخیر، شیعیان نیجریه بودند و پیش‌بینی می‌شود در آینده، آن بخش از مناطق و کشورهای دنیا‌ که دارای مردمانی فقیر‌ و سیاستمدارانی فاسد هستند، بیشتر آماج تروریسم تکفیری ـ وهابی قرار گیرند. اما چرا تکفیر و تروریسم سلفی با همه زشتی‌ها و غیرانسانی بودنش روز به روز فراگیرتر می‌شود؟ پاسخ صریح سوال فوق این است که جنایات سال‌های اخیر علیه شیعیان جهان در خاورمیانه و آفریقا بخشی از یک راهبرد کلان است و لذا در آینده جنایات بیشتری در راه خواهد بود. با وجود این یک راهبرد، زمانی گستره جهانی بیشتری پیدا می‌کند و با وجود جنایت‌بار بودنش، ‌غیرقابل کنترل می‌شود که جمعی از عناصر قدرت روز دنیا در شکل‌گیری و اجرای آن نقش داشته باشند. متاسفانه این سال‌های شوم، اکنون علیه شیعیان و البته بسیاری از مسلمانان غیرشیعه و غیرسلفی دنیا شکل گرفته است و سه لایه اصلی دارد: لایه اول در سال 1978 میلادی(1356) شکل گرفت. لایه صهیونیستی این فتنه بعد از امضای معاهده سازش کمپ دیوید به‌وجود‌ آمد و شماری از سیاستمداران جهان اسلام را به استخدام خود درآورد. قرار بود پس از چهار دهه جنگ مسلمانان علیه رژیم صهیونیستی، جنگ به درون مرزهای اسلامی‌ کشانده شود. مسلمانان به جان هم بیفتند و انرژی جوانان مسلمان که در سلسله جنگ‌های 1948م(1326)، 1956م(1334)، 1967م (1345)و 1973 میلادی(1351) علیه موجودیت اسرائیل به کار گرفته شده بود، علیه برادران دینی خود به برادر‌کشی بینجامد. همین گونه‌ هم‌ شد. از زمان امضای کمپ‌دیوید، دیگر هیچ جنگی میان اعراب و اسرائیل شکل نگرفت و رژیم صهیونیستی از سال 1982 میلادی(1360) با حمله به جنوب لبنان از حالت تدافعی خارج شد و هنوز هم از زمین و هوا به تجاوزات خود به سرزمین‌های اسلامی ادامه می‌دهد و مسلمانان نیز همزمان به برادر‌کشی ادامه می‌دهند. اسرائیل پیروز راهبردی این دسته از بحران‌های فرقه‌گرایانه است. لایه دوم‌، بخشی از جنگ تمدن‌ها بود که در سال 1994 میلادی تئوریزه شد. ساموئل‌هانتینگتون که دنیای پس از پیروزی غرب در جنگ سرد را تحلیل می‌کرد‌، نوشت جنگ با مسلمانان، جنگ تمدن‌های جایگزین جنگ سرد است. او گفت: یکی از راه‌های غلبه غرب بر دنیای اسلام، فعال کردن خطول گسل درون سرزمین‌های اسلامی است. جنگ شیعه ـ سنی این‌گونه به راهبردی غربی تبدیل شد. تعداد جنگ‌های بین مسلمانان از آن زمان تاکنون بیش از تمام جنگ‌هایی است که دیگر بازیگران دنیای امروز با هم داشته‌اند لایه سوم، ارتجاع عرب است. آنها برای حفظ تاج و تخت و البته منابع ثروت خود،‌ دنیای اسلام را هدف تروریسم قرار داده‌اند. وهابیت و سلفی‌گری در خدمت آن ثروت و قدرت نامشروع قرار گرفته‌اند و تامین مالی تروریست‌ها برای عیاشان عرب کار سختی نیست. هر جا فقر بیشتر و سیاستمداران فاسد‌ترند، شیعیان بیشتری شهید می‌شوند. و لذا مقابله با این فتنه نیازمند راهبردی جهانی است. دولت جمهوری اسلامی ایران، ملجای مظلوم‌ترین قربانیان امروز تروریسم جهانی است. دولت باید در قالب دیپلماسی عمومی و دیپلماسی رسمی و در مراجع بین‌المللی به وظیفه خود در این رابطه عمل کند.

 • بوکوحرام مغز دختران نیجریه را شستشو داده است

گروه تروریستی بوکوحرام مغز دختران ربوده شده روستای چیبوک در نیجریه را شستشو داده است، به طوری که بیش از یکصد نفر از آنها تمایلی به ترک این گروه ندارند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از ابوجا، "پوگو بیتروس"( رئیس انجمن توسعه چیبوک) روز سه شنبه (27/7/95)گفت که دولت در حال مذاکره با بوکوحرام برای آزادی 83 نفر از دختران دانش آموز روستای چیبوک است که دو سال و نیم پیش ربوده شدند، اما بیش از یکصد نفر از این دختران میلی به بازگشت به خانه ندارند. وی دلیل این امتناع را شستشوی مغزی آنها از سوی بوکوحرام و افراط گرائی شان و یا شرمساری از بازگشت به خانه عنوان کرد، زیرا تعدادی از این دختران بالاجبار با تروریست ها ازدواج کردند و صاحب فرزند شده اند. وی یادآور شد که 21 نفر از دختران روستای چیبوک هفته گذشته در نتیجه اولین دور مذاکرات بین دولت نیجریه و بوکوحرام آزاد شدند. براساس این گزارش، 276 دختر دانش آموز آوریل 2014 (1393)از مدرسه ای در روستای چیبوک واقع در شمال شرقی نیجریه ربوده شدند. دهها نفر از این دختران در وهله اول فرار کردند و شماری نیز در اسارت جان باختند. همه دخترانی که موفق به فرار شدند، از روستای چیبوک نقل مکان کردند، زیرا به آنها برچسب همسران بوکوحرام زده شد. دستکم 20 نفر از این دختران در حال تحصیل در آمریکا هستند. دختران رها شده به والدین خود گفتند که در اسارت به دو گروه مجزا تقسیم شدند و فرماندهان بوکوحرام به آنها حق انتخاب دادند که یا به تروریست ها ملحق شوند و یا نقش برده را برای آنها بازی کنند. بوکوحرام در طول تحرکات و حملات خود صدها مرد، زن و کودک را ربوده، اما به اسارت گرفتن دختران روستای چیبوک، توجهات و انتقادات بین المللی را در بر داشته است. بوکوحرام که سال گذشته (2015)(1394) با گروه تروریستی داعش بیعت کرد، در آغاز سال جاری (2016) (1395)بخش وسیعی از نیجریه را به وسعت تقریبی بلژیک در اختیار گرفت، اما ارتش نیجریه با کمک نظامیان کشورهای همسایه بیشتر این قلمرو را پس گرفت. بوکوحرام در طول هفت سال شورش و حمله در نیجریه و کشورهای همسایه آن، حدود 15 هزار نفر را به کام مرگ کشانده و بیش از 2 میلیون تن را بی خانمان کرده است.

 • تلفات حملات قبیله ای نیجریه به 40 نفررسید

تدوام حملات خشونت بار دهقانان قبیله ای موسوم به 'فولانی' در منطقه 'گودوگودو' در ایالت « کادونا» در شمال نیجریه دستکم 40 کشته بر جای گذاشته است . به نقل از خبرگزاری 'شین هوآ'، حملات خونین دهقانان قبیله فولانی در منطقه گودوگودو درحالی شدت گرفته که منابع بیمارستانی شمار کشته شدگان را بیش از این تعداد اعلام کرده اند. تشدید خشونت های قبیله ای در این منطقه اقتصادی نیجریه منجر به اقداماتی برای اعزام نیروی نظامی به این ایالت به منظور پایان دادن به بحرانی موسوم به 'شورش فولانی' در دستور کار مقامات این ایالت شد . حملات روزانه دهقانان قبیله فولانی در مناطق مختلف ایالت کادونا، موجی از نگرانی را در میان ساکنان این مناطق به همراه داشته است. اکثر افراد قبیله فولانی، در مناطق مختلف نیجریه ساکن هستند و پیشه آنها عمدتا ماهیگیری و کشاورزی است. این منطقه در سال های اخیر شاهد موجی از خشونت های فرقه ای و قومی و کشته شدن صدها نفر بوده است. ایالت 'بنو' در کمربند میانه نیجریه میان بخش عمدتا مسیحی نشین جنوب و مسلمان نشین شمال قرار دارد که در سال های اخیر شاهد امواج درگیری ها و خشونت ها فرقه ای و قبایلی بوده است. درگیری و اختلاف برسر حق چرای گله ها در نیجریه امری معمول است که موجب نزاع بین چوپانان با کشاورزان می شود.

 • 13 زخمی در حمله بوکوحرام به پایگاه نظامی ارتش نیجریه

در حمله غافلگیرانه امروز (چهارشنبه 28/7/95) تروریست های بوکوحرام به پایگاه نظامی «گاشیگار» در مناطق مرزی نیجریه و نیجر در شمال شرق نیجریه، 13نظامی این کشور کشته شدند. به نقل از آسوشیتدپرس، سرهنگ "ثانی عثمان"(سخنگوی ارتش نیجریه) با تایید این خبر، گفت: در این حمله، شمار دیگری از نیروهای ارتش نیجریه مفقود شدند که تلاش نیروهای ویژه برای رهگیری تروریست های بوکوحرام و یافتن نظامیان مفقود شده ادامه دارد. سخنگوی ارتش نیجریه در ادامه بر عزم همه یگان های ارتش این کشور بر مقابله با گروه تروریستی بوکوحرام تاکید کرد. تروریست های بوکوحرام پیشتر با حمله به دو روستای دور افتاده، علاوه بر کشتار 30نفر از ساکنان آن روستا ها، که شمار زیادی از آنها زن و کودک بودند، مواد غذایی و سایر وسایل زندگی آنها را نیز به غارت بردند. پیش از این حمله نیز هشت نفر از اهالی یکی از این دو روستا به ضرب گلوله تروریست ها کشته شده بودند. گروه تروریستی بوکوحرام از سال ۲۰۰۹(1388) فعالیت گسترده خود را در شمال شرقی نیجریه آغاز نمود و طی ماه های اخیر نیز خود را زیرمجموعه داعش در آفریقا معرفی کرده است. تلاش ارتش و نیروهای امنیتی نیجریه برای مقابله همه جانبه با این گروه تروریستی در حالی تداوم یافته است که شبکه تلویزیونی سی ان ان روز شنبه گزارش داد که تهدید گروه تروریستی بوکوحرام در مناطق شمالی نیجریه، به وضعیت هشدار رسیده است. بوکوحرام که پارسال (2015)(1394) با گروه تروریستی داعش بیعت کرد، در آغاز این سال بخش وسیعی از نیجریه را به وسعت تقریبی بلژیک در اختیار گرفت، اما ارتش نیجریه با کمک نظامیان کشورهای همسایه بیشتر این قلمرو را پس گرفت. این گروه تروریستی همچنان در شمال شرق نیجریه و دو کشور نیجر و کامرون، حملات تروریستی انجام می دهد. بوکوحرام در طول هفت سال شورش و حمله در نیجریه و کشورهای همسایه آن، حدود 15 هزار نفر را به کام مرگ کشانده و بیش از 2میلیون نفر را بی خانمان کرده است. کشور غنی از نفت نیجریه در چند زمینه با تهدیدهای امنیتی مواجه است که یکی از این موارد تحرکات بوکوحرام در شمال شرقی این کشور است. همچنین خشونت های قومی در مناطق مرکزی نیجریه، تحرکات جدایی طلبان بیافران در جنوب شرقی این کشور و حمله شبه نظامیان به تاسیسات نفتی در جنوب نیجریه از دیگر چالش های پیش روی دولت این کشور به شمار می رود.

 • 83سرباز نیجریه ای در حمله بوکوحرام کشته شدند

منابع نظامی ارشد نیجریه اعلام کردند، 83 سرباز این کشور در حمله گروه تروریستی بوکوحرام به پایگاهی نظامی در شمال شرقی نیجریه کشته شدند. به نقل از پایگاه الیوم السابع مصر، یک افسر ارشد نیجریه ای به اسکای نیوز گفت: سربازان کشته شده به علت کمبود تجهیزات نظامی موفق به دفع حمله تروریست های بوکوحرام نشده اند. افسر نیجریه ای افزود: ده ها سرباز در حال فرار از بوکوحرام وارد رود نیجر شدند که تا کنون جسد 22 تن از آنان بیرون کشیده شده است و احتمالا تعداد زیادی از آنها غرق شده باشند. پیشتر "سرهنگ سانی کوکاشیکا عثمان "(سخنگوی ارتش نیجریه) با اشاره به زخمی شدن 13 سرباز از مفقود شدن ده ها تن دیگر در هجوم بوکوحرام به پایگاه نظامی آنان در پایگاه نظامی روستای جاشیجار واقع در مرزهای نیجر خبر داده بود. بوکو حرام یک گروه شورشی تکفیری در شمال نیجریه است که خواستار تعطیلی تمامی مدارس نوین و تحمیل شریعت تکفیری بر تمامی 36 ایالت نیجریه است. این گروه که در نیجر، چاد و شمال کامرون نیز فعال است در سال 2002(1380) تأسیس شده و پیشتر با شبکه القاعده ارتباط داشت اما در مارس 2015(1394) با ابوبکر بغدادی بیعت کرد و نام خود را به ولایت غرب آفریقای داعش تغییر داد.

 نیجر 

 • نیجر: عناصر موجائو امدادگر آمریکایی را ربوده اند

"محمد بازوم"( وزیر کشور نیجر) روز یکشنبه(25/7/95) اعلام کرد که شبه نظامیان وابسته به جنبشی موسوم به وحدت و جهاد در غرب آفریقا (موجائو) به احتمال زیاد یک امدادگر آمریکایی را ربوده اند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از آبیجان، این شهروند آمریکایی دو روز پیش در نیجر ربوده شد. بازوم گفت که جفری وودکی شهروند آمریکایی احتمالا از سوی عناصر ماجائو ربوده شده است و یا اینکه ربایندگان وی را به این جنبش تحویل داده اند. وی یادآور شد که نیروهای امنیتی نیجر، آدم ربایان را تا آن سوی مرز نیجر در منطقه ای تحت کنترل جنبش موجائو در کشور مالی تعقیب کرده اند. خبرگزاری آسوشیتدپرس روز گذشته گزارش داد که افراد مسلح به منزل امدادگر آمریکایی در نیجر حمله کردند و قبل از ربودن وی، دو نفر را کشتند. تروریست های مرتبط با القاعده پیشتر نیز اتباع بیگانه را در نیجر ربوده و آنها را به کشور مالی منتقل کرده اند. تعدادی از اتباع بیگانه از جمله یک شهروند سوئیسی و فردی با تابعیت دو گانه انگلیس - آفریقای جنوبی در منطقه ساحل در گروگان تروریست ها هستند.

  بورکینافاسو

 • بورکینافاسو با لامپ های خورشیدی به مصاف تاریکی می رود

یک کارخانه تولید لامپ خورشیدی در کشور آفریقایی 'بورکینافاسو' در تلاش است تا با استفاده از آفتاب با معضل بزرگ کمبود انرژی برق در مناطق شهری و روستایی این کشور مقابله کند. به گزارش پایگاه خبری 'افریکا نیوز'، کارخانه لامپ خورشیدی بورکینافاسو در منطقه 'ددوگو' حدود 200 کیلومتری 'اوآگادوگو' (پایتخت) که اخیرا گشایش یافته، ا علام کرد که هدفش تبدیل نور خورشید به الکتریسته است. گفته می شود با تحقق این طرح، بورکینافاسو با کمبود انرژی خداحافظی خواهد کرد. به گفته "آرنود چابان" (مدیرعامل کارخانه لامپ 'لاگازل')این کارخانه بسته های حاوی قطعات مونتاژ نشده برای دانش آموزان تولید می کند که به آن ها کمک می کند، لامپ هایی بسازند که در طول روز شارژ می شود و سپس در شب به عنوان منبع نور از آن استفاده می کنند. کارخانه لاگازل قادر است هر هفته 1500 لامپ خورشیدی تولید کند. تولید لامپ های خورشیدی این کارخانه تا سال 2020(1399) به یک میلیون قطعه خواهد رسید که هر عدد بهایی حدود 20 تا 33 دلار خواهد داشت. یکی از مزایای جانبی این طرح بومی سازی صنعت مذکور و ایجاد شغل در کشور بورکینافاسو است. "خاویر لاپیر"( سفیر فرانسه در بورکینافاسو) در این ارتباط گفت: ایجاد این کارخانه لامپ خورشیدی ابتکار زیبایی است که به برق دار شدن مردم بورکینافاسو کمک می کند. در مناطق روستایی بورکینافاسو فقط سه درصد جمعیت دسترسی به برق دارند، این رقم در مناطق شهری 59 درصد است. بورکینافاسو به دلیل برخورداری از آفتابی درخشان، زمینه مناسبی برای این صنعت دارد. دیگر کشورهای غرب آفریقا نیز برای سرمایه گذاری در انرژی های تجدید پذیر ابراز علاقمندی کرده اند. بورکینافاسو با حدود 17 و نیم میلیون نفر جمعیت کشوری محصور در خشکی در غرب آفریقا است. شش کشور توگو، بنین، مالی، ساحل عاج، غنا و نیجر همسایگان بورکینافاسو هستند. این کشور در سال 1960 (1339)از استعمار فرانسه خارج و مستقل شد.

 توگو

 • عزم اتحادیه آفریقا برای برقراری امنیت دریایی در سواحل این قاره

سران 'اتحادیه آفریقا' همزمان با تصویب 'منشور امنیت دریایی' در نشست این اتحادیه در 'لومه' پایتخت 'توگو'، بر برقراری امنیت دریایی در همه مناطق ساحلی کشورهای عضو، تاکید کردند. به نقل از تارنمای خبری 'آفریکا نیوز'، این منشور امکان توسعه بازرگانی و بهره برداری از ظرفیت بالای بخش دریایی و همچنین فعالیت های اقتصادی و کارآفرینی در صنایع مختلف کشورهای آفریقایی را فراهم می کند. سران اتحادیه آفریقا شنبه گذشته برای بررسی 'راههای مقابله با راهزنی دریایی و قاچاق در مناطق ساحلی این قاره'، در شهر لومه پایتخت توگو گردهم آمده و خواستار انجام اقدامات اساسی در برابر این تهدیدات شدند. بر اساس گزارش آفریکا نیوز، "ادریس دبی"( رییس جمهوری چاد) که ریاست فعلی اتحادیه آفریقا را برعهده دارد، ابراز خوشبینی کرده که کشورهای آفریقایی در چارچوب این منشور و همسو با منافع کشورهای عضو، امنیت پایدار دریایی را در آبهای سرزمینی برقرار کنند. به گفته ادریس دبی، حدود 90 درصد از صادرات و واردات کشورهای آفریقایی از راه دریا انجام می شود. بیش از 40 کشور آفریقایی با امید به تهیه منشور جدیدی در زمینه امنیت دریایی، نمایندگان خود را برای شرکت در اجلاس اتحادیه آفریقا راهی توگو کرده بودند. مبارزه با خطر دزدان دریایی و صید غیرقانونی و نیز تامین امنیت دریانوردی در 'خلیج گینه' در جنوب غرب آفریقا از محورهای اصلی این نشست عنوان شده است. در همین خصوص، "رابرت دوسی" (وزیر خارجه توگو) ضمن تاکید بر اهمیت برگزاری این نشست، گفت: بیش از 92 درصد از حجم واردات قاره آفریقا از مسیر دریایی انجام می شود و از میان 54 کشور آفریقایی، 33 کشور دارای خط ساحلی هستند. دوسی تاکید کرد: در حال حاضر مبارزه قاطعانه با مجرمان دریایی و نیز تلاش برای برقراری امنیت دریایی در قاره سیاه، از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس اعلام اتحادیه آفریقا، راهزنی دریایی، قاچاق و دیگر جرایم دریایی، صدها میلیارد دلار هزینه مالی را به بخش دریایی کشورهای آفریقایی تحمیل کرده است. راهزنی دریایی از سال 2012(1391) پس از آغاز عملیات گشت زنی دریایی بین المللی در سواحل آفریقا، کاهش یافته است. این عملیات با هدف مقابله با حملات خشونت بار راهزنان دریایی مستقر در سومالی سازماندهی شده است. راهزنان دریایی در این منطقه، اغلب از گروه های مسلح در منطقه 'دلتای نیجر' تشکیل شده اند که خواستار سهم بیشتری از درآمدهای حاصل از ذخایر نفتی هستند. اتحادیه آفریقا تخمین زده است که تنها در غرب آفریقا، ماهیگیری غیرقانونی باعث زیان سالانه به ارزش 285 میلیون دلار می شود.

 سومالی

 • درگیری شدید نظامیان سومالی با الشباب در نزدیکی پایتخت

نظامیان سومالی روز سه شنبه(27/8/95) با تروریست های الشباب در شهر مهم افجویی واقع در 30 کیلومتری شمال غربی موگادیشو (پایتخت) به شدت درگیر شدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از موگادیشو، یک مقام امنیتی محلی در عین حال از انفجار خودروی بمب گذاری شده در شهر افجویی خبر داد. ساکنان محلی نیز گفتند که هدف انفجار خودروی بمب گذاری شده، قرارگاه پلیس بوده است. در همین حال، گروه تروریستی الشباب با صدور بیانیه ای اعلام کرد که شهر افجویی را بار دیگر اشغال کرده است. الشباب چند سال پیش این شهر را اشغال کرده و سپس از دست داده بود. خبرگزاری رویترز نیز روز سه شنبه (27/8/95)در گزارشی با اشاره به درگیری بین نظامیان سومالی و الشباب، از برخورد خودروی بمب گذاری شده به قرارگاه پلیس در شهر افجویی و کشته شدن دستکم چهار افسر پلیس در جریان آن خبر داد. "نور عثمان"( مقام پلیس سومالی )به رویترز گفت: تروریست های زیادی وارد شهر افجویی شده اند و درگیری شدیدی در این شهر جریان دارد. الشباب که از سال 2007 (1386)برای براندازی دولت سومالی می جنگد، در سال 2011(1390) و پس از آن کنترل پایتخت و چند پایگاه دیگر خود همچون شهر افجویی را از دست داد. الشباب به طور معمول حملاتی را در موگادیشو انجام می دهد. این گروه تروریستی که متحد القاعده است، پنج سال پیش از پایتخت سومالی بیرون رانده شد، با این حال به حملات خود علیه نیروهای دولتی، نظامیان و غیرنظامیان و اهداف خارجی ادامه می دهد.

 حمله انتحاری در سومالی 11 کشته بر جای گذاشت

انفجار یک خودروی بمب گذاری شده و درگیری های متعاقب آن در شهر 'افجویی' در سومالی به کشته شدن 11 نفر از جمله چند کارمند دولت، منجر شد. به گزارش خبرگزاری 'رویترز'، "عبدالناصر معلم"( کمیسر شهر آفگوی) اعلام کرد که در حوادث دیروز (سه شنبه ) شهر افجویی11 نفر شامل کارمندان دولت و پلیس کشته شدند. تروریست های الشباب که در گذشته نیز بارها به مناطق مختلف سومالی حمله کرده اند، دیروز با یک خودروی بمب گذاری شده ایستگاه پلیس را در شهر افجویی هدف قرار دادند. شمار دیگری از تروریست ها نیز با نیروهای امنیتی سومالی در این مکان درگیر شدند. به گفته معلم، شش نفر از اعضای الشباب نیز در این حادثه کشته شدند. افجویی حدود 30 کیلومتری جنوب غربی 'موگادیشو' پایتخت سومالی قرار دارد. به گفته کمیسر ناحیه، ایستگاه پلیس که با کمک مالی دولت امارات ساخته شده بود، در این حمله تخریب شد. وی اضافه کرد که آرامش به شهر افجویی بازگشته و دولت کنترل کامل آن را در دست دارد. گروه تروریستی الشباب وابسته به القاعده عامل مجموعه ای از حمله های خونین در داخل سومالی و کنیا شناخته می شود. این گروه اعلام کرده که هدفش سرنگونی دولت سومالی است.

 بروندی

• بازجویی از خبرنگار آمریکایی در بروندی

پلیس بروندی روز یکشنبه (2/8/95)یک خبرنگار آمریکایی و همراه وی را به ظن از بین بردن مدارک جنایی مورد بازجویی قرار داد. به گزارش خبرگزاری رویترز، پلیس بروندی این خبرنگار و همراه بروندیایی وی را بازداشت و از آنها به دلیل سر به نیست کردن مدارک مربوط به تخلفات مخالفان دولتی بازجویی کرد. خبرنگار آمریکایی از زندان آزاد شد، اما همراه وی برای انجام تحقیقات بیشتر در بازداشت به سر می برد. "جولیا استیرز "(خبرنگار آمریکایی و عضو بنیاد بین المللی زنان در رسانه ها و گیلداس ایهوندیمپوند)و همراه بروندیایی وی در منطقه ای در شمال شهر بوجومبورا پایتخت بروندی بازداشت شدند. این دو تن به از بین بردن مدارک مربوط به تخلفات مخالفان دولت بروندی متهم شدند و به همین دلیل مورد بازجویی قرار گرفتند. بروندی از سال گذشته میلادی صحنه ناآرامی است. "پیر انکرونزیزا"( رئیس جمهوری بروندی) سال گذشته(1394) تصمیم گرفت برای سومین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود که این مساله، مخالفان وی را خشمگین کرد و منجر به اعتراض های خیابانی و درگیری و کشتار در این کشور شد. مخالفان رئیس جمهوری بروندی، وی را به نقض قانون اساسی و زیر پا گذاشتن توافق صلحی متهم کردند که در سال 2005(1383) به جنگ داخلی در این کشور پایان داد. دولت نیز مخالفان را به دامن زدن به ناآرامی و حمایت از گروه های شورشی متهم کرد. براساس اعلام گروه های مدافع حقوق بشر، دستکم 450 تن در جریان خشونت های بروندی کشته شدند. در همین حال، کشورهای غربی از دولت بروندی به دلیل سرکوب رسانه های آزاد انتقاد کردند. مقام های بروندی در سال جاری خبرنگاران انگلیسی و فرانسوی را به مدت کوتاهی بازداشت و خبرنگاران کشورهای دیگر را اخراج کردند.

 سومالی

• ملوانان دربند راهزنان دریایی سومالی آزاد شدند

مقام دولتی سومالی روز شنبه اعلام کرد که راهزنان دریایی این کشور 26 ملوان آسیایی دربند خود را آزاد کردند. به گزارش خبرگزاری رویترز از موگادیشو، این ملوانان بیش از چهار سال پیش از زمانی که کشتی شان در اقیانوس هند هدف حمله دزدان دریایی قرار گرفت، در اسارت بودند. ملوانان مزبور از کشورهای چین، فیلیپین، کامبوج، اندونزی، ویتنام و تایوان، فوریه 2012(1391) در جریان حمله دزدان دریایی به گروگان گرفته شدند در خواست باج از کشرهایشان کردند. خبری از پرداخت باج در ازای آزادی این ملوانان مخابره نشده است. به رغم حملات گاه و بی گاه دزدان دریایی، راهزنی دریایی در نزدیکی سواحل سومالی طی سه سال گذشته به دلیل حضور ناوهای جنگی بین المللی در آب های این منطقه، کاهش یافته است. راهزنی دریایی، میلیاردها دلار هزینه بر صنعت کشتیرانی تحمیل کرده است. راهزنان دریایی در جریان عملیات خود، مسیرهای کشتیرانی را بسته، صدها ملوان را ربوده و کشتی ها را در یکهزار مایلی خط ساحلی سومالی توقیف کرده اند. در همین حال، سران اتحادیه آفریقا هفته گذشته(از 25 مهر تا 2 آبان) برای بررسی نحوه مقابله با راهزنی دریایی و قاچاق در مناطق ساحلی این قاره، در شهر لومه پایتخت توگو گردهم آمدند و خواستار اجماع در برابر دزدان دریایی شدند. اگرچه از شدت و حدت راهزنی دریایی در سواحل شرق آفریقا کاسته شده اما نگرانی اصلی در حال حاضر به خلیج گینه و به ویژه آب های نزدیک نیجریه معطوف است. راهزنان دریایی در این منطقه، اغلب از گروه های مسلح در دلتای نیجر تشکیل شده اند که خواستار سهم بیشتری از درآمدهای حاصل از ذخایر نفتی هستند.17 کشور واقع در خط ساحلی خلیج گینه از ظرفیت ضعیفی در زمینه تجسس دریایی برخوردارند و سال هاست در جهت تقویت سطح همکاری برای مقابله با راهزنی دریایی تلاش کرده اند.

 •گروه تروریستی الشباب یک شهر دیگر در سومالی را تصرف کرد

گروه تروریستی الشباب روز یکشنبه اعلام کرد که یک شهر دیگر در مرکز سومالی را پس از رها شدن از سوی صلحبانان اتحادیه آفریقا به اشغال خود درآورده است. به گزارش خبرگزاری رویترز از موگادیشو، این شهر تحت عنوان هالگان در منطقه هیران، سومین شهری است که در ماه جاری(آبان ماه) در جریان حملات الشباب سقوط کرده است. "عبدالعزیز ابومصعب"( سخنگوی عملیات نظامی الشباب )اعلام کرد که صلحبانان اتیوپیایی اتحادیه آفریقا امروز (یکشنبه) شهر هالگان را رها کردند و عناصر این گروه به سرعت وارد شهر شدند. گروه تروریستی الشباب در جریان حمله نظامی نیروهای اتحادیه آفریقا و ارتش سومالی در سال 2014 (1394)، مراکز اصلی راهبردی خود در این کشور را از دست داد، اما همچنان برخی مناطق روستایی سومالی را در کنترل دارد. "ظاهر امین جیسو "(عضو پارلمان منطقه هیران )سقوط شهر هالگان را مورد تائید قرار داد و گفت که بیم آن می رود که الشباب از ساکنان این شهر انتقام گیرد. وی افزود: هر روزه، غیرنظامیان به ظن حمایت از دولت سربریده می شوند و ما از دولتی کارآمد برای محافظت از جان مردم برخوردار نیستیم. رویترز با اعلام اینکه دلیل ترک شهر هالگان از سوی صلحبانان اتحادیه آفریقا مشخص نیست، گزارش داد که امکان برقراری تماس با مقام های اتیوپی برای اظهارنظر در این مورد فراهم نشد. سومالی از اوایل دهه 90 میلادی و به دنبال سقوط دیکتاتوری نظامی "محمد زیاد باره "دستخوش بی ثباتی، بی قانونی و جنگ و ناآرامی است. ارتش و دولت مرکزی سومالی با کمک نیروی صلحبانی اتحادیه آفریقا موقعیت خود در این کشور را مستحکم کرده اند، اما حملات تروریست های الشباب همچنان به قوت خود باقی است. الشباب به طور معمول به نیروهای اتحادیه آفریقا که متشکل از 22 هزار سرباز و پلیس از کشورهای آفریقایی هستند، حمله می کند. هدف از حملات الشباب، بیرون کردن صلحبانان اتحادیه آفریقا از سومالی، براندازی دولت تحت حمایت غرب در این کشور و تحمیل قوانین سختگیرانه خاص خود بر شهروندان سومالیایی است

• کشته شدن 3 نفر بر اثر انفجار در «موگادیشو»

منابع امنیتی سومالی از کشته شدن 3 نفر بر اثر انفجار یک خودروی بمب گذاری شده در پایتخت این کشور خبر دادند. یک خودروی بمب گذاری شده یکشنبه شب در «موگادیشو» پایتخت سومالی منفجر شد. به گزارش خبرگزاری آناتولی، یک منبع امنیتی سومالی گفته که در این انفجار دست کم سه نفر کشته شدند. هنوز هیچ شخص یا گروهی مسئولیت این انفجار تروریستی را بر عهده نگرفته است.

اتیوپی

• تشدید تظاهرات خشونت بار در اتیوپی/ یک هزار نفر بازداشت شدند

تظاهرات خشونت بار و تنش های سیاسی در اتیوپی به دنبال تصویب وضعیت فوق العاده 6 ماهه از سوی دولت این کشور در حالی افزایش یافته که بیش از یک هزار شهروند این کشور به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و نقض حقوق شرکت های بین المللی، شناسایی، دستگیر و روانه زندان شده اند. به نقل از تارنمای خبری 'آفریکا نیوز'، منابع امنیتی اتیوپی امروز( سه شنبه 27/7/95) اعلام کردند که این افراد که عمدتا از منطقه «ارومویا» هستند در شهر «سبتا» این منطقه شناسایی و بازداشت شده اند. نهادهای امنیتی اتیوپی از دادن اطلاعات بیشتر در این خصوص، خودداری و تاکید کردند: تحقیقات پلیسی و امنیتی در این باره ادامه خواهد داشت. وزارت دفاع اتیوپی دیروز (دوشنبه 26/7/95) اعلام کرده بود که هرگونه تبادل اطلاعات و ارتباطات مرتبط با برگزاری تظاهرات سیاسی تحت نظر قرار گرفته است. بر اساس این گزارش، تمامی شبکه های ارتباطی و اجتماعی از دسترس شهروندان این کشور خارج شده است. بنا بر اعلام منابع رسمی، شدت محدودیت های دولتی در اتیوپی به حدی است که مقامات سیاسی خارجی مستقر در این کشور بدون کسب مجوزهای لازم، حق ترک محل خدمت خود تا شعاع 40 کیلومتری را ندارند. این تصمیم عجیب دولت اتیوپی، موجی از نگرانی را در میان دیپلمات های کشورهای خارجی فعال در این کشور، به همراه داشته است. این در حالی است که دولت اتیوپی پیشتر با صدور بیانیه ای، با اشاره به تشدید فضای ناآرام سیاسی در این کشور و افزایش شمار کشته شدگان، به صورت رسمی و به مدت 6 ماه وضعیت فوق العاده اعلام کرد. بر اساس اعلام یک مقام دولتی اتیوپی، این مدت متناسب با شدت و حجم تظاهرات سیاسی ممکن است تغییر یابد. مقام های دولتی این کشور طی سخنانی از همه گروه ها و نهادهای سیاسی خواسته اند به تظاهرات خشونت بار سیاسی در اتیوپی پایان دهند و اجازه ندهند فضای سیاسی این کشور دچار بی ثباتی و ناامنی شود. تظاهرات سراسری مردم اتیوپی به ویژه در شهر 'بیشوفتو' در 40 کیلومتری جنوب 'آدیس آبابا' (پایتخت) در استان ارومویا و مناطق اطراف٬ در روزهای اخیر در حالی ادامه یافت که مخالفان دولتی برای برپایی تظاهرات گسترده تر در مناطق گوناگون این کشور تلاش می کنند. براساس آخرین آمار منتشر شده، شمار کشته شدگان تظاهرات ضد دولتی در اتیوپی٬ دست کم به 55 نفر رسیده است. این در حالی است که مخالفان دولتی این آمار را نادرست اعلام کرده و تاکید دارند که شمار کشته شدگان و مجروحان حوادث روزهای اخیر بسیار بیشتر از ارقام اعلام شده است. تظاهرات کنندگان اتیوپیایی برخورد ناعادلانه دولت با آنها در طول سالیان متمادی و نیز مشکلات اجتماعی را اصلی ترین دلیل اعتراض خود عنوان کرده اند. تشدید تظاهرات ضد دولتی در منطقه ارومویا از سوی مخالفان معترض در حالی است که اختلافات قومی و فرهنگی در این کشور آفریقایی افزایش یافته است. تظاهرات سراسری مردم اتیوپی در استان ارومویا هم زمان با درخواست احزاب مخالف مبنی بر آزادی زندانیان سیاسی در حالی تشدید شده است که ناآرامی های اخیر موجی از بی ثباتی و ناامنی سیاسی برای این کشور آفریقایی به دنبال داشته است. بر اساس این گزارش، دو استان 'امهارا' و ارومویا نزدیک به 60 درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند که همین امر موجب نگرانی فزاینده ناظران منطقه ای شده است. دولت اتیوپی با انتقاد شدید از تظاهرات کنندگان، خواستار توقف تظاهرات خیابانی و خشونت های سیاسی در این دو استان شده است. از سوی دیگر تظاهرات کنندگان در شهر 'بحر دار' در شمال غرب اتیوپی که به حضور شرکت های هلندی در کشورشان معترض هستند، مزارع متعلق به شرکت کاشت و پرورش گل 'اسمرالدا' هلند را به آتش کشیدند. بر اساس این گزارش، تظاهرات اخیر در اتیوپی 10 میلیون یورو خسارت به این شرکت هلندی وارد کرده است. درهمین خصوص تارنمای 'گیسکا آفریکا' گزارش داد: تشدید تظاهرات مردمی در اتیوپی در حالی روی داده که شمار کشته شدگان تظاهرات سراسری در دو استان امهارا و ارومویا توسط نیروهای پلیس افزایش یافته است. بر اساس اعلام ناظران بین المللی، تظاهرات گسترده اخیر در اتیوپی، نشان دهنده رشد فزآینده نارضایتی های عمومی و مشکلات اقتصادی و اجتماعی است.

• تظاهرات ضددولتی در اتیوپی بالا گرفت

تظاهرات خشونت بار و تنش های سیاسی در اتیوپی در حالی تشدید شده که نهادهای امنیتی این کشور بر ممنوعیت هرگونه تجمع سیاسی تاکید کرده و نسبت به عواقب آن هشدار داده اند. به نقل از تارنمای خبری 'آفریکا نیوز'، نهادهای دولتی اتیوپی اعلام کرده اند که برگزاری هرگونه تجمع حزبی و سیاسی در این کشور ممنوع است و با متخلفان برخورد خواهد شد. بر اساس این گزارش و به نقل از مقامات دولتی اتیوپی، برپایی هرگونه تظاهرات سیاسی در این کشور با هر هدف و انگیزه ای، اقدام علیه امنیت ملی تلقی شده و با آن برخورد شدید صورت خواهد گرفت. در همین خصوص، منابع امنیتی اتیوپی دیروز اعلام کردند که این افراد که عمدتا از منطقه 'ارومویا' هستند در شهر 'سبتا' شناسایی و بازداشت شده اند. نهادهای امنیتی اتیوپی از دادن اطلاعات بیشتر در این خصوص خودداری و تاکید کردند: تحقیقات پلیسی و امنیتی در این باره ادامه خواهد داشت. وزارت دفاع اتیوپی پیشتراعلام کرده بود که هرگونه تبادل اطلاعات و ارتباطات مرتبط با برگزاری تظاهرات سیاسی در این کشور، تحت نظر قرار گرفته است. بر اساس این گزارش، تمامی شبکه های ارتباطی و اجتماعی از دسترس شهروندان اتیوپی خارج شده است. بنابر اعلام منابع رسمی، شدت محدودیت های دولتی در اتیوپی به حدی است که مقامات سیاسی خارجی مستقر در این کشور بدون کسب مجوزهای لازم، حق ترک محل خدمت خود تا شعاع 40 کیلومتری را ندارند. این تصمیم دولت اتیوپی، موجی از نگرانی را در میان دیپلمات های کشورهای خارجی فعال در این کشور، به همراه داشته است. دولت اتیوپی پیشتر با صدور بیانیه ای، با اشاره به تشدید فضای ناآرام سیاسی در این کشور و افزایش شمار کشته شدگان، به صورت رسمی و به مدت شش ماه وضعیت فوق العاده اعلام کرد. بر اساس اعلام یک مقام دولتی اتیوپی، این مدت متناسب با شدت و حجم تظاهرات سیاسی ممکن است تغییر یابد. مقام های دولتی این کشور طی سخنانی از همه گروه ها و نهادهای سیاسی خواسته اند به تظاهرات خشونت بار سیاسی در اتیوپی پایان دهند و اجازه ندهند فضای سیاسی این کشور دچار بی ثباتی و ناامنی شود. تظاهرات سراسری مردم اتیوپی به ویژه در شهر 'بیشوفتو' در 40 کیلومتری جنوب 'آدیس آبابا' (پایتخت) در استان ارومویا و مناطق اطراف٬ در روزهای اخیر در حالی ادامه یافت که مخالفان دولتی برای برپایی تظاهرات گسترده تر در مناطق گوناگون این کشور تلاش می کنند. بر اساس آخرین آمار منتشر شده، شمار کشته شدگان تظاهرات ضد دولتی در اتیوپی٬ دست کم به 55 نفر رسیده است. این در حالی است که مخالفان دولتی این آمار را نادرست اعلام کرده و تاکید دارند که شمار کشته شدگان و مجروحان حوادث روزهای اخیر بسیار بیشتر از ارقام اعلام شده است. تظاهرات کنندگان اتیوپیایی برخورد ناعادلانه دولت با آنها در طول سالیان متمادی و نیز مشکلات اجتماعی را اصلی ترین دلیل اعتراض خود عنوان کرده اند. تشدید تظاهرات ضد دولتی در منطقه ارومویا از سوی مخالفان معترض در حالی است که اختلافات قومی و فرهنگی در این کشور آفریقایی افزایش یافته و ناظران منطقه ای نسبت به آینده سیاسی این کشور ابراز نگرانی کرده اند.

• امریکا به شهروندانش در مورد سفر به اتیوپی هشدار داد

امریکا روز جمعه از شهروندانش مصرانه خواست سفرهای غیر ضروری خود را به اتیوپی به دلیل ناآرامیهای جاری در آن کشور که صدها کشته برجای گذاشته و منجر به دستگیری هزاران نفر و محدودیت در سفرهای دیپلماتیک شده است به تعویق انداخته و به وقت دیگری موکول کنند. به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن ، وزارت خارجه امریکا در بیانیه ای گفت : دولت اتیوپی هشتم اکتبر (مهر)حالت فوق العاده در این کشور اعلام کرده و یک هفته بعد با صدور فرمانی مجوز دستگیری افراد را بدون حکم دادگاه در مورد برخی از فعالیت های عادی نظیر حضور در گردهمایی ها و تعامل با سازمانهای خارجی صادر کرده است . پیشتر طی ماه جاری ، یک زن امریکایی پس از سنگباران اتومبیلش کشته شد و کارخانه و تجهیزات تحت مالکیت خارجی ها در جریان موجی از اعتراضات بر سر حقوق ارضی و سیاسی خسارت دیدند.

کنیا

• پروازهای کنیا ایرویز لغو شد

شرکت هواپیمایی حامل پرچم کنیا موسوم به «کنیا ایرویز» روز یکشنبه برخی از پروازهای خود را به دنبال خودداری کادر پروازی این شرکت از حضور در محل کار لغو کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز از نایروبی، لغو این پروازها، تازه ترین ضربه به این شرکت هواپیمایی است که تلاش می کند از تحقق فراخوان خلبان های این کشور برای اعتصابی سراسری جلوگیری کند. شرکت کنیا ایرویز با صدور بیانیه ای اعلام کرد: برخی از کارکنان ما از جمله مهمانداران هواپیما از روز جمعه دست از کار کشیده اند و ما با کارفرمایان آنها به منظور از میان برداشتن مشکلات موجود در حال رایزنی هستیم. پروازهای شرکت کنیا ایرویز به شهرهای مومباسا در کنیا، کیلیمانجارو در تانزانیا، جوبا در سودان جنوبی، لوزاکا در زامبیا، هراره در زیمبابوه و ماپوتو در موزامبیک به دلیل نبود خدمه پروازی کافی برای تامین پروازهای امن لغو شد. شرکت کنیا ایرویز در عین حال اعلام کرد که خدمات رسانی عادی از سر گرفته شده است. اتحادیه خلبان های کنیا موسوم به کالپا خواستار اعتصاب سراسری در این کشور شده است که از روز سه شنبه آغاز می شود. قرار است این اعتصاب در اعتراض به نحوه مدیریت شرکت کنیا ایرویز برگزار شود. در همین حال، دادگاهی در کنیا به غیرقانونی بودن این اعتصاب حکم داده و دولت نیز آن را کارشکنی اقتصادی دانسته است.

• یک میلیون و 300 هزار نفر در کنیا به کمک‌های غذایی فوری نیاز دارند

دولت کنیا اعلام کرد یک میلیون و 300 هزار نفر از ساکنان این کشور به کمکهای غذایی فوری نیاز دارند. طبق اعلام دولت کنیا اکثر این افراد در مناطق خشک و نیمه خشک که تحت تاثیر خشکسالی طولانی قرار دارند، زندگی می کنند.  "موانگی کیونجوری"( از مسئولان وزارت توسعه و برنامه ریزی کنیا )در کنفرانسی مطبوعاتی در نایروبی اعلام کرد دولت کنیا چند گروه ارزیابی و امدادرسانی که از وزارت خانه های مختلف تشکیل شده برای کمک به افرادی که خشکسالی جانشان را به خطر انداخته به این مناطق اعزام کرده است. این مقام رسمی کنیا در عین حال تصریح کرد وضعیت امنیت غذایی در این کشور بهبود یافته و شمار افرادی که پیامدهای خشکسالی در کشور رنج می برند کاهش یافته و از دو میلیون و 500 هزار نفر در سال گذشته به یک میلیون و 300 هزار نفر رسیده است. وی افزود بانک مرکزی کنیا اوت گذشته برای کاهش پیامدهای خشکسالی دو میلیون و 500 هزار دلار به خرید مواد غذایی و توزیع آنها میان ساکنان مناطق خشکسالی زده توزیع کرد. کاهش شدید بارندگی در کنیا دامداران و کشاورزان این کشور را در وضعیت بدی قرار داده است و اگر نهادهای بشردوستانه بین المللی به سرعت وارد عمل نشوند ساکنان برخی مناطق کنیا با قحطی روبرو خواهند شد. به گزارش خبرگزاری شین هوا از نایروبی، نهادهای امدادرسان سازمان ملل متحد اعلام کرده اند حدود بیست میلیون نفر از ساکنان کشورهای شرق آفریقا به کمکهای غذایی فوری نیاز دارند و انتظار نمی رود که امنیت غذایی این کشورها در ماههای آینده بهبود پیدا کند. اداره هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اخیرا در گزارشی که درباره پیامدها و آثار منفی بارانهای شدید شرق آفریقا در نایروبی پایتخت کنیا منتشر شد، اعلام کرد طبق پیش بینی های صورت گرفته، امنیت غذایی کشورهای منطقه بار دیگر رو به وخامت خواهد گذاشت و ساکنان منطقه در فاصله دسامبر امسال تا آوریل سال آینده بدترین شرایط غذایی را تجربه خواهند کرد. آخرین دوره خشکسالی شدید در کنیا در سال 2011(1390) اتفاق افتاد و چند میلیون نفر از مردم کنیا را با ناامنی غذایی شدید روبرو کرد.

• انتقاد رئیس جمهوری کنیا از مانع تراشی در روند مبارزه با فساد مالی

"اوهورو کنیاتا"(رئیس جمهوری کنیا )روز سه شنبه(27/8/95) دستگاه قضائی و دیگر سازمان های این کشور را به تضعیف تمهیدات اتخاذ شده برای ریشه کنی فساد مالی متهم کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز از نایروبی، کنیاتا در حالی که سعی می کرد از نقش خود در مقابله با فساد دفاع کند، گفت که بودجه لازم برای کمیسیون مبارزه با فساد را افزایش داده و وزرا و مقام های ارشد مرتبط با اختلاس را اخراج کرده است. وی یادآور شد که کندی روند رسیدگی به پرونده های قضائی در دستگاه قضائی این کشور و سازمان های تحقیقاتی، تلاش های وی برای مقابله با فساد مالی را تضعیف کرده است. او همچنین از مقام مسئول تهیه گزارش های مربوط به حیف و میل وجوهات دولتی بدون نام بردن از افراد مسئول، انتقاد و گروه مخالف دولت کنیا را به سیاسی کردن مساله فساد مالی در این کشور متهم کرد. براساس این گزارش، کنیایا و معاون وی حزب 'جوبیلی' را راه اندازی کرده اند تا در آستانه کارزار انتخاباتی شان در آگوست 2017(1396) جایگزین ائتلافی سست شود. پیش بینی می شود که کنیاتا در انتخابات ریاست جمهوری کنیا با چالشی از سوی 'رایلا اودینگه' رقیب کهنه کار خود مواجه شود. به رغم وعده های داده شده برای ریشه کن کردن فساد در کنیا، برخی منتقدان و مخالفان دولتی می گویند که دولت در پیگرد قانونی مقام های ارشد خاطی به کندی عمل کرده است. کمیسیون مبارزه با فساد در کنیا درگیر کشمکش های داخلی شده است. کنیا کشوری در قاره آفریقا است که عضو موسس انجمن شرق آفریقا به شمار می رود. نایروبی پایتخت و بزرگترین شهر این کشور است. کنیا با تانزانیا در جنوب، اوگاندا در غرب، سودان جنوبی در شمال غربی، اتیوپی در شمال و سومالی در شمال شرقی مرز مشترک دارد. کنیا به واسطه میزان تولید ناخالص داخلی خود، بزرگترین اقتصاد را در شرق و مرکز آفریقا داراست. کشاورزی، پیشه اصلی در کنیا به شمار می رود و این کشور به لحاظ سنتی چای و قهوه صادر کرده و به تازگی نیز شروع به صادرات گل های تازه به اروپا کرده است. جمعیت کنیا تا جولای (تیر 1393) 2014، حدود 45 میلیون نفر برآورد شد. مناطق ساحلی این کشور در حاشیه اقیانوس هند از آب و هوای گرم و مرطوب برخوردار است.

کنگو

• موافقت احزاب مخالف کنگو با برگزاری انتخابات در سال 2018

برخی احزاب سیاسی مخالف دولت «ژوزف کابیلا» رئیس جمهوری دمکراتیک کنگو امروز ( یکشنبه 25/6/95) پس از توافق با دولت، با برگزاری انتخابات سراسری این کشور در سال 2018 (1397)موافقت کردند. به نقل از تارنمای خبری 'آفریکا نیوز'، بر اساس توافق صورت گرفته، نمایندگان برخی احزاب سیاسی مخالف دولت "ژوزف کابیلا" در جلسه مشترک با مقامات دولتی این کشور با ابقای کابیلا به (عنوان رئیس جمهوری کشور )تا سال 2018 موافقت کردند. بر اساس این گزارش، مقام نخست وزیری هم از میان یکی از سیاستمداران باتجربه وابسته به احزاب مخالف برگزیده خواهد شد. ناظران سیاسی منطقه اعلام کرده اند که این تقسیم قدرت سیاسی نشان از تداوم سیاست های دولتی و نارضایتی های عمومی است که تا سال 2018 ادامه خواهد داشت. «ژوزف کابیلا» (رئیس جمهوری دمکراتیک کنگو) پیشتر بر برگزاری انتخابات سراسری در این کشور در سال 2018 تاکید کرد.

کابیلا تاکید کرده بود: در صورت به تعویق نیفتادن انتخابات، بیش از ده میلیون نفر از مردم کشور، فرصت رای دادن را از دست خواهند داد. کابیلا یادآور شد: اکثر این افراد از جوانان کشور هستند که تا سال 2018 به سن قانونی رسیده و می توانند در انتخابات سراسری شرکت کنند. این در حالی است که «کرنیل نانگا» رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو از برگزاری انتخابات سراسری این کشور در ماه دسامبر 2018 خبر داد. " کرنیل نانگا"( رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو )افزود: بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده، انتخابات سراسری در کشور به ماه دسامبر سال 2018 موکول شده است. این در حالی است که محافل حقوق بشری از دولت این کشور خواسته اند در اسرع وقت برنامه زمان بندی برگزاری انتخابات را به طور عمومی اعلام و نسبت به اجرای دقیق آن اقدامات لازم را به انجام رساند. بر اساس این گزارش، اقدامات دولت کابیلا موجب شده است تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شود. این در حالی است که "کیت گیلمور"( قائم مقام کمیساریای عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل) تاکید کرده است: در حال حاضر، به انجام رساندن تحقیقات شفاف و مستقل، امری ضروری است تا به وسیله آن بتوان عاملان این خشونت را در پیشگاه قانون مجازات کرد. این مقام ارشد سازمان ملل یادآور شد: امروز آنچه که در صحنه سیاسی کنگو در جریان است به مرحله ای از هشدار رسیده است که توجه جدی به آن ضرورت دارد. "بان کی مون"( دبیرکل سازمان ملل) نیز پیشتر در بیانیه ای تشدید خشونت های سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو را محکوم کرده بود. بیانیه بان کی مون با اشاره به تشدید تظاهرات ضد دولتی در خیابان های پایتخت و افزایش خشونت های سیاسی در این کشور، افزود: نیروهای امنیتی در مواجه با تظاهرکنندگان نهایت خویشتنداری و رفتار عقلانی را از خود بروز دهند. تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شده است. تلاش احزاب مخالف برای برپایی تظاهرات ضد دولتی در حالی است که شمار کشته شدگان و زخمی شدگان در این کشور آفریقایی افزایش پیدا کرده است. مقام های جمهوری دمکراتیک کنگو تظاهرات سراسری مخالفان دولت را ممنوع اعلام کردند. این درحالی است که با وجود حضور وسیع نیروهای پلیس در سطح شهر، خشونت های خیابانی در شهرهای مختلف جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان ادامه دارد و نیروهای امنیتی در تلاش برای برقراری نظم عمومی در این کشور هستند. "اواریسته بوشاب"(وزیر کشور کنگو )همزمان با تشدید تظاهرات ضد دولتی در کنگو، در سخنانی بر ضرورت حفظ آرامش و ثبات در این کشور تاکید کرد.

• به دنبال تهدیدات شورشیان مسلح، کنگو نیروهای مرزی را تقویت کرد

تدابیر امنیتی و حضور نظامی ارتش کنگو در مناطق مرزی این کشور به دنبال افزایش تهدیدات امنیتی از سوی شورشیان اوگاندا موسوم به 'نیروهای دمکراتیک کنگو' تشدید شد. به نقل از 'یورونیوز'، در حال حاضر نیروهای ارتش کنگو با حضور فعال در مناطق مرزی با اوگاندا و در نزدیکی منطقه ناآرام 'بنی' در شمال شرق این کشور، تمام تحرکات نظامی شورشیان را زیر نظر گرفته اند . ارتش کنگو در بیانیه ای بر تداوم حملات نظامی علیه شورشیان و برقراری امنیت و ثبات پایدار در مناطق مناطق مرزی این کشور با اوگاندا تاکید کرده است. بیانیه ارتش کنگو بر عزم نیروهای این کشور برای مقابله با هرگونه مداخله نظامی از سوی نیروهای خارجی و بروز ناامنی و بی ثباتی در مناطق مرزی تاکید کرده است . به گزارش یورونیوز، نیروهای ویژه ارتش کنگو با استقرار در مناطق صعب العبور در شمال این کشور از آمادگی رزمی خوبی برای مقابله با تهدیدات احتمالی شورشیان برخوردارند. این تدابیر پس از آن تشدید شد که درگیری مسلحانه و تبادل آتش میان نظامیان کنگو و شورشیان موسوم به نیروهای دمکراتیک کنگو در منطقه ناآرام بنی، دستکم 10 کشته بر جای گذاشت. درگیری خونین در شمال منطقه ناآرام بنی در استان 'کیووی شمالی' روی داد که به موجب آن دو نظامی و هشت غیر نظامی کنگویی کشته شدند. بر اساس این گزارش، به علت شدت بالای این درگیری ها، شمار کشته شدگان رو به افزایش است. نیروهای دمکراتیک کنگو متهم هستند که بیش از 400 نفر را ظرف 10 ماه گذشته به قتل رسانده اند . نیروهای شورشی موسوم به نیروهای دمکراتیک کنگو، یک نیروی شبه نظامی اوگاندایی است که در جمهوری دمکراتیک کنگو پایگاه دارد و گفته می شود که با القاعده در ارتباط هستند. نیروهای دمکراتیک کنگو در اواسط دهه 90 میلادی علیه "یووری موسوینی"(رییس جمهوری اوگاندا )شورش کردند و بعدها در مرز مشترک این کشور با جمهوری کنگو پایگاه ایجاد کردند. این نیروی شبه نظامی به غارتگری، استفاده نظامی از کودکان و تجارت غیرقانونی چوب متهم است.

• درگیری های مسلحانه در کنگو20 کشته بر جا گذاشت

درگیری های مسلحانه سه روز اخیر میان قبایل « پیگمه » و «لوبا» در شمال جمهوری دمکراتیک کنگو دستکم 20 کشته برجا گذاشت. به نقل از تارنمای خبری ' آفریکا نیوز'، افزایش خشونت های مسلحانه در این منطقه در حالی است که این دو قبیله ساکن در شهر« کابالو» استان «کاتانگا» در جنوب این کشور سالهاست که بر سر تقسیم منابع طبیعی و برخورداری از حقوق اجتماعی اختلاف دارند. بر اساس این گزارش، درگیری های قومی و قبیله ای در مناطق جنوبی این کشور به عنوان امری مرسوم است که علت آن، تلاش قبایل گوناگون با فرهنگ های متنوع برای احقاق حقوق از دست رفته خود است. این در حالی است که به رغم تلاش های جامعه جهانی و مقام های کنگو، این منطقه از زمان پایان جنگ دوم کنگو (1998 تا 2003)(1377 تا 1382) دستخوش خشونت و ناآرامی بوده است. گزارشی که چند ماه پیش از سوی گروه تحقیقات کنگو در دانشگاه نیویورک در مورد قتل عام های بنی منتشر شد، این ادعا را مطرح کرد که سربازان ارتش نیز در کشتارهای مردم دست داشته اند. جمهوری دمکراتیک کنگو کشوری واقع در آفریقای مرکزی است که از سال 1971 تا 1997 (1350 تا 1376)به نام زئیر خوانده می شد و از سال 1908 تا 1960(1286 تا 1338)  به کنگوی بلژیک شهرت داشت. جمهوری دمکراتیک کنگو با جمهوری کنگو، جمهوری آفریقای مرکزی و سودان جنوبی در شمال، اوگاندا، رواندا، بروندی و تانزانیا در شرق، زامبیا و آنگولا در جنوب و اقیانوس اطلس در غرب و جنوب غربی مرز مشترک دارد. جمهوری دمکراتیک کنگو دومین کشور بزرگ در آفریقا به لحاظ وسعت منطقه ای و یازدهمین کشور بزرگ در جهان به شمار می رود.

• پایتخت جمهوری دمکراتیک کنگو صحنه اعتصاب شد

پایتخت جمهوری دمکراتیک کنگو امروز (چهارشنبه 28/7/95) صحنه اعتصاب سراسری در اعتراض به تعویق انتخابات ریاست جمهوری و تلاش "جوزف کابیلا" برای ماندن بر قدرت بود. به گزارش خبرگزاری فرانسه، حزب مخالف دولت جمهوری دمکراتیک کنگو، خواستار اعتراض به توافق دیروز شد که در نتیجه آن انتخابات ریاست جمهوری در این کشور آفریقایی تا آوریل 2018 (1397)به تعویق می افتد . کابیلا در سال 2001(1380) به قدرت رسید و به موجب قانون اساسی کنگو ریاست جمهوری هر فرد به دو دوره محدود می شود. کابیلا تا 20 دسامبر (30 آذرماه) بیشتر نمی تواند در این سمت باشد. حزب اصلی مخالف در جمهوری دمکراتیک کنگو توافق میان مقام های دولت و گروه های مخالف کوچک را 'نقض فاحش' قانون اساسی خواند و تاکید کرد که این اعتصاب 'کارت زردی' برای کابیلا خواهد بود. اعتصاب امروز راس ساعت 9 صبح آغاز شد و خیابان های شهر 'کینشاسا' که 10 میلیون نفر جمعیت دارد به طور کامل خلوت و بیشتر مغازه ها تعطیل بود. منطقه اعیان نشین 'گومبه' در پایتخت کنگو نیز به طرز غیر معمولی خلوت بود. در محله 'کازا ووبو' تنها کسانی که در میدان 'ویکتوریا' حضور داشتند، 50 نیروی پلیس کنگو بودند. نیروهای امنیتی در برخی مناطق از جمله اطراف پارلمان و چندین منطقه نظامی مستقر شدند. تنها فعالیت تجاری که در کینشاسا همچنان ادامه یافت، زنان نان فروش و جایگاه های سوخت بودند که آنها نیز مشتری نداشتند. بر خلاف کینشاسا دو شهر 'کوبومباشی' و 'بوکاوو' از این فراخوان اعتصاب تبعیت نکردند. توافق در زمینه تعویق انتخابات تا سال 2018 پس از آن صورت گرفت که اتحادیه اروپا تهدید کرد، در صورت عدم برگزاری انتخابات در سال 2017، کنگو را مورد تحریم قرار خواهد داد. حزب مخالف اصلی جمهوری دمکراتیک کنگو مذاکره با دولت تحت عنوان 'گفت و گوی ملی' را رد کرد و آن را ترفند کابیلا برای حفظ قدرت پس از پایان دوره اش نامید.

• تشدید تنش های سیاسی در کنگو

تنش های سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو با مخالفت شماری از فعالان سیاسی دولت "ژوزف کابیلا"( رئیس جمهوری) این کشور با برگزاری انتخابات سراسری در سال 2018(1396) تشدید و تداوم یافته است. به نقل از تارنمای خبری 'آل آفریکا'، مخالفت برخی فعالان سیاسی با دولت کنگو در حالی است که بر اساس توافق صورت گرفته، نمایندگان برخی احزاب سیاسی مخالف دولت «ژوزف کابیلا» در جلسه مشترک با مقامات دولتی این کشور با ابقای کابیلا به عنوان رئیس جمهوری کشور تا سال 2018 موافقت کردند. بر اساس توافق صورت گرفته، مقام نخست وزیری کنگو هم از میان یکی از سیاستمداران باتجربه وابسته به احزاب مخالف برگزیده خواهد شد. این درحالی است که حزب «اتحاد برای دمکراسی و پیشرفت اجتماعی» کنگو در مخالفت و اعتراض با تصمیم دولت کابیلا، اعتصابات سراسری را در سراسر کشور آغاز خواهند کرد. مقامات سیاسی این حزب اعلام کرده اند که به تاخیر افتادن انتخابات تا سال 2018 نقض آشکار قانون اساسی است و باید در این خصوص تجدید نظر شود. «ژوزف کابیلا» رئیس جمهوری دمکراتیک کنگو پیشتر بر برگزاری انتخابات سراسری در این کشور در سال 2018 تاکید کرد. کابیلا تاکید کرده بود: در صورت به تعویق نیفتادن انتخابات، بیش از ده میلیون نفر از مردم کشور، فرصت رای دادن را از دست خواهند داد. کابیلا یادآور شد: اکثر این افراد از جوانان کشور هستند که تا سال 2018 به سن قانونی رسیده و می توانند در انتخابات سراسری شرکت کنند. همچنین  "کرنیل نانگا"( رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو) از برگزاری انتخابات سراسری این کشور در ماه دسامبر 2018 خبر داد. رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو افزود: بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده، انتخابات سراسری در کنگو به ماه دسامبر سال 2018 موکول شده است. این در حالی است که محافل حقوق بشری از دولت کنگو خواسته اند تا در اسرع وقت برنامه زمان بندی برگزاری انتخابات را به طور عمومی اعلام و نسبت به اجرای دقیق آن اقدامات لازم را به انجام رساند. بر اساس این گزارش، اقدامات دولت کابیلا موجب شده تا تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شود. این در حالی است که "کیت گیلمور"( قائم مقام کمیساریای عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل )تاکید کرده است: در حال حاضر، به انجام رساندن تحقیقات شفاف و مستقل در کنگو، امری ضروری است تا به وسیله آن بتوان عاملان این خشونت را در پیشگاه قانون مجازات کرد. این مقام ارشد سازمان ملل یادآور شد: امروز آنچه که در صحنه سیاسی کنگو در جریان است به مرحله ای از هشدار رسیده که توجه جدی به آن ضرورت دارد. "بان کی مون"( دبیرکل سازمان ملل) نیز پیشتر در بیانیه ای تشدید خشونت های سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو را محکوم کرده بود. بیانیه بان کی مون با اشاره به تشدید تظاهرات ضد دولتی در خیابان های پایتخت و افزایش خشونت های سیاسی در کنگو، افزود: نیروهای امنیتی در مواجه با تظاهرات کنندگان نهایت خویشتنداری و رفتار عقلانی را از خود بروز دهند. تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شده است. تلاش احزاب مخالف برای برپایی تظاهرات ضد دولتی در حالی است که شمار کشته شدگان و زخمی شدگان در این کشور آفریقایی افزایش پیدا کرده است. مقام های جمهوری دمکراتیک کنگو تظاهرات سراسری مخالفان دولت را ممنوع اعلام کردند. این درحالی است که با وجود حضور وسیع نیروهای پلیس در سطح شهر، خشونت های خیابانی در شهرهای مختلف جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان ادامه دارد و نیروهای امنیتی در تلاش برای برقراری نظم عمومی در این کشور هستند.

• تشدید فضای ناآرام سیاسی در کنگو

تنش های سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو با مخالفت های سیاسی و حزبی مخالفان با سیاست های "ژوزف کابیلا"( رئیس جمهوری )این کشور، افزایش یافته است. به نقل از شبکه یورونیوز، تنش های سیاسی در کنگو در حالی رو به افزایش است که ناظران منطقه ای تداوم اقدامات دولت این کشور در امر انتخابات و اداره نهادهای انتخاباتی را نشان از افزایش ناامنی و بی ثباتی های شهری می دانند. بر اساس این گزارش، اظهار نظر برخی از مقامات سیاسی دولت کابیلا علیه احزاب سیاسی و نقش آنها در توسعه سیاسی کشور با موجی از مخالفت ها و انتقادات مواجه شده است. این مقامات عنوان کرده اند که احزاب سیاسی کنگو باید به تصمیمات دولت این کشور در همه موارد حاکمیتی، احترام گذاشته و مانع پیشرفت کشور نشوند. مخالفت برخی فعالان سیاسی با دولت کنگو در حالی است که بر اساس توافق صورت گرفته، نمایندگان برخی احزاب سیاسی مخالف دولت «ژوزف کابیلا» در جلسه مشترک با مقامات دولتی این کشور با ابقای کابیلا به عنوان رئیس جمهوری کنگو تا سال 2018(1397) موافقت کردند. بر اساس توافق صورت گرفته، مقام نخست وزیری کنگو هم از میان یکی از سیاستمداران با تجربه وابسته به احزاب مخالف برگزیده خواهد شد. این درحالی است که حزب «اتحاد برای دمکراسی و پیشرفت اجتماعی» کنگو در مخالفت و اعتراض با تصمیم دولت کابیلا، اعتصابات سراسری را در سراسر کنگو آغاز خواهد کرد. مقامات سیاسی این حزب اعلام کرده اند که به تاخیر افتادن انتخابات تا سال (1397)2018 نقض آشکار قانون اساسی است و باید در این خصوص تجدید نظر شود. «ژوزف کابیلا» رئیس جمهوری دمکراتیک کنگو پیشتر بر برگزاری انتخابات سراسری در این کشور در سال 2018 تاکید کرد. کابیلا تاکید کرده بود: در صورت به تعویق نیفتادن انتخابات، بیش از ده میلیون نفر از مردم کشور، فرصت رای دادن را از دست خواهند داد. کابیلا یادآور شد: اکثر این افراد از جوانان کشور هستند که تا سال 2018 به سن قانونی رسیده و می توانند در انتخابات سراسری شرکت کنند. همچنین "کرنیل نانگا"( رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو) نیز از برگزاری انتخابات سراسری این کشور در ماه دسامبر 2018 خبر داد. رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو افزود: بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده، انتخابات سراسری در کنگو به ماه دسامبر سال 2018 موکول شده است. این در حالی است که محافل حقوق بشری از دولت کنگو خواسته اند تا در اسرع وقت برنامه زمان بندی برگزاری انتخابات را به طور عمومی اعلام و نسبت به اجرای دقیق آن اقدامات لازم را به انجام رساند. بر اساس این گزارش، اقدامات دولت کابیلا موجب شده تا تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شود. این در حالی است که "کیت گیلمور"( قائم مقام کمیساریای عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل) تاکید کرده است: در حال حاضر، به انجام رساندن تحقیقات شفاف و مستقل در کنگو، امری ضروری است تا به وسیله آن بتوان عاملان این خشونت را در پیشگاه قانون مجازات کرد. این مقام ارشد سازمان ملل یادآور شد: امروز آنچه که در صحنه سیاسی کنگو در جریان است به مرحله ای از هشدار رسیده که توجه جدی به آن ضرورت دارد. "بان کی مون"( دبیرکل سازمان ملل) نیز پیشتر در بیانیه ای تشدید خشونت های سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو را محکوم کرده بود. بیانیه بان کی مون با اشاره به تشدید تظاهرات ضد دولتی در خیابان های پایتخت و افزایش خشونت های سیاسی در کنگو، افزود: نیروهای امنیتی کنگو در مواجه با تظاهرات کنندگان نهایت خویشتنداری و رفتار عقلانی را از خود بروز دهند. تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شده است. تلاش احزاب مخالف برای برپایی تظاهرات ضد دولتی در حالی است که شمار کشته شدگان و زخمی شدگان در این کشور آفریقایی افزایش پیدا کرده است. مقام های جمهوری دمکراتیک کنگو تظاهرات سراسری مخالفان دولت را ممنوع اعلام کردند. این درحالی است که با وجود حضور وسیع نیروهای پلیس در سطح شهر، خشونت های خیابانی در شهرهای مختلف جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان ادامه دارد و نیروهای امنیتی در تلاش برای برقراری نظم عمومی در این کشور هستند.

زامبیا

• تاکید رئیس جمهور زامبیا بر حل خشونت های سیاسی

"ادگار لونگو"( رئیس جمهوری زامبیا) امروز (یکشنبه 2/8/95) با صدور بیانیه ای بر حل خشونت های سیاسی در فضای پس از انتخابات این کشور تاکید کرد. به نقل از خبرگزاری شین هوآ، بیانیه رئیس جمهوری زامبیا می افزاید: کمیسیونی متشکل از پانزده عضو با هدف بحث و رایزنی پیرامون موارد مطرح شده در فضای پس از انتخابات، تشکیل شده است. این بیانیه در ادامه یادآور شده است: این کمیسیون در چارچوب قوانین مصرح کشور و زیر نظر دادگاه عالی به وظایف خود عمل خواهد کرد. بیانیه رئیس جمهوری زامبیا تصریح کرده است: همه نهادهای دولتی مصمم به تداوم انجام اقدامات سازنده و تامین منافع کشور و ملت هستند و در این امر از هیچ تلاشی فروگذار نخواهند کرد. این در حالی است که کمیسیون انتخاباتی زامبیا در بیانیه ای اعلام کرده بود، 'ادگار لونگو' در نخستین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور توانست بیشترین آرای ماخوذه را از آن خود کند و در مقام خود ابقا شود. به گفته ناظران منطقه ای، درخواست رسمی حزب مخالف (اتحاد برای توسعه ملی) به رهبری "آکنده هیشلما" مبنی بر آغاز مذاکره با رئیس جمهور و تجدیدنظر در روند بازشماری آرا با مخالفت قاطع دولت منتخب این کشور روبه رو شده است. بر اساس این گزارش، دولت لونگو با رد هرگونه ملاقات با هیشلما رهبر مخالفان این کشور، وی را به خودنمایی و فریب افکار عمومی متهم کرده است. در همین خصوص، "آموس چاندا"( سخنگوی رئیس جمهوری منتخب زامبیا )با رد هرگونه خلا قدرت در سطوح سیاسی کشور گفت: دولت منتخب مردم به کار خود ادامه می دهد و وقعی به سخنان نادرست مخالفان نمی نهد. این مقام ارشد زامبیا تصریح کرد: همه بخش های دولت در جهت خواست مردم وظایف خود را انجام می دهند. این در حالی است که تیم حقوقی حزب مخالف «اتحاد برای توسعه ملی» زامبیا با رد نتایج اعلام شده انتخابات، با امضای دادخواستی قضایی و ارائه آن به دادگاه عالی این کشور، خواستار جدی بازشماری کل آرای انتخاباتی شده بود. " فلیکس موتاتی"( وزیر دارایی زامبیا) نیز ضمن تاکید بر پیگیری برنامه های بلندمدت دولت جدید، بربرقراری ثبات و توسعه اقتصادی کشورش تاکید کرد. وزیر دارایی زامبیا افزود: امروز کشور به اتخاذ سیاست های ثبات آور و نظم آفرین نیازمند است که در این خصوص همه بخش های دولت مصمم به اجرای دقیق برنامه های اقتصادی کشور هستند. موتاتی تصریح کرد: بازگشت کشور به شرایط خوب اقتصادی از اصلی ترین اهداف ادگار لونگو در دولت جدید است. بر اساس گزارش های منتشرشده، «ادگار لونگو» که پیشه وکالت دارد پیشتر و در کابینه "مایکل ساتا"( مسئولیت وزارتخانه های دادگستری و دفاع) را به عهده داشته و اکنون به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور آفریقایی برگزیده شده است.

آفریقای جنوبی

• سمینار اصلاح ساختار علوم انسانی در مدارس جامع مسلمانان آفریقای جنوبی

آفریقای جنوبی-در سمینار اصلاح ساختار علوم انسانی در مدارس جامع مسلمانان آفریقای جنوبی که با حضور کلیه علما و اندیشمندان و ائمه جمعه و جماعت آفریقای جنوبی در مرکز ورزشی امام غزالی وابسته به مسجد ابوبکر منطقه اراسمیای شهر پرتوریا برگزار گردید ؛ "شیخ احسان تالیپ"( رئیس و مدیر اجرایی کالج بین المللی صلح آفریقای جنوبی و رئیس شورای علمای این کشور) و چند تن دیگر از حضار به ایراد سخن پرداختند.

• افزایش 93 درصدی صادرات به آفریقای جنوبی

مدیرکل دفتر بازرگانی کشورهای عربی و آفریقایی سازمان توسعه تجارت گفت: در شش ماهه نخست امسال صادرات کشورمان به آفریقای جنوبی 93 درصد افزایش یافته است. "فرزاد پیلتن "با اعلام این خبر افزود: در حالی که در شش ماهه نخست سال 1394 صادرات ایران به آفریقای جنوبی 11 میلیون دلار ثبت شد، در شش ماهه نخست امسال این صادرات با رشد 93 درصدی به رقم 21 میلیون و 400 هزار دلار افزایش یافت. وی گفت: مهمترین اقلام صادراتی ایران به آفریقای جنوبی محصولات پتروشیمی، قیر نفت، کاشی و سرامیک، خرما، ترانسفورماتور برق، انواع کف‌پوش‌ها و فرش دستبافت، پسته، روغن صنعتی، پودر و عصاره شیرین بیان بوده است. پیلتن یادآور شد: ظرفیت‌های صادراتی ایران به آفریقای جنوبی بسیار بیشتر از ارقام فعلی است و باید با فراهم ساختن زیرساخت‌های تجارت بین دو کشور از قبیل روابط بانکی، خط کشتیرانی و پرواز مستقیم و همچنین بازاریابی محصولات ایرانی، به سرعت صادرات به این کشور را افزایش داد. مدیرکل دفتر بازرگانی کشورهای عربی و آفریقایی با اشاره به هدف‌گذاری تجارت 2 میلیارد دلاری بین دو کشور تا سال 2020 میلادی(1398)، اظهار امیدواری کرد: با توجه به ظرفیت‌های فراوان دو کشور در زمینه همکاری‌های تجاری در فضای پس از برجام و لغو تحریم‌ها، در آینده نزدیک شاهد حضور شرکت‌های توانمند ایرانی در حوزه‌های مصالح ساختمانی از قبیل کاشی و سرامیک، سیمان، قیر، مواد غذایی، محصولات پتروشیمی، دارو و تجهیزات پزشکی و... در آفریقای جنوبی باشیم. به گفته پیلتن آفریقای جنوبی با حجم تجارت 200 میلیارد دلار، بزرگترین و پیشرفته‌ترین اقتصاد قاره آفریقا به شمار می‌رود که در گروه G20 و گروه بریکس نیز عضویت دارد. این کشور دروازه ورود به کشورهای آفریقایی زیر صحرا است که با داشتن زیرساخت‌های پیشرفته، از ظرفیت‌های فراوانی در بخش‌های صنعت، معدن، کشاورزی، گردشگری و تجارت برخوردار است و با توجه به روابط سیاسی دوستانه تهران ـ پرتوریا جهش در روابط تجاری دو جانبه مورد انتظار است.

• افزایش فضای امنیتی در دانشگاه های آفریقای جنوبی

فضای امنیتی در دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ» آٰفریقای جنوبی در حالی افزایش یافته که ناظران منطقه ای از تشدید تظاهرات سراسری دانشجویان و برخورد سخت پلیس آفریقای جنوبی خبر می دهند. به نقل از شبکه تلویزیونی 'ای ان سی ای آفریکا'، تشدید تظاهرات سراسری دانشجویان آفریقای جنوبی در روزهای اخیر در بلوار «آکسفورد» منطقه «پارک تاون» ژوهانسبورگ و برخورد خشن پلیس آفریقای جنوبی با تظاهرات کنندگان منجر به بسته شدن خیابان های این منطقه و اخلال در تردد خودروها، شد. براساس این گزارش، "مسبو دلامینی"( نماینده دانشجویان مخالف و از روسای پیشین شورای صنفی دانشجویان آفریقای جنوبی )در بازداشت پلیس به سر می برد. وی از فعالان سیاسی و دانشجویی آفریقای جنوبی در سال های اخیر است که در بسیاری از تحولات اجتماعی و سیاسی این کشور نقشی کلیدی داشته است. چندی پیش نیروهای پلیس آفریقای جنوبی با حمله به منزل این فعال دانشجویی، وی را دستگیر و روانه زندان کردند. بر اساس اعلام کارشناسان سیاسی، افزایش فضای امنیتی در دانشگاه های آفریقای جنوبی و تداوم بی توجهی دولت این کشور به مطالبات فرهنگی و آموزشی دانشجویان، این کشور را با یک بحران بزرگ اجتماعی مواجه خواهد ساخت. بر اساس این گزارش، دستگیری این فعال دانشجویی، موجب خواهد شد تا تظاهرات دانشجویی در دیگر دانشگاه ها و مراکز آموزشی آفریقای جنوبی، تشدید شود. افزایش خشم دانشجویان دانشگاه ها و مراکز آموزشی آٰفریقای جنوبی در حالی است که دولت این کشور روز یکشنبه با صدور بیانیه ای بر ضرورت توقف تظاهرات سراسری و خشونت های شهری از سوی دانشجویان این کشور تاکید کرد. در بیانیه دولت آفریقای جنوبی تاکید شده که حملات دانشجویان به اماکن عمومی و افزایش خشونت های شهری، اقدامی مجرمانه و خلاف قانون اساسی است. این بیاینه بر عزم نهادهای دولتی برای مقابله جدی با قانون شکنان و برقراری امنیت در همه مناطق شهری، تاکید کرده است. پلیس آفریقای جنوبی نیز اعلام کرد که در جریان حمله های شبانه از جمله سنگ پرانی های معترضان و حمله با بمب های آتش زا، پلیس این کشور 9 نفر را بازداشت کرده است. پلیس ملی این کشور همچنین اضافه کرد که سه خودرو توسط معترضان به آتش کشیده شد. تظاهرات سراسری دانشجویان و برخورد خشونت آمیز پلیس آفریقای جنوبی در محوطه دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ برای روزهای متوالی تشدید و تداوم پیدا کرده است. دانشجویان خواستار انجام اصلاحات آموزشی از سوی دولت این کشور هستند. بر اساس این گزارش، تظاهرات دانشجویان آفریقای جنوبی در حالی وارد هفته دوم خود شده است که به دنبال آن، پلیس این کشور با برخورد خشونت آمیز، دانشجویان را متفرق کرد. شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر دانشگاه های این کشور،در روزهای اخیر با پرتاب سنگ و اجسام سنگین به سوی نیروهای پلیس مستقر در محوطه درونی دانشگاه، به برخورد خشونت آمیز پلیس در چند روز گذشته اعتراض کردند. نیروهای پلیس آفریقای جنوبی نیز با شلیک گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی٬ تظاهرات کنندگان را متفرق کردند. حضور نیروهای ویژه پلیس در محوطه های درونی و بیرونی برخی دانشگاه های این کشور در حالی شدت پیدا کرده که نمایندگان تشکل های دانشگاهی خواستار تعلیق افزایش شهریه های آموزشی و انجام اصلاحات آموزشی و فرهنگی شده اند. تشکل ها و نهادهای دانشگاهی آفریقای جنوبی تاکید کرده اند که این تظاهرات در روزهای آینده با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. براساس گزارش های منتشر شده، کاهش شهریه های سنگین دانشگاه ها و تامین خواسته های فرهنگی و سیاسی دانشجویان از اصلی ترین مطالبات دانشجویان است. بر اساس این گزارش، پیشتر دو دانشگاه «ویتس» و «وندا» به همراه چند دانشگاه مهم دیگر این کشور بر از سرگیری برنامه های دانشگاهی و برگزاری کلاس های درس تاکید کرده بودند. هزینه تحصیل در دانشگاه ها و مراکز آموزشی در آفریقای جنوبی به حدی گران است که پرداخت آن برای بسیاری از دانشجویان سیاه پوست بسیار دشوار است و همین امر موجب افزایش نگرانی ها درباره نابرابری های پایدار در صنعتی ترین کشور آفریقا شده که بیش از دو دهه قبل با حکومت نژادپرستانه سفید پوستان مبارزه کرد.

•آفریقای جنوبی از دیوان بین المللی کیفری خارج می شود

خبرگزاری فرانسه گزارش داد: سندی که به امضای "مایت انکوانا ماشابانه"( وزیر روابط و همکاری های بین المللی آفریقای جنوبی ) رسیده نشان می دهد که این کشور قصد خروج از دیوان بین المللی کیفری (ICC) را دارد. به نقل از خبرگزاری فرانسه، در این سند که توسط رسانه دولتی آفریقای جنوبی (SABC) منتشر شده، آمده است : دولت به این نتیجه رسیده است که تعهدات آفریقای جنوبی برای حل مسالمت آمیز اختلاف ها گاهی با تعابیر دیوان بین المللی کیفری همخوانی ندارد. این تصمیم آفریقای جنوبی می تواند تحت تاثیر اختلاف دولت این کشور و دیوان لاهه بر سر موضوع "عمر البشیر"( رئیس جمهوری سودان) باشد. آفریقای جنوبی سال گذشته و زمانی که البشیر برای شرکت در نشست اتحادیه آفریقا به این کشور سفر کرده بود، از بازداشت و تحویل وی به دیوان بین المللی کیفری خودداری کرده بود. البشیر به اتهام ارتکاب جنایت جنگی در شهر دارفور سودان که برای بیش از یک دهه شاهد جنگ و ناآرامی بوده است، تحت تعقیب قضایی قرار دارد. شایان ذکر است"پیر انکورونزیزا"( رئیس جمهوری بروندی) هم این هفته با تایید تصمیم نمایندگان پارلمان، حکم خروج این کشور از دیوان لاهه را امضا کرده بود. کشورهای آفریقایی کنیا و نامبیا هم احتمال اتخاذ تصمیم مشابه را بررسی می کنند.

• تشدید تظاهرات سراسری در دانشگاه های آفریقای جنوبی

دانشجویان دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ» آٰفریقای جنوبی امروز (چهارشنبه 28/7/95) درحمایت از «مسبو دلامینی» رهبر بازداشت شده خود در مقابل نهادهای دولتی تظاهرات کردند. به نقل از آسوشیتدپرس، تشدید تظاهرات سراسری دانشجویان آفریقای جنوبی در روزهای اخیر در حمایت از "مسبو دلامینی" نماینده دانشجویان مخالف و از روسای پیشین شورای صنفی دانشجویان آفریقای جنوبی، افزایش یافته است. تظاهرات امروز دانشجویان در آفریقای جنوبی در حالی است که فضای امنیتی در دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ» آٰفریقای جنوبی افزایش یافته و ناظران منطقه ای از تشدید تظاهرات سراسری دانشجویان و برخورد سخت پلیس آفریقای جنوبی خبر می دهند. تشدید تظاهرات سراسری دانشجویان آفریقای جنوبی در روزهای اخیر در بلوار «آکسفورد» منطقه «پارک تاون» ژوهانسبورگ و برخورد خشن پلیس آفریقای جنوبی با تظاهرات کنندگان منجر به بسته شدن خیابان های این منطقه و اخلال در تردد خودروها، شد. براساس این گزارش، وی از فعالان سیاسی و دانشجویی آفریقای جنوبی در سال های اخیر است که در بسیاری از تحولات اجتماعی و سیاسی این کشور نقشی کلیدی داشته است. چندی پیش نیروهای پلیس آفریقای جنوبی با حمله به منزل این فعال دانشجویی، وی را دستگیر و روانه زندان کردند. بر اساس اعلام کارشناسان سیاسی، افزایش فضای امنیتی در دانشگاه های آفریقای جنوبی و تداوم بی توجهی دولت این کشور به مطالبات فرهنگی و آموزشی دانشجویان، این کشور را با یک بحران بزرگ اجتماعی مواجه خواهد ساخت. مطابق این گزارش، دستگیری این فعال دانشجویی، موجب خواهد شد تا تظاهرات دانشجویی در دیگر دانشگاه ها و مراکز آموزشی آفریقای جنوبی، تشدید شود. افزایش خشم دانشجویان دانشگاه ها و مراکز آموزشی آٰفریقا جنوبی در حالی است که دولت این کشور روز یکشنبه با صدور بیانیه ای بر ضرورت توقف تظاهرات سراسری و خشونت های شهری از سوی دانشجویان این کشور تاکید کرد. در بیانیه دولت آفریقای جنوبی تاکید شده که حملات دانشجویان به اماکن عمومی و افزایش خشونت های شهری، اقدامی مجرمانه و خلاف قانون اساسی است. این بیاینه بر عزم نهادهای دولتی برای مقابله جدی با قانون شکنان و برقراری امنیت در همه مناطق شهری، تاکید کرده است. پلیس آفریقای جنوبی نیز اعلام کرد که در جریان حمله های شبانه از جمله سنگ پرانی های معترضان و حمله با بمب های آتش زا، پلیس این کشور 9 نفر را بازداشت کرده است. پلیس ملی این کشور همچنین اضافه کرد که سه خودرو توسط معترضان به آتش کشیده شد. تظاهرات سراسری دانشجویان و برخورد خشونت آمیز پلیس آفریقای جنوبی در محوطه دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ» برای روزهای متوالی تشدید و تداوم پیدا کرده است. دانشجویان خواستار انجام اصلاحات آموزشی از سوی دولت این کشور هستند. بر اساس این گزارش، تظاهرات دانشجویان آفریقای جنوبی در حالی وارد هفته دوم خود شده است که به دنبال آن، پلیس این کشور با برخورد خشونت آمیز، دانشجویان را متفرق کرد. شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر دانشگاه های این کشور،در روزهای اخیر با پرتاب سنگ و اجسام سنگین به سوی نیروهای پلیس مستقر در محوطه درونی دانشگاه، به برخورد خشونت آمیز پلیس در چند روز گذشته اعتراض کردند. نیروهای پلیس آفریقای جنوبی نیز با شلیک گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی٬ تظاهرات کنندگان را متفرق کردند. حضور نیروهای ویژه پلیس در محوطه های درونی و بیرونی برخی دانشگاه های این کشور در حالی شدت پیدا کرده که نمایندگان تشکل های دانشگاهی خواستار تعلیق افزایش شهریه های آموزشی و انجام اصلاحات آموزشی و فرهنگی شده اند. تشکل ها و نهادهای دانشگاهی آفریقای جنوبی تاکید کرده اند که این تظاهرات در روزهای آینده با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. بنا بر گزارش های منتشر شده، کاهش شهریه های سنگین دانشگاه ها و تامین خواسته های فرهنگی و سیاسی دانشجویان از اصلی ترین مطالبات دانشجویان است. پیشتر دو دانشگاه «ویتس» و «وندا» به همراه چند دانشگاه مهم دیگر این کشور بر از سرگیری برنامه های دانشگاهی و برگزاری کلاس های درس تاکید کرده بودند. هزینه تحصیل در دانشگاه ها و مراکز آموزشی در آفریقای جنوبی به حدی گران است که پرداخت آن برای بسیاری از دانشجویان سیاه پوست بسیار دشوار است و همین امر موجب افزایش نگرانی ها درباره نابرابری های پایدار در صنعتی ترین کشور آفریقا شده که بیش از دو دهه قبل با حکومت نژادپرستانه سفید پوستان مبارزه کرد.

• نگرانی آمریکا از خروج آفریقای جنوبی از دادگاه کیفری بین المللی

وزارت خارجه آمریکا از اقدام آفریقای جنوبی برای خروج از دادگاه کیفری بین المللی ابراز نگرانی کرد. به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس-24، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز شنبه1/8/95) از خروج آفریقای جنوبی از دادگاه کیفری بین المللی انتقاد کرد. "کربی "گفت: 'آمریکا به شدت نگران این تصمیم پرتوریا است چرا که ما بر این باوریم دادگاه کیفری بین المللی مشارکت خوبی در رسیدگی به بسیاری از پرونده های بین المللی داشته است.' ابراز نگرانی آمریکا در این باره در حالی است که پرتوریا روز گذشته (جمعه30 مهر) تهدید خود مبنی بر دادگاه کیفری بین المللی را عملی کرد. این اقدام آفریقای جنوبی پس از آن صورت گرفت که دادگاه کیفری بین المللی خواستار بازداشت "عمر البشیر"( رئیس جمهور سودان )در خاک خود شد. "مایکل ماسوتا "(وزیر دادگستری آفریقای جنوبی) روز گذشته 30 مهر در این باره گفت که کشورش به طور مکتوب خروج خود را از دادگاه کیفری بین المللی به دبیرکل سازمان ملل متحد اطلاع داده است. به رغم اینکه آمریکا عضو دادگاه کیفری بین المللی نیست ولی همواره خواستار پیوستن دیگر کشورها به این دادگاه است. آمریکا در نظر دارد از این دادگاه به عنوان ابزاری برای مجازات رهبرانی استفاده کند که قوانین بین المللی را نقض می کنند. چندی پیش نیز بروندی از دادگاه کیفری بین المللی خارج شد. "پیر انکورونزیزا"( رئیس جمهوری بروندی) چهارشنبه هفته گذشته (28/7/95)رسما با خروج این کشور از دادگاه کیفری بین المللی موافقت کرد. پارلمان بروندی 21 مهرماه سال جاری با اکثریت آرا به خروج این کشور از دادگاه کیفری بین المللی رای داد تا نخستین کشوری باشد که از زمان تایید اساسنامه رم برای این دادگاه، رای به خروج رسمی داده است. تصمیم خروج بروندی از دادگاه کیفری بین المللی به دنبال اعلام این دادگاه مبنی بر تحقیق و بررسی در موضوع سرکوب سیاسی و اقدامات خشونت بار در این کشور صورت گرفت. "بان کی مون"( دبیر کل سازمان ملل متحد )نیز از تصمیم آفریقای جنوبی و بروندی ابراز تاسف کرد و آن را اقدامی در جهت تضعیف پیمان های بین المللی خواند. سودان از رهبران و ملت های آفریقایی که هنوز عضو دادگاه کیفری هستند خواست به طور جمعی از این نهاد خارج شوند.  این نهاد بین المللی در سال 2002 میلادی تاسیس شده است، هر چند آمریکا تاسیس آن را امضا کرده است اما هنوز کنگره این کشور عضویت در آن را به تصویب نرسده است.

• دولت آفریقای جنوبی: دانشجویان به تظاهرات خود پایان دهند.

تظاهرات سراسری دانشجویان دانشگاه های شهر«ژوهانسبورگ» آٰفریقای جنوبی در حالی در روزهای اخیر تشدید شده است که دولت این کشور خواستار پایان تظاهرات دانشجویان شد. به نقل از شبکه تلویزیونی ' نیوز 124'، برخی اعضای کابینه دولت آفریقای جنوبی در مصاحبه با رسانه های محلی خواستار توقف خشونت های اخیر از سوی برخی دانشجویان معترض در دانشگاه های شهر«ژوهانسبورگ» شده اند. بر اساس این گزارش، دانشجویان معترض با تجمع مقابل نهادهای دولتی و دانشگاهی خواستار تحقق نظام آموزشی رایگان و افزایش نقش دانشجویان در تصمیم گیری های آموزشی شده اند. تشدید تظاهرات سراسری دانشجویان آفریقای جنوبی در روزهای اخیر در حمایت از "مسبو دلامینی"( نماینده دانشجویان مخالف و از روسای پیشین شورای صنفی دانشجویان آفریقای جنوبی)، افزایش یافته است. تظاهرات امروز دانشجویان در آفریقای جنوبی در حالی است که فضای امنیتی در دانشگاه های شهر«ژوهانسبورگ» آٰفریقای جنوبی افزایش یافته و ناظران منطقه ای از تشدید تظاهرات سراسری دانشجویان و برخورد سخت پلیس آفریقای جنوبی خبر می دهند. تشدید تظاهرات سراسری دانشجویان آفریقای جنوبی در روزهای اخیر در بلوار «آکسفورد» منطقه «پارک تاون» ژوهانسبورگ و برخورد خشن پلیس آفریقای جنوبی با تظاهرات کنندگان منجر به بسته شدن خیابان های این منطقه و اخلال در تردد خودروها، شد. براساس این گزارش، وی از فعالان سیاسی و دانشجویی آفریقای جنوبی در سال های اخیر است که در بسیاری از تحولات اجتماعی و سیاسی این کشور نقشی کلیدی داشته است. چندی پیش نیروهای پلیس آفریقای جنوبی با حمله به منزل این فعال دانشجویی، وی را دستگیر و روانه زندان کردند. بر اساس اعلام کارشناسان سیاسی، افزایش فضای امنیتی در دانشگاه های آفریقای جنوبی و تداوم بی توجهی دولت این کشور به مطالبات فرهنگی و آموزشی دانشجویان، این کشور را با یک بحران بزرگ اجتماعی مواجه خواهد ساخت. مطابق این گزارش، دستگیری این فعال دانشجویی، موجب خواهد شد تا تظاهرات دانشجویی در دیگر دانشگاه ها و مراکز آموزشی آفریقای جنوبی، تشدید شود. افزایش خشم دانشجویان دانشگاه ها و مراکز آموزشی آٰفریقای جنوبی در حالی است که دولت این کشور روز یکشنبه با صدور بیانیه ای بر ضرورت توقف تظاهرات سراسری و خشونت های شهری از سوی دانشجویان این کشور تاکید کرد. در بیانیه دولت آفریقای جنوبی تاکید شده که حملات دانشجویان به اماکن عمومی و افزایش خشونت های شهری، اقدامی مجرمانه و خلاف قانون اساسی است. این بیاینه بر عزم نهادهای دولتی برای مقابله جدی با قانون شکنان و برقراری امنیت در همه مناطق شهری، تاکید کرده است. پلیس آفریقای جنوبی نیز اعلام کرد که در جریان حمله های شبانه از جمله سنگ پرانی های معترضان و حمله با بمب های آتش زا، پلیس این کشور 9 نفر را بازداشت کرده است. پلیس ملی این کشور همچنین اضافه کرد که سه خودرو توسط معترضان به آتش کشیده شد. تظاهرات سراسری دانشجویان و برخورد خشونت آمیز پلیس آفریقای جنوبی در محوطه دانشگاه های شهر «ژوهانسبورگ» برای روزهای متوالی تشدید و تداوم پیدا کرده است. دانشجویان خواستار انجام اصلاحات آموزشی از سوی دولت این کشور هستند. بر اساس این گزارش، تظاهرات دانشجویان آفریقای جنوبی در حالی وارد هفته دوم خود شده است که به دنبال آن، پلیس این کشور با برخورد خشونت آمیز، دانشجویان را متفرق کرد. شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه «ویتس» در ژوهانسبورگ و دیگر دانشگاه های این کشور،در روزهای اخیر با پرتاب سنگ و اجسام سنگین به سوی نیروهای پلیس مستقر در محوطه درونی دانشگاه، به برخورد خشونت آمیز پلیس در چند روز گذشته اعتراض کردند. نیروهای پلیس آفریقای جنوبی نیز با شلیک گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی٬ تظاهرات کنندگان را متفرق کردند. حضور نیروهای ویژه پلیس در محوطه های درونی و بیرونی برخی دانشگاه های این کشور در حالی شدت پیدا کرده که نمایندگان تشکل های دانشگاهی خواستار تعلیق افزایش شهریه های آموزشی و انجام اصلاحات آموزشی و فرهنگی شده اند. تشکل ها و نهادهای دانشگاهی آفریقای جنوبی تاکید کرده اند که این تظاهرات در روزهای آینده با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. بنا بر گزارش های منتشر شده، کاهش شهریه های سنگین دانشگاه ها و تامین خواسته های فرهنگی و سیاسی دانشجویان از اصلی ترین مطالبات دانشجویان است. پیشتر دو دانشگاه «ویتس» و «وندا» به همراه چند دانشگاه مهم دیگر این کشور بر از سرگیری برنامه های دانشگاهی و برگزاری کلاس های درس تاکید کرده بودند. هزینه تحصیل در دانشگاه ها و مراکز آموزشی در آفریقای جنوبی به حدی گران است که پرداخت آن برای بسیاری از دانشجویان سیاه پوست بسیار دشوار است و همین امر موجب افزایش نگرانی ها درباره نابرابری های پایدار در صنعتی ترین کشور آفریقا شده که بیش از دو دهه قبل با حکومت نژادپرستانه سفید پوستان مبارزه کرد.

زیمباوه

• برگزاری دومین اجلاس منطقه ای گفت وگوی ادیان در زیمبابوه

دومین اجلاس منطقه ای گفت وگوی ادیان امروز (چهارشنبه) 28 مهرماه 1395در هراره (پایتخت زیمبابوه) آغاز به کار کرد. موضوع این اجلاس«مسئولیت و نقش رهبران و متفکرین دینی در گسترش همزیستی مسالمت آمیز و جلوگیری از خشونت و افراطی گری» می باشد. بر اساس این گزارش، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هراره با کمک دانشکده ادیان دانشگاه زیمبابوه، شورای عالی مسلمانان زیمبابوه و شورای کلیساهای آپوستولیک زیمبابوه، برگزارکنندگان این اجلاس هستند. امروز نیز(28/7/95) در مراسم افتتاحیه که با سخنرانی آقای "لازاروس دوکورا"( وزیر آموزش و پرورش زیمبابوه) همراه بود، تعدادی از دیپلمات های مقیم، معاون مرکز گفت وگوی ادیان و تمدنها، و همه روسای شوراهای یادشده، حضور داشتند. در این اجلاس که سه روز به طول خواهد انجامید بیش از 20 سخنران مسلمان و مسیحی از کشورهای مختلف از جمله جمهوری زیمبابوه، جمهوری اسلامی ایران، آفریقای جنوبی، تانزانیا و زامبیا به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت و مجموعه مقالات دریافتی در قالب یک مجموعه منتشر خواهد شد. گفتنی است نخستین کنفرانس در سال 1393 و با عنوان «گفت وگوی بین ادیان در جهت توسعه همزیستی مسالمت آمیز» و با همکاری کمیته گفت وگوی بین الادیان زیمبابوه در تاریخ 23 تا 25 ژوئن2014(2 تا 4 تیر 1393) برگزار شد.

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶