89/05/07 - 89/05/13
شمال آفريقا
1- قبايل عرب شمال كشور مالي، اقدام به اقامه دعوي قضايي عليه ارتش موريتاني و نيروهاي امنيتي فرانسه مبني بر ربودن 2 شهروند ماليايي پس از عمليات نظامي مشترك موريتاني و فرانسه نمودند. خبرگزاري فرانسه به نقل از "سيدي محمد ولد محمد" معاون شهردار شهر "تومبوكتو" در شمال مالي اعلام كرد: پس از وصول سربازان موريتانيايي و فرانسوي به اردوگاه كوچكي در شهر تومبوكتو و كشتن افراد مورد نظر خود، اقدام به ربودن "شيخ ولد بولا" و "رابح ولد باموشي" از بزرگان قبيله نمودند.
2- روزنامه "الشروق" چاپ الجزاير به نقل از روزنامه فرانسوي "لو پاريسين" گزارش داد، "برنارد كوشنر" وزير امور خارجه فرانسه در پي ماجراي قتل گروگان فرانسوي توسط گروه تروريستي القاعده مغرب اسلامي اعلام كرد: ما به دنبال اعزام نيرو به صحراي آفريقا نيستيم، بلكه سعي داريم تا ابتدا پايگاه هاي خود را در صحراي آفريقا تقويت سازيم.
3- كميته برنامه و بودجه مجلس سناي آمريكا از وزارت خارجه اين كشور درخواست كرد تا حداكثر 45 روز آينده گزارشي پيرامون اقدامات يك سال گذشته دولت مراكش در مواجهه با مسئله حقوق بشر از جمله مسئله آزادي بيان و حق تعيين سرنوشت در صحراي باختري ارائه كند.
4- رئیس منطقه آبیه در سودان اعلام کرد، مذاکرات میان دو بخش شمال و جنوب این کشور بر سر این منطقه نفت خیز به بن بست رسیده و احتمال تشدید مجدد درگيري در اين منطقه وجود دارد. دنگ اروب رئیس منطقه نفت خیز آبیه در سخنانی در خرطوم به خبرنگاران گفت: موضوع همه پرسی در این منطقه به بن بست رسیده و این امر ممکن است باعث تنشی منطقه ای و بین المللی شود. آروب که خود از اعضاي جنبش آزادي بخش خلق سودان است، نسبت به اسكان هفتاد و پنج هزار نفر از اعضاي قبیله باديه نشين عربی المسیریه در شمال آبیه از سوي حزب كنگره ملي انتقاد كرد. وي افزود: حزب حاكم سعي دارد تا بافت جمعیتی این منطقه را به نفع خود تغییر دهد و بر نتیجه همه پرسی تاثیر گذارد. وی شمار ساکنان اصلی آبیه را بدون در نظر گرفتن قبیله عربی المسیریه حدود صد هزار نفر تخمین زد. رئیس این منطقه گفت، هدف از اسکان افراد این قبیله، برتری قوی و محسوس در همه پرسی است و در صورتی که به آنان گفته شود نمی توانند در این همه پرسی شرکت کنند، آن را لغو خواهند کرد.
5- "محمد جميل منصور" رئيس حزب اسلام گراي "تجمع ملي براي اصلاح و توسعه" موسوم به "تواصل" در كاخ رياست جمهوري موريتاني با رئيس جمهور اين كشور ديدار كرد. ولد منصور در مصاحبه تلفني با خبرگزاري الاخبار اعلام كرد: در اين ديدار پيرامون مسائلي از قبيل اوضاع سياسي كشور و شرايط امنيتي اخير حاكم بر موريتاني مباحثي مطرح شد.
6- اخيراً در شهر قاهره پايتخت مصر، اطلاعيه هايي بر روي در و ديوار مشاهده مي شود که روي آنها تصاوير "جمال مبارک" فرزند رئيس جمهور مصر نقش بسته و در اين اطلاعيه ها از جمال مبارک خواسته شده براي رياست جمهوري اين کشور نامزد شود .بر اساس اين گزارش هواداران جمال با برگزاري گردهمايي از وي خواستند براي رياست جمهوري نامزد شود حتي اگر پدرش هم يکي از نامزدهاي انتخاباتي باشد. اين در حالي است که مخالفان جمال مي گويند اين اقدام تلاشي آشکار براي موروثي کردن رياست جمهوري در مصر است.
7- پخش اطلاعيه هاي ياد شده در محله هاي پرجمعيت قاهره، مناقشات بر سر موضوع موسوم به "موروثي شدن رياست جمهوري" را بار ديگر به صحنه افکار عمومي باز گردانده است. تلاش ها براي نامزدي جمال مبارک از سوي کساني هدايت مي شود که نام آنها تاکنون در صحنه سياسي مصر مطرح نبوده است.
8- حاميان اين اقدام ها معتقدند جمال مبارک توانايي مبارزه با فساد و تحقق عدالت اجتماعي در کشور را دارد. گروه موسوم به "ائتلاف مردمي" با شعار "جمال بر همه مصري ها" درصدد جمع آوري امضا براي به قدرت رسيدن جمال مبارک است. حزب ملي حاکم بر مصر تاکيد کرده، هيچ ارتباطي با انتشار اين اطلاعيه ها و حرکت ها براي نامزدي جمال مبارک ندارد.
9- اين در حالي است که برخي گروه هاي مخالف دولت که خواستار ايجاد تغييرات اساسي در مصر هستند، اين فراخوان ائتلاف مردمي را مردود دانستند. اين گروه ها نيز ضد حمله خود را عليه نامزدي جمال مبارک آغاز کردند. مخالفان دولت مصر اعلام کردند درخواست از جمال مبارک براي حکومت بر مصر، نوعي توهين به ملت بزرگ و متمدن مصر محسوب مي شود.
10- جمال مبارك كه از رهبران حزب حاكم مصر است در جمع دانشجويان دانشگاهها در جنوب قاهره با اشاره به انتخابات پارلماني پيشروي مصر گفت كه در ماههاي آينده شاهد اختلاف آرا بين گروههاي سياسي در خصوص برنامهها و ديدگاههاي آينده خواهيم بود .وي تاكيد كرد كه رقابت سياسي بين گروهها امري درست است و اختلافات ويژگي بشر و امري طبيعي در روند سياسي است.
11- فرزند رئيس جمهوري مصر اظهار داشت: ما در مرحله مهمي قرار داريم كه نيازمند طرح ديدگاههاي جديد براي آينده و ارزيابي دستاوردهاي پنج سال گذشته است. جمال مبارك همچنين گفت: ما همچنان با مشكلات و چالشهاي زيادي از جمله در خصوص مشاركت سياسي و روند انتخاباتي مواجه هستيم، اما اين تحرك سياسي كه جامعه مصر در حال حاضر شاهد آن است اگر برنامههاي اصلاحات سياسي حزب حاكم و دولت در چندين سال گذشته نبود، بوجود نميآيد و از جمله اين برنامهها اصلاحات قانون اساسي و تعديل در بسياري از قوانين است تا زمينه براي رقابت تمامي احزاب در انتخابات رياست جمهوري و پارلمان فراهم شود.
12- دكتر مفيد شهاب وزير امور پارلماني و حقوقي و يكي از اعضاي برجسته حزب حاكم مصر گفت: نمي شود تصور كرد كه يك نامزد مستقل بتواند براي انتخابات رياست جمهوري شركت كند، چرا كه بايد موافقت 250 نفر از اعضاي مجالس ملي، مشورتي و محلي را جلب كند و اين چيزي است كه تحقق آن در زمان كنوني براي هر نامزد مستقلي دشوار به نظر مي رسد به همين دليل كساني كه تمايل به شركت در انتخابات رياست جمهوري آينده را دارند راهي به جز نامزدي از طريق احزاب موجود پيش رو ندارند. شهاب كه يكي از متنفذان حزب حاكم مصر به شمار مي رود، با رد هر گونه نظارت قضايي كامل بر انتخابات تاكيد كرد: عيب اين كار بيشتر از منافعش است. وي در ادامه افزود: مصر نظارت جزئي قضات بر صندوق هاي راي گيري عمومي را براي حفاظت از شان و جايگاه آن ها، جايگزين نظارت كامل كرده است.
13- جماعت اخوانالمسلمين اعلام كرد كه ظرف 21 روز گذشته از زمان آغاز جمعآوري امضا در حمايت از طرح "تغيير و اصلاح" البرادعي تاكنون 250 هزار امضا جمعآوري كرده است و اين امر را دليلي بر خوشبيني مصريها نسبت به جمعآوري امضا دانست. رهبر اخوانالمسلمين در پايگاه اينترنتي اين جماعت تمامي اقشار مختلف مردم مصر را به مشاركت در اين طرح فراخواند.
14- از سوي ديگر جمعيت ملي براي تغيير به رياست البرادعي نيز اعلام كرد كه تعداد امضاكنندگان اين طرح در پايگاه اينترنتي اين جمعيت از مرز 86 هزار نفر عبور كرده است و بر اين اساس تاكنون مجموع امضاكنندگان اين طرح به بيش از 330 هزار نفر رسيده است. هدف از اين طرح جمعآوري يك ميليون امضا طي سه ماه است كه ماه اكتبر مهلت آن به پايان ميرسد و از جمله اهداف آن پايان دادن به وضعيت اضطراري، نظارت بر انتخابات از سوي سازمانهاي جامعه مدني و فراهم كردن فرصت برابر در رسانههاي گروهي براي تمامي نامزدهاي انتخاباتي است.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
غرب آفريقا
1- انجمن فرمانداران شمال نيجريه موسوم به NGF در بيانيه اي اعلام نمودند كه رييس جمهور كنوني اين كشور "گودلاك جاناتان" آزاد است تا در انتخابات آتي رياست جمهور كشور به عنوان كانديدا شركت نمايد. در ادامه بيانيه فرمانداران شمال نيجريه آمده، ما به قانون اساسي كشور كه در سال 1999 ميلادي تنظيم گرديده است احترام گذاشته و بند 131 اين قانون در مورد شرايط افراد براي شركت در انتخابات رياست جمهوري مورد تاييد ما مي باشد. مطابق شرايط اشاره گرديده در اين بند، ما رييس جمهور گودلاك جاناتان را واجد شرايط لازم براي كانديداتوري در انتخابات آتي رياست جمهوري كشور مي دانيم. در ادامه بيانيه آمده، طرح انتخاب كانديدا به صورت منطقه اي تنها در مورد قانون داخلي حزب حاكم PDP بوده و ارتباطي با قانون اساسي كشور ندارد.
2- دولت ايالات متحده امريكا در خلال روزهاي 12/5/89 الي 14/5/89 ميزبان 120 تن از رهبران، روساي جمهور و كارشناسان بخش هاي مختلف اقتصادي و خصوصي از 17 كشور آفريقايي خواهد بود. دعوت از سران آفريقايي به مناسبت پنجاهمين سالگرد استقلال كشورهاي افريقايي صورت گرفته است.
3- ائمه جماعات در شهر "گودياوايه" خواستار تحريم پرداخت قبوض برق از سوي پيروان خود شدند. اين درخواست درپي اعتراض به قطع مكرر و طولاني مدت برق توسط دولت اتخاذ گرديده است. قطع برق در سنگال باعث اعتراض شديد مردم در خيابان هاي خود شهر داكار نيز گرديده است. در برخي از ساعات شبانه روز در حدود ده ساعت برق مردم در داكار قطع مي شود. هفته گذشته وزير انرژي سنگال در ديدار با نمايندگان در پارلمان كشور از قطع مكرر برق عذر خواهي نمود. او در ادامه سخنان خود ابراز اميدواري نمود كه وضعيت توليد برق كشور از 15 اگوست (24/5/89) به وضعيت مطلوب بازگردد. مردم و رهبران مذهبي در سنگال از قطع مكرر برق در سال هاي گذشته نيز خاطره خوبي به ياد ندارند، اما اين براي اولين بار است كه واكنش رهبران مذهبي به قطع برق به صورت تحريم پرداخت قبوض مي باشد.
4- كانديداي انتخابات رياست جمهوري گينه در دور دوم "سلو ديالو" در گفتگو با خبرنگاران اظهار داشت، تمامي قراداهاي اقتصادي اين كشور به خصوص در حوزه معادن كه در زمان زمامداري نظاميان در خلال سال هاي 2008 و 2009 ميلادي در كشور منعقد گرديده، بعد از برپايي دولت جديد بايستي مورد بازبيني قرار گيرند. ديالو در ادامه سخنان خود افزود، قراردادهايي كه در زمينه معدن منعقد شده بايد بازبيني گردند تا مشخص شود كه اين قراردادها آيا عادلانه بوده يا خير. ما بايد از سرمايه گذاري سالم در كشور حمايت نماييم كه به ايجاد شغل در كشور منجر گردد. در اين زمينه ما از كشورهاي ديگر و سرمايه گذران تقاضا داريم تا وارد چرخه اقتصاد گينه گردند، اما موضوع مهم در اين ميان، شفافيت اقتصادي است كه براي مردم كشور نيز مهم است.
5- بعد از اعلام خبري مبني بر حمايت فرمانداران شمال نيجريه از كانديداتوري جاناتان، برخي از سياسيون اين منطقه در واكنش نسبت به اين موضوع، مخالفت خود را با آن اعلام نمودند. روزنامه ونگارد در اين خصوص مي نويسد، شعار هايي در شمال نيجريه در ميان مردم منتشر گرديده كه مضمون آن ها حمايت از خاك، ميهن، فرهنگ و مذهب مردم شمال نيجريه مي باشد. در اين شعار ها بدين مطلب اشاره گرديده كه با روي كار آمدن جاناتان در انتخابات آتي رياست جمهوري تمامي موارد مذكور در شمال نيجريه به خطر خواهد افتاد.
6- در اين خصوص ژنرال ابراهيم بابانگيدا رييس جمهور سابق به همراه آتيكو ابوبكر معاون سابق رييس جمهور كه هر دو قصد خود را براي شركت در انتخابات آتي كشور اعلام نموده اند، ديدار هايي با يكديگر داشته و قصد دارند تا در هفته آينده ملاقات هايي را با برخي از سياسيون شمال نيجريه ترتيب دهند.
7- حزب CDC اولين حزبي است كه كانديداي خود را براي انتخابات آتي معرفي نموده است. در كنگره سراسري حزب كه در روزهاي شنبه و يكشنبه در آبوجا برگزار گرديد، تصميم اعضاي حزب بر اين مقرر گرديد كه گودلاك جاناتان كانديداي حزب در انتخابات آتي رياست جمهوري باشد.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
شرق آفريقا
1- فرانسوا بوزيزه، رئيس جمهور جمهوري آفريقاي مركزي طي حكمي، براي بار سوم برگزاري انتخابات رياست جمهوري كشورش را تا تاريخ 03/11/89 به تعويق انداخت. دليل تعويق انتخابات، عدم پايبندي كشورهاي غربي به تعهد خود مبني بر تامين 70 درصد بودجه انتخابات اعلام شده است. رييس كميسيون انتخابات اين كشور پيش از اين هشدار داده بود كه "اگر پول نباشد انتخابات نيز نخواهد بود".
2- با اعلام نتايج پاياني انتخابات پارلماني بروندي، حزب حاكم اين كشور (شوراي ملي دفاع از دموكراسي (CNDD-FDD)) پيروز مطلق آن لقب گرفت. اين حزب 81 كرسي از 106 كرسي انتخابات را از آن خود نمود. حزب اتحاد براي پيشرفت ملي 17 كرسي و جبهه دموكراسي نيز 5 كرسي را از آن خود نمودند. سه كرسي نيز بر اساس قانون به گروه اقليت توآ (Twa) رسيد. نتايج انتخابات سناي بوروندي نيز كه در همين هفته برگزار شده بود اعلام گرديد كه در آن از 34 كرسي سنا در 17 حوزه انتخابيه، 32 كرسي به حزب حاكم و 2 كرسي ديگر نيز به حزب مخالف دولت اتحاد براي پيشرفت ملي (UPRONA) رسيد.
3- با اعلام نتايج پاياني همه پرسي تشكيل دولت وحدت ملي، مشخص گرديد كه 4/66 درصد از مردم اين مجمع الجزاير موافق تشكيل اين دولت مي باشند. در اين همه پرسي حدود 188.705 نفر رأي مثبت و 95.613 نفر معادل 6/33درصد آراء رأي منفي دادند. مجموع تعداد رأي دهندگان نيز 293.039 نفر بود كه نشان از اين دارد كه 9/71 درصد واجدان شرايط، در اين رفراندوم شركت نموده اند. با اين نتيجه، پارلمان زنگبار بايد با اصلاح قانون اساسي بندي را به آن اضافه نمايد كه تشكيل دولت وحدت ملي را اجازه دهد.
آخرين تحولات كنيا قبل از رفراندوم قانون اساسي
مقدمه
از صبح امروز مردم كنيا براي اعلام نظر خود درباره پيش نويس قانون اساسي جديد كشورشان به پاي صندوق هاي رأي رفته اند. جبهه موافقان با حمايت هاي مستقيم رئيس جمهور و نخست وزير، در نظرسنجي هاي معتبر برگزار شده از يك برتري قابل توجه برخوردار بوده و جبهه مخالفان كه اين قانون را به نفع مسلمانان، برخي قبايل خاص و طرفداران سقط جنين معرفي نموده است، شانس چنداني براي پيروزي ندارد.
چيزي قريب به 12.6 ميليون نفر براي شركت در اين همه پرسي ثبت نام نموده، پس از هفته ها مبارزات و مباحثات داغ انتخاباتي كه با حوادثي همچون انفجار در اجتماع مخالفان كه به كشته شدن شش نفر انجاميد، امروز براي پايان دادن به دو دهه تلاش براي تهيه يك قانون اساسي جديد در پاي صندوق ها حاضر مي شوند.
كارشناسان، اين همه پرسي را پس از وقفه اي كه در گذر كنيا به سوي دموكراسي در اثر حوادث پس از انتخابات سال 2007 ميلادي پيش آمد، يك آزمون مهم براي وزن دموكراسي در كشوري كه عنوان قطب اقتصادي شرق آفريقا را به يدك مي كشد، مي دانند.
چرا قانون اساسي جديد؟
قانون اساسي كنوني كنيا مصوب سال 1960 ميلادي است، زماني كه كنيا هنوز مستعمره انگلستان محسوب مي شد و فرايند استقلال در حال شكل گيري بود. يكي از مشكلاتي كه قانون اساسي مصوب سال 1960 ميلادي به همراه داشت، اختيارات گسترده اي بود كه به شخص رئيس جمهور داده و محدوديتي براي تعداد دوره هايي كه يك شخص مي تواند رئيس جمهور كشور باقي بماند متصور نشده بود. اين اختيارات گسترده، همواره آفت هايي را به دنبال داشته و مورد انتقاد مخالفان دولت قرار گرفته است.
مشكل ديگر فسادهاي مالي و اداري گسترده در كشور و سياست هاي قبيله اي حاكم بر آن است كه سياسيون كشور يكي از دلايل آن را ضعف قانون اساسي ذكر مي كنند. محدوديت ديگر قانون اساسي كنوني اجبار رئيس جمهور به انتخاب اعضاي كابينه از ميان نمايندگان پارلمان بود.
اين قانون بعدها دو بار توسط پارلمان با اصلاحاتي مواجه شد. بار اول وقتي بود كه "آراپ مويي" (رئيس جمهور سابق كنيا) در سال 1982 ميلادي رسماً نظام سياسي كشور را يك نظام تك حزبي تعيين نمود. بار دوم درست ده سال بعد بود كه با فشارهاي داخلي و بين المللي پارلمان كنيا بار ديگر مجبور به اصلاح قانون اساسي شده و نظام چند حزبي را در كشور رسمي كرد.
موآي كيباكي، رييس جمهور كنوني كنيا، قبل از اينكه در سال 2002 ميلادي به قدرت برسد، يكي از وعده هايش در مبارزات انتخاباتي به مردم كشور، تهيه قانون اساسي جديد بود. نخستين تلاش وي در اين راه در سال 2005 ميلادي با اقبال عمومي مواجه نشد و در رفراندوم آن سال 57 درصد شركت كنندگان، پيش نويس تهيه شده از سوي دولت وي را رد نمودند.
پس از آن بود كه انتخابات رياست جمهوري سال 2007 ميلادي، با عدم پذيرش نتيجه آن از سوي گروه هاي مخالف دولت، به خشونت كشيده شد و بيش از هزار تن از شهروندان كنيايي در اين حوادث جان خود را از دست دادند. توافق نامه اي كه به دنبال اين وقايع در اوايل سال 2008 ميلادي امضا شد، توانست با تقسيم قدرت، همه مخالفان را به نوعي راضي نمايد، اما اين پيمان، يك مكانيسم موقت محسوب مي شود كه نمي تواند براي دوره هاي بعد نيز مورد استفاده قرار گيرد.
يكي از مفاد آن توافق نامه اصلاح قانون اساسي به منظور محدود نمودن قدرت رئيس جمهور و اجراي برخي اصلاحات ديگر (مانند اصلاحات ارضي و اصلاح نظام قضايي) بود. پيش نويس اوليه اين قانون جديد، سال گذشته از سوي گروهي از كارشناساني كه به همين منظور گرد هم جمع شده بودند تهيه شده، متن اوليه آن در فروردين ماه سال جاري به اتفاق آراء به تصويب پارلمان رسيد.
از جمله تغييراتي كه اين قانون جديد به همراه خواهد داشت، تاسيس مجلس سنا در كنار پارلمان است. قرار دادن چندين محدوديت در برابر رئيس جمهور براي محدود نمودن قدرت وي، برداشتن مصونيت قضايي روساي جمهور، تقليل تعداد وزراي كابينه به نصف ميزان كنوني (22 وزير در حال حاضر)، حذف پست نخست وزيري، ممنوعيت عضويت هم زمان نمايندگان پارلمان در كابينه، لزوم تاييد وزراي كابينه از سوي پارلمان، تشكيل يك كميسيون براي اجراي اصلاحات ارضي، افزايش اختيارات مناطق كشور در هزينه كرد بودجه عمومي و برخي تصميم گيري هاي مربوطه، تغييرات ديگري است كه اين قانون به نسبت سلف خود دارد.
پس از تصويب پيش نويس در پارلمان، لازم بود اقداماتي قبل از برگزاري همه پرسي صورت گيرد كه برطرف كردن ايرادات نگارشي احتمالي، چاپ متن پيش نويس به تعداد كافي براي مطالعه عموم، طراحي سوالي كه قرار است در برگه هاي رأي از رأي دهندگان پرسيده شود و تعريف يك نماد يا رنگ خاص براي گروه هاي مخالف و موافق از جمله اين كارها بود. نتيجه اينكه، كميسيون انتخابات، رنگ سبز را به عنوان نماد موافقان و رنگ قرمز را به عنوان نماد مخالفان برگزيد و از آن پس هر يك از اين دو گروه در تجمع هايي كه ترتيب دادند از اين رنگ ها استفاده نمودند.
موافقان و مخالفان
اكثر سياستمداران كنيايي از هر دو جناح پيروز و مغلوب سال 2007 ميلادي از اين پيش نويس حمايت مي كنند و براي تصويب آن تلاش هاي زيادي نموده اند. رئيس جمهور، نخست وزير، معاون رئيس جمهور و تقريباً نود درصد اعضاي كابينه و نمايندگان پارلمان در جبهه موافقان قرار دارند.
رييس جمهور و نخست وزير
در جناح مخالف نيز رهبران مسيحيان و كشيشان كليساها حضور دارند كه از گنجانده شدن بندي كه سقط جنين را (فقط در شرايطي كه سلامت مادر در خطر باشد) مجاز مي شمارد، ابراز نارضايتي نموده اند. بهانه ديگر اين گروه براي مخالفت با اين پيش نويس، به رسميت شناخته شدن دادگاه هاي اسلامي در قانون اساسي جديد است كه آنها معتقدند اين بند به نوعي برتري دين اسلام بر ساير اديان را معنا مي دهد و با اصل سكولاريسم در تضاد است.
اين در حالي است كه دادگاه هاي اسلامي (كه در خود كنيا به دادگاه هاي قاضي معروفند) از گذشته هاي دور در اين كشور وجود داشته و در قانون اساسي گذشته نيز به رسميت شناخته شده و با اين وجود هيچ مشكلي را ميان دو گروه مسلمانان و مسيحيان موجب نشده است. بر اساس اين بند از قانون اساسي مسلمانان در احوال شخصيه خود (در دعواهاي ارث و ميراث و نيز ازدواج و طلاق) مي توانند به دادگاه هاي اسلامي مراجعه نمايند. آخرين بهانه اي كه اين روزها اين گروه ها به آن استناد نموده اند اين است كه اين پيش نويس موجب خواهد شد ازدواج هم جنس ها مجاز شود.
گروه ديگري كه مخالف تصويب اين پيش نويس هستند، برخي نمايندگان پارلمان به رهبري "ويليام روتو" (نماينده مجلس، وزير سابق كشاورزي و وزير كنوني آموزش عالي) مي باشند كه استدلال آنها نيز براي مخالفت، ناقص بودن اصلاحات ارضي، پشتيباني قدرت هاي خارجي (مانند ايالات متحده امريكا و اتحاديه اروپا) و حمايت هاي مالي آنها از گروه هاي موافق پيش نويس است كه نشان مي دهد اين قانون بيشتر در خدمت منافع خارجيان است تا مردم كنيا.
ناگفته نماند ايالات متحده امريكا و شخص باراك اوباما، كه اجداد پدريش اهل كنيا بوده اند، حمايت هاي نسبتاً آشكاري را از تصويب قانون اساسي جديد نشان داده اند و حتي جوزف بايدن، معاون اول اوباما، در سفر چند هفته قبل خود به كنيا تصويب آن را برابر با سرازير شدن كمك هاي مالي امريكا به كنيا برشمرد. سفير امريكا در كنيا نيز چند سفر به نقاط مختلف كشور نموده و به نفع پيش نويس اقداماتي انجام داده است.
ويليام روتو در جمع هواداران
اما برجسته ترين چهره در ميان مخالفان، دانيل آراپ مويي، رئيس جمهور سابق كشور است كه با قاطعيت در برابر تصويب اين پيش نويس ايستاده و مشاجرات اخير ميان وي و كيباكي بر فضاي رقابت هاي انتخاباتي سايه افكنده و تا حدودي بر سلامت اين رقابت ها اثر گذار بوده است.
عده اي معتقدند دليل مخالفت هاي وي اين است كه مالكيت وي بر زمين هاي زيادي كه در دوره تصدي 24 ساله اش تصاحب نموده با تصويب قانون جديد به خطر مي افتد، چرا كه بر اساس اين قانون كميسيوني تشكيل خواهد شد كه ماموريتش بررسي زمين هايي است كه در دولت هاي قبلي بدون دليل و با مكانيسم هاي خارج از قانون تصاحب شده اند.
كيباكي در يكي از اجتماع هاي موافقان، تلاش هاي مويي براي رد اين پيش نويس را تقبيح نموده، مسافرت هاي متعدد وي به سراسر كشور براي متقاعد نمودن مردم براي رأي منفي به آن را شرم آور دانست "به خصوص اينكه وي 24 سال رئيس جمهور كشور بود ولي از تهيه يك قانون اساسي جديد ناتوان نشان داد".
مويي نيز در پاسخ به كيباكي شعارهاي انتخاباتي كيباكي قبل از انتخابات سال 2002 ميلادي را يادآور شد كه كيباكي قول داده بود در عرض صد روز يك پيش نويس جديد را به همه پرسي بگذارد، اما نتوانست اين كار را انجام دهد.
آخرين روزهاي تبليغات
در روزهاي آخر تبليغات، هر دو گروه مخالف و موافق در نقاط مختلف كشور تجمعات و گردهمايي هاي وسيعي را شكل داده، ضمن به رخ كشيدن جمعيت طرفداران خود، سايرين را نيز به همراهي با نظراتشان دعوت نمودند.
موافقان
رئيس جمهور كيباكي كه معمولاً بسيار موقر و كم تحرك بود، چنان براي تبليغات پرحرارت و با انرژي نشان داد كه برخي روزها با سفر به نقاط مختلف كشور در سه اجتماع مختلف از هوادارن سخنراني مي نمود. وي روز يكشنبه در اجتماع موافقان در پارك آزادي، تصويب قانون اساسي جديد را يك رخداد تاريخي براي اين كشور و مردمش دانست و بار ديگر تمام مردم كنيا را به خروج از منازل در دسته هاي گوناگون و رأي مثبت به قانون اساسي دعوت نمود.
وي روز سه شنبه نيز در يك گفتگوي مستقيم راديو و تلويزيوني با مردم صحبت نموده، آن ها را به شركت گسترده در انتخابات و حفظ آرامش و احترام به نتيجه آن دعوت نمود.
نخست وزير، رايلا اودينگا، كه مدتي پيش براي جراحي در بيمارستان بستري شده بود و غيبتش براي گروه موافقان يك ضايعه به حساب مي آمد، در آخرين روزهاي تبليغات پس از يك ماه به ميدان مبارزه بازگشت و روح تازه اي در ميان هواداران دميد.
وي نيز در اجتماع پارك آزادي كه براي اولين بار بعد از مدت ها براي طرفداران خود سخنراني مي نمود، با مقايسه گروه طرفداران به يك تيم فوتبال سعي نمود به بازيكنان تيمش اميد به پيروزي را القاء نمايد. وي كه يك پيراهن سبز و يك بازوبند سفيد و سبز پوشيده بود و همانند كاپيتان يك تيم فوتبال از طرفداران خود براي سرپا نگه داشتن اجتماع هاي موافقان و شركت پرشور در تجمعات تشكر ويژه نمود.
مخالفان
آن ها نيز در روزهاي يك شنبه و دوشنبه در نقاط مختلفي گرد آمدند. ويليام روتو رهبر غير رسمي جناح مخالف در جمع هواداران خود بار ديگر تمام مردم كنيا را به رد اين پيش نويس دعوت نموده، خاطر نشان نمود، مردم كنيا خواهان يك قانون اساسي جديد، عادلانه و منصفانه مي باشند، اما نه اين پيش نويس پر از ايراد و ابهام كه مواردي بر خلاف خواست خداوند (مانند سقط جنين و ازدواج افراد هم جنس) را مجاز مي شمارد و جامعه را دچار تفرقه و چنددستگي خواهد نمود.
وي با متهم نمودن موافقان به كارهاي زيرزميني، تهديد و حقه بازي براي پيروزي در رفراندوم، خطاب به آن ها گفت: شما ممكن است امكانات دولتي، حمايت هاي بين المللي و بودجه هاي كلان را در اختيار داشته باشيد، اما بايد بدانيد ما نيز متكي به طرفداران بي شمار خود از مردم و قدرت خداوند مي باشيم. وي بار ديگر با اشاره به بند مربوط به اصلاحات ارضي در پيش نويس يادآور شد، اصلاحات ارضي بايد با دقت بسيار زيادي اجرا شود. براي اين كار ما نياز به يك منشوري داريم كه مبهم و بحث برانگيز نباشد.
دوشنبه، روز آخر تبليغات نيز، آراپ مويي از كميسيون انتخابات خواست تا هشياري كامل خود را به خرج دهد تا از هر گونه تقلب و تخلف جلوگيري نمايد. وي همچنين از رهبران و طرفداران جناح موافق خواست تا نتيجه انتخابات را كه به طور قطع با پيروزي مخالفان همراه خواهد بود، بپذيرند. وي همچنين اقدام دولت در افزايش نيروهاي امنيتي در منطقه "ريفت ولي" با وجود اين كه هيچ نشانه اي از درگيري و خشونت در اين منطقه ديده نشده است را نوعي تهديد و ترساندن مردم به حساب آورد.
شايان ذكر است در روزهاي پاياني نزديك به همه پرسي، دولت تدابير امنيتي را در سراسر كشور، به ويژه در منطقه ريفت ولي تشديد نموده و تعداد بيشتري از مأموران امنيتي را براي حفظ آرامش و ثبات كشور در آستانه رفراندوم به خدمت گرفته است.
آراپ مويي در جمع مخالفان
مخالفان كه نظرسنجي هاي منتشر شده را نظرسازي هايي از سوي دولت ياد مي كردند در روزهاي آخر خودشان يك نظرسنجي را منتشر نمودند كه در آن حدود هفتاد درصد شركت كنندگان اعلام نموده بودند كه به پيش نويس رأي منفي خواهند داد.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
جنوب آفريقا
1- "بينگو وا موتاريكا" رئيس جمهور كشور مالاوي، با تغيير پرچم اين كشور موافقت كرد. سخنگوي پارلمان مالاوي در اين خصوص اظهار داشت، اين طرح از جانب كابينه دولت مطرح، و پس از پذيرش آن توسط رئيس جمهور، وارد پارلمان مالاوي شد. موتاريكا پس از يك بررسي 21 روزه موافقت خود را اعلام نموده است.
2- "جاكوب زوما"، رئيس جمهور آفريقاي جنوبي، در ماه جاري (مرداد ماه 1389) به روسيه و سپس چين سفر خواهد كرد. 14 و 15 مرداد براي سفر به مسكو قطعي شده، اما هنوز از جانب وزارت خارجه آفريقاي جنوبي، تاريخ دقيقي براي سفر به چين اعلام نگرديده است.به گفته شبكه خبري رويترز، علت اصلي اين سفر جايگزيني بازار اتحاديه اروپا با چهار كشور برزيل، روسيه، چين و هند موسوم به گروه (BRIC) مي باشد. اين گرايش آفريقاي جنوبي در پي رشد اقتصادي سريع گروه BRIC و همچنين توسعه همكاري هاي جنوبي – جنوب به وجود آمده است.
شايان ذكر است سفر سه روزه زوما به روسيه روز جمعه 15 مرداد پايان يافت.
1070297 - 89/05/16
منابع در دفتر موسسه افران موجود است.
|
مطالب دیگر در این بخش | تاریخ انتشار |
۱۳۹۶/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۲ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۵/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۷ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۱/۳ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۱۰/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۲۴ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۸ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۹/۲ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۸/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۲۱ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۴ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۱۳ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۷/۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۶/۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۵/۶ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۴/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۷ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۳/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۹ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۲/۲ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۴/۱/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۹/۴ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۲۰ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۸/۶ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۹ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۱۵ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۷ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۷/۲ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۶/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۲۷ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۵/۵ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۸ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۳۰ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۹ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۲/۲ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۳/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۱/۱ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۲۴ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۹ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۱۰/۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۹/۶ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۸/۲۵ |
|
آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد |
۱۳۹۲/۸/۱۸ |
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۸/۷ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۳ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۹ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۷/۱ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۶ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۶/۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۱۳ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۵/۶ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۳۰ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۲/۴/۱۸ |
|
آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا |
۱۳۹۲/۴/۱۶ |
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۴ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۴/۲ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۳/۶ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۳/۴ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۲۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۲/۷ |
|
۱۳۹۲/۱/۳۱ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۲/۱/۷ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۱/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۱/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۱۰/۴ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۹/۵ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۸/۹ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۳ |
|
۱۳۹۱/۷/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۶/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۷ |
|
۱۳۹۱/۶/۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۶ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۶/۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۵/۹ |
|
۱۳۹۱/۵/۹ |
|
۱۳۹۱/۵/۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۸ |
|
۱۳۹۱/۵/۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۷ |
|
۱۳۹۱/۵/۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۴ |
|
۱۳۹۱/۵/۳ |
|
۱۳۹۱/۵/۳ |
|
۱۳۹۱/۵/۱ |
|
۱۳۹۱/۵/۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۴/۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۷ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۶ |
|
۱۳۹۱/۴/۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۵ |
|
۱۳۹۱/۴/۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۴ |
|
۱۳۹۱/۴/۳ |
|
۱۳۹۱/۴/۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
|
آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود |
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
۱۳۹۱/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۷ |
|
آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک |
۱۳۹۱/۳/۱۷ |
۱۳۹۱/۳/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
|
آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق |
۱۳۹۱/۳/۱۳ |
۱۳۹۱/۳/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۳/۹ |
|
۱۳۹۱/۳/۸ |
|
۱۳۹۱/۳/۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۷ |
|
۱۳۹۱/۳/۶ |
|
۱۳۹۱/۳/۳ |
|
آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی |
۱۳۹۱/۳/۳ |
۱۳۹۱/۳/۳ |
|
۱۳۹۱/۳/۲ |
|
۱۳۹۱/۳/۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۳۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۳۰ |
|
آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر |
۱۳۹۱/۲/۳۰ |
۱۳۹۱/۲/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۵ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۴ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۸ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۷ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۲ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۱ |
|
۱۳۹۱/۲/۱۰ |
|
۱۳۹۱/۲/۹ |
|
۱۳۹۱/۲/۵ |
|
۱۳۹۱/۲/۴ |
|
۱۳۹۱/۲/۳ |
|
۱۳۹۱/۲/۲ |
|
۱۳۹۱/۱/۳۰ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۹ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۷ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۶ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۳ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۲ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۱ |
|
۱۳۹۱/۱/۲۰ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۹ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۶ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۵ |
|
۱۳۹۱/۱/۱۴ |
|
۱۳۹۱/۱/۷ |
|
۱۳۹۱/۱/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۹ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۸ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۷ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۳ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۲ |
|
۱۳۹۰/۱۲/۱ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۹ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۸ |
|
۱۳۹۰/۱۱/۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۶ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۵ |
|
۱۳۹۰/۱۰/۳ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۹/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۹/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۹ |
|
۱۳۹۰/۹/۸ |
|
۱۳۹۰/۹/۷ |
|
۱۳۹۰/۹/۶ |
|
۱۳۹۰/۹/۵ |
|
۱۳۹۰/۹/۲ |
|
۱۳۹۰/۹/۱ |
|
۱۳۹۰/۸/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۸/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۸/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۸/۸ |
|
۱۳۹۰/۸/۳ |
|
۱۳۹۰/۸/۲ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۷/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۷/۹ |
|
۱۳۹۰/۷/۶ |
|
۱۳۹۰/۷/۵ |
|
۱۳۹۰/۷/۳ |
|
۱۳۹۰/۶/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۲۰ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۶/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۸ |
|
۱۳۹۰/۶/۷ |
|
۱۳۹۰/۶/۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۶ |
|
۱۳۹۰/۶/۵ |
|
۱۳۹۰/۶/۲ |
|
۱۳۹۰/۶/۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۷ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۶ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۱۰ |
|
۱۳۹۰/۵/۹ |
|
۱۳۹۰/۵/۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۸ |
|
۱۳۹۰/۵/۵ |
|
۱۳۹۰/۵/۴ |
|
۱۳۹۰/۵/۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۳ |
|
۱۳۹۰/۵/۲ |
|
۱۳۹۰/۵/۱ |
|
۱۳۹۰/۵/۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۷ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۲۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۹ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۳ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۸ |
|
۱۳۹۰/۴/۷ |
|
آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر |
۱۳۹۰/۴/۶ |
۱۳۹۰/۴/۶ |
|
۱۳۹۰/۴/۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۵ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۴ |
|
۱۳۹۰/۴/۲ |
|
۱۳۹۰/۴/۱ |
|
۱۳۹۰/۴/۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۳/۳۰ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۹ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۵ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۴ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۳ |
|
۱۳۹۰/۳/۲۱ |
|
۱۳۹۰/۳/۹ |
|
۱۳۹۰/۱/۲۸ |
|
۱۳۹۰/۱/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۱۲/۱۴ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۶ |
|
۱۳۸۹/۱۱/۳ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۲۵ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۱۵ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۱۱ |
|
۱۳۸۹/۱۰/۴ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۹ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۹/۲۰ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۸ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۹/۱۶ |
|
۱۳۸۹/۸/۲۳ |
|
۱۳۸۹/۸/۸ |
|
۱۳۸۹/۸/۱ |
|
۱۳۸۹/۷/۲۴ |
|
۱۳۸۹/۷/۱۷ |
|
۱۳۸۹/۷/۳ |
|
۱۳۸۹/۶/۲۷ |
|
۱۳۸۹/۶/۲۱ |
|
۱۳۸۹/۶/۱۳ |
|
۱۳۸۹/۶/۶ |
|
۱۳۸۹/۵/۳۰ |
|
۱۳۸۹/۵/۲۳ |
|
آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513) |
۱۳۸۹/۵/۱۶ |
۱۳۸۹/۵/۹ |
|
۱۳۸۹/۵/۲ |
|
۱۳۸۹/۴/۲۶ |